A privát egészségügyről ...

Egy olyan veleszületett eü. problémát orvosoltattam, ami ugyan egész életemben nem okozott különösebb kényelmetlenséget a mindennapokban, de rendkívül intenzív edzések után néha igen. Mivel ez a probléma se nem életveszélyes, se nem súlyos, nem is nagyon igyekeznek a javításával a közellátásában (csak az előzetes vizsgálatra kínáltak egy augusztus végi időpontot). Kb. egy éves (vagy hosszabb) várólista van rá. Szóval, megnéztem milyen lehetőségeim vannak a magánklinikákon.

Tőlünk három sarokra található egy 1 napos sebészeti klinika, ahol meg is találtam a nekem való csomagot:

Laparoscopos lágyéksérvműtét (egyoldali)

  • műtét előtti laborvizsgálatok
    • EKG
    • aneszteziológiai vizsgálat
  • laparoscopos műtét altatásban
  • szövetbarát műanyag háló beültetésével
  • hotelszolgálat
  • 1 éjszaka, teljes ellátás
  • folyamatos orvosi, ill. nővéri felügyelet
  • kontrollvizsgálatok, varratszedés

Hogy mit kaptam ennyiért? Nézzük:

Egy megelőző szakorvosi konzultáción végigbeszéltük a lehetőségeket (hagyományos metszéssel végzett (Lichtenstein) vs. laparoscopos műtét (TAPP)), majd kitűztünk egy nekem megfelelő időpontot. A drágább (olcsóbb TB támogatott vs. drágább, TB által nem támogatott) műtétet választottam a jobb várható eredmény és a sokkal gyorsabb felépülési idő miatt.

A műtét előtti laborvizsgálatok (vérvétel, EKG, mellkasröntgen, aneszteziológiai vizsgálat) a megbeszélt napon 40 perc alatt lezajlottak, ahol az orvos és nővér várt rám, nem én az orvosra. Mikor elváltunk, megkaptam a vérhígító injekciót és a minden részletre kiterjedő dokumentációt, amivel a műtét napjára felkészülhetek: injekciót este szúrjam be, savcsökkentőt reggel vegyem be és sétáljak be a klinikára. SEMMIT se vigyek magammal, mindent adnak: tisztálkodási szereket, fogkefét, fogkrémet, köntöst, papucsot, hálóinget. Tehát semmit sem kell vinni. Amit lehet: telefon, laptop stb. nyugodtan. 

A megbeszélt napon (tegnap) reggel 10-re mentem, recepción becsekkoltam, fizettem.

Számlát kiállították az egészségpénztárra. Minden gördülékenyen ment, nem volt értetlenkedés, szerencsétlenkedés, pingvinezés (jaj, ezt hova tettem). Mindenki mosolygott és kedves volt.

Ezután bevezettek a légkondicionált, TV-s, saját fürdőszobás kórterembe. Pillázni nem volt idő, mert azonnal vetkőznöm kellett. Gyors találkozás a sebészorvossal, egyeztetés, hogy mi fog történni. Felelősségnyilatkozat aláírása. Egy nyugtatótabletta, hajháló, egy trombózis elleni harisnya, fekvés az ágyba és már irány is a műtő.

A problémamentes műtét után ébredéskor az orvos azonnal jött elmondani, hogy mi volt a műtét alatt, majd átadott a eü. személyzetnek.

Délután vacsorarendelés Győr egyik ismert étterméből.

A vacsora megérkeztéig kaptam egy zacskó ropit és egy csomag zabkekszet.

Vacsora után esti gyógyszerek, majd következett egy jó alvás az üres kórteremben. Esti utolsó csekkoláskor megkérdezték, hogy milyen italt kérek a reggelihez: gyümölcslé, tea, kávé, tejeskávé ... WTF :D

A bőséges reggeli (nyilván figyelembe véve, hogy hasi műtét történt) után jött a sebész, átkötötte az átkötni valót, majd megbeszéltük az otthoni teendőimet. Közben pittyegett a telefon, hogy megjött az EgészségAblak alkalmazásba a műtéti lap és a zárójelentés.

Szóltak, hogy nem kell sietnem, de készülődhetek. Kedves búcsúajándékként egy doboz Lindt csokoládét, egy valagnyi gyógyszert, kötszert, injekciót és egy rakás papírt kaptam. A papírok közt a sebészorvos közvetlen telefonszámával és egy éjjel-nappal hívható ügyeleti számmal, arra az esetre, ha otthon gond lenne.

Kevesebb mint 24 órával a műtét után már a parkban sétáltam a kutyával.

Nos, mibe került mindez? 720 ezer magyar forintba. Megérte? Minden fillérje. Ha pedig azt is hozzávesszük, hogy az egészségpénztári tagazonosítóra kiállított számlából kb. egy 100 ezer forint még visszatérítésre is kerül, amit jövőre el tudok használni gyakorlatilag bármilyen szűrővizsgálatra, gyógyszerre stb. akkor meg pláne.

A felépülési idő ezzel a műtéttel jelentősen csökken, míg a hagyományos műtéttel 6-8 hét kímélés szükséges, ezzel kb. azonnal munkaképes az ember és az edzésben is csak kb. két hét pihenőt szükséges tartani.

Érdekes adalék:

  • Aki nem a drágább műtétet választja, annak elvégzik az olcsóbbat ugyanebben az 1 napos sebészeti központban TB-re (részleteket nem ismerem)
  • Azt nem tudom, hogy az államiban egy éves várakozás után ugyanezt a műtétet, ugyanígy elvégezték-e volna (talán igen, talán nem - mivel a TB nem támogatja), utána kell járni

Hozzászólások

Szerkesztve: 2024. 07. 05., p – 15:24

Ugyanezt kaptam közgyógyban, de valódi egynapos programban, tehát reggel bementem taxival, du a kollégám elhozott. A szállodai ellátás és a sebész közvetlen elérhetősége kimaradt nyilván, de tök jó helyen, tök profi ellátással, állandó felügyelettel, tök profi sebésszel és 3 hetes várakozási idővel (lehetett volna 2 hét is, de az más okokból nem adta ki). Ezúton is köszönöm nekik.

Más: a 6 hetet tényleg tartsd be, és a hálónál ha lehet szorítsd lefelé mindig, mindig, mindig. Nem úgy mint az állat, de tényleg nyomd. Majd amikor a 6 hét után azt mondod fuhh valami még nem ok, az azért van, mert a teljes gyógyulás 3-6 hónap (nekem ez valahogy kiesett). Én februári műtét óta tegnapelőtt tudtam először kettesével szedni a lépcsőt \o/. Jah és köhögni, tüsszögni, orrot fújni max felhúzott lábbal tedd, mert a háló kiszakad a félig hegesedett helyéről.

Ui: "az államiban egy éves várakozás után".. -> mese habbal. El ne hidd. Nekem a fent említett 3 hét várakozás volt, kollégám  most év közepén két hónap várakozás után következik (kb. ő kérte, hogy legyen két hónapra tolva, mert nyáron programjai vannak. Állami ellátás, állami kórház, no ismeretség, és ez pl. tök jól megy, like!

"mivel a TB nem támogatja" -> hogy micsoda? Ezt meg honnan szedted?

Vortex Rikers NC114-85EKLS

Miért kellene nyomni? Az a Lichtenstein-műtétnél van, ahol a háló nem a hasfal és a hashártya közé kerül, hanem kívülre.

Ott tényleg számít a beépülési időben, mert ott a hálót a belső nyomás lefele nyomja a sérvkapuról.

Laparaszkóposnál meg pont fordítva: a belső nyomás rányomja a hasfalra a hálót, ami ráadásul olyan, mint a tépőzár, annál jobban megtapad.

Ha neked 6 hetet mondtak, akkor vagy Liechtenstein-műtéted volt, vagy félretájékoztattak.

Ugyanezt kaptam közgyógyban, de valódi egynapos programban, tehát reggel bementem taxival, du a kollégám elhozott.

Akkor neked nem hiszem, hogy ez a műtéted volt. Mivel itt a hasüregben matatnak (át kell vágni a hashártyát), egy éjjel benn kell maradni kötelezően. A régi módszernél aznap kiengednek, kb. néhány óra múlva.

hogy micsoda? Ezt meg honnan szedted?

Ott a két link, olvasd el. Kórházban lehet, hogy támogatott, magánban nem. Le van írva.

trey @ gépház

Bementem 6:30-ra, 8-kor betoltak, 3 helyen kilyukasztottak, betették a hálót, 14:00-kor már mehettem volna (de még nem volt fuvar megfelelően magas autóval). Műtét közben felfújtak, hogy rendesen feszüljön. 3 nap múlva vezettem, 4 hét múlva repülőn ültem. Papíron 6 hét kímélést kértek, majd fokozatosan terhelést. Varratszedésem 11 nap múltán volt. 2 hétig amúgy lépni is csak óvatosan tudtam.

Nekem szerzett szakadásom volt durva erőkifejtéstől, kb kiállt a hasam bal alján egy fél teniszlabda ami lassacskán elkezdett nyúlni (tovább szakadni) lefelé a műszer irányába, szóval volt más vizsgálatom is ennyi idő alatt, még ez is belefért. Nem csak a terület nyomását kérték az első napokban fekvő helyzetben, hanem a szűk alsónadrág viselését is + alkalmanként a herék emelését ha fekszek, mert az első pár napban igen kellemetlen érzést ígértek ezek nélkül.. ami be is jött, de túl sokat nem tesztelgettem :)

A pontos adatokat majd előkeresem a papírjaimról, szerintem vasárnap. A háló típusa is megvan: rá van ragasztva a vonalkód a zárójelentés aljára a felsorolt cuccoknál, a csomagolásról leszedve.

 

Ui a linkeket majd megnézem, érdekes. Én nem vagyok szakértő, a fentieket tudom elmondani olvasnivaló nélkül, folyt köv ~vasárnap.

Vortex Rikers NC114-85EKLS

Hát, ha 3 lyukon, akkor TAPP volt. Viszont akkor nem értem a hat hetet. Nekem 2 hét van ráírva a zárójelentésre. 6 hetet a hagyományosra mondtak nekem anno, 20 éve, amikor a másik oldalt csináltak.

Lehet, hogy a használt anyagok mások ..

trey @ gépház

Könnyű volt előkeresni, elküldtem trey@ címre, háló is rajta. Papír hátulján 6 hét pihi előírás!

A várakozás 3.5 hét volt vizsgálat után, két hét azért nem, mert az orvos mondta, hogy a kéthetes verzióban aznap én lennék a 7. ilyen “beteg”, és jó talán elmarad a beavatkozás (minél távolabb a sorban, annál nagyobb eséllyel). A megelőző vizsgálati várakozás 4 nap volt (telefonon kértem időpontot, 4 napra adtak). 

Vortex Rikers NC114-85EKLS

Én pedig visszaküldtem neked az én zárójelentésem, ahol "2 hét fizikai kímélés indokolt" van ráírva. Laporoszkóposnál pont ez a lényeg, nem kell 6 hetet dekkolni és vigyázni.

BTW: azzal nem riogattak, hogy előbb-utóbb a másik oldalt is meg kell majd csináltatni? Mert nekem mondták 20 éve, amikor bal oldalon csinálták. Be is jött. Igaz, 20 évvel később.

trey @ gépház

Igen, látom. Nem vágom annyira, nekem a 6 hét reálisnak tűnt, 4 hét múlva indított külföldi úton még darabos voltam. Az orvost kérdeztem kb. két hét múltán, hogy az asszonnyal elszórakozhatok-e végre, de még ettől is óvott (“nagyon óvatosan, passzívan, nagyon figyeljek, inkább még ne” stb stb), már a falat martam :) szóval volt nekem mindenféle kínom, a 6 hét amúgy sok ha nem tudnák megindokolni. Nekem indokoltnak látszott.

Lehet azért, mert tényleg csúnya sérvem volt és tovább pihentetett vagy ilyesmi. Tényleg nem értek hozzá.

Szerencsére nem riogattak ilyennel, de aki utánam jött, feltették jobb oldalival és kétoldalival kellett operálni. Volt ami érdekes volt :) jaja

Vortex Rikers NC114-85EKLS

Bementem 6:30-ra, 8-kor betoltak, 3 helyen kilyukasztottak, betették a hálót, 14:00-kor már mehettem volna

Na, nekem pont ez a futószalagos kapkodás nem tetszett. Egyik kollégámnak az államiban csinált laporoszkópos után elfertőződött az egyik sebe, valami lufit meg dréncsővet kapott egy hétre bele, utána még szenvedett vele jó ideig.

Persze, ez bárhol előjöhet, magánban is, de én igyekeztem az ilyen lehetőségeket a minimálisra csökkenteni. Mégiscsak az egészség a legfontosabb dolga az embernek ... 

Nekem megnyugtató volt, hogy a sebész másnap reggel ránézett a sebre, átkötötte és utána maga mondta, hogy mehetek haza.

trey @ gépház

Igen. Nem merem az itteni "TB-ben megvolt x nap alatt" esetektől, hogy volt-e boríték, ami meggyorsította az ügymenetet, mert az ugye már bűncselekmény attól is, aki adja .. :D

Én szeretem a jogilag tiszta helyzeteket.

trey @ gépház

, de tök jó helyen, tök profi ellátással, állandó felügyelettel, tök profi sebésszel és 3 hetes várakozási idővel (lehetett volna 2 hét is, de az más okokból nem adta ki)

Közben gondolkodtam ezen a rövid időn ... szerintem neked a súlyosság és a kizáródás magas kockázata miatt adtak ilyen rövid időre műtéti időpontot. Ha kizáródik a sérv, az közvetlen életveszélyes állapot. Nálad úgy találták, hogy indokolt a kb. legrövidebb időn belüli beavatkozás. Nekem nem okozott problémát, viszonylag kicsi volt a szakadás. Akár éveket is, vagy életem végéig is kibírtam volna vele, ha nem tologatok 160 kilós motort, meg nem járok heti 3 intenzív edzésre.

Szóval szerintem te ilyen szempontból speciális eset voltál.

trey @ gépház

Így van, erre a beavatkozásra nem lehetett panaszom, meglepően profi és pörgős volt, és még a cucc is bejött amivel kiütöttek. Mintha nem is itthon történt volna, szóval csak köszönetet és jó szót mondhatok a Kenézy minden velem érintkező dolgozójának. Az egész ügymenet kellemesen volt meglepő, nem akarom már tovább ragozni.

Azóta versenyen is voltam már, bár full terhelést még nem adtam magamnak, mert néha hülye érzésem van (mintha olyan gumis cucc lenne a szakadáson ami nyúlik stb) - de állítólag csak beképzelem: megnézettem, azt mondják tart rendesen.

Vortex Rikers NC114-85EKLS

Mondjuk az a protokollbeli eltérés, hogy téged kiengedtek pár órával később és nem tartottak benn egy éjjelre, az engem kicsit megrémiszt. A sebész szerint át kell vágni a hashártyát, indokolt az éjjeli megfigyelés. Míg a régi verziónál nem, mert ott nem matatnak a hasüregben.

Érdekes ...

trey @ gépház

A hazaengedés vizsgálat eredménye mindenkinél, s úgy tudom volt aki bent maradt (egyikük úgy beállt mint a szar, azt se tudta merre van előre, komoly standupot adott elő fekve és félkómásan - 6 főből ez az egy maradt asszem). Én nagyon-nagyon jöttem volna haza, így nekem megnyugtató volt nem rémisztő - de nagyon nem is gondoltam bele, szóval úgy voltam hazajövök saját felelősségre is ha kell. Így szoktam. 

Aki kétoldalival lett műtve az nagyon nehezen ment haza, de papírt kapott, hogy mehet. Úgy ahogy van pirosra betadionzva, pizsamában (februári hideg!), papucsban libbent el a feleségével, s örömmel ment ő is.

Értem a félelmed, de akkor ott engem nem érdekelt ilyesmi. Most máshogy látom persze, de ha helyzet van én másképp gondolkodok és nem mérlegelek. 

Vortex Rikers NC114-85EKLS

Majd fusd át két linket a nyitóban. Abban leírják a két műtét közti különbséget. Az egyiknél aznap hazaengednek, a másiknál egy éjszaka fenntartás van.

Végül is mindegy, az a lényeg, hogy nem lett neked komplikáció.

Eleve, 12 óráig nem volt javasolt az ülés sem nekem, hogy a háló nehogy felgyűrődjön.

trey @ gépház

Persze, ez lenne az ultimate cél. De ettől függetlenül, egy óriási kórházban sosem fognak tudni neked olyan körülményeket biztosítani, mint egy magánklinikán, ahol a sebésznek te vagy az egyetlen, esetleg a kettő közül az egyik betege azon a két napon, amíg bent vagy. Egyszerűen a gazdálkodási szempontokból kifolyólag nem tudják megcsinálni.

trey @ gépház

De ettől függetlenül, egy óriási kórházban sosem fognak tudni neked olyan körülményeket biztosítani, mint egy magánklinikán

Ugye ha a magyar kórházakban nem az orvosbárók tennék el a sokszázmilliókat évente, illetve nem magáncélra használnák az állam által vásárolt berendezést és kapacitást, akkor ott is működne a dolog. Csak hát nem kéne a magyar egészségügyet (meg minden más közvagyont) egy szabadon szétlopható rendszernek tekinteni.

Érteni se érted, amit írtam. Hogyan lehetne egy több száz, ezer beteget kezelő kórházban pont ugyanolyan az ellátás mint egy egy osztályos, két kórtermes, egyszerre összesen max. 6-8 embert kezelő privátban? Hol lenne rajtad ilyen figyelem? A pénzedért hol nyalnák így ki a segged? Álmodsz.

trey @ gépház

Szerintem tok jo otlet, hogy fejezzek be az illegalis tevekenysegeket, de realisan nezve strukturalis akadalya van annak, hogy ezt az ellatast ~lehetetlen allami finanszirozasban megkapni. Ha mas nem, mert a TB-nek olyan ellatast is finansziroznia kell, amit privatban meg sem csinalnak, mert nincs rajta profit.

A háló tényleg kiszakadhat, szóval ne erőltetsd meg.

hup.hu##article[data-comment-user-id="16401"]

hup.hu##article[data-comment-user-id="4199"]

Elég, ha az orvosom ért hozzá. Nyilván jobban képben van az állapotommal, a hasznalt anyagokkal és egyéb körülményekkel, mint ti ezek ismerete nélkül. Segítek: nyilván van különbség egy kezdeti állapot vs. kovi esete, akinek labda nagyságú sérve volt, van különbség az alkalmazott hálók minősége közt stb.

(válasz: nem, mi itt ehhez is jobban értünk)

trey @ gépház

A full edzést azért feltételekkel fogadd inkább.. Műszaki ember vagy, nem nehéz rosszabb forgatókönyvre készülni.. amiből lehet még happyend is akár, ahogy ígérték.

Okés, hogy van benne tapasztalatod, de 30 évesen másképp gyógyultál, ez nemigen lehet kérdés. Magamról (is) tudom, bármilyen erő és hozzáállás van benned, ha valami sérül az rohadtul nem olyan már, mint 20 éve. Sajnos. Vigyázz magadra, ennyit azért biztos elmondtak. Én is el tudom, szóval vigyázz magadra.

Apropó 5 kiló.. nekem rém kellemetlen volt, ahogy-amikor bevásároltunk s azt buzi módon tettük: én vittem a húsvéti nyuszimuszis szalvétát meg pillangós csokikácskácskát, a lányok meg az ásványvizet stb. Égtem mint a szar, de volt mit átértékelnem: korábban kiröhögtem ill. megvetettem amikor ilyet láttam, s lehet az a szerencsétlen épp úgy volt mint én. Azóta ne félj nem nézem le az ilyet csípőből.

Vortex Rikers NC114-85EKLS

Nekem pár hete volt egy hasonló élményem. Volt egy régebbi problémám, ami igazából a mindennapi életben nem okozott gondot, de voltak olyan élethelyzetek, ahol kényelmetlenséget, sőt fájdalmat okozott. Persze, kerültem ezeket a helyzeteket, nem is volt gond, de a feleségem unszolására rávettem magam, hogy legyen, elmegyek orvoshoz.

Egy helyi magánorvosnál foglaltam időpontot online, igazából az orvosi centrum weboldalán szereplő profilkép alapján döntöttem. Előre bankkártyával kellett fizetni, de még aznap délután fogadtak. Ez már eleve egy pozitívum volt. Odamentem, kedves kishölgy volt a pultban a portán, egyeztettük az online megadott adatokat, majd helyet foglaltam a váróban. 5 percen belül jött egy másik kishölgy, aki elkísért a dokihoz. Ott elmeséltem amit kellett, megvizsgált, majd mondta, hogy egy bizony műtét lesz, de ők itt nem végeznek ilyenfajta műtétet, de adott 2 másik doki elérhetőségét, akiket javasol.

Végül nem az általa javasolt orvosokat kerestem fel, hanem pesten egy másik magánklinikát néztem ki. Mivel már volt diagnózis, és hogy milyenfajta műtét vár rám, célzottam kerestem. Szintén online időpont foglalás, a saját elfoglaltságom miatt csak következő hét szerdára tudtam, de lett volna korábbi időpont is. Mivel új beteg voltam nálunk, így szintén fizetni kellett egy vizsgálati díjat. Felmentem a foglalt időpontra, pár perc várakozás után már bent voltam a dokinál beszélgetni. Mivel tudtam milyen műtét vár, már tudtam előre a várható összeget (380.000Ft), igazából csak a részleteket kellett megbeszélni, illetve természetesen megvizsgált. A vizsgálat végén mondta a doki, hogy nyugodjak meg, csak egy apró műtét lesz, helyi érzéstelenítéssel pár óra alatt megoldjuk. Elkezdtük egyeztetni az adatokat, majd mondta, hogy ezt állami kórházban díjmentesen elvégzi. Mondom köszönöm, de pont az állami várólista miatt jöttem magánklinikára. Mondta, hogy ne izguljak, 2 héten belül elvégzi a műtétet. Pár nappal később hívott az időpont miatt, tényleg következő hétre volt. Reggel 10-11 körül menjek fel egy pesti kórházba. Felmentünk, ott viszont várni kellett jó 2 órát, mire jött a doki, de utána hirtelen a műtőben találtam magam, és már kaptam az érzéstelenítő injekciót. A műtét gyors volt és sikerült.

A kétszeri vizsgálatí díj (30e + 25e) ami költségem volt, plusz ami üzemanyag kellett a kocsiba és a parkolójegy. Hogy miért döntött úgy a doki, hogy állami kórházban TB alapon ingyen műtött meg, azt nem tudom (illetve sejtem, adategyeztetés közben volt egy kérdése, amire igennel válaszoltam), de csakis jót tudok mondani a magán rendelésekről. Korábban is, mind a gyerekkel, mind az asszonnyal mentünk komolyabb gondokkal magánorvoshoz. Ott valahogy érezni, hogy én vagyok a fizető ügyfél, és ki kell nyalni a seggem.

Én TUDOM, hogy igazam van. És ha nincs is, akkor is NEKEM van igazam, mert én vagyok az Admin. Ennyi!

Akkor szoktak ilyet felajánlani, ha okosba megműt a kórházban TB-re (természetesen a várólistát megkerülve), tőled meg zsebbe kér lóvét vagy máshogy okoskodik.

Én ilyenbe nem megyek bele.

Lehet, nálad nem ez volt, de nagy csodák nincsenek.

trey @ gépház

Üdv a klubban :-) Nekem a Clexane nem volt benne a "csomagban" Bp.-en, plusz TB-támogatás is volt rá, úgy, hogy reggel mentem - délután mehettem haza belekerült mindennel együtt (előzetes vizsgálatok (röntgen, UH), Clexane, taxi haza, kontroll (2x)) valami 300E Ft-ba - a többit a TB fizette.

Ja, a Clexane-t első körben hasfalba szokták javasolni, én anno megkérdeztem a dokit, hogy mehet-e combba, vagy mindenképp hasfal legyen: mehetett combba, úgyhogy én oda bökdöstem be :-)
 

A Clexane a vérrög képződésének az esélyét csökkenti, a harisnya meg a lábban a véráramlást befolyásolja. Nem azonos a kettő. Egyébként nem nagy truváj szúrni sem - nekem talán kettő volt, ami "kékült" :-) EÜ-s ismerős mondta, hogy "kezdőként" ez teljesen jó arány :-D

Nahat megtudtad milyen a svajci alap ellatas :D

Hirtelen igy olvastam, hogy allami korhazban voltal, es meg a szemem is konnybe labadt, hogy mennyire normalis hely lehet ez a Gyor.

Igy kell mukodnie!

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Szerintem az államinak nem így kellene működnie. Az államinak kéne egy alapellátását adnia, aztán azon túl mindenkinek arányosan olyan plusz szolgáltatást, amennyit fizet befele. Sajnos most a havi befizetett százezreimből kóklereket, végelgyengülteket, potyautasokat, alkeszeket és egyéb hasonlókat látnak el. 

Amerikai rendszer kéne, sokan néznének nagyokat! Az lenne az igazságos, ugyanis ez itt kapitalizmus, nem szocializmus.

trey @ gépház

Hát, szebb jövő az csakis svájci auslander-ként jön létre az ember számára. Tiszta sor. Egy olyan országban, amelyiknek a nemzeti 11-ében lassan több a néger mint a fehér ember :D

Lazán:

Vallottak a németek, Magyarország az új álomországuk?

Egyre élhetetlenebbnek érzik a németek a saját hazájukat, ezért sokan választják Magyarországot állandó lakhelyüknek, sőt, a továbbiakban itt tervezik leélni életüket.

[...]

„Magyarország a németek új álomországa: a megélhetési költségek 46 százalékkal alacsonyabbak, mint Berlinben, kevesebb adót kell fizetni, és szívélyesen fogadnak minket. Évente mintegy 20 ezer német vándorol a Balaton és a Kárpátok országába, és a tendencia növekvőben van” – írja az egyes németek véleményét a nius.de .

[...]

„Itt Magyarországon évek óta először mentünk félelem nélkül az uszodába. Az ember 1400 kilométert vezet, és máris egy másik világban van. Egy olyan világban, ahol a nőknek nem kell félniük, ha egyedül utaznak. Egy olyan világban, ahol a gyerekek tisztelik az idősebbeket, és nem veszekednek állandóan. Csak akkor veszed észre, hogy mit vesztettél el, amikor hirtelen visszakapod” – írta Irina hozzátéve, hogy

akik csak tehetik, elmenekülnek a valaha volt legjobb Németországból.

[...]

trey @ gépház

Jaja, el is kepzelem, hogy idekoltoznek, aztan estenkent, elfuggonyozott szobaban, konnyes szemmel dudoljak egymas kozott, hogy deutschland den deutschen. A fene nagy nyiottsagukban a nemet szarmazasu, nemetul anyanyelvi szinten beszelo ismerosomet egy-ket evtizednyi kintlet utan is basztatjak, hogy kulfoldi.

"A fene nagy nyiottsagukban a nemet szarmazasu, nemetul anyanyelvi szinten beszelo ismerosomet egy-ket evtizednyi kintlet utan is basztatjak, hogy kulfoldi."

Na az ilyenek miatt _sem_ mentünk külföldre: ott mindig is "bevándorló" meg "idegen" marad az ember. Ha másban nem "belül" mindenképp.

Toni Kroos: Aggódnék, ha a lányom este elmenne bulizni egy német nagyvárosban

[...]

Ezután arról beszélt, hogy a családjával együtt egyelőre Spanyolországban akar maradni, mert ott nagyobb biztonságban érzi magát, mint a szülőföldjén.

Németország már nem az az ország, mint tíz évvel ezelőtt volt, amikor eljöttünk. Aggódnék, ha a lányom este 11 óra után elmenne bulizni egy német nagyvárosban. A migráció folyamatosan jelen van a németek életében. Az Eb-n megmutattuk, hogy nyitottak vagyunk, és elfogadók, de az elmúlt években sok minden túlságosan ellenőrizetlen volt ezen a területen

fogalmazott a hatszoros BL-győztes sportember.

 

trey @ gépház

A gyermekeim más téma, köszönik szépen, mindkettő príma iskolákba járt/jár, két idegen nyelv náluk már "alap", és igen, ha ők épp nem idehaza képzelik el a jövőjüket, akkor kényelmesen, még családalapítás előtt megtehetik majd, hogy lelépnek. Fájni fog, de meg fogom érteni a döntésüket.

(Apropo, színes matricákat a zongorabillentyűkre lehet venni, megtetted már? Vagy sikerült a színes kottás zongorázáson túllendülni?)
 

>  Az lenne az igazságos, ugyanis 

az ugyanis után persze egy kizárólagos szempont következik by @trey. Annak megvitatása is elég kilátástalan lenne, hogy miként következik a kapitalizmusból az amerikai tb rendszer igazságos volta; de ennél fontosabb, h egyáltalán nem a felvetett az egyetlen aspektus: ugyanis demokrácia is van. Ami azzal jár h kiváltságosok jólétének a többség határt szab, azaz olyan tb rendszer bevezetését, mint az amerikai nem igazán merné senki felvetni [a provokátoron kívül], mert nem lenne meg a bevezetéséhez szükséges társadalmi támogatottsága. (az USAban egy-egy komolyabb orvosi beavatkozáshoz hitelt kell felvennie a paciensnek, amit aztán évtizedekig törleszt.)

A társadalmi szerződésen és kockázatviselésen alapuló biztosítás igazságos és pont azt az elemet tartalmazza amit @trey kifogásol: a szolidaritást. Sajnálatos h az Orbán kormány vérlázító modón nem tesz eleget a társadalmi szerződésben vállalt kötelezettségeinek és ezzel az állam terrort követ el a polgárokkal szemben, akik emiatt ellátás nélkül maradnak. Ezért bíróság elé kéne állítani a kormányzatot! És nagyon-nagyon súlyos büntetés érdemelnek! 

Nem menő azzal provokálni, hogy leszarod h az állam nem biztosítja az eü ellátást, pedig erre kötelezve van, és helyette azzal hencegsz itt, h többszázezres összegű műtét végeztetsz el magán úton. Ez egyáltalán nem menő! A menő az lenne, h olyan politikai erőt képviselnél ami képes kikényszeríteni az állami ellátást helyreállítását! Van olyan új politikai tényező ami az egészségügy és az oktatás helyreállítását elsődleges prioritásnak tekinti. Ez az, ami menő! 

"antiegalitarian, antiliberal, antidemocratic, and antipopular"

Ami azzal jár h kiváltságosok jólétének a többség határt szab

Baromságot beszélsz, a demokráciának semmi köze ehhez. Legjobb példa erre az USA, a demokrácia legfőbb őrzője, a demokrácia fellegvára, ahol Bill Gates-ek, Elon Musk-ok, Jeff Bezos-ok, Zuckerberg-ek, Rotschildok és egyebek éltek mesés életet mesés vagyonokat felhalmozva.

A társadalmi szerződésen és kockázatviselésen alapuló biztosítás igazságos és pont azt az elemet tartalmazza amit @trey kifogásol: a szolidaritást.

Igen, ez a szolidaritás duma mindig azoktól jön, akik kevesebbet akarnak tenni a saját boldogulásukért és nem maguk akarják megteremteni a rávalót, hanem állandóan mástól várják. Rettentő unalmas.

<random irreleváns orbánozás skip>

Nem menő azzal provokálni, hogy leszarod h az állam nem biztosítja az eü ellátást, pedig erre kötelezve van, és helyette azzal hencegsz itt, h többszázezres összegű műtét végeztetsz el magán úton.

LOL @ henceg Magamnak blogolok, te meg lehetsz olyan szerencsés, hogy olvashatod.

Ez egyáltalán nem menő! A menő az lenne, h olyan politikai erőt képviselnél ami képes kikényszeríteni az állami ellátást helyreállítását!

Jaja, vissza a kádári szocializmust!

Van olyan új politikai tényező ami az egészségügy és az oktatás helyreállítását elsődleges prioritásnak tekinti. Ez az, ami menő! 

Ja, a 0%-os DK-MSZP-SZDSZ-moslékkoalíció, ami semmire sem ment vele. Most éppen a düddő Petike szállt fel erre a vonatra ... Majd meglátjuk, hogy mire jut vele.

trey @ gépház

Az a kérdés, h vannak-e közös ügyeink? 
Van az vicc, h a falusi vagány zsebretett kézzel sétál a gát mellett miközben a falu apraja-nagyja a gát megerősítésén dolgozik a közelgő ár miatt. És akkor valaki rosszallóan oda kiállt a vagánynak, hogy ő miért nem segít? Erre az illető kérdéssel felel: -A gát megerősítése közügy? Hát, persze h az - válaszolják. 
- Nah, hát ez az én a közügyektől el vagyok tíltva! 

"antiegalitarian, antiliberal, antidemocratic, and antipopular"

Az a kérdés, hogy a jelenlegi rendszer jó-e. Nem tovább kell feszíteni a szociális hálót az impotens emberek alá, hanem rá kell őket szorítani az öngondoskodásra és az egészséges életmódra.

Az előző generációk megszokták, hogy bátran pusztíthatják magukat mértéktelen zabálással, ivászattal, zéró mozgással, nulla öngondoskodással, fika kereset mellett is, mert van egy nyugati szemmel teljesen érthetetlen eü. rendszer, ahol akár sok milliós műtéteket is finanszíroz nekik a TB.

Így nőtt fel egy olyan nemzedék, mint a PaDöDö-s nő, amelyik most sipárog a médiában, hogy neki nincs nyugdíja, ami van, abból nem él meg. Elhízott, ilyen-olyan beteg. Hol az életében megkeresett lóvé? Hol a félretett pénz? Hol a megkötött egészségbiztosítás? Hol az egészségpénztár? Hol a nemzetgazdaságilag hasznosan eltöltött élet (nekem a cián hajjal popgagyit éneklés nem az).

Ja, ezek a fogalmak nem ismertek. Ezért van jó sorotok! Ez az egészségügy még a jelenlegi állapotában is messze túlzó.

Azért működik még, mert én meg a hozzám hasonlók havonta sok százezret tesznek bele és - ahogy a nyitó mutatja - nem nagyon vesznek ki belőle.

Kezet lehet ezért nekem - és másoknak, akik ugyanígy tesznek - csókolni, hogy van miből fenntartani a kóklerek számára ezt az egészségügyet.

PS: nekem amellett, hogy van rá, van félretett pénzem is az egészségemre az öngondoskodás miatt.

Javasolnám mindenkinek a chip, energiaital, bagó, drog, szesz stb. árát inkább biztosításba fektetni! Dupla haszon: egészségesebb élet, félretett zseton a szükség esetére!

trey @ gépház

> Azért működik még, mert én meg a hozzám hasonlók havonta sok százezret tesznek bele és - ahogy a nyitó mutatja - nem nagyon vesznek ki belőle.

Mindenki beletesz, akinek semmilyen jövedelme sincs még annak is kell fizetnie havonta tb-ért. És alapból senki nem vesz ki, csak aki beteg lesz. 

> Az a kérdés, hogy a jelenlegi rendszer jó-e. 

A társadalmi szintű kockázatközösség: igen, jó.  Csak az államnak teljesítenie kell a kötelezettségét - amiről a társadalmi szerződés szól. Ez nem történik meg gyalázatos módon! 

"antiegalitarian, antiliberal, antidemocratic, and antipopular"

Jaja, beletesz. Havi 8 ezer forintot 🤣

A társadalmi szintű kockázatközösség: igen, jó.  Csak az államnak teljesítenie kell a kötelezettségét - amiről a társadalmi szerződés szól. Ez nem történik meg gyalázatos módon! 

Nem, az államnak nem az elzsírdisznósodott állampolgárok életmódjukból fakadó eü. problémáit kell kezelnie és nem a kórházaknak minél több munkát finanszíroznia. Hanem az egészséges életmódot propagálnia.

trey @ gépház

Azt teszi.

 

Pár topic az elmúlt évekből:

-Népegészségügyi termékadó

-Mindennapos testnevelés a közoktatásban

-Mérhetetlen mennyiségű pénz stadionokba öntése (hogy legyen hol sportolni)

-Iskolai menzás ételek sótartalmának csökkentése

-Szűrőkamionok

-Kórházi osztály összevonások / időszakos bezárások (kevesebb dolgozó ugyebár)

Aláírás _Franko_ miatt törölve.
neut @

Nem, töbszörösen nem. Az államnak nem faladata az egészéges életmód propagálása. Az állam nem is propagálja az egészséges életmódot. A fenti intézkedéseknek nincs kihatása az egészséges életmódra. 

"antiegalitarian, antiliberal, antidemocratic, and antipopular"

Az egészséges életmód nem része a társadalmi szerződésnek. A részévé lehet tenni széleskörű vitát követően, felmenő rendszerben, de jelenleg ilyen alapon nem megtagadható az ellátás, és nem is vagyok benne biztos h ez jó út lenne. Szóval az erre való hivatkozás, mintha ez az állam részéről történő, a terrorizmussal egyenértékű, emberéletekbe kerülő szándékolt mulasztását közömbösíthetné egy kifejezetten ócska próbálkozás a konfliktus kisiklatására.  (direkt nem reagáltam a fenti PADÖDÖ-s kirohanásodra, de hát megint előhoztad ezt komponenst)

A probléma lényege az állam korrupt mivolta, amiben az Orbán-kormány Európában élenjáró. Azért nem akarnak az emberek akár tb-t akár adót fizetni, mert joggal meg vannak győződve róla, h a pénzüket ellopják. Egyszer olvastam egy közgazdász kissé idealista tanulmányát arról, h tulképp az adó megfizetésének egyfajta ünnepnek kéne lennie, amikor beadjuk a közösbe a pénzünket és eldöntjük h mit valósítsunk meg belőle. Ennek az egésznek normális (nem orbán-szerű bőnöző) embereket alapul véve pozitív kicsengésének kellene h legyen. Persze a dolog terhelet sok mindennel, de azért érteni h miért. És igazából azért nem így éljük meg, mert azt látjuk h beadott pénzünket elcsalják, az állam akinek az egészet menedzselnie kellene a hatalmát arra használja, h a csalást tolvajlást kivitelezze és leplezze, a kötelességének nem teljesítésére pedig képtelen és szánalmas magyarázatokat ad pl. h az államnak nem az elzsírdisznósodott állampolgárok életmódjukból fakadó eü. problémáit kell kezelnie - na ez az ami bicskanyitogató! 

"antiegalitarian, antiliberal, antidemocratic, and antipopular"

Társadalom biztosításnak hívják. Társadalmi kockázatközösség, amihez helyesen mindenki jövedelme szerint járul hozzá - kivéve a legnyomorultabbakat, akiknek végtelenül nagyobb terhet jelent az általad lenézett 8000 Ft befizetése a semmiből. Ennek a rendszernek alkalmasnak kell lennie a megfelelő színvonalú egészségügyi ellátás biztosításához, és ezt az államnak kell garantálnia. Tudod a jelmondat így hangzik: Szabadság, Egyenlőség, Testvériség. A te narratívád kizárólag a Szabadságra alapul. Ez vezet oda, hogy aki nagyvonalúan hotelkórházban masszíroztatja degenerációját, annyira már nem kívánkozik nagyvonalú lenni, h betegye a részét társadalmi kockázatközösségbe  - épp elenkezőleg ő onnan ki akarja venni, és azon szájal h nehogy már ő tartsa el az egészségtelenül élő kóklereket! Nem így van barátom! Ott van még a további két szó: Egyenlőség és Testvériség! Ezeket szintén figyelembe kell venni!

"antiegalitarian, antiliberal, antidemocratic, and antipopular"

annyira már nem kívánkozik nagyvonalú lenni, h betegye a részét társadalmi kockázatközösségbe

De miert nagyvonalusag kerdese ez? Beteszi, mert kotelezo. Amikor a kisnyugdijas nagymamam csipoprotezist kap, akkor nincs felcimkezve a penzt, hogy ezt nagyvonalu ember adta, vagy csak azert kapja, mert valakinek kotelezo volt befizetnie.

En is beteszem a sulyos szazezreket a kozosbe, amivel alapvetoen nincs problemam, mert ebbol latjak el azokat is, akik nem tesznek be ennyit (illetve feltetelezem, engem is ellatnak majd, ha nekem lesz ra szuksegem). Mitol nemesebb az, aki ugy teszi be a kotelezo minimumot, hogy kozben nagyvonalunak tartja magat? Aki nagyvonalu, az tegyen be tobbet, mint amennyit muszaj! Van egy csomo intezmenynek sajat alapitvanya, szeretettel varjak a felajanlasokat.

tulképp az adó megfizetésének egyfajta ünnepnek kéne lennie, amikor beadjuk a közösbe a pénzünket és eldöntjük h mit valósítsunk meg belőle. 

Néhány éve bringáztam Helsinki környékén, az egyik pihenőnél beszédbe elegyedtem egy helyi sráccal. Irigykedtem a kiváló kerékpárút-hálózat miatt, mert tényleg elsőrangú. Mindenhol aluljárók / felüljárók, erdőben is döngölt földút mindenfelé, tényleg hatalmas élmény arrafelé bringázni, akár sportcélúan, akár közlekedésként. 

A srác megrökönyödve nézett rám: mi olyan embereket választunk meg, akiknek ugyanaz fontos, mint nekünk. Számon is kérjük őket, ők az alkalmazottaink, a befizetett adónk pedig a mi pénzünk.

A Padödö egy példa volt, mert nagyon sok "múltrendszerben" sikeres művész avagy "művész" tud sírni, hogy kevés a nyugdíja... Ja. Ugyanis azt a munkabérként, illetve bér jellegű jövedelemként kapott zsozsó alapján számolják ki, az, hogy "más módon" milyen bevételei voltak, és abból milyen színvonalon élt, az az időskori ellátásban nem releváns. HA és amennyiben az érintett ezekből a nyugdíjba nem számító jövedelmekből félrerakott volna valamennyit, akkor azt és annak a hozamait az inaktív éveiben fel tudná használni a nyugdíjának a kiegészítésére.

A gond ott van, hogy az adóként és egyéb, adóként fizetett közteherként befolyt állami bevételekről az a parlament dönt, ami mostanra egy szavazógéppé silányult valami, amit a választási rendszer lassú, módszeres reszelésével úgy sikerült összehozni, hogy a választók kevesebb, mint fele elég ahhoz, hogy 2/3-os többséget szerezzen benne a regnáló hatalom. És amíg megvan ez a ~40% szavazójuk, addig nehéz lesz bármit is változtatni.

Még a 8e Ft per fővel sincs baj, azzal már inkább, ha az ezekből összeálló zséből egy alkesz kap új májat, meg egy full bagóst kezelnek hónapokig milliókért. Nem folytatom, nem akarok mindenki tyúkszemére lépni, hadd maradjon eme két kirívó példa.

Tehát valakinek habzsidőzsi megy évtizedeken át, s két végéről ég a gyertya - majd amikor beüt a szar, akkor kifizeti a balhét akinek amúgy nem volt semmilyen habzsidőzsi. Fck! Tőlem is jöhetne az amcsi minta, legalább megpróbálni érdemes lenne.

Vortex Rikers NC114-85EKLS

Ne kezd te is ezt az idétlenséget az önsorsrontó betegekkel! És mielött egy éltre eladósodnál a vakbélműtéted miatt talán kicsit tájékozódjál h egyáltalán nem olyan jó az amierikai eü rendszer!

Melyik egészségügyi rendszer jobb? | Amerikai lány magyarul mesél

"antiegalitarian, antiliberal, antidemocratic, and antipopular"

Néhanapján még mondanám, hogy részben jogos amit írsz, de azért az mégsincs rendjén, hogy az önromboló vagy mindenbe beleszaró embereknek én fizetem az orvost. Szívesebben fizetném magamnak, ha már orvosra van szükségem. Cserébe pedig én sem várhatnám el, hogy az én dolgomat fizessék mások.

Apósom egy éve kapott új térdet, s mielőtt nagyon sajnálnánk, hogy jajj öreg korára mennyire megkopott szegénynek - azzal kellett volna kezdeni a műsort, hogy a fél életét nem másfél mázsásan kellett volna töltenie. Nagyon nagyon sok ilyet tudok mondani, s hogy korrekt legyek (mint látod) a saját házunk tájáról is tudok igen rossz példákat.

Biztosan lehetne ezt jól csinálni.  Vagy jobban.

Vortex Rikers NC114-85EKLS

"én fizetem az orvost"  "fél életét nem másfél mázsásan kellett volna töltenie"

 

Csak egy gondolat.  Biztos, hogy az állampolgárnak annyi TB-t illene befizetnie amennyi legalábbis közel elegendő az állami ellátására?  Továbbfűzöm, ha a bruttó éves keresetem és vásárlásom után begyűjtött állami bevételek nem fedezik a rámfordított költségeket akkor szégyelljem magam?  Vagy vegyem úgy, hogy azzal hogy itt dolgozom már beszálltam a költségekbe és rendben vagyunk, a többit majd hozzáadja az állam más forrásokból.

> de azért az mégsincs rendjén, hogy az önromboló vagy mindenbe beleszaró embereknek én fizetem az orvost

Wtf nincs rendjén? 
Egy ilyen ellátórendszer sosem tökéletes, és csak egy értelmi fogyatékos gondolhatja, h ha talál valami igazságtalannak láttatható dolgot benne, akkor abból az következik, h el kell utasítani és meg kell változtani a rendszert.  Nem, nem kell megváltoztani! Ugyanis más szempontok is vannak pl. így tud érvényesülni a társadalmi szolidaritás. Hangsúlyozom a rendszer jó lenne, a probléma a korrupcióval van elsődlegesen, továbbá az alacsony bérekkel (ami után nyilván kevesebb befizetés is történik) - mindkettő  a kormányzat felelőssége, ami pl. mindent elkövet annak érdekében h ne emelkedjenek a bérek és maximálisan kiszolgája az idetelepült multik ezirányú igényeit a maga kormányzati eszközeivel. 

Szóval de, rendjén van. Ez ilyen és ez így jó, fogadd el! 

"antiegalitarian, antiliberal, antidemocratic, and antipopular"

"h ha talál valami igazságtalannak láttatható dolgot benne"

Ez (nyilván véletlenül) úgy hangzott, mintha egy-két apróságról beszélnénk. Dehát sajnos nem. Én pedig továbbra sem tartom fairnek, hogy én fizessem azokat, akik szarnak mindenbe. Holnap sem fogom annak tartani, meg utána sem. Akkor sem lenne fair, ha mondjuk én csaptam volna szét magam az éjjel valahol s most én szorulnék 4 napi ellátásra más zsebéből. Ezt meg te fogadd el kérlek.

Azt el tudom fogadni, ha az amcsi rendszert nem veszi be a gyomrod - de azt, hogy a hazai konstrukciónkat jónak látod.. nos azt nem.

Vortex Rikers NC114-85EKLS

"leszarod h az állam nem biztosítja az eü ellátást, pedig erre kötelezve van, és helyette azzal hencegsz itt,"

Hol is van ez a kötelezettségvállalás az alaptörvényben? Mert az "úgy biztosítja, hogy fenntart egy..." az nem kötelezettségvállalás, hanem egy kijelentés, hogy valamit, amit egészségügyi ellátórendszernek nevez, valamilyen módon/mértékben finanszíroz. De nem azt, hogy kötelezettséget vállal arra, hogy teljes és ingyenes ellátást biztosít.
 

Mint fentebb írtam a probléma az állam korrupt volta, amiben az Orbán kormány Europa élén jár. Az ilyen kormányzat által hozott intézkedések, amik a társadalmi szerződés egyoldalú módosítását eredményezik annak érdekében, h a társadalom tagjaitól az egészégügyi ellátáshoz való hozzáférést megvonja a terrorizmussal esnek egy tekintet alá, és mellékes körülmény h ezt jogtechnikailag miként próbálja érvényesnek feltüntetni. A középkori ispotályok szintjét sem elérő kórházi viszonyok, a szakemberek elüldözése, az ellátási rendszer drasztikus szűkítését permanens átszervezéssel való leplezése stb a terror maga, és nem, nem még véletlenül sem vethető fel, h ez elégséges szolgáltatás lenne. Nem erre szerződtünk!

Sztem a magánegészségügyi ellátást meg kell tiltani! Kizárólag tb által finanszírozott ellátást lehessen igénybe venni Mo-n! Ugyanis a magánegészségügyi ellátás engedélyezése az első lépcsőfok a terrorhoz, amit az követ közvetlenül, h az orvosoknak skizofrén módon lesz egy mosolygós és egy bosszankodós munkahelyük egyszerre; majd h tb által finanszírozott eszközparkot akarják a magáncélra használni; majd magánellátást igénybevevő azt kezdi forszírozni, hogy  nem akar már a közösbe fizetni; majd a magánellátást igénybe vevő azt kezdi forszírozni h nem h nem akar a közösbe fizetni, de egyáltalán ne ilyen legyen az egészségügyi rendszer, hanem amerikai; majd magánellátást igénybevevő azt kezdi hangoztatni, h tb-által finanszírozott ellátást önsorsrontó betegek veszik igénybe, akik még a középkori ispotály szintjét el nem érő  körülményket sem érdemlik meg.... és akkor nem folytatom

"antiegalitarian, antiliberal, antidemocratic, and antipopular"

Szóval kéretik citálni az állami kötelezettségvállalásról az alaptörvény megfelelő passzusát... Ja, hogy most azt mondod, hogy ilyen mégsincs, bár az előző hozzászólásban erre alapoztál?

"Sztem a magánegészségügyi ellátást meg kell tiltani! Kizárólag tb által finanszírozott ellátást lehessen igénybe venni Mo-n!"

Mindent állami kézbe, úgy van, ba+... Mert az állam jó gazda, mindenki más kókler... Nem véletlenül szed az állam védelmi pénzt, izé, védelmi hozzájárulást azoktól, akiknek a kormányzat szerinti bevétele/nyeresége/tevékenysége olyan, hogy ezt elvárják tőle...

Nem tudom, te mivel foglalkozol, de ugye állami cégnél vagy, és az tökéletesen működik, nívós, mindenben hibátlan,piaci viszonyok között első helyen jegyzett szolgáltatást nyújt... De ha az eü.-ben tiltanád a magánosítást, akkor ugye az oktatásban is, a közlekedésben is, a kereskedelemben is, az ipari termelésben is... Vagy csak ott, ahol te úgy gondolod?

 

Az én felfogásomban az állam a tradíció jegyében áll, és nem csak egyszerűen a közjót, hanem a jót szolgálja. Az ezzel ellentétes tapasztalás az állam eszményét nem érinti, hanem csak egy alsóbbrendű  és kiküszöbölhető anomáliát jelent.  Tehát az állam igenis jó gazda, tulképp nem is érteni, h a közvagyonnak ki más lehetne a gazdája, így burkoltan a jó gazda megkérdőjelezése azon kívánalmat rejti, h ne legyen egyáltalán közvagyon, hanem ami most közös az a jövöben legyen inkább a felvetőé okosba.

Az én felfogásomban a magántulajdonos jogazdasága a közjó tekintetében éretlmezhetetlen. A magántulajdonlás a korrupció abszolútuma.

"antiegalitarian, antiliberal, antidemocratic, and antipopular"

Az, hogy te mit képzelsz bele a dolgokba, az a te egyéni se&&fájásod, a kiindulási alapot, miszerint az állam _köteles_ eü. ellátást nyújtani, na annak a jogi alapját képező alaptörvény részt citáld légyszives.

Attól, hogy valami közvagyon, köz*, még lehet a "jó gazda" módjára is kezelni, üzemeltetni, meg "közpréda" jelleggel nem foglalkozni azzal, hogy optimálisan működjön. Sajnos ez utóbbi nagyon jól látszik az állami fenntartású rendszerekben...
 

Mindent állami kézbe, úgy van, ba+... Mert az állam jó gazda, mindenki más kókler...

Kérdezd meg a briteket, hogy mit gondolnak a faszányosan privatizált vonatok menetrendjéről, pontosságáról, tisztaságáról, zsúfoltságáról és legfőképpen áráról :D

Csak egy pár példa :D

https://x.com/lolzysz/status/1147097578183561216?s=61

https://x.com/devinder_sharma/status/1524597337040953344

https://x.com/theashrb/status/1517693880375951361?s=61

Az állam egyik keze megrendel egy szolgáltatást egy magáncégtől, ami kénytelen igénybe venni az állam másik keze által üzemeltetett rendszert... Ami miben is érdekelt? Abban, hogy jól szolgáltasson, vagy hogy a szolgáltatása minimális költséggel úgy-ahogy működjön, mert kötbért, büntetést ki is fizet, ha nem jól működik?

Ja, volt szerencséd a MÁV-csoport szolgáltatásaihoz manapság? Áááállami cég, igaz, szétszedve részekre, de ettől függetlenül egy rakás fosch az egész - oké, hogy meg kell tartani a nagy ország érzetét, ezért aztán tovább tart elérni A-ból B-be, mint 10-20-50 évvel ezelőtt, de... szóval attól, hogy áááááállami, még sz@r.
 

Jobbulást!

Nem is várnám el, hogy így kiszolgáljanak, csak hogy ne menjen nővérnek az, aki nem bírja elviselni az embereket (az állami kórházban mindenhol van egy ilyen).