Elérhető a Fedora Asahi Remix 40 az Apple M-sorozatú gépeihez

A nemrég kiadott Fedora 40 az Asahi projekt hathatós közreműködésének köszönhetően megérkezett az Apple M-sorozatú gépeire is. Telepítése nem bonyolult: támogatott macOS alatt az alábbi parancs futtatásával pillanatok alatt kész:

curl https://fedora-asahi-remix.org/install | sh

Bejelentés itt.

Hozzászólások

Ez az Apple M-izé is mekkora siker lett! 🤭

trey @ gépház

Végülis csak felbolygatta az egész piacot, hirtelen mindenkinek fontos lett a fogyasztás és az intel/amd is elkezdte összevakarni magát hatékonyság terén. Túlképp csak arra volt jó hogy a piac felfogja hogy van élet asztali szegmensben az x86-on túl is, kb ennek a hullámnak a farvízén úszik most a snapdragon elite x.

Semmi extra, pont ugyanakkora durranás mint egy átlagos "békeidőkbeli" intel generációs +200mhz előrelépés :)

Számtalan vállalatnak, szervezetnek, magánszemélynek stb. szállítottunk az elmúlt 35 évben és szállítunk ma is végfelhasználói eszközöket ezerszám, de ha megerőltetem az emlékezetem, akkor sem jut eszembe egy se, ahol a tenderkiírásban fajsúlyosan (ha egyáltalán) szerepelt volna az energiatakarékosság vagy a fogyasztás :D

De, majd biztos mostantól! Majd figyelem, ígérem!

trey @ gépház

Ezt nem vitatom, de van egy olyan szegmens (aminek én is a része vagyok) akinek ez fontos, pl laptop üzemideje kapcsán de ezt már megbeszéltük valamelyik topicban.

Adatközpontban sem hátrány ha a fogyasztáson lehet komolyabbat spórolni úgy hogy közben még a teljesítményed is növekszik. Összességében mindenki jól jár ha kevesebb energiából nagyobb teljesítményt tudsz kihozni, áram ára is szépen lassan fontos tényezővé válik egyrészt racionális szempontból, másrészt greenwashingnak sem utolsó ami meg marketingérték a mai világban.

Erősen felfutóban van az AI is (meglátjuk mikor pukkan ki, ha kipukkan) aminek a világ összes árama kevés, oda is jól jön a hatékonyság.

Lehet hogy az elmúlt 35 évben ez nem volt fontos, de ez amiatt is lehet hogy ami alacsony fogyasztású volt az általában gyenge is, max embedded eszközökben volt értelme.

Nincs kristálygömböm szóval nyilván csak találgatok a jövő kapcsán, meglátjuk mi jön be belőle. 

Asztali teljesítményt kapsz notebook fogyasztással. Gyakorlatilag erről szól az M1(234). igaz, nem éri utol a hiperszuper grafikus kártyákat grafikus teljesítményben, de nekem már régebben is elég volt az Intel CPU-ba épített grafikája, azt viszont toronymagasan felülmúlja.

Biztos, hogy végfelhasználói eszközökön kell fordítani?

Biztos. Pontosabban azon is kellhet. Nincs egy smoke test, vagy legalabb nehany unit test, amit lokalisan megfuttatnal, mielott bekuldod a build pipeline-ba a kodot? 

Leforditom autos peldara: nem viszem markaszervizbe az autot, csak mert ablakmoso folyadekot kell beleonteni. :)

Kell egy macos install ahhoz hogy feltegyel egy linuxot? Csodalatos ez az apple okoszisztema, maris megyek venni magamnak egy macbookot.

I hate myself, because I'm not open-source.

Feltelepítettem, minden megy, csak közben animelánnyá változtam és, ami még rosszabb, Rustban programozok.

Mik a tapasztalatid? stabil, gyors stb...? Nekem is piszkálja a fantáziám egy linux a macbook-omon, mert tetszik a macos meg kényelmes, stb... de 20+ év linux után már inkább érezném jobban magamat úgy :)

(mondjuk jobban örülnék ha egy debian menne out of box :) )

-42-