Code of Conduct a PostgreSQL-nél is

Címkék

A PostgreSQL is beállt a sorba, bejelentette, hogy hosszas egyeztetés után elkészült és elérhető a Code of Conduct dokumentuma.

Hozzászólások

Lehet tippelni, hogy a committee tagok közül hányan fejlesztők...

A Code of Conduct Committee has been formed to handle any complaints. This consists of the following volunteers:

Stacey Haysler (Chair) https://pgexperts.com/team/stacey_haysler/ nincs CS diplomája, nem fejlesztő
Lætitia Avrot https://www.pgcon.org/2018/schedule/speakers/441.en.html van CS diplomája, de nem fejlesztő
Vik Fearing https://www.linkedin.com/in/cfearing/?originalSubdomain=fr van CS diplomája, fejlesztő
Jonathan Katz https://www.linkedin.com/in/jonathan-katz-6495532/ van CS diplomája, de nem fejlesztő
Ilya Kosmodemiansky https://www.linkedin.com/in/hydrobiont/ van CS diplomája, fejlesztő

Szóval az öt committee tagból négynek van CS (Computer Science) diplomája, de csak keten fejlesztők.

Nabazdmeg...

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

"We encourage thoughtful, constructive discussion of the software and this community [...]

Personal attacks and negative comments on personal characteristics are unacceptable, and will not be permitted. Examples of personal characteristics include, but are not limited to age, race, national origin or ancestry, religion, gender, or sexual orientation.

Additional behaviors which are also violations of this code of conduct include, but are not limited to, threats of violence against an individual or group, threats of professional, community, and/or project sabotage, unwelcome sexual attentions in any form, [...]"

A többi rész technikai jellegű. Mi a gondotok?

--
debian,libreelec,openmediavault,ubuntu,windows,arch,lineageOS
zbook/elitebook/rpi3/nexus5_hammerhead

Nekem az, hogy természetellenes, polkorrekt baromság, megöli a humort, a szabad véleménynyilvánítást, tered enged a gondolati és érzelmi kontrollnak, ha úgy tetszik, ez a gondolatrendőrség. Rövidebben szólva 1984, s valóban egyre látványosabban valósul meg, s egyre kevésbé reális ellene fellépni.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

A BTK természetellenes, polkorrekt baromság, megöli a...
A 10 parancsolat természetellenes, valkorrekt baromság, megöli a...

Az, hogy ne támadd valakinek a személyiségét és hogy van egy szabályzat, ami alapján ki lehet zárni a közösségből azokat, akik a közösség tagjait vegzálják, szerintem pozitív. Hogy a paranoidok ebbe azt is bele látják, hogy "jajúristen, egyszer mondok valami humorosat valakire vagy beszólok neki egy régebbi lefelejtett pontosvessző miatt és azonnal elvisz a rendőrség" csak a társadalom paranoia-szintjét mutatja (btw, a szabad véleménynyilvánítás is csak addig működik, amíg másnak a jogait ezzel nem sérted).

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

Nézd, 1989 előtt ez a PC marhaság nem volt jelen hazánkban. Az udvarlás nem minősült szexuális zaklatásnak, a humor még akkor is vicc volt, ha az az olcsóbbik fajtából való volt, s ezektől senki sem érezte rosszul magát. Nem mindenféle szervezetek, mozgalmak nyafogásával kell az egész társadalmat presszionálni. Egy nőnek legyen tartása, ha olyan sérelem éri, amelynek nem volna szabad megtörténnie, akkor határozottan szóljon vissza, szégyenítse meg a zaklató felet, legyen kemény, adott esetben képelje fel az illetőt, követelje meg a tiszteletet. Most nem a nemi erőszakról beszélek, meg nem a gyilkossági kísérletről. Ezek bűncselekmények voltak régen is, ma is. De az a szánalmas hülyeség, hogy ott tartunk, biztonságos tereket kell létrehozni, ahol már lényegében az is meghatározott, hogyan nézhet az ember valakire, illetve hogyan szólhat hozzá, nincs rendben. Ne feledd, a testbeszéd is a kommunikáció része, s azzal a nézéssel, azzal a hangszínnel, vagy a konkrét szavakkal lehet, hogy jól meghatározott, pontos célom van. Meg lehet próbálni ezt elvenni tőlem, legfeljebb teszek rá.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

akkor határozottan szóljon vissza, szégyenítse meg a zaklató felet, legyen kemény, adott esetben képelje fel az illetőt, követelje meg a tiszteletet.

Tőled azzal lehet a tisztelet kiérdemelni (bocs: követelni... wow, mennyire utálom a gyökereket, akik azt hiszik, hogy mert ők úgy gondolják, azonnal mindenkinek tisztelniük kell őket, és ezt "megkövetelik"... már bocs, de lófaszt, a tiszteletre méltónak kell lenni), hogy beszólsz és bunyózol?

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

Valószínűleg nem fogalmaztam érthetően. Egy valódi tanárnak nincsenek nevelési gondjai az iskolában, mert tudja úgy kezelni a fiatalokat, hogy a tekintélye megmarad. Az nem fordulhat elő, hogy tiszteletlenül beszélnek vele. Nem a szankciók miatt. Odáig ugyanis el sem juthat valaki, hogy az esetleges szankciók felől érdeklődjön. Hasonlóképpen egy valódi nőt nem zaklatnak.

Itt megjelenik két fogalom. Az egyik a tekintélyelv, amelyet ezek az újhullámos lények próbálnak lebontani. Ennek következménye az anarchia, a tiszteletlenség. A másik fogalom az áldozathibáztatás. Ezt nem írtam fentebb, de gondolom, érezhető volt. Ez is egy farizeusi dolog, tudniillik nem elég tisztességesnek lenni, annak is kell látszani. Tehát, ha valaki kihívja maga ellen a sorsot, pórul jár, akkor ne nyafogjon, mert ez az élet rendje. Ő volt a hülye, a tetteinek következményei vannak. Ez volt a Charlie Hebdo esete vastagon, de ne picsogjon az a hölgyike sem, akinek kilátszik a villamoson a szügye, köldöke, feneke, majd beszólnak neki. Olvasatomban azért öltözött így, mert ezt a figyelmet és hatást óhajtotta elérni.

Sohasem éreztem úgy, hogy engem mindenkinek tisztelnie kellene. Szabad a vásár.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

tekintélyelv,

Na, még dobjuk be a rangidősséget és teljes lesz a kép, mert természetesen mélyen tittelni kell mindenkitet aki öreg, csak azért, mert öreg és fú de fasza dolog, hogy valaki öreg. Elismerem, van történelmi alapja, amikor az átlagéletkor 30 év volt, egy 60 éves ember tudott valamit (vagy szerencsés volt). De attól, hogy valaki öreg, még lehet kretén, ez önmagában kevés ahhoz, hogy tekintélye legyen, hogy tisztelnem kelljen.

És persze a tisztelet hiánya jelenti azt, hogy ha összefutunk "szopjál lovat te mocskos állat"-tal fogok neki köszönni, vagy ha látom, hogy jön az ajtó felé, akkor orrba vágom vele; erre valók a viselkedési normák és a törvények. De hogy tiszteljem (és így például adjak a véleményére), azt anélkül, hogy bármit értékelhetőt letett volna az asztalra, hát lófaszt.

Hasonlóképpen egy valódi nőt nem zaklatnak.

Mert TE eldöntötted, hogy mi a valódi nő és mi a zaklatás.

Ő volt a hülye, a tetteinek következményei vannak.

Hogy ontopicok is legyünk: ennek visszafelé is működnie kellene. Ha valaki egy közösségben a közösség más tagjai szerint tapló módon viselkedik (és itt jön képbe a CoC, ami tisztázza, hogy ez egy marhára nemzetközi közösség és nem a _saját_ kultúrádnak kell megfelelned, hanem egy univerzális normának), akkor kell, hogy annak lehessen következménye, mostantól formális keretek közt. A sokat hangoztatott "jaj-gondolatrendrőség-még-csak-azt-se-mondhatom-hogy-Bush-csinálta-911-et" is pont itt megy szét: jogod van véleményt nyilvánítani, csak ne felejtkezz el arról, hogy a tetteidnek - és így a véleménynyilvánításnak is - lehetnek következményei, pl. bíróságra citálhatnak (ha rossz emberről nyilvánítasz véleményt, akkor meg az utcán összevernek, amiért elrángathatod őket a bíróságra...). Újfent: a PG esetében immáron formális keretek (~az analógiában a bíróság) közt, nem egy random moderátor (~az analógiában az önbíráskodó barom) fog kicsapni a levlistáról.

beszólnak neki.

Az enyémben meg a beszólót minősíti, de hát nem érthetünk mindenben egyet.

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

"Mert TE eldöntötted, hogy mi a valódi nő és mi a zaklatás."

Ezzel csupán annyi a probléma, hogy valójában baromira nem lehet egyértelműen, objektíven meghúzni a határt, hogy mi számít szexuális zaklatásnak és mi számít bóknak egy nő számára. Ugyanis a saját és az össznépi tapasztalat azt mutatja, bogy (az extrém eseteket leszámítva) nem a cselekedet, hanem az elkövető személy az, akinél elválik: Egy béta minusztól egy kimondott "megkötözlek és rojtosra baszom a pinád" szexuális zaklatás. Álompasi esetén megfelelő karakterrel meg lehet instant bugyinedvesítő is.

Pl. Találkoztam olyannal is, aki az utcán bunkó módon történő utánna füttyögést is bóknak veszi.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

>, aki az utcán bunkó módon történő utánna füttyögést is bóknak veszi.

Talan mer' az is. Majd az allvany tetejerol lejon utanaszalad es bokolni kezd...

Az egy elfojtott beletorodes is a sajat (melos) sorsaba....

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

> Egy nőnek legyen tartása, ha olyan sérelem éri, amelynek nem volna szabad megtörténnie, akkor határozottan szóljon vissza, szégyenítse meg a zaklató felet, legyen kemény, adott esetben képelje fel az illetőt, követelje meg a tiszteletet.

Amúgy nem neked van szociális fóbiád vagy ilyesmid?

Ahogy a legkevésbé sem mérvadó hogy milyen nőkre izgulsz, abban a kérdésben hogy ők hogyan kezelik a zaklatókat; ugyanúgy a legkevésbé sem gondolati kontroll egy illemkódex.

Szóval engem ez a kérdés ezen a szinten nem érdekel. Csak furcsálltam, mert azt hittem hogy neked olyanod van. Meg félsz a négerektől a metrón (egy igazi nő nem félne!) meg ilyesmik.

Látod, erről beszélek, köszönöm a megerősítést! Elmondtam a véleményem, minekutána személyeskedsz, s nem igazán érvelsz, mi is azzal a baj, ha elemi igényként tüntetem fel, hogy hazánkban születettek vegyenek körül, akik ezeket a szokásokat, kultúrát tisztelik, ismerik, s örökítik tovább. Arról lehet vitatkozni, hogy ez jó vagy sem, de nem ez az igazán fontos, hanem az, hogy ismerjük, s megvannak az alacsony energiájú válaszaink, a paneleink a várható történésekre. Ez viszont a nyugalom feltétele.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Mondjuk erről eszembe jut egy sztori, amit a nyáron hallottam: volt egy nő az egyik székely városkában, aki valamelyik tengerpartra még egyedül ment, de már ketten jöttek vissza, csak ez egy picit később derült ki. Az újdonsült családtag meg kicsit (jóval) sötétebbre sikeredett, mint az Erdélyben egyébként őshonos lakosok. Node ugorjunk egy picit előre az időben úgy a középiskoláig, mikor főhősünk annak rendje és módja szerint valamilyen labdajátékot játszott az ismerőseivel. Egyszer odament hozzá egy bácsi, hogy látja, hogy itt van rendszeresen, de árulja már el, hogy mégis milyen nemzetiségű, majd a srác beközli, hogy székely, mégis mi lenne. Erre a bácsi csak annyit közölt, hogy "akkor én meg mégis mi a faszom vagyok?".

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

a saját hazámban arra kényszerülök, hogy arrébb menjek egy kocsival.

1. Nem kényszer, az a saját döntésed volt, mert te vagy intoleráns mindenkivel szemben.
2. Definiáld, kérlek, a "haza" kifejezést. Mert ha a rántotthúsra gondolsz, akkor abba is gondolj bele, hogy (ha neked [az országnak] szabad megválasztanod, akkor másnak [a többi országnak] is az lesz és) az összes szomszédunknál is kezdődne az etnikai tisztogatás (hogy népírtással vagy kitelepítéssel, az már kb. részletkérdés). Szép és jó dolog a nacionalizmus, csak a határnak mindig van egy túloldala...

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

Ezt az apróságot, hogy a határ túloldalán is él történelmi okok miatt pár millió magyar (ameddig a politika fel nem hecceli valamelyik szomszéd népcsoportot alapvetően békében) és, hogy ezzel a retorikával velük baromira ki tudna baszni, mert jogalapot teremtene a környékbeli országok vezetőinek, hogy az ottani magyarokat vegzálják, de nem úgy tűnt, hogy különösebben meghatná és nagyjából egy "akkor legyenek románok/szlovákok/szerbek/stb." volt a reakció.

És akkor azokról a részemről, ami sosem volt Magyarország része, de voltak, költöztek oda magyarok még nem is beszéltünk (teszem azt Moldva, Bukovina, stb.)

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Az a baj, hogy az emberek fordítva is működnek: ha mindenben engedünk, sosem keményítünk be, akkor kezdik csak igazán vegzálni a külhonba szakadt hazánk fiait. Mindig a gyengéket kezdik bántani először, az erőssel meg nem szeretnek kötekedni. Így van ez kicsiben és nagyban is.

Egyébként meg a dolgok összemosása egy afrikai menekültet szlovákokkal, románokkal, szerbekkel stb összekeverni. A szomszéd nemzetekkel régóta folyamatosan keveredünk, ezért vérségi rokonság van közöttünk, illetve a kultúránk nagyfokú hasonlatosságot mutat. Hogy ne mondjam átfedésben is van. Például a szlovák címerben ott van az ősi kettőskeresztünk, vagy a mi pálinka szavunk meg szláv eredetű. Az afrikaiakkal ugyanez a közelség éppenséggel nincsen meg. És ezért teljesen más helyzet, még ha a ma divatos retorika szerint szeretik is összemosni a kettőt.

Sőt, a helyzetünk is hasonló a szomszédainkkal, az összes európai nemzet fogyóban van, és ha a trendek nem változnak kisebbségbe kerül kb egy évszázad alatt a saját hazájában. Ezért aztán a környező népekkel a problémáink is megegyeznek, sőt ameddig meg nem állítjuk a népesedési katasztrófát, addig érdekellentétünk sincsen, hiszen felesleges a határokon marakodni addig, ameddig nincs aki benépesítse a földet.

"akkor kezdik csak igazán vegzálni a külhonba szakadt hazánk fiait."

Utóbbi időben leginkább erdélyiekkel beszéltem erről a témáról, ott nagyjából az jött vissza, hogy igazából ha a politika nem hergel senkit fel, akkor alapvetően megvannak egymás mellett és nincs az, hogy utálni kell a másiokat, mert ő ez vagy az.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

> A szomszéd nemzetekkel régóta folyamatosan keveredünk, ezért vérségi rokonság van közöttünk, illetve a kultúránk nagyfokú hasonlatosságot mutat. Hogy ne mondjam átfedésben is van.

Pl az ezer évnyi folyamatos sérelem és gyűlölködés éppen ilyen.
Legutóbb Jugoszláviában irtották a katonák egymás civiljeit a vérségi rokonság és a kulturális hasonlóság jegyében.

A szírekkel egyelőre közel sem állunk így. Oké, hogy itthon plakátkampány meg az ISIS propaganda, de az európai–közel-keleti össze nem hasonlítható a szerb–horvát vagy a magyar–román kapcsolattal.
(Hogy mást ne mondjak, nemrég a jobboldali pártok még mind iszlám-barátok voltak.)

> Legutóbb Jugoszláviában irtották a katonák egymás civiljeit a vérségi rokonság és a kulturális hasonlóság jegyében.

Éppen erre mondjuk, hogy ez az amit általában a politika gerjeszt, de enélkül képesek volnánk együttélni. Vannak példák mindkét irányba beilleszkedésre: magyarosodott szerbekre, szerbesedett magyarokra, stb. Tehát működik. Az anyanyelvi generációról már senki nem mondja meg, hogy a származása mi volt. Multikulti békés együttélésre viszont a mai napig nincsen működő példa.

> A szírekkel egyelőre közel sem állunk így.

Persze, hogy nem volt semmilyen konfliktusunk velül, ameddig többezer kilométerre éltek, és eszükbe sem jutott idejönni, meg nekünk se odamenni. (Tömegesen értve.) Milyen hülye érvelés ez?

A jobboldali pártok iszlám barátsága nem volt teljesen logikátlan akkor még, amikor szó sem volt tömeges migrációról. Teljesen más kérdések voltak akkor terítéken. Például az úgynevezett arab-tavasz elég gyanús ügylet volt, hogy titkosszolgálat módszerekkel lettek beindítva a lázongások az egyébként legális kormányok ellen. Ott volt Kadhafi, aki ellen a mai napig nem sikerült még tisztességes vádat sem koholni, hogy tulajdonképpen miért is kellett kicsinálni. Amíg ő volt hatalmon, addig viszonylag rend volt, aztán azóta káosz van a térségben. Sőt, ez a káosz éppenséggel lehetetlenné teszi a népvándorlás ellenőrzését a térségben. Hasonlót próbáltak Assad-dal is csinálni, csak ő valahogy túlélte - talán a földrajzi helyzete miatt az oroszok besegítettek neki. Szóval a nyugati politikának ezen aspektusának kritikája egyáltalán nem volt elrugaszkodott.

De az biztos, hogy iszlám hívők tömeges bevándorlásáról akkor még nem volt szó. Úgyhogy ez az állítás a fogalmak keverése.

> Milyen hülye érvelés ez?

??? Te érveltél, hogy az együttélésből adódik hogy szeressük egymást, a távolságból meg a konfliktusok.
Én nem érveltem, csak rámutattam, hogy a konklúziód éppen az ellentéte az igazságnak.

Nem is hiszek az ilyen típusú és eszközű érvelésekben, olyat fabrikál az ember amilyet akar.

Ezt meg az előzőt visszavonom, amíg nem lesz kedvem jobban végignézni a szálakat, hogy ki miről beszél.

Most nem a felvidéki, vajdasági, kárpátaljai, erdélyi bevándorlókról beszélünk. Azért az afrikai már egy cseppet gyanús.

Saját döntés, ez igaz, de nem szeretem, ha efféle döntésekre kényszerítenek. Éppen attól érzem otthon magam, hogy nem kell efféle döntéseket hoznom. Momentán épp a haza felszámolásán dolgoznak néhányak.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

+1
Szépen leírtad, köszönöm :)

Annyival egészítem ki, hogy ha én azt látom, hogy valaki túlmegy a határon szólok neki. Mindenki előtt. És megszégyenül, ha valóban a közösség értékrendjébe nem fér bele, amit tett. Pl egy templomban fütyül a jó csajra, az nem ok, legközelebb nem fog ilyet csinálni, vagy ha mégis, többen is figyelmeztetik, aztán kirekesztik. (tudom, a megszégyenítés is bűncselekmény, mint a bókolás vagy akármi ami nem tetszik akárkinek)

Egy közösségben az irányelveket leírni szerintem jó dolog, de egy bármilyen közösséget szabályokkal kiszárítani, nem.

> ami alapján ki lehet zárni a közösségből azokat, akik a közösség tagjait vegzálják, szerintem pozitív.

O b+

Van egy kodhalmaz (itt: postgresql),
aminel szeretnenk ha minel gyorsabban fejlodne.

Ha ennek az az ara, hogy mindenki karlenditessel kezdi a munkat akkor is pontleszarom kategoria.

Egyebkent ez a kozossegesdi egy nagy halom loszar (bullshit), a fejlesztok 90 szazaleka sose latja egymast, es a nyakam ra, hogy kb. nem is erdekli a tobbi *amig* jo kodot tol be.

Nincs ilyen hogy kozosseg, az "csak" egy ideologia. Vannak kemenyen dolgozo egyenek, es van a plebs. Azok csak szajkaratera alkalmasok meg CoC irasara.

Ez sajna tapasztalat. A sikeres egy projekt akkor megjelennek a muslicak es ok is akarnak egy szeletet a sikerbol. No ez a "kozosseg".

Egy sokkal foldhozragadtabb pelda. Ha trey nem kuldozgetne be a cikkeket, meg ugy az idejebol napi kb. egy orat nem itt b@szna el. Akkor a hup.hu ugyanugy elhalna. Egyszeruen elkopnanak a "kozosseg tagjai".
A kozosseg csak egy hozadek. Mint a muslicak. Csak ugy megjelennek, es a sikertelensegnel(kiszarad) el is tunnek.

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Osztom a közösségről leírt eszmefuttatásod. Mára borzasztóan elinflálták ezt a fogalmat. Nekem a BKK "közösségi közlekedése" tette be a kaput. Értem a marketing üzenetét, hogy fogalmi szinten is közölni akarták, hogy valami új jön. De attól még egy halom ember, aki egy városban él és ugyanazon cégek járműveivel közlekedik még nem lesz automatikusan közösség.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Szerintem túl messzire ment veled a ló. Le van írva körülbelül 5 tömören megfogalmazott kritérium, hogy miként nem kéne a másikat sértegetni. Ilyesmit évtizedek óta művelnek a cégek, és nincs vele semmi baj szerintem. Ez nem 1984, és nem megfigyelés, csak némi alapszabály az együttélésre.

--
debian,libreelec,openmediavault,ubuntu,windows,arch,lineageOS
zbook/elitebook/rpi3/nexus5_hammerhead

Minek? Felesleges. Ugyanis ha valakit tisztelek, akkor annak megfelelően viselkedem vele, ha pedig valami sérelem ért, akkor valahogy megoldom. Vérmérséklettől függően lehet hasonlóképp a bütykére lépni a másiknak, lehet bevonni harmadik felet, lehet ignorálni őt, az érintettel közvetlenül rendezni a dolgot, számtalan megoldás van. És még valami. Lehetnek irracionális érzelmi megnyilvánulásaim, előítéleteim is akár, mert csak, lévén emberből vagyok, nem gépből. Nem tudom, miért jutott eszembe a klasszikus: https://www.youtube.com/watch?v=wTfdxU1JoEY

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Egy tisztán technikai projektnél mi a gond azzal, ha tisztán technikai véleményalkotás lehet? Ez a legtermészetesebb, csak sok gyökér a saját egoját ott éli ki, amikor egy tisztán technikai projektnél is elkezd személyeskedni, azt viccesnek tartva.
Pedig az aztán nem viszi előre a projektet, és egyáltalán nem is professzionális viselkedés.

Rasszista vicceket lehet mesélni a kocsmában, meg ebéd közben, baromi jók a sztereotip viccek, de az nem egy technikai projekthez való dolog.
Vagy te szeretsz amúgy kommentekben, meg kommit üzenetekben is esetleg zsidózni, cigányozni, magyarozni, skót vicces mesélni? Nem oda való.

Ha bemegyek művészeti érdeklődés miatt egy templomba, ott sem kezdem el hirdetni, hogy ateista vagyok.

A PostgreSQL egy tisztán technikai projekt, nem politikai nézegek terjesztésének homokozója.

Szerinted a régi usenet netiquette is politikai nézetek hangoztatása volt?
Mondd, melyik politikai nézet jelenik meg a PostgreSQL CoC-ban?
"The PostgreSQL Project is open to participation by anyone with an interest in working with PostgreSQL, regardless of their level of experience with the software, or with technology in general. We encourage development and contributions from all users, whatever their background may be.

We encourage thoughtful, constructive discussion of the software and this community, their current state, and possible directions for development. The focus of our discussions should be the code and related technology, community projects, and infrastructure.

Personal attacks and negative comments on personal characteristics are unacceptable, and will not be permitted. Examples of personal characteristics include, but are not limited to age, race, national origin or ancestry, religion, gender, or sexual orientation.

Additional behaviors which are also violations of this code of conduct include, but are not limited to, threats of violence against an individual or group, threats of professional, community, and/or project sabotage, unwelcome sexual attentions in any form, engaging in behavior that may bring the PostgreSQL project into disrepute, and refusing to cease inappropriate conduct when requested to do so."

Azt mondják meg, mi az, ami nem fér bele, és nem azt, hogy mi az ami kötelezően követendő.

Ilyen már létezett az egész internetre, egészen RFC formájában is (https://tools.ietf.org/html/rfc1855 ), ami leírja pontosan ugyanezt:
"Remember that the recipient is a human being whose culture,
language, and humor have different points of reference from your
own. Remember that date formats, measurements, and idioms may
not travel well. Be especially careful with sarcasm."

Tehát amikor kiemelik, hogy mi biztosan nem technikai téma, és baromi felesleges róla beszélni, az politikai nézet.
Értem. Végülis tök logikus, mérnöki dolog az, hogy egy technikai levlistán inkább beszéljünk arról, hogy az indiai programozók szarok, és ne arról, hogy a beküldött patch miért rossz.
Teljesen logikus, és védhető álláspont, hogy engedjük meg, hogy nyugodtan lehessen offtopik témákról beszélni egy technikai projekten.

Tendenciák szóvá tevése még nem rasszizmus vagy offtopic. Ha az indiai programozók többsége rossz kódminőséggel dolgozik, akkor azt szóvá kell tenni, hogy legyen lehetőség ötletelni a probléma megoldásán. Ez segítséget jelent, nem kirekesztést. Ha elhallgatod, akkor mindenkinek rossz lesz, de nekik főleg, mert nem fejlődnek.

Az a baj, hogy ha egy ilyen trendet veszel észre, azzal nem viszel semmit sem előre. Ha észrevesz valaki egy olyan trendet, hogy a x burgenlandi városka y boltjában több magyar lop, mint osztrák, azon nem tudsz te segíteni (kivéve, ha addig te is loptál).
A baj nem az, ha észreveszed, hogy valahonnan jön rossz minőségű kód, hanem ha a rossz minőségű kódot adók közös tulajdonságai közül rosszat választasz ki, nem az az igazi ok. Pl. a rossz kód esetén az első szembetűnő tulajdonság:
-indiaiak
aztán jobban utánanézel, és észreveszel még egy közös pontot
-ők azok, akik mindenkinél olcsóbban vállalták el.
Vajon mi fogja megjavítani a kódminőséget, az, ha többé nem veszel fel indiait, vagy az, ha (földrajzi helytől függetlenül) hosszú távra felveszel embereket, és normálisan megfizeted őket (hogy ne menjenek el, amint úgy érzik, hogy beletanultak annyira, hogy rendes állást is kapjanak)?

Az a baj, hogy a korreláció és a kauzalitás nagyon nem ugyanaz, és nagyon nehezen elkülöníthető (nehéz jól statisztikát készíteni).

Ki mondta, hogy az a megoldás, hogy egyet sem veszek fel? Hol mondtam én ilyet? Az a megoldás, ha kiképzem őket rendesen, de ahhoz meg kell mondani, hogy mit csinálnak rosszul.

Ki mondta, hogy az indiai mivoltuk az ok? Hol mondtam én ilyet? Az csak egy közös jellemző, ami alapján a problémát szűkíteni és elemezni lehet. Lehet az ok az, hogy rosszul tanítják nekik odahaza, de lehet akár az alulfizetettségük is. Ezt meg kell vizsgálni és aztán orvosolni. De ha a vizsgálat már ott megreked, hogy nem szabad kimondani, hogy rossz kódminőséget adnak be rendszeresen, akkor baszhatjuk az egészet. A probléma letagadása még nem szünteti azt meg.

Félreértesz. Én csak annyit mondtam, hogy gondosan keressük az okokat. Egyáltalán nem azt, hogy ne mondjuk ki, ha rossz a kód minősége. Csak azt, hogy ha valamit változtatunk (outsourcingoljuk a fejlesztést), és rosszabb lesz a kód, akkor ne vágjuk rá, hogy "rosszak az indiai kóderek", hanem próbáljuk meg értelmesen analizálni, hogy hol a hiba (feltehetőleg ott, hogy nagy fluktuációval, kizárólag árra optimalizálva dolgozunk, nem egy jól képzett fix csapattal). Épp azt javaslom, hogy egy túlegyszerűsített és feltehetőleg hibás közlés helyett értelmesen beszéljünk. Itt a vacak kódot beküldő programozók indiai volta szinte biztos, hogy a zaj, nem az információ. A kódminőség majdnem biztos, hogy az új fejlesztési módszerrel függ össze (azzal, hogy minden feladatot az kap, aki a legolcsóbban vállalja, és így persze nem nagyon érdekli a későbbi karbantarthatóság, ha úgysem neki kell majd csinálni).

> Egyáltalán nem azt, hogy ne mondjuk ki, ha rossz a kód minősége. Csak azt, hogy ha valamit változtatunk (outsourcingoljuk a fejlesztést), és rosszabb lesz a kód, akkor ne vágjuk rá, hogy "rosszak az indiai kóderek"

Na, itt kezdődnek a bajok. Miért ne lehessen mondani, hogy azok, ha egyszer azok? Még mindig: ez nem kirekesztés, hanem problémafeltárás. Kikupáljuk őket és akkor már nem lesznek azok.

> hanem próbáljuk meg értelmesen analizálni, hogy hol a hiba (feltehetőleg ott, hogy nagy fluktuációval, kizárólag árra optimalizálva dolgozunk, nem egy jól képzett fix csapattal). Épp azt javaslom, hogy egy túlegyszerűsített és feltehetőleg hibás közlés helyett értelmesen beszéljünk.

Már megint ugyanaz a nóta: ha kimondom, akkor általánosítok, túlegyszerűsítek, stb. Nem. Ez nem predesztináció, hanem kategorizálás. Senki nem mondta, hogy szükségszerűen rossz lesz a kódjuk, csak azért mert indiaiak. Értsd meg: ez szűrés, góckeresés. Ha onnan sok rossz kóder jön, akkor ott valamit rosszul csinálnak. Ezt kell kideríteni, hogy mit. De ha nem mondhatom ki, hogy ott gáz van, akkor sosem derül ki.

> Itt a vacak kódot beküldő programozók indiai volta szinte biztos, hogy a zaj, nem az információ.

Tévedés. Az rendben van, hogy nem ez az ok, de ez is információ. Ld. feljebb.

> A kódminőség majdnem biztos, hogy az új fejlesztési módszerrel függ össze (azzal, hogy minden feladatot az kap, aki a legolcsóbban vállalja, és így persze nem nagyon érdekli a későbbi karbantarthatóság, ha úgysem neki kell majd csinálni).

Ez sincs kizárva. Akkor nem az oktatással, hanem a munkáltatással van a probléma. De ettől még úgy tudod a problémát lokalizálni, ha szabadon keresheted. Ha mindenféle arbitrálisan értelmezett viselkedési szabállyal gátolják a hibakeresést, akkor azt mindenki meg fogja szívni.

Miért kezdődnének ott a bajok, hogy ne lehessen rávágni? Nem azt mondom, hogy ne lehessen kimondani az igazságot, hanem azt, hogy először kelljen felderíteni az igazságot, aztán azt kimondani, ahelyett, hogy gondolkozás nélkül beszélnénk féligazságokat.
Ha egy sok paraméteres rendszerben rendes statisztika nélkül kiböksz valami közös vonást, az a legritkábban lesz a valódi ok. Ha nem a valódi okot keresed meg, az nem információ, hanem zaj. És nem arról van szó, hogy nem derítheted ki ezeket a paramétereket, hanem hogy nem állhatsz meg itt. Hasonlítsd össze az alábbi két megállapítást, és látni fogod, hogy az egyik zaj, a másik információ:
"Sok a hibás kommit, rosszak az indiai kóderek." (Vezetés mérlegel: rosszak, rosszak, de előtte az amcsik 10-szer ennyibe kerültek. Levelet iktatjuk, problémát megoldani nem éri meg.)
"A cég indiai részlege rossz minőségű kódot szállít. A problémát részletesen elemezve látható, hogy a feladatokat egyesével a legolcsóbbnak kiadva, nincsenek a beszállítók motiválva a jól karbantartható kód feljesztésére." (Cégvezetés mérlegel, most az amerikai bér 1/10-ét adjuk, ha alkalmazásba vett programozókkal dolgounk, akkor 2...3/10-ből mindig megvan. Kipróbálják, kód javul.)

> Ha egy sok paraméteres rendszerben rendes statisztika nélkül kiböksz valami közös vonást, az a legritkábban lesz a valódi ok.

Már leírtam nem egyszer, hogy ez nem az ok, ez egy jel, egy nyom, amin el lehet indulni.

> Hasonlítsd össze az alábbi két megállapítást, és látni fogod, hogy az egyik zaj, a másik információ:

Ez csak a szavak csűrése-csavarása. Nem egy cégnél vannak ilyen tapasztalatok, hanem szakmaszinten. Az egy dolog, hogy erről nem feltétlenül a szerencsétlen indiai kóderek tehetnek, hanem a spúr felsővezetése az őket alkalmazó mammutoknak, de itt most baromira nem ez volt a lényeg.

Nem is mondta senki, hogy ne indulj el a nyomon, csak azt, hogy ne a nyomot közöld civilizálatlan formában. Nem hiszem, hogy egy CoC megtiltaná, hogy statisztikát csinálj aszerint, hogy a cég melyik részlege mennyi bugot produkál. És pont az volt a lényeg, hogy bunkó beböfögés helyett tényszerű, civilizált kommunikáció folyjon.

Arról lehet vitatkozni, hogy civilizálatlanság-e. Azt meg nem tiltja a CoC, hogy megmondd, hogy melyik részleg csinál rosszabb kódot, vagy hogy listázd, hogy kik, és ezeknek értelme is van, meg nem is sért ártatlanokat.
Amikor Burgenlandban kirakták a boltban a táblát, hogy "Magyar, ne lopj!" az, gondolom, neked sem esett jól, azért, mert nem tudsz rajta javítani (hacsak nem te loptál), és még a statisztikát is valószínűleg rontotta (mert a nem lopós magyarok sértetten továbbmentek egy kicsit, Bécs felé, a lopós magyarok meg azt gondolták, hogy de).

A "Magyar, ne lopj!" tábla is egy jelzés volt. Jelzés, hogy ott probléma van. Meg kell vizsgálni, hogy mi a helyzet és nem megsértődni. Megvizsgálni, hogy igaz-e az állítás, vagy a boltos nem szeretett minket és kamuzott egy "egészségeset". Ha igaz, akkor megvizsgálni, hogy pontosan mely magyarok lopnak és miért. Feltárni az okokat. Elhallgatni sose jó a problémát.

Nem tudom, hogy volt-e ilyen beszélgetés a levlistán. Viszont eddig akárhányszor kerestem valamit és kidobott a google egy levlistás szálat a pg-ről, nem volt offtopic. Ugyanígy az IRC csatornát is többet néztem, nem jellemző, hogy lett volna offtopic.

Nem volt szükség ilyen Code of conduct baromságokra.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Ha a közösség önmagától is teljesíti a CoC-ban foglaltakat akkor miért is zavar, hogy van ilyen? A CoC azért jó, mert tök világosan leírja a játékszabályokat. Ha nem tetszik, akkor nem kommunikálsz ott. Ha megszeged a játékszabályokat akkor kitiltanak. Egyszerű.
--
openSUSE - KDE user

Az, hogy ahelyett, hogy eddig természetes úton rendeződött az, hogy egy közösség hogyan működik, most egy bizottság tartja a kezében az egészet: "If you are the recipient of inappropriate behavior, or witness such behavior, please report it promptly to the Code of Conduct Committee at coc@postgresql.org. [...]"

Miért kell ilyen bizottság? Hol jelentkezett az igény arra, hogy ilyen bizottságok kezébe adjanak döntési jogköröket - és ezzel hatalmat - ahelyett, hogy hagynák, hogy természetes úton szerveződjön egy közösség?

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Onnan, hogy a bazár fejlesztési modell nem működik akkor, ha éppen finanszírozást akarsz bevonni, mert ahhoz bizony felelősségvállalás, egyértelmű vezetés, egyértelmű szabályok kellenek.

Tudod, olyan ez (és ez most teljesen más helyről jövő téma), mint amikor Henry Kissinger megkérdezte, hogy ha Európával akar beszélni, kit kell felhívni? Nem volt az EU-nak (illetve akkor még az EGK-nak) egy külügyminisztere, akivel tárgyalhatott volna.
Amikor meg valaki kitalálja, hogy legyen egy külügyminiszter, aki ezért felel, akkor meg az a baj.

És amikor a másik azzal nyit, meg "érvel", hogy neki azért van igaza, mert ő ilyen, meg olyan és lesz szíves ezt mindenki tiszteletben tartani? Az miféle szakmai álláspont? Miféle szakmai álláspont az, hogy azért cseréljünk le bizonyos szakmai kifejezéseket, mert az sértő lehet valakire nézve?

Az nyilván pont ilyen káros, de a CoC azt is kizárná, nem? Ha nem kerülhet szóba az hogy valaki ilyen vagy olyan, akkor ezzel sem lesz gond.

A szakmai kifejezések lecserélése egész más téma, és nyilván semmi értelme nincs egy-egy projektnél foglalkozni vele. Esetleg az oktatás szintjén szép lassan le lehet cserélni egyes szakkifejezéseket, ha szükséges, de egy-egy projektnél külön nem. El is vetették az ötletet, nem?

(Amúgy meg lecserélődnek szakmai kifejezések szép lassan, ha kell, ha nem, van, amikor azért, mert valamit jobban megértünk ("teljesen korlátos operátor" -> "kompakt operátor"), van, amikor elavul ("PUNCH" -> "PRINT"), van, amikor a fene se tudja miért ("directory" -> "folder").)

> CoC azt is kizárná

Talán igen, ha mindenkire ugyanúgy vonatkozna, de sajnos a valóságban nem így van, vagy legalábbis nekem a tapasztalataim mást mondanak.

> El is vetették az ötletet, nem?

Sajnos nem. Több nagyobb projekt elfogadta.

> Amúgy meg lecserélődnek szakmai kifejezések szép lassan, ha kell, ha nem

Igen, az indok manapság "can be associated to X" (ahol X egy negatív esemény a történelemben (s semmi köze az IT-hez), vagy csak egy negatív kitalált valami). Ez nagyon szubjektív, és káros. Szerintem.

Őszintén, erről mit gondolsz? Ha tudsz angolul, érdemes végigolvasni a hozzászólásokat. Érdekelne, hogy mi a véleményed ezekről a hozzászólásokról, meg úgy általában ezekről a "mozgalmakról".

https://bugs.python.org/issue34605
https://bugs.python.org/issue34660
[...]

Vagy például https://github.com/unpkg/unpkg.com/pull/81?ts=2:


Replace "dumb" with less ableist language

"Doing something dumb" should be avoided because it:

Refers to d/Deaf or hard of hearing people, people with speech-related disabilities,
or people with linguistic or communication disorders or disabilities.

Also, there are many more descriptive words you could use.
This PR replaces it with "bonkers", but other fun alternatives include
cavalier, careless, horrible, incautious, terrible, vile, and shoddy.

Most komolyan? El lett fogadva. Használom a "dumb" kifejezést néhány projektemben ("dumb terminal"). Mi köze a hallássérültekhez, vagy tanulásban akadályozott egyénekhez? Semmi.

> Az nyilván pont ilyen káros, de a CoC azt is kizárná, nem? Ha nem kerülhet szóba az hogy valaki ilyen vagy olyan, akkor ezzel sem lesz gond.

Hát ez az, hogy nem. Másra nem mondhatod, hogy ő ez vagy az, de magadra igen. De még ha másra is mondod, ld. amit zolk3ri írt, ezek ilyen szelektíven alkalmazott szabályok. Quod licet Jovi, non licet bovi. És ők mondják meg ki isten és ki ökör.

> A szakmai kifejezések lecserélése egész más téma, és nyilván semmi értelme nincs egy-egy projektnél foglalkozni vele. Esetleg az oktatás szintjén szép lassan le lehet cserélni egyes szakkifejezéseket, ha szükséges, de egy-egy projektnél külön nem.

A szakkifejezések jönnek, mennek, ahogy a szakma változik. Ezt el kell fogadni. De azt nemhogy nem kell, de nem is szabad, hogy egy önjelölt idióta kitalálja, hogy ez vagy az neki sértő (vagy rosszabb esetben másnak, aki amúgy rohadtul nem kérte tőle, hogy védje meg az egyáltalán nem sérült jogait) és átnevezi önkényesen. És ez a szamárság aztán még be is kerül a kódba.

> El is vetették az ötletet, nem?

Nem. Beolvasztották, a góré pedig kiszállt.

> (Amúgy meg lecserélődnek szakmai kifejezések szép lassan, ha kell, ha nem, van, amikor azért, mert valamit jobban megértünk ("teljesen korlátos operátor" -> "kompakt operátor"), van, amikor elavul ("PUNCH" -> "PRINT"), van, amikor a fene se tudja miért ("directory" -> "folder").)

Ezeket maga a szakma koptatta ki/cserélte le. Nem egy önjelölt ámokfutó.

> Mondd, melyik politikai nézet jelenik meg a PostgreSQL CoC-ban?

Az a politika, hogy ennek a projektnek is letolták a torkán a CoC-ot. Elindít akárki egy akármilyen projektet. Létrehozza a saját szabályait és közösségét. Aztán megjelennek ezek és ráerőltetik a tulajra, a közösségre, a projektre a saját nézeteiket és szabályaikat. Ha az illető nem hódol be, akkor tönkreteszik: nekimennek nemzetközileg és ellehetetlenítik. Lehet menni Canossa-t járni, mint régen, csak épp az egyház meg a vallás cserélődött le.

Vagy csak annyit jelent, hogy ha valaki ír a listára egy kérdést, akkor ne azzal kezdje mindenki, hogy "RTFM ha már basztál matematikai és szoftverfejlesztői PhD-t csinálni", hanem simán "RTFM"... Vagy ha valaki a dokumentációba akar besegíteni (pl. fordítás, lektorálás stb.), azt se küldjék el, csak mert nincs végzettsége. Vagy ha egy Postgresben érdekelt cégnél egy sales rákérdez, hogy egy funkciót, amit egy leendő ügyfél kér, ne küldjék el a picsába, mert egyébként lehet, hogy az lenne a következő killer feature. Vagy... kismillió dolog van egy szoftverprojektnél is, amihez nem kell tech tudás meg tapasztalat.

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

Azért a konstruktivitást és az on-topikságot elvárja. Nem hiszem, hogy ez liberális dolog lenne (a liberalizmus elég jól megfér pl. a szabadversenyes kapitalizmussal, ahol a tapasztalatot és a tudást igenis szabad a saját előnyödre használni), inkább praktikus: kevés tudással és tapasztalattal rendelkeznek a kezdők, akikből az utánpótlás (fejlesztői és felhasználói oldalon) lesz.
Nem praktikus elzavarni őket, felesleges bunkósággal.
Szerintem ebbe pl. a fejlesztői listára küldött kezdő kérdésre továbbra is adható az a válasz, hogy "Ez egyrészt benne van a kézikönyvben, másrészt itt offtopic. Légyszíves a felhasználói levlistán kérdezd." Csak közben nem említed az illető felmenőit. Ez szerintem a profizmus része. Ezeket a projekteket elég sokan támogatják pénzzel is, és nem pusztán jótékonykodási szándékkal, hanem mert pl. hardvert árulnak, amin futtathatod. Ha a fejlesztők bunkók a felhasználóval, akkor esetleg integrált megoldást vesz mástól.

Tisztán technikai projektnél miért kell külön érzékenyítő kódex arra, hogy mindenkinek a saját hóbortját figyelembe vegyék? Egyáltalán hogy merül fel a téma, hogy valaki zsidó, cigány, magyar, skót, buzi, leszbi, transzakármi, apache harci helikopter vagy marsjáró?

A probléma az, hogy most a tisztán technikai jellegű projekteknél lépten nyomon jelennek meg az érzékenyítő csoport, akik segítenek téged a "helyes" irányba vezérelni ahelyett, hogy tisztán technikai jellegű maradna a beszélgetés a levlistán. És az a gond, hogy sajnos pont sok olyan gyökér éli ki az egóját egy-egy ilyen projektnél, akik amúgy semmit nem tesznek hozzá az egészhez a Code of Conducton kívül.

Ott kellett volna kibaszni az első embert a levlistákról, amikor megjelent egyáltalán a téma.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Csak ezt tudod mmodani még mindig:
https://tools.ietf.org/html/rfc1855
"Remember that the recipient is a human being whose culture,
language, and humor have different points of reference from your
own. Remember that date formats, measurements, and idioms may
not travel well. Be especially careful with sarcasm."

Ha valamit offtopikká nyilvánítanak, az cenzúra?
Én sem fogok nekiállni a Kozmofórumon például politizálni, vagy IT-ról beszélni, mert nem ott van a helye, teljesen offtopik, és ha valaki nekiáll és bannolják miatta, teljesen jól teszik.
Ha valaki a HUP-on is offtopik dolgot művel, moderálják. Ahogy sok userrrel meg is történt.

Mindennek megvan a helye, politizálni, meg a saját rasszizmusát kiélni is megvan a hely mindenkinek az interneten. És a PostgreSQL megmondta, ez nem az a hely.

Igen, mert eddig az volt a jellemző, hogy az összes projektnél ment az offtopic, a zsidózás, nácizás, buzizás, stb. Nem állítom, hogy mindenki szépen kommunikált (khm. Linus), de mindenki eldönthette, hogy ezekkel a feltételekkel együtt dolgozik egy meglévő csapattal vagy sem.

És ESR leírta egyértelműen, hogy általában számított eddig egy projektnél: tudsz-e hozzátenni valamit vagy sem. Most meg elkezdett mindenhol fontossá válni a CoC. Minek? Eddig sem volt rá szükség, eddig is megvolt a megfelelő moderációs szabálygyűjtemény.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Nem tudom, hogy miért most terjed ez el. Viszont azt látom, hogy ha valakit felszólítanak arra, hogy viselkedjen, az lesz a válasza, hogy mocskos SJW-k meg gondolatrendőrök, ahelyett, hogy észrevenné, hogy bunkó volt.

Viszont fennakadni azon, hogy egy technikai projektben viselkedni kell, érdekes.
Nem tudom, amúgy mennyire tudtok róla, de Mark Shuttleworth sem tud viselkedni, az idei vancouveri OpenStack Summiton lévő előadásában (amely előadásoknak tisztán technikainak kéne lennie) RedHat fikázást csinált, meg marketingrizsát tolt arról, hogy a Canonical mennyire olcsó a RH-hoz képest. Mindenki ki volt akadva, az OpenStack először nem is tette elérhetővé a videót, aztán mégis, de külön felhívva rá a figyelmet, hogy az előadás tartalmával az OpenStack Foundation nem ért egyet, mert kívül esik a summit stílusán.
Shuttleworth nem is értette, hogy mi a baj vele.
https://www.serverwatch.com/server-news/ubuntus-shuttleworth-creates-co…
Itt maga a keynote: https://www.youtube.com/watch?v=qOxgWHl89b0
EDITORIAL NOTE: We received many comments and questions about this presentation. After review, we feel that while we do not agree with the tone and feel it did not align with the community spirit of the event, we also do not believe in censoring ideas. We are publishing the video so that others can draw their own conclusions.

Na, ezek után nem csodálkoznék, ha az a projekt is bevezet CoC-ot.

"Nem tudom, hogy miért most terjed ez el. "

Erre egész egyszerű a magyarázat: van egy kisebb csoport, akik most ezért folytatnak kampányt. Azt nem tudom, hogy ezek tudatosan összehangolva cselekednek, vagy csak egymást heccelik fel a hülyeségükkel, viszont azt látom, hogy olyan emberek kezdenek el ennek hatására olyan témákról beszélni, amiből igazából eddig marginális probléma volt és természetes úton-módon megoldódtak.

Most viszont gumicsontként használható szabályrendszerrel alakulnak lépten-nyomon megmondócsoportok egy-egy projekt szempontjából irreleváns témákban és nem látom azt, hogy ez valójában a projekt érdeke lenne és nem ezeknek az embereknek a feltünési viszketegsége, seggfájása. Eddig is volt netikett, eddig is voltak törvényi szabályozások, stb. Most mégis jön ez a szűk csoport és követelnek ítélkezési jogokat anélkül, hogy ténylegesen hozzátennének bármit is technikai értelemben egy projekthez.

Az egészben az ítélkezési jogkör a legzavaróbb. Kik ezek, hogy ítélkezzenek másról és kik ezek, hogy a saját definícióikat mindenkire ráerőltessék? Milyen alapon akarnak döntőbírók lenni? Bocs, de nekem ez nagyon náci tempó.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

"Erre egész egyszerű a magyarázat: van egy kisebb csoport, akik most ezért folytatnak kampányt."
Tehát divat.

"Az egészben az ítélkezési jogkör a legzavaróbb. Kik ezek, hogy ítélkezzenek másról és kik ezek, hogy a saját definícióikat mindenkire ráerőltessék? "
Nem, nem másokról, hanem másoknak a projekttel kapcsolatos viselkedéséről ítélkeznek.

"Milyen alapon akarnak döntőbírók lenni? Bocs, de nekem ez nagyon náci tempó."
Az, hogy vannak moderátorok bárhol, az náci tempó? Eddig is voltak csomó helyen. Csomó helyen meg nem volt egyértelmű, hogy ki a moderátor és mik a moderálási szabályok/irányelvek. Most meg sok helyen ez formalizált lesz. Ez baj? A fejlesztések vadnyugati romantikája (nincsenek szabályok, vagy ha vannak is, nincsenek leírva, és igazából tök mindegy) véget ér, minél profibb egy fejlesztőcsapat, és minél jobban akar mondjuk forrásokat bevonni, ahhoz ez bizony kell.

Az egyik hozzászólásodban az van, hogy nem tudod, ezek összehangoltan cselekdnek, most meg azt mondod, hogy ez egy csoport, aki ráteszi az egész IT-re a kezét. Döntsd már el, hogy összeesküvést látsz, ne legyél PC, hogy "hát nem tudom, lehet, hogy nem az, lehet, hogy igen". Ne szaradkodj.
Amúgy a PostgreSQL CoC commitee vezetője egy PosgreSQL alapú szolgáltatásokkal foglalkozó cég CFO-ja, COO-ja:
https://pgexperts.com/team/stacey_haysler/
Ez a cég az egyik major szponzora a PostgreSQL projektnek.
Ilyen ez, ha egy opensource projekt profivá válik, akkor bizony előjönnek azok a dolgok a community felé előírásként, amelyek multicégekben évtizedek óta alapok a munkavállalók felé.
Linusra is rászóltak a szponzorok, hogy unprofessional, amit csinál.

"Döntsd már el"

Már miért dönteném el? Ez nem annak kérdése, hogy én eldöntöm-e, hogy ők mit csinálnak. Nem vagyok meggyőzve sem egyik sem másik verzióról maradéktalanul, jelenségeket látok, amit emberek művelnek, akik sok hasonló tulajdonságuk, viselkedésük alapján csoportba foglalható.

Ezért tartom problémásnak azt, hogy egyesek kijelentik magukról, hogy ítélkezhetnek. Bíróságok elfogulatlansága is igen sokszor kérdés manapság, miért bízzak meg egy random bizottságban?

"amelyek multicégekben évtizedek óta alapok a munkavállalók felé."

Multicégeknél dolgozóktól is egyre többször hallom panaszként azt, hogy megjelentek a mindenféle equality mozgalmak és a produktív munka helyett kifejezetten kontraproduktív módon akarják változtatni a személyi álományt egyesek. (Megjegyzem, nem kevés feszültséget generálva az egyébként produktívan dolgozók között.)

Miért kellene aszisztálnom, hogy ez menjen máshol is?

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

"Már miért dönteném el? Ez nem annak kérdése, hogy én eldöntöm-e, hogy ők mit csinálnak. "
nem értetted meg. Azt döntsd el, hogy mi a véleményed róla. Az egyik helyen azt mondod, ez összeesküvés, a másik helyen azt mondod, hogy nem az. Döntsd már el, mit gondolsz erről. Teljesen lehetetlen úgy vitatkozni, hogy nincs egyértelmű álláspontod.

"Multicégeknél dolgozóktól is egyre többször hallom panaszként azt, hogy megjelentek a mindenféle equality mozgalmak és a produktív munka helyett kifejezetten kontraproduktív módon akarják változtatni a személyi álományt egyesek. (Megjegyzem, nem kevés feszültséget generálva az egyébként produktívan dolgozók között.)"
Ezt én is teljesen kontraproduktívnak tartok, nem attól lesz egy cég jó, hogy diversity van. Attól lesz egy cég jó, ha a megfelelő embereket alkalmazza. A felülről diversity totál baromság. Viszont a CoC nem diversityről szól, hanem arról, hogy az ember viselkedjen.
És igen, támogatom azt, és az a megfelelő professional CoC része, ha egy munkavállaló felszólal azért, ha diversity-driven döntéseket hoznak cégek szakmai döntések helyett. Mintahogy azt is támogatom, ha egy munkavállaló felszólal azért, ha corruption-driven döntéseket hoznak cégek szakmai döntések helyett.
Totál baromság a diversity, de az nem baromság, hogy viselkedni kell tudni, és ez le van írva.

Amúgy a CoC committee felállítása 2 éve merült fel, és most jutottak el ide:
https://www.spinics.net/lists/pgsql/msg165687.html

A CoC felállításának az ötlete Joshua Drake-től jött az e-mail szerint, ő az:
https://www.commandprompt.com/about/

Valószínűleg ő is része az összeesküvésnek.

> Totál baromság a diversity, de az nem baromság, hogy viselkedni kell tudni, és ez le van írva.

Nem az a baj, hogy viselkedni kell; az a baj, hogy a józan ész helyett egy csoport szabja meg, hogy hogyan kell viselkedni. Nem az a baj, hogy a szabályok tiltják, hogy csúnyán beszélj valakivel; az a baj, hogy a jóérzés helyett egy csoport szabja meg, hogy mi a csúnya beszéd. Nem az a baj, hogy tiszteletben kell tartani a másik ember véleményét; az a baj, hogy a kölcsönös tisztelet és emberszámba vétel helyett egy csoport szabja meg, hogy kiknek a véleményét kell tiszteletben tartani.

Amely csoportba bárki jelentkezhetett ( https://www.postgresql.org/message-id/4597.1528405056%40sss.pgh.pa.us ), és a PostgreSQL Core team jelölte ki, ki a tagja. Nem önkényesen jelölték ki magukat, a Core Team mondta meg a jelentkezők közül, hogy ki lesz a tag.
A tagság egy évre szól, minden évben meghirdeti a Core Team, hogy tagfelvétel van a CoC bizottságba, jelentkezhet bárki, és a Core Team eldönti, ki lesz végül tag.
A Core Team természetesen bármely bizottsági tagok felmenthet saját hatáskörben az alól, hogy CoC bizottság tag legyen.
Érdemes elolvasni a szabályokat:
https://wiki.postgresql.org/wiki/Code_of_Conduct

A CoC bizottság ha egy esetet kivizsgál, a döntést mindenképpen a Core Team hozza meg, ha valakit bannolnak a közösségből.
"Because of the seriousness of a determination involving a temporary or permanent ban, and the associated technical and infrastructure actions required by such a result, such a finding would be subject to review by the Core Team before the involved parties are informed of the decision..... If the Core Team and Committee cannot agree on a determination, the Core Team's decision would prevail."

Ennyire önjelöltek ők ám, a Core Team mondja meg az egészet a jelentkezők közül. Azt meg felróni a Core Teamnek, hogy ehhez joga van, felettébb érdekes.

És ha olyat mondasz, ami nem felel meg az ideológiáiknak, akkor ki is vágnak, de ez mellékes.

Ami nem az, az az, hogy itt nem a PG-ről van szó kizárólag, hanem egy globálisan növekvő tendenciáról, hogy ezek a píszísek a fontos nyíltforrású projektekbe (és egy csomó egyéb fontos dologba) "beszállnak" és eldöntik mi számít kifogásolható viselkedésnek (gyűlöletbeszédnek, személyeskedésnek, etc.) és a safe space nevében gyakorlatilag már semmit sem lehet a nevén nevezni. A rossz kódot sem. És azt sem lehet szóvátenni, hogy ha tendencia van arra, hogy X csoport általában rossz kódot szállít. Fontosabb lett az egyéni érzékenységek maximális kiszolgálása, mint a problémákról való beszélgetés, hogy megoldásuk születhessen.
Pedig a problémákról beszélni kell; ha nem hagyják, hogy X csoportot felvilágosítsák arról, hogy mit csinálnak rosszul, akkor nem fognak sosem jó kódot írni. Pedig az integrációnak szerves része a felzárkóztatás is és ehhez az is hozzátartozik, hogy meg kell mondani nekik, hogy ha elbasznak valamit, akár kollektíven, akár egyénileg teszik. Senki nem mondta, hogy ezt úgy kell tálalni, hogy "szar vagy, mennyé' kapálni", lehet normálisan is mondani, de mondani kell. A konstruktív kritika nem diszkrimináció, hanem mindenki érdeke.
X csoporté is, meg a projekté is.

De az ad abszurdum, hogy nem elég, hogy nem lehet nekik megmondani, hogy valamit elkeffentenek, mert az diszkrimináció, de válaszlépésként még ráadásul többet is kell belőlük felvenni és kirugdalni a másik - hozzáértőbb - csoport tagjait (mert az nem diszkrimináció), azzal az indoklással, hogy belőlük úgyis túl sok van a szakmában. (Hát ha egyszer ők értettek hozzá...)

A PC nem a kirekesztés ellen szól, hanem egy másik fajta kirekesztés.

Nagyon jó, hogy általánosítasz, pont a PostgreSQL-re nem igaz az egész, de hát nyilván, abból, hogy a PostgreSQL bevezetett CoC-ot, már lehet a saját ideológiádat világ igazaként beállítani.
Ugyanolyan sablonos gondolkodást csinálsz, mint ami ellen ágálsz.
Ugyanazt csinálod, ami ellen harcolsz: ottál offtopik dolgokról beszélsz (hiszen a PostgreSQL CoC itt a téma valójában), miközben szidod azokat, akik offtopik dolgokról beszélnek egy projekt kapcsán.
Beszéljünk csak a PostgreSQL CoC-ról, ez a téma most. A PostgreSQL CoC bizottság működésével, tagjaival, a PostgreSQL CoC meglétének javaslójával kapcsolatban mi a véleményed?

> Nagyon jó, hogy általánosítasz, pont a PostgreSQL-re nem igaz az egész, de hát nyilván, abból, hogy a PostgreSQL bevezetett CoC-ot, már lehet a saját ideológiádat világ igazaként beállítani.
Ugyanolyan sablonos gondolkodást csinálsz, mint ami ellen ágálsz.

Szakadj már el a PostgreSQL-től. A píszí ellen felszólaló emberek ebben a topicban végig a jelenségről, a tendenciákról beszéltek, arról, hogy ahol a "CoC" megjelenik, ott a bulshittelés kezdődik el. Még ha a PG kivétel is, a tendencia attól még áll. Ez nem ideológia.

Egyébként meg amit most te csináltál az már személyeskedés/személy elleni érvelés volt. Nem épp ezt tiltja a CoC?

> Ugyanazt csinálod, ami ellen harcolsz: ottál offtopik dolgokról beszélsz (hiszen a PostgreSQL CoC itt a téma valójában), miközben szidod azokat, akik offtopik dolgokról beszélnek egy projekt kapcsán.

Nem offoltam, mert a CoC kapcsán kapcsolódik a témához a jelenség.

> Beszéljünk csak a PostgreSQL CoC-ról, ez a téma most. A PostgreSQL CoC bizottság működésével, tagjaival, a PostgreSQL CoC meglétének javaslójával kapcsolatban mi a véleményed?

Felesleges szócséplés az egész, az érdemleges moderálási szabályokat pár mondatban le lehet írni, nem kell hatezer oldalt írni és pláne nem kell ekkora elánnal beharangozni, hogy most már itt is van. Az egész a valós világ bürokráciáját juttatja eszembe, ahol a semmit húszezer oldalon keresztül kell kivesézni, azért, hogy a bürokratáknak legyen mit enniük.

"Egyébként meg amit most te csináltál az már személyeskedés/személy elleni érvelés volt. Nem épp ezt tiltja a CoC?"
És? Te a CoC ellen állsz ki, akkor veled szemben is lehet személyeskedni, hiszen szerinted faszság az egész, nem?
Tudod, mint a keresztények (meg még sok más filozófia alapszabálya): cselekedj aszerint, ahogy szeretnéd, hogy veled cselekedjenek. Te azt mondod, a CoC faszság, akkor ne csodálkozz, ha veled szemben is személyeskednek, most mégis kikelsz ellene.

Na, ez aztán csúsztatás a javából, két okból is:

1. Mint többször is leírtam a topikban, a desktruktív hangvételt rossznak tartom, fontos, hogy a másik embernek ne gázoljunk bele a lelkivilágába, csak úgy passzióból. Tehát nem állítottam azt, amit mondtál: hogy én azt akarom, hogy lehessen személyeskedni.

2. Az, ha kritizálok egy rossz szabályrendszert az nem ekvivalens azzal, ha valakit személy szerint sértegetek. Többször is leírtam, hogy a probléma az, hogy ezek a szabályrendszerek sértésként definiálják a konstruktív kritikát is.

Várjál, nem kritizáltál semmilyen rossz szabályrendszert, hiszen azt mondtad, hogy nem a PostgreSQL CoC számít most, hanem általánosságban az egész.
Miközben konkrétumot a PostgreSQL CoC szabályrendszeréről nem mondtál. Szóval mesélj nekem arról légyszíves, hogy a PostgreSQL CoC és a CoC bizottság működésének szabályai hol definiálják sértésként a konstruktív kritikát? Folyamatosan általánosítasz, konkrétumokról nem beszélsz, miközben azt állítod, hogy de, te kritikával élsz egy rossz szabályrendszer ellen.
Miközben semmi másról nincs szó, mint a saját ideológiád hangoztatásáról általánosságban, véleményalkotásról, de konkrétumokról nem. Ez egy rossz dolog, én azt javaslom, beszéljünk konkrétumokról, és ha már a PostgreSQL CoC az egész cikk témája, kiváló alkalom arra, hogy erről beszéljünk.
Úgy gondolod, hogy a PostgreSQL CoC sértésként definiálja a konstruktív kritikát?

Nem általánosítok, hanem általánosságban beszéltem a jelenségről. Általánosságban CoC. Nem PG CoC. Csak CoC. Mint jelenség. Bárhol feltűnik, ott megindul a PC úthenger. Ami már Torvaldsot is maga alá gyűrte, pedig ő nem kis név a szakmában. Én erről beszélek, hogy holnap vajon kit gyűr be az úthenger és nem a PG CoC részleteiről, (amibe egyébként úgy magyaráz bele az értelmező bármit, ahogy akar); ez hol ideológia, hogy ebből nem kérek?

És bár te törsz lándzsát a CoC által megfogalmazott viselkedésdiktátumok mellett, de mégis te vagy az, aki elveszti a fejét és személyeskedni kezd az ellenvélemény puszta létezése miatt. Te hágod át a "saját" szabályaidat, nem én.

Hat errol meselhetnek.

Pl mi nem kuldhettunk ki olyan levelet amiben azt irtuk volna ,hogy bizony a nemet irodaban nem ertik azt ,hogy egy kurva darab ceruzara ne egyenkent vegyel fel PO-t mert minden egyes kurva PO 10 dolcsinkba kerult hanem rendelj egy kartonnal.

Minden mas orszagban megertettek ok nem. Ha kiment volna a level nekik kulon akkor jottek volna a bazi eros nemet munkavedelmi bizbazokkal es jol bepereltek volna.

Mondjuk szerintem rossz oldalrol kozelitenek.

Nem kell kulon listazgatni mindent ,hogy most nem szabad a noket bantani meg a buzikat meg a csillamponikat mert az OFF topic es kulonben is. Inkabb azt egyszerubb meghatarozni foleg egy technikai projectnel ,hogy mi ON topic. Ami meg nem az off es bannolva lesz.

Holnap alapithatok egy ugyanilyen bizottsagot aki majd a banantermelok elnyomasatol ved es akkor minden ceg azt is beveszi a COC-ba?

Ezért írtam X csoportot, nem nevesítve senkit sem. Ha a németek kúrnak el valamit, akkor nekik kell megmondani, ha az indiaiak, akkor nekik, ha a hatfülű türkizvörös kecskekopterek, akkor nekik. De a CoC-vel csak azt érik el, hogy sikerül besöpörni a szart a szőnyeg alá. Kérdés, hogy mi lesz, ha az alatta felgyűlő rakás nagyobb lesz, mint amit a szőnyeg el tud takarni...

Ami a bizottsági kérdést illeti, ha elég pénzed van, akkor a válasz igen. Az egész CoC hullám egy nagy nemzetközi lobbi hatásának eredménye.

Erre a legjobb ironikus eset az volt, amikor megépült a München-Berlin nagysebességű vasúti kapcsolat, lehetővé téve két órával rövidebb utat, majd a nyitónapon, Angela Merkel meg hasonló főnökök körében ezt demonstrálták is, azzal, hogy 2 órát késett a járat. Szép failure.

Megpróbálom neked is összefoglalni, hátha átmegy:

Nem mindegy, hogy egy projekt azért hoz létre egy szabályt, hogy kikényszerítse az aktuális _törvényi megfelelést_ a saját érdekeit szem előtt tartva - nem akar idézéseken megjelenni, tanúskodni, vagy azt kapni, hogy nem tett meg mindent a törvények betartatásáért -, vagy azért, hogy saját gender, race, faszpicsa békéltetőtestületet, bíróságot állítson fel és ítélkezzen ilyen ügyekben.

--
trey @ gépház

A fejlesztések vadnyugati romantikája (nincsenek szabályok, vagy ha vannak is, nincsenek leírva, és igazából tök mindegy) véget ér, minél profibb egy fejlesztőcsapat, és minél jobban akar mondjuk forrásokat bevonni, ahhoz ez bizony kell.

Miért kellene?

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Eddig is volt netikett, eddig is voltak törvényi szabályozások, stb

Oks, játszunk, melyik ország törvényi szabályozása? Ahol a post született (egy alapvetően tech fórumon sok sikert ehhez); amilyen állampolgár a post írója (muhahahaha, sok sikert ehhez); amelyik országban van a szerver, ahol a post tárolódik (geo-redundancia kuka); amelyik országban olvassa a nagyközönség; amelyik országban olvassa az áldozat. Na melyik országban?

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

Én meg ezt:
http://esr.ibiblio.org/?p=6918

I have been participating in and running open-source projects for a quarter-century. In all that time I never had to know or care whether my fellow contributors were white, black, male, female, straight, gay, or from the planet Mars, only whether their code was good. The SJWs want to make me care; they want to make all of us obsess about this, to the point of having quotas and struggle sessions and what amounts to political officers threatening us if we are insufficiently “diverse”.

Magánügy a származás, a vallás vagy a szexuális orientáció? Igen, az. Akkor ezek miért csinálnak belőle közügyet?

Nem, nem csinálnak belőle közügyet, pont azt mondják, hogy aki közügyet csinál belőle, az offtopik, és maradjon meg magánügynek: nem lehet róla beszélni a projektben, mert ez a projekt nem arra való, hogy bárki a politikai, szexuális vagy bármilyen nézeteit hangoztassa.
Én ezt persze értem arra is, hogy ha valaki azt kezdi el hangoztatni, hogy ő márpedig X genderű, vagy éppen buzi, azt ugyanúgy bannolják ki a francba a projektből. Semmi köze a többieknek ahhoz, hogy ő most éppen transzzsírsav nemű.
És a PostgreSQL CoC sem mondja azt, hogy diversity first, mindenképp vegyünk fel nőket meg transzzsírsavakat a projektbe, mert az jó lesz nekünk. Nem erről van szó. Pont arról, hogy aki ilyenről akar beszélgetni, annak máshol van a helye. Pont ugyanaz, mint amit ESR mond: ezek a topikok offtopikok.

"We encourage thoughtful, constructive discussion of the software and this community, their current state, and possible directions for development. The focus of our discussions should be the code and related technology, community projects, and infrastructure."

> Nem, nem csinálnak belőle közügyet, pont azt mondják, hogy aki közügyet csinál belőle, az offtopik, és maradjon meg magánügynek: nem lehet róla beszélni a projektben, mert ez a projekt nem arra való, hogy bárki a politikai, szexuális vagy bármilyen nézeteit hangoztassa.

Az SJW-kre értettem, nem a PG projektre.

> Én ezt persze értem arra is, hogy ha valaki azt kezdi el hangoztatni, hogy ő márpedig X genderű, vagy éppen buzi, azt ugyanúgy bannolják ki a francba a projektből. Semmi köze a többieknek ahhoz, hogy ő most éppen transzzsírsav nemű.

Igen, de pont ez az, hogy őket meg nem bannolják ki, amikor hangoztatják a nézeteiket és a beállítottságukat, mert az kirekesztésnek számít, hogy ők ezt nem mondhatják el. Mint fentebb mondtam: a tendencia a lényeg.

> És a PostgreSQL CoC sem mondja azt, hogy diversity first, mindenképp vegyünk fel nőket meg transzzsírsavakat a projektbe, mert az jó lesz nekünk. Nem erről van szó. Pont arról, hogy aki ilyenről akar beszélgetni, annak máshol van a helye. Pont ugyanaz, mint amit ESR mond: ezek a topikok offtopikok.

Ld. 1. bekezdés.

Te is pontosan tisztában vagy vele, hogy itt nem a figyelemkurvulás a legfőbb probléma, s neki sem ezzel van a legfőbb problémája, hanem azzal, hogy megfertőznek projekteket a faszságaikkal miközben egy létező commitjuk nincs, de Ők most jönnek és jól megmondják, hogy nektek kell CoC mert nélküle megölnétek egymást, úgy, hogy fogalmuk sem volt a projekt létezéséről egy perccel ezelőtt.

Sajnos Ők azok, akik nap mint nap a saját szabályukat megsértik, de ez OK, mert kirekesztettek (mellesleg nem indokolatlanul). :D

Speciel a CoC-ot a PostgreSQL-nél két éves folyamat előzte meg, jól le is van írva, aki kitalálta, hogy legyen, az pedig contributor, konferenciaszervező, PostgreSQL könyv szerző, Postgres consulting céget vezet és hasonlók.
Biztos jól tudod, kiről van szó.
https://www.linkedin.com/in/postgres/
"President of Command Prompt, Inc., the oldest Postgres Company. We specialize in Full Stack Postgres Support and consulting including Oracle to Postgres Migrations. I am also Co-Chair of Postgres Conference (PostgresConf), the largest non-profit Postgres Community and Ecosystem conference"
Végülis nem rég óta, 20 éve foglalkozik PostgreSQL-lel, aki kitalálta azt, hogy a projektben legyenek viselkedési szabályok.

Meg persze érdemes megnézni, hogy az egész CoC bizottság hogyan működik, mik a szabályok, és miként van az, hogy mindenben végül a Core Team dönt.

Persze, ők két évet foglalkoztak vele, hogy kitaláljanak egy értelmes dolgot, és most lett végleges, de egyből jön, 0 utánanézés nélkül az, hogy "fogalma sem volt a projekt létezéséről", "megfertőzi a projektet a faszságáva", "egy létező commitje sincs".

Eléggé sablonosan gondolkodtok, mielőtt utánanéznétek a dolgoknak. Miközben pont másokat vádoltok azzal, hogy hozzáadott érték nélkül csinálnak faszságokat. Legalább néznétek utána egy picit.

Szerintem azt misselitek hogy a postgresql projekt nem tisztán technikai. Legalábbis nem egy halom forráskód, meg egy adag fejlesztő, akik toszogatják. Van online jelenlétük, IRC, fórum csatornáik, levlisták, support csatornák, konferenciák és egyebek. Ezeknél mind transzparens hogy a projekt tagjai hogyan viselkednek, és egyáltalán nem gáz, hogy némi alapszabály le van írva. Minden közösség rendelkezik szabályokkal. A baj akkor kezdődik, ha a szabályok túl messzire mennek vagy ha a szankcionálás kontraproduktív folyamattá válik. Az egyik szerintem nem áll fent, a másik meg remélhetőleg nem fog fennállni.

--
debian,libreelec,openmediavault,ubuntu,windows,arch,lineageOS
zbook/elitebook/rpi3/nexus5_hammerhead

s/az éppen folyó/a már lezárt

Guido: "I'm closing this now. Three out of four of Victor's PRs have been merged. The fourth one should not be merged because it reflects the underlying terminology of UNIX ptys. There's a remaining quibble about "pliant children" -> "helpers" but that can be dealt with as a follow-up PR without keeping this discussion open."
--
♙♘♗♖♕♔

Nope, nem mindenhol. Pláne nem, ha egyes személy ellen szól, a gyűlöletbeszéd sok helyen csak akkor büntetendő, ha csoportok ellen szól.
Szinte mindenhol ez a helyzet, nem egyes személyeket véd, hanem az általánosítást bünteti.
De például Japánban a gyűlöletbeszéd nem büntetett.

LOL:

Basic language style

Anything that can be construed as misogynist will be corrected, thus:

private == privileged
printf(); == yell();
class Foo{}; == social_construct Foo{};
#include == #consider
break; == leave;
if() == check()
for() == check()
while() == check()
sin(x) == biotruth(x)
div == unite
'y's are strictly prohibited when naming variables; only 'x's are allowed

No rainbow, no sugar

Említettem valahol, hogy a PostgreSQL-nél bármi baj is lenne a módjával?

Van, ahol baj van a módjával vagy a létrehozásának körülményeivel. Emiatt vannak e téma körül balhék.

Emiatt a jelenség miatt, vagy ettől függetlenül, a PostgreSQL is készített egyet. Erről szól a hír.

Erre, te megállapítod, hogy a HUP-nak is van. Egyrészt:

- a HUP-nak nem CoC-a van
- a HUP-nak moderálási irányelvei vannak
- a HUP-nak a moderálási irányelvei kb. már 10+ évvel ezelőtt is voltak, messze korábban, mint ez a faszság elkezdett eszkalálódni
- a HUP moderálási irányelveinek létrehozása körül nem voltak SJW balhék

Magyarul a HUP moderálási irányelve nem értem, hogy kapcsolódik a témához.

Itt vetettem közbe, hogy önmagában egyébként nem az ilyen szabályokkal, hanem azok tartalmával, létrehozásának módjával van baj.

És, hogy miért itt? Mert te itt szóltál hozzá.

--
trey @ gépház

"- a HUP-nak nem CoC-a van
- a HUP-nak moderálási irányelvei vannak"

Játék a szavakkal.

"- a HUP-nak a moderálási irányelvei kb. már 10+ évvel ezelőtt is voltak, messze korábban, mint ez a faszság elkezdett eszkalálódni"

Ez csak annyit jelent, hogy az SJW-k már 10+ évvel ezelőtt betettél a lábukat a HUP-ra :)

"- a HUP moderálási irányelveinek létrehozása körül nem voltak SJW balhék"

Említettem valahol is, hogy voltak?

"Magyarul a HUP moderálási irányelve nem értem, hogy kapcsolódik a témához."

Mindkettő a közösség viselkedési szabályainak dokumentálása.
--
♙♘♗♖♕♔

Ennek semmi köze a SJW-sekdéshez, sokkal inkább a törvényeknek megfeleléshez és az önvédelemhez. Lefordítom magyarra neked:

"jogosulatlanul megszerzett, illetve szerzői jogokat sértő adatokat, tartalmakat,"

Itt nem warezolsz, bazmeg. Ezek megszegése törvénysértő lehet. Üzemeltetőt védi.

"a társadalmi értékekre és az emberi méltóságra nézve sértő cikkeket, blogbejegyzéseket, hozzászólásokat, fórumtopikokat,"

Ne jelentgessék fel a HUP-ot becsületsértési és egyéb szar okokkal, mint üzemeltetőt. Üzemeltetőt védi.

"félrevezető, szándékosan provokáló, durván személyeskedő, trágár, pornográf, erőszakos tartalmú, törvényellenes cselekedetre felbujtó illetve politikai, vallási ellentétet szító tartalmakat,"

Gyakorlatilag ugyanaz, még egyszer. Üzemeltetőt védi.

"olyan adatokat és információkat, amelyeknek közlése a hatályos törvényekbe, jogszabályokba ütköznek."

Harmadszor is. Üzemeltetőt védi.

Lásd: feljelentés (plusz jó pár ügyvédi megkeresés, amiről itt nem számoltam be)

"bármilyen engedély nélküli reklám- illetve kereskedelmi tevékenységet folytatni. "

Nem hiszem, hogy kell magyarázni. Hirdetni itt mi hirdetünk, te is hirdethetsz. Ha megengedjük, vagy fizetsz érte. Üzemeltetőt védi.

"dupla, offtopik, helyesírásra utaló, egyéb, értelmes tartalmat nélkülöző (pl: up!) hozzászólás
kommentbe beillesztett kép, script "

Üzemeltetési, átláthatósági problémák távol tartása. Zajcsökkentés. Üzemeltető érdekeit védi (kevesebb karbantartási munka).

Magyarázd el, hogy ez hol szól bele abba, hogy a közösség egymás közt mit csinálhat, hol szerepel egyáltalán benne a közösség vagy egyén szó.

Azok a CoC-ok a közösség szempontjából jöttek létre. Ez meg nem. De ha eddig nem volt tiszta, akkor most leírom:

HUP CoC:

Leszarom, hogy ti (közösség), mit csináltok egymás közt, amíg nekem (itt: HUP) ebből nem lesz kellemetlenségem, vagy hatósági ügyem.

Ez itt veheted CoC-nak.

--
trey @ gépház

Szerintem fel van fujva ez a dolog. Mit kell ezen annyit lovagolni? Na es ha a projektek irasba foglaljak, hogy normalisan kell viselkedni?
A Linus emailjebol is akkora lufi lett, hogy az urbol is latszik. Az egyik oldal hatalmas diadalnak, a masik a vilag vege kezdetenek allitja be. Szerintem meg csak siman rajott, hogy lehet jobb ha nem karomkodik annyit emailbe a jovoben, ennyi.
Nincs itt semmi latnivalo, kerem tavozzanak!
--
:wq

"Az egyik oldal hatalmas diadalnak, a masik a vilag vege kezdetenek allitja be."

Milyen oldalakról beszélsz?

"Nincs itt semmi latnivalo, kerem tavozzanak!"

Akkor nem lenne itt semmi látnivaló, ha a Linux kernel első ember telibeszarná ezt az egész hisztériát. Mivel nem ez a helyzet sajnos és ez kihathat az egész projekt jövőjére is, bőven van itt látnivaló.

Ha nem tetszik a látnivaló, neked nem muszáj nézned, egyébként.

--
trey @ gépház

"Milyen oldalakról beszélsz?"

Hat az SJW-k orulnek, hogy Linus "megtort", a konzervativabb fejlesztok, felhasznalok pedig aggodnak, hogy az SJW-k a "spajzban vannak".

"Akkor nem lenne itt semmi látnivaló, ha a Linux kernel első ember telibeszarná ezt az egész hisztériát. Mivel nem ez a helyzet sajnos és ez kihathat az egész projekt jövőjére is, bőven van itt látnivaló."

Engem nem kulonosebben zavart Linus stilusa (modjuk engem sohase tolt le), de szerintem jobb lesz mindenkinek ha visszavesz a duhkitoreseibol. Igen, az hogy rajott, hogy tultolta, rahatassel van a projekt jovojerem, de szerintem nem akkora, mint amekkoranak be van allitva.

"Ha nem tetszik a látnivaló, neked nem muszáj nézned, egyébként."

Az ember belebotlik az ilyen hirekbe ha akar ha nem. Persze nem muszaj elolvasni, tudom.

--
:wq

Azért kell felfújni, mert ez a "progresszívek" jól dokumentált munkamódszere arra, hogy átvegyék a totalitárius hatalmat a világ felett. És a világ amit elhoznak egyáltalán nem rózsaszín álomködös paradicsom.

Először csak nem hülyézheted le a hülyéket, aztán a vége az, ami az UK-ban van, hogy pakisztáni hordák tömegével erőszakolják a brit lányokat, de nem lehet kimondani, hogy a pakisztáni hordák csinálják. Ez is jól dokumentált, van belőle könyv is: https://www.amazon.com/Easy-Meat-Britains-Grooming-Scandal/dp/1943003068

Pont errol beszeltem amikor azt mondtam, hogy az egyik oldal a vilag vegenek allitja ezt be.

Ne erts felre, nekem se tetszik a PC trend, de vilag veget vizionalni egy kicsit tulzas. Remelem lecseng ez az egesz, es par evtized mulva mar csak ugy fogunk erre az egeszre visszatekinteni mint a "PC evtized".
--
:wq

Nem a világ vége, hanem egy lépés a világ vége felé.

Tulajdonképpen ugyanazt mondjuk, és is remélem, hogy lecseng. De szerintem csak akkor cseng le, ha ellenállásba ütközik, annak meg az a módja, hogy mennél többen felismerjék a problémát. Ezért kell ilyenkor kongatni a vészharangot, hogy az is meghallja, aki eddig egy barlangban élt, hogy ő is csatlakozhasson az ellenállókhoz.

Na es ha a projektek irasba foglaljak, hogy normalisan kell viselkedni?

Ezzel csak az a baj, hogy valakik kitalálták, mi a norma. Ez az, amit viszont az emberekre kellene bízni. Semmi szükség ezekre a megmondóemberekre, valakikre. Amúgy meg miért épp az a norma? Ha én alkotnám meg ezeket a szabályokat, egészen mások lennének.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Ott a lehetőség, évente kötelezően értékelniük kell a CoC-t (így a normáikat) és a bizottság tagjait. Ha szerinted annak kéne a normának lennie, hogy minden e-mailt "Leszbi kínai tizenéves zsidó nigger ribancok" (azt hiszem minden példának hozott "ezt nem szabad"-ot beletettem) subjecttel _kell_ a listára küldeni, akkor egy év múlva felvetheted ezt a szabályt.

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

> Ha szerinted annak kéne a normának lennie, hogy minden e-mailt "Leszbi kínai tizenéves zsidó nigger ribancok" (azt hiszem minden példának hozott "ezt nem szabad"-ot beletettem) subjecttel _kell_ a listára küldeni

Sehol sem állított ilyet, ezt csak te akarod belemagyarázni, hogy mindenáron gyűlölködni akar és ezért ágál a píszí cenzúra ellen.

A "píszí cenzúra" egész pontosan ennyit írt most elő a CoC-ben (ill. ezek gyüjtőfogalmát: személyeskedés). Tehát: készült egy szabályzat, ami egy dolgot tartalmaz, hogy nem szabad, amit te nem is akarsz megcsinálni (és ami egyébként is törvényi szürkezóna még itthon is), és akkor jajúristenvilágvége.

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

?
Ki mondta, hogy a tech témákkal együttes fórumon kéne ezt tenni? Ott van a doksiban (lehet, hogy legalább rá kellene nézni, mielőtt véleményt alkotsz róla?), hogy a bizottság tagjainak csináltak egy címen, amin elérhetőek. Na, _arra_ a címre bármikor megírhatod, hogy szerinted a közösség számára hátrányos, hogy már egy ízeset zsidózni/buzizni/... se lehet.

Egyébként meg erre az egészre egy év múlva kell visszatérni (ahogy a bizottság is fog), akkor már ott lesz a bizottság jelentése, hogy hány és milyen bejelentést kaptak és mi lett az eredményük.

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

Senki nem beszélt a projekten kívül történt esetről (bár azon gondolom nem vagy kiakadva, ha egy munkáltató előírja a munkahelyen kívüli méltó viselkedést is).
A bizottság a tech fórumon történtekkel foglalkozik, de a bizottság a saját dolgaira meghatározott egy attól független ügyrendet; mert a bizottság működése, a szabályzat megvitatása stb. a tech fórumokon off-topic lenne.

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

Viszont a rendszer önfenntartó. A megmondóemberek kirekesztik azokat, akik más normákat szeretnének, s olyanokat vesznek fel maguk közé, akik ezt a cenzúrát folytatólagosan fenntartják. A jelenség ismerős az EU működése, s úgy általában a világpolitika kapcsán. Beszélnek ugyan szabadságról, de ezt úgy kell érteni, hogy szabad vagy, amíg azt a politikát folytatod, amit helyesnek gondolunk, ha nem, akkor el kell szigetelni, ki kell rúgni, az amúgy szerződéses szabályokat nem kell betartani, és így tovább.

Hidd el, nem paranoia, amikor az ember a hellyel-közzel nyomokban még szabad világ végét jósolja. A folyamatok konvergálnak egy egypólusú világ felé, s abban a pillanatban vége a szabadságnak, mert nincs alternatíva. Én ezért szavaztam annak idején az EU-ba való belépésünk ellen. Bocs, de nekem az nem előny, hogy ha Szlovákiába - akarom mondani, a Felvidékre - szeretnék menni sörözni, ezt megtehetem személyivel. Azért nem előny, mert legfeljebb megcsináltatom az útlevelem. Viszont a szuverenitásunk elveszítése számtalan mindennapi hátrányt okoz azon túl is, hogy elvi kérdés.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Off-topic: az összes fideszes témában _pont_ ezeket írjuk, ott miért nem ez a véleményed? Vagy csak addig van világvége, amíg _neked_ van igazad?

On-topic:

s olyanokat vesznek fel maguk közé

A Core Team választja a bizottság tagjait, bárki jelölheti magát.

A jelenség ismerős az EU működése, s úgy általában a világpolitika kapcsán.

Na, témánál vagyunk... jövőre választás, megválaszthatod a képviselődet. Mert nem "olyanokat vesznek fel maguk közé", hanem választják őket.

Viszont a szuverenitásunk elveszítése számtalan mindennapi hátrányt okoz azon túl is, hogy elvi kérdés.

No, kérlek, sorold, milyen hátrányok érnek téged az EU tagságunk miatt, ami nem érne, ha nem lennénk EU tagállam (mert pl. az EU tagságunk és kurva sok nemzetközi egyezmény független dolgok, így például még ha az EU-ból kilépnénk, továbbra sem lőhetnéd le a hadi foglyokat, mert a gonosz genfi sorosok aláíratattak velünk egy ilyen papírt... hasonló az EU tagságunk és kurva sok gazdasági kapcsolatunk szintén.)

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

Az offra: szerintem nem szakmai kérdésekben viszonylag következetesen rendszerkritikát fogalmazok meg, így nem igazán értem, mire utalsz. A rendszerkritika részemről nem a Strabag vs. Közgép cicaharcot jelenti, hanem szélesebb aspektusból, a nyugati típusú hazug áldemokráciákról beszélek.

A bárki jelölheti magát nem azt jelenti, hogy bárkit fel is vesznek. Te magad írod, a Core Team választja a bizottság tagjait. Itt a kérdés eldőlt. A magyar törvények szerint bárki választó és választható - vannak törvényi kivételek -, aztán hallod, a családunkból mégsincs senki a parlamentben. Ez miért van?

Tekintve, hogy az emberi viselkedést, a motiváció mibenlétét folyamatosan tanulmányozzák, a közösségi oldalak által rengeteg információ birtokában lehetnek az EU-s döntéshozók, döntés előkészítők, elemzők, így meglehetősen antidemokratikusan képesek olyan gerjesztő jel előállítására, amelyre az emberek sokasága alkotta transzformáció a kívánt válaszfüggvényt generálja. Szóval szkeptikus vagyok az EU-s választásokat illetően, de ne legyen igazam.

Egyet mondok: szabadság. Ez mindennél fontosabb, bármi csak ezután jön. Ami a nemzetközi szerződéseket illeti, azt fel is lehet mondani. Emlékeim szerint Izrael ezek nagy részét meg sem köti - amúgy helyesen -, az USA érdeke szerint felmondja, az oroszokról nem tudom, de ha van egy csepp eszük, hagyják a csudába a szuverenitásukat korlátozó szerződéseket.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

a Core Team választja a bizottság tagjait.

Igen, aminek a tagjai eddig a saját belátásuk szerint szankcionáltak, most adtak neki egy formális keretet és több tagú bizottságra bízták a döntések előkészítését. Tehát demokratikusabb az új rendszer.

a közösségi oldalak által rengeteg információ birtokában lehetnek az EU-s döntéshozók, döntés előkészítők, elemzők, így meglehetősen antidemokratikusan képesek olyan gerjesztő jel előállítására, amelyre az emberek sokasága alkotta transzformáció a kívánt válaszfüggvényt generálja.

Te pontosan azon információk birtokában lehetsz a közösségi oldalak által, mint az EU-s döntéshozók. Egyébként meg ha így lenne, akkor hogy a picsába tud ennyire terjedni az EU-szkeptikusság gyakorlatilag az összes tagállamban? Hogy a picsába szavazták meg a Brexitet (ami az EU-nak sem lesz jó)? Épp az a gond, hogy az EU érdekérvényesítő képessége jó közelítéssel nulla, Vitya ezért tudta talicskával kihordani majdnem egy évtizedig ipari mértékben a folyósított támogatásokat (az EU nem hülye, tudják, hogy mi történt, tenni nem tudnak/tudtak nagyon ellene).

Egyet mondok: szabadság. Ez mindennél fontosabb, bármi csak ezután jön.

Gondolom a te szabadságodra gondolsz, mint mindig. Fontosabb-e a TE szabadságod egy másik ember életénél? Fontosabb-e a TE szabadságot tíz másik ember életénél? Fontosabb-e a TE szabadságod egy másik ország teljes lakosságánál? Fontosabb-e a szabadságod, mint valaki más magántulajdonhoz való joga? Fontosabb-e...? És akkor most gondold végig, hogy ha bármelyikre igen a válasz, az mire ad felhatalmazást...

Ami a nemzetközi szerződéseket illeti, azt fel is lehet mondani.

És egyrészt bukod az előnyeit is, másrészt továbbra is: mi az, amiben _te_ személy szerint korlátozva érzed magad az EU-s tagságunk miatt. Illetve bővítsük: melyik nemzetközi szerződés miatt miben érzed magad korlátozva? Mert ha teszem azt délutánonként hadifoglyokat akarsz kivégezni kedvtelésből, még megértem...

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

A döntés joga, hogy kivel éljek együtt, ki népesítse be ezt az országot, milyen génállományt honosítsanak meg ezen a területen. Nem egy tipikus udvarló szöveg, de a magasabb rendű élőlények a gének társadalma, mi emberek, a génjeink túlélőgépei vagyunk, szóval ez nagyon nem mindegy. Éppen úgy, ahogyan az sem mindegy, hogy saját gyermeket nemzel saját génállománnyal, vagy örökbefogadsz, s felneveled másét.

Aztán van ennek egészségügyi vonzata is kőkeményen.

Az EU például abban okoz kárt nekem, hogy beleszól belpolitikai kérdésekbe, s törekszik olyan irányba vinni az események alakulását, amelyre én nem szavaztam, ezzel megcsúfolva a demokráciát.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

A Viktor például abban okoz kárt nekem, hogy beleszól minden kérdésekbe, s törekszik olyan irányba vinni az események alakulását, amelyre én nem szavaztam, ezzel megcsúfolva a demokráciát.

Egyébként meg emlékeztetőül: https://hu.wikipedia.org/wiki/N%C3%A9pszavaz%C3%A1s_Magyarorsz%C3%A1g_E…
--
♙♘♗♖♕♔

Egyelőre szuverén államok érdekközössége, vagy mi. A politikai irányvonal az egyes nemzetállamokon belül dől el. Értem én, hogy az EU-s adminisztrációnak igénye van arra, hogy ez ne így legyen, ezen megy most a csetepaté.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Kötve hiszem, hogy a genetika bármit is tudna (vagy foglalkozna) a nemzetállamokról vagy, hogy egyáltalán volt ideje alkalmazkodni hozzá, lévén, hogy az egyik egy párszáz éves dolog másik meg milliárd éves. (Meg ha már szigorúan nézzük, nekem inkább úgy tűnik, hogy a genetika leginkább két dologgal foglalkozik: megszerezni a legjobbakat és továbbadni a sajátot).

Egyébként meg érdekelne az is, hogy mit kezdjünk az időközben ideasszimilálódott, keveredett népcsoportok géneivel, mint jászok, kunok, svábok, cigányok, zsidók, románok, horvátok, szerbek, szlovákok, szlovének, ukránok, oroszok, stb. génjeivel?

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Mai formájában a nemzetállam (amiről locsemege is beszél) a 18-19. században jött létre.

Nyilván voltak korábban is törzsközösségek, városállamok, adott népcsoportok kisebb-nagyobb politikai egységei, de ha belegondolsz a Magyar Királyságba messze nem csak egy nemzetet foglalt magába.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Ez nagyon valoszinu, minden nemzet ugy manipulalja a sajat tortenelmet, hogy ugy tunjon, a terulet ami most az ove az mindig is az ove volt es mindig is 100%-ban ok laktak.

Amugy ha mindenkinek dontesi joga lenne abban, hogy kit enged a teruletere akkor mi magyarok meg mindig valahol a sztyeppeken laknank. Vszinu senkinek se hianyoztunk itt pannoniaban amikor bejottunk. Es amugy mi is egy haboru elol futottunk, meg jo hogy nem volt itt egy nemzetallam aki visszakuldjon minket a besenyokhoz.
--
:wq

Igen, ez mind nagyszerű, viszont az elmúlt 1100 évben az volt itt a policy, hogy ha már itt vagyunk, akkor maradnánk is kthxbai. Ezt a policiyt több kevesebb sikerrel, de sikerült betartatni a korábban itt lévőkkel meg az ide ácsingózókkal (akik mindig is voltak) némi verbális diplomáciával, valamennyi alkalmazkodással és egy jó adag nonverbális diolomáciával (gyk. háborúk).

Szóval lehet itt relativizálni, hogy jaj, a magyarság is egy migránsnemzet, viszont talán pont ezért kellene felfogni, hogy azok az emberek,akik ide akarnak jönni szintén életteret akarnak maguknak - méghozzá a mi kárunkra. (Jelenkor kontextusában egész Európa értendő).

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Miért, tán a honfoglalás a környező népek örömére és jólétére történt? Nem is ez a lényeg, hanem az, hogy van itt egy kialakult kultúra, társadalom, stb. Amennyiben asszimilálódnak az idejöttek és kvázi a letelepedett ország kultúráját viszik tovább az fennmarad. Ha csak elkezdik lecserélni a sajátjukra, akkor a másikat csak szépen lassan felszámolják.

Ne tévesszen meg az, hogy egyébként vannak olyanok, akik hasznos tagjai a társadalomnak.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

A 13.-ik szazadban az egesz kun nep ugy ahogy volt betelepedett a magyar kiralysagba, a mongolok elol menekulve, es beolvadt a magyarsagba. Ma mar joforman csak ket teruletnev (Kis-, illetve Nagykunsag) hirdeti emlekuket. A beolvadas nyilvan nem volt zokkenomentes de megtortent.
Ha egy par ezer vagy akar szazezer migrans idejon es meg tudja valtoztatni a kulturankat az o sajat kepukre akkor az minket minosit, mint toketlen, nem eletrevalo nepet.
Sajnos a mai PC korban nem divat felvenni a kesztyut es megmondani a mas vallasu/kulturaju bevandorlonak, hogy a kereszt igenis marad mert ez a kulturank resze, es ha neki nem tetszik akkor nyitva van az ajto, csukja be kivulrol. Pedig ezt kene tenni, mindjart nem lenne annyi konfliktus.
--
:wq

Így is fogalmazhatunk.

Sőt, meg tudnék még fogalmazni egy harmadik csoportot is, mégpedig azt, akik úgy gondolják, hogy az összes vallás emberek által kreált konstrukció, amely segít(ett?) arra, hogy a társadalmat valamilyen rendszerbe szedje, annak együttéléséhez szabályokat adjon, stb., viszont elfogadják, mint szükséges rendszer, még akkor is, ha úgy gondolják, hogy az egész Isten dolog csak egy mese, amivel "el lehet adni" ezt a rendszert.

Szóval ez az "aki nem vallásos, az ateista" dolgot el lehetne már feledni.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Miután tapasztalataim szerint az ateisták jelentős része aktív térítést folytat és terjesztik/próbálják terjeszteni a saját nézetüket, nem, semmiképp sem sorolnám őket oda. És egyáltalán miért akarod valakinek a szájába adni, hogy ők kijelentik, hogy nincs Isten? Az az opció fel sem merült benned, hogy esetleg valaki nem tudja, hogy van-e Isten?

Picsamód elegem van az egy bites "ha nem velem, akkor ellenem" gondolkodásmódból.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Dehogynem. Vannak ennek árnyalatai. Ha valaki azt mondja, a fizikai törvények olyan axiómák, amelyek öröktől fogva léteznek, s mint ilyen, a világ működési kereteit meghatározó rendezőelv, s ezt tekinti Istennek, viszont erre a megközelítésre a történelmi egyházak vélhetően nem túl fogékonyak, akkor ez az ember hisz Istenben, vagy sem?

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Igazából a természettudományok azzal az igénnyel lépnek fel, hogy mindent meg szeretnének magyarázni. Ilyen módon Istent is szeretnék megmagyarázni, illetve a helyébe lépni.

Persze jelenleg rendkívül messze vagyunk ettől, az életet, illetve a tudatot egyáltalán nem érti jelenleg egyik természettudomány sem. Úgyhogy vallás helyett jelenleg sovány amit nyújtani tud.

De vannak akik már most vallásként használják. A tudomány nem tudja megmondani, hogy mi az élet értelme - ami nem csoda, hiszen még azt sem tudja, hogy mi az élet - és ezért kissé felvágósan azt mondja, hogy akkor nincs is értelme. Sokan ennek a nihilista elképzelésnek és az abból következő életmódnak az alátámasztására használják a tudományt - szerintem hibásan.

Ha belegondolunk az élet értelme, az ember célja, a helyes emberi életút ideája az, ami tudományos igényességgel semmiből nem következtethető ki jelenleg, és ezért akinek erről egyáltalán valamilyen elképzelése van - tehát nem teljesen nihilista -, az valamiféle hitet követ.

A fizika teljesen egyértelműen vallás, és a fizikusok a papjai.
A fizika azt feltételezi, hogy léteznek úgynevezett törvények, amikk az ember által megérthetőek, és amik leírják a világ működését. Egészen pontosan a fizika abból indul ki, hogy a világ működése az ember által szép lassan megérthető. Az egy hit, és semmi nem támasztja alá.
Ha nem az utóbbi, tágabb értelmezést vesszük, hanem az előző szigorúbbat, akkor a fizika feltételezi, hogy nincs isten, nincs szabad akarat, nincs ember, de még élet sincsen. A fizika ebben hisz.

Ahogy szokták mondani, a fizika csak annyira tudomány, amennyi matematika van benne.

Ez most komoly? Vizsgálható, reprodukálható jelenségekre adott, bizonyított matematikai módszertannal alátámasztott magyarázatokat akarsz összehasonlítani _bármelyik_ vallással?

Oké, játszunk, ha a fizika szerinted egy vallás, akkor én, mint a vallás hívője azt mondom, úgy hallottam egy "paptól", hogy szeptember 28-án a lángoló benzin kellemes szobahőmérsékletű, úgyhogy keress egy kannával, locsold le magad és dobj rá egy gyufát, mert a hit, hogy a lángoló benzin szeptember 28-án kellemes szobahőmérsékletű majd megvéd(?). De holnap ne, mert szept 29-re nincs szabály, akkor még bármi lehet, lehet, hogy Godzillává változol, de az is lehet, hogy körülötted minden kék színű tárgy pirossá változik.

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

Természetesen lehet hinni a modellek definícióiban. Ekkor az illető a modellek definícióiban hisz. Biztosan vannak ilyen emberek, mindenfélék akadnak.

Ez nem teszi a fizikát, mint tudományt vallássá, és a fizikusokat és a mérnököket hívőkké vagy papokká. Ők ugyanis nem azzal foglalkoznak hogy ebben hisznek (nem is nagyon teszik) hanem lényegében mindennel, ami nem hit.

> Ahogy szokták mondani, a fizika csak annyira tudomány, amennyi matematika van benne.

Nem hallottam még ezt.

> Egészen pontosan a fizika abból indul ki, hogy a világ működése az ember által szép lassan megérthető. Az egy hit, és semmi nem támasztja alá.

Ha a postás optimista és fütyörészik akkor a posta vallás lesz?
https://hu.wikipedia.org/wiki/Magyar_Posta
https://hu.wikipedia.org/wiki/Vall%C3%A1s

Szerintem, és ezt fizikusként mondom, ez egy baromság.

A fizika nem vallás, nem hisz semmiben, hanem egy módszer a gondolkodásra. Ebben a gondolkodási módszerben az eddigi tapasztalatokat a lehető legegyszerűbb matematikai modellbe foglaljuk, majd azzal jósolunk. Hit lenne? Nem, készek vagyunk elvetni, ha egy újabb kísérlet eredményét helytelenül jósolja,

Hiszünk abban, hogy a világ jósolható? Nem fontos, ami fontos az, hogy a módszer eddig működött, érdemes használni. Tudott más módszer hatékonyan jósolni? Nem. Akkor érdemes azokkal foglalkozni?

Annyira tudomány, amennyi matematika van benne? Frászt, a mérési eredményekkel mi lesz?

A kérdés csak az, hogy honnan a fenéből tudják (közelebbi ismerősök előtt nem szoktam titkolni, ha a téma szóba kerül, hogy elég határozott véleményem van a témában, de direkt szóba hozni nem szoktam). Ennyi legilimens összesen nincs hét kötet potterben.

A másik kedvencem az volt, amikor két iskolai ismerős térített valami vallásra a délinél, és amikor az egyik társuk odajött hozzám, akkor rászóltak, hogy engem ne térítsenek, mert ismerős vagyok. Most akkor hogy is van? Ha ők maguk hisznek benne, hogy valakinek jó az, ha megtérítik, akkor nem az ismerősökkel kellene kezdeni? Ha nem hisznek ebben, akkor miért csinálják?

Ez olyan, mint mikor a pythonnál, vagy hol, probléma volt a master-slave megnevezéssel, merthogy az a feketékkel szemben rasszista.

az ilyen desktruktív bepróbálkozásoknál egyébként pont segíthet a coc:

* első alkalommal megkérni, hogy itt ne osztályozza az embereket bőrszínük szerint (szerinte valami nem tetszik a "feketéknek"), és a projekt kapcsán ne alkalmazza a technikai kifejezéseket a coc szerint tiltott értelemben (master/slave)

* ha tovább pattog, hogy márpedig cserélgetni kell szavakat, mert jaj érzékenység, azonnal kibaszni

Ez a két mondat sok mindent elárul néhány embernek fejében lévő sötétségről.

Kicsit off: ismerősöm és Én elértünk elég komoly dolgokat csak azzal, hogy transgendernek azonosítottuk magunkat. Plusz jobban tolerálják az emberek a nézeteltéréseket, s ebből adódó konfrontációt. Kétszer meggondolják, hogy hogyan reagálnak, s mindez csak azért, mert "transgender". Teszteltem több helyen, felhoztam ugyanazokat a kéréseket mint white cismale, meg transgender. Hirtelen elfogadták, mikor transgender voltam. Szürreális.

Speciel pont a CoC feladata az ilyenek kiszűrése, amikor is nem technikai okokból akarnak változást egy projekten. Ezt szépen, megfelelő CoC mellett el is lehet utasítani, és nem kell a diversity-diktátoroknak felülni.
Pont az a gond, hogy sokak fejében a CoC = diversity-diktátorok hatalma, pedig nem. A CoC az etikett, ami a diversity-diktátorokra ugyanúgy vonatkozik.
Technikai jellegű a bugreport? nem.
Javít bármilyen technikai problémát a patch? nem.
Add új szolgáltatást a szoftverhez a commit? nem.
Akkor viszlát, kösz a halakat, nincs rá szükség.

Az, hogy a Python fejlesztők nem képesek ésszerű CoC-ot alkotni, és betartatni, az meg az ő problémájuk. Az egész master/slave baromságot le lehetett volna ezzel zárni, és az ilyen emberkéket, akik ideológiát, és nem technológiai fejlesztést akarnak a kódbázisban végrehajtani, pont a CoC-ra hivakozva kidobni.

> Pont az a gond, hogy sokak fejében a CoC = diversity-diktátorok hatalma, pedig nem. A CoC az etikett, ami a diversity-diktátorokra ugyanúgy vonatkozik.

Ha így lenne, akkor nem lenne vele semmi baj, csak az a baj, hogy eddig pontosan arról volt szó, hogy ahol ez a három betű így feltűnt, ott a diversity-diktátorok jutottak hatalomra...

Akkor meg gyenge a közösség, ha a diversity-diktátorok hatalomra tudnak jutni egy technikai (és mondjuk nem emberi jogi) projektben.
Az a közösség, ami meg ennyire gyenge, nem is érdemli meg, hogy mások vezessék, csak diversity-diktátorok.

Viselkedni tudni kell (erre való a CoC), például nem kell azonnal anyázódni mindenkivel, meg lehülyézni (lásd Linus), de nem mindenkinek a viselkedését kell díjazni, a diversity-diktátorokét sem.

"Az a közösség, ami meg ennyire gyenge, nem is érdemli meg, hogy mások vezessék, csak diversity-diktátorok."

Akkor a nácik rendben voltak? Vörös terror rendben volt? Mao nagy menetelése rendben volt? Összes többi ideológiai agymenés rendben van?

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Én nem értek sem a nácizmussal, sem a kommunizmussal. Nem, nincs rendben, hogy hatalomra jutnak.
De ha egy közösség olyan gyenge, hogy az ilyen destruktív dolgok hatalomra jutnak, akkor azt kell mondjam, így kell a közösségnek. Az evolúció működik, az ideológiákban is.

Pont azért van 70 éve béke Európában, mert megtapasztaltuk, hogy mire vezet az, ha kirekesztő ideológiák vannak hatalmon. De ezt át kellett élni, tanulni kell a borzalmakból.
És hoztunk is viselkedési szabályokat arra, hogy a gyűlöletbeszéd például tilos, mert tudjuk, hova vezet. Európában a Code of Conduct pont arra való, hogy megmutassa, mit nem szabad.

A kereszténység is hatalmon volt évszazadokon át Európában, mégis akkor volt hosszú ideig béke, amikor szekularizált lett Európa. Tanultunk belőle, hogy nem szabad semmilyen vallást (sem a keresztényt, sem a zsidót, sem a muszlimot, sem a buddhistát, semilyet) odaengedi ahhoz, hogy a társadalmi együttélés szabályait meghatározza.

Persze, sokan meg azzal jönnek, hogy az ideológiamentesség a rossz, és azok a cégek, országok, amelyek mondjuk tisztán gazdasági vagy politikai/hatalomgyakorlási alapon működnek, azok rosszak, hiszen az lenne a jó, ha a mi ideológiánk diktálna.

Általában mindenki kikel az ellen, ha nem az ő ideológiája diktál, azzal a jelszóval, hogy az ideológiák rosszak, de amint hatalom közelébe kerül, a saját ideológiájával akar diktálni.

Foglalj állást: minden ideológia rossz, vagy csak az, ami nem a tied?

"Az evolúció működik, az ideológiákban is."

Tiszta sor. Azonban véleményem szerint az az ideológia, amely tönkretesz egy közösséget, az a közösség szempontjából nézve kártékony.

"Általában mindenki kikel az ellen, ha nem az ő ideológiája diktál"

Tapasztalataim szerint ez erősen vérmérséklet függő, mert rengeteg a konfliktuskerülő ember. Viszont én nem állítom, hogy az én világnézetem az egyetlen és tökéletes követendő példa - ellentétben a PC ideologistákkal, akik észre sem veszik, hogy hol problémás az, amikor olyat mernek kijelenteni, hogy már miért is ne ítélhetnének meg valakit. Pont ezért nem akarok odamenni a világnak egy halom részére, hogy azt megváltoztassam, mert az ő dolguk. Ellenben a PC huszárok rendszeresen bemásznak az életembe, nyilván küzdök ellene, ha nekem nem tetszik.

"a gyűlöletbeszéd például tilos, mert tudjuk, hova vezet."

Ééééés már el is jutottunk oda, hogy miért problémás ez a túltolt PC-ség: nem, nem tanult ezekből az esetekből senki.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

hogy már miért is ne ítélhetnének meg valakit.

Megítélhetsz. Semmi bajod nem lesz tőle. Te szoktad mondani: otthon a négy fal között mindenki azt csinál, amit akar ;)

El is mondhatod a véleményedet - akár a valakinek, akár másnak. Lehet, hogy semmi bajod nem lesz tőle. Aztán persze lehet, hogy kapsz egy rágalmazási/jó hírnévhez való jog sértése/... pert a nyakadba.

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

Na várjál, lépjünk vissza kettőt, ki(k) felett akarsz és miért ítélkezni, milyen ítéletet akarsz mondani, ha "automatikus a másik fölé helyezed vele magad"?

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

Pont ezt mondom: nem akarok én senki felett ítélkezni. Ellenben ugyanezt várom el másoktól is. Pontosan jól tudom, hogy a saját véleményem, világnézetem a sajátom és nem is próbálom beállítani az egyetlen végső igazságként. (Egyékbént is, szerintem az emberek irrálisan sok időt csesznek el azzal, hogy azon vitatkozzanak, hogy kinek van igaza, ahelyett, hogy inkább megállapítanák, hogy ez van, hogyan tovább.)

Pont ez az oka, hogy nem akarom megváltani a világ egy igen jelentős részét és nem akarok ítélkezni egy cosmó olyan dologban, ami a világban történik, kiváltképp, ha nem ismerem annak a kultúrális hátterét. Véleményem ettől még van róla, ez viszont nem jelenti azt, hogy automatikusan meg is akarnám változtatni a másik kultúráját. (Ellenben nyilvánvalóan védeni fogom azt, ami számomra érték és más akar belebarmolni. tl;dr: Élni és élni hagyni.)

Ellenben a PC, magukat liberálisnak nevező és más progresszív ideológiákkal megáldott embereken sokszor észreveszem, hogy ítélkeznek személyekről, mikor arról lenne szó, hogy az érveivel kellene szembeszállni. És mikor szóvá teszem, hogy szerintem ez nem oké, még kikérik maguknak, hogy miért is ne ítélkezhetnének valaki felett. Észre sem veszik, hogy ezzel igazából azt mondják ki, hogy ők a másik felett állónak tartják magukat.

Konkrét példa, ha már felhoztad a négy falas dolgot: nem ítélek el senkit azért, hogy mit csinál a négy fal között. Ha buzulni akar, tegye. Azonban azzal nem értek egyet, hogy elinfláljanak egy olyan fogalmat, "intézményt" (házasság), ami az elmúlt többezer évben egy fix fogalom volt. (Némi jogi körítést leszámítva.)

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

A politikai korrektség pont az ideológiamentesség. Amikor semmi másról nem szabad beszélni, mint ami amúgy a téma, és minden más dolog offtopik.
Az egy másik kérdés, hogy a sok genderista/feminista/diverzifikista kisajátítja magának a politikai korrektséget. Ez baj, és nagyon nagy baj.

A politikailag korrekt cég/projekt eleve lesöpri egy cégnél a genderista/feminista/diverzifikista témákat, hiszen teljesen offtopik egy gazdasági vállalkozásnál.
A politikailag korrektség nem jelent liberalizmust sem. Az is egy ideológia, aminek nincs helye munkahelyen. Mint ahogy nincs helye nacionalizmusnak, patriotizmusnak, kommunizmusnak, nácizmusnak, libertariánizmusnak sem. A munkahely az munkahely. A munkáról lehet beszélni, arról, hogy hogyan érdemes és kell csinálni mondjuk egy cipőt, ha cipészek, vagy hogyan érdemes és kell csinálni adatbázis deploymentet, ha devopsosok vagyunk.

Minden más offtopik, lehet és kell beszélni kocsmában, arra alkalmas politikai vitafórumon, és csomó helyen ideológiákról, vallásról, politikai nézetekről, csak épp nem a munkahelyen.

És én nagyon károsnak tartom, hogy a mindenféle "az én véleményem számít, mert zöld harcihelikopter vagyok" akaratot összekeverik a politikai korrektséggel.
Munkahelyen egyféle politikai korrektséget tartok elfogadhatónak: a politika és minden más távolmaradását.

Persze, ekkor jön a kérdés, hogy "és mi van a cégek társadalmi felelősségvállalásával"?
Szerintem erre meg az a jó megoldás, hogy a cég azt mondja a munkavállalóknak, hogy tessék, mindenkinek van fejenként X pénze, amit a saját nevében jótékony célra fordíthat, arra, amire akar. Szogirúan a saját nevében. Mint egyfajta irányított cafeteria.
Ha akar, akkor állatvédőknek, menekültsegélyezőknek, kórházaknak, gyermekmentőknek, politikai pártoknak, hagyományörző egyesületeknek, iskolai alapítványoknak, tök mindegy.

Nagyon álszent dolognak tartom a "mi cégek tök jó fejek vagyunk, mert kifestünk egy játszóteret" dolgot. A cégnek nem ez a dolga, ez csak jelzi azt, hogy a társadalunkban a különféle ellátórendszerek (például azok, amelyek a játszóterekért felelnek) nem jól működnek, és ezt akarjuk elfedni azzal, hogy társadalmi felleősségválallás néven a cégekben bízunk.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Ideológia

Az ideológia általános világnézeti jellegű (filozófiai és/vagy vallási és/vagy gazdasági és/vagy politikai) eszmék egységes elméletté szervezett olyan rendszere, melynek célja az (aktuális vagy a mindenkori) emberi társadalom kritikai leírása, és ennek alapján, irányelveket állapít meg a társadalom működtetésére nézve.

Világnézeti jellegű? Az, hiszen ez is csak egy szemszög. Célja az emberi társadalom kritikai leírása és irányelvek szabása a társadalom működtetésére nézve? Más célja sincs.

A PC is csak egy ideológia, csak azt hazudja magáról, hogy nem az.

Ez tök korrekt amit mondtasz és maximálisan egyet is tudok vele érteni. Épp csak a gyakorlat nem ez, hanem az, hogy a politikai korrektség nevében lehetetlenítik el azokat, akik ezt szeretnék. (Ld. a Googletól kirúgott mérnök esete.)

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Hát pedig elég sok helyen jutottak hatalomra. És ez nem azért van, mert a közösség gyenge, hanem azért, mert nem is a közösséget támadják, hanem annak a vezetőit, amire egy irdatlan méretű nemzetközi lobbi adja a lóvét.

Én nem is állítottam az ellenkezőjét. A probléma, mint mondtam az az, hogy ahol megjelenik a CoC, ott megjelentek a diversity-diktátorok is. És feleslegesen lovagolsz azon, hogy a PG-nél mi a helyzet, mert egy globális tendenciáról van szó. Hogyha a PG-nél nem ez a helyzet, akkor peches névválasztás az egész, máshogy kellett volna hívni. A CoC egy buzzword, ami eleddiglen éppen azt jelentette, hogy "bevettek" valamit a píszísek.

"A CoC egy buzzword, ami eleddiglen éppen azt jelentette, hogy "bevettek" valamit a píszísek."
Nem egészen. Etikai szabályok, kódexek nagyon régóta léteznek, komplett iparágakban is, ami előírja, miként kell viselkednie cégeknek, magánszemélyeknek.
Magyarországon.
Az, hogy open-source projektekben sem lehet már feltétel nélkül bunkónak lenni, lehet, hogy újdonság sokaknak.

>Nem egészen. Etikai szabályok, kódexek nagyon régóta léteznek, komplett iparágakban is, ami előírja, miként kell viselkednie cégeknek, magánszemélyeknek.

Senki sem érvelt az etikai kódexek ellen. Nem véletlen él az emberek fejében, hogy CoC = píszí takeover. Hiába jelent szó szerint csak annyit, hogy viselkedési kódex, ha egyszer a kísérőjelenség mást ültet el az emberek fejében. A szavaknak bárki kölcsönözhet egyéb jelentést is, mint amit valójában jelentenek. Ha ez nem így lenne, nem lennének bece és gúnynevek sem.

> Az, hogy open-source projektekben sem lehet már feltétel nélkül bunkónak lenni, lehet, hogy újdonság sokaknak.

Még mindig nem erről van szó, hogy annyira bunkók akarnának lenni, akik a jelenség ellen beszélnek.

Érdekességképpen: https://news.ycombinator.com/item?id=18024884

> The problem with such general rules is that you get selective enforcement. Node.js has the same code of conduct, and it has been used to try to evict Rod Vagg from the technical committee[1] for tweeting a link to a Quillette article on freedom of speech[2]. Rod's tweet got him in hot water, but one of his peers had plenty of blatantly sexist tweets and received no reports for CoC violations.[3]

[1] https://github.com/nodejs/CTC/issues/165
[2] https://quillette.com/2017/07/18/neurodiversity-case-free-sp...
[3] Such as https://twitter.com/maybekatz/status/900414216888139776 "Men are fragile, often incompetent babies with no sense of humor, and I like reminding them of their inferiority."

Maga a projekt vezetősége, gondolom. Nem ismerem a Pythont.
A PostgreSQL esetében is minden bannolásról, minden szabálysértésről a CoC bizottság véleményét figyelembe véve végül a Core Team dönt. Csak éppen a munka egy részét offloadolják a CoC bizottságnak, de a döntés továbbra is a Core Teamnél van arról, hogy ki van bannolva, vagy ki nincs, de az aprómunka a CoC bizottságé. Amely bizottság tagjait a Core Team nevezi ki, továbbra is, a jelentkezők közül.

Grammarnazi ON
Az avagynak nem kizáró 'vagy' a jelentése, hanem 'vagyis', pont teljesen ellentétes értelműen használod. Eléggé zavaró.
Grammarnazi OFF

Nehezen tudja átvenni a hatalmat, mert nincs neki hatalma semmire, feladata van, meg javaslatokat tehet. A Core Teamnek van hatalma egyedül, ők adhatnak és vehetnek el bárkitől commiter jogot például. Meg ők szüntethetik meg valakinek a CoC bizottsági tagságát, ha épp azt látják, hogy rossz felé viszi a projektet a 'munkássága'.

> Az avagynak nem az a jelentése, hogy 'vagy', hanem 'azaz', pont teljesen ellentétes értelműen használod. Eléggé zavaró.

http://www.e-nyelv.hu/2013-09-12/avagy-3/

Az avagy kötőszó jelentése ugyanaz, mint a vagyé, csak régies.

Tehát nem én használom rosszul.

> Nehezen tudja átvenni a hatalmat, mert nincs neki hatalma semmire, feladata van, meg javaslatokat tehet. A Core Teamnek van hatalma egyedül, ők adhatnak és vehetnek el bárkitől commiter jogot például. Meg ők szüntethetik meg valakinek a CoC bizottsági tagságát, ha épp azt látják, hogy rossz felé viszi a projektet a 'munkássága'.

Úgy legyen.

Pont Ők hozzák fel a szövegkontextust, s e szövegkörnyezetben semmi köze a rabszolgasághoz, s ennek használatával nem támogatod a rabszolgaságot. Ezt meg kell értetni azokkal, kik besértődnek az ilyen kifejezéseken.

Mellesleg figyelmedre juttatnám, hogy milyen gondolatmenettel jutottak el ennek változtatására: "which *can be associated* to slavery.". Ez alapján szerintem minden szót és számot le lehetne cserélni, no de mire? :D

Ez a gondolkozás veszélyes, s már megéltünk (mint emberiség, Én személyesen nem, s nem is szeretnék) hasonló időket, aztán változtattunk, s most megint jön egy ilyen korszak, úgy, hogy a jelenben e idők ellen vagyunk? Nagyon progresszív.

Már belinkeltem, de neked is mutatnám, hogy mennyi változtatni valónk van még mert a kisebbség képtelen a szövegkörnyezet felismerésére, s seggfájósak lesznek: https://web.archive.org/web/20110610004536/http://www.vislab.uq.edu.au/…

Évekkel ezelőtt Én is említettem ismerőseimnek ezeket a problémákat (meg a potenciális, valószínű következményeiket), de mivel nem érintették Őket személyesen (mert nem volt elterjedt), ezért csak vállukat vonták. Most, hogy több olyan projekt jövőjét érinti ez a dolog (negatívan), melyhez közel állnak, sírnak.

> Pont Ők hozzák fel a szövegkontextust, s e szövegkörnyezetben semmi köze a rabszolgasághoz, s ennek használatával nem támogatod a rabszolgaságot.

Támogatni a rabszolgaságot? Fogalmam sincsen hogy mi vagy ki ellen hozod ezt fel. Nem hiszem, hogy ez sokra vezet.

> Mellesleg figyelmedre juttatnám, hogy milyen gondolatmenettel jutottak el ennek változtatására: "which *can be associated* to slavery.". Ez alapján szerintem minden szót és számot le lehetne cserélni, no de mire? :D

Nem látom.
Azt látom, hogy a rabszolga folyamatok elnevezése hogyan hozható összefüggésbe a rabszolgasággal. (Vagy összefüggésbe a rabszolgákkal magukkal, és akkor még nyilvánvalóbb.)
Bármely más változó vagy függvény vagy koncepció név hogyan hozható összefüggésbe bármi mással?

Kérlek, legalább olvasd el, hogy mit írsz, s hogy mire válaszoltam (arra amit írtál).

Egy kérdésed volt: "Bármely más változó vagy függvény vagy koncepció név hogyan hozható összefüggésbe bármi mással?"

Erre válaszoltam.

Mit nem látsz? Nem csak a rabszolgaságról szól a történet. Ezt mindennel eljátsszák. Egyébként meg nem Én vagyok az a személy, aki összeasszociál mindent egymással, de ne aggódj, amennyiben tudsz angolul, bőven találsz hozzászólásokat melyek megválaszolják a kérdéseidet.

Ha gondolod előrekeresem neked megint a linkeket, de remélem megtalálod egyedül is.

Egyelőre ezeket olvasgasd, s döntsd el, hogy sírsz vagy nevetsz:

https://bugs.python.org/issue34605

Találsz több linket az oldalon, azokra is nyugodtan menj rá, ne fogd vissza magad. Ők sem tették: https://bugs.python.org/issue34660 :D

Vicces, mert amire válaszoltál, ott belinkeltem ugyanezt, sőt, olyan jellegű megállapítást tettem („nem derült ki”), ami azt jelzi hogy végigolvastam az egészet.

Szóval inkább sírok, azt hiszem.

> Egy kérdésed volt: "Bármely más változó vagy függvény vagy koncepció név hogyan hozható összefüggésbe bármi mással?"
> Erre válaszoltam.

Az meg erre volt válasz:

> Mellesleg figyelmedre juttatnám, hogy milyen gondolatmenettel jutottak el ennek változtatására: "which *can be associated* to slavery.". Ez alapján szerintem minden szót és számot le lehetne cserélni,

Szerintem nem kapjuk el egymás gondolatmenetét. Te nem nézel ki úgy, mint aki elkapná az enyémet, és én sem igazán értem mire válaszolsz. Szerintem hagyjuk így.

Az indokolásról beszéltem, melyet külön kiemeltem: "can be associated".
Ha elolvasod a nem tudom hányadik hozzászólást, akkor láthatod, hogy arbitrary módon emelnek ki kivételeket, s valahogy a "master" szó bizonyos helyeken nem asszociálható a rabszolgasághoz. Ezt így hogy? Ha érted, kérlek segíts.

Változtassuk meg a master/slave terminológiát, mert ez szövegkontextus felismerés hiányában asszociálható a rabszolgatartáshoz[1].

Kivétel: "master" branch, stb. mert valahogy ebben az esetben nem asszociálható a rabszolgatartáshoz. Miért nem?

Probléma van maga az indokolással, meg a szelektív, arbitrary módon kiválasztott kivételekkel, melyek az indokolással szembe mennek.

[1] Úgy, mint akármi más, mint pl. a "finger" asszociálható a patriarchátushoz (:D), meg a nemi erőszakhoz, meg egyéb ide nem illő baromságokhoz, ezt az utolsó (s egyetlen) linkem az első válaszomban tisztázza viccként, de ezek az idióták túl komolyan vették. Annyira komolyan, hogy állítólag a következő hónapokban (!) végig fogja olvasni a dokumentációt, s meg fogja változtatni a terminológiát, ahelyett, hogy fontosabb dolgokra összpontosítana, mint pl. a dokumentáció kiegészítésével, stb. Ezekkel a módosításokkal a dokumentáció elveszti funkcióját, s inkább zavart fog kelteni, mindezt miért? Mert néhány embernek túl nagy a fantáziája, meg nem képes a szövegkontextus felismerésére? Ugyan kérlek.

Nekem ezzel a felesleges, időpocsékolós mentális maszturbációval van a problémám, miközben semmi konzisztenciát nem tudnak tartani, meg folyamatos ellentmondásokba ütköznek.

A master slave átnevezésben az a vicces, hogy a slave-et worker-re nevezték át, ami már jelent valami mást. Szóval objektíve rosszabb lett a terminológia, mert ami eddig egyértelmű volt, az mostantól nem az.

Arról nem is beszélve, hogy a modern kori bérrabszolgákat sértheti, hogy worker-nek nevezik - ami tudvalevőleg bérrabszolgaságra utal összekacsintós szalonkapitalista módon. Az ő érzékenységük már smafu?

Sőt, a méheknél a worker bee még durvább, mert: "A worker bee is any female (eusocial) bee that lacks the full reproductive capacity of the colony's queen bee". Tehát gender szempontból sem semleges kifejezés, sokakat sérthet!4!44!!4

Valahogy mindig is hidegen hagytak a Code of Conduct-ok, illetve a hozzá hasonló szellemi faszverések.

Viszont, ha már Saxus Mérnök Úr is első reakcióként elszörnyedve bazmegel, akkor itt valami tényleg nem kóser.

Próbálok együtt érezni. Valószínűleg olyan érzés lehet, mint nekem, amikor meglátom, hogy egy korábban gyakran látogatott honlap átáll csiligány, touchscreen-idealista arculatra. Vagy mikor az Intel bejelenti, hogy nem támogatja a Windows 10-et tökéletesen elfuttató, 2. generációs gépek videókártyáit saját driver-rel, nehogy ne kelljen újat venni, ha értelmesen használni szeretnéd.

"Próbálok együtt érezni."

Szerintem ebben a mai, fejlett, liberális, szabadelvű, különbségek leküzdésére törekvő társadalomban nem érzel eléggé együtt az Intel mérnökeivel. Ők a különbségtételek leküzdését terjesztik a támogatás megvonásával is elő.(csak egyetlen, egységes platform támogatásával, hiszen ha egynél többet támogatnak, az a nem támogatott platformra nézve kirekesztő különbségtétel) Ilyetén gondolataid szavakban manifesztálódása verbálisan bántó lehet, és már maga a gondolat megléte miatt is káros lehetsz a közösségre.

Vicceltem, ne vedd komolyan. Részben related erőteljes kifordítása a dolognak. Egyébként az a lépés tényleg kérdőjelezhető volt. Volt érintett gépem.

Sqlite-féle szabályzat:

1. First of all, love the Lord God with your whole heart, your whole soul, and your whole strength.
...

Egyébként az SQLite fejlesztése eléggé eltér az átlagostól. Annak ellenére, hogy valószínű a legtöbb software-ben jelenlevő third party lib (Windows, Android, iOS, Chrome, Firefox, stb.):
- A kód nagy részét egy ember írta: https://www.sqlite.org/crew.html
- Bár nyílt forrású, de nem igazán fogad külső módosításokat
- Saját fejlesztésű verziókezelőt használ: https://sqlite.org/whynotgit.html

"I have an assistant, Dan Kennedy, an Australian living in Thailand, who contributes a lot of code," Hipp says. "He works for me, I pay him. There are some people at Google who have been contributing to the full text search capability. But Dan and I have done in excess of 99% of the code."

One of the limiting factors is that anyone contributing code must waive their copyright. "I require anyone who contributes code to sign a copyright disclaimer, and I keep those copyright disclaimers in my fire safe," Hipp says.

Less than half of the program code is delivered as the database engine. The larger part consists of thousands of automated tests, which exercise the code and check that the results are as expected. "That's the real key to keeping it working well," he says.

"It's very clear to me that if I'd had any business sense whatsoever I could have made a lot of money, but I don't," he says. "I like to tell people that we make enough to live fine in Charlotte, North Carolina. We don't make nearly enough money to live in London or San Francisco, but we don't live there so that's OK," he adds - with a touch, just a touch, of wistfulness.

forrás