Windows 10 smb nem működik

 ( timi | 2018. november 23., péntek - 15:02 )

Nem működik az SMB szerver szolgáltatás Windows 10-en. Legutóbb, valamikor nyáron amikor kellett még működött.
Get-SmbServerConfiguration | Select EnableSMB1Protocol
EnableSMB2Protocol
------------------
True

SMB2Protocol is különben.
Lokálisan látja, de másik gépről lanon nem elérhető a SMB szolgáltatás. Tűzfalat is kikapcsoltam. De semmi nem változott.

Mit kavart már megint a Windows 10 update?

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Turn Windows features on or off, Cifs 1.0 on?

Persze, hogy on. De a PowerShelles status is ezt mutatja.

Valamikor letiltották de kézzel vissza lehet engedélyezni, ilyen nekem is rémlik samba v1-el.

Lokálisan rendben elérhető az smb, más gépről viszont nem. Ami firewall blokkolás lenne, de kikapcsolt tűzfallal is ugyanez van.

A probléma ismert, workaround van (Elméletileg, gyakorlatilag viszont nem biztos, hogy működik, öcsémnek se ment.), javítás majd tavasszal... Van olyan hipotézis is, hogy ez nem véletlen. Ki tudja?

Jelölj ki egy _always_on_ eszközt master browsernek, utána indítsd újra a Win 10-es gépet.

Thx a tippet, de öcsém már legyalulta a win10-et és inkább beszerezte a használt program egy régebbi, win7-en is menő verzióját.

Mi volt az oka annak, hogy win7-ig ment vissza és nem win8.1-ig? A 8.1 is érintett ebben a hibában?

Gondolom nem szereti a csempés start menüt. Meg gondolom mivel winhate alá volt neki mindene összelőve, akkor most minek váltson át valami másra, amikor kizárólag egy db szoftver miatt próbálta ki a tizest.

Én is olvastam olyat, hogy OneDrive erőltetésre megy ki ez az egész.
Az átmeneti fix sajnos nálam sem működik.
Viszont találtam megoldást a FileZilla formájában, ami nem éppen ugyanaz. De amire kell arra az ftp is megfelel egyelőre.

Talán itt az ideje, egy Samba for Win10 portnak?! :D

A nyomtatás már régen CUPS-on van szerencsére.

Inkább itt az ideje az OSX-re/Linuxra/BSD-re/Solarisra váltásnak, nem? :P
Vagy kihúzod, amíg a ReactOS teljesen használható lesz?

Már régen váltottam. De azért kell a Windows legalább addig amíg nincs megfelelő VS Macbookra. Ami VS jelenleg van macOS-re nem teljesen ugyanaz. Éppen a több gép több rendszer miatt kellene a fileserver különböző fájlok átviteléhez. Erre eddig az smb teljesen megfelelt. Mostanáig.

De akkor miert nem hasznalod a legfrissebb sambat? Itthon nalam is vegyes kornyezet van, Mac OS, Linux, Win, Linux-szerveren meg kiajanlva a samba es minden hibatlan.

Persze használhatok Mac vagy Linuxon futó samba szolgáltatást. De pont az lenne a lényeg, hogy mindenhonnan minden irányba elérjem a gépek fájljait. Azaz ne kelljen közbenső fájlszervereket igénybe vennem. Vagy a másik gépről fordított irányban elvégezni a fájlok átvitelét mert kényelmetlen.
A FileZilla ftp server szolgáltatása megoldotta a problémát, bár nem teljesen egyenértékű az smb-vel de megfelel. Az vicc, hogy pont Windowson nem használható az smb.

De en pont ezt mondtam - Linux a szerver, es minden, vegyes kornyezetben levo kliens eleri (Win, Linux, Mac OS). :)

Azért az fontos info lenne, hogy a W10 melyik verzióján? (1709., 1803., 1809..?) - Mert 1803-tól fölfelé már csak SMB2 az esélyes, főként, ha tiszta telepítés. (1-est kikapcsolni, remove-olni teljesen..)

Windows 10 Enterprise LTSB Version 1610

És ha elkezded egyenként deinstallálni a legutóbbi frissítéseket? (Persze nem tudom mit engedtél rá... - Illetve a SMB vonatkozásában párszor tapasztaltam, hogy a Defender blokkolja SMB-s eléréseket. (Az MS számára nyilván biztonsági kockázatot jelenthet. :) Kiiktatásával azonnal megjött a megosztás, de nem tudom, hogy ez mennyire egyedi eset volt, mert én nagyon vigyázok az SMB1 protokollra, folyamatosan ellenőrzöm, hogy a rendszer nem állította-e le a szerver vagy kliens szolgáltatást, már kapcsolom is vissza. (Nálunk mindenki elvárja a megosztások tallózhatóságát)

Ha kikapcsolom a Windows tűzfalát az a Defender hálózati blokkolását kapcsolja ki, nem? Vagy van egy külön modul még a Defenderben ami kikapcsolt Windows tűzfal mellett is blokkolja az smb-t?