AlmaLinux, CentOS, Fedora, Red Hat, Rocky Linux

Rocky Linux 9.4, Alma Linux 9.4

Május 1-én megjelent a Red Hat Enterprise Linux 9.4, ami alapjául szolgál az Alma Linux 9.4 és Rocky Linux 9.4 kiadásoknak.

Elérhető a Fedora Asahi Remix 40 az Apple M-sorozatú gépeihez

A nemrég kiadott Fedora 40 az Asahi projekt hathatós közreműködésének köszönhetően megérkezett az Apple M-sorozatú gépeire is. Telepítése nem bonyolult: támogatott macOS alatt az alábbi parancs futtatásával pillanatok alatt kész:

curl https://fedora-asahi-remix.org/install | sh

Bejelentés itt.

Fedora Linux 40 Beta

Tesztelhető a Fedora Linux 40 bétája. A végleges kiadás április végére várható. Bejelentés itt.

Hivatalosan megjelent a Fedora Asahi Remix 39!

Röviden: Fedora Linux 39 + Apple Silicon = Fedora Asahi Remix. A Fedora Asahi Remix az első olyan Linux disztribúció, amikor komolyabb, nagynevű és nagy múlttal rendelkező Linux disztribúció áll be a Mac M1|M2 gépek támogatásába. A Fedora Asahi Remix projekt szorosan együttműködik az Asahi Linux projekttel, amely az úttörő munkát elvégezve, először szállított Linuxot az Apple ARM SoC-os gépeire. Az együttműködés eredménye az Fedora Asahi Remix.

Megjelent a Fedora Asahi Remix 39, ami - értelemszerűen - a Fedora 39 kiadással van párban. Bejelentés itt és itt.

Megjelent a Rocky Linux 8.9!

Megjelent a másik CentOS alternatíva, a Rocky Linux 8.9-es kiadása x86-64 és aarch64 architektúrájú számítógépekhez. A részletes bejelentés itt olvasható.

AlmaLinux 9.3 Stable

Megjelent az AlmaLinux 9.3 (kódnevén "Shamrock Pampas Cat").

Telepítő ISO-k elérhetők a 4 támogatott architektúrára:

Torrentek szintén:

Kiadási megjegyzések itt. Bejelentés itt.

Az OpenELA elérhetővé tette a RHEL-kompatibilis forráskód tárolóját

Augusztus közepén megalakult a non-profit Open Enterprise Linux Association (OpenELA) egyesület az Oracle, SUSE és a CIQ közreműködésével. Az ok, amiért összeálltak: a Red Hat RHEL körüli drámája. Az alapítvány mottója: "No subscriptions. No passwords. No barriers. Freeloaders welcome."

Az egyesület most bejelentette, hogy elérhető a Red Hat Enterprise Linux-kompatibilis forráskód tárolója (repository), amelynek segítségével lehetővé vált egy "enterprise Linux disztró" build-elése. Részletek a bejelentésben.