Kodi 18.0 "Leia"

 ( trey | 2019. január 29., kedd - 20:12 )

Megjelent a Kodi 18.0-s (kódnevén "Leia") verziója. Benne:

  • Majdnem 10 000 commit
  • Több mint 3000 pull-reqest
  • Közel 9000 megváltoztatott fájl
  • Majdnem 40 közreműködő fejlesztő
  • stb.

Részletek a bejelentésben.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

\o/

+1, éljen éljen. Mondjuk én már vagy egy éve tolom a pre verziókat :)

--
arch,ubuntu,windows,libreelec,omnirom,microg
zbook/elitebook/rpi3/motog4_athene

Már vagy 2 éve kint volt a 18-as pre/alfa, és több mint egy éve a béta. Nem normálisak, hogy ennyire megrágnak egy új verziót. Szép, ha valaki nem kapkod, de ez meg a másik véglet.


No keyboard detected... Press F1 to run the SETUP

Hiányzott valami ami miatt előbb kellett volna 18?
Mert ha semmi akkor nem rossz ez így.

Igen, anno 1080p-képes Netflix addonhoz használtam volna, ami nem ment 17-esen. A 18-as alfa meg nem fordult le Arch alatt. Így külön LibreELEC-et kellett bebootolgatni, hogy egyáltalán tesztelgessem. Ez már majdnem két éve volt. Most nagy sebtében meg is jelent ennyi idő után. Erre mondom, hogy ez azért durva, mert mégse egy komplett OS ez, amit 2-5 évig kell rágni.

Azóta persze már szükségem sincs rá, mert a Netflix átvariálta a rendszert, hogy ilyen addonokkal ne lehessen felbontáskorlátozást kijátszani, csak úgy megjegyeztem ezt a ritka kiadási időt.


No keyboard detected... Press F1 to run the SETUP

Ezzel próbáltad? https://github.com/asciidisco/plugin.video.netflix
Nekem SD-s előfizetésem van mert annyira ritkán nézzük hogy gondoltam elég lesz az, úgyhogy nem tudom tesztelni a nagyobb felbontásokat.

--
arch,ubuntu,windows,libreelec,omnirom,microg
zbook/elitebook/rpi3/motog4_athene

Nem próbáltam és nem is fogom. Alapvetően egy ember munkáján alapulnak ezek az addonok, truedread Firefox/Chrome addonján. Minden más addon ennek a forkja.

A Netflix variált valamit a rendszeren 2018 decemberében, azóta a legtöbb film, sori nem megy 1080-ben Linux alatt. A szerző meg azóta sem tudtam megoldani ezt a malőrt. Egyes filmek, sorozatokat mennek 1080p-ben, de nem mindegyik. A legtöbb nem.

Ez a Netflix szándékos, pofátlan korlátozása, nem technikai akadály miatt van. Eddig ezek az addonok is mentek, lehetett mindent 1080p-ben nézni, csak egy HD-s előfizetés kell hozzá. Csak a 720p-t engedik használni Linuxon.


No keyboard detected... Press F1 to run the SETUP

Ez már csak azért is gáz, mert Netflixéknél a 4k közelíti meg úgy ahogy a BD25 1080p videók minőségét.
A Netflix 1080p még YIFY minőségtől is messze van. Mobil vagy tablet képernyőről elmegy, de nagy tévén már eléggé gagyi a Netflix 1080p képminőség.

Igen, nagyon is jó dolgok vannak benne (inputstream adaptive + drm támogatás elsősorban, amivel dinamikus sávszélességű, drm védett stream szolgáltatásokhoz lehet jófajta addonokat fejleszteni, lásd netflix, hbo go).

--
arch,ubuntu,windows,libreelec,omnirom,microg
zbook/elitebook/rpi3/motog4_athene

Vajon a raspbian fogja valamikor szállítani az apt-n keresztül? Ha igen, mikor?

Előbb vagy utóbb igen, hiszen most is szállítja valamelyik verziót. De szerintem erre ne várjon senki. Ott vannak a szépen összepattintott Kodis disztrók. Ha kicsi egyszerű (és semmi mást nem tudó) distro kell akkor LibreELEC, ha meg egy teljes értékű debian, de Kodival előcsomagolva, akkor OSMC.

--
arch,ubuntu,windows,libreelec,omnirom,microg
zbook/elitebook/rpi3/motog4_athene

Egy rakat egyéb cuccom fut még a raspbianon librelec emiatt kiesik, és amúgy minden más is mert a fene se hangolgatja újra be a sokkacatot. Egyszerűbb lenne ha egy apt-get update / upgrade szállítaná az új verziót.

Annyira nem fontos hogy a gyerekek két helyen tudják nézni a hbogo meséket, így is rettentő sok konfliktus forrása a nézett képanyag mennyisége.

Nekem Androidon ez ment fel délután a repóból. Nem működik együtt a DLNA szerverrel.

Működik a dlna ezen is, csak bydefault ki van kapcsolva, mert a kodisok szerint a dlna már nem menő. Be kell kapcsolni a Beállítások - Szolgáltatások - DLNA helyen.

Szerintem sosem volt menő. Amúgy ugyanarról beszéltek? Szerintem a kollega dlna fogyasztóként használja a kodit, nem szerverként.

--
arch,ubuntu,windows,libreelec,omnirom,microg
zbook/elitebook/rpi3/motog4_athene

Szerintem is fogyasztóként használja, nekem is így tűnt fel és kezdett zavarni annyira hogy utána olvassak és megtaláljam a 'megoldást'.

Libreelec-et élesztgettem a hétvégén egy ismerős részére, és zavart hogy a dlna megosztásaim nem akarnak működni rajta.

Szerk.
Mármint a libreelecen levő kodi 18-on.

Mi a meno, ha nem a DLNA?

a faláb, és az üvegszem :)

dlna is not cool. szeirntem se. ha epp a dlna kliens es server is tokeletesen szinkronban vannak, akkor is idetlen hibai vannak, lassu, es nagyon nem modern.

az smb is lassú..
és nagyon nem modern..

Arra pont jó hogy egy adag mappát meg fájlt kitoljak és az android, a kodi, meg a windows, meg a vlc, meg a tökömtudja ki elfogyassza.

"az smb is lassú.."
Ehhez írunk már számokat is.

--
arch,ubuntu,windows,libreelec,omnirom,microg
zbook/elitebook/rpi3/motog4_athene

SMB-nél inkább az a baj Windowson, hogy mostanában minden Win update után lehet izgulni, hogy még működik-e még. Majd lehet haxolni, hogy pár hónapig újra működjön még amit majd a következő winupdate fog tönkretenni.

Valamikor 7 éve vettem egy okosTV-t. Ez DLNA-n tud alapból filmet fogadni, de azt látszólag hibátlanul teszi.
Cool? Nem gondolkoztam el ezen, elfogadtam hogy ezt tudja a TV.

A tablet is ugyanerről a DLNA forrásról teszi a dolgát. Szintén nem láttam hátrányát eddig.
Egyúttal köszi a fentebb hozzászólóknak a tippet, Engedélyeztem a DLNA klienst és így már a régi megszokott módon működik.

Nekem samsung tv-ben van dlna, de annyira rossz, hogy inkabb attertem kulso box-ra:
- egy konyvtarban sok file elkepesztoen lassan jon be
- kicsit is rendhagyo avi/mkv formatumokat nem kedveli
- kicsit is rendhagyo hang formatumokat nem kedveli
- feliratokbol nem rendes unicode-ot tamogat

szerintem inkább a tévébe integrált szoftverrel lehet a baj.

ami azt illeti ez esetben a dlna szerver képes on the fly konvertálni a kimenő streamet, ha vannak telepítve mellé megfelelő programok, elég erős vas, meg ha be is tudod állítani.

igazad lehet, de a konyvtarstruktura kezelese (tv, ill. megvalositas) lehet is okozza a gondot. talan arra gondolnek, egy smb cliens implementaciot nem tudtak volna ennyire elcseszni. ki tudja.

Mennyi a sok? 369 / 341 / 527 nálam, egyetlen egy "könyvtárba" DLNA-zva. Samu TV, MiniDLNA. Amit eddig problémaként találtam: MKV-ban nem tud feliratot választani, és van egy-két codec, amit nem szeret.

=====
tl;dr
Egy-két mondatban leírnátok, hogy lehet ellopni egy bitcoin-t?

30-40 talan. lehet ott is a baj, hogy ez nem "smart tv" csak van benne dlna.... es a proci a tv-ben gyaszos lehet.

Az ami egyszerű és működik. A DLNA eredeti ötlete (a kliens legyen display-only, majd a szerver transzkódol / feliratot éget be / kinyalja a seggem) a valóságban sajnos sokszor nem úgy viselkedik ahogy kéne. A vége az szokott lenne hogy az userek fokozatosan kikapcsolgatják a feature-öket mert inkább kontraproduktív eredményeket érnek el (transcoding, felirat beégetés, stb), és a vége egy sima fájlmegosztás lesz amihez nem kell beírni az IP címet, mert lehet discover-elni. Frankó.

Esetleg időközben cserélgetik a dlna szervert mert hát egyik vagy másik eszköznek nem tetszik ahogy megvalósítja a dolgokat, vagy nem úgy listázza ki a tartalmat ahogy kéne, vagy rossz az ékezet, vagy a bánat tudja. Ez főleg akkor vicces amikor a szerencsétlen userek az okostévés stack-el próbálnak consumálni, és ott aztán se jobbra se balra, az van amit éppen tud és kész.

Tudom hogy létezik olyan hogy véletlenül minden működik, de százával olvastam itt és máshol is az ellenkezőjét :)

Nekem az vált be hogy egy fix ip-n smb*-n kitolom az egész kontentet aztán mindenki úgy eszi meg ahogy akarja, és mivel a lejátszók elég okosak, a hardverek meg elég jók, nem kell a dlna egyik óriási ficsőrje se.

*tudom hogy nem elég Unixos, meg régi, meg MS, meg lassú, meg blah-blah, de működik és kész.

--
arch,ubuntu,windows,libreelec,omnirom,microg
zbook/elitebook/rpi3/motog4_athene

En meg azt gondoltam, hogy en vagyok az egyetlen ilyen lusta/odivatu, hogy a regi/elavult/Win-es/lassu SMB-t hasznalom sima fajlmegosztasra es etetem vele a Kodikat lakasszerte. :)

You are not alone :D

--
arch,ubuntu,windows,libreelec,omnirom,microg
zbook/elitebook/rpi3/motog4_athene

Nem vagy egyedül.
Megcsinálta már valaki azt, hogy a média fájlok SMB-n jönnek, de az összes metaadat (szereplők, értékelés, meg van-e nézve stb) egy mysql adatbázisban lakik, amit közösen használ az összes kodi instance?

Nekem nem fáj a szívem azért hogy library-t generáljak a "gyűjteményemből", szóval se a library se a mysql se a megosztós funkciót nem piszkáltam soha. Van egy mappa, hogy filmek, meg egy másik mappa, hogy sorozatok, és ott van minden ábécé sorrendben, oszt kész. De nincs is 1000 darab feletti gyűjteményem, főleg hogy inkább hbogo vagy netflix irányba mozdultam el. Egyébként két kodim van két külön szobában, ugyanarra a nasra kötve.

--
arch,ubuntu,windows,libreelec,omnirom,microg
zbook/elitebook/rpi3/motog4_athene

Persze, mindent meg lehet nyitni "Videos" alól, de azért olyan faszán néz ki, amikor letölti hozzá a covert meg mindenféle extra infot. :)

Igen, nekem ma reggeltől már így megy.

Addig örülj amíg működik!

Én úgy használom az SMB-t hogy a kliensek 99%ban nem windowsok (linuxos kodik főleg, vagy vlc androidon).

--
arch,ubuntu,windows,libreelec,omnirom,microg
zbook/elitebook/rpi3/motog4_athene

Hát azért működik nálad! :)

Linuxok között nálam is tökéletes.

Az utóbbi időben egyre több probléma van a Windows SMB-vel:
https://hup.hu/node/162692
https://hup.hu/node/161836

Cryptomalware elleni indokolt védekezés miatti reakció ez a Microsofttól, de a lehető legrosszabb módon.

Kicsit halványak az emlékeim, de Leia mintha nem robot lett volna :)

"Retroplayer gaming and associated game control support
One of the big features of this release: support for gaming emulators, ROMs and controls. "

Nem is tudtam, hogy ilyen van benne (pedig már a bétában is volt ahogy olvasom). Nem vagyok egy retro játék fan, de már gondolkoztam egy retropie beüzemelésén kíváncsiságból, de így most a kodiba bekerült ugyanaz a funkcionalitás. Már csak valami kontrollert kell venni..

Hmm, ezt nem ismertem, köszi. Elsőre szimpi.

a tv okosítómat (amiko a4) felokosítottam, és a 17.6-os kodi-t egyszerűen upgradeltem 18-asra. símán felment, és meg a kodi beállításait, meg kiegészítőit is megtartotta azoknak a beállításaival együtt.

pedig gondolkodtam rakta, hogy esetleg emiatt le kell cserélni az a4-est a5-ösre, de szerencsére nem.

viszont az ubuntuval szerelt pécémen teljesen le kellett szedni a kodi-t, mert az upgradelésbe belehalt az apt.

DE!

úgy tűnik, hogy az gyári új kodi stabilabb, és még gyorsabb is lett!

"viszont az ubuntuval szerelt pécémen teljesen le kellett szedni a kodi-t, mert az upgradelésbe belehalt az apt."

Majd ha az Arch Linuxban is lehozzák a 18ast, frissítek, és visszajövök ide kárörvendeni :)

--
arch,ubuntu,windows,libreelec,omnirom,microg
zbook/elitebook/rpi3/motog4_athene

várunk..

1-2 év múlva :Đ

- csak mert a kodi repositorybó telepítettem a 18-ast :) -


[gyuszi@gyuszidev xxx]$ sudo pacman -S kodi
függőségek feloldása...
ütköző csomagok keresése...

Csomagok (1) kodi-18.1-2

Teljes letöltési méret: 32,36 MiB
Teljes telepített méret: 83,29 MiB
Tiszta frissítési méret: 8,14 MiB

:: Kezdődhet a telepítés? [I/n]
:: Csomagok letöltése...
kodi-18.1-2-x86_64 32,4 MiB 1245K/s 00:27 [####################################################################] 100%
(1/1) kulcsok vizsgálata a kulcstartóban [####################################################################] 100%
(1/1) csomagok integritásának ellenőrzése [####################################################################] 100%
(1/1) csomagfájlok betöltése [####################################################################] 100%
(1/1) fájlütközések vizsgálata [####################################################################] 100%
(1/1) szabad lemezterület ellenőrzése [####################################################################] 100%
:: Csomagváltozások feldolgozása...
(1/1) frissítés: kodi [####################################################################] 100%
:: Tranzakció utáni műveletek végrehajtása...
(1/3) Updating icon theme caches...
(2/3) Arming ConditionNeedsUpdate...
(3/3) Updating the desktop file MIME type cache...
[gyuszi@gyuszidev aip]$

da bum ts

--
arch,ubuntu,windows,android
zbook/elitebook/rpi3/p9_lite

Nagyon örülök, hogy fejben már lehet játszani rajta retro vackokkal (gondolom kontroller támogatás még "hiányos"), meg hogy valami csehszlovák TV-adó is már jobban megy rajta, de az inputstream.adaptive addonjukba igazán belefaraghatnák már azt a fránya WEBM támogatást, mert anélkül nincs 4K Youtube, pedig szerintem igény az volna rá...

A 2-3 éves alsó kategóriás Philips TV-m lazán lejátszik 4K Youtubeot, a marék fingért vett kínai Amlogic SOC-os TV boxom unsupported Androidja szintén, csak az ultimate opensource TV OS Libre/CoreELEC a kodival nem, mert a steam libraryt fejlesztő ürgét nem érdekli. Ilyenkor azért tudom kaparni a falat.

Ha open source, akkor githubra fol! Mehet a commit! :P

Yeah, shut up and hack! :D
(Ilyen se lesz már gondolom.)

"gondolom kontroller támogatás még \"hiányos\"" bar a lakkat probaltam, ami a hivatalos retro csomag, de az tamogatja a wireless ps4, xbox kontrollerektol kezdve a dzsunka kinai vackokig kb mindent.

-
First impressions of the new Cloud Native programming language Ballerina

Nem lett az évszázad release-e sajnos: kivették a natív RAR supportot, átkerült add-onba és crash-el tőle mint az állat. (raspi1 + libreelec 9.0)
Ja, és raspi1-esen lassabb is lett szerintem.
Hm.

Hm, akkor mi lesz vele Pi0-n? (Azon is lassabb lesz.)

=====
tl;dr
Egy-két mondatban leírnátok, hogy lehet ellopni egy bitcoin-t?

Próbáld ki! Ez a "frissítés óta nekem lassabb lett" dolog mindig elég szubjektív.

Kipróbáltam. 2 tapasztalat
- lassabb lett
- és a 1080-as YT videó még esetlegesebb, mint az előzőn. Pontosabban most esetleges, de ha bejön, akkor gyárilag azt dobja fel, és utólag nem lehet változtatni (mert nem listázza az egyéb felbontásokat), de ha nem azt dobja a gép, akkor ugyanezért nem tudok utólag se átváltani rá.

Szóval kissé felemásak az érzéseim.

=====
tl;dr
Egy-két mondatban leírnátok, hogy lehet ellopni egy bitcoin-t?