jóslat

 ( zz7 | 2018. szeptember 23., vasárnap - 7:59 )

Megjósolom hogy az MS fogja a jövőben ellehetetleníteni, majd kivezetni a Windows-ból a hagyományos SMB fájlmegosztást. Mindenkit mindennel a felhő felé fognak terelni. (Ezzel csak az lesz a gond ha nincs internet éppen. Vagy mint legutóbb egy Azure leállás.)
Az SMB fájlmegosztást a Linux és Linux alapú egyéb rendszerek mint a NAS-ok fogják támogatni utoljára. De ott meg az SMB verziók kompatibilitása miatt egyre nagyobb lesz a káosz. Vagyis nem lesz, már van.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

a windows támogatja a nfs-t, csak engedélyezni kell a használatát.
a win10-ben már meglepően jól műxik.

ez van, amikor nyílt szabványokat használ a zember, az egyedi szupertitkos, dokumentálatlan dó'gok helyett.

Az SMB-t nem fogják rövid távon kinyírni, túl sok érdekük fűződik hozzá és pont annyira bonyolult protokoll, hogy marha nehéz jó implementációt írni rá (és folyamatosan tolnak bele új feature-öket protokoll szinten, hogy felfelé tudják skálázni, pl. RDMA elérés, automatikus failover [ctdb-vel és SMB 1-el ez ugye Samba-val megoldható volt, Win oldalon... hát, egyszerűbb volt néhány új protokollt találni hozzá :) - nézz rá néhány microsoft-os előadásra a SambaXP-k archívumaiban, azokban ott van az összes olyan feature, amire kis- és középvállalati szinten nincs szükség, de fentebb lesz]).

A cloudos dolgok viszont többnyire egyszerű webes API-kon mennek (amiket egyébként szintén publikusan definiálnak) és bárki implementálhatja. Így pl. a LibreOffice Online (ugye nem MS projekt) a mögöttes storage-al (pl. OwnCloud, de bármi lehet, ne MS projekt) az MS-WOPI protokollt használja :)

Idézet:
Vagyis nem lesz, már van.

Már nem van, hanem nemsokára volt :) Az SMB 1 volt az, ahol a protokollban nem volt verzió egyeztetésre mód, valahol van egy marha jó gráf az SMB 2.1 időkből azzal az állapotgéppel, amivel a Samba felismeri a használandó protokollt. Induló állapotból gyakorlatilag kétfelé ugrik az egész, az egyik felén egy rohadt nagy és össze-vissza kapcsolódó gráf a legváltozatosabb protokoll verziókkal, kiegészítésekkel és nem egy "na jó, elmész már a *csába" átmenettel, a jobb oldalán két sima node SMB 2 és SMB 2.1 feliratokkal, egy-egy befelé menő éllel :)

Marha jó oka van az MS-nek arra, hogy a gráf bal oldalát ki akarja dobni (és ki is dobja a kliens rendszerekből) :)

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

Nem is önmagában azzal van baj hogy több verzió van a protokollból. Hanem azzal ahogy a konkrét megvalósítások a gyakorlatban működnek. Az egyik Linux szerver így, a másik gyári NAS úgy, aztán a desktop Linux és Win rendszerek is ahogy éppen. Aztán mire összehoz az ember egy ilyen vegyes felállásból valami stabilan jól működőt, az néha nem egyszerű történet.

Én ezekhez egyáltalán nem értek. Nincs nyílt alapú jól működő alternatívája az SMB fájlmegosztának?

Mi szoftver fejlesztő cégként szinte csak verziókezelőt használunk. Ha kellene ilyesmi fájlmegosztás, nem is tudom mihez nyúlnék.

Ténylegesen cross-platform, ami minden gyakran használt feature-jét tudja (nem gyakran használtakkal... reménytelen), nem sok van. Ha a Win is bejön a képbe és 3rd party cucc nélkül kell, akkor a három esélyes az SMB, a WebDAV (rengeteg RFC-ben szétszórva már egész jól használható protokoll lenne, de olyan klienst én még nem láttam, ami pl. a WebDAV ACL-t támogatná) és az NFS (out-of-the-box nem működik Win alatt, ott is ott van a protokoll verzió probléma [3 vs. 4] stb.). Szóval kb. marad az SMB.

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

Esetleg WinFsp + sshfs és lehet szarni a világra.

Nem tudom, neked mivel van bajod, amióta letiltottam az SMB1-et, azóta semmi bajom nincs vele, ráadásul még gyorsabb is.
A névfeloldás más tészta.

Nem mindegy mennyire vegyes környezetben működik. Írtam róla feljebb. Amikor többféle SMB kiszolgáló van a körben és vegyesen Win, több fajta desktop Linux rendszer, na akkor vannak érdekes dolgok.

Igen, szerintem is így lesz. - Komoly, világhatalmi tényezőként felfogható "technológia". - Amerika ki nem hagyná. (Gondolom, a most elfogadott kiberháborús stratégiában is van erre pár sor. A világ többi országában meg elég okosan, "önként és dalolva" menetelnek ebbe a nekik kedvező irányba.)