A privát egészségügyről ...

Egy olyan veleszületett eü. problémát orvosoltattam, ami ugyan egész életemben nem okozott különösebb kényelmetlenséget a mindennapokban, de rendkívül intenzív edzések után néha igen. Mivel ez a probléma se nem életveszélyes, se nem súlyos, nem is nagyon igyekeznek a javításával a közellátásában (csak az előzetes vizsgálatra kínáltak egy augusztus végi időpontot). Kb. egy éves (vagy hosszabb) várólista van rá. Szóval, megnéztem milyen lehetőségeim vannak a magánklinikákon.

Tőlünk három sarokra található egy 1 napos sebészeti klinika, ahol meg is találtam a nekem való csomagot:

Laparoscopos lágyéksérvműtét (egyoldali)

  • műtét előtti laborvizsgálatok
    • EKG
    • aneszteziológiai vizsgálat
  • laparoscopos műtét altatásban
  • szövetbarát műanyag háló beültetésével
  • hotelszolgálat
  • 1 éjszaka, teljes ellátás
  • folyamatos orvosi, ill. nővéri felügyelet
  • kontrollvizsgálatok, varratszedés

Hogy mit kaptam ennyiért? Nézzük:

Egy megelőző szakorvosi konzultáción végigbeszéltük a lehetőségeket (hagyományos metszéssel végzett (Lichtenstein) vs. laparoscopos műtét (TAPP)), majd kitűztünk egy nekem megfelelő időpontot. A drágább (olcsóbb TB támogatott vs. drágább, TB által nem támogatott) műtétet választottam a jobb várható eredmény és a sokkal gyorsabb felépülési idő miatt.

A műtét előtti laborvizsgálatok (vérvétel, EKG, mellkasröntgen, aneszteziológiai vizsgálat) a megbeszélt napon 40 perc alatt lezajlottak, ahol az orvos és nővér várt rám, nem én az orvosra. Mikor elváltunk, megkaptam a vérhígító injekciót és a minden részletre kiterjedő dokumentációt, amivel a műtét napjára felkészülhetek: injekciót este szúrjam be, savcsökkentőt reggel vegyem be és sétáljak be a klinikára. SEMMIT se vigyek magammal, mindent adnak: tisztálkodási szereket, fogkefét, fogkrémet, köntöst, papucsot, hálóinget. Tehát semmit sem kell vinni. Amit lehet: telefon, laptop stb. nyugodtan. 

A megbeszélt napon (tegnap) reggel 10-re mentem, recepción becsekkoltam, fizettem.

Számlát kiállították az egészségpénztárra. Minden gördülékenyen ment, nem volt értetlenkedés, szerencsétlenkedés, pingvinezés (jaj, ezt hova tettem). Mindenki mosolygott és kedves volt.

Ezután bevezettek a légkondicionált, TV-s, saját fürdőszobás kórterembe. Pillázni nem volt idő, mert azonnal vetkőznöm kellett. Gyors találkozás a sebészorvossal, egyeztetés, hogy mi fog történni. Felelősségnyilatkozat aláírása. Egy nyugtatótabletta, hajháló, egy trombózis elleni harisnya, fekvés az ágyba és már irány is a műtő.

A problémamentes műtét után ébredéskor az orvos azonnal jött elmondani, hogy mi volt a műtét alatt, majd átadott a eü. személyzetnek.

Délután vacsorarendelés Győr egyik ismert étterméből.

A vacsora megérkeztéig kaptam egy zacskó ropit és egy csomag zabkekszet.

Vacsora után esti gyógyszerek, majd következett egy jó alvás az üres kórteremben. Esti utolsó csekkoláskor megkérdezték, hogy milyen italt kérek a reggelihez: gyümölcslé, tea, kávé, tejeskávé ... WTF :D

A bőséges reggeli (nyilván figyelembe véve, hogy hasi műtét történt) után jött a sebész, átkötötte az átkötni valót, majd megbeszéltük az otthoni teendőimet. Közben pittyegett a telefon, hogy megjött az EgészségAblak alkalmazásba a műtéti lap és a zárójelentés.

Szóltak, hogy nem kell sietnem, de készülődhetek. Kedves búcsúajándékként egy doboz Lindt csokoládét, egy valagnyi gyógyszert, kötszert, injekciót és egy rakás papírt kaptam. A papírok közt a sebészorvos közvetlen telefonszámával és egy éjjel-nappal hívható ügyeleti számmal, arra az esetre, ha otthon gond lenne.

Kevesebb mint 24 órával a műtét után már a parkban sétáltam a kutyával.

Nos, mibe került mindez? 720 ezer magyar forintba. Megérte? Minden fillérje. Ha pedig azt is hozzávesszük, hogy az egészségpénztári tagazonosítóra kiállított számlából kb. egy 100 ezer forint még visszatérítésre is kerül, amit jövőre el tudok használni gyakorlatilag bármilyen szűrővizsgálatra, gyógyszerre stb. akkor meg pláne.

A felépülési idő ezzel a műtéttel jelentősen csökken, míg a hagyományos műtéttel 6-8 hét kímélés szükséges, ezzel kb. azonnal munkaképes az ember és az edzésben is csak kb. két hét pihenőt szükséges tartani.

Érdekes adalék:

  • Aki nem a drágább műtétet választja, annak elvégzik az olcsóbbat ugyanebben az 1 napos sebészeti központban TB-re (részleteket nem ismerem)
  • Azt nem tudom, hogy az államiban egy éves várakozás után ugyanezt a műtétet, ugyanígy elvégezték-e volna (talán igen, talán nem - mivel a TB nem támogatja), utána kell járni

Hozzászólások

Szerkesztve: 2024. 07. 05., p – 15:24

Ugyanezt kaptam közgyógyban, de valódi egynapos programban, tehát reggel bementem taxival, du a kollégám elhozott. A szállodai ellátás és a sebész közvetlen elérhetősége kimaradt nyilván, de tök jó helyen, tök profi ellátással, állandó felügyelettel, tök profi sebésszel és 3 hetes várakozási idővel (lehetett volna 2 hét is, de az más okokból nem adta ki). Ezúton is köszönöm nekik.

Más: a 6 hetet tényleg tartsd be, és a hálónál ha lehet szorítsd lefelé mindig, mindig, mindig. Nem úgy mint az állat, de tényleg nyomd. Majd amikor a 6 hét után azt mondod fuhh valami még nem ok, az azért van, mert a teljes gyógyulás 3-6 hónap (nekem ez valahogy kiesett). Én februári műtét óta tegnapelőtt tudtam először kettesével szedni a lépcsőt \o/. Jah és köhögni, tüsszögni, orrot fújni max felhúzott lábbal tedd, mert a háló kiszakad a félig hegesedett helyéről.

Ui: "az államiban egy éves várakozás után".. -> mese habbal. El ne hidd. Nekem a fent említett 3 hét várakozás volt, kollégám  most év közepén két hónap várakozás után következik (kb. ő kérte, hogy legyen két hónapra tolva, mert nyáron programjai vannak. Állami ellátás, állami kórház, no ismeretség, és ez pl. tök jól megy, like!

"mivel a TB nem támogatja" -> hogy micsoda? Ezt meg honnan szedted?

Vortex Rikers NC114-85EKLS

Miért kellene nyomni? Az a Lichtenstein-műtétnél van, ahol a háló nem a hasfal és a hashártya közé kerül, hanem kívülre.

Ott tényleg számít a beépülési időben, mert ott a hálót a belső nyomás lefele nyomja a sérvkapuról.

Laparaszkóposnál meg pont fordítva: a belső nyomás rányomja a hasfalra a hálót, ami ráadásul olyan, mint a tépőzár, annál jobban megtapad.

Ha neked 6 hetet mondtak, akkor vagy Liechtenstein-műtéted volt, vagy félretájékoztattak.

Ugyanezt kaptam közgyógyban, de valódi egynapos programban, tehát reggel bementem taxival, du a kollégám elhozott.

Akkor neked nem hiszem, hogy ez a műtéted volt. Mivel itt a hasüregben matatnak (át kell vágni a hashártyát), egy éjjel benn kell maradni kötelezően. A régi módszernél aznap kiengednek, kb. néhány óra múlva.

hogy micsoda? Ezt meg honnan szedted?

Ott a két link, olvasd el. Kórházban lehet, hogy támogatott, magánban nem. Le van írva.

trey @ gépház

Bementem 6:30-ra, 8-kor betoltak, 3 helyen kilyukasztottak, betették a hálót, 14:00-kor már mehettem volna (de még nem volt fuvar megfelelően magas autóval). Műtét közben felfújtak, hogy rendesen feszüljön. 3 nap múlva vezettem, 4 hét múlva repülőn ültem. Papíron 6 hét kímélést kértek, majd fokozatosan terhelést. Varratszedésem 11 nap múltán volt. 2 hétig amúgy lépni is csak óvatosan tudtam.

Nekem szerzett szakadásom volt durva erőkifejtéstől, kb kiállt a hasam bal alján egy fél teniszlabda ami lassacskán elkezdett nyúlni (tovább szakadni) lefelé a műszer irányába, szóval volt más vizsgálatom is ennyi idő alatt, még ez is belefért. Nem csak a terület nyomását kérték az első napokban fekvő helyzetben, hanem a szűk alsónadrág viselését is + alkalmanként a herék emelését ha fekszek, mert az első pár napban igen kellemetlen érzést ígértek ezek nélkül.. ami be is jött, de túl sokat nem tesztelgettem :)

A pontos adatokat majd előkeresem a papírjaimról, szerintem vasárnap. A háló típusa is megvan: rá van ragasztva a vonalkód a zárójelentés aljára a felsorolt cuccoknál, a csomagolásról leszedve.

 

Ui a linkeket majd megnézem, érdekes. Én nem vagyok szakértő, a fentieket tudom elmondani olvasnivaló nélkül, folyt köv ~vasárnap.

Vortex Rikers NC114-85EKLS

Hát, ha 3 lyukon, akkor TAPP volt. Viszont akkor nem értem a hat hetet. Nekem 2 hét van ráírva a zárójelentésre. 6 hetet a hagyományosra mondtak nekem anno, 20 éve, amikor a másik oldalt csináltak.

Lehet, hogy a használt anyagok mások ..

trey @ gépház

Könnyű volt előkeresni, elküldtem trey@ címre, háló is rajta. Papír hátulján 6 hét pihi előírás!

A várakozás 3.5 hét volt vizsgálat után, két hét azért nem, mert az orvos mondta, hogy a kéthetes verzióban aznap én lennék a 7. ilyen “beteg”, és jó talán elmarad a beavatkozás (minél távolabb a sorban, annál nagyobb eséllyel). A megelőző vizsgálati várakozás 4 nap volt (telefonon kértem időpontot, 4 napra adtak). 

Vortex Rikers NC114-85EKLS

Én pedig visszaküldtem neked az én zárójelentésem, ahol "2 hét fizikai kímélés indokolt" van ráírva. Laporoszkóposnál pont ez a lényeg, nem kell 6 hetet dekkolni és vigyázni.

BTW: azzal nem riogattak, hogy előbb-utóbb a másik oldalt is meg kell majd csináltatni? Mert nekem mondták 20 éve, amikor bal oldalon csinálták. Be is jött. Igaz, 20 évvel később.

trey @ gépház

Igen, látom. Nem vágom annyira, nekem a 6 hét reálisnak tűnt, 4 hét múlva indított külföldi úton még darabos voltam. Az orvost kérdeztem kb. két hét múltán, hogy az asszonnyal elszórakozhatok-e végre, de még ettől is óvott (“nagyon óvatosan, passzívan, nagyon figyeljek, inkább még ne” stb stb), már a falat martam :) szóval volt nekem mindenféle kínom, a 6 hét amúgy sok ha nem tudnák megindokolni. Nekem indokoltnak látszott.

Lehet azért, mert tényleg csúnya sérvem volt és tovább pihentetett vagy ilyesmi. Tényleg nem értek hozzá.

Szerencsére nem riogattak ilyennel, de aki utánam jött, feltették jobb oldalival és kétoldalival kellett operálni. Volt ami érdekes volt :) jaja

Vortex Rikers NC114-85EKLS

Bementem 6:30-ra, 8-kor betoltak, 3 helyen kilyukasztottak, betették a hálót, 14:00-kor már mehettem volna

Na, nekem pont ez a futószalagos kapkodás nem tetszett. Egyik kollégámnak az államiban csinált laporoszkópos után elfertőződött az egyik sebe, valami lufit meg dréncsővet kapott egy hétre bele, utána még szenvedett vele jó ideig.

Persze, ez bárhol előjöhet, magánban is, de én igyekeztem az ilyen lehetőségeket a minimálisra csökkenteni. Mégiscsak az egészség a legfontosabb dolga az embernek ... 

Nekem megnyugtató volt, hogy a sebész másnap reggel ránézett a sebre, átkötötte és utána maga mondta, hogy mehetek haza.

trey @ gépház

Igen. Nem merem az itteni "TB-ben megvolt x nap alatt" esetektől, hogy volt-e boríték, ami meggyorsította az ügymenetet, mert az ugye már bűncselekmény attól is, aki adja .. :D

Én szeretem a jogilag tiszta helyzeteket.

trey @ gépház

, de tök jó helyen, tök profi ellátással, állandó felügyelettel, tök profi sebésszel és 3 hetes várakozási idővel (lehetett volna 2 hét is, de az más okokból nem adta ki)

Közben gondolkodtam ezen a rövid időn ... szerintem neked a súlyosság és a kizáródás magas kockázata miatt adtak ilyen rövid időre műtéti időpontot. Ha kizáródik a sérv, az közvetlen életveszélyes állapot. Nálad úgy találták, hogy indokolt a kb. legrövidebb időn belüli beavatkozás. Nekem nem okozott problémát, viszonylag kicsi volt a szakadás. Akár éveket is, vagy életem végéig is kibírtam volna vele, ha nem tologatok 160 kilós motort, meg nem járok heti 3 intenzív edzésre.

Szóval szerintem te ilyen szempontból speciális eset voltál.

trey @ gépház

Ez volt, kb szóról szóra: Telefon,

-"Jó napot kívánok, X vagyok az Y egészségügyi intézetből."
-"Jó napot kívánok, Z vagyok Debrecenből és diagnosztizált lágyéksérvemmel kapcsolatban kérte az üzemorvos, hogy kérjek időpontot a sebészetre"
-Időpontot? Vizsgálatra gondol?
-Igen, meg kell mutassam meg a problémámat és beszélnem kell róla a sebésszel.
-"Kapcsolom"
-"Köszönöm, viszhallásra"

-(Zene meg pittyegés meg ilyesmi, kb fél perc pauza)

-Jó napot, XY vagyok, sebészet, miben segíthetek?
-Jó napot kívánok, Z vagyok és s kolléganője kapcsolt önhöz, sebészetre kell időpontot kérjek.
-Miről lenne szó konkrétan?
-Diagnosztizált lágyéksérv, vizsgálatra és konzultációra kellene időpontot kérjek, ezt hagyta meg az üzemorvosunk nekem.
-Értem, kérem a TAJ számát.

-(Bemondom a számot, pár mp hatásszünet)
-Ön tehát Z, Debrecen V utca V szám alatt lakik, született ekkor és ekkor **.
-Igen.
-Egy percet kérek, nézünk egy közeli időpontot.. (
pár mp hatásszünet ismét)  blabla doktor Úrhoz fogok időpontot adni.. (majd bemond egy időt 4 napra mától).
-Nagyon köszönöm, még annyit hadd kérdezzek, hogy a betegfelvételen ugye ettől még jelentkeznem kell amikor megyek?
-Természetesen, a TAJ száma alapján mindent látni fognak a rendszerben. A betegfelvételen 3-4 ablakban fognak dolgozni, de azért 15 perccel az időpont előtt már legyen a sorban.

-(Leteszem a telefont, kb 10-15 mp múlva jön egy SMS, hogy időpontom van a célszemélyhez ekkor és ekkor. Rákeresek a nevére: elég komolyan jegyzett pali)

Ennyi volt a megelőző ügymenet.

** Lehet, hogy a születési adatot kérdezte és nem pedig bemondta, erre nem emlékszem pontosan.

Vortex Rikers NC114-85EKLS

Ugyanezt kaptam közgyógyban,

Amit még nem kaptál valószínűleg ... tegnap reggel felhívott egy búgó női hang, hogy:

Kedves Gábor, a doktor úr szeretne érdeklődni, hogy hogyan érzi magát, hogy telt a hétvége? Elég volt-e a gyógyszer, nincsenek-e fájdalmai? Ha bármi van, a doktor úr névjegykártyáján levő számon nyugodtan keresheti, illetve a 24 órás ügyeleti számunkat bármikor hívhatja ...

5 perces lélekápolás, de miután mondtam, hogy jöttem dolgozni, meg amúgy is, minden ok, akkor abban maradtunk, hogy a doktor úr szeretettel vár xy időpontban varratszedésre :) Ahogy kell ...

trey @ gépház

Akkor mit sírtok, hogy szar a magyar egészségügy?

Egyébként, nekem is jó tapasztalataim vannak a hazai egészségüggyel. Itt azért fordultam a magánszektor felé, mert számomra megfelelő időpontban szerettem volna megoldást a problémámra.

trey @ gépház

Így van, ilyet nem. Búcsúzáskor annyit kaptam, hogy "probléma esetén jelentkezzen itt vagy az ügyeleten", illetve "varratszedés XY napon" - nekem kb. ennyi volt az a kommunikáció, ami nem a sebészorvossal történt. Nem is tudom, hogy igényeltem volna vagy sem a lélekápolást. Biztos nem rossz dolog, de nem tudom elképzelni. Teljesen tapasztalatlan vagyok ilyen téren.

Vortex Rikers NC114-85EKLS

Így van, erre a beavatkozásra nem lehetett panaszom, meglepően profi és pörgős volt, és még a cucc is bejött amivel kiütöttek. Mintha nem is itthon történt volna, szóval csak köszönetet és jó szót mondhatok a Kenézy minden velem érintkező dolgozójának. Az egész ügymenet kellemesen volt meglepő, nem akarom már tovább ragozni.

Azóta versenyen is voltam már, bár full terhelést még nem adtam magamnak, mert néha hülye érzésem van (mintha olyan gumis cucc lenne a szakadáson ami nyúlik stb) - de állítólag csak beképzelem: megnézettem, azt mondják tart rendesen.

Vortex Rikers NC114-85EKLS

Mondjuk az a protokollbeli eltérés, hogy téged kiengedtek pár órával később és nem tartottak benn egy éjjelre, az engem kicsit megrémiszt. A sebész szerint át kell vágni a hashártyát, indokolt az éjjeli megfigyelés. Míg a régi verziónál nem, mert ott nem matatnak a hasüregben.

Érdekes ...

trey @ gépház

A hazaengedés vizsgálat eredménye mindenkinél, s úgy tudom volt aki bent maradt (egyikük úgy beállt mint a szar, azt se tudta merre van előre, komoly standupot adott elő fekve és félkómásan - 6 főből ez az egy maradt asszem). Én nagyon-nagyon jöttem volna haza, így nekem megnyugtató volt nem rémisztő - de nagyon nem is gondoltam bele, szóval úgy voltam hazajövök saját felelősségre is ha kell. Így szoktam. 

Aki kétoldalival lett műtve az nagyon nehezen ment haza, de papírt kapott, hogy mehet. Úgy ahogy van pirosra betadionzva, pizsamában (februári hideg!), papucsban libbent el a feleségével, s örömmel ment ő is.

Értem a félelmed, de akkor ott engem nem érdekelt ilyesmi. Most máshogy látom persze, de ha helyzet van én másképp gondolkodok és nem mérlegelek. 

Vortex Rikers NC114-85EKLS

Majd fusd át két linket a nyitóban. Abban leírják a két műtét közti különbséget. Az egyiknél aznap hazaengednek, a másiknál egy éjszaka fenntartás van.

Végül is mindegy, az a lényeg, hogy nem lett neked komplikáció.

Eleve, 12 óráig nem volt javasolt az ülés sem nekem, hogy a háló nehogy felgyűrődjön.

trey @ gépház

Persze, ez lenne az ultimate cél. De ettől függetlenül, egy óriási kórházban sosem fognak tudni neked olyan körülményeket biztosítani, mint egy magánklinikán, ahol a sebésznek te vagy az egyetlen, esetleg a kettő közül az egyik betege azon a két napon, amíg bent vagy. Egyszerűen a gazdálkodási szempontokból kifolyólag nem tudják megcsinálni.

trey @ gépház

De ettől függetlenül, egy óriási kórházban sosem fognak tudni neked olyan körülményeket biztosítani, mint egy magánklinikán

Ugye ha a magyar kórházakban nem az orvosbárók tennék el a sokszázmilliókat évente, illetve nem magáncélra használnák az állam által vásárolt berendezést és kapacitást, akkor ott is működne a dolog. Csak hát nem kéne a magyar egészségügyet (meg minden más közvagyont) egy szabadon szétlopható rendszernek tekinteni.

Érteni se érted, amit írtam. Hogyan lehetne egy több száz, ezer beteget kezelő kórházban pont ugyanolyan az ellátás mint egy egy osztályos, két kórtermes, egyszerre összesen max. 6-8 embert kezelő privátban? Hol lenne rajtad ilyen figyelem? A pénzedért hol nyalnák így ki a segged? Álmodsz.

trey @ gépház

Szerintem tok jo otlet, hogy fejezzek be az illegalis tevekenysegeket, de realisan nezve strukturalis akadalya van annak, hogy ezt az ellatast ~lehetetlen allami finanszirozasban megkapni. Ha mas nem, mert a TB-nek olyan ellatast is finansziroznia kell, amit privatban meg sem csinalnak, mert nincs rajta profit.

A háló tényleg kiszakadhat, szóval ne erőltetsd meg.

hup.hu##article[data-comment-user-id="16401"]

hup.hu##article[data-comment-user-id="4199"]

Elég, ha az orvosom ért hozzá. Nyilván jobban képben van az állapotommal, a hasznalt anyagokkal és egyéb körülményekkel, mint ti ezek ismerete nélkül. Segítek: nyilván van különbség egy kezdeti állapot vs. kovi esete, akinek labda nagyságú sérve volt, van különbség az alkalmazott hálók minősége közt stb.

(válasz: nem, mi itt ehhez is jobban értünk)

trey @ gépház

A full edzést azért feltételekkel fogadd inkább.. Műszaki ember vagy, nem nehéz rosszabb forgatókönyvre készülni.. amiből lehet még happyend is akár, ahogy ígérték.

Okés, hogy van benne tapasztalatod, de 30 évesen másképp gyógyultál, ez nemigen lehet kérdés. Magamról (is) tudom, bármilyen erő és hozzáállás van benned, ha valami sérül az rohadtul nem olyan már, mint 20 éve. Sajnos. Vigyázz magadra, ennyit azért biztos elmondtak. Én is el tudom, szóval vigyázz magadra.

Apropó 5 kiló.. nekem rém kellemetlen volt, ahogy-amikor bevásároltunk s azt buzi módon tettük: én vittem a húsvéti nyuszimuszis szalvétát meg pillangós csokikácskácskát, a lányok meg az ásványvizet stb. Égtem mint a szar, de volt mit átértékelnem: korábban kiröhögtem ill. megvetettem amikor ilyet láttam, s lehet az a szerencsétlen épp úgy volt mint én. Azóta ne félj nem nézem le az ilyet csípőből.

Vortex Rikers NC114-85EKLS

Nekem pár hete volt egy hasonló élményem. Volt egy régebbi problémám, ami igazából a mindennapi életben nem okozott gondot, de voltak olyan élethelyzetek, ahol kényelmetlenséget, sőt fájdalmat okozott. Persze, kerültem ezeket a helyzeteket, nem is volt gond, de a feleségem unszolására rávettem magam, hogy legyen, elmegyek orvoshoz.

Egy helyi magánorvosnál foglaltam időpontot online, igazából az orvosi centrum weboldalán szereplő profilkép alapján döntöttem. Előre bankkártyával kellett fizetni, de még aznap délután fogadtak. Ez már eleve egy pozitívum volt. Odamentem, kedves kishölgy volt a pultban a portán, egyeztettük az online megadott adatokat, majd helyet foglaltam a váróban. 5 percen belül jött egy másik kishölgy, aki elkísért a dokihoz. Ott elmeséltem amit kellett, megvizsgált, majd mondta, hogy egy bizony műtét lesz, de ők itt nem végeznek ilyenfajta műtétet, de adott 2 másik doki elérhetőségét, akiket javasol.

Végül nem az általa javasolt orvosokat kerestem fel, hanem pesten egy másik magánklinikát néztem ki. Mivel már volt diagnózis, és hogy milyenfajta műtét vár rám, célzottam kerestem. Szintén online időpont foglalás, a saját elfoglaltságom miatt csak következő hét szerdára tudtam, de lett volna korábbi időpont is. Mivel új beteg voltam nálunk, így szintén fizetni kellett egy vizsgálati díjat. Felmentem a foglalt időpontra, pár perc várakozás után már bent voltam a dokinál beszélgetni. Mivel tudtam milyen műtét vár, már tudtam előre a várható összeget (380.000Ft), igazából csak a részleteket kellett megbeszélni, illetve természetesen megvizsgált. A vizsgálat végén mondta a doki, hogy nyugodjak meg, csak egy apró műtét lesz, helyi érzéstelenítéssel pár óra alatt megoldjuk. Elkezdtük egyeztetni az adatokat, majd mondta, hogy ezt állami kórházban díjmentesen elvégzi. Mondom köszönöm, de pont az állami várólista miatt jöttem magánklinikára. Mondta, hogy ne izguljak, 2 héten belül elvégzi a műtétet. Pár nappal később hívott az időpont miatt, tényleg következő hétre volt. Reggel 10-11 körül menjek fel egy pesti kórházba. Felmentünk, ott viszont várni kellett jó 2 órát, mire jött a doki, de utána hirtelen a műtőben találtam magam, és már kaptam az érzéstelenítő injekciót. A műtét gyors volt és sikerült.

A kétszeri vizsgálatí díj (30e + 25e) ami költségem volt, plusz ami üzemanyag kellett a kocsiba és a parkolójegy. Hogy miért döntött úgy a doki, hogy állami kórházban TB alapon ingyen műtött meg, azt nem tudom (illetve sejtem, adategyeztetés közben volt egy kérdése, amire igennel válaszoltam), de csakis jót tudok mondani a magán rendelésekről. Korábban is, mind a gyerekkel, mind az asszonnyal mentünk komolyabb gondokkal magánorvoshoz. Ott valahogy érezni, hogy én vagyok a fizető ügyfél, és ki kell nyalni a seggem.

Én TUDOM, hogy igazam van. És ha nincs is, akkor is NEKEM van igazam, mert én vagyok az Admin. Ennyi!

Akkor szoktak ilyet felajánlani, ha okosba megműt a kórházban TB-re (természetesen a várólistát megkerülve), tőled meg zsebbe kér lóvét vagy máshogy okoskodik.

Én ilyenbe nem megyek bele.

Lehet, nálad nem ez volt, de nagy csodák nincsenek.

trey @ gépház

Üdv a klubban :-) Nekem a Clexane nem volt benne a "csomagban" Bp.-en, plusz TB-támogatás is volt rá, úgy, hogy reggel mentem - délután mehettem haza belekerült mindennel együtt (előzetes vizsgálatok (röntgen, UH), Clexane, taxi haza, kontroll (2x)) valami 300E Ft-ba - a többit a TB fizette.

Ja, a Clexane-t első körben hasfalba szokták javasolni, én anno megkérdeztem a dokit, hogy mehet-e combba, vagy mindenképp hasfal legyen: mehetett combba, úgyhogy én oda bökdöstem be :-)
 

A Clexane a vérrög képződésének az esélyét csökkenti, a harisnya meg a lábban a véráramlást befolyásolja. Nem azonos a kettő. Egyébként nem nagy truváj szúrni sem - nekem talán kettő volt, ami "kékült" :-) EÜ-s ismerős mondta, hogy "kezdőként" ez teljesen jó arány :-D

Ugye nem gondolod, hogy ha úgy van, ahogy írod, hogy a harisnya még káros is lehet, mert trombózist okozhat, akkor orvosszakmailag rád fogják sózni, amikor amúgy is kiperkálsz 800 ezret a műtétre, kockáztatva, hogy ha félremegy valami emiatt, akkor kockáztatják a reputációjukat meg egy esetleges kártérítési pert?

Miért nem fogadod el, hogy tudják, hogy mit csinálnak?

trey @ gépház

Te jó ég! Valamit félreértettél. Én nem írtam olyat h káros lenne, ellenkezőleg. Azt írtam le, h mi a hatása, miért hasznos. Mint írtam nekem volt trombozisom és nekem is kellett ilyet hordanom pár hónapig, amig a trombus felszívódott. 

> Miért nem fogadod el, hogy tudják, hogy mit csinálnak?

Persze h tudják: hülyét a betegből. Kapitalizmus van, nem? Te írtad! Bemegy a szájtáti pacikliens h  fel kéne cserélni a jobb meg a bal tüdejét, persze h megcsinálják és emlékbe megkapja a vérhigitó+kompressziós harisnya+ doboz szárnyasbetét kombót megfűszerezve csokoládéval meg egy kerek számot a számlán, opcionálisan felajánlják neki a rehabilitációs intézetüket ahol emelet szintű ellátást is igénybe vehet a lábadozás idejére (külön térítendő).

"antiegalitarian, antiliberal, antidemocratic, and antipopular"

Nahat megtudtad milyen a svajci alap ellatas :D

Hirtelen igy olvastam, hogy allami korhazban voltal, es meg a szemem is konnybe labadt, hogy mennyire normalis hely lehet ez a Gyor.

Igy kell mukodnie!

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Szerintem az államinak nem így kellene működnie. Az államinak kéne egy alapellátását adnia, aztán azon túl mindenkinek arányosan olyan plusz szolgáltatást, amennyit fizet befele. Sajnos most a havi befizetett százezreimből kóklereket, végelgyengülteket, potyautasokat, alkeszeket és egyéb hasonlókat látnak el. 

Amerikai rendszer kéne, sokan néznének nagyokat! Az lenne az igazságos, ugyanis ez itt kapitalizmus, nem szocializmus.

trey @ gépház

Hát, szebb jövő az csakis svájci auslander-ként jön létre az ember számára. Tiszta sor. Egy olyan országban, amelyiknek a nemzeti 11-ében lassan több a néger mint a fehér ember :D

Lazán:

Vallottak a németek, Magyarország az új álomországuk?

Egyre élhetetlenebbnek érzik a németek a saját hazájukat, ezért sokan választják Magyarországot állandó lakhelyüknek, sőt, a továbbiakban itt tervezik leélni életüket.

[...]

„Magyarország a németek új álomországa: a megélhetési költségek 46 százalékkal alacsonyabbak, mint Berlinben, kevesebb adót kell fizetni, és szívélyesen fogadnak minket. Évente mintegy 20 ezer német vándorol a Balaton és a Kárpátok országába, és a tendencia növekvőben van” – írja az egyes németek véleményét a nius.de .

[...]

„Itt Magyarországon évek óta először mentünk félelem nélkül az uszodába. Az ember 1400 kilométert vezet, és máris egy másik világban van. Egy olyan világban, ahol a nőknek nem kell félniük, ha egyedül utaznak. Egy olyan világban, ahol a gyerekek tisztelik az idősebbeket, és nem veszekednek állandóan. Csak akkor veszed észre, hogy mit vesztettél el, amikor hirtelen visszakapod” – írta Irina hozzátéve, hogy

akik csak tehetik, elmenekülnek a valaha volt legjobb Németországból.

[...]

trey @ gépház

Jaja, el is kepzelem, hogy idekoltoznek, aztan estenkent, elfuggonyozott szobaban, konnyes szemmel dudoljak egymas kozott, hogy deutschland den deutschen. A fene nagy nyiottsagukban a nemet szarmazasu, nemetul anyanyelvi szinten beszelo ismerosomet egy-ket evtizednyi kintlet utan is basztatjak, hogy kulfoldi.

"A fene nagy nyiottsagukban a nemet szarmazasu, nemetul anyanyelvi szinten beszelo ismerosomet egy-ket evtizednyi kintlet utan is basztatjak, hogy kulfoldi."

Na az ilyenek miatt _sem_ mentünk külföldre: ott mindig is "bevándorló" meg "idegen" marad az ember. Ha másban nem "belül" mindenképp.

Toni Kroos: Aggódnék, ha a lányom este elmenne bulizni egy német nagyvárosban

[...]

Ezután arról beszélt, hogy a családjával együtt egyelőre Spanyolországban akar maradni, mert ott nagyobb biztonságban érzi magát, mint a szülőföldjén.

Németország már nem az az ország, mint tíz évvel ezelőtt volt, amikor eljöttünk. Aggódnék, ha a lányom este 11 óra után elmenne bulizni egy német nagyvárosban. A migráció folyamatosan jelen van a németek életében. Az Eb-n megmutattuk, hogy nyitottak vagyunk, és elfogadók, de az elmúlt években sok minden túlságosan ellenőrizetlen volt ezen a területen

fogalmazott a hatszoros BL-győztes sportember.

 

trey @ gépház

A gyermekeim más téma, köszönik szépen, mindkettő príma iskolákba járt/jár, két idegen nyelv náluk már "alap", és igen, ha ők épp nem idehaza képzelik el a jövőjüket, akkor kényelmesen, még családalapítás előtt megtehetik majd, hogy lelépnek. Fájni fog, de meg fogom érteni a döntésüket.

(Apropo, színes matricákat a zongorabillentyűkre lehet venni, megtetted már? Vagy sikerült a színes kottás zongorázáson túllendülni?)
 

>  Az lenne az igazságos, ugyanis 

az ugyanis után persze egy kizárólagos szempont következik by @trey. Annak megvitatása is elég kilátástalan lenne, hogy miként következik a kapitalizmusból az amerikai tb rendszer igazságos volta; de ennél fontosabb, h egyáltalán nem a felvetett az egyetlen aspektus: ugyanis demokrácia is van. Ami azzal jár h kiváltságosok jólétének a többség határt szab, azaz olyan tb rendszer bevezetését, mint az amerikai nem igazán merné senki felvetni [a provokátoron kívül], mert nem lenne meg a bevezetéséhez szükséges társadalmi támogatottsága. (az USAban egy-egy komolyabb orvosi beavatkozáshoz hitelt kell felvennie a paciensnek, amit aztán évtizedekig törleszt.)

A társadalmi szerződésen és kockázatviselésen alapuló biztosítás igazságos és pont azt az elemet tartalmazza amit @trey kifogásol: a szolidaritást. Sajnálatos h az Orbán kormány vérlázító modón nem tesz eleget a társadalmi szerződésben vállalt kötelezettségeinek és ezzel az állam terrort követ el a polgárokkal szemben, akik emiatt ellátás nélkül maradnak. Ezért bíróság elé kéne állítani a kormányzatot! És nagyon-nagyon súlyos büntetés érdemelnek! 

Nem menő azzal provokálni, hogy leszarod h az állam nem biztosítja az eü ellátást, pedig erre kötelezve van, és helyette azzal hencegsz itt, h többszázezres összegű műtét végeztetsz el magán úton. Ez egyáltalán nem menő! A menő az lenne, h olyan politikai erőt képviselnél ami képes kikényszeríteni az állami ellátást helyreállítását! Van olyan új politikai tényező ami az egészségügy és az oktatás helyreállítását elsődleges prioritásnak tekinti. Ez az, ami menő! 

"antiegalitarian, antiliberal, antidemocratic, and antipopular"

Ami azzal jár h kiváltságosok jólétének a többség határt szab

Baromságot beszélsz, a demokráciának semmi köze ehhez. Legjobb példa erre az USA, a demokrácia legfőbb őrzője, a demokrácia fellegvára, ahol Bill Gates-ek, Elon Musk-ok, Jeff Bezos-ok, Zuckerberg-ek, Rotschildok és egyebek éltek mesés életet mesés vagyonokat felhalmozva.

A társadalmi szerződésen és kockázatviselésen alapuló biztosítás igazságos és pont azt az elemet tartalmazza amit @trey kifogásol: a szolidaritást.

Igen, ez a szolidaritás duma mindig azoktól jön, akik kevesebbet akarnak tenni a saját boldogulásukért és nem maguk akarják megteremteni a rávalót, hanem állandóan mástól várják. Rettentő unalmas.

<random irreleváns orbánozás skip>

Nem menő azzal provokálni, hogy leszarod h az állam nem biztosítja az eü ellátást, pedig erre kötelezve van, és helyette azzal hencegsz itt, h többszázezres összegű műtét végeztetsz el magán úton.

LOL @ henceg Magamnak blogolok, te meg lehetsz olyan szerencsés, hogy olvashatod.

Ez egyáltalán nem menő! A menő az lenne, h olyan politikai erőt képviselnél ami képes kikényszeríteni az állami ellátást helyreállítását!

Jaja, vissza a kádári szocializmust!

Van olyan új politikai tényező ami az egészségügy és az oktatás helyreállítását elsődleges prioritásnak tekinti. Ez az, ami menő! 

Ja, a 0%-os DK-MSZP-SZDSZ-moslékkoalíció, ami semmire sem ment vele. Most éppen a düddő Petike szállt fel erre a vonatra ... Majd meglátjuk, hogy mire jut vele.

trey @ gépház

Az a kérdés, h vannak-e közös ügyeink? 
Van az vicc, h a falusi vagány zsebretett kézzel sétál a gát mellett miközben a falu apraja-nagyja a gát megerősítésén dolgozik a közelgő ár miatt. És akkor valaki rosszallóan oda kiállt a vagánynak, hogy ő miért nem segít? Erre az illető kérdéssel felel: -A gát megerősítése közügy? Hát, persze h az - válaszolják. 
- Nah, hát ez az én a közügyektől el vagyok tíltva! 

"antiegalitarian, antiliberal, antidemocratic, and antipopular"

Az a kérdés, hogy a jelenlegi rendszer jó-e. Nem tovább kell feszíteni a szociális hálót az impotens emberek alá, hanem rá kell őket szorítani az öngondoskodásra és az egészséges életmódra.

Az előző generációk megszokták, hogy bátran pusztíthatják magukat mértéktelen zabálással, ivászattal, zéró mozgással, nulla öngondoskodással, fika kereset mellett is, mert van egy nyugati szemmel teljesen érthetetlen eü. rendszer, ahol akár sok milliós műtéteket is finanszíroz nekik a TB.

Így nőtt fel egy olyan nemzedék, mint a PaDöDö-s nő, amelyik most sipárog a médiában, hogy neki nincs nyugdíja, ami van, abból nem él meg. Elhízott, ilyen-olyan beteg. Hol az életében megkeresett lóvé? Hol a félretett pénz? Hol a megkötött egészségbiztosítás? Hol az egészségpénztár? Hol a nemzetgazdaságilag hasznosan eltöltött élet (nekem a cián hajjal popgagyit éneklés nem az).

Ja, ezek a fogalmak nem ismertek. Ezért van jó sorotok! Ez az egészségügy még a jelenlegi állapotában is messze túlzó.

Azért működik még, mert én meg a hozzám hasonlók havonta sok százezret tesznek bele és - ahogy a nyitó mutatja - nem nagyon vesznek ki belőle.

Kezet lehet ezért nekem - és másoknak, akik ugyanígy tesznek - csókolni, hogy van miből fenntartani a kóklerek számára ezt az egészségügyet.

PS: nekem amellett, hogy van rá, van félretett pénzem is az egészségemre az öngondoskodás miatt.

Javasolnám mindenkinek a chip, energiaital, bagó, drog, szesz stb. árát inkább biztosításba fektetni! Dupla haszon: egészségesebb élet, félretett zseton a szükség esetére!

trey @ gépház

> Azért működik még, mert én meg a hozzám hasonlók havonta sok százezret tesznek bele és - ahogy a nyitó mutatja - nem nagyon vesznek ki belőle.

Mindenki beletesz, akinek semmilyen jövedelme sincs még annak is kell fizetnie havonta tb-ért. És alapból senki nem vesz ki, csak aki beteg lesz. 

> Az a kérdés, hogy a jelenlegi rendszer jó-e. 

A társadalmi szintű kockázatközösség: igen, jó.  Csak az államnak teljesítenie kell a kötelezettségét - amiről a társadalmi szerződés szól. Ez nem történik meg gyalázatos módon! 

"antiegalitarian, antiliberal, antidemocratic, and antipopular"

Jaja, beletesz. Havi 8 ezer forintot 🤣

A társadalmi szintű kockázatközösség: igen, jó.  Csak az államnak teljesítenie kell a kötelezettségét - amiről a társadalmi szerződés szól. Ez nem történik meg gyalázatos módon! 

Nem, az államnak nem az elzsírdisznósodott állampolgárok életmódjukból fakadó eü. problémáit kell kezelnie és nem a kórházaknak minél több munkát finanszíroznia. Hanem az egészséges életmódot propagálnia.

trey @ gépház

Azt teszi.

 

Pár topic az elmúlt évekből:

-Népegészségügyi termékadó

-Mindennapos testnevelés a közoktatásban

-Mérhetetlen mennyiségű pénz stadionokba öntése (hogy legyen hol sportolni)

-Iskolai menzás ételek sótartalmának csökkentése

-Szűrőkamionok

-Kórházi osztály összevonások / időszakos bezárások (kevesebb dolgozó ugyebár)

Aláírás _Franko_ miatt törölve.
neut @

Nem, töbszörösen nem. Az államnak nem faladata az egészéges életmód propagálása. Az állam nem is propagálja az egészséges életmódot. A fenti intézkedéseknek nincs kihatása az egészséges életmódra. 

"antiegalitarian, antiliberal, antidemocratic, and antipopular"

Az egészséges életmód nem része a társadalmi szerződésnek. A részévé lehet tenni széleskörű vitát követően, felmenő rendszerben, de jelenleg ilyen alapon nem megtagadható az ellátás, és nem is vagyok benne biztos h ez jó út lenne. Szóval az erre való hivatkozás, mintha ez az állam részéről történő, a terrorizmussal egyenértékű, emberéletekbe kerülő szándékolt mulasztását közömbösíthetné egy kifejezetten ócska próbálkozás a konfliktus kisiklatására.  (direkt nem reagáltam a fenti PADÖDÖ-s kirohanásodra, de hát megint előhoztad ezt komponenst)

A probléma lényege az állam korrupt mivolta, amiben az Orbán-kormány Európában élenjáró. Azért nem akarnak az emberek akár tb-t akár adót fizetni, mert joggal meg vannak győződve róla, h a pénzüket ellopják. Egyszer olvastam egy közgazdász kissé idealista tanulmányát arról, h tulképp az adó megfizetésének egyfajta ünnepnek kéne lennie, amikor beadjuk a közösbe a pénzünket és eldöntjük h mit valósítsunk meg belőle. Ennek az egésznek normális (nem orbán-szerű bőnöző) embereket alapul véve pozitív kicsengésének kellene h legyen. Persze a dolog terhelet sok mindennel, de azért érteni h miért. És igazából azért nem így éljük meg, mert azt látjuk h beadott pénzünket elcsalják, az állam akinek az egészet menedzselnie kellene a hatalmát arra használja, h a csalást tolvajlást kivitelezze és leplezze, a kötelességének nem teljesítésére pedig képtelen és szánalmas magyarázatokat ad pl. h az államnak nem az elzsírdisznósodott állampolgárok életmódjukból fakadó eü. problémáit kell kezelnie - na ez az ami bicskanyitogató! 

"antiegalitarian, antiliberal, antidemocratic, and antipopular"

Társadalom biztosításnak hívják. Társadalmi kockázatközösség, amihez helyesen mindenki jövedelme szerint járul hozzá - kivéve a legnyomorultabbakat, akiknek végtelenül nagyobb terhet jelent az általad lenézett 8000 Ft befizetése a semmiből. Ennek a rendszernek alkalmasnak kell lennie a megfelelő színvonalú egészségügyi ellátás biztosításához, és ezt az államnak kell garantálnia. Tudod a jelmondat így hangzik: Szabadság, Egyenlőség, Testvériség. A te narratívád kizárólag a Szabadságra alapul. Ez vezet oda, hogy aki nagyvonalúan hotelkórházban masszíroztatja degenerációját, annyira már nem kívánkozik nagyvonalú lenni, h betegye a részét társadalmi kockázatközösségbe  - épp elenkezőleg ő onnan ki akarja venni, és azon szájal h nehogy már ő tartsa el az egészségtelenül élő kóklereket! Nem így van barátom! Ott van még a további két szó: Egyenlőség és Testvériség! Ezeket szintén figyelembe kell venni!

"antiegalitarian, antiliberal, antidemocratic, and antipopular"

annyira már nem kívánkozik nagyvonalú lenni, h betegye a részét társadalmi kockázatközösségbe

De miert nagyvonalusag kerdese ez? Beteszi, mert kotelezo. Amikor a kisnyugdijas nagymamam csipoprotezist kap, akkor nincs felcimkezve a penzt, hogy ezt nagyvonalu ember adta, vagy csak azert kapja, mert valakinek kotelezo volt befizetnie.

En is beteszem a sulyos szazezreket a kozosbe, amivel alapvetoen nincs problemam, mert ebbol latjak el azokat is, akik nem tesznek be ennyit (illetve feltetelezem, engem is ellatnak majd, ha nekem lesz ra szuksegem). Mitol nemesebb az, aki ugy teszi be a kotelezo minimumot, hogy kozben nagyvonalunak tartja magat? Aki nagyvonalu, az tegyen be tobbet, mint amennyit muszaj! Van egy csomo intezmenynek sajat alapitvanya, szeretettel varjak a felajanlasokat.

tulképp az adó megfizetésének egyfajta ünnepnek kéne lennie, amikor beadjuk a közösbe a pénzünket és eldöntjük h mit valósítsunk meg belőle. 

Néhány éve bringáztam Helsinki környékén, az egyik pihenőnél beszédbe elegyedtem egy helyi sráccal. Irigykedtem a kiváló kerékpárút-hálózat miatt, mert tényleg elsőrangú. Mindenhol aluljárók / felüljárók, erdőben is döngölt földút mindenfelé, tényleg hatalmas élmény arrafelé bringázni, akár sportcélúan, akár közlekedésként. 

A srác megrökönyödve nézett rám: mi olyan embereket választunk meg, akiknek ugyanaz fontos, mint nekünk. Számon is kérjük őket, ők az alkalmazottaink, a befizetett adónk pedig a mi pénzünk.

A Padödö egy példa volt, mert nagyon sok "múltrendszerben" sikeres művész avagy "művész" tud sírni, hogy kevés a nyugdíja... Ja. Ugyanis azt a munkabérként, illetve bér jellegű jövedelemként kapott zsozsó alapján számolják ki, az, hogy "más módon" milyen bevételei voltak, és abból milyen színvonalon élt, az az időskori ellátásban nem releváns. HA és amennyiben az érintett ezekből a nyugdíjba nem számító jövedelmekből félrerakott volna valamennyit, akkor azt és annak a hozamait az inaktív éveiben fel tudná használni a nyugdíjának a kiegészítésére.

A gond ott van, hogy az adóként és egyéb, adóként fizetett közteherként befolyt állami bevételekről az a parlament dönt, ami mostanra egy szavazógéppé silányult valami, amit a választási rendszer lassú, módszeres reszelésével úgy sikerült összehozni, hogy a választók kevesebb, mint fele elég ahhoz, hogy 2/3-os többséget szerezzen benne a regnáló hatalom. És amíg megvan ez a ~40% szavazójuk, addig nehéz lesz bármit is változtatni.

Még a 8e Ft per fővel sincs baj, azzal már inkább, ha az ezekből összeálló zséből egy alkesz kap új májat, meg egy full bagóst kezelnek hónapokig milliókért. Nem folytatom, nem akarok mindenki tyúkszemére lépni, hadd maradjon eme két kirívó példa.

Tehát valakinek habzsidőzsi megy évtizedeken át, s két végéről ég a gyertya - majd amikor beüt a szar, akkor kifizeti a balhét akinek amúgy nem volt semmilyen habzsidőzsi. Fck! Tőlem is jöhetne az amcsi minta, legalább megpróbálni érdemes lenne.

Vortex Rikers NC114-85EKLS

Ne kezd te is ezt az idétlenséget az önsorsrontó betegekkel! És mielött egy éltre eladósodnál a vakbélműtéted miatt talán kicsit tájékozódjál h egyáltalán nem olyan jó az amierikai eü rendszer!

Melyik egészségügyi rendszer jobb? | Amerikai lány magyarul mesél

"antiegalitarian, antiliberal, antidemocratic, and antipopular"

Néhanapján még mondanám, hogy részben jogos amit írsz, de azért az mégsincs rendjén, hogy az önromboló vagy mindenbe beleszaró embereknek én fizetem az orvost. Szívesebben fizetném magamnak, ha már orvosra van szükségem. Cserébe pedig én sem várhatnám el, hogy az én dolgomat fizessék mások.

Apósom egy éve kapott új térdet, s mielőtt nagyon sajnálnánk, hogy jajj öreg korára mennyire megkopott szegénynek - azzal kellett volna kezdeni a műsort, hogy a fél életét nem másfél mázsásan kellett volna töltenie. Nagyon nagyon sok ilyet tudok mondani, s hogy korrekt legyek (mint látod) a saját házunk tájáról is tudok igen rossz példákat.

Biztosan lehetne ezt jól csinálni.  Vagy jobban.

Vortex Rikers NC114-85EKLS

"én fizetem az orvost"  "fél életét nem másfél mázsásan kellett volna töltenie"

 

Csak egy gondolat.  Biztos, hogy az állampolgárnak annyi TB-t illene befizetnie amennyi legalábbis közel elegendő az állami ellátására?  Továbbfűzöm, ha a bruttó éves keresetem és vásárlásom után begyűjtött állami bevételek nem fedezik a rámfordított költségeket akkor szégyelljem magam?  Vagy vegyem úgy, hogy azzal hogy itt dolgozom már beszálltam a költségekbe és rendben vagyunk, a többit majd hozzáadja az állam más forrásokból.

> de azért az mégsincs rendjén, hogy az önromboló vagy mindenbe beleszaró embereknek én fizetem az orvost

Wtf nincs rendjén? 
Egy ilyen ellátórendszer sosem tökéletes, és csak egy értelmi fogyatékos gondolhatja, h ha talál valami igazságtalannak láttatható dolgot benne, akkor abból az következik, h el kell utasítani és meg kell változtani a rendszert.  Nem, nem kell megváltoztani! Ugyanis más szempontok is vannak pl. így tud érvényesülni a társadalmi szolidaritás. Hangsúlyozom a rendszer jó lenne, a probléma a korrupcióval van elsődlegesen, továbbá az alacsony bérekkel (ami után nyilván kevesebb befizetés is történik) - mindkettő  a kormányzat felelőssége, ami pl. mindent elkövet annak érdekében h ne emelkedjenek a bérek és maximálisan kiszolgája az idetelepült multik ezirányú igényeit a maga kormányzati eszközeivel. 

Szóval de, rendjén van. Ez ilyen és ez így jó, fogadd el! 

"antiegalitarian, antiliberal, antidemocratic, and antipopular"

"h ha talál valami igazságtalannak láttatható dolgot benne"

Ez (nyilván véletlenül) úgy hangzott, mintha egy-két apróságról beszélnénk. Dehát sajnos nem. Én pedig továbbra sem tartom fairnek, hogy én fizessem azokat, akik szarnak mindenbe. Holnap sem fogom annak tartani, meg utána sem. Akkor sem lenne fair, ha mondjuk én csaptam volna szét magam az éjjel valahol s most én szorulnék 4 napi ellátásra más zsebéből. Ezt meg te fogadd el kérlek.

Azt el tudom fogadni, ha az amcsi rendszert nem veszi be a gyomrod - de azt, hogy a hazai konstrukciónkat jónak látod.. nos azt nem.

Vortex Rikers NC114-85EKLS

"leszarod h az állam nem biztosítja az eü ellátást, pedig erre kötelezve van, és helyette azzal hencegsz itt,"

Hol is van ez a kötelezettségvállalás az alaptörvényben? Mert az "úgy biztosítja, hogy fenntart egy..." az nem kötelezettségvállalás, hanem egy kijelentés, hogy valamit, amit egészségügyi ellátórendszernek nevez, valamilyen módon/mértékben finanszíroz. De nem azt, hogy kötelezettséget vállal arra, hogy teljes és ingyenes ellátást biztosít.
 

Mint fentebb írtam a probléma az állam korrupt volta, amiben az Orbán kormány Europa élén jár. Az ilyen kormányzat által hozott intézkedések, amik a társadalmi szerződés egyoldalú módosítását eredményezik annak érdekében, h a társadalom tagjaitól az egészégügyi ellátáshoz való hozzáférést megvonja a terrorizmussal esnek egy tekintet alá, és mellékes körülmény h ezt jogtechnikailag miként próbálja érvényesnek feltüntetni. A középkori ispotályok szintjét sem elérő kórházi viszonyok, a szakemberek elüldözése, az ellátási rendszer drasztikus szűkítését permanens átszervezéssel való leplezése stb a terror maga, és nem, nem még véletlenül sem vethető fel, h ez elégséges szolgáltatás lenne. Nem erre szerződtünk!

Sztem a magánegészségügyi ellátást meg kell tiltani! Kizárólag tb által finanszírozott ellátást lehessen igénybe venni Mo-n! Ugyanis a magánegészségügyi ellátás engedélyezése az első lépcsőfok a terrorhoz, amit az követ közvetlenül, h az orvosoknak skizofrén módon lesz egy mosolygós és egy bosszankodós munkahelyük egyszerre; majd h tb által finanszírozott eszközparkot akarják a magáncélra használni; majd magánellátást igénybevevő azt kezdi forszírozni, hogy  nem akar már a közösbe fizetni; majd a magánellátást igénybe vevő azt kezdi forszírozni h nem h nem akar a közösbe fizetni, de egyáltalán ne ilyen legyen az egészségügyi rendszer, hanem amerikai; majd magánellátást igénybevevő azt kezdi hangoztatni, h tb-által finanszírozott ellátást önsorsrontó betegek veszik igénybe, akik még a középkori ispotály szintjét el nem érő  körülményket sem érdemlik meg.... és akkor nem folytatom

"antiegalitarian, antiliberal, antidemocratic, and antipopular"

Szóval kéretik citálni az állami kötelezettségvállalásról az alaptörvény megfelelő passzusát... Ja, hogy most azt mondod, hogy ilyen mégsincs, bár az előző hozzászólásban erre alapoztál?

"Sztem a magánegészségügyi ellátást meg kell tiltani! Kizárólag tb által finanszírozott ellátást lehessen igénybe venni Mo-n!"

Mindent állami kézbe, úgy van, ba+... Mert az állam jó gazda, mindenki más kókler... Nem véletlenül szed az állam védelmi pénzt, izé, védelmi hozzájárulást azoktól, akiknek a kormányzat szerinti bevétele/nyeresége/tevékenysége olyan, hogy ezt elvárják tőle...

Nem tudom, te mivel foglalkozol, de ugye állami cégnél vagy, és az tökéletesen működik, nívós, mindenben hibátlan,piaci viszonyok között első helyen jegyzett szolgáltatást nyújt... De ha az eü.-ben tiltanád a magánosítást, akkor ugye az oktatásban is, a közlekedésben is, a kereskedelemben is, az ipari termelésben is... Vagy csak ott, ahol te úgy gondolod?

 

Az én felfogásomban az állam a tradíció jegyében áll, és nem csak egyszerűen a közjót, hanem a jót szolgálja. Az ezzel ellentétes tapasztalás az állam eszményét nem érinti, hanem csak egy alsóbbrendű  és kiküszöbölhető anomáliát jelent.  Tehát az állam igenis jó gazda, tulképp nem is érteni, h a közvagyonnak ki más lehetne a gazdája, így burkoltan a jó gazda megkérdőjelezése azon kívánalmat rejti, h ne legyen egyáltalán közvagyon, hanem ami most közös az a jövöben legyen inkább a felvetőé okosba.

Az én felfogásomban a magántulajdonos jogazdasága a közjó tekintetében éretlmezhetetlen. A magántulajdonlás a korrupció abszolútuma.

"antiegalitarian, antiliberal, antidemocratic, and antipopular"

Az, hogy te mit képzelsz bele a dolgokba, az a te egyéni se&&fájásod, a kiindulási alapot, miszerint az állam _köteles_ eü. ellátást nyújtani, na annak a jogi alapját képező alaptörvény részt citáld légyszives.

Attól, hogy valami közvagyon, köz*, még lehet a "jó gazda" módjára is kezelni, üzemeltetni, meg "közpréda" jelleggel nem foglalkozni azzal, hogy optimálisan működjön. Sajnos ez utóbbi nagyon jól látszik az állami fenntartású rendszerekben...
 

Az a különbség, hogy amikor a köztársasági elnök elé kerül egy törvény, akkor elvileg megnézi, hogy ütközik-e az alaptörvénnyel, és nem nézi meg, hogy a kétharmados törvényekkel ütközik-e.

Aszerint valóban nincs különbség, hogy mindkettőnek a módosításához kétharmad kell, de abban nagyon is van különbség, hogy mi a joghatása az alaptörvénynek, és mi a joghatása más törvénynek.

Igen, mert az alaptörvény gyakorlatilag annyiban különöztethető meg egy szolgátlatói szerződéstől h a szolgáltatói szerződéstől elállhatsz amikor a szolágltató egyoldalún módosítja, míg az alaptörvénytől nem, amikor az állam képvisleetében a kormányzat módosíja. 

Minthogy a jelen kormányzat szabadon módosíthat minden jogszabályt így a kizárólagos szempontod szerint nincs akadálya annak, h a megfelelő előkészítést követően a zsidókat össze lehessen szedni és a Dunába lehessen lőni! Akár lehet ez is a törvény, épp olyan erővel bír, mint társadalom-bitosítási szerződés terrorrá való kiüresítése. 

"antiegalitarian, antiliberal, antidemocratic, and antipopular"

Mindent állami kézbe, úgy van, ba+... Mert az állam jó gazda, mindenki más kókler...

Kérdezd meg a briteket, hogy mit gondolnak a faszányosan privatizált vonatok menetrendjéről, pontosságáról, tisztaságáról, zsúfoltságáról és legfőképpen áráról :D

Csak egy pár példa :D

https://x.com/lolzysz/status/1147097578183561216?s=61

https://x.com/devinder_sharma/status/1524597337040953344

https://x.com/theashrb/status/1517693880375951361?s=61

Az állam egyik keze megrendel egy szolgáltatást egy magáncégtől, ami kénytelen igénybe venni az állam másik keze által üzemeltetett rendszert... Ami miben is érdekelt? Abban, hogy jól szolgáltasson, vagy hogy a szolgáltatása minimális költséggel úgy-ahogy működjön, mert kötbért, büntetést ki is fizet, ha nem jól működik?

Ja, volt szerencséd a MÁV-csoport szolgáltatásaihoz manapság? Áááállami cég, igaz, szétszedve részekre, de ettől függetlenül egy rakás fosch az egész - oké, hogy meg kell tartani a nagy ország érzetét, ezért aztán tovább tart elérni A-ból B-be, mint 10-20-50 évvel ezelőtt, de... szóval attól, hogy áááááállami, még sz@r.
 

Gondolom te is itt élsz a UK-ben, szóval pontosan tudod, hogy mi a baj az itteni vasúti közlekedéssel...

Ja, nem.

https://inews.co.uk/inews-lifestyle/travel/travelled-miles-world-railwa…

https://www.telegraph.co.uk/business/2023/03/26/how-britains-railways-b…

---

Az első cikkből azért kiemelném a következőt:

Labour's promise to renationalise the railways offers a distant ray of hope...

Az a Labour, ami épp a napokban elég komoly előnnyel nyerte meg a választást.

Lehet, hogy a közeljövőben az angoloknak is újra olcsóbb állami vasútja lesz a privatizált baromi drága helyett?

Jobbulást!

Nem is várnám el, hogy így kiszolgáljanak, csak hogy ne menjen nővérnek az, aki nem bírja elviselni az embereket (az állami kórházban mindenhol van egy ilyen).

Budapesten pont ugyanez 932500 Ft volt, ma voltam varratszedésen. Lindt csokoládét nem kaptam, az osztályon viszont extra figyelmes és korrekt ellátásom volt. S így az az orvos műtött, akiről volt referenciám. Nekem ez számított.

Köszönöm, viszont kívánom!

 

Erre a konkrétra nem, ha nagyon akartam volna, el lehetett volna intézni az állami rendszerben ingyen, mint a hozzászólásokból kiderült, de nem bántam meg, biztos, hogy még jobban aggódtam volna, hogy mi hogy lesz. Ez az orvos nem volt elérhető máshogy.

Nézegettem még robotsebészetes műtétet a Waberers-nél, de az kb 2 MFt lett volna, azt túlzásnak gondoltam :)

Közvetlen kollégámat sürgősségiben műtötték vakbéllel a helyi kórházban, ugyanezzel a laporoszkópos módszerrel. Neki elfertőződött a sebe, szenvedett vele jó ideig. Egy jó kórházi fertőzést egy ilyen hasi műtétnél nem szerettem volna összeszedni, ez azért mégse játék. Én is ezen gondolatok mentén mentem, egyik szempont ez volt a magán mellett.

Egy gipszelést, labort vagy kevésbé invazívat megcsináltatok simán az államiban, de egy ilyennél azért nem kockáztatok. Főleg, ha futja rá ...

trey @ gépház

Egy vakbélműtét (féregnyúlvány eltávolítása sürgősséggel) ötven éve sem volt veszélytelen, és most sem az. Hogy a fertőzés,pontosabban a műtét után fennmaradt/kialakult gyulladás mitől keletkezett, az jó kérdés - kezdve a műtéti terület nem tökéletes fertőtlenítésétől az eltávolított szerv(részlet)ből bent maradó gyulladási gócig bármi is lehet. És ezek bárhol előfordulhatnak, nem attól függ, hogy a dolgozó a kincstártól vagy az xyz eü. kft.-től kapja-e a fizetését.

Persze, bárhol előfordulhatnak, de fokozottan ott, ahol szállítószalagon műtenek. Ahol a fertőtlenítés sebtében történik. Ahol nem 3-4 pácienst kezelnek egyszerre, hanem 3-400-as vagy 3-4000-et stb.

Legkevésbé pedig ott, ahol az orvos vaskos lóvét kap, hogy mindent kétszer ellenőrizzen.

trey @ gépház

Egy gipszelést, labort vagy kevésbé invazívat megcsináltatok simán az államiban, de egy ilyennél azért nem kockáztatok. Főleg, ha futja rá ...

Azért ne becsüld le az államit. Én ezt pont fordítva látom, és gondolom azt, hogy egy magánklinikának nincs esetleg olyan műtője, esetleg nincsenek olyan komplikációkra felkészülve, amit egy szegedi sebészeti klinikán (full új, modern műtő, minden szükséges eszközzel) meg tudnak oldani lazán. A sebészeti klinikán még a szoba is hasonló, mint amit írtál (epekő műtéttel voltam ott 6-7 éve), de ettől sajnos még lassan lehet oda bejutni, és egy szakmáját tévesztett nővér minimum van ott.

Aggodalmas típus lévén mindenre rákérdeztem. Ha nagyon nagy komplikáció van, szállítanak át az állami kórházba, kötelezően szerződésben állnak egy fallback intézménnyel. Nyilván, hisz pl. intenzív osztályuk nincs (s persze nem is töri magát egy magáncég az intenzív ellátásért :D )

Igen, remélhetőleg jól van kitalálva, és pl ha vért kell adni valakinek k*rva gyorsan, akkor sem lesz gond. Én a komolyabb beavatkozásokat (akár egy vastagbél tükrözés már az lehet szerintem, még ha nem is hangzik annak lehetnek balesetek), nem mertem bevállalni csak olyan helyen, ahol helyben van minden.

Nekem ott volt a megfelelő megrendelt tartalék vér a műtőben, külön szűrték, hogy milyen kell, s biztosítottak róla, hogy tuti nem fog kelleni, de azért mégis ott lesz :)

Ok, ez azért jól hangzik. Bár nyilván sokkal felkészültebbek, mint amitől elsőre tartok. :)

Pontosan tudják,

Nem feltétlen. Kapzsiság az egyik emberi dolog, ami a gondot okozhatja + egy orvos is csak egy fogaskerék a gépezetben, aki nem feltétlen tudja, vagy gondol bele, hogy milyen "védőháló" segíti még rendszer szinten egy állami kórházban probléma esetén.

Itt nem csak belső szabályozásra gondolok, amiben az orvos vagy jól ismeri a miérteket vagy nem, hanem akár jogszabályi dolgokra is, hogy egy intézménynek minek kell megfelelnie, minek rendelkezésre állni, eszköz, vagy emberi erőforrás szintjén egy adott pillanatban, és milyen feladatokat láthatnak el a teljesített feltételek mellett.

Nagyon is jól tudják, hogy milyen feltételeknek kell megfelelni úgy a belső szabályzatok, mint a működés, a tevékenységek, képzések, munkafolyamatok, illetve a teljes betegellátás során - egyszerűen azért, mert egy magánkórház/magán szolgáltató a létét, a működési engedélyeit teszi kockára, ha nem megfelelően működik.

Igen, csak amíg annak kell megfelelniük (mint minimális teljesítendő dolog), hogy a lehetséges komplikáció miatt legyen 1km-en belül egy rendes kórház, ahol van esetleg egy intenzív osztály, addig a rendes kórházban ez ott van, mert ott már olyan műtéteket is kötelező elvégezniük, amihez eleve kell.  Nem összevethető a kettő intézmény. Max kényelem, rugalmasság, kedvesség, kaja, és hasonló szempontokból. De kicsit olyan ez, mint az otthon szülés kérdése. - és most nem azt akarom mondani, hogy tuti minden rossz, úgy ahogy van, én is veszek igénybe ilyen fizetős egészségügyi szolgáltatásokat. Csak a legegyszerűbb műtétnél (pl anyajegy levétel) egy kicsivel bonyolultabb műtétek esetén már vannak fenntartásaim.

Szerintem neked fogalmad nincs a laporoszkópos műtétről. Ha lenne, nem beszélnél olyan balfaszságokat, hogy "nyitott has".

BTW: komplikációs rátája a műtétnek 0%-3%

kb. mint egy fogimplantátum behelyezésének

Nem ezért kell remegni, nézz meg egy kórházi fertőzések statisztikát ezzel szemben.

trey @ gépház

Tévedés újból, ugyanis volt ilyen laparoszkópos műtétem, méghozzá a térdemben. Ha van két-három lyuk a hasfaladban az is nyitott-has. De kérlek gondolj bele, h nem azért kell hirtelen átvinni a pácienst egy jól felszerelt műtőbe mert minden rendben zajlott a beavatkozás során! Elképzelhető h olyasmi történik amit már nem lehet ezzel a módszerrel kezelni és fel kell vágni, h hagyományos módon oldják meg helyzetet. Én nem vagyok orvos mint említettem, de hát pl. mi van akkor ha eltalálnak egy nagy eret és elkezd ömleni a vér amitől nem látnak már semmit? Nem biztos h ezt meg lehet oldani két lyukon keresztül. És hát gyorsan kell cselekedni.

Igen, a kórházi fertőzés óriási kockázat! Van olyan közeli hozzátartozóm aki elkapott ilyet. 4-en voltak utána elkülönítve, a másik három belehalt. Én elértem h minden nap bemehessek látogatni [védő felszerelésben] és otthoni kajával meg tudtam etetni, és így erős maradt. Amikor hallod a tv-ben h bemondják egy-egy infuenza járvány idején, h látogatási tilalmat vezetnek be, akkor tudatosuljon benned, h ez rendkívüli horderejű dolog, ami jó néhány beteg halálos itéletét jelenti!

"antiegalitarian, antiliberal, antidemocratic, and antipopular"

"Elképzelhető h olyasmi történik amit már nem lehet ezzel a módszerrel kezelni és fel kell vágni, h hagyományos módon oldják meg helyzetet."

Ilyen van, létező kockázat, erre az adott műtéti helyszínen(!) fel vannak készülve. Anno nekem a TAPP műtét előtti doksiban benne volt az a hozzájáruló nyilatkozat is, hogy amennyiben orvosilag indokolt, a TAPP helyett nyitott műtét is történhet. Mielőtt rákérdeztem volna, mondta a doki, hogy ez azért kell, mert ha olyan komplikáció lép fel, amit a laparoszkópos technikával nem lehet megoldani, akkor is folytatható legyen a műtét. Ez implicit azt is jelenti, hogy a hagyományos műtéti technikákra is fel vannak készülve ott is. Röviden: egy "egy napos" sebészet keretében elkezdett hasi műtétnél is pontosan ugyanolyan eszközök, berendezések és team(!) van jelen/érhető el, mint amikor hagyományos műtéttel, a hasfal megnyitásával dolgoznak.

0..3%  komplikációs esetek aránya. És ezeket _sem_ kell vinni jellemzően sehova, mert nagyon ritka kivételtől eltekintve helyben megoldható a műtét befejezése, illetve ha olyan, akkor a szállítható állapotba hozás. Ez utóbbira a komplikációk töredékénél van szükség. (Azaz 1000-ből legfeljebb 30 komplikációs esetre lehet számítani - ide értendő egyébként az is, ha volt már hasi műtétje a páciensnek, és  a hasfal egyik része összenövések miatt "nem használható", azaz a normál "balra egy, jobbra egy, köldökbe a felfújós luk" megoldás helyett egy oldalon kell mindkét "munka" vágást megcsinálni - és ebből a 30-ból ha egy súlyosabb komplikáció adódik, akkor lehet, hogy túlbecsültem az ilyen esetek számát - és ez még mindig nem az, akit nem lehet helyben teljes mértékben ellátni.
A magánkórházat ne úgy képzeld el, mint a jóskapista-féle egy garázsos autószerelő "műhelyt", ahol a minél egyszerűbben, minél olcsóbban "jóvanazúgy" szinten kendácsolnak, messze lemaradva a márkaszervízben elérhető eszközöktől, technológiáktól, gyári szervízutasításoktól ("mer' az hülyeség..." alapon...) - sok esetben egy magánkórház jobb felszerelésekkel rendelkezik, mint az állami - egyszerűen azért, mert a hatékony és korszerű kezelésekhez bizony arra van szükség.

Ugye a kiinduló állítás az volt, h a közfinanszírozott kórház a fallback a szipi-szupi magánkórháznak, ha hirtelen rosszra fordulnának a dolgok és intenzív ellátás kell!  Gondolom a jólfeszerletségről való disputát ez el is dönti! 

"antiegalitarian, antiliberal, antidemocratic, and antipopular"

Attól, hogy kötelező egy fallback/DR site (mert erről van szó - a magán eü. szolgáltatókat kötelezik arra, hogy legyen ilyen háttér) még nem lesznek alulműszerezett, gyengébben felszerelt, szakmailag kevésbé felkészültek. Sőt. Egy vállalkozás nem arra bazíros, hogy "majd a tartalék megoldja", hanem arra épít, hogy saját maga meg tudjon oldani (szinte) minden feladatot. Tudod amikor több kórházban is azzal a banális problémával néznek szembe így nyár közepén, hogy a műtőkben nem működik a klímaberendezés (Legutóbbi hírekben az Uzsokiról meg a Jánosról van szó), ott vajon ennél egyszerűbb, a gyógyításhoz sokkal fontosabb dolgokra vajon mennyi pénz és egyéb erőforrás jut? És vajon ha pl. az Uzsoki a "fallback", akkor ott milyen körülmények várják a pácienst, akár a műtőben, akár az intenzív terápiás osztályon?

Tudod én inkább megyek magánba, fizetősen, minthogy megrohadjak a melegben, és túlhajszolt személyzet ráérős perceire vadásszak, ha épp úgy hozza a szükség. És igen. vállalom a kockázatát annak, hogy esetleg én lehetek az az évente - két évente előforduló eset, akit a közkórházba kell átpaterolni, mert olyannyira dögrovásra kerültem. De tudod mit? Megegyeztünk: te mész kizárólag az államilag finanszírozott ellátórendszerbe, aztán vagy túléled, vagy sem, amíg tudnak veled érdemben foglalkozni - én meg ha kell, megyek a magánba, és belátható határidővel érdemi ellátást kapok.

Egy sérvműtét nem a világ - éven túli valós(!) várólistákkal megy az államiban - hacsak nem hazudik valaki (nem a páciens, hanem orvos (sebész, ultrahang leletezést végző, stb.) életveszélyes állapotot a betegfelvétel során...

Persze a fejedben a magánellátást nyújtóról egy idealisztikus vágykép él, miszerint az egy nagyon is prosperáló és jólfelszerelet intézmény lenne, mert teszem szépen ki van festve. Én nem kétlem h van ilyen is, de azért érdemes pár dolgot szem elött tartani: az extrán drága berendezéseket csak társadalmi szintű kockázatközösség tudja megfinanszírozni, egy vagy több magánellátó [közösen] aligha. Esetleg a közfinanszírozott kórházból leselejtezésre kerülő gépekre ugranak rá. Előfordulhat h a magánellató mégsem prosperál olyan jól mint feltételezed, napi szintű prolémáai vannak a kiadásokkal, de a látszat fenntartása létkérdés számára, így el lehet képzelni h akkor min spórol valójában? Nem a búcsúcsokoládén, meg tiszta törölközőn..

Nincs helye a kapitalizmusnak és hasznelvűségnek az egészségügyi ellátásban! Természetesen a közfinanszírozott ellátás jelenlegi helyzete tűrhetetlen. De épp azért ilyen h teret adjon a magánellátásnak. Annak érdekében van elsorvasztva, h majd a magánklinikák vezetői megszedhessék magukat. Az egészség nem üzlet -ezt az államnak kellene garantálnia! A magánellátás igénybevételével a korrupt állam ebbéli mulasztását legitimálod. Persze megértem, h ennél fontosabbnak tartod h megfelelő ellátáshoz juss - de ez nem olyna dolog amire büszkének lehetne lenni! Szomorú h magánellátást kell súlyos milliós tételekért igénybe venni, mert a korrupt állam nem egyszerűen teret ad annak, h közpénzen kiképzett egészségügyi személyzet a megszerzett tudásával visszaélve lerabolja a társadalmat  és tömje a politikusok zsebeit, hanem  -ennek érdekében - kifejezetten el is lehetetleníti a közfinanszírozott ellátáshoz való hozzáférést. 

"antiegalitarian, antiliberal, antidemocratic, and antipopular"

"az extrán drága berendezéseket csak társadalmi szintű kockázatközösség tudja megfinanszírozni"

például lélegeztetőgépnek eladott légzéssegítő készülékek... De jelen körülmények között akár az extrán drága klímaberendezés is ide sorolható ugye... Ja, az nem, mert azt pont nem tudja az állami eü. finanszírozni, hogy rendesen működjön, karban legyen tartva, illetve legyen párban a műtőben, hogyha az egyik döglik, attól még a szolgáltatás működjön...

"Előfordulhat h a magánellató mégsem prosperál olyan jól mint feltételezed, napi szintű prolémáai vannak a kiadásokkal, de a látszat fenntartása létkérdés számára"

Az állami eü.-nek mennyi is a tartozása a beszállítók felé? Mennyi a számlák kifizetésénél az átlagos késedelem/várakozási idő?

"Nincs helye a kapitalizmusnak és hasznelvűségnek az egészségügyi ellátásban! "

Az eü.-nek az a feladata, hogy a dolgozó embert minél hamarabb munkaképes állapotba hozza. Ha tetszik, ha nem. És igen, ez drága, erre költeni kell. Nagyon nem mindegy, hogy pl. egy _időben_ megcsinált sérvműtét 2-3 esetleg 5 napra veszi ki a beteget a normál életvitelből, vagy a várólisták miatt hónapokkal későbbi műtétig nem terhelhető fizikailag, és a műtétet már nem lehet "hálós" módszerrel megcsinálni, ami miatt csak a kórházi ápolási idő legalább egy hét, plusz a lábadozás...

"a korrupt állam ebbéli mulasztását legitimálod"

Nincs mulasztás, az alaptörvény szerint fenntart egy eü. ellátórendszert az állam - és ezt a vállalását be is tartja, ebben nincs mulasztásban. Az, hogy amit fenntart, az milyen minőségű, mennyire elérhető, mennyire naprakész és egyáltalán mennyire működőképes, az más kérdés.

"kifejezetten el is lehetetleníti a közfinanszírozott ellátáshoz való hozzáférést."

Teccettek volna forrada... izé, olyan politikusokra szavazni, akik nem ezt teszik... Ja, hogy a 300Ft-os vizitdíjat maga a patás ördög találta ki?
 

Tudjuk, hogy vannak problémák az állami egészségügyben. Történetesen ahol én lakom egy megyei szintű sebészeti klinika van, olyan felszereltséggel, hogy a műtőben, vagy akár csak egy vizsgálóban úgy érzed, hogy valami űrhajón vagy egy scifi filmből. Úgy tudom robotvezért műtéteket is csinálnak már 2019-2020 óta. Az endoszkópos vizsgálatoknál is számít, hogy milyen/mikori géppel csinálják, nem ugyanazt a megterhelést jelenti a betegnek. Itt pl a csúcskategóriás gép van, a magánrendelőben ahol szintén jártam, ott véletlenül nem.

Nem tudom, hogy hogyan működik, de magán műtéteket is csinálnak, a szomszédos országokból ide járnak át, bosszankodtam is rajta.

Ne csináljunk már úgy, mint ha a magán klinika mindig a jobb lenne mint az állami intézmények. Nem annyiról szól a történet, mint amit egy magánklinika csinál, hanem pl oktatás, kutatás, közegészségügy, járványkezelés, és ne felejtsük, hogy mindenki számára elérhető, nem csak az IT-s fasziknak, és a többi átlagon felül keresőknek. Sokkal komolyabb infrastruktúrával és szabályozással. Szóval nem csak annyi a szerepe mint amit írtál, és szerintem sincs helye a haszonelvűségnek. A sürgősségi ellátásban meg nem is tudom értelmezni a magánklinikát.

Persze az állami rendszer számít is rá, hogy majd magánban megcsináltatsz ezt-azt, nem is kell így megoldani a hosszú várólisták kérdését. Mint ahogy arra is számít, hogy bizonyos költségekre majd adományokból lesz meg a pénz. Egyszerűen számol vele...

Vannak részek amik meglepően jól működnek. Vegyük csak az infarktus ellátást, ami tényleg világszínvonalú. Az összes adat és helyszíni vizsgálat eredményét online beküldi már a mentőegység, mire beérnek a pácienssel a katéteres laborba, már tudják, hogy melyik részen kell keresni az elzáródást.

Aláírás _Franko_ miatt törölve.
neut @

Világosan leírtam h a közfinanszírozott ellátás jelenlegi helyzete türhetetlen. De erre nem az a megfelelő reakció h csináljunk helyette magánellátást. Értelmes embereknek nem kell ezt magyarázni: ez a dilemma hamis. AZért igyekeznek ezt a dillemmát érvényesnek látatni, mert ezzel hazudják el a folyamatot amit az emberek a bőrükön éreznek.  
Hagyad már ezt kibaszott Alaptörvényt az előzőkben is beletört a bicskád ebbe - nem kéne újból előkaparnod!  

Szánalom és gyalázat h a betegeket milliós összegű magánellátás igénybevételére kényszerítik a közfinanszírozott ellátás szándékolt és írányított ellehetlenítésével! Most h van olyan, aki ennek még örül is...hát na, az tényleg beteg! 

Vegyük pl. hála pénz dolgot, csak h érzékeltessem, h mennyire aljas a Fidesz kormányzat! Amikor betiltották és szankcionálni kezdték én nagyon örültem ennek, és őszintén csodáltam orbánt a politkai bátorságáért! Én balga! Azért nem láttam át a szitán, mert egy olyan dolog megszüntetésére tett erőfeszítést láttam, ami joggal irritált. De hát persze nem erről votl szó valójában! Orbánt a legkevésbé sem érdekli h a polgároknak kell adnia hálapénzt az orvosnak v. sem. Orbán esetében szociális érzékenységről nem beszélhetünk, ő szociálisan szadista. Valójában azért lett betiltva  ahálapénz, mert ezzel sikerült még több pénzt kivonnia a kzfinanszírozott ellátásból, még inkább lerohasztania a rendzsert, fokozni az ellentéteket. Mára oadáig fajult ez, h a társadalom szemben áll az orvosokkal. Mindez pedig csak és kizárólag arra volt jó, h megágyazzhon a magánellátásnak. Olyan helyzet megteremtésén ádázkodik, amikor már az emberek is inkább magánellátást akarják majd. Na ez az aminek ellent kell állni teljes erőből! 

Így van, a vizitdíjat a patás találta ki. A fidesz után, a második legkártékonyabb politikai szerveződés az SZDSZ, aminek bűnei máig megtorlatlanok, sajnos...

"antiegalitarian, antiliberal, antidemocratic, and antipopular"

Alaptörvény kontra Alkotmány kérdésében van nálam hozzáértőbb, akinek a véleményét, illetve elemzését korábban már linkeltem. Tetszik, vagy sem, nincs állami kötelezettségvállalás arra, hogy egészségügyi ellátást kapsz.

Amíg -sajnos- az emberek választójogi törvény megfelelő csavargatásával és a választókerületek módosítgatásával a 2/3-hoz szükséges 1/3-a 4/10-e rájuk szavaz, addig nem várhatsz érdemi változást.

Én nem örülök annak, hogy magánban kell ellátást igénybe vennem, de annak igen, hogy nem kell 1-1.5 évet(!) várni valamire. Akinek ez a várakozás "fáj", meg a környezete az kéretik megfelelően szavazni a legközelebb... Pikirt és durva? Igen, de sajnos az agyhalott választókat nem tudom sajnálni...

Azt nem az állam dönti el, h neki mire van kötelezettsége! Az egészségügyi ellátás megszervezését az államtól várják a polgárok. Az államnak akkor ezt teljesítenie kell. Bocsánat, de semmiféle luxus igény nem merült fl ebben a topikban sem. A @trey éltal bemutatot magánellátási körülmények, pusztán egy normális ellátás körülményei, ami elvárt lenne a közfininszírozott rendszerben is Európában a 21. században. De h több napos hullát találnak időnként egy-egy  közfinanszírozott kórház mosdójában, hát az vérlázító! Ha azzal jönnek h nincs elég pénz. Oké, tessék megemelni a béreket, akkor majd arányosabban több lesz a befizetés is! Na erről persze hallani sem akarnak....itt van a kutya elásva! 

"antiegalitarian, antiliberal, antidemocratic, and antipopular"

Azt az alkotmány helyébe lépett Alaptörvény írja le, és igen a _megszervezése_, pontosabban az, hogy fenntart egy erre szolgáló rendszert az, amit vállalt benne az állam. És hogy milyen minőségben működik, hogy milyen alapon jogosult rá valaki, hogy használja, térítés nélkül vagy térítés fejében - na arról nem szól egy szót sem.
Az, hogy "elvárt", az egy igény, az, amit az államnak kötelessége ebből teljesíteni, az meg az alaptörvényben, illetve az abból levezethető jogszabályokból következik.

"Oké, tessék megemelni a béreket, akkor majd arányosabban több lesz a befizetés is"

Adót fizetünk, adó formájában beszedett közterheket fizetünk, amit arra költ a kormány, amire a parlament felhatalmazza. Nincs pántlikázott pénz ezek között a közterhek között, amit kötelezően az eü.-re kéne fordítani.

Szórakoztató amikor valaki profikkal szemben laikusként szakért ... folytasd! Hozok popcorn-t :D

Segítek, mert a masszív terelésed messze vitt a témától:

A lehető legkisebb kockázatú műtétet választottam a lehető legkisebb kockázatú helyen.

Dolgozd fel ....

trey @ gépház

Szórakoztató amikor valaki profikkal szemben laikusként szakért vs. A lehető legkisebb kockázatú műtétet választottam

Dolgozd fel 

Jó, megpróbálom: Meglepőnek találom, h a műtéti eljárás kiválasztásához nem kell profinak lenni :D

"antiegalitarian, antiliberal, antidemocratic, and antipopular"

Van TB-támogatott magán (fából vaskarikának tűnik, de nem az) sérvműtétre lehetőség Bp.-en (Ars Medica), ami úgy megy, hogy havi adott számú műtétre van hely ilyen konstrukcióban, azaz lehet, hogy nem "másnap", hanem mondjuk a következő hónapban kerül rád sor, de a költségek egy részét a TB finanszírozza.
 

Szerkesztve: 2024. 07. 13., szo – 23:09

Nekem is több ügyem is volt az utóbbi időben a magánellátásban és maximálisan elégedett vagyok. Oké a pénztálcám kevésbé, de hasonló pozitív élményeket szereztem én is. Sajnos az állami és a magánellátás egy jó távoli párhuzamos valóság. A dolgozók az államiban is maximálisan kedvesek voltak, de az épület lefosva, a várakozás csak azért nem volt egy év, mert magánrendelésen keresztül jutottam be az államiba műtétre, így csak pár hónap volt és semmi nem volt az államiban. Egy nyomorult cerucal tabletta nem volt, hogy ne marha erős hányingerrel kelljen hazamennem. A dogozóknak maximális respekt, mert ők tartják még életben ezt a romhalmazt, ami állami egészségügy.
 

Gondoltam indítok egy faszsági versenyt, de Hajbi már a nevezéskor meg is nyerte.

Szerkesztve: 2024. 07. 19., p – 03:58

Drábik kinyomozza, Toroczkai narrálja: Titkok a szűrővizsgálatok mögött: Magyarország az amerikai tőzsdén?

Nos, sajnos erősen úgy tűnik, h @trey kívánalma az amerikai egészségügy rendszer bevezetéséről közelebb van mint gondoltuk volna egyáltalán. Ugyanis a választások után gyorsan átnyomott kötelező szűrővizsgálatokat előíró törvény éppen ezt a célt szolgálja. A lényeg, h az Orbán kormány azon ádázkodik, h az embereket kifosztó egészségügyi rendszert vezessen be, az állami egészségügyi ellátás helyére. Ennek eleme az állami ellátás összeomlasztása, és kötelező szűrővizsgálatok előírása egyaránt.  A kötelező szűrő vizsgálatok a polgárok pénztárcáját közvetlenül nem, de közvetve a költségvetésen keresztül nagyon is terheli. Ugyanis ezeket a szűrővizsgálatokat olyan magán ellátók fogják végezni, részben külföldi, részben Csányi, Mészáros, Mikola mint hazai vállalkozók által gründolt cégek, akik a vizsgálatok ellenértékét a központi költségvetés terhére fogják megkapni. Azért kötelező elmenni a vizsgálatra, h meglegyen az apropó az azért járó díj kifizetésére a közpénzből a magánzsebekbe. Ime ez a Fidesz! A haverok pártja!

És akkor gondoljuk tovább! Miért is jó az ha egy rakás emberről hirtelen kiderül a kötelező vizsgálaton, h daganata van? Talán el tudnák őket látni az egészségügyben? Hát persze h el: felírják a két éves várólista végére a nevüket!
De valójában az idő szoritásában a kezelés csak a magánellátókon keresztül lesz számukra hozzaférhető a privát megtakarításaik terhére! És ezek az ellátók nem lesznek ám szégyenlősek, más előre lepacsizzák egymás közt árakat, meg amúgy sincs ideje versenyeztetnie őket a halálra váltnak. 
De gondolhatjuk még tovább a dolgot! Biztos h valóban beteg akit annak mondanak? És felajánlják neki az élete megtakarításáért a gyógyulást? Mert hát épp olyan jó a magánellátónak az egészséges ember pénze, mint a betegé! És miután fizet, kezelés cimén placebot adnak neki, és csodák-csodája meg is gyógyul tőle! Happy End!
Ennél már csak az gusztustalanabb amikor az egyértelmű dögrováson lévő beteget hitegetik egyre költségesebb [külföldi, kisérleti] kezelésekkel, h mielött beadja a kulcsot szerencsétlen, még a lehető legtöbb zsetont gombolják le róla! Lásd Tompos Kátyát is kifosztották teljesen mielött meghalt, még az utsó héten is pénzt gyűjtöttek neki a színésztársai a költséges külföldi kezelésre. 
Na, hát ilyen amikor megjelenik a profitérdek az egészségügyben!  

Sicko (Michael Moore ) - 2 órás. Régebben láttam. Emlékeim szerint nagyon megrázó. Ha lesz időm újra nézem most! 
A szubjektív hangvételű dokumentumfilmjeiről elhíresült amerikai rendező ez alkalommal az egészségügy állapotát veszi górcső alá doku-komédiájában, melynek alapállítása, hogy 45 millió embernek nincs egészségbiztosítása a világ leggazdagabb országában.

Hogy van az h Fidesznek nincs programja a választásra, csak annyi böffent a szavazóknak h folytatjuk, de választás másnapján már az egészségügyi ellátást megreformáló intézkedésekről szavaznak? Hm? 
Ne hagyjuk ezt! 

"antiegalitarian, antiliberal, antidemocratic, and antipopular"

Amerikai Egészségügy Hogyan Működik 50 perc

Ha van biztosításod, akkor a kórházi ellátás kb 80-90% fedezi a biztosítás. A gyakorlatban viszont ez úgy működik, h miután a kórház megküldi a számlát a biztosítónak, akkor a biztosító elkezd alkudozni a kórházzal és pl. könnyen előfordulhat h a számla mondjuk 2300 USD-ról szól, de a biztosító úgy gondolja h csak 1500 USD-t hajlandó téríteni. Mert csak. Szerinte ennyibe kerül az elvégzett beavatkozás. És akkor a kórház ebbe belenyugszik :-O  (Nyilván eleve belekalkulálják az alkudozást) Magyarországon mi lenne? Ilyenkor elővennék a pácienst és rajta akarnak behajtani a különbözetet! Majd menjen ő a bíróságra pereskedni a biztosítóval!

"antiegalitarian, antiliberal, antidemocratic, and antipopular"

Szerkesztve: 2024. 07. 26., p – 20:33

https://index.hu/sport/2024/07/26/onodi-henrietta-kozossegi-gyujtes-szi…

Íme az amerikai ellátórendszer: gyüjtés szerveznek az Usában élő, egykori tornász aranyérmes olimpikonnak, h legyen pénz a rehabilitácóra az infarktusát követően. 

 ...ahhoz, hogy Henrietta visszanyerje az egészségét, hosszú távú ápolást és kiterjedt rehabilitációt igényel. Az adományokat a sportoló gyógyszereire, gyógykezelésére és kórházi számláira fordítják majd. 

Én nem akarok ilyen, amerikai egészségügyi rendszert! 

"antiegalitarian, antiliberal, antidemocratic, and antipopular"

Szerkesztve: 2024. 07. 28., v – 00:58

Válasz Prof. Dr. Kásler Miklós levelére.

Professzor Úr, megtisztelő, hogy az egészségügy tragikus helyzetével kapcsolatos szakmai észrevételeim elismerésével nyitja levelét és tekintélyt parancsoló pályafutása során elért szakmai eredményei felsorolásával erősíti meg egyetértését!

Szintén hálás vagyok, amiért felhívta a társadalom figyelmét az átlátható egészségügyi program fontosságára. Számomra is kiemelten fontos a kérdés, hiszen lassan 12 éve nem rendelkezik ilyennel a kormány. Szeretném megkérni, hogy mint a kormány volt minisztere befolyásával élve szólítsa fel Dr. Takács Péter egészségügyért felelős államtitkár urat, hogy nyilatkozzon arról, hogy a kormány rendelkezik-e egészségügyi programmal, és ha igen, akkor hozza azt nyilvánosságra. A magyar emberek megérdemlik, hogy részletesen ismerjék a kormány egészségügyi programját és azt, hogy a fennálló kihívásokat (műtéti légtechnikák működészavara, általános eszközhiány, európai szinten vezető daganatos halálozási statisztikák, háziorvoshiány, szakdolgozó hiány és részben ennek hátterében álló megalázóan alacsony szakdolgozói bér) hogyan tervezi megoldani. A TISZA Párt már dolgozik a saját programján, amit a kormánnyal ellentétben nyilvánossá fogunk tenni és Önnek is meg fogjuk küldeni.

Elismerem a pályája során elért eredményeket, egyben szeretném felhívni a figyelmét, hogy én sem az egyetem után lettem politikus. 2016-tól dolgoztam orvosként, ezalatt több egészségügyi intézmény működésébe beleláttam, havi 4-5 ügyeletet teljesítettem, továbbá szabadidőm jelentős részét is a betegek edukációjára áldoztam. A Kórházszövetség által megítélt év orvosa díj mellett számos egyéb díjat (pl. Szent-Györgyi Albert Orvosi Díj, Egészségértés Díj, Pro Urbe díj) kaptam, de úgy gondolom most a jelen helyzet és a magyar betegek jövője a fontos, életrajzom pedig publikusan megtekinthető a LinkedIn oldalamon.

Utolsó gondolatként a hálapénzről: A hálapénzt a magyar egészségügy egyik legkártékonyabb és legmérgezőbb jelenségének tartottam és tartom, erről évekkel korábban Instagram csatornámon is több bejegyzést megosztottam.

Bízom benne, hogy levelében felsorolt érdemeit és befolyását a jó ügy érdekében fogja használni és az Ön közbenjárásával több mint egy évtized után a magyar állampolgárok végre megismerhetik a FIDESZ-KDNP kormány egészségügyi programját.

Tisztelettel,

Dr. Kulja András

Orvos, Európai Parlamenti Képviselő,

Az Európai Parlament Környezetvédelmi, Közegészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Bizottságának alelnöke.

forras: Dr Kulja András fb. 
kiemelés tőlem. 
Előzmények található a fb linkeken; illetve https://rtl.hu/video/2024/07/25/kasler-miklos-tusnadfurdo-klima

"antiegalitarian, antiliberal, antidemocratic, and antipopular"

Válasz Kulja bohócnak:

„Válasz a csúsztatásra”- Kásler visszaüzent Kulja Andrásnak, a Tisza EP-képviselőjének

Először is és legbővebben egy csokor a kásleri kompetenciáról:

  • „Én arra a riporteri kérdésre, hogy saját tapasztalataimról beszéljek, egyetlen példát említettem meg negyvenéves sebészi pályafutásomból. Azt, amikor 1981 nyarán műtőrekonstrukció miatt több hónapon keresztül egy kórteremben operáltunk 45-50 Celsius fok hőmérsékletben. Ebben az évben Tiwari (Amsterdam), Weiderbecher (Erlangen) és én (Országos Onkológiai Intézet, Budapest) azonos héten közöltük Európában elsőként az addig operálhatatlan, életfontosságú szerveket beszűrő fej-nyaki tumorok radikális műtétét (egy ülésben végzett nagy mellizom saját artériára preparált bőrizom lebeny rekonstrukciójával). Akkor a műtét időtartama 9-12 óra volt. Ilyen körülmények között végeztünk 34 kiterjesztett, és többszáz kisebb műtétet. A betegek mindegyike meggyógyult, és még évekig élt családja körében. Ennek tanúja volt az Országos Onkológiai Intézet akkori 1500 dolgozója, és a betegek hozzátartozói.”
  • „1984-ben védtem meg kandidátusomat, százas nagyságrendben, légkondicionálót nélkülöző műtőkben operált betegeim kórtörténetének feldolgozásából 100%-os eredménnyel. Ezért nyertem Humboldt-ösztöndíjat, majd később ezért választott tagjává a világ legrégebbi orvostársasága, a Royal College of Surgeons (1599). (Mellékelt életrajzomban és közleményeim listájában Kulja úr fellelheti sebészeti tevékenységem hazai és nemzetközi dokumentálását.”
  • „Egyik hiánypótló munkám: „A szájüreg gége, algarat sebészeti műtéttana” (1990-91) hazámban először írta le a nevezett szervek pontos műtéteit. Részese voltam a magyar fej-nyaksebészet megteremtésének. Részese voltam a magyar lézersebészet kialakításának Európában, harmadikként (Steiner 1987 Erlangen, Burian 1980 Bécs, Bánhídi 1981 Országos Onkológiai Intézet.)”
  • „Miután az Országos Onkológiai Intézet főigazgatójává nevezett ki Surján miniszter úr, megszüntettem az osztályokhoz rendelt műtőket és a kor színvonalán épített, légkondicionált egyetlen műtőtraktusban helyeztem el az összes sebészeti tevékenységet. 2014-ben kezdeményeztem a Da Vinci-robotsebészet hazai bevezetését, majd amikor lehetőségem nyílt rá, javaslatot tettem erre a negyedik Orbán-kormánynak. Megemlítem mellesleg, hogy soha akkora fejlesztés nem volt az egészségügyben, mint a negyedik Orbán-kormány időszakában.”
  • „Azokra a felvetéseire, hogy onkológusként ismerem-e az onkológiát, megnyugtatom, hogy ismerem. (ld. önéletrajz és közleménylista.)”

Aztán egy átvezetéssel Kulja lekaraktergyilkolásáról:

  • „Mivel az előbbiek végigolvasása időt igényel, összefoglalóan tájékoztatom, hogy onkológiai tevékenységemet Széchenyi-díjjal, és három külföldi egyetem díszdoktorrá választással, valamint több nemzetközi akadémia tiszteletbeli tagsággal és taggá választással minősítették. Mindezt azért írtam le, mert kérdezte.
  • Ugyan orvosként igen rövid a pályafutása, hiszen az egyetem után ma már politikai területen dolgozik, tapasztalata nem igazán lehet a gyógyításban. (Versus: Szeretném leszögezni, hogy én negyvenöt éves orvosi pályám után vállaltam a miniszteri szolgálatot. Mindig, mindenekelőtt a betegek érdeke volt az első. Ma is ugyanezt vallom és képviselem.)”

És némi érdemi reakció Kulja vádjaira:

  • „Kiegészítésként megemlítem, hogy a testüregekben végzett műtéteket légkondicionálás nélküli műtőkben végezték a sebészet úttörői és nagyjai. A különböző szervek transzplantációit is hasonló körülmények között végezték, nyáron is. De soha egyetlen egyszer sem mondtam, vagy gondoltam, hogy vissza kellene lépni az időben és módszerekben, bár ön ezt sejteti. Ez is csúsztatás a baloldali sajtóban, és az ön levelében!”
  • „Az előzőekben bizonyítottam, hogy kánikulában is el lehet végezni műtéteket szövődmények nélkül. Nyilvánvalóan magasabb kockázat mellett. De soha nem mondtam, – ön csúsztatta -, hogy a régi állapotokat megfelelőnek tartottam. Bizonyítottam, hogy a legkorszerűbb műtők kialakítását támogattam, és mindenkori hatáskörömben ki is alakítottam. Vannak halasztható műtétek, abszolút és vitális műtéti indikációk. A beteg és hozzátartozója beleegyezése esetén a sebész és az aneszteziológus felelőssége, az összes körülmény mérlegelése után a műtét elvégzése, vagy nem elvégzése.”

A finis egyfelől a hálapénzes felvetésé:

  • „Kulja úr azt írja, hogy fénykorát élte a 90-es években a hálapénz. Egyetértek önnel. Miniszterelnök úr kérésére három variációban dolgoztam ki az orvosi fizetésemelés mértékét a paraszolvencia megszüntetésének ellentételezésére. A kormány többlépcsős orvosi béremelés mellett döntött. Ez Kulja úr jövedelmét is megtöbbszörözte. Mivel Ön azt sejteti, hogy én orvosbáró lettem volna, szeretném nyilatkozatát arról, hogyan viszonyult a paraszolvenciához.”

Másfelől a további visszakérdezésé:

  • „Kulja urat nem ismertem. Most bemutatkozott. Szeretnék azonban önről és programjáról többet megtudni. A kölcsönösség alapján önéletrajzát, cikklistáját és főleg szakmai programját kérdezem számos honfitársammal együtt. Azt, hogy Brüsszelben az egészségügyi bizottság alelnökeként mit kíván tenni hazája egészségügyéért és a honfitárs betegekért?

trey @ gépház

Lenne ő szerény, csak nincs mire!  Mert h ő, érted ő Ő ŐŐŐ, harminc éve ötven fokos mútőben 10-12 órás műtéteket csinált! Ja, a jóédes...! 50 fokban bazdmeg 30 percet nem bírsz ki, nemhogy közben operáljál! És ha még igaz is, akkor sem következik belőle, h ez rendben lévő lenne... Normál esetben a műtőben 17 fok van.  Amikor kihozzák beteget és kezd eszméletéhez térni egy többórás műtét után úgy didereg mint a nyárfalevél. 

Nem fordulhat elő, h izzadságcsepp kerüljön a műtéti területre. Nem lehet fertőtleníteni úgy a beteg bőrét, h az izzadság ne hozzon elő alsóbb rétegekből baktériumkat.  Hasonlóképpen az orvos homlokáról, arcáról sem cseppenhet izzadság, mert az tele van korokózókkal.   stb.

Kibaszott vén majom!  RTL riporter csaj jól csinálta, leugatta a vén faszt, nem hagyta menekülni, ki is hozta belőle felfuvalkodott gőgdokit! 

"antiegalitarian, antiliberal, antidemocratic, and antipopular"

A cinikus vén faszt végre valaki helyretette... Tudom, a vén fasznak a pélója is narancsízű nektek, és onnantól kezdve szent és sérthetetlen amit mond, tesz, és gondol, de az, ami elindította ezt az adok-kapok sorozatot, az minden épeszű, normálisan gondolkodó embernél kiverte a biztosítékot. Az hogy egy fiatalabb szakmabeli helyrerakta, az meg becsülendő - nem is kicsit.

Ja, és ha Kujla orvoskezdemény (mert nem sokat praktizált), akkor mi a véleményed Viktorról és baráti köréről? Például dajcstomiról, akinek a diplomáját megvárta a miniszteri bársonyszék? Ők mennyit dolgoztak az eredeti végzettségüknek megfelelően...? 

 

valaki helyretette

Biztos már levélváltást olvastunk, mert nekem az jött le, hogy a rutinos, elismert orvos elküldte az anyjába a tejfölösszájú politikust, aki ugyan elvégezte az iskolát, de a szakma már vagy kifogott rajta, vagy nem tudom, de a rutin az messze elkerülte.

trey @ gépház

Az első böfögését a vén fasznak úgy tűnik, nem olvastad, illetve jó narancsbuzgóként ignoráltad. Ugyanis ő büfögött cinikusan olyat, ami minden értelmes embernél kiveri a biztosítékot...

És mégegyszer: Kásler ott volt, hogy tehetett volna azért, hogy az eü. állapota ne ilyen legyen, de már akkor is seggnyaló vén bohóc volt, aki a nertársaihoz hasonlóan semmi előremutatót, semmi jobbító dolgot nem volt képes alkotni...

Mondtam már, hogy a kor nem érdem, hanem állapot? Az, hogy 10-20-x éve mit csinált, mint orvos, az baromira lényegtelen, attól nem lesz értékesebb, "igazabb" az, amit az eü. állapotáról mond, és nem lesz kevesebb annak a szava, aki nála fiatalabb.

Ugyanis ő büfögött cinikusan olyat, ami minden értelmes embernél kiveri a biztosítékot...

Semmi olyat nem mondott. Csak a balfaszok/rosszindulatúak/politikailag motiváltak/ügybuzgók értették félre. A tróger meg csúsztatott.

Az előzőekben bizonyítottam, hogy kánikulában is el lehet végezni műtéteket szövődmények nélkül. Nyilvánvalóan magasabb kockázat mellett. De soha nem mondtam, – ön csúsztatta -, hogy a régi állapotokat megfelelőnek tartottam.

Ne csúsztass te se.

trey @ gépház

> Nem követem ezt a bohócszálatokat.

Igen, észrevettem. Ugyanis amit válasznak állítasz be, az az előzmény. De nem tesz semmit! 

Az utolsó kérdést - mellesleg megválaszotl kérdést - nem is érted. Azt akaja Kásler a Kulja szemére vetni, hogy miért nem orvosként dolgozik, miért politikusként. 

"antiegalitarian, antiliberal, antidemocratic, and antipopular"

De h lehetne minősíteni amikor Kásler a személyes plecsnieire való hivatkozással akarja kisiklatni a magyar egészségügy tűrhetetlen helyzeteről való érdemi diskurzust, ami helyzet előállásában, mint volt egészségügyi miniszternek, neki személy szerint és annak a kormánynak aminek tagja volt, szerepe van?

"antiegalitarian, antiliberal, antidemocratic, and antipopular"

Elmondta, hogy Kulja hazugságára reagált. Senki sem állította, hogy nem kell fejlődni, hogy nem kell klíma.

Az volt a mondanivalója, hogy azért, mert ideiglenesen beszarik egy klíma, nem kell megállnia az életnek.

A Kulja nevű politikus politikai haszonszerzésből osztotta az észt, látszik az minden értelmes ember számára.

trey @ gépház

Az életnek nem kell megállnia, azonban a műtéteket el kell halasztani. Ez a vén münchausen is olyan műtétekről beszél - csak figyelmesen meg kell hallgatni -, amiket 30 éve 50 fokban 10-12óra alatt végzett el, amiknél a műtét halasztásának nagyobb a kockázata, mint műtét alatti hőségben a fertőződés kockázatának ~ életmentő műtétekről. 
Lehet klima nélkül operálni? Lehet. Lehet sebbvarrógép nélkül operálni? Lehet - csak kézzel kell összevarni és az azzal jár, h tovább lesz nyitva a seb, tovább lesz altatásban a paciens és tovább lesz foglalva a műtő és a kiszolgáló személyzet. Lehet lift nélkül möködtetni a kórházat? Lehet - csak akkor ölben kell felcipelni a frissen operált betegeket a kórtermekbe. Mindent IS lehet. Ez a kásleri mondandó lényege. 

"antiegalitarian, antiliberal, antidemocratic, and antipopular"

Nem, az a lényeg, hogy egy kb. pitiáner dolgot próbáltatok felfújni. Adatokat kérek.

Mennyi életmentő sürgős  műtét maradt el (kb. ez az érdekes)?

Mennyi elektív maradt el (kb. a faszt se érdekli, majd megy egy hét múlva)?

Kulját kérdezd meg. Gondolom ezek ismeretében ugatott.

trey @ gépház

Annyira ne siessél! A bevezetendő kötelező szűrővizsgálatok eredményeképp megnövekedett esetszámok ellátása már csak a magánellátásban lesz lehetséges. Addigra startra készen fognak állni a szolgáltatók pofátlanul drága ajánlatokkal a megtakarításaink terhére - minden bizonnyal éppen ezért lesznek kötelezőek a szűrővizsgálatok, h felhajtsák az esetszámokat [és nem azért mert orbánia aggódna a polgárai egészségéért - tőle megdögölhetünk, annáljobb neki, majd jönnek a helyünkre olcsó kínaiak] 

"antiegalitarian, antiliberal, antidemocratic, and antipopular"

"A bevezetendő kötelező szűrővizsgálatok eredményeképp megnövekedett esetszámok"

 

Az esetszám nem fog nőni - a remélhetőleg időben felismert esetek száma lesz magasabb, és bizony ez a cél. Ha a megdöglesztés lenne a cél, akkor az időben fel nem ismert esetek miatti elhullás lenne olcsóbb...

csak azt felejti el a nagy öntudatosságában, hogy ezt nagyon sokan nem tehetik meg...

Kevesebb italozás, bagózás, energiaitalozás, junk food zabálás és több öngondoskodás. Ugyanis nem csak azt kell elvárni az államtól, hogy a közösből többet költsön az egészségügyre, hanem azt is elvárható lenne, hogy a polgár ésszel él, és többet törődik az egészségével. Ehhez hozzátartozik az is bizony, hogy ő is többet költ az egészségének megőrzésére és fenntartására.

Érdekelne egy adat, hogy mondjuk Európában hol tartunk az egészségügyi öngondoskodásban, mondjuk Egészségpénztári tagság számában, arra történő éves befizetések nagyságában, ismerik-e, tudják-e hogy működik, vagy csak itt is a sültgalamb várás és a másra mutogatás megy?

trey @ gépház

Aha. Persze. Szerinted egy betanított droid munkás mennyi tud ezekre a dolgokra költeni? Qrvaszép az "átlagbér" és hasonló statisztikai adatok mutogatása, de kérdezz meg akár egy nem alapítványi egyetem oktatóját, hogy mennyi az annyi...

Nagyon nem látod, hogy mennyire széles az a rétege a társadalomnak, amelyik nem az általad felvetett dolgok fogyasztása miatt nem tud az öngondoskodás felé menni. És ugye volt az aktív éveket követő életszakaszra is öngondoskodás kitalálva három pillérrel. Aztán az egyiket elvették (már aki adta, de pl. egy közalkalmazott/köztisztviselő, mondjuk úgy, hogy nem biztos, hogy jól döntött, ha nem adta...), a másikat a pántlikázott bevételek helyett adóból finanszírozottá tették - a harmadikból meg jogilag nehezítik a kifizetéseket...
Szóval az "öngondoskodás"-ba vetett bizalmat sikerült szétverni, és visszatolni a társadalmat a "100%-ban gondoskodó állam" képzetébe. Úgyhogy az is, akinek lenne miből, az sem biztos, hogy ebbe az irányba megy, akinek meg nincs miből, az meg nem is tud...

Szerinted egy betanított droid munkás mennyi tud ezekre a dolgokra költeni

Évi:

3000×2×30×12 = 2 160 000 Ft

Ahol 3000 egy doboz bagó ára. Ezek után fennakadtok egy 720 ezer forintos műtét árán, aminek a ~ 20%-át visszaigénylem Egészségpénztári kártyára és újra felhasználom. Vagyis kb. 600 ezer forintról beszélünk :D Évente 3x meg tudnám magánban műttetni magam abból a lóvéból ....

Nem beszélve arról, hogy a nem bagózás miatt mennyivel kevesebbel terhelem a közöst és mások egészségét. :D

Megdöbbentő a szám így leírva, ugye? Egy olcsóbb Rolex ára.

Nyugodtan tedd a bagó mellé a 2 doboz energiaital árát is naponta :D Mert az is megy mellé. Esetleg egy-két szemcsepp (aka. rakéta, stampó) is becsúszik ott :D Természetesen a 2-3 doboz sör mellé :D

Mi a redvás faszról oktattok megint? :D

trey @ gépház

Előbb még betanított droid munkás volt a példálózás ... sajnos mindenki problémájára nem tudok megoldást, de nekem nem is kell, ugyanis én nem vagyok Magyar Péter havi 10 milliókért. Majd a Péti kitalálja neked!

Ismerősöm állítja, hogy a testvére egyetemen millió felett visz haza havonta. Fussa belőle! Akinek nem futja, menjen másik állásba, másodállásba. Nem muszáj lábat lógatni!

trey @ gépház

Akkor nézz utána, hogy az ország kevésbé nyugati részén milyenek a bérek, milyenek a munkalehetőségek a betanított "droid" munkát végzőknek. Az egyetemi oktatói bért azt a környezetemben látom - igen, menjen el másodállásba, persze... Ha olyan a szakterület, ami eladható... Egyébként meg az egyetemi oktatás nem láblógatás, a diplomások utálatát meg... Szóval nem kéne, még akkor sem, ha zsigerileg benne van sokakban, akiknek nem jött össze...

Azért normál esetben egy tanárnak van dolga délután is. Pl javítani a dolgozatokat, készülni az órára, magát is képezni. Ez egyetemi oktatóra is igaz. Legalábbis egy ideális világban. Én is csak azért tudok magánegészségügyben létezni, mert már nem vagyok tanár. A feleségem még az. Ha most mindketten tanári fizetésből kellene megéljünk, akkor bizony esélyünk sem lenne a magánellátásra. Biztosító mellett sem, mert a biztosító sem fizet mindent, illetve van amikor meg kell előlegezni és majd utófinanszírozzák.
Csináltam sok évig én is a tanítás mellett a rendszerüzemeltetést, meg is öregedtem, ki is égtem. :D Korábban, a húszas éveimben meg a nyári szünetekben úszómesterkedtem, de az se volt valami hatalmas pénz, de legalább voltak csajok és víz. :)

2X évig tanítottam, ha mindig csak annyi lett volna, akkor éhendeglünk. ...és ha jól akarod csinálni, akkor bizony nem 8 órás meló a tanítás, hanem több.Szóval valójában egy 8-10 órás meló után kell másodállást vállalni, hogy tudd finanszírozni a tanárkodást... ...ez azért annyira nem faxa. Persze van aki csak összetossza a tanítást, ott valóan van több szabadidő, de ilyenek minden szakmában vannak.

Persze most itt IT-s arcokként az átlagnál jobban élünk, de azért sokan nem tehetik meg, hogy elmenjenek magánba. Persze lehet mondani keressenek más melót, de egyrészt aki elhivatott az igen nehezen vált, másrészt tanárok, ápolók, stb nélkül hamar bajok lennének. ...oké már vannak, de még nagyobbak.
 

Gondoltam indítok egy faszsági versenyt, de Hajbi már a nevezéskor meg is nyerte.

Nekem is lennének más dolgaim munka után. Prioritások.

Nekem ezek mellébeszéléseknek tűnnek. hetek óta minden reggel a bezárt iskola mellett jövök el. Ma is be volt zárva a kapuja és szeptemberig be is lesz. A Balatonon meg pincért, lángossütőt keresnek.

trey @ gépház

Tehát akkor egy tanár ne legyen sosem szabadságon? Mondjuk 50 évesen is dekkoljon ott a lángossütőnél 50 fokban és ne pihenjen, aztán kezdje fáradtan az iskolát?

Engem egyébként nem kell meggyőznöd, életem nagy részében 3 munkám is volt párhuzamosan, lehetett csinálni, csak ettől függetlenül nem gondolom, hogy ez a jó válasz a problémára. Pár napnál hosszabb nyaraláson gyerekkoromban voltam utoljára, szóval ki lehet bírni nyaralás nélkül is igen, csak hát ha ez az életcél pl az értelmiség előtt, akkor olyan is lesz az értelmiség... Aztán majd lehet siránkozni milyenek a tanárok.

Vagy megfelelő állami egészségügy kéne vagy megfizetni azokat is, akik egyébként hasznos munkát végeznek, de a társadalmi/anyagi megbecsülésük a béka segge alatt van, pl tanár, ápoló, tűzoltó, stb. Nem lehet mindenki IT-s, kőműves, villanyszerelő és jogász meg marketinges.

Gondoltam indítok egy faszsági versenyt, de Hajbi már a nevezéskor meg is nyerte.

Tehát akkor egy tanár ne legyen sosem szabadságon?

Miért ne legyen? Én is vagyok szabadságon. Oldják meg.

Mondjuk 50 évesen is dekkoljon ott a lángossütőnél 50 fokban és ne pihenjen, aztán kezdje fáradtan az iskolát?

51 éves vagyok, van másodállásom.

Engem egyébként nem kell meggyőznöd, életem nagy részében 3 munkám is volt párhuzamosan

Na ugye!

csak hát ha ez az életcél pl az értelmiség előtt, akkor olyan is lesz az értelmiség...

Nem lesz. Olyan.

Vagy megfelelő állami egészségügy kéne vagy megfizetni azokat is,

Az milyen is lenne?

akik egyébként hasznos munkát végeznek

Hát, ebben is lenne vitánk szerintem :D Az AI korában :D

trey @ gépház

"Miért ne legyen? Én is vagyok szabadságon. Oldják meg."

Van évi rendes szabadsága, aminek a felosztása olyan, hogy kötelezően kiadják a nyári szünetben. Pont. Sőt mondok durvábbat is: felveszik 10 hónap határozott időre, június végén pedig közlik vele, hogy az augusztusi évnyitó értekezleten legyen ott, mert a következő tanévre vonatkozó 10 hónapos szerződését akkor fogja megkapni. Láttam ilyet is.

De oké, a nyári szünetben végzett munka  (pl. táboroztatás) fejében mondjuk ősszel menjen el szabadságra két hétre... És vajon ki a fene fogja helyettesíteni? Az nem működik, hogy ha nagyon ég aház, akkor felhívják szabadságon, és megkérdezik, hogy te, a kék vagy a piros vezeték?

 

Attól, hogy "zárva az iskola", qrvára nem láblógatás a nyár - és pláne nem annyi ideig, ameddig nincs tanítási óra. Te a szabadságodat 01.01. és 12.30. között szabadon eldöntheted, hogy mikor veszed ki. Egy pedagógus gyakorlatilag nem dönthet csak maximum egy-egy napról augusztus közepe és június vége között - plusz a nyári másfél hónapban napközi, táborok és hasonlók is beesnek _kötelezően_(!) És nem, a "táborozni visz gyerekeket de jó neki" nagyon nem igaz - egy tábor napi 24 órás elfoglaltságot jelent - reggel már ébresztő előttől a takarodó utáni napi megbeszélés végéig ébren és figyelmesen, a köztes időben meg váltva felügyelni az éjszakai rendet és a tábort. Tudom, vándortábor kísérésben volt részem...

Szóval nem szeptemberig, hanem augusztus közepéig van "zárva" az iskola, utána a tanévkezdéshez szükséges előkészületekkel, értekezlettel órarend egyeztetéssel, egyéb hasonlókkal telik az idő - plusz nyári szünetben is folyamatosan van ügyelet az iskolákban.
Ja, és ped. továbbképzések is előfordulnak a nyári időszakban...

Mondtam már, hogy nem kéne ennyire látványosan utálnod azokat, akik diplomát szereztek...?
 

Attól, hogy "zárva az iskola", qrvára nem láblógatás a nyár - és pláne nem annyi ideig,

:D

Te a szabadságodat 01.01. és 12.30. között szabadon eldöntheted, hogy mikor veszed ki.

Az egyharmadát se. 7 nappal rendelkezik a munkavállaló. Az Mt.-t ilyenkor is tessék fújni ám! A többivel elvileg a munkaadó rendelkezik.

Egy pedagógus gyakorlatilag nem dönthet csak maximum egy-egy napról augusztus közepe és június vége között - plusz a nyári másfél hónapban napközi, táborok és hasonlók is beesnek _kötelezően_(!) És nem, a "táborozni visz gyerekeket de jó neki" nagyon nem igaz - egy tábor napi 24 órás elfoglaltságot jelent - reggel már ébresztő előttől a takarodó utáni napi megbeszélés végéig ébren és figyelmesen, a köztes időben meg váltva felügyelni az éjszakai rendet és a tábort. Tudom, vándortábor kísérésben volt részem...

:D

Szóval nem szeptemberig, hanem augusztus közepéig van "zárva" az iskola, utána a tanévkezdéshez szükséges előkészületekkel, értekezlettel órarend egyeztetéssel, egyéb hasonlókkal telik az idő - plusz nyári szünetben is folyamatosan van ügyelet az iskolákban.
Ja, és ped. továbbképzések is előfordulnak a nyári időszakban...

:D

Mondtam már, hogy nem kéne ennyire látványosan utálnod azokat, akik diplomát szereztek...?

:D

trey @ gépház

"Az egyharmadát se. 7 nappal rendelkezik a munkavállaló. Az Mt.-t ilyenkor is tessék fújni ám! A többivel elvileg a munkaadó rendelkezik."

Akkor nézd meg jobban, hogy a pedagógusok esetében ez hogyan van... De, ha akarod, és a munkáltatódnak is megfelel, az év bármelyik időszakában elmehetsz szabadságra - az iskolákban a nyári szünet egy része(!) az, amikor kötelezően szabadságon vannak a pedagógusok.
 

Mondtam már, hogy nem kéne ennyire látványosan utálnod azokat, akik diplomát szereztek...?"

Mondtam, de hiába, csak hozod a "szintedet"...
 

Te a szabadságodat 01.01. és 12.30. között szabadon eldöntheted, hogy mikor veszed ki

[...]

Az egyharmadát se. 7 nappal rendelkezik a munkavállaló

Olvasni kéne tudni. Ne csúsztass/hazudj olyat, hogy "én" (azaz mi) akkor vesszük ki, amikor akarjuk. Ez hazugság.

trey @ gépház

A pedagógusok szabadságát "elsősorban a nyári szünetben kell kiadni. A tavaszi, őszi vagy téli szünetben szabadságot csak akkor lehet kiadni, ha a szabadság a nyári szünetben nem adható ki." Ez a gyermekek után járó pótszabadságon kívül a teljes szabadságkeretre vonatkozik.

Te eldöntheted, hogy mikorra kérsz szabadságot, a pedagógus meg ugyan kér_het_ tanév közben is, de nem fog kapni, mert a helyettesítése nem oldható meg, illetve gyakorlatilag a teljes szabadságkerete kell a nyári szünetre.

Volt már olyan, és ha igen, hányszor, hogy jelezted a munkáltatódnak, hogy 2 hét múlva szeretnél szabadságra menni, és nem mehettél? A szabadságok kiadását akadályozó feladatokat egy pedagógus, egy iskola nem tudja tologatni, nem tudja átszervezni úgy, hogy mondjuk kora tavasszal Mancibácsi meg Bélanéni tanerők elmehessenek egy hét szabadságra - te, meg én, meg még jó sok terülten dolgozók és a munkahelyük meg igen.

Hányszor kérték tüntetésen a tanárok a szabály megváltoztatását? Amikor a PDSZ már akkor is prüszkölt, amikor arról volt szó, hogy tavasszal vegyék ki?

(BTW: kit nézel kajak hülyének egyébként? :D Elő akarod adni nekem, hogy akárcsak egy tanár is szeretné, hogy a szabadságát ne nyáron adják ki? :D)

trey @ gépház

Csak úgy mellesleg, abba már belegondolt valaki, h betegnek milyen terhelést jelent 10-12 órát 50 fokban eltölteni? Miközben operálják? Egyáltalán kérédéses h intravénásan pótolható-e annyi folyadékveszteség, mint amennyit kiizzad szegény? Vagy altatásban nem izzad? Akkor megpárolódik közben, vagy mi lesz vele 10 óra alatt 50 fokban? Ez a Kásler az egészségügy münchausenje! @trey kérdezd már meg tőle! 

"antiegalitarian, antiliberal, antidemocratic, and antipopular"

A kor nem érdem, állapot. Ahogy a cinikusság és a szenilitás is. És nem, nem mindig van igaza az idősebbnek, pláne nem akkor és úgy, ahogy ez a vén barom képes volt megszólalni.

Ja, a fentiek okán sajnálom azokat a fiatalabb kollégáidat, akiknek a szakmai irányítása, mentorálása  a feladataid közé tartozott/tartozik, mert gondolom a saját munkádban is azt az elvet követed, hogy neked több az éved, több a plecsnid, ergo neked van igazad, mindenki más meg nyikhaj....

 

Na, sértődésből megjöttek a te-üzenetek :D

Hallod, nekem olyan beosztottaim vannak, akikkel min. 10, max. 25 éve dolgom együtt. Okkal. Az ilyen aljasan szar kommenteket nyugodtan megtarthatod, pont, hogy az vagyok, aki nem ugat bele a munkájukba, a mikromenedzsment nem az én kenyerem.

trey @ gépház

Szerintem csak a szokásos értetlenkedés böffent fel belőled. Arra hoztam példát, hogy ha olyan lennék, amit te itt felvázoltál, akkor nem negyed évszázad dolgoznánk együtt.

hogy az vagyok, aki nem ugat bele a munkájukba, a mikromenedzsment nem az én kenyerem

Mire ide értél volna, gondolom már segfault volt a fejedben ...

trey @ gépház