Elektromos szárítógép

Fórumok

Üdv,

Ma olvastam egy blogbejegyzést, amiben többek között a "szárítógépeket" dicsérték...

Van-e valakinek ilyenekkel tapasztalata, érdemes-e ilyet beszerezni?
Ha igen, mire kell beszerzés _előtt_ figyelni?

Hozzászólások

Kolhamban (Groningen mellett, Nl) a szállásunkon a mosógépen szárító is volt.
Lehetőleg NE pilótavizsgás készüléket vegyél, de ha öreg a mosógéped akkor javallotta kombinált gép vásárlása.
Eleinte ódzkodtam tőle, de kiderült, hogy felesleges!
Akinek kevés az ideje, de helye van a géphez annak javaslom!

Mig Nemetorszagban meloztam a mosodaban mindig ilyenben szaritottam a cuccaimat. Mindent beletettem, fuggetlenul attol, hogy mit irt a cimken es maximalis homersekleten szaritottam. Soha nem ment ossze, nem szakad el semmi amit beletettem, pedig jopar ingre, nadragra is ra volt irva, hogy tilos a szaritoban szaritani.

--
FeZo

Nekunk egy Indesit IWDE7125 tipusu kombinalt gepunk van, de meg csak nehany honapja vettuk, igy meg nem tapasztaltuk ki teljesen. Elsosorban csak nehezen teregetheto anyagoknal (tipikusan agynemu/huzat) hasznaljuk, normal ruhaknal meg teregetunk inkabb.
Eddigi tapasztalatok:
- Nem probaltuk a maximalis szarito programot, csak olyan 1-1.5 oraig hagytuk szaritani, de igy nem tokeletesen szaraz. Tehat kapasbol nem teheto a szekrenybe, hanem az agyon szet kell meg hajtani egy kis idore.
- Gyurott lesz a ruha, tehat szaritas utan szinte kotelezo a vasalas.
- Szaritas program vegeztevel rogton ki kell venni a gepbol, kulonben meg gyurottebb lesz.
- Lehet hogy azert mert relative uj a gep, de meg mindig van egy furcsa szaga szaritaskor, bar mintha ez csokkenne. Ezen talan lehet segiteni vmi szaritoba valo illatosito kendovel, csak ilyet nem igen lehet kapni Mo.-on.

nekünk külön van mosó és száritó gép, teljesen jó, mosás végén át kell pakolni a ruhákat, aztán nincs teregetés... viszont ha sok rosszabb minőségű pólód van, akkor nem biztos hogy érdemes, gyilkolja rendesen a ruhákat:)

szerintem érdemes, nem kell büdös ruhában járni "nyálas" időben, és nem kell egy külön szoba a fregolinak, továbbá a gyerekruhák és ágynemük mennyisége kb. 40% -al csökkenthető.
a szárító szag ellen lehet a DM -ben illatosító kendőt kapni, azt beteszed és jó lesz
bár a régi pólóim úgy érzem mind összementek, bár egyesek valami +10kg emlegetnek, de szerintem biztos hogy a szárító a hibás. :)
az új cuccokat az első két-három mosás után ne rakd be, akkor kevésbé ugranak össze, a pólókat tényleg szelektálja
szumma jó, nekem egy pofon egyszerű fagor van, semmi extra program, egy gomb meg az óra... szerintem kevésbé gyűrött a cucc mintha fregolira rakod, és minden megszárad jól.
egyszer elszakadt az égszíj, két hónap volt mire megjött... hosszú... nagyon hosszú két hónap...

Nekünk van, külön mosó és külön szárító gép (Candy márka). Főleg télen használjuk. Feleségem szerint egypárféle ruhát nem célszerű benne szárítani (tipikusan zokni, harisnya), de én bizony bele szoktam nyomni mindent.
Hogy mire kell figyelni? Passz, szerintem nem sok minden tud benne elromlani. Nyilván akkora legyen, hogy beleférjen egy két mosógépnyi ruha, meg egyszerű legyen a szűrőjét kimosni, víztartályát üríteni, de szerintem ez nyilvánvaló.

Amit fentebb írtak, az igaz: pusztítja a ruhákat, de a gyerekeken nem tesz túl. Nem a spórolás tipikus eszköze, cserébe nagyon kényelmes.

Csaba

Sokáig ellenálltam a nyomásnak, de a végén az asszony győzött és beszereztünk egy Candy mosó-szárító gépet. Nagyon hamar kiderült, hogy nem ez lesz az igazi megoldás, gyűrte a ruhákat szárítás során. Visszavitettem, majd vettünk egy Miele szárítógépet. Azóta mindenki boldog. A mosó blokk nálunk "rejtett" helyen van a fürdőszobában. Ha okosan akarjuk használni a gépet, akkor úgy ütemezzük a mosást-szárítást, hogy a gyerekek fürdetése előtt legyen, így kellemes meleg lesz a helységben, a "hulladékhő" is hasznosul. Egyszer mértem, ha jól emlékszem 3.1kWh volt egy komplett mosás-szárítás.

Nekem is ez a tapasztalatom, szárítóból csak Miele-t, a többi gyilkolja a ruhát, és olyan gyűrött lesz, hogy az ember lánya elsírja magát a láttán. Ebből meg kiveszem a ruhát, összehajtom és vasalás nélkül megy a szekrénybe.
De a kedvencem az, amit a farmerekkel és a törülközőkkel csinál: ahogy az öblítőszer reklámban látod, pihe-puha lesz minden (ja, hogy az nem az öblítőszertől, hanem a szárítógéptől van, azt senki sem mondja).
Az újnak a fogyasztása egyébként már 2kW alatt van.

Mindenkinek a másik technikája kell. Az angolok, ahol a nedves klíma miatt valóban szükség van ilyesmire imádják a magyar Hajdu centifugákat, mert a magas fordulatszámukkal szárazra centizi a ruhákat a nedves levegő ellenére. Ott divatosabb, mint a lassú és sok áramot fogyasztó szárítógép.

Bármilyen lakásban ezen az éghajlaton jó választás.

- az elfogyasztott áram nagyobb részét a lakás/fürdő levegőjében adja le, ergo kevesebb lesz a fűtési számla.

- megfelelően időzített esti szárítás a gyerekek kedvence a fürdőszobában

- illatos, kellemes a ruhák, majdnem az az érzet amit a levegőn napon szárított ruha ad. Szemben a büdös, dohos, esetenként penész szagú ruhával amit elég könnyű hozni szeptember és április között

- jó szárító kíméli a ruhát és nem gyűri, legtöbb gépben van vasalást könnyítő +program

***********************************************************
ha már itt tartunk van egy eladó szárítógépünk (egyik legjobb)

AEG Lavatherm A+ kategória
kb 2-3 éves, újszerű
eredeti ár 450 eur.
eladó kb. féláron

Kondenzacios gepeken kivul szerintem mar csak ipariban lehet kapni a regi kemenyes cuccokat, de csak oda ajanlom ezeket, ahol szallodai mennyisegben kell dolgozni. Haztartasban azok a dolgok a 3 fazis igenyuk miatt nemigazan valok, nameg megneznem, hogyan szed ossze valaki mondjuk 20 kilo ruhat :)

Regota, 10 eve van szaritonk, kondenzacios mind. Bosch az ami leginkabb bejott, teljesen hulye biztos. Kapcsoloja 5 fokozatot ismer es szarazsagi fok szerint tudod allitani. Igenytelen, belefer akar 7 kilo ruha is, nem idore megy, hanem "szarazsag" erzekelos, tehat 1 kilo ruhat 20 perc alatt megszarit, 5 meg nagyjabol egy ora idotartam. Ami meg jo ezekben a gepekben, hogy szosztelenitenek is. Az elso hasznalati idokben nem gyoztuk a szoszgyujtot takaritani.
Energiafelhasznalasa kb. 1.5 kWh per alkalom, vagyis mondjuk 100 forint. Nyaron brutalisan fut, telen nagyon kellemes klimat csinal. Ruhakat abszolut nem nyuzza, sot van nehany 8 eves polom amik csak gepben voltak kezelve, es tokeletes allapotban leledzenek meg mostis.

Kombinalt gepek nemjok, nem eco es nemis szarit jol, de legalabb rosszul is mos altalaban.

Osszesegeben nekem a haztartas nelkulozhetetlen reszenek szamit.

Nem kell mindenfele fregolit, meg hasonlokat kerulgetni, nem penesziti a furdot a szarado ruha. Nem kell aggodni, hogy reggel fel akarom venni vajon megszarad vagy nem, etc... . Ez nekem megeri azt a havi parszaz hufot. Termeszetesen zoldeknek nem ajanlott, hiszen akar a napocska is megszaritja.

Termeszetesen osszeg fuggo, hogy mit kapsz, jo gepek olyan 150 korultol vannak, mostani euroval lehet ez mar tobb is akar. Ezen osszeghatar alatt vannak a kompromisszumok.

Hi,

Így 6 év után felhoznám a témát, mert nálunk most aktuális.

A szokásos kérdések:
- milyet?
- milyet ne?
- ha valaki mosógép fölé tette, akkor hogyan érdemes?
- tippek/trükkök?

Köszi!

Nekünk Candy Smart van, kondenzációs (2 felnőtt, 4 gyerek) vagy tíz éve. A hozzá vett mosógép már rég elhalálozott, de ez teszi a dolgát. Szerintem nem sokminden tud elromolni benne.
Csak simán ráraktam a mosógépre, nem trükköztem semmit.
Nem minden ruha bírja, de a gyerekek úgyis előbb elszaggatják a ruháikat, minthogy ettől baja lenne. A kondenzációs rácsot néha slaggal kimosom, mert sok por megragad benne.

Szerk: most látom, nem sokat változott a véleményem hét év alatt :-)

--
Csaba