Rocky Linux - Enterprise Linux disztribúció a CentOS alapítójától

A Rocky Linux mögött a CentOS projekt alapítója, Gregory Kurtzer áll:

What is the Rocky Linux project?

Rocky Linux is a community enterprise operating system designed to be 100% bug-for-bug compatible with America's top enterprise Linux distribution now that its downstream partner has shifted direction. It is under intensive development by the community. Rocky Linux is led by Gregory Kurtzer, founder of the CentOS project. Release Candidate 1 is now available for testing. Contributors are asked to reach out using the communication options offered on this site.

Elérhető tesztelésre a Red Hat Enterprise Linux 8.4-gyel "bug-for-bug" kompatibilis Rocky Linux 8.4 RC1. Részletek, letöltés stb. itt.

Hozzászólások

Lassan annyi RHEL-alapú disztró lesz, mint égen a csillag. Győzzetek választani ...

trey @ gépház

Ja, meg Arch-alapúakból is kezd mostanában nagyon sok lenni. Persze megértem, mert ezek a legnagyobb disztróágak, RHEL, Debian/Ubuntu, Arch. Nyilván ilyen kisebbeket nem nagyon klónoznak, mint Gentoo, Void, stb..

Én egyébként nem lennék ellene a sok disztrónak, de sok tényleg felesleges, tucat, csak grafikus felületben, témázásban tér el. Ami nem lenne baj, mert pont az a jó a Linuxban, hogy mindenki saját ízlésének megfelelően használja, de csak azért, mert Gipsz Jakabnak ez meg amaz a privát ízlése, felesleges belőle Ubuntu-variánst kiadnia, amikkel amúgy is Dunát lehet rekeszteni. Mert ha valami nagyon más filozófiájú, minimalista rendszer, vagy alternatív initrendszer, más frissítési filozófia, vagy gyenge gépekre van, akkor oké, adja ki, mert nem egytucat, de most csak azért kiadni, hogy legyen minden nagyobb ágból n+1. Gnome/KDE/Xfce edition is mindenből, az teljesen holt felesleges.

Ráadásul Arch-alapon főleg felesleges bármit kiadni. Annak pont az a lényege, hogy semmi nincs szinte előtelepítve, nincs telepítő, mindenki maga építi ki egyedire a rendszerét. Ha előkészített, előkonfigurált, mindennel agyontelepített verziót ad ki valaki belőle, akkor az egésznek az értelme lesz oda.

“I didn’t start using Linux so I could have friends.” (Luke Smith, 2019) 🐧

Valójában a Linux-világ multik általi felforgatása zajlik. Ebben a legundorítóbb, legkártékonyabb elem továbbra is a Red Hat.

A multiknak nem érdeke, hogy legyen stabil, sokak által használt, megbízható disztró, jó imázzsal. A multiknak az az érdeke, hogy csak az ő pénzes szutykukról alakuljon ki ez a kép. A systemd torkokon lenyomásával, propagandával, bujtatott influenszerkedéssel és a vele kapcsolatos hiperarrogáns hozzáállással sikerült alaposan felaprózni a Linux közösségeket az elmúlt évtizedben.

Ami már csak hab a tortán, vagy egyfajta kegyelemdöfés, az a CentOS stabil ágainak Red Hat általi kinyírása 8-tól kezdődően és ez által a felhasználóközönség Fedora-szerű kísérleti nyulakká változtatása.

Sziasztok! Linuxozok rég óta, de valahogy úgy hozta, hogy leragadtam a Debian alapú disztróknál. UHU volt a kezdet, amikor az haldoklott lett váltás Ubuntura desktopon majd jöttek a szerverek azokat meg Debian/Ubuntu oldottam meg. Viszont nagy hiányosságomnak érzem a RHEL/Centos vonal ismeretét. Tudom Linux/Linux, de biztosan van egy csomó minden ami Debian alatt rutin, RHEL alatt meg keresnem kellene. Ez a kiadás alkalmas lehet hosszabb távú használatra? Pl. egy webszervert elkezdek összerakni benne akkor merjem kitenni a netre, vagy merjek rátenni bármi éles dolgot? Most tekintsünk el attól, hogy én csinálok hülyeséget és azért lesz gond.

Ha nem akkor mondjatok már kérlek egy olyan disztrót amin szerzett ismeretek kompatibilisek lesznek CentOS/RHEL vonallal. Legtöbbet sima LAMP vonallal van dolgom + levelezés.

A felvásárlás előtti időkben is élen járt a Red Hat kártékonyságban, az arrogáns hozzáállásukkal és a Linux-világot felforgató, bekebelező, invazív fejlesztési módszereikkel.

Az IBM már csak a nagyvállalati önzőséget, mohóságot és a tollvonásos spúrkodást hozta be a képbe.

Most mondok egy véleményeset: systemd óta nincs olyan nagy különbség már, egy kicsit belenézel yum/dnf-be és szerintem LAMP szinten nem fog meglepetés érni.

RHEL developer accounttal 10 szerverig ingyenes, a CentOS is létezik, csak más a release model-je: ettől még tökéletesen használható és tutira érkeznek rá a biztonsági frissítések... különben várni kell egy kicsit, hogy kiforrja magát melyik lesz a nyerő projekt. (Alma / Rocky / etc.)

Vau, vau, csavarhúzó! Minden régiből lehet valami új!

Egyeseknek nem tetszett, ezért inkább kitöröltem.