Linus új, erősebb arm64 gépet kapott, így az architektúra intenzívebb tesztelést kap

Címkék

A 6.9-es Linux kernel bejelentésében Linus arról számolt be, hogy egy új, erősebb arm64 architektúrájú géphez jutott az Ampere jóvoltából, így a múlt héten majdnem ugyanannyi arm64 build-et csinált, mint amennyi amd64-est, és ez az intenzív arm64 tesztelés a követező beolvasztási időablak (merge window) alatt is folytatódni fog. A nála levő M2 laptop inkább "heti teszt build"-ek készítését végezte, mintsem "folyamatos" build-elést.

Hozzászólások

Én amúgy azt nem értem már jó ideje, hogy miért nincs egy build szerver farm az egész cucc mögött igazodva a Git flow-hoz, miért kell egy laptoppal tökörészni...

Igen, én is arra.

Egy ilyen infra nem csak abból áll, hogy valaki gépet adományoz hozzá, oszt jóccakát. A szervertermet bérelni kell, az áram és internethozzáférés számlákat rendszeresen fizetni kell, ehhez állandó bevétel és anyagi biztonság szükséges stb. Egy ilyen koordinálásához tipikusan egy olyan alapítványra lenne szükség, mint ami a Linux Foundation, az egy szem fejlesztő a patchek beolvasztása mellett nem akar (és valószínűleg nem is képes) foglalkozni a rendszeres számlákkal meg a bevétel után rohangálni, amiből kifizethetné őket. Ezért van az, hogy most laptopokon fordít a nappalijában.

Az sem megoldás, hogy egy cég az egész szerverfarmot ingyen és bérmentve fenntartja neki, mert akkor meg felmerül a kérdés, hogy kinek a tulajdona és kinek az érdekei szerint is halad a fejlesztés. Ez könnyedén egy jogi rémálomba torkollhat (konkrét példa erre a Sourceforge és a github esete, miután egy cég kezébe kerültek, vagy a RedHat-é, amikor önkényesen változtatott a felhasználási feltételeken).

Akárhonnan nézem, ez bizony a Linux Foundation dolga lenne, méghozzá úgy, hogy Linus diktálja, mikor mire van szüksége a szerverfarmon.

Egy ilyen infra nem csak abból áll, hogy valaki gépet adományoz hozzá, oszt jóccakát.

Pedig pont erről szól a cikk, hogy gépet adományoztak neki, oszt jóccakát. :D

A szervertermet bérelni kell, az áram és internethozzáférés számlákat rendszeresen fizetni kell, ehhez állandó bevétel és anyagi biztonság szükséges stb.

Azért saccra havi szinten maximum ~100-250 dollárról beszélünk, ha felhőben kellene egy arm64 build szerver.

Akárhonnan nézem, ez bizony a Linux Foundation dolga lenne, méghozzá úgy, hogy Linus diktálja, mikor mire van szüksége a szerverfarmon.

Szerintem egyszerűen nem kell neki, én csak azért nem értem, hogy miért nem kell neki... de a C fejlesztők sokszor el vannak maradva az ilyen fancy újdonságokkal, mint build szerver és CI/CD alapú fejlesztés. :D

Egy ilyen infra nem csak abból áll, hogy valaki gépet adományoz hozzá, oszt jóccakát.

Pedig pont erről szól a cikk, hogy gépet adományoztak neki, oszt jóccakát. :D

Hát nem pont TE reklamáltad, hogy nem infra szerverfarmról szól a cikk, hanem csupán csak egy adományozásról...?
Én arról beszéltem, hogy mi kéne ahhoz, ugyanis ahhoz nem lenne elég csak egy olyan adományozás, mint ami itt most történt.

Hát nem pont TE reklamáltad, hogy nem infra szerverfarmról szól a cikk, hanem csupán csak egy adományozásról...?

Hát nem pont TE reklamáltad, hogy nem kap semmit?! Millióban és dollárban mérik azt, amit Linus kap évente, többek között a Linux Foundation-től is. Ha valami nincs megvalósítva, az nem azért van, mert nincs rá keret, hanem azért van, mert nincs rá akarat Linus részéről.

Én arról beszéltem, hogy mi kéne ahhoz, ugyanis ahhoz nem lenne elég csak egy olyan adományozás, mint ami itt most történt.

Elég sok helyen üzemeltem be build szervert és CI/CD infrastruktúrát, lévén ezzel foglalkozom nagyrészt évek óta. Mondd, mi speciális kell hozzá, ha ezt a lécet a magyar KKV alja is képes megugrani?

Valszeg a KKV-k kódbázisának a mérete és a fejlesztés sebessége is különbözik.

Az Intel, a Google, A Redhat, a Microsoft, stb... is futtat buildeket, teszteket patchekre vagy pull requestekre. Válaszolnak a botok az e-mailre, ha találnak valamit.

https://www.intel.com/content/www/us/en/developer/topic-technology/open…

https://syzkaller.appspot.com/upstream

https://kernel-recipes.org/en/2022/wp-content/uploads/2022/08/Linux%20k…

Valszeg a KKV-k kódbázisának a mérete és a fejlesztés sebessége is különbözik.

Elég sok van, ahol egy build ideje összemérhető a kernel build idejével és időt lehet megspórolni azzal, ha ez nem a fejlesztő gépén fut, hanem valahol felhőben gyorsan.

Az Intel, a Google, A Redhat, a Microsoft, stb... is futtat buildeket, teszteket patchekre vagy pull requestekre. Válaszolnak a botok az e-mailre, ha találnak valamit.

Ezt én tudom, a kérdésem még mindig az, hogy mifasznak kell egy laptoppal szopni... :D

Hát nem pont TE reklamáltad, hogy nem kap semmit?!

Én ugyan egész biztosan nem.

Te írtad, hogy nem érted, miért nincs szerverfarm rá. Erre válaszoltam azt, hogy azért, mert a Linux Foundation (akinek egyébként dedikáltan ez lenne az egyik feladata, hogy az ilyen infrastruktúrát biztosítsa és fenntartsa), nem teszi ezt meg, ezért marad az, hogy Linus az adományozott laptopon fordítgat. Ennyi, se több, se kevesebb.

Hát nem pont TE reklamáltad, hogy nem kap semmit?!

Én ugyan egész biztosan nem.

Erre leírod, hogy "a Linux Foundation (akinek egyébként dedikáltan ez lenne az egyik feladata, hogy az ilyen infrastruktúrát biztosítsa és fenntartsa), nem teszi ezt meg". Most akkor kap valami a Linux Foundation-től vagy nem kap semmit? Döntsd már el. :D

Hú, ne is mondd. Közbeszerzés róka fogta csukája: ha pontosan specifikálod, hogy mit szeretnél, akkor versenykorlátozó vagy, és ejnyebejnye; ha nem, akkor meg előkerül valami noname beszállító dzsunka cucca, amiről életedben először hallasz, valahogy képes megfelelni a kiírásnak, valamint az egyetlen értékelhető tulajdonsága, hogy olcsó. Ugye onnan már nincs visszatánc, azt kell venned. 

> még csak a soraiba sem veszi fel Linus-t

Linus Torvalds a Linux Foundation alkalmazottja. Sőt, Fellow itt: https://www.linuxfoundation.org/about/leadership

Ami a legmagasabb rangú szakembert jelenti.

Éves szinten kap pármillió dollár közvetlen fizetést, meg részvényopciókat, becslések szerint az éves keresete 10 millió dollár körül van.

Linus Torvalds a Linux Foundation alkalmazottja.

Bármiféle bizonyíték erre? Sehol semmi nyoma, hogy valóban a Linux Foundation alkalmazottja lenne. Ez csak a wikipédián szerepelt régen egy darabig, de már onnan is törölték (most csak annyi van, hogy "LF sponsors Linus", konkrét összeg vagy gyakoriság mindenféle megjelelölése nélkül). Az alapítvány honlapján ennek nyoma sincs (de mondok jobbat, még éves beszámolójuk sem említi, Linus csak egy fotómellékleten szerepel össz-vissz... Az viszont szerepel benne, hogy támogatásaikból csak 2.3%-ra futotta a Linux kernelre, és nyilván ennek sem az egészét kaphatta Linus, mert akad még egy-pár kernel fejlesztő rajta kívül, és az sem derül ki, mekkora volt a teljes támogatásra fordított összeg, szóval minek a 2.3%-áról van szó tulajdonképpen. Mindenesetre az arány ROHADTUL BESZÉDES).

A "fellow" pedig "pártoló tagot" jelent, még véletlenül sem alkalmazottat, de legfőkébb nem döntési jogkörrel bíró vezető beosztást, akinek esetleg beleszólása is lenne a dolgokba.

Szóval mégha alkalmazott is lenne ott (de ezt semmi nem támasztja alá), az is kb. olyan lenne, mintha Bill Gates-t mezei asszisztensként alkalmazták volna a Microsoftban, vagy Carmack papíron játéktesztelő lett volna az Id Software-ben, csak hogy értsük már, mi is itt valójában a stejsz.

A "fellow" pedig "pártoló tagot" jelent, még véletlenül sem alkalmazottat, de legfőkébb nem döntési jogkörrel bíró vezető beosztást, akinek esetleg beleszólása is lenne a dolgokba.

Ez már múltkor se ment... a "Fellow" ezen a területen a legmagasabb mérnöki rang szokott lenni US (gyökerű) cégeknél, saját területén döntési, sőt, stratégia alkotási joggal bír, szakmai vezető, nem foglalkozik adminsztratív faszságokkal és szarságokkal, amivel a különféle board tagok, főnökök és az egyéb C*O foglalkozik a cégnél. Nyilván be lehetne venni a board-ba, csak akkor olvasnánk a napi rant-ot arról, hogy mennyire értelmetlen faszságokkal és szarságokkal kell töltenie az idejét, ahelyett, hogy azzal foglalkozna, amit a legjobban tud és szeret csinálni. Szóval pont ott van, ahol egy geek embernek lennie kell: a legmagasabb mérnöki pozícióban.

Linus saját LinkedIn oldala nem elég jó? https://www.linkedin.com/in/linustorvalds/

Ő mindenhol fellow volt, ahol alkalmazták (azaz a legmagasabb szintű mérnök) - őt azért fizette minden cég, hogy fejlessze a Linux kernelt, ennyi volt a dolga, és semmi más.

Mind a Transmetánál, mind az OSDL-nél, és a Linux Foundationnél.

Ő évente kap tőlük pármillió dollárt, azért, hogy azt csinálja, amit eddig is - a Linux kernellel foglalkozik. Ez nem úgy munkahely, ahova be kell járni dolgozni, meg nincs főnöke, aki munkautasítást ad neki, nincs munkaköri leírása. Nincsenek beosztottjai sem. Olyan, mint egy kutató egy intézetnél, kapja a fizetést, és szabadon dolgozik.

 

Az idejében és pénzével igazából azt csinál vele, amit akar - ő a Linux kernel fő fejlesztője, és még mindig, csak az kerül be a kernelbe, amit ő jóváhagy, semmi más. Kell ennél nagyobb döntési pozícióban lennie bárhol is?

Olyan, mint egy kutató egy intézetnél, kapja a fizetést, és szabadon dolgozik.

Pontosan ugyanezt mondtam én is, hogy a "fellow" mit jelent. Nem alkalmazott, hanem néha-néha támogatják ("sponsored" != "employee"), a döntésekbe pedig semmi beleszólása sincs.
Köszönöm, hogy megerősítetted az állításom!

Olyan, mint egy kutató egy intézetnél, kapja a fizetést, és szabadon dolgozik.

Pontosan ugyanezt mondtam én is, hogy a "fellow" mit jelent.

Nem, te nem ezt mondtad. Te azt mondtad, hogy a "Fellow" az "pártoló tag", ami még mindig faszság, de ezt már többen is leírták, csak nem tudod feldolgozni.

Nem alkalmazott, hanem néha-néha támogatják ("sponsored" != "employee"), a döntésekbe pedig semmi beleszólása sincs.

Alkalmazott mérnök, akinek a titulusa az, hogy "Fellow", mint írtam, ezen a területen ez a legmagasabb mérnöki rang szokott lenni US (gyökerű) cégeknél, saját területén döntési, sőt, stratégia alkotási joggal bír, szakmai vezető, nem foglalkozik adminsztratív faszságokkal és szarságokkal. Pontosan fedi Linus munkakörét: a Linux kernel legmagasabb beosztású technikai embere, aki saját maga dönt szakmai kérdésekről, sőt, stratégiát alkot. Nincs felette olyan ember, aki szakmai kérdésekben kompetensebb és nincs alatta olyan ember, akinek a cégeknél szokásos értelmeben vett vezetője lenne.

Alkalmazott mérnök

Linkeld be, hogy hol szerepel az "emplyee" szó Linus kapcsán a Linux Foundation honlapján vagy bármelyik hivatalos kiadványukban! Én csak a "fund" és a "sponsor" szavakat találtam.

Millióban és dollárban mérik azt, amit Linus kap évente, többek között a Linux Foundation-től is.

Linkeld be, mi alapján állítod ezt!

Én csak ezt találtam: As of April 2014, the foundation collected annual fees worth at least US$6,245,000. (a wikipedia szerint, hivatalos forrást NEM is találtam). Tegyük fel, hogy igaz, és hogy továbbra is ilyen jól megy nekik, és év végére összejön 3 * 6 = 18 misi (valószínűleg nem, mert a tagdíjat jellemzően év elején fizetik be, de tegyük fel).
Namost a saját bevallásuk szerint ennek a 2.3%-át fordítják csak a Linux kernelre, és így, többek között Linus támogatására, egy fityinggel sem többet.

Elhiszem, hogy kellemes abban a tudatban élni, hogy van a világon egy programozó rocksztár; és azt is tudom, szar érzés, amikor szembesül az ember, hogy amit a világról képzelt az bizony csupa hazugság és bullshit, de a számok sosem hazudnak.

Linkeld be, hogy hol szerepel az "emplyee" szó Linus kapcsán a Linux Foundation honlapján vagy bármelyik hivatalos kiadványukban! Én csak a "fund" és a "sponsor" szavakat találtam.

Egyrészt miért kellene legyen ez publikus? Másrészt a Linux Foundation "Fellows" blokkjában van, azok alkalmazottak és a saját LinkedIn profilja és a Wikipedia szerint alkalmazott.

Linkeld be, mi alapján állítod ezt!

Te linkeltél bármit is, ahol leírta, hogy főnök akart lenni, de nem hagyták vagy azt, hogy ki van rúgva és valami számára is érthetetlen titulusa van? Nem, nem linkeltél, hanem próbáltál olyan pontok közé vonalat húzni, ahol még a pont se biztos, nemhogy a vonalad.

Namost a saját bevallásuk szerint ennek a 2.3%-át fordítják csak a Linux kernelre, és így, többek között Linus támogatására, egy fityinggel sem többet.

Ez többszörösan közvetett alátámasztás nélküli állítás. :D

Elhiszem, hogy kellemes abban a tudatban élni, hogy van a világon egy programozó rocksztár; és azt is tudom, szar érzés, amikor szembesül az ember, hogy amit a világról képzelt az bizony csupa hazugság és bullshit, de a számok sosem hazudnak.

Szerintem te élsz valami nagyon fura világban, ahonnan az IT egy nagyon szűk szeletét látod érdemben.

Mivel nonprofit alapítvány, ezért az alapítványnak az amerika iadóhatóság felé nyilvánossá kell tennie a legmagasabban fizetett kulcsalkalmazottak fizetését.

Az IRS weboldalán rákereshetsz, az EIN számuk 46-0503801. Keress rá: https://apps.irs.gov/app/eos/

A 990-es űrlapon vannak rajta a fizetések, ezt válaszd ki.

A 2021-es fizetések az utolsó itt rögzített adat: https://apps.irs.gov/pub/epostcard/cor/460503801_202112_990O_2023050821…

Ebben a 16-ik oldalon szerepel Linus Torvalds fizetése, és az, hogy heti 40 munkaórája van.

645 ezer 997 dollárt kap közvetlenül, 1 millió 44 ezer 94 dollárt közvetetten.

Hasonlítsd össze a többiekkel - Linus a messze legjobban fizetett alkalmazott.

Na most már elhiszed, hogy ő alkalmazott?

Ezt én is így tudom. Több millió dollárt keres évente, nem egy átlag alkalmazotti bérből él. Ráadásul független cégek is küldözgetnek neki reklámból, PR-ból gépeket, hátha megemlíti őket kernelfejlesztésnél.

Sőt, még azt is tudja Torvalds csinálni, hogy saját pénzből veszi, de költségként leírja az adójából. Neki így ilyen anyagi és munkahelyzetben a 10-20 ezer dolláros buildserver, 10k dolláros, csúcs workstation sem jelent gondot. Olyan neki már sose lesz, hogy nincs fejlesztésre, meg tesztelésre alkalmas gépe, és a hardver lenne neki a szűk keresztmetszet.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Olyan neki már sose lesz, hogy nincs fejlesztésre, meg tesztelésre alkalmas gépe, és a hardver lenne neki a szűk keresztmetszet.

Hát, a valóság erre azért csúnyán rácáfol. Legutóbb például áramszünete volt, mert hát a lakása áramellátása nem épp olyan, mint egy szerverteremé.

Pont ezt mondom, egy rendesen kialakított szerverfarm nem csak abból áll, hogy beleszórják az adományozott gépeket. Kérdezd csak meg bátran valamelyik HUP-os IT managmentes kollégát, mi meló és pénz egy enterprise level szerverterem szakszerű fenntartása! Nem filléres móka ám. Hiába keres jól Linus, nem hiszem, hogy zsebből képes lenne kicsengetni a járulékos költségeket.

nemkell tavolra menni, eleg csak fsn gepre gondolni.

ugyanakkor linus ha akarna akkor barhova tudna vinni gepet hostingba, keres annyit hogy a havi par k$-t kicsengesse.de kb csak ra kene mutatnia egy megfelelo cegre, es a ceg boldogan allna a cechet, a pr reklamert cserebe. \o/

A vegtelen ciklus is vegeter egyszer, csak kelloen eros hardver kell hozza!

Az FSN gépnél azért az is szerepet játszott, hogy 2024-ben az FTP szerverek szerepe már korántsem olyan jelentős, mint mondjuk a 2000-es évek idején. Ma már mindenkinél ott a szélessávú internet, akár külföldre is. Van torrent, vagy minden mint a búcsúban.

trey @ gépház

Az mondjuk egy elég gáz szitu volt, és egyben az USA meg annak az államnak a szégyene, ahol ő él, hogy annyi napig nem tudták megoldani az áram helyreállítását. Bár valami generátort ilyen esetben beüzemelhetne.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Külön helper scripteket írtak az e-mailekhez, speciális e-mail formátumot követelnek meg, speckón konfigurált muttal, hogy kényelmes legyen GKH-nak a munka.

Itt jól ír róal GKH: http://kroah.com/log/blog/2019/08/14/patch-workflow-with-mutt-2019/

Nem vagyunk nagyon messze a gittől, csak épp az e-mail alapú dolgokat hegesztik olyanra, amit a git natívan tud.

Mitol gyors? Miert kell tamogatni az offline munkat? Miert kell nativ kliens? Miert fontos, hogy elosztott legyen?

Nekem egy otletem van, hogy miert van igy: hogy kiszurjek a kezdoket. Egyszer akartam patchet bekuldeni, de a 23. howto elolvasasa utan sem volt vilagos, hogy az adott fajlban levo kodért ki a felelos, es pontosan kiket kellene cimezni.

Volt KH Greg-nek egy előadása Youtubeon (talán ez vagy inkább ez), ezeket említette:

Gyors, mert a patchek a gépedre érkeznek, a natív klienseden akár gyorsbillentyűt is beállíthatsz, hogy adja hozzá az aktuális branchez. Nem kell a webszerverre várnod, hogy a következő patchet megnézhesd, stb. (Gerritet említette, hogy minden patch megnézéséhez klikkelni és várni kell)

Ha épp nincs neted vagy lassú, repülsz, stb akkor is tudsz patcheket olvasni, reviewzni, kipróbálni.

E-mail címe mindenkinek van, nem kell valami központi helyen regisztrálni, ahhoz, hogy patchet küldj. Ha kiesik pár napra bármelyik levelezőszerver nem történik semmi drasztikus.

A scripts/get_maintainer.pl benne van pedig az alap Submitting Patches leírásban is.

Hm, mintha a git pont ugyanígy működne, azért distributed, mert ott a teljes repó a gépeden. Ha akarnák semmivel nem lenne nehezebb egy ehhez a workflowhoz illeszthető offline is működő review rendszert kitalálni akár ugyanúgy git alapokon, mint ahogy jelenleg mindenféle scripttel támogatják az email alapú workflowt. Én értem, hogy ez "működik" nekik, és nem akarnak rajta változtatni, de ez önmagában is egy entry barrier, és kicsit nevetséges, hogy mennyire low-tech módon fejlesztik a linux kernelt.

Csak hajrá, kell az erősítés az arm64-nek. Nem tudom hány éves platform, de elég mostohán volt eddig Linuxon kezelve, mondom Linuxon, az Android az más. Sok kerneldriverben és userspace szoftverben vannak x86-specifikus kódrészek, amik nem mentek rajta, reméljük egyszer ezt is kinövi. Nagyon helyes, hogy komoly fejlesztő is tényleg dolgozik az arm64-támogatáson, érdemben teszteli.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Arra nem gondoltok, hogy Linus élvezi a nappalijában nézni, ahogy izzad a hardver és ott fordít? Vagy méginkább: így biztonságos, nem szivárog semmi? Szerintem itt inkább erről van szó és nem holmi pártízezer dollárról, amibe kerülne az áram- és internetszámla, ha felhőben lenne a infra.