IPTV gyorstalpaló

Fórumok

Mint azt páran tudják nagyban állást keresek. Minden értelmes helyre ahova csak lehet oda küldöm az cv-m így egy iptv-s céghez is bekerült.

Ma hívtak és holnap interjúm van, de az az érzésem hogy a szakirányú ismereteim elég hiányosak, tapasztalat szerver oldalon köbö nulla, de az alapok megvannak, átolvastam az itteni topicokat is, de még nem érzem úgy hogy el tudom majd őket bűvölni.

Félreértés ne essék nem profi iptv szolgáltató akarok lenni egy nap alatt, csak szeretném azt a benyomást kelteni, mint aki nem sík hülye a témához, milyen kérdésekre számíthatok szerintetek? Mik azok a kulcskifejezések amiket helyre kéne raknom, azon kívül hogy Set Top Box meg IPTV.

Utánolvasok magam is csak annyiban segítsetek hogy mit tudjak.

Előre is köszönöm.

aki meg esetleg nem olvasta annak pedig http://hup.hu/node/100480 a hol jobb élni, meg hol nem vagy idegen, részeket nyugottan ugordájok át az már offtopic.

Hozzászólások

google-> iptv alapok
egyetemen tanitjak ergo lesz jegyzet is valahol

ez segit?

elkezdtem olvasni ezt a Pataki Dániel félét, aztán vannak benne érdekességek, először azt hittem typo, de végig így van :)

Átvitelvezérlő protokoll (TCP/IP)
Alapját az amerikai APRANET szolgálta, amely főként állami hálózatokat kapcsolt össze. 1974-ben Vinton G. Cerf és Robert E. Kahn új protokollt dolgozott ki az APRANET-re

mi lenne a feladat?

választól függően amibe beleolvasnék:
- streaming, multicast, qos
- encoderek szoftverek, codecek
- set top box, opentv, stb

Sajnos a telefonos interjuból nem derült ki pontosan, én meg nem kérdezek rá közben mert még a végén azt hiszik nem értek mindenhez pedig tényleg :D

Ha jól gondolom akkor erről a hírdetésről van szó, de ez csak tipp ( éljen a fejvadászat)

As IPTV Engineer your key responsibilities will include researching, developing, troubleshooting and maintaining quality of service for video infrastructure. You will also be responsible for maintaining IPTV video operating center including researching, fixing and clearing trouble tickets. You will remotely manage mini head ends, routers and servers and stream links, develop and maintain change control process for integrated IPTV solution including software, middleware, encoders, DRM and set tops. Schedule and perform routine maintenance. You will research and implement state-of-the-art technologies and regularly suggest new service strategies and be responsible for project management and resource coordination for installs and support of high-end server and network solutions. You will be the point of reference for technical escalation and 3rd line support and this will mean you will have to provide out of hours support as well as on site.

You will need to be familiar with project management techniques, understand and maintain project and support documentation, be familiar with Linux/Mac/Windows OS platform, desktop and server operating systems and also be familiar with remote and onsite network support. You must have strong process, development and testing skills including experience with network and video test tools. You will need to have experience in LAN and WAN networks set up and configuration of routing equipment as well as familiarity with Network equipment, DSLAM (ADSL2+)/ VDSL along with a background in the hospitality sector particularly welcome. Knowledge of HSIA and WiFi deployment, service and support is also a must as well as experience in video format and technologies, such as MPEG, MPEG-2, ATSC, HDTV, RF Cable and Satellite, DVB (Digital Video Broadcasting), Digital Communication Systems, and DTV.

Szurkolok!
Ha sikerul, akkor en is csomagolok.

Bár én csak kibic vagyok, de köszi, király olvasmány volt estére! ;) Szerintem ez kiváló munka, nem kevés kutatás lehet benne.

Mindig is érdekelt, hogy hogy működik az IPTV alacsony szinten, csak lusta voltam magamnak összeszedni az infót, de ez abszolút világossá tett szinte mindent.

(Amit kicsit hiányoltam belőle, hogy a az "ugrás" (avagy pause&continue) hogy működik, honnan tudja a szerver/STB, hogy az elő adásban a pontosan 10 perccel ezelőtti Koplárovics gól melyk bájtpozíción van az MPEG-TS streamben (ami nyilván VBR codec-et használ). Valami közelítéses algoritmus használ az átlagos bitráta alapján és PTS-el ellenőriz vissza? Esetleg indexet épít az elő adásról a memóriába? VoD esetén gondolom indexelt MPEG-PS a konténer, ott ez már nem lehet gond, na de az élő..?)

IPTV témakörben szerintem ismerd meg ezeket a fogalmakat minimum:
- unicast (egy TV - egy csatorna (VoD))
- multicast (egy csatorna - sok előfizető (TV adás))
- VOD : video on demand - videotéka vagy felvett (megállított) műsor lejátszása
- EPG : electronic(?) program guide - amikor a képernyőn látod a műsorokat

G

Egy konkrét kérdés eldöntendő igen/nem.

Ez így igaz vagy sem?

Részlet Pataki kollega szakdolgozatából

"A Set Top Box -nak a központban elhelyezett IPTV DHCP szervertől kell IP-címet kapnia. Amennyiben a HGW a 3-as vagy 4-as porton DHCP kérést észlel, akkor a másik PVC-n, mely a kapcsolatnak van kiadva, a DHCP-kérést továbbítja a DSLAM-nak, majd a már előzőekben megtárgyalt BRAS-nak és onnan kerül be a központba, a DHCP szerverhez, mely a kérést kiszolgálja. Ezáltal egy virtuális „Tunnel” jön létre, melyen keresztül az IP 10.0.0.0/8-as „A” osztályból kerül kiosztásra a Set Top Box -nak. Amennyiben a portra egy PC-t kötünk, akkor az is kap IP-t a DHCP-től, természetesen ugyanilyen 10-es tartományból."

Én a nemre szavazok.