zz7 blogja

Windows 11 olcsón?

Nem írok konkrét helyeket, neveket, csak úgy általánosságban.
Tudtommal a Windows 11 még nincs a boltokban, kapni még nem lehet. Néhány helyen már van ára, de még nem tudják szállítani, úgy van hogy érkezik.
Ehhez képest már megjelent néhány "olcsó software boltban" néhány ezer Ft-nak megfelelő pénzekért. Persze ezek mindig arra hivatkoznak hogy leadott, megvásárolt software stb. és hogy az EU-ban jogos. De hogy a fenébe lehet már most valaki által leadott, átadott, használtan megvásárolható Windows 11?
Innentől szerintem ez így már önmagában igazolja hogy nem lehet igaz a hivatalosan, jogszerűen olcsó Windows eladásuk. Nem is kapható még.
Azért kíváncsi lennék hogy csinálják? Van valami programjuk ami termékkulcsokat állít elő amit az aktiválás meg elfogad?

Én szeretem a Linuxot asztalnak is, de...

...de néha annyira mégse. Mint például az ilyen eseteknél.

Készítek Debian 9 alatt egy semmi extra, alap Samba megosztást, ő a főtallózó is.
- Ubuntu Desktop 18.04 tallózással nem lát semmi megosztást, a Samba szervert se, üres, cifs-utils, smbclient, samba telepítések után se
- Ubuntu Mate 18.10 ugyanígy szintén
- Fedora 29 szintén vak grafikusan a Samba szerver felé
- Windows 10 frissen telepítve, böngészve azonnal látja
- feltettem kíváncsiságból egy ilyet és csodálkozásomra azonnal látja a Debian Samba szervert és megosztásait: https://distrowatch.com/table.php?distribution=openindiana

software reklám

Ismerős netezik, Win 10, Firefox. Nézegeti többek között az Apple Store-ban az elérhető fotós programokat iPhone-ra, közben Facebook bejelentkezve. A Win 10 gépén működik az iCloud kliens. Pár perc múlva megy az iPhone-jához, kézbe veszi és az első amit meglát hogy az iPhone ajánlja telepítésre azt a programot amit a Win 10 gépén nézegetett egy perccel előtte.
Persze van elképzelésem, de szerintetek ez hogyan működik?

jóslat

Megjósolom hogy az MS fogja a jövőben ellehetetleníteni, majd kivezetni a Windows-ból a hagyományos SMB fájlmegosztást. Mindenkit mindennel a felhő felé fognak terelni. (Ezzel csak az lesz a gond ha nincs internet éppen. Vagy mint legutóbb egy Azure leállás.)
Az SMB fájlmegosztást a Linux és Linux alapú egyéb rendszerek mint a NAS-ok fogják támogatni utoljára. De ott meg az SMB verziók kompatibilitása miatt egyre nagyobb lesz a káosz. Vagyis nem lesz, már van.

ThinkPad kamera és Win10

Kollégám Lenovo ThinkPad T510 gépe kb. 7 éves. Meglepően hibátlan állapotú, mind külsőleg, mind működésre, 100%-os darab. Pedig ment azért rendesen. Samsung SSD-vel még gyors is. Win 10 Pro van rajta és innen jönnek a problémák általában.
Kijelzőbe integrált kamera használat Skype eddig ment hibátlanul. Legutóbb lejött egy frissítés, meg a Skype is új lett. A kamera innentől nem működik. Ami tény:

- Skype nem látja hogy lenne a gépben kamera
- Win 10 Kamera nevű programja azt mondja nem éri el a kamerát, aminek javítását próbálhatom úgy hogy újabb driver után nézek, plusz sok betű, szám hibajelzés kód
- Eszközkezelőben az mondja hogy a kamera hibátlanul működik, viszont 2009-es az automatikusan települt driver és a frissítő szerint nincs újabb az interneten, vagyis 9 éves driverrel megy, ez már magában elgondolkoztató
- Gépházban megnéztem, adatvédelemnél a kamera engedélyezve van, a Skype számára is

Proxmox - Debian desktop

Gondoltam egyet és lecseréltem az évek óta jól bevált Linux Mint Mate rendszert az asztali gépemen a következő felállásra.
- alap telepítés Proxmox
- Debian Mate ablakozó rá
- GeForce GTX 1050Ti kártyához Nvidia driver fel, működik
- programok amiket használok fel
- speciális külső USB audio cuccaim működnek
Nálam egyelőre ez a fura desktop rendszer kb. két hónapja mondjuk hogy hibátlanul megy. Csak lett még egy hasznos kiegészítése a gépemnek. Még egy Virtualbox is felment mellé és hibátlanul működik. Csak persze egyszerre nem mennek VM-ek a Proxmox KVM és a Virtualbox-on, vagy egyik vagy másik. De ez nem probléma, ez nem állandó éles rendszer, csak egy tanuló, teszt és mindenes gép. Egyelőre bejött, szeretem így, marad.

Windows 8.1 30 GB-ra.

Ismerős vett egy ilyen gépet: TOSHIBA Satellite CL-10-8-100
Kicsi, hely és minden takarékos gép, Windows 8.1-el. Névlegesen 32 GB-os SSD van benne, 30 GB marad belőle a Win-nek.
A Windows 8.1 mellé ha felkerül mondjuk egy vírus védelem, egy Office, majd a Win elkezdi letöltögetni, telepíteni a frissítéseit, azzal végez kb. fél nap alatt. A 30 GB betelt, a gép használhatatlan.
Szívesen feltennék néhány kérdést a gyártónak, hogy ezt a gépet ennyi tárhellyel, Win 8.1-el hogyan gondolták hogy majd használni is lehet?