senior rendszergazda a prezinek

Úgy gondolom, mivel a vitának ez a része túljutott a prezi specifikus dolgokon, nyitottam neki egy blogbejegyzést.

A közben összegyűlt kérdésekre:
"Adi: Ha ilyet tanultál, nem kellene tudnod helyesen is írni, elválasztani stb.? ": de de:)

http://hup.hu/comment/reply/100705/1245404 veszig hozzászólása egy fontos, mert valami olyat írt, amit nekem nem sikerült magamból előhúznom. viszont a hsz 100-as, eltalálta, hogy miért húzgálom az orrom. tételezzük fel, hogy amit írt, az közel jár a hivatalos állásponthoz.

Na, lássunk hozzá:

"A bemutatkozo prezi elkeszitesevel megismered a termeket, talan picit tobbet is elmondasz magadrol, mint egy CV template kitoltesevel es mikor jossz interjura rogton tudunk arrol beszelgetni, hogy mit szeretsz a termekben es mi a velemenyed rola.": ezzel az a bajom, hogy miért is kell nekem szeretnem a terméket? Bizonyos határon túl még közöm sincs hozzá, nemhogy szeretnem kelljen... A rendszergazdai munka az én felfogásom szerint arról szól, hogy a vállalat érdekeinek érvényesítéséhez (sok szinten keresztül lebontva) bizonyos informatikai alapszolgáltatásoknak üzemelnie kell. A webszervernek működnie kell, http-re válaszolni kell, a tűzfalról pattogjanak le a csúnya bácsik, az svn-be lehessen commitelni, az email érkezzen meg, stb. stb. Ez a rendszergazda feladata.

Ehhez normális helyeken lehet és szoktak minőségi paramétereket rendelni, ami alapján a rendszergazda teljesítménye (valamennyire) objektíven mérhető. De az, hogy szereti-e a prezit, a TERMÉKET, annak ehhez mi köze? Hint: semmi. Nem azért fogom jól vagy rosszul végezni a munkámat, mert szeretem vagy nem szeretem a terméket. Eleve üres managga dumának érzem, hogy egy rendszergazda általában, elvonatkoztatva, termékről beszél.

A hozzászólás pedig abban világosított meg, hogy hogyan is fogalmazzam meg az ellenérzésem lényegét. Az ilyen dumákkal eleresztett rendszergazda meg a keresést végző hozzászólásaiban az irritált és erre most jöttem rá, hogy valójában ti egy egész embert akartok, szőröstül-bőröstül. "A lelkem a vállalatot illeti meg." Az én szemeben pedig a rendszergazda a szaktudását és a munkaerejét ajánlja fel meghatározott korlátok között a fizetésért cserébe a vállalatnak. Semmiféle ideológiai agymosásra nincs szükségem ahhoz, hogy jól dolgozzak. Azért végzem el rendesen a rendszergazdai melót, mert ez a belső késztetésem, hogy azt a munkát, amiért fizetnek, jól végezzem el. Nem pedig azért, mert jött ez az agymosás, aminek a szintjét még a szocialista diktatúrában sem érték el.

A prezi, mint feltétel, valójában nem arról szól, hogy ismered-e, hanem arról, hogy meg lehet-e téged totálisan törni és hajlandó vagy-e teljesen beállni a cégen belül a sorba, vagy esetleg maradt még önálló gondolatod. Ez utóbbi esetben nem veszünk fel. Nem vagy közénk való.

Hozzászólások

Szerintem jol latod. A HR-esek megint tul komolyan veszik magukat :)

" a lelkem a vállalatot illeti meg "

Ezzel egyet kell értenem. Buktam már el hr-es interjún, mert éppen nem voltam jó paszban, és nem volt kedvem kibeszélni, hogy mégis hogy képzelem el az életemet.

A mit kezdenék a lottóötössel, meg nézek-e tévét kérdésekkel amúgy sem tudok mit kezdeni, főleg egy állásinterjún.

Ha szakmai kérdéseken bukik el az ember, az teljesen rendben van, de ne várjuk már el, hogy még a felvétel előtt országos cimboraként viselkedjek egy 20 éves hr-es lánnyal, akihez eddig sem volt semmi közöm, és ezután sem lesz(ti. illik nem vele fogok dolgozni, akkor sem, ha felvesznek).

Azt hiszem ide +1-et írok, aztán majd később törlöm a hsz-em, mint pár napja a kollégák. :)

Én is rühellem a rendszert, amit adminisztrálok, de ez van, ezt kell szeretnem. (Zárójelben hozzáteszem, hogy a világon az iparág ~95%-a ezt használja, lassan 20+ éve) Tekintve, hogy az országban senki más nem használja és adminisztrálja rajtunk kívül, így nem is tudnék benne CV-t varázsolni - nem is erre való [20+ éves COBOL BI + sok Java EE ws+modul + JSP UI + AJAX + kapcsolódó rsz-ek if-ei + egyéb randaságok]. Egy rendszergazda legyen rendszergazda, ismerje _meg_ az üzemeltetendő rendszert és üzemeltesse, de ne legyen már valami elvakult xy-b*zi, mert csak akkor való a csapatba. Mert van sok olyasmi, amit üzemeltetni _KELL_, de az emberek 98%-ának halovány lila fing fogalma sincs róla, hogy van ilyen állat!!! Ha már saját kútfőből jobbá tudja tenni (igen, én azzá tudtam tenni), saját kútfőből meg tudja könnyíteni a munkáját vele (igen, én meg tudtam) és ezáltal a menedzsment által oly' áhított SLA szinteket (és saját havi/éves prémiumokat) és user experience-t tudja javítani (igen *MI* [mint csapat] tudtuk) javítani, akkor van helye adott pozícióban. Mikor idekerültem, fingom sem volt róla, hogy létezik ilyesmi, aztán néhány 100MB pdf doksi olvasás + sok10 óra szopás + sok100 óra agyhasználat után mégiscsak sikerült kiismerni "és bár de" az elejétől fogva üzembiztosan működtetni.

valóban, ne *kell*jen ismerni a rendszert *a-tól z-tig*. Tudod mi az? Igen. XY-on fut. Ok, értek hozzá. AB nyelven írták a *fejlesztők* (NEM a rendszergazdák), Ok. Van _normális_ dev doksi. Ok. Van _normális FAKU_. Ok. Van aki tudja, hogy _EF hibaüzenet mit jelent_. Ok.

A kérdés: "Tudod úgy üzemeltetni, hogy 999.9999% rendelkezésreállással működjék, és ha mégsem, akkor a felmerült problémát magad megoldod, avagy a probléma és a megfelelő guideline-ok ismeretében tudod értesíteni a megfelelő hozzáértőt?" IGEN - NEM

--
A gyors gondolat többet ér, mint a gyors mozdulat.

mindenki figyelmébe ajánlanám azt, hogy azért raktam ki külön blogba, mert nem csak a preziben, hanem tágabb értelemben is kellene nézni a problémát.

Hogy mennyire ismered a rendszert, amit üzemeltetsz, az kérdés. De pl. ha piros inges vagy a teszkóban (legalsó szint, polcfeltöltő), akkor ne kelljen már sugárzó arccal leborulni minden tesco embléma előtt meg vállalati himnuszt énekelni meg ilyenek. pakold tele a polcot oszt jónapot, erre szerződtél.

nagy -1

Nem tudom, figyelted-e Aadaam hsz-et a tied felett (a masik topikban), de nagyon jol megragadta a lenyeget, ugyhogy nem atallom ide masolni:

"A prezi egy startup. A startup pedig olyan embereket szeretne maga kozt latni, akik felelosseget ereznek a termekert, elhivatottak erte (angol szo: commitment.) Namost ha a delikvens arra nem kepes, hogy elinditsa azt a vackot, vagy ugy erzi, hogy a prezi egy vacak, akkor jobb, ha nem megy az adott startuphoz. [...] ez a ceg tortenetesen prezikkel foglalkozik. Ha nem tetszik, nem kernek beloled..."

Szoval ennel a startup-nal olyan embereket keresnek (portastol a titkarnon keresztul a ceo-ig), akik hisznek a termekben, akik azonosulni tudnak vele (a portastol a ceo-val bezarolag). Ha neked ez agymosas vagy betores, akkor csak sajnalni tudlak. Nem (hiszem, hogy) arrol lenne szo, hogy az esetleges gyerekbetegsegek ellenere is agyon kene ajnarozni a dolgot, hanem inkabb arrol, hogy mindenki magaenak erzi a projektet, es ugy is all hozza. A sorba valo beallas dolgot azonban jol latod: egy munkatars szerepe az (legyen a ceg bar startup vagy egy kiforrott multinacionalis ceg), hogy ne onfejuskodjon, hanem oda menjen es azt csinalja, amit mondanak*. A te hisztidmorgasod azonban nyilvanvaloan nem az (ott) elvart hozzaallas.

*: meg mielott valaki a spontan kreativitast feltene, egy feladat megoldasa nem zarja ki azt, sot, egy startup-nal kifejezetten jol jon, ha a team kreativ es ujito modon oldja meg a problemakat.

Csiiiz! avagy a "gonosz" mibenlete - politika, flame és offtopic huppereknek szabadon!

magaménak érzem, annyiban, hogy tudásomtól és erőmtől telően igyekszem gondoskodni arról, hogy 100%-ban működjék. Akár újítóan, akár kreatívan. DE, kötelző-e ettől még odalennem _a termékért_?

Értem mit szeretnél és megértem; de egy rendszergazda feladata nem _A PREZI_, hanem annak üzembiztosságának biztosítása. Attól, hogy nem abban készíti a CV-jét avagy rühelli, mint terméket, még működtetheti azt kiemelkedő szinten, nem?

--
A gyors gondolat többet ér, mint a gyors mozdulat.

Hat, ha egy bejaratott nagyvallalatnal dolgozol, akkor talan elmegy a dolog, de egy startup-nal, ahol vannak mondjuk 10-en, ott bizony mindenkinek a sziven kell viselnie a termeket. Es ha adott egy ilyen egytermekes ceg, akkor (komolyan kerdezem) miert menne oda barki dolgozni, aki amugy ruhelli a termeket? En pl. az eletben nem mennek bagogyarba dolgozni, mert ruhellem a bago(zas)t. Viszont en (legalabbis) ugy szeretek dolgozni, amire Kawasaki (neki pedig lehet hinni, mert egy vc, akinek van boven dolga startup-okkal) azt mondja "make meaning", "change the world" vagy "make the world a better place".

Mondom, minden allas velejaroja a nem szeretem dolgok is, meg az is, hogy 10+ ev utan meg nem biztos, hogy a kezdeti lelkesedessel megy be az ember, de a lenyegen ez sem valtoztat: ha mar az elejen huzod a szadat, akkor minek farasztanatok egymast te es a tobbiek? Vagy ahogy a viccben is van, amikor a fazon egy nagy doboz kotont vesz, aztan ker hozza egy doboz daedalont is, megkerdezi az elado: uram, maga kinel bankol?miert csinalja, ha ennyire undorodik tole?

Csiiiz! avagy a "gonosz" mibenlete - politika, flame és offtopic huppereknek szabadon!

lehet, azért gondolod így, mert még nem kaptál elég pofont az élettől.
lehet, azért gondolod így, mert még nem láttál secperc alatt kiégni embereket.

szerintem egy startupban sem a portás meg a rendszergazda dolga, hogy lángoljon a termékért. kirúgják a takarítónőt, ha nem prezizik rendszeresen?

a startup akkor jár jól, ha minél hamarabb beáll egy normális vállalati működésre, mert az emberek erőn felüli kizsákmányolása rövid távon csődöt jelent.

Igazad van, biztos nem kaptam meg eleg fulest az elettol, de hat van meg ra idom eleg. Szamomra egy startup nem egyenlo az eron feluli kizsakmanyolassal. Gondolnam, hogy egy indulo cegnel azert hajtani kell rendesen. De gondolom, kiderul az interjun, hogy mennyire, hogy lathatja-e az ember a Napot vagy a csaladot abban az evben...

útelág... útelgáz... álamfői álomás avagy nem csak Patrick Chan erőszakolja meg a magyar nyelvet, hanem Schmitt Pál is

"A bemutatkozo prezi elkeszitesevel megismered a termeket, talan picit tobbet is elmondasz magadrol, mint egy CV template kitoltesevel es mikor jossz interjura rogton tudunk arrol beszelgetni, hogy mit szeretsz a termekben es mi a velemenyed rola."

ezt írták másik topicban. ne kelljen már úgy mennem egy állásinterjúra, hogy máris szeretem a terméküket... sőt, előfordulhat, hogy mindenki akkor jár jobban, ha nem szeretem, amit csináltak, de rendbe tudom hozni vagy meg tudom indokolni, hogy miért (ismét csak szólok: prezinél tágabb körben gondolkodjunk).

egyébként meg azt biztosan el lehet mondani róluk, hogy érzelmileg viszonyulnak a termékükhöz. hogy lesz ott objektív döntés?

Van egy never-ending-story projektem (talán most már lassan tényleg vége), amit finoman szólva is rühellek, legalábbis a mostani elbaszott, foskupac 3rd party cucchoz történő illesztés reszelése óta végképp. Mégis tudnék mondani 3-4 másik olyan részt benne, amelyet szívesen csináltam, mert megtaláltam a kihívást benne, ami érdekelt.

----------------
Lvl86 Troll

Dolgoztam egészségügyi intézményben (engedd meg, hogy ne pontosítsam), mint rendszergazda. Nem várták el, hogy műtsek. Volt, hogy a patológiára kellett menni, de előtte nem köteleztek se anatómia vizsgára, se boncolás-demók végignézésére.

Semmivel sem lennék rosszabb alkalmazott, semmivel sem lennék kevésbé eredményes alkalmazott annál, aki él-hal a perziért, vagy az úgymond "vállalati termékért", függetlenül attól, hogy engem nem izgat fel minimális mértékben sem a dolog.

Minden cég olyan embereket keres, amilyet akar. Rosszabbat mondok: olyat is fog találni, amilyet keres. És majd issza a levét. Köszönöm szépen, én nem kérek az ilyen pszichikai hadviselést folytató cégekből.

ui: adok még 20 percet a topicnak és elő fog kerülni a csapatépítő tréning, különböző nézőpontok szerint:PPP

Dolgoztam egészségügyi intézményben (engedd meg, hogy ne pontosítsam), mint rendszergazda. Nem várták el, hogy műtsek. [...] olyat is fog találni, amilyet keres. És majd issza a levét. Köszönöm szépen, én nem kérek az ilyen pszichikai hadviselést folytató cégekből.

segitenek a hatterben, vagy magadtol is ilyen kis ugyes vagy? Mondom, ha mutened nem is kellett, de azert - ha mar ott voltal - igazan megnezhettek volna teged is... :-) Az valahol a te szegenysegi bizonyitvanyod, hogy a fejedben a jo rendszergazda es a preziben elkeszitett cv XOR kapcsolatban vannak, ill. hogy a jelek szerint nem sikerult abszolvalni, hogy egy startup-nal igenis sokat szamit, hogy _mindenki_ oda van a termekert, es hiszi, hogy ha elkeszul a projekt es beut a biznisz, akkor a vilag egy jobb hely lesz. De az is lehet, hogy egyszeruen tul oreg vagy oda fejben...

útelág... útelgáz... álamfői álomás avagy nem csak Patrick Chan erőszakolja meg a magyar nyelvet, hanem Schmitt Pál is

Nem kell feltetlen odalenni a termekert. En, veled ellentetben lattam startup projektek allashirdeteset, es egyaltalan nem volt feltetelkent leirva sehol, hogy akar egyszer is ranezz a honlapjara a cuccnak.

Varj, tudom mi az, amit osszekeversz: a "Kovetelmenyek" es az "Elonyt jelent" cimek keverednek benned.
Egy startup projektnel elonyt jelenthet, ha szereted a termeket, vagy akar csak lattad mar a termeket, de kotelezonek nem gondolom hogy kotelezonek kene lennie.

En pl. dolgoztam bankban. Utalom a bankokat, a penzugyi szektort en bloc, es megis: vegeztem a munkamat, es volt benne kihivas. Eljottem, mert elfogytak a kihivasok, kerestem magamnak ujakat. Most ismerkedek a hostingok vilagaval, ami szamomra kihivasok kimerithetetlen forrasa. Nem minden reszet szeretem, a szerver hosztinggal kapcsolatban vannak ellenerzeseim, megis, jol es hatekonyan vegzem a munkamat.
--

Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. | Gentoo Portal 

Ne zavarja meg a tisztánlátásodat, hogy 97-ben voltam utoljára közalkalmazott...

persze erről nyilván nem foglak meggyőzni, mivel munkaadói szemszögből nézed a kérdést. neked az az érdeked, hogy agymosott, az utasításokat gondolkodás nélkül végrehajtó embereid legyenek.

Bemutatok két csapatot neked:

1. Csapat (10 fő)
- 8 fő együttműködő
- 2 fő rivalizáló, versenyző, okoskodó típus (igen te is ez a fajta vagy)
Csapatteljesítmény (8x10-2x15)=50

2. Csapat (5 fő)
- 5 fő együttműködő
Csapatteljesítmény 5x10=50

A második csapat:
- feleannyiba kerül
- normálisan dolgoznak
- az emberek _NEM_ frusztráltak
- mindenki mosolyog
etc... van vagy ezer jó dolog.

Menedzser vagy. Melyik csapatot választod?

Az elsőt, mert a 2. nem létezik (max. ideig-óráig).

Pont hogy nem fog rivalizálni, hisz Bambano pont arra akar kilyukadni, hogy fizessetek, én meg csinálom, amit mondotok napi 8-ban, aztán felejtsetek el.

Rivalizálni inkább az fog, aki beleéli magát, személyesen érintettnek hiszi magát a projectben.

Nem azt mondtam, n idő után nem érdemel meg esélyt, hogy összeszedje magát.
Továbbá nem olyan elvárás megy felé aminek nem tud megfelelni, mert valószínűleg a próbaidő alatt meg tudott felelni ennek az elvárásnak, így a képesség birtokában van. Az pedig egy megváltozott körülmény, hogy most Ő nem olyan, mint amikor felvettem.

csak egy rövid kérdés: ha már vetted a fáradtságot, hogy hozzászólj, miért nem olvastad el azt, hogy eddig miről volt szó?

De teszek egy kísérletet, hátha megérted:
bemutatok két csapatot neked:
1. 10 fő
- mindenki megcsinálja rendesen a munkáját
- munka után hazamegy, a családjával foglalkozik
- kipiheni magát
- régi kifejezéssel: újratermeli a munkaerejét

2. 10 fő
- mindenki preziket gyárt ahelyett, hogy dolgozna
- a csapatból 5 fő világosan érzi, hogy kamuzás az egész, tehát minden felmérésre kamu választ ír
- az összes hatékonyságjavító intézkedésed feleslegesen kidobott pénz, mert megbuktatják az alkalmazottak?
- a munka meg nem halad, mert prezit gyártanak
- ebből az 5 főből egyébként is 4 vetítőgép, akinek eredetileg sem volt olyan szándéka, hogy dolgozzon
- a csapat másik fele meg őszintén hisz abban, amit csinál
- éjjel-nappal bent dolgozik
- családot elhanyagolja, asszony lelép a gyerekkel
- albérletet kezd hajkurászni
- bíróságra jár
- idegösszeomlást kap
- gyomorfekélye lesz
- infarktussal kezelik
- mindezt a te pénzedből
- a temetésén megjelennek a kollegák is:
--- az az 5, aki tudta, az cinikusan vigyorog
--- a másik 4, aki nem tudta, szomorú, nem érti, azt meg pláne nem érti, hogy nem egy kirívó példát látott, hanem a saját közeli jövőjét
- egyébként meg az egekbe szökik az alkalmazottak elvándorlása

Melyiket választod?

Vagy másik példa: van egy nagyméretű vontatmányod, amit el kell vinned valahova. Ez jelképezi a startup sikerességét. Választhatsz egy 3 literes tdi audi személykocsit vagy egy iveco vontatót. Amikor elindulnak, az audi hirtelen gyorsul, ellép, vígan cibálja a vontatmányt, két kanyar után nem is látod. Az iveco meg komótosan nekilendül és lassan darálja a kilométereket. Majd egy kis idő múlva az audiban kezd szétmenni a kuplung, átizzik a katalizátor, egyébként is meg kell állni sokszor tankolni. Végül felforr a hűtővíz és nem sokkal az indulás után lerobban az egész kóceráj. Már több órája állsz az út szélén, amikor elhúz melletted az iveco vontató. Még mindig pont ugyanolyan lassú, mint amikor elindult, de még mindig pont ugyanolyan állapotban van, mint amikor elindult. És még évekig ugyanabban az állapotban lesz, és unott képpel hurcibálja a vontatmányod és termeli neked a bevételedet. Az audi meg tök szép, gyönyörű gyári fotókból gyártott prezit kaptál hozzá, csak éppen 3 havonta szétgályáztál egyet.

Akkor melyik autót veszed meg? Hmm. ez a kérdés így rossz, te az audit fogod megvenni. De egy olyan főnök, aki ért a saját szakmájához (vezetés), az melyiket fogja megvenni?

Az eredeti posztoló most fog audit venni.

latom, keptelen vagy leszokni a szalmababu alazasrol = csinalsz magadnak egy ellensegkepet (aminek egyebkent keves koze van/lehet a valosaghoz), aztan jol lealazod.

útelág... útelgáz... álamfői álomás avagy nem csak Patrick Chan erőszakolja meg a magyar nyelvet, hanem Schmitt Pál is

Bár a példát túlzónak érzem, a lényeg egyértelmű. A munka az munka, nem érdemes bármi mással keverni.

Ha xy tisztában van vele, hogy az idejét el kell adnia munkabérért, mert szüksége van pénzre arra, amit igazán szeret az életben, ti. asszony, gyerek, haverokkal sörözés, vagy bármi, akkor el fog menni dolgozni tisztességesen, végre fogja hajtani a feladatát, és kész, nem lesz vele probléma.

Ha xy úgy gondolja, hogy ő márpedig elmegy dolgozni, mert a prezi kurvajó, nagyon tetszik, "részese akarok lenni a sikernek", meg hasonló sz@rságok, akkor felmerül a kérdés, meddig tart a lelkesedése? Amíg egy másik cég megcsinálja az Antiprezi delux edition-t, ami 2x jobb meg 5x szebb... nehogy már pont abban ne legyen részem...
Vagy egyszerűen csak ideig-óráig elakad a prezi projekt(természetes néha), és már úgy érzi, mégis máshol jobb lenne bulizni?

Az 1.-t választom.

"A rendszergazdai munka az én felfogásom szerint arról szól, hogy a vállalat érdekeinek érvényesítéséhez (sok szinten keresztül lebontva) bizonyos informatikai alapszolgáltatásoknak üzemelnie kell. A webszervernek működnie kell, http-re válaszolni kell, a tűzfalról pattogjanak le a csúnya bácsik, az svn-be lehessen commitelni, az email érkezzen meg, stb. stb. Ez a rendszergazda feladata."

Igen, a sarki vegyesbolt rendszergazdajae. Egy IT-startup ilyen felfogasu emberekkel halott.

--
Fontos feladatot soha ne bizz olyan gepre, amit egyedul is fel tudsz emelni!

egyszer rászántam az a pár percet, hogy szétnézzek utánad a neten, és megdöbbentett, amit találtam.

NEKED (ha a te iwiw oldaladat találtam meg) pontosan tudnod kellene, hogy miről beszélek, mert te is átélted, csak te a sokkal zaftosabb részeiben is benne voltál. Vagy már elfelejtetted, hogy milyen volt az?

"NEKED pontosan tudnod kellene, hogy miről beszélek, mert te is átélted, csak te a sokkal zaftosabb részeiben is benne voltál. Vagy már elfelejtetted, hogy milyen volt az?"

Ez nekem uj, de kivancsiva tettel. Meselj. :)

--
Fontos feladatot soha ne bizz olyan gepre, amit egyedul is fel tudsz emelni!

Jol latod a helyzetet.

Na es akkor ez most jo vagy rossz?

A prezi egy startup. A tulelese nem [csak] azon mulik, hogy qrvajo rendszergazda vagy-e vagy sem. A tulelese azon mulik, hogy mindent megteszel-e emberileg azert, hogy ez a ceg a vilag leheto legmagasabb pontjara jusson?

Fukusimaban epp mernokok halnak meg, mert az a dolguk, hogy az az eromu-roncs a leheto legkisebb kart okozza. Nem azert hajlandoak ott meghalni, mert japanok.

A masik oldalrol pedig van egy nagyvallalat, aminek a nevet nem irhatom le, sokszor szerepelt mostanaban a hirekben, es nemreg mondtad, hogy na, ez a szopas, amit ok csinalnak.

Ott olyan emberek dolgoznak, akik qrva jo mernokok, es semmi tobb.

Ezert is ment tonkre szerintem.

Megígérem, hogy többet nem szólok hozzá, Ti sok+ évvel nagyobb tapasztalattal rendelkeztek a területen, mint én, DE:
rendszergazdaként, a rám bízott feladat kreatív és újító módon való ellátása mellett, kötelező-e nekem szeretnem a terméket, ahhoz, hogy emberileg a céget a világ lehető legmagasabb pontjára emeljem? AZ ÉN DOLGOM EZ? is. De, ha én - annak ellenére, hogy milyen viszonyban állok _a termék_kel - minden tőlem telhetőt megteszek ennek érdekében, akkor nehogy már rajtam múljon a dolog.

--
A gyors gondolat többet ér, mint a gyors mozdulat.

hi!
különösen egy startupnál, de akár mindenhol ahol fejlesztés van, gyakoriak olyan dolgok, amik túlmutatnak a hagyományos értelemben vett rendszergazdai feladatokon. az egyik csak futtatja a kapott appot és csinálja alatta a rendszert aztán szétteszi a kezét, a másikat érdekli, hogy mit csinál az app és képes együttműködni a fejlesztőkkel és pl. megvilágítani rendszer oldalról olyan performancia dolgokat, amikbe a tervező nem lát bele, stb.

amúgy nem írták, hogy szeretned _kell_ a cuccot, azt írták, próbáld ki, hátha megszereted, és lesz miről beszélni az interjún oda-vissza.

Szia!

Ebben igazad van és magamat is ennek vallom, mármint a "megvilágítani rendszer oldalról olyan performancia dolgokat, amikbe a tervező nem lát bele", ebbe nem is tudok és nem is szeretnék belekötni. :)

Valóban, sehol sem írták, hogy szeretnem _kell_, de azt sem, hogy lehetek én a megfelelő ember, ha _nem_ preziben készítem el a CV-m is :)

Na majd holnap józanon! :D

--
A gyors gondolat többet ér, mint a gyors mozdulat.

Szerintem ne vonjal messzemeno logikai kovetkezteteseket ilyenekbol, mert ez egy vicc. Az olyasmi, hogy X vallalat azert lett sikeres mert [valami], alapvetoen sik hulyeseg. Millio masik dolgon mulik. Nincsen recept. Vannak ismert buktatok, de meg azok sem mukodnek 100%-ban. Az ilyesmiket utolag szokas belemagyarazni, amivel remekul lehet villogni es minden kispisti managerjelolt beszopja.

"Fukusimaban epp mernokok halnak meg"
Igen, ez eppen az agymosas, amirol szo volt. Ezt pozitiv vagy negativ felhang nelkul mondom.

A HR-esek idiota kerdesei szimplan a job securitybol fakadnak. Azt a lanyt aki ott ul veled szemben, a legkisebb mertekig sem erdekli szemelyesen, hogy te mit kezdenel a lotto otossel vagy hol leszel 5 ev mulva az eletedben. Pedig o mar bent van a cegnel. Szoval hagyjuk ezt a ceggel egyesulok lazalmot. Egy ceget ido megszeretni es tisztelni, nem varhatod egy uj embertol, hogy eleve ilyen erzelmekkel legyen a rajtvonalon.

Szerinted miert nem irhatom le a ceg nevet?:)

Hadd dontsem mar en el, mi a fundamentalis baja a cegnek.

Nem allitom, hogy egy ceg nem lehet sikeres ugy, hogy mindenki csak a maga dolgaval torodik. De az informatikaban a legfobb akadaly mindig az ember: egy cegnel pedig leggyakrabban a legfobb akadaly az ember, aki csak a maga dolgaval akar torodni, nem szeretne nagy leptekben atlatni a helyzetet es aszerint cselekedni. Nem mindig, es nem csak ez lehet baj. Persze.

Nézd meg a másik topicban az utolsó délutáni hozzászólásom időpontját és nézd meg ennek a topicnak a megnyitási időpontját. Közben eltelt több, mint 4 óra. Szombat délután, ilyen se hétvége se munkanap rendszerben.

Tudod, mit csináltam négy óra alatt? Felhívott a főnököm, hogy megjött az új szerver vas. Én ugyan dögrováson vagyok a héten, de szépen beültem a kocsiba, autóztam oda egy órát meg vissza egy órát és a maradék két órában feldobtam egy alap debiant a szerverre. Majd itthonról ráhúzom a maradékot az éjjel meg holnap. Duplán se kellene dolgozni, mert mondhatnám, hogy beteg vagyok, meg mondhatnám, hogy bocs, hétvége.

EZZEL jut a startup oda, ahova, nem azzal, hogy én csinálok egy 30 oldalas színes szagos prezit, amiben leírom, hogy miért nincs még kész a szerver.

Te mit választanál? Ezt a hozzáállást, hogy döglötten is bevonszolom a belem, ha megállt egy géped vagy azt, hogy tapsikoljak a prezinek?

Senki nem kerte, hogy szines-szagos legyen :)

Es egy felvetelin, hogyan dontik el rolad hogy ezt csinalod-e?

Mert az "erdekel annyira a ceg, hogy megnyissam az oldalt, regeljek, elszorakozzak 5-10 percet magaval a termekkel" tesztre eleg jo indikator tenylegesen ezt kerni motivacios level helyett.

Az,hogy hajlando vagy kinyitni a szoftvert, nem jelenti azt, hogy jo rendszergazda vagy

Az, hogy hajlando vagy kinyitni a szoftvert, nem jelenti azt, hogy barmit a cegert.

Viszont azok kozul, akik hajlandoak, nagyobb esellyel vannak ilyen emberek, mint azok, akik nem.

Nem tokeletes a teszt, vannak benne fals pozitivok, meg fals negativok, tudjuk.

"Mert az "erdekel annyira a ceg, hogy megnyissam az oldalt, regeljek, elszorakozzak 5-10 percet magaval a termekkel" tesztre eleg jo indikator tenylegesen ezt kerni motivacios level helyett. " semmit nem indikál, legfeljebb azt, hogy tud-e gondolkodni a jelölt vagy sem. Ha nem tud, akkor meg fogja nyitni és klikkelget.

"Viszont azok kozul, akik hajlandoak, nagyobb esellyel vannak ilyen emberek, mint azok, akik nem.": -1

te követted a beszélgetést? mert itt nem csak az az elvárás, hogy regeljek, klikkeljek hármat, hanem az is, hogy meséljem el, mi tetszik benne:
http://hup.hu/node/100705#comment-1245404

ez a hozzászólás pl. azt alapértelmezi, hogy klikkelek, megnézem, rögtön szerelembe esek iránta, és majd az interjún hosszasan ecsetelni fogom, hogy miért tetszik. kvázi benyalok a felvételiztetőnek.
olyan rosszul van megfogalmazva az a hozzászólás, hogy fel sem tételezi, hogy esetleg nem tetszik a prezi. nem azt mondja, hogy meséljem el, mi a *véleményem* róla, hanem azt, hogy megnézed, kötelezően tetszeni fog sok minden és majd ebből szemezgetnek az interjún.

már akkor elkötelezettséget vár el a hsz szerint, amikor még semmi köze a céghez.

ha valami nem tökéletes, akkor az egész kérdéskörben elkövetett kommunikációtok, az nem tökéletes. sőt, nyakig ér benne a fekália.

ez a hozzászólás pl. azt alapértelmezi, hogy klikkelek, megnézem, rögtön szerelembe esek iránta, és majd az interjún hosszasan ecsetelni fogom, hogy miért tetszik.
Való igaz, hogy van egy ilyen olvasata is a kommentnek ("rogton tudunk arrol beszelgetni, hogy mit szeretsz a termekben es mi a velemenyed rola"), hogy ott a rögtön szeretés esetének kell bekövetkeznie. Bár a "mi a véleményed róla" nem feltétlen jelezné, hogy csupa jót kell mondani. Szerencsétlen egy megfogalmazás, imho.

Én amúgy alapvetően jól véleménnyel vagyok a preziről, hajrá, drukkolok nekik, hogy sikeresek legyenek. Talán még szívesen is dolgoznék rajta/velük, van valami bája az ilyen kis cégeknek, legalábbis én mindig szerettem eddig ilyen helyeken dolgozni vagy csak szerencsém volt eddig az ilyen helyekkel. Aztán meg mindig jött a létszám hirtelen felduzzasztása és oda lett ez a "varázs".

Megnéztem egy demo videót is és azt kell mondjam első benyomásként, hogy az a tekergetős meg nagyítgatós bigyó (aka. "zebra") eléggé csúnyácska és ormótlan módon kitakarja a kép egy részét. Vajon senki nem merte még kritizálni a terméket az interjúkon vagy ők amúgy sem jutottak be? :)

Szerintem tévedsz. Ha van eszük akkor az elpazarolt interjúkat saját hasznukra fordítják: értsd közvélemény kutatás

Kapásból kapnak ingyen érv felsorolást amit felhasználhatnak a marketing kommunikációjukban. Ha ezért kell, akkor megértem őket, mert optimalizálták az elcseszett időt.

De nem fognak kapni, ez csak álom marad. Az egész kiírás azt sugallja, hogyha nem esel rögtön szerelembe a prezivel, meg se próbáld. Ergo valós érveket nem fognak kapni, csak benyalást, valóság alap nélkül. Akinek van annyi esze, hogy korrekt negatív véleményt mondjon, annak annyi esze is van, hogy meg sem próbálja, ergo az, amiből tanulhatnának, nem fog eljutni hozzájuk.

Kicsit hasonlónak érzem az egyes cégeknél tapasztalható kötelező értékelésekhez. Ott is mérföldekről tudja már mindenki, hogy abszolút felesleges őszintén írni. Azoknak meg akiknek ez az első eset, azok még naívan úgy gondolják, hogy tényleg kíváncsiak valahol fentebb a véleményükre. De persze hamar rájönnek, hogy nem igazán. :)

Egyébként nem is értem, hogy miért van ez így, szerintem egy elképesztően hasznos eszköz lenne ez az értékelés.

"ez a hozzászólás pl. azt alapértelmezi, hogy klikkelek, megnézem, rögtön szerelembe esek iránta, és majd az interjún hosszasan ecsetelni fogom, hogy miért tetszik. kvázi benyalok a felvételiztetőnek."

Szerintem az is legalabb ennyire jo, ha elmondod, hogy "gyerekek, ez igy egy rakas fos, nade ha csinalnatok foo-bar-baz-t, amiben egyebkent 120 ev tapasztalatom van, akkor ilyen-olyan jo lenne".
Persze ehhez nem art, hogy igazad legyen.

--
Fontos feladatot soha ne bizz olyan gepre, amit egyedul is fel tudsz emelni!

Szerintem félreérted. A legfontosabb oka szerintem ennek az, hogy unják az egyszer legyártott, és 1024 helyre szétküldött önéletrajzokat, amelynek alanya sokszor azt sem tudja, milyen állást pályázott meg. Tudod, mint amikor kérik, hogy szerepeljen benne egy szó....

Én egyébként ahány helyen dolgoztam, legyen az gyártó, szolgáltató, vagy kereskedelmi cég, mindig kíváncsi voltam a cég tevékenységére, hogy mi miért történik, milyen lehetőségek vannak, és miért nem úgy müködik, ahogy első látásra számomra ésszerű lenne a müködés. Sokszor vettem hasznát az e módon szerzett tudásnak az adott cégnél, a munkámban, és máshol is.

Ha pedig prezi használatát várják tőled, lehet, hogy nem a lelked kell nekik, hanem tesztelőként is számítanak rád, remélhetőleg ennek a hátrányait is figyelembe veszik majd.

Nagyon sok cégnek van saját hr portálja, vagy legalább valami webes segítő alkalmazás. Nem újdonság senkinek, hogy esetleg nem pdf-ben kérik a cv-det, hanem azt mondják, hogy itt van ez a weboldal, töltögesd ki, írd bele 3 sorban a motivációdat (ami egyébként egy emeletes marhaság) és majd értesítenek.

Tehát az, hogy a leendő munkaadó eszközével kell a jelentkezést megtenni, abban semmi különleges nincs.
DE: még egy céget se láttam, akinél jelentkezési feltétel volt, hogy utána véleményezd az eszközt, amivel jelentkeztél és meséld el, hogy mit gondolsz róla.

"unják az egyszer legyártott, és 1024 helyre szétküldött önéletrajzokat": ezt elhiszem. A munkát kereső meg feltehetőleg azt unja, hogy ahány hr-es, annyiféle önéletrajzot akar, mindegyik a saját szájaíze szerint és ostobábbnál ostobább ötleteik vannak. Mindegyik hr-es azt akarja, hogy csak neki, pont neki írj egy cv-t, holott soha nem láttad, azt se tudod, kicsoda, melyik fal mellett van az ágya, éppen kirúgta-e a pasija vagy mi a fene van. És akkor még nem beszéltünk arról, hogyha sikerül véletlenül kétszer egymás után ugyanahhoz a fejvadászhoz beadni a jelentkezésed, akkor sem jó ugyanaz a cv két külön pozícióra.

Elvárják, hogy a cv-dben folyamatosan és megrögzötten HAZUDJ! Valahol lenni kellene középútnak, mert ha tényleg érdekel egy munkáltatót egy jelölt, úgyis kiguglizza 2 perc alatt a jelentkező teljes renoméját, és akkor bukta van.

A sok járhatatlan útból egy van, amelyik a legkevésbé járhatatlan: ha igazat írsz és nem módosítasz rajta. Így legfeljebb unalomért dobnak ki, nem hazugságért.

Az más tészta, hogy a jelölt felkészül a cégből, ezt nem is szóltam le. tesztelőként nyugodtan számíthatnak rám, szívesen megnézem a lomjukat, hogy arrólkódulnak:PPP

> amivel kapcsolatban elvileg annyi lehetőségem van, hogy klikkelek benne párat...

Itt kap szerepet a rendszergazdai tapasztalat. Megnézheted, hogy van-e saját AS számuk; DNS alapú load balance-t használnak vagy sem; prezizés közben hány szerverrel, hány tcp kapcsolat épül; szolgáltatnak-e https-en keresztül; mekkora sávszélesség jut rád; stb. Megsaccolhatod, hogy mi lehet az alkalmazás szűk keresztmetszete a felhasználószám jelentős növekedésekor (startup!): diszk IO, hálózati IO, CPU, memória, stb.

Nyilván az is érdekes, hogy az alkalmazásra vonatkozóan a senior(!) rendszergazda pozícióra jelentkező személy tud-e értelmeseket kérdezni. Néhány jól feltett kérdés ugye lehetőséget ad a megfelelő szakkifejezések szöveghez illeszkedő helyes alkalmazására, ami növeli szakmai hozzáértés képzetét. :-)

"Itt kap szerepet a rendszergazdai tapasztalat. Megnézheted, hogy van-e saját AS számuk; DNS alapú load balance-t használnak vagy sem; prezizés közben hány szerverrel, hány tcp kapcsolat épül; szolgáltatnak-e https-en keresztül; mekkora sávszélesség jut rád; stb. Megsaccolhatod, hogy mi lehet az alkalmazás szűk keresztmetszete a felhasználószám jelentős növekedésekor (startup!): diszk IO, hálózati IO, CPU, memória, stb."

Bocs de ezen csak rohogni lehet. Azert koszi a vidam perceket :)

írd bele 3 sorban a motivációdat (ami egyébként egy emeletes marhaság)

En ertem, hogy csaladanya vagy, meg Magyarorszagon elsz, meg hogy meg lattal valamit a kadarrendszerbol; sot, azzal is egyetertek, hogy egy 1000+ fos nagyvallalat a motivacios levellel alapvetoen menjen a fr.ncba.

De soha nem volt olyan, hogy azert jelentkeztel egy munkara, nem azert, mert jol fizettek, hanem mert hittel abban, amit csinalnak?

Egy dolgot magyarázz már meg: mi a bánatos francnak vitatkozom én olyanokkal, akiket ennyire sem érdekli az egész, mint amire itt jó példát hoztál???

"De soha nem volt olyan, hogy azert jelentkeztel egy munkara, nem azert, mert jol fizettek, hanem mert hittel abban, amit csinalnak?": de, volt, minden esetben rá is faragtam. soha többet.

van a munka, becsülettel elvégezve, majd egy k.rva nagy szakadék, és utána a magánélet, a lelkivilágom, a szabadidőm, meg a többi.

Na, ide meg olyan embereket varnak, ahol ez a szakadek nincs meg.

Ha jol emlekszem, a prezi atlageletkora 25 alatti, tobbsegeben egyetemrol frissen kikeveredett emberek. Akiknek belefer.

Semmi baj nincs azzal, hogy nalad van egy ilyen szakadek, es semmi problemat nem latok abban, ha egy munkaltato kikoti, hogy ide alapvetoen olyan ember jojjon, aki szerelembol csinalja.

Ha tényleg 25 év alatti az átlagéletkor, akkor miért nem fogadnak el olyan tanácsokat, amiket tapasztaltabbak adnak? Oké, ne tőlem, mert nem szeretnek, de ettől még lehetne náluk ember, aki a nem kreatív, nagy ötleteket nem igénylő területeket viszi (pl. hr, pénzügy, stb.).

Egyébként érdekes ez a 25 év alatti átlagéletkor... Ma már gyakorlatilag nem kezdi el senki 6 évesen az általános iskolát, szinte mindenki 7, néhányan 8 évesen kezdik. Ergo az egyetemet sem a 23. évük betöltése után fejezik be, hanem inkább 24 vagy 25 évesen. Érdekesen jöhet ott ki 25 éves átlagéletkor...

nem akartam beleszólni ebbe a témába érintettként, de azért a nem megalapozott információk terjesztését hanyagold kérlek. a prezi átlagéletkora soha nem volt 25 év alatt, mindig 30 körül volt (ahogy most is). a jelenlegi 20 főből 3-nak ez az első bejelentett munkahelye. ez szerintem egy startupnál teljesen elfogadható arány (induláskor ez 5/1 volt).

"De soha nem volt olyan, hogy azert jelentkeztel egy munkara, nem azert, mert jol fizettek, hanem mert hittel abban, amit csinalnak?"
De, van ilyen is. Csakhogy ezt altalaban a munkaltato nem szokta az "Elvarasok" reszben felsorolni. Itt fel lett sorolva. Alapvetoen ez a gond.
--

Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. | Gentoo Portal 

Persze, megkérdezik a véleményed, ingyen teszter vagy.:-)
Persze, hogy minden HR-es azt akarja, hogy neki írj egy levelet. Én ültem már az asztal mindkét oldalán, hidd el, a másikon is vannak gondok. Egy junior kávéfőző állásra is rengetegen jelentkeznek, és a HResek többsége sajnos még az egyedi önéletrajzok esetén is egyszerűen túl ostoba ahhoz, hogy kiválassza melyiket kell behívni. A sorozatból viszont neked sincs könnyű dolgod. Az interjún meg jönnek az ostobánál ostobább kérdésekkel, és igazad van abban, hogy mókás, amikor végül a szociális képességek alapján döntenek, egy olyan állásnál, ahol nem sok szükség van rájuk. Aztán csodálkoznak, hogy egy hónap után repül, hiszen "olyan szimpatikus és intelligens volt"....
A motivációs levél marhaság.
De szerintem a prezi nagyon helyesen csinálja, hogy a saját cuccával készítteti a CV-t. Ha egy hasonló céghez el akarsz menni dolgozni, legalább ennyi érdeklődés legyen már benned, hogy megnézd, mi az a szar, amiből sokat adnak el ahhoz, hogy neked fizetésed legyen...

azert bamulatos, hogy par embernek sikerult egy kenyszerkepzeten ennyit porogni:

"az, hogy hajlando vagy kinyitni a szoftvert, meg nem jelenti azt, hogy jo rendszergazda/whatever vagy"

valoban, de egy jo rendszergazda hajlando kinyitni

"en betegen is bejovok, meg hetvegen is tolom a cuccot"

gratula. Akit majd vegul felvesznek oda, az is valoszinuleg meg tudja ezt tenni + kepes volt elkesziteni a jelentkezeset preziben. (Btw. azon lehetne vitatkozni, hogy valoban az a helyes, ha az ember betegen bejon, de ezzel ne vigyuk felre a dolgot...)

"aki nem szereti a termeket, az meg lehet jo rendszergazda"

jaja, de mennyivel vagy jobb annal a jo rendszergazdanal, aki szereti is az adott termeket?

Szoval az kialt popcornert, hogy egyesek milyen hevvel bizonygatjak, hogy "attol, hogy xy nem akarja/nem tudja/nem hajlando/... eleget tenni a kovetelmenyeknek, attol meg lehet jo rendszergazda", es a szemellenzos, sargabogre bonyolultsagu vilagkepukbe nem fer bele az a jelenseg, hogy lehetnek azert olyan rendszergazdak is, akik legalabb olyan jok, mint ok, es kepesek/hajlandok eleget tenni a kiirasnak...

útelág... útelgáz... álamfői álomás avagy nem csak Patrick Chan erőszakolja meg a magyar nyelvet, hanem Schmitt Pál is

"valoban, de egy jo rendszergazda hajlando kinyitni": csak ismételni tudom magam: ennél az állásajánlatnál nem az volt az elvárás, hogy kinyisd a szoftvert, hanem az, hogy azonpercben meg is szeresd.

Ja, és csak ismételni tudom magam: amellett, hogy problémásnak érzem az álláshirdetést magát is, borzasztóan problémásnak látom a körülötte zajló céges kommunikációt is. Egyre inkább ez a nagyobb baj vele.

"Btw. azon lehetne vitatkozni, hogy valoban az a helyes, ha az ember betegen bejon": az ember végez egy gyors költség-haszon elemzést, lehetőleg minél több paraméterrel, és eldönti. nekem most az jött le, hogy a lehetséges választási lehetőségek jövőbeni lefutását is értékelve az a jobb, ha megyek.

"jaja, de mennyivel vagy jobb annal a jo rendszergazdanal, aki szereti is az adott termeket?": sokkal. de nem azért, mert ő szereti, hanem azért, mert szerény vagyok és aranyos :))))