Linus Torvalds: Linux 4.19-rc4, egy elnézéskérés és a karbantartás ideiglenes átadása

Címkék

Linus a hétvégén szokásának megfelelően kiadta az aktuális kernel fejlesztési ciklusának soron következő prepatchét. Levele a szokásos rövid összefoglalóval kezdődött, de azzal nem ért véget. Linus folytatva levelét, arról írt, hogy a szokásos, éves Kernel Summit rendezvénnyel kapcsolatban újfent flame-be keveredett, ismételten nem úgy reagált, ahogy illő lett volna, de ezúttal önvizsgálatot tartott, elnézést kért és arra jutott, hogy ez így nem mehet tovább.

I am not an emotionally empathetic kind of person and that probably doesn't come as a big surprise to anybody. Least of all me. The fact that I then misread people and don't realize (for years) how badly I've judged a situation and contributed to an unprofessional environment is not good.

This week people in our community confronted me about my lifetime of not understanding emotions. My flippant attacks in emails have been both unprofessional and uncalled for. Especially at times when I made it personal. In my quest for a better patch, this made sense to me. I know now this was not OK and I am truly sorry.

Úgy döntött, hogy változtatnia kell a viselkedésén:

The above is basically a long-winded way to get to the somewhat painful personal admission that hey, I need to change some of my behavior, and I want to apologize to the people that my personal behavior hurt and possibly drove away from kernel development entirely.

Egy időre elvonul és segítséggel megpróbál egy kis empátiát magára szedni:

I am going to take time off and get some assistance on how to understand people’s emotions and respond appropriately.

Ennek érdekében megkérte Greg Kroah-Hartmant, hogy segítsen karbantartani a 4.19-es kernelt az -rc4-től a végleges kiadásig, addig ő elvonul javítani a viselkedésén:

I actually think that 4.19 is looking fairly good, things have gotten to the "calm" period of the release cycle, and I've talked to Greg to ask him if he'd mind finishing up 4.19 for me, so that I can take a break, and try to at least fix my own behavior.

Linus szerint ezt nem úgy kell elkönyvelni, hogy kiégett és már nem akarja karbantartani a kernelt. Sőt, ellenkezőleg. Nagyon is akarja folytatni azt a munkát, amin immár majdnem három évtizede dolgozik:

This is not some kind of "I'm burnt out, I need to just go away" break. I'm not feeling like I don't want to continue maintaining Linux. Quite the reverse. I very much *do* want to continue to do this project that I've been working on for almost three decades.

A bejelentés itt olvasható.

Hozzászólások

Egy ilyen elvonulás nekem se ártana :-)

Ez vajon hány másik emberre férne még rá az IT iparban? (Köztük kicsit rám is!)
Egyébként great respect, ezt felismerni és azonnal tenni ellene, nem semmi.

--
Where do you want to go today?
[nobody@salcay:~]$_

Az a vicc, hogy ha valaki náthás, elmegy az orvoshoz,
de ha lelki- vagy elmebaja van, akkor magatol nem szokott.

Foleg itthon jellemzo, hogy szegyenkategoria a pszichologushoz jaras.

Persze vannak intelligensebb emberek, akiknek ez nem problema; elmenni.

"Arrogant – INTJs are perfectly capable of carrying their confidence too far, falsely believing that they’ve resolved all the pertinent issues of a matter and closing themselves off to the opinions of those they believe to be intellectually inferior. Combined with their irreverence for social conventions, INTJs can be brutally insensitive in making their opinions of others all too clear."

https://www.16personalities.com/intj-strengths-and-weaknesses

Erdekes, hogy a nagy elfogadas jegyeben epp probaljak egy ember szemelyiseget kulso erok termeszetellenesen megvaltoztatni...

A szemelyiseget nem kell megvaltoztatni ahhoz, hogy az ember rajojjon, hogy idonkent oltari nagy seggfej tud lenni, es az egyszerubb kozremukodes erdekeben neha tudatosan moderalja magat. Attol meg maradhat olyan bunko amilyen csak akar, de neha erdemes a masikat is figyelembe venni egy minimalis szinten legalabb a kommunikacio par percere :)

Ha valaki nem hagyja, hogy az erzelmei vegyek at az iranyitast a vitakulturaja felett, akkor annak hot tok mindegy, hogy milyen stilusban irodik a dolog, hiszen hidegveruen, logikusan vegig tudja gondolni a reakciot, es ra tud vilagitani / el tud vonatkoztatni a neki nem tetszo szavak(ra/tol) / hangsuly(ra/tol).

Ha mar personality type, en alapvetoen ENTP vagyok, azaz:

"Very Argumentative – If there’s anything ENTPs enjoy, it’s the mental exercise of debating an idea, and nothing is sacred. More consensus-oriented personality types rarely appreciate the vigor with which ENTP personalities tear down their beliefs and methods, leading to a great deal of tension.

Insensitive – Being so rational, ENTPs often misjudge others feelings and push their debates well past others’ tolerance levels. People with this personality type don’t really consider emotional points to be valid in such debates either, which magnifies the issue tremendously."

Szoval en ilyen szempontbol meg tudom erteni Linust. Logika, racionalitas fele nem lehet (nem szabad) erzelmi alapon kozeliteni. Ha az erzelmeidbe tapos egy logikus - meg ha szokimondo is - velemeny, akkor valamit nem jol csinalsz (vagy csak a feeler tipusok koze tartozol).

Es ez a baj. Az IT, a programozas a racionalis emberek terulete volt sokaig. Ott az ilyen adok-kapok belefer.

Viszont sajnos higul a szakma. Bejottek a sertodos embrek, akiknek a jozan esz helyett a sajat erzeseik a fontosak. Es ez nem jo.

Adott szintig szerintem rendben is van, attol fuggoen hogy ki a masik fel. Ha valaki tud kommunikalni, akkor azt is tudja, kivel hogyan kell (ha mar szemelyisegtipusok kerultek feljebb szoba), es ennek megfeleloen alakitja a mondandojat. Ettol a szemelyisege nem fog meg torzulni, csak tudatosabban ervel.

Elkepzelheto. Ha igy van, akkor jol van. Ha o ugy erzi, hogy lenne a kommunikacion mit javitani, akkor az teljesen rendben van. Oregszik o is, lehet kezd szentimentalis lenni.

Vagy tenyleg leszoltak neki fentrol, hogy "fogjad vissza magad mert baj lesz", ami viszont gusztustalan.

Szerk: elolvasva ujra a postot: ha esetleg lentrol jott a panasz, miszerint ez nem volt szep, es bla bla, de kulturaltan, akkor respect a reklamalonak. En csak egy dologtol felek, hogy ez neki kenyszeruseg, nem szabad akarat

Szerk2 (mert korabban az "elolvasva ujra a postot" alatt azt ertettem, hogy elolvasva az elso ket bekezdest; tenyleg irja, hogy reakciok miatt akar valtoztatni. Szamomra mar csak a level / kommunikacio hangvetele a kerdeses, hogy tudjam hol allok.

Sserk3: lentebb ugy nez ki, hogy a CoC commit verte ki nala a biztositekot, szoval ja, Linusszal vagyok.

Próbáld ki! (bár lehet mire visszajön már késő)
Csinálj egy patch-et a kernelbe, dolgozz rajta hetekig éjjel-nappal, küldd be és lássuk mit válaszol rá. Ha azt kapod vissza pl, hogy "complete and utter garbage, go and do dishwashing instead of programming", akkor nézzük meg hogyan kezeled. Vannak akik jobban, vannak akik kevésbé és vannak akiket az öngyilkosság szélére sodorhat.

Szerintem erre Linus magától jött rá, nincs benne semmi gender-szak vagy trendi PC-ség vagy külső nyomás. Egyszerűen nem lehet így másokkal együtt dolgozni pláne nem remotely.

Szerinted mit kaptam en itt, meg mas forumokon osszesen? :D

Tudom jol, milyen az amikor trollnak neveznek, amikor beled kotnek, amikor szemelyeskednek... ateltem. Erdekelt? Nem :) A legjobb dolog amit egy agressziv emberrel tudsz tenni (legalabbis online mindenkepp, de IRL is), hogy asszertiven alsz hozza.

"Figyelj, ebben ugyan igazad van, de szerintem amaz ugy van jol mert ez es ez". Ha nem tudja az ember a sajat megoldasat megindokolni, akkor lehet, hogy a lebaszas jogos volt... Nem kell a nyelvezeten fennakadni. Nem erdekes. Ha felhuzod magad rajta, akkor megsertodtel. Az erzelem. Racionalis vitaban erzelemnek helye nincs.

Ezert irtam, hogy csinalj patch-et, mert mas dolog, ha egy nagyobb munkad utan, amibe beleadtal apait-anyait, kapsz egy ilyen kommentet vagy egy sima hozzaszolasod utan. A masik dolog meg amit irtam, hogy persze nem mindegy ki kapja. Vannak akik ki tudjak zarni az erzelmeiket es lepereg roluk az ilyesmi, de vannak akik nem es ok vannak tobbsegben.

Az asszertivitas eppen azt hivatott elosegiteni, hogy az erzelmek mindket fel reszerol ki legyenek zarva, hiszen itt pont arrol van szo, hogy Linus hozza be oket a beszelgetesbe, a fogado feltol pedig "elvarjuk", hogy hagyja figyelmen kivul. A celjat pedig nem eri el, akarmennyire is felnezunk Linusra, tokeletesen kontraproduktiv es szerintem ezzel gyoztek meg, hogy jo lenne valtoztatni. Tavol tart jo programozokat a kerneltol.

Lehet, hogy téged nem érdekelt, de ez nem azt jelenti, hogy mások is így vannak vele. Ha az ember megbecsüli a tudását és tahón fogadják, akkor elviszi máshova. Azok maradnak, akiknek vagy valamiért baromi fontos (pl. egy nagy cég azért fizeti), vagy a saját stílusuk is ilyen.

Na de ha a tudását cseszik le, megindokolják a miértjét, s a lecseszőnek igaza van, akkor hol itt a probléma? Ha tanulni akar, akkor ez szerintem elfogadható. Ha pedig úgy gondolja, vigye el máshova a tudását, senki nem mondta, hogy ne tegye. Nyugodtan. Csatlakozzon olyan közösséghez, amelyik neki jobban megfelel, a lehetőség adott.

Emellett ez használható szűrőként is.

Én is megbecsülöm tudásomat, de mint már egy másik szálban is írtam, hidegen hagy ha a többi érv mellett ott hagynak néhány másnak offenzív kifejezést. Bevallom, Én is szoktam használni őket nyomatékosítás céljából. Akinek nem tetszett, az továbbállt. Akit nem zavart (mert az érzések irrelevánsak egy szakmai vitában, s ne tereljük el e érzések felé a vitát), az maradt. Ez ilyen. :D

Pont az a baj vele, hogy nem szűrőként használható, hanem szűrőként működik, csak nem azokat szűri ki, akik szakmailag jók, hanem azokat, akik jól viselik a bunkókat. Fejlesztőből egyre több kell a világnak, nem engedheted meg magadnak, hogy egy szakmai szempontból irreleváns szempont alapján elveszíts egy csomó jó (vagy azzá válni képes) fejlesztőt.

Az a baj, hogy egy-egy beszólást sokkal könnyebb elviselni, mint a mindenen besértődő embereket. Úgy is mondhatjuk, hogy a beszólás, anyázás tartja egészségesen a légkört, mert a hisztiző hópihéket kívül tartja.

Csak gondolj bele, hogy kivel dolgoznál szívesebben együtt? Linusszal, vagy egy lilahajú transzgender CoC fogalmazóval?

Nem olvastam végig alaposan, de az érdekelne, hogy hogy a búbánatos faszba kerül egyáltalán szóba a nemi erőszak témaköre egy tech projekt keretén belül. Mi a tököm köze van hozzá? Miért kell nekem ilyenekkel foglalkoznom egy tech projekt keretein belül?

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

A CoC egy szarmágnes, vonzza az ilyen egyéneket kik csak a projektet akarják szétbaszni. Erre aztán tényleg szüksége volt a projektnek.

A poén az, hogy ez a személy nem járult hozzá a projekthez (s soha a büdös életben nem is fog, mert nem képes rá), s pont leszarja, hogy mi történik vele. Sérelem Őt sajnos nem éri, viszont aki ellen felhozza a nemi erőszakos vádakat, hát... jah. Kemény.

Profival, aki megcsinálja a feladatát. Nem érdekel se a haja színe, se a neme. Én is szoktam beszólogatni, haveroknak, akikről tudom, hogy nem bántja őket. De egy nagy nagy projektben amatőr hiba. Az illem része tudni, hogy hol vagy.
A jól definiált, leírt szabályoknak meg az az előnye, hogy tudod, hogy ha ehhez tartod magad, akkor nem kell majd vitatkozni, lehet a munkával foglalkozni. Aki tudja az illemet magától is, annak nem lesz nehéz követnie, aki meg amúgy bunkó, annak fejlődési lehetőség.
Amúgy Linus nem hiszem, hogy olyan rossz példa lenne. Volt egy-két durva beszólása, de az esetek döntő többségében konstruktív. Ha dolgozik rajta, hogy ne húzza fel magát könnyen, az viszont még egészségesebb is.

Pont az a baj vele, hogy nem szűrőként használható, hanem szűrőként működik, csak nem azokat szűri ki, akik szakmailag jók, hanem azokat, akik jól viselik a bunkókat. Fejlesztőből egyre több kell a világnak, nem engedheted meg magadnak, hogy egy szakmai szempontból irreleváns szempont alapján elveszíts egy csomó jó (vagy azzá válni képes) fejlesztőt.

Kicsit idealizált a dobozolás (típusok pl.), bár néha könnyebb, ha csak a tartalom számít...
(én is INTJ vagyok - néha INTP, sokszor "érzelemvak", de az arroganciát nem csípem, sőt, állítólag erős az empátiám :))
Szerintem ez a kulcs (...már ha bármi..): "stay open to new ideas, supported by logic".

MS-nek Linuxos projectjei vannak, Linus bocsánatot kér, és nem káromkodik többet. The end is near! :)

"...handing C++ to the average programmer seems roughly comparable to handing a loaded .45 to a chimpanzee." -- Ted Ts'o

Én vagyok az egyetlen, aki szerint ez hülyeség? Majd jól megváltoztatja magát majd 30 év után? Ugyan már!

Amúgy meg jó pihenést neki, az sosem árt. De miért kell ezért elnézést kérni?

Jó, igazából a konkrét balhét nem láttam, valaki belinkelhetné.

Ezt nem értem. Ez egy ellenpélda az állításodhoz, ami elegendő arra, hogy az állításod romokba döntse. Először persze el kéne dönteni objektíven, hogy mi számít hülyeségnek, s mi nem. Abban az értelemben, miszerint a "hülyeség" = "nem hasznos", az állításod ("a tetovalas a hulyeseg") téves. Az ellenpélda egy példa a hasznosságára. Legfeljebb fogalmazhattál volna másképpen: "jelen tudomásom szerint", vagy "szerintem általában hülyeség, kivétel X és Y esetekben". :P

Nekem ebben a threadben leginkább James Bottomley tűnt legprovokatívabbnak, aki kb. "váltsuk le Linust holnaptól" szinten nyitotta a beszélgetést... :)

Egyébként szerintem a "belső kör" elég régóta jól kialakult, pl. GKH felkérése kb. egyértelmű lépés volt. Simán el tudnám képzelni, hogy pl. olyan irányba mennek el, hogy Linus és GKH felváltva menedzselik a kernel release-t, így egyrészt Linusnak is lehetősége lenne olyan projektekbe jobban belemenni, amik mondjuk hosszabb távúak + a feltöltődést is segíti, hogy a tényleg nyaktörő tempóban tolt kernel fejlesztés koordinálását nem egyedül kellene csinálnia.

Félig poén: Milyen lenne már, ha visszajönne pár hét múlva egy kockák számára tervezett önfejlesztő rendszerrel / appal. :) A Linux és a Git után nem biztos, hogy annyira elrugaszkodott lehetőség ez...:)

"Félig poén: Milyen lenne már, ha visszajönne pár hét múlva egy kockák számára tervezett önfejlesztő rendszerrel / appal. :) A Linux és a Git után nem biztos, hogy annyira elrugaszkodott lehetőség ez...:)"

:)

Ő is tool-okban gondolkozik, de egyszerűbben fogná meg a dolgot:

This is more like the time I got out of kernel development for a while
because I needed to write a little tool called "git". I need to take
a break to get help on how to behave differently and fix some issues
in my tooling and workflow.

And yes, some of it might be "just" tooling. Maybe I can get an email
filter in place so at when I send email with curse-words, they just
won't go out. Because hey, I'm a big believer in tools, and at least
_some_ problems going forward might be improved with simple
automation.

--
trey @ gépház

Ilyen szavakat olvasni Linustól 25+ év után, hogy "sorry" és "apologize"... Biztos, hogy ő írta a levelet? :)

Vagy csak ezt akarják elhitetni velünk, hogy ne fogjunk gyanút. :)

Ui: Viccen kívül nem látom hogy ennek a konkrét esetnek mi köze az SJW-khez? Sokkal valószínűbbnek tartom, hogy Linus jutott el odáig, hogy változtatni akar a szokásain a hatékonyság vagy akár a saját boldogsága érdekében.

Azt nem értem, hogy a közösség viselkedési szabályainak dokumentálása miért mérgezi a projektet? A legtöbb nagy levlistának már 20-30 éve is volt listaszabályzata, kezdve onnan, hogy hogyan kell idézni a leveleket, és aki nem olvasta kapta az RTFM-et gyorsan. Miben más ez?

Nem a dokumentálása önmagában a baj, hanem annak módja.

Tegyél egy próbát, hasonlítsd össze magad.

TrueOS RoC:

https://www.trueos.org/rulesofconduct/

FreeBSD CoC:

https://www.freebsd.org/internal/code-of-conduct.html

És amikor túltolják, a lehetséges következmények:

https://hup.hu/cikkek/20180503/az_egyik_vezeto_llvm_fejleszto_elhagyja_…

Magyarul a PC-ség túltolása mérgező a projektekre. Lásd még: bikeshed (amit éppen a FreeBSD projekt írt le először), eltereli a figyelmet a projekt fő céljairól, felesleges erőforrásokat emészt fel stb.

--
trey @ gépház

Itt csak az egyik oldalt sorolod, amikor a "túltolt pc-ség miatt" elhagy valaki egy project-et. De vajon hányan hagyták el, vagy nem is csatlakoztak, a pc-ség hiánya miatt (perszer a pc az most trágár szónak számít, de ha "illemtudást" vagy "decens viselkedést" írok, akkor ugyanaz.)

És persze PC-ségen, illetve illemtudáson nem azt értem, hogy mostantól semmit nem szabad a nevén nevezni, vagy kimondani, hogy valami rossz, de lehet azt civilizáltan csinálni (a PC-séget nem arra találták ki, hogy ne lehessen kimondani, ha valami nem jó, hanem hogy ne sértsünk embereket feleslegesen).
Egy rossz ötletre reagálhatja a főnököd azt is, hogy
-Pistukám, gondold át még egyszer? Ha "X" és "Y", akkor így "C" lesz, és ezt nem akarjuk.
és azt is, hogy
-Melyik b***i barom találta már ki ezt a f***ságot? Nem látjátok, marhák, hogy ez szar? Nézzétek már át a vak szemetekkel?

Ettől függhet, hogy melyik esetben lesznek a dolgok a végén jól megcsinálva. Az első esetben fog továbbra is mindenki ötletelni, és a másodikban fogják csak ímmel-ámmal megcsinálni szó szerint azt, amit a főnök mondott?

Talán először olvastam el egy ilyen diffet teljes egészében, és nem tervezek ebből rendszert csinálni. Két gondolat fogalmazódott meg bennem:

  1. Az eredeti változat első bekezdése mind formailag, mind tartalmilag törlésre került. Ez nekem azt üzeni, hogy a Linux kernel fejlesztőinek ezentúl nem célja "to see the best possible solution for the overall success of Linux", valamint nem kell számítani arra, hogy "Your code and ideas behind it will be carefully reviewed, often resulting in critique and criticism." A fejlesztői folyamat megváltozásával a jövőben nem lesz igaz a kijelentés, miszerint "This development process has been proven to create the most robust operating system kernel ever, and we do not want to do anything to cause the quality of submission and eventual result to ever decrease."
  2. Az új code of conflict conduct confuck felsorol egy rakás szempontot, ami szerint nem érheti zaklatás a hozzájárulókat: "age, body size, disability, ethnicity, sex characteristics, gender identity and expression, level of experience, education, socio-economic status, nationality, personal appearance, race, religion, or sexual identity and orientation". Ebből a felsorolásból csak én hiányolom a politikai meggyőződést, a személyes véleményt, vagy a személyiséget? Persze tudom én, nyilván nem véletlenül van kihagyva...

Régen volt netikett, és sokáig be is tartották. Ma már nincs egységes internetes netikett, minden kis közösség/projekt/whatever saját maga alakítja ki saját szabályait. Csak most már code of conductnak hívják ezt. Mi azzal a baj, hogy elő vannak írva viselkedési szabályok az interneten?
Régen is elő voltak írva.

Detto, kollégával is épp azt nézzük, hogy valami április elsejei cikkre kattintottunk-e, nem-e a fun rovatban van, stb.

Nem mondom, hogy Linus kommunikációja mindig okés, de valamiért nekem is az SJW-s vonal jutott eszembe először...

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Felevente kuldenek assertive kommunikacios treningre :D
Hehehe

Pedig a jó vezetők pontosan tudják, hogy az asszertív kommunikáció sokkal jobban előrevisz egy céget, mint bármennyi túlóra vagy bármennyi prémium beigérése...és azt is tudják, hogy a cégkultúrát legjobban nem drága tréningekkel, hanem példamutatással lehet építeni.

Aki szereti Monty Pythont és/vagy John Cleese-t, annak: https://www.videoarts.com/vintage-video-arts/straight-talking/

egyrészt maximális respect mert ehhez a mai világban acélgerinc kell, mésfelől viszont... baszd meg Linus, el ne merjél puhulni :P viccet félre, szerintem az a szókimondó és gyakran tagadhatatlanul bunkó karakter amit LT valósít(ott) meg, erre egyszerűen szükség van. máskülönben ki fogja például nyilvánosan elküldeni melegebb éghajlatra az összeférhetetlen óriásvállalatokat https://www.youtube.com/watch?v=IVpOyKCNZYw csak hogy egyet emeljek ki a sok közül...

"all submitted complaints will be forwarded to /dev/null for further investigation"
"ez ilyen hippi kommunás felfogás, ahogy Stallman sámán módjára dobol a nagy hasán, hogy GNU, free software, free as free beer."

Simán el tudom képzelni, hogy valaki bemószerolta a munkaadójánál (The Linux Foundation), ami mögött pol. korr. cégek állnak és forszírozták, hogy változtasson a kommunikáción. Onnan kapja full time a fizetését.

Ha ez így történt, akkor az egy nagyon sajnálatos dolog.

--
trey @ gépház

Nagy különbség van a végrehajtói feladatkör és a kreatív feladatkörök között, a katonaságnál arra nevelnek jelentős részben, hogy hajtsd végre amit mondtak, és ne add fel, és azért kellesz, mert egy rambó nem képes leverni a CCCP-t. Klón kell, nem annyira öntudatos egyed. A patch beküldők viszont nem klónozhatók ordítással. Ahhoz, hogy az igazad felfogják nem decibellek kellenek, hanem érthető kommunikáció.

"Nagy különbség van a végrehajtói feladatkör és a kreatív feladatkörök között, "

Tudom, én is végeztem vezetéselmélet tréninget.

"A patch beküldők viszont nem klónozhatók ordítással. Ahhoz, hogy az igazad felfogják nem decibellek kellenek, hanem érthető kommunikáció."

Ebben egyetértünk, bár Torvalds szerintem pont az, aki gyakran szájbarágósan elmondja, hogy mivel mi a probléma és példákkal illusztrálja, hogy hogyan kellett volna. Ami kifogás lehet, az cizelláltság. Annak meg nincs köze a tartalmához.

--
trey @ gépház

A lehetséges gyógyulás elsö és legfontosabb lépése, ha belátjuk, hogy betegek vagyunk. A legtöbben már eddig sem jutnak el általában.

--
robyboy

Polkorrekt SJW-kedés helyett inkább azokat a gyártókat kéne szivatni, akik beépítik a Linuxot a cuccaikba, aztán magasról tesznek a GPL-re és ezekre, és a komplett platformjaik mainline-ba tolása fel sem merül, inkább szopjál paraszt 2.6-os Linuxszal 2018-ban. De gondolom ha valaki határozottan rájuk mordulna, az is megbántana valakit aki aztán sírva megmondaná őket anyunak, ezért inkább megsimogatják a buksijukat hogy ügyesek vagytok. Itt tartunk.

Egyébként elkövettem azt a hibát, hogy beleolvastam néhány Twitter threadbe ami Linus levelére reakció. Azt a mennyiségű büdös semmirevaló inkubátorszökevény senkit, aki élvezettel rúg a földön fekvő oroszlánba, és a vérét inná annak az embernek, aki alapjaiban változtatta meg az IT-t és sok szempontból magát a szoftverfejlesztést is az elmúlt 25 évben. Már elég sokszor elhittem, hogy elértük a mélypontot, de aztán mindig megjelenik egy csapat barom egy ipari exkavátorral. Áh, hagyjuk...

-=- Mire a programozó: "Na és szerintetek ki csinálta a káoszt?" -=-

> Polkorrekt SJW-kedés helyett inkább azokat a gyártókat kéne szivatni, akik beépítik a Linuxot a cuccaikba, aztán magasról tesznek a GPL-re és ezekre, és a komplett platformjaik mainline-ba tolása fel sem merül, inkább szopjál paraszt 2.6-os Linuxszal 2018-ban

+1
Csak azzal az a baj, hogy kéne valamit csinálni is, nem elég sértődötten verni a billentyűzetet. Ez a fajta öncélú SJW-skedés szuperkonform, elég szó szerint bármilyen fröccsöntött dráma hozzá, hozzáadott érték 0 de legalább a befektetett meló is. Senkinek nem lesz tőle ténylegesen jobb vagy egyszerűbb az élete, de legalább basztatva vannak azok is akik inkább csak dolgoznának. Nem véletlen, hogy ekkora teret nyer ez az egész, akik ténylegesen a munkájuk szeretnék végezni, inkább vállat vonnak és bemergelik CoC PR-t csak hagyják őket békén...

Erősen vártam ennek a napnak az eljövetelét. Egyre siralmasabb ahogy szép lassan beszivárogtak az "érzések" egy technológiai levlistára és ahogy egyre inkább teret nyert a seggfájósizmus. Az emberek csak a korbácsból értenek, és hogy nem esett még darabjaira a kernel az erősen köszönhető volt Linus mentalitásának.
Kíváncsi lennék a háttérben zajló folyamatoknak, ahogy trey is kifejtette, nekem is sanda gyanúm, hogy Linus igen komoly ultimátumot kaphatott a pénzcsapok kezelőitől.
Hasonlóképp, nem várom, hogy ennek a visszavonulásnak pozitív következményei lesznek. A kretének most úgy érzik zöld lámpát kaptak és a visszatérése után, ha csak egy kicsit is keményebben fog Linus fellépni annak visítás lesz az eredménye.
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

ugye ebben az a szép, hogy az egyik oldalról ott van a közösségileg fejlesztett, nyílt rendszer imidzse, amit ingyen elérhetővé tesznek neked, meg különben is, opensource, szóval ha bajod van, kijavítod, amúgy kussolj.
Bazár modell meg minden jóság, éljen a Linux mint a legsikeresebb bazár termék, ami megmutatja, hogy mennyire jó dolog a bazár fejlesztési modell.

A másik oldalról meg ott van a valóság: a cégek, akik végeredményben ezt az egész fejlesztést finanszírozzák, és diktálják, hogy mi merre menjen.

Igen. És azt is tudjuk, hogy a konzorciumok hova vezetnek. Én bekészíteném a popcornt és beidőzíteném jövő áprilisára. Addigra jó eséllyel visszajön Linus, meglesznek az első konfliktusok, és a levlista bokáig fog könnyben és takonyba állni.

Ha jól mennek a dolgok, Linusnak elborul az agya és forkolja a saját projectjét, viszi a trademarkot, plusz a normálisabb fejlesztőket. Nagyjából ezzel egyidőben elkezdenek kiugrálni a Foundation céges delegáltjai az ablakokon. A gyógyisok, örömtüzeket gyújtanak, majd a hozzáértés hiánya miatt összeszarják az egészet, 7-8 hónappal később az összes disztró kihátrál a régi branch mögül és dobnak egy csomó newgen unix projectet.

Semleges esetben, Linus visszafog a stílusában. A gyógyisok, örömtüzeket gyújtanak, majd a bikesheding és a többi kreténség miatt 2-3 év alatt összeszarják az egészet, elüldözik a dolgozni akaró fejlesztőket. Linus nyugdíjba megy, a pingvin sírján új os. fog nőni. Ha van igazság akkor pont a Windows.

Rossz esetben, beáll egy langymeleg állapot. Normális lesz, hogy változónevek miatt legyen valaki náci. A teljesítménynövelés helyett lesz szivárványos bootlogo. Az egész kernel verziónként változik minden szinten. Szétesik az egész API, több, konkurens implementációk lesznek, miközben Linus széttárja a karjait, hogy Ő már csak toolokat fejleszt.

--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

"Az emberek csak a korbácsból értenek, és hogy nem esett még darabjaira a kernel az erősen köszönhető volt Linus mentalitásának."

Igen. Ha jól emlékszem, az egész Linaro project úgy indult, hogy Linus beszólt az ARM-os kód minőségére, és ki akarta vágni a mainline-ból.

Az idő eldönti, hogy milyen irányban haladnak a dolgok ezentúl. Várható volt Linus előbb-utóbb eltűnése a színről, ha csak átmeneti is, de az is lehet, végleges lesz.

Elképzelhető az is, hogy a személyes háttérbe szorulása meghozza a linux számára a szép, új jövőt.

--
robyboy

Én a levél végére vártam egy csattanót, mondjuk valami olyat, hogy:
"És kapjátok be, ti töketlen idióta balfaszok".
Vagy bármi, ami az angolban meglévő 3,5 db csúnya szóval leírható, és a ragyogó elméjű finn pingvin képes megfogalmazni vele valami bántót.

Csak ne arra jöjjön vissza, hogy a linuxot addigra már úgy hívják, hogy sytemd-kernel... Vagy ha igen, legalább ne írják át JavaScriptre. (Bár érdekes lenne tudni, hány npm-modulból állna össze, a leftpad-ot is beleszámítva.)

Kicsit beleolvastam a pull requestekbe is. Vicces volt látni, hogy az egyetlen józan ember kommentjét - ugyan még nem törölték ki - elrejtette a github és csak kattintásra jön elő, azzal hogy: "This comment was marked as disruptive content."

https://github.com/python/cpython/pull/9195#issuecomment-420646466

Következő: "your insult at Victor about his English skills is uncalled for; you simply could have pointed out that SEO would be affected."

Bakker, valakinek feltűnt, hogy a másik nem tud angolul és még be is szólt (egész kimért hangnemben ahhoz képest, hogy a normálisabbaknak ökölbe szorul a keze ezektől a marhaságoktól). Erre egy harmadik - akit persze erre nem kértek fel LOL - jön és White Knight-ol egyet, mert az angolul sem tudó retardált nem tudná megvédeni magát egyedül.

Félelmetes beleolvasni is ezekbe a kommentfolyamokba. Nem tudom elképzelni, hogy ilyen környezetben dolgozzak. Ezek a projektek, amikbe beengedik ezeket az elmebeteg kötözködőket mind el fognak bukni. Akiknek CoC kell ahhoz hogy jól érezzék magukat, azoktól minden kitelik.

Tőlem még akár tehetségesek is lehetnek, akkor sem szabad beengedni őket. Ahol ezek megjelennek ott munka helyett drámázás és egymásra mutogatás lesz. Az elfogadható kommunikáció szabályait folyamatosan szigorítani fogják. Figyeljétek meg, eljön az idő amikor a debugging helyett (ami sérti a bogárszexuálisok érzéseit) deissueing-ot kell írni. Kellemetlen lesz átnevezni mindent, de szükséges lesz a nagyobb társadalmi igazságosság érdekében!

De addigra az issue szó is el fog használódni, mert "probléma" szó önmagában kirekesztő. De addigra már nem lesz gond, mert úgysem használ debuggert senki, hiszen a Code of Cucks szerkesztgetéséhez nincs szükség rá.

http://www.eweek.com/enterprise-apps/torvalds-steps-back-from-linux-ker…

"The Linux 4.19 release candidate 4 build was released on Sept. 16. One of the code commits that was formally made to the release candidate was an updated Code of Conduct. The new Code of Conduct aims to make the kernel development process more inclusive and harassment-free. Among the examples of behavior that the Code of Conduct stipulate is using welcoming and inclusive language as well as showing empathy toward other community members."

Off: Hát modjuk az elfogadó szeretetteljes közösségről meg a 'code of conduct'-ról nem feltétlenül a programozóipar jut eszembe... Valami ESR nevű ember még a múlt évezredben ilyesmit írt:

There have been hacker forums where, out of some misguided sense of hyper-courtesy, participants are banned from posting any fault-finding with another's posts, and told “Don't say anything if you're unwilling to help the user.” The resulting departure of clueful participants to elsewhere causes them to descend into meaningless babble and become useless as technical forums.

ESR most is írt a témákban:

http://esr.ibiblio.org/?p=8114 Slaves to speech suppression are masters of nothing

http://esr.ibiblio.org/?p=8120 Hacker culture and the politics of process defense

Szerk.: azok kedvéért, akik nem szeretnek sokat olvasni a lényeget kiemelem:

"The third step is realizing that the propagandists for those demands mean to do you harm. They are selling “manners”, “diversity”, “inclusiveness”, but what they mean to to do is break you into loving Big Brother – becoming the primary instrument of your own oppression, ever alert to conform to the next diktat of the Ministry of Truth as expressed by the language police."

Hevenyészett fordításban:

"A harmadik lépés felismerni, hogy ezkenek a követelményeknek a propagandistái _kárt akarnak okozni neked_. "Jómodort", "diverzitást", "elfogadást" ígérnek, de amit valójában szándékoznak az, hogy betörjenek hogy szeresd a Nagy Testvért. Hogy te magad válj az elnyomásod elsődleges eszközévé, mindig tartsd észben, hogy az Igazság Minisztérium nyelvi rendőrségének diktátumainak meg kell felelned."

Nem. Nem a segítség a cél, hanem az agenda (PC, SJW felsőbbrendűség és gondolatkontroll) terjesztése. Ha megnézed, ezek az emberek lassan 8-10 éve igen komoly erőfeszítéseket folytatnak, hogy a számukra pozitív ideológiai üzenettel rendelkező területekre beszivárogjanak és ott változásokat érjenek el. Az open-source befogadó közössége nekik langymeleg táptalaj, hogy ott megvessék a lábukat és a saját fontosságukat kihangsúlyozva terjesszék az ideológiáikat.
A tipikus életút: Tehetségtelen, de lelkes fejlesztő -> Dokumnetáció író -> Ideológiai megmondóember. Opcionálisan nemváltással megfűszerezve valahol félúton.
A probléma akkor van, ha ezek az emberek hozzáférést kapnak a forrásfához, és innen kezdve pull requestekkel, kozmetikai módosításokkal borzolják a többi fejlesztő kedélyeit.
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Az utolsó mondatra reagálva: a legtöbb esetben viszont a fiatal, de munkatapasztalatot szerezni akaró fejlesztők számára sok esetben az a jótanács, hogy ilyen kozmetikai, dokumentációs pull requestekkel járuljanak hozzá 1-1 open source projekthez, mert azt mindig szívesen látják, ha valakik a sok Nagy Tehetséges Fejlesztő után hátrahagyott káoszt kitakarítja.
Így ez a fajta viselkedés sok open-source projektnél a bekapcsolódás egyedül lehetséges módja lett. Persze ezzel terepet adva annak, hogy ezzel vissza is lehet élni. Szóval itt a Nagy Tehetséges Fejlesztők maguk alatt vágták a fát.

Nem véletlenül vannak cégeknél betanulófeladatok, akár olyanok is, amik 1 éves taszkok, de nem volt fontos megcsinálni, mindig a backlog végén van, de amúgy kiváló arra, hogy a frissen a projektbe kapcsolódó emberke megismerje a toolingot, a technológiákat, a munkafolyamatokat, a kódbázist.

Míg open-source, pláne bazár módon menedzselt projekt esetén ez a dolog nem igazán létezik. Linuxnál szerencsére létezik az Eudyptula Challenge.

Persze, csak más körökben is látom, hogy jelennek meg ilyen emberek és terjesztik a maguk felsőbbrendűnek gondolt eszméit.

Egyszer egy ilyen szólt nekem be egy olyat, hogy az a baj, hogy a világot nem ideológiák mentén építették fel. Mondom neki, az, amit most akar, az szó szerint az, amit Hitler meg az összes kommunista is akart és kb. százmillió ember halt bele. Azt hiszed leesett neki, hogy ugyanazt a tempot és mentalitást diktálja? Kikérik magukat, mert ők felette állónak tekintik magukat ezeknél.

Vagy ugyanígy egy másik ismerősömtől kérdeztem vissza, hogy remek, hogy nem ért egyet valakinek az érveivel, de miért ítélkezik az ember felett. Erre ilyet szól, hogy "már hogy a picsába ne ítélkezhetnék bárki felett?". Mikor szóvá teszem neki, hogy talán azért, mert nehezen összeegyeztethető az általa propagált, minden ember egyenlő és a "magamat fölé helyezem mindenkinek, mert én megítélhetem, hogy ki milyen" nézet, akkor persze csak a gőg jön felőle.

Valahogy ezeknek az embereknek kimaradt az élni és élni hagyni elv meg a másik tisztelete.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Ez nem igazán összeesküvés elmélet, hanem egy trend leképeződése. A PC-k, SJW-k azonos, a társadalmi háttértől függetlenül, azonos hierarchiabeli csoportból az omega mínuszokból állnak. A normál omegával szemben a omega mínusz nem képes felismerni, hogy a helyzetét adottságainak és képességeinek (legfőképp az alacsony erőfeszítés/elvárt jutalom indexének) a hiánya okozza. Ebben a csoportban lévő emberek, vágynak a társadalmi sikerességre, de nem képesek felmérni, hogy ehhez milyen erőfeszítéseket kell tenniük. Ez a félreértés vezet, a mainstream társadalmi berendezkedésekkel való szembehelyezkedésükhöz és ezen társadalmi rendszerek által marginalizált csoportok védelmezőjeként való tetszelgéshez. A hátrányos helyzetűek önkéntes képviselete jelentős jutalommal jár, mert a saját, beszűkült tudatállapotukban, ez a meglévő társadalmi hierarchia fölé emelkedést jelenti.
Egy zsíros, nyakszakállas, pincelakónak a női jogok megvédése (értsd. femináci ideológia elvtelen szajkózása és kiszolgálása), az Ő narratívájában, normál alfák szintjére emeli, mert ő megteszi azt amit az alfák nem.
Ezek az emberek folyamatosan keresik azokat a közösségeket ahol, elképzeléseik szerint, kiemelkedhetnek, alfa szerepkörbe kerülhetnek. Viszont ez kivételes esetekben sikerülhet nekik, hiszen a kognitív, szocializációs, fizikai képességeik, testi adottságaik épp, hogy elérik az átlagos szintet. Jó fokmérője az utóbbinak, hogy elvétve képesek kimagaslót vagy maradandót alkotni, legtöbbször csak parazitaként tudnak létezni az adott csoporton élősködve.
Csak azokon a helyeken tudják megvetni a lábukat, ahol nem találkoznak jelentős ellenállással, ahol "meghallgatják őket".

És itt jutunk el az "agendákhoz". Adott egy bizonyos fókusszal rendelkező, zárt csoport, a saját hierarchiájával, kulcsfiguráival és szabályaival. A csoporton belüli felfelé haladást csakis a fókuszt jelentő tevékenység kimagasló szinten való űzése jelentheti. Nem rendelkezvén ilyen képességekkel az omega negatív alanyunk megpróbálja a tevékenységbe injektálni a tipikus SJW/PC agendát számára kedvező környezetet teremteni. Egy "egyenlőségi és diszkrimináció szakértőnél" biztosan nem lehet jobb egy technológiai fórumon és ha nem fogadják el az Ő javaslatait, akkor a csoport diszkriminatív, náci, stb. Kulcs ilyen esetben az omega negatív tag általi negatív médiakampány, amihez a mai világban (twitter, facebook, stb) minden eszközt megkap. Ezért kell az ilyen embereket a lehető leghamarabb kiszűrni és eltávolítani a csoportból.

Az SJW/PC csoportnak a fantasztikusságát és fanatikusságát az adja, hogy kreáltak maguknak egy valóság buborékot, ahol ők a társadalmi ranglétra csúcsa és a céljaik eléréséhez, a saját felsőbbrendűségük bizonyítása érdekében minden megengedett. Saját, pillanatnyi sikerélményükért képesek évek alatt felépített és összeszedett közösségeket szétverni.
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Továbbra sem vagyok meggyőződve, hogy ez mindenkinél tudatos célkitűzés. Mármint az, hogy a PC, SJW felsőbbrendűségüket terjesztik az igen. Az, hogy mi az alapmotiváció, ami miatt elkezdik az szerintem nem mindenkinél tudatos, csak jó zélótaként buzgálkodnak, mintha muszáj lenne.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Ja, csak van egy jelentős különbség: ők ahelyett, hogy megalapítanák a maguk kis közösségüket és vígan élnék a maguk kis életüket, jönnek a másik közösségébe és a tolerancia meg elfogadás jegyében szétbasszák az egészet.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Valamelyik okostóbiás rákezdte, hogy túl sok a politika, a genderezés, a PC-zés stb. a HUP-on.

Ja kérem, ha már a Linux kernel fejlesztését sem lehet anélkül nyomon követni, hogy az ember ne botoljon bele, ne tessék csodálkozni.

Mellékelt példa ^^^

Lassan a saját bőrünkön érezzük az effajta idiotizmus hatásait.

Nem mi mentünk a témához, a téma mászott be az ablakon.

--
trey @ gépház

Csak az a baj, ha úgy megy a genderezés meg a PC-zés, hogy lesüllyedünk arra a szintre, ahol ezt a politika csinálja. Ott a PC-t a leghülyébb formájával szokták azonosítani, hogy sikerüljön jól kifigurázni (amikor a hibás megoldást nem szabad rossznak, csak kisebb helyességi kihívással küzdőnek nevezni). Ami ugyanannyira hamis, mint összemosni minden jobboldalit a vérnácival, a free softwate-t a kommunizmussal, stb.

Ugyanakkor sok helyen egyáltalán nem káros valamiféle illem megtartása, viselkedési kódexszel vagy anélkül. Biztos neked is van millió olyan dolgod, amikor utálod, hogy valaki bunkó. A PC az eredeti formájában semmi más, mint az, hogy ne legyünk bunkók. Ha egy megoldás rossz, amit valaki hozott, akkor azt mondjuk, és ne az anyja foglakozását tippeljük meg. Arról nem tehet a PC, ha valaki hülye ahhoz, hogy felismerje a bunkóságot, és ezért valami teljesen mechanikus módon próbálja formalizálni.

A koncepció, több szinten is hibás. Két ember között a kölcsönös elismerés feltétele egymás kölcsönös elpusztításának a lehetősége. A szamurájok, az úriemberek merev, tiszteletteljes világa onnan eredt, hogy mindkét félnek megvolt képessége és a lehetősége az etikettet be nem tartó fél felkoncolására. Ez a világ valahol az 1920-as évekkel együtt kimúlt, magával hozva a viselkedési normák egyszerűsödését. Ma már nyugodtan lehet fogyatékosnak nevezni a másikat, nem kell körülményesen "szellemi fejlődé alacsonyabb fokán megrekedtnek" nevezni. Ennek a környezetnek az eredménye a kommunikáció egyszerűsödése, félreértések csökkenése. Igen, az ilyen komunikáció nyersebb, digitálisabb, zsigerbehatolóbb.
A PC érzésekre, élrzelmekre hivatkozva kifordítja, obfuszkálja a kommunikációt. A negatív kommunikációt szándékosan tompítja. Eltorzítja, negligálja a sokkhatását. Egy "Kurva anyád, miért fosott a világra, hogy egy ilyen szart kommittelsz?!" épp elegendő negatív töltéssel rendelkezik, hogy a célzott fél átértékelje a munkájának minőségét és adott esetben nulláról átdolgozza azt, míg egy "Nem teljesen azonos a koncepcionális elképzelésünk a szükséges programozástechnikai kivitelezésről, de tartalmaz érdekes megoldásokat..." kellő autizmussal akár dícséretnek is vehető.
Ezért fontos helyén kezelni a dolgokat.
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

""Nem teljesen azonos a koncepcionális elképzelésünk a szükséges programozástechnikai kivitelezésről, de tartalmaz érdekes megoldásokat..." kellő autizmussal akár dícséretnek is vehető."

Pontosan. Német kollegákkal együtt ebédeltünk. Jó sokáig falatoztam, megadtam a módját. Aztán játszottam még egy kicsit a habbal a kávémon meg ilyenek, ahogy kell. De ebéd után program volt. Erre ők ahelyett, hogy szóltak volna, hogy mindjárt kezdődik a program, kezdték mondani, hogy: "Nyugodtan egyél, nem sietünk" meg hasonlók. Nekem meg le kellett volna essen, hogy ez náluk sürgetés. Az egész csapat rám várt a nagyfőnökkel együtt, de nem mondták volna, hogy hagyd már ott és gyere már! Lehet, hogy van egy kis kezdődő autizmusom? :-P Én direkt kommunikáció párti vagyok. Bár én nem szoktam durva lenni, de ez inkább gyengeség mint erény.

Fel kellett volna jelenteni a diverzitási osztályon a megfelelő felelősnél, hogy megsértettek téged emberi mivoltodban és nem tisztelték a kisebbségi kultúrális különbséged és kirekesztő módon nem alkalmazkodtak a kommunikációban a te általad ismert formákhoz!

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

"Egy "Kurva anyád, miért fosott a világra, hogy egy ilyen szart kommittelsz?!" épp elegendő negatív töltéssel rendelkezik, hogy a célzott fél átértékelje a munkájának minőségét és adott esetben nulláról átdolgozza azt, míg egy "Nem teljesen azonos a koncepcionális elképzelésünk a szükséges programozástechnikai kivitelezésről, de tartalmaz érdekes megoldásokat..." kellő autizmussal akár dícséretnek is vehető."

És mindkettő kurva káros. A jó megoldás persze az lenne, hogy pontokba szedve elmagyarázza az ember, hogy szerinte (vagy épp iparági bevált megoldások szerint) miért nem jó a kommit (erre való a code review), és hogyan lehetne másként.
Teljesen felesleges és semmitmondó sem a direkt durva, sem a bújtatottan durva, obfuszkált, tompított anyádbaküldés. A projektet nem viszi előre egyik fajta kommunikáció sem. Sem a PC, sem az anti-PC.

Azért baromira remélem, hogy az emberi faj nem annyira primitív, hogy csak akkor vagyunk képesek egymással civilizáltan viselkedni, ha képesek vagyunk egymást elpusztítani. Miért ne lehetne azért civilizáltan viselkedni, mert az a produktívabb. Egy bizonyos méret felett minden projekten sok ember dolgozik, és az csökkenti a hatékonyságot, ha azzal vannak elfoglalva, hogy utálják egymást.

És nem tudom, miért kellene ennek rontania a kommunikációt. Ha az mondod, hogy
"Kurva anyád, miért fosott a világra, hogy egy ilyen szart kommittelsz?!"
abból csak épp a lényeg nem derül ki, hogy mi a hiba. Az kiderül, hogy aki mondta egy ordenáré bunkó, de ez nem javítja a kódminőséget. Ezzel szemben az, hogy
"Nézd át még egyszer. A 40-edik sorban van egy nem inicializált változó, a 60-adikban meg egy esetleg túlírt tömb."
igen. Mindenki hibázik néha. Egy normálisan működő projektben a hibákat észreveszik, korrigálják, és aki hibázott, azt vagy segítik fejlődni, vagy elbocsájtják. De semmi értelme tahósággal ellenségeskedést generálni.

Az, hogy ehhez kell-e "CoC", vagy nem, más kérdés. Biztos van, ahol nem nagyon kell, pl. mert eleve nem engednek oda bunkókat, és van, ahol igen. De a normális kommunikáció célja pont az kellene, hogy legyen, hogy a munkához szükséges tényeket közöljük (azt, hogy a beküldött kód rossz és hogy hol rossz), és ne generáljunk zajt és ellenségeskedést.

Valószínűleg akkor van rá szükség, amikor nem egy jól összeszokott csapat csinál valamit hobbiból, hanem sokan pénzért, és annyira nem gazdag a megrendelő, hogy kizárólag olyan cambridge-i öregdiákokat vegyenek fel, akik előtte Eton-ba jártak.

Mit gondolsz arról az esetről, hogy trágár módon magyarázzuk el, hogy hol hibáztak? Nekem Linus így jött le, szerintem legtöbb esetben (vagy mindig, nem tudom) elmagyarázta a problémát, elmagyarázta, hogy hol hibáztak, kitért a részletekre, tehát nem csak üres bántalmazás történt. Mondjuk szerintem szóbeli bántalmazás csak akkor jön létre, ha az érintett annak véli. Persze, másokat ez elriaszthat ettől függetlenül.

Arról van statisztika egyébként, hogy a 30 év alatt hányszor segített normálisan és hányszor gurult el a gyógyszere?

A 30 év alatt volt kb. két tucat alkalom, amikor valakit elküldött keményen a picsába, meg ott van 30 évnyi munka, amikor együtt tudtak vele dolgozni. Ha nem így lenne, már egyedül hackelgetné a kernelt.

Ha pedig így van, akkor mindenki elmehet a picsába, százalékosan ez lófasz. Ennyi idő alatt, figyelembe véve az általa megírt levelek számát, ez semmi.

Linus pedig nem a pápa, hogy neki mindig mindenkivel nyájasnak (vagy nyálasnak) kellene lennie.

--
trey @ gépház

Szerintem nem sok olyan eset volt mikor elgurult a gyógyszere, csak az emberek hajlamosak jobban megjegyezni a negatív, szórakoztató, különös eseteket. Valahol el vannak nekem mentve (nem az összes, de érdekelne egy ilyen kollekció :D), mert lehetett az egész szálból sokat tanulni.

> Linus pedig nem a pápa, hogy neki mindig mindenkivel nyájasnak (vagy nyálasnak) kellene lennie.

Pontosan. Túl van reagálva az egész. Sok butthurt egyén nem érzi magát szívesen látva. Kit érdekel, hogy az a pár százalék nem fog hozzájárulni a projekthez? Fogadni mernék, hogy jobb is így mindenkinek, hogy távol maradnak.

Nem lehet mindenkinek megfelelni, mindig is lesznek olyan emberek, akik így fognak érezni. Ez van.

Egyébként meg ki kellene tudni szűrni azt, ami nem tetszik, s a szakmai részre összpontosítani. Én még egyszer sem sértődtem be mikor szakmai vitánál megjegyezték, hogy retardált vagyok. Ez addig oké, amíg nem ezt használják érvként. Hidegen hagy, hogy mellette ott hagytak egy két offenzív kifejezést. Linus esetében nem is hiszem, hogy Ő magát a személyt támadta, vagy illette volna ilyen melléknevekkel. Ha jól emlékszem, akkor többnyire a résztvevőket sem zavarta.

Az a világ amiben élsz egy buborék, a szomorú valóság, hogy a világ 60-70 százaléka valahol mélyen a 8 általános alatt van, félállati ösztönök által vezérelve. Ugye nem kell emlékeztetnem téged arra, hogy jelen pillanatban is számos olyan fegyveres konfliktus van, ahol megengedett a nők megerőszakolása, gyerekek lemészárolása. Hogy léteznek olyan atomhatalmak, akiknél még dívik és elfogadott a becsületgyilkosság.

Asszem, itt koncepcionális problémák vannak. Amikor a cégnél csoportvezetősködöm, akkor elmagyarázom a problémákat, odafigyelek a munkatársak lelkére, és ha épp annyira neurotikus valamelyik, hogy nem mer odamenni a másik emberhez, akkor addig coacholom a pici lelkét még megcsinálja. DE, ezért fizetnek nekem. DE, a munkahelyemen nem válogathatom meg a munkatársaimat. DE, ez a munkaköröm, ezért ezzel KELL töltenem az időmet.
Egy opensource/whatever projectvezetőként, NEM fizetnek nekem és NINCS időm minden emberre ráhangolódni. Egy picsába való elküldéssel hamar elválik a mezei holdkóros a tenni akarótól és nincs idő elvesztegetve, hogy soronként végig legyen bugreportolva. És azért is jó a bazdmegolás, mert megtanulja magát megvédeni az ember.
Linux ezen a területen kiemelkedő volt, mert képes volt oktatni is két bazdmeg között.

A "CoC" azért kell, mert valahonnét pénz kell az open-source projecteknek és ezt követelik meg a pénzcsapot kezelő gazdák. Hidd el, amint letennél pár milla dollárt az első csettintésedre eltüntetnék az oldalukról ezeket a koholmányokat.
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Egyrészt a fejlesztők azért ennél talán valamivel válogatottab társaság. Másrészt valószínűleg pont azért van most egy csomó nagy projektnek hirtelen CoC-ra szüksége, mert már nem hobbyprojektek. Sok embernek és cégnek van/lesz belefektetett pénze, és ezért elvárja, hogy olyan management módszereket alkalmazzanak, amiről elhiszi, hogy hosszú távon is sikeres lesz.

Amúgy ma belefutottam ebbe a tweetbe: https://twitter.com/gwalters69/status/1041493985171316737

Nyilván masszív spekuláció az egész, de ha a "ha kétségeid támadnak, kövesd a pénzt" szabályt alkalmazva hirtelen értelmet nyer, hogy ennyi Open Source projekt miért kezd erővel átnyomott Code of Conduct-ok elfogadásába, miközben érdemi munkát végző kulcsemberek, jelentős hozzájárulók hallgatnak vagy lépnek le a projektekből.

Látszott ez már korábban is, hogy a corporate világ végül bedarálja az Open Source mozgalmat (systemd anyone?), mert nem a kód érdekes, hanem hogy ki irányítja, és kinek van végtelen anyagi erőforrása arra hogy a megfelelő embereket pénzelje, vagy "meggyőzze"...

-=- Mire a programozó: "Na és szerintetek ki csinálta a káoszt?" -=-

Mondjuk a Microsoftnak nem beszállítója a Linux Foundation, pont fordítva, szóval idekeverni a Microsoft által a beszállítóira előírt CoC-ot eléggé nagy butaság.

Plusz ez a Microsofttal szembeni, vagy Microsoft nevében eljárva előírt viselkedést írja elő:
"Suppliers and their employees, agents, and subcontractors (collectively referred to as “suppliers”) must adhere to this Supplier Code of Conduct while conducting business with or on behalf of Microsoft. "

De nyilván, aki mindenben összeesküvést akar látni, az mindenben azt fog látni.

Nem állítom, hogy a Microsoftnak ehhez köze van, de őszintén, annak van "igaza" általában és az diktálja a végleges feltételeket aki a pénzt adja. És nemhiszem hogy a Linux Foundation fizeti a Microsoftot. (És az M$-en kívül bőven van még ott corporate szponzor, hétjegyű vagy nagyobb számokkal.)

-=- Mire a programozó: "Na és szerintetek ki csinálta a káoszt?" -=-

+1

Arról nem beszélve, hogy így kiszűrhetőek, kontrolállhatóak a "zavaró technológiák" (distruptive tech.). Az open-source problémája céges szemszögből, hogy bármikor kihozhat egy olyan terméket, ami beleszarik az adott vállalat portfóliójába és ingyen van. Közvetlen beavatkozásra kicsi azt esély, ahhoz speciális képességű ember kell ami sokba kerül. A bikesheddinghez olcsóbb embert találni, és megfelelő pénzmaggal megtűzve már át lehet állítani pálya lejtését.
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Gondolod a MS a beszállítóinak azért ír elő CoC-t, hogy rontsa a hatékonyságukat? Direkt maguk alatt vágnák a fát? Elég jól keresnek vele, lehet, hogy nekem is ki kellene próbálnom. Megyek is, ültetek egyet, aztán majd ha megnő, és még mindig ilyen jövedelmezőnek tűnik, akkor kivágom magam alól.

Ha egy gyümölcsfát ültetsz, ahhoz, hogy ne vaduljon el és mindig bő termése legyen, időnként vissza kell metszeni. Ehhez olló kell.
A beszállítói CoC-nek, nagyvállalati szempontból több előnye is van:
1. Védelem az SJW-k és más férgek támadása ellen. A mai világban bemondással lehet tönkretenni évtizedes vállalatokat. A SCoC-val ki lehet zárni, hogy egy "náci", "homofób", vagy épp "opresszív masculin" beszállítón keresztül hasonlóval vádolják meg a céget.

2. Kontroll a beszállítók felett. Bárkiből, bármikor lehet "náci", "homofób", vagy épp "opresszív masculin" ami alapján különösebb pereskedés nélkül szerződést lehet bontani.

3. Amennyiben open-source projectről van szó és a cég támogatja azt, a CoC-re hivatkozva kipakolhatók és háttérbe szoríthatóak emberek. Normálisan, ha ki van fizetve a támogatás, akkor ki van fizetve. Az SCoC ilyen esetben egy jól hasznosítható gumicsontot ad.

Végül és nem utolsó sorban, a cégek nem mindig szívjóságból támogatnak, vásárolnak fel projecteket, hanem kármegelőzés végett. Ha egy open-source project versenyképes alternatívát tud képviselni egy cég fizetős termékével szemben, akkor illik kellőképpen odalépni. Ilyen esetben bármilyen eszköz megengedett, és a támogatói nyomás gyakorlás ilyenkor igen költséghatékony tud lenni.
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Az 1-es pontodban (a megfogalmazástól eltekintve) valószínűleg van igazság: a CoC arra alkalmas, hogy ne ronthassa a résztvevők viselkedése a projekt megítélését. Ez spec. hasznosnak tűnik.

2: itt is inkább hasznosnak tűnik a CoC. CoC nélkül is lehetsz ezek bármelyike, vagy a pillanatnyi divattól függően hazaáruló, sorosbérenc, vagy valami hasonló, ha éppen ki akarnak nyírni. Egy jól definiált CoC éppen arra alkalas, hogy egyértelmű legyen, hogy mit nem szabad.

3. Ugyanaz, mint 2.

Kérdés, kinek hasznos?
Tegyük fel van egy open-source projected. Elkezded, csinálod, lesz még 2-3 ember aki beszáll. Kapós a project, jön pár nagy cég, hogy támogatnák a dolgot. Csináltok egy non-profit alapítványt. Jön is a pénz, karácsonykor lesz plusz egy pulyka az asztalon. Jönnek a támogatók, hogy kéne CoC. Megcsináljátok. A cég delegál egy ratyit, hogy ő legyen az alapítvány diverzitás felelőse. (Ugye a homokosok és transzvesztiták automatikusan diverzitás szakértők.) Legyen. Jön egy alapítványi buli ahol picit többi pia fogy mint kéne. A diverzitás felelős ajánlatot tesz neked, amit te elhárítasz. Másnap már az egész twitter, facebook, gizmodo, stb., arról cikkez, hogy megsértetted a CoC-t és mire elmúlna a másnapos fejfájásod, már kis is basztak a saját alapítványodból és a saját projectedből.
Akkor most válaszold meg nekem, hasznos-e CoC?

Már megbocsáss, ha valaki csuklóból rasszistázik, hazaárulózik, nácizik de ez nem lesz jogalap egy szerződés bontására. Ha van egy bounty és te teljesíted azt, akkor a cégnek ki kell fizetnie azt. Ha van egy CoC akkor elég egy élesebb vita és bukod a bountyt. Ez benne a szép, nincs köze az általad végzett munkához, sak az számít mit állítanak rólad. Egy kifizetetlen bountyt lehet perelni.
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Pont az a szép a jól körülírt szabályokban, hogy tudod, hogy mit nem szabad csinálni. Pl. neki ajánlatot tennie, neked meg ordenáré módon berúgni a céges bulin. (Amúgy nem igazán találkoztam eddig olyan esettel, hogy céges bulin melegek tettek volna ajánlatot nem melegeknek. Nővel már előfordult. És miért ne lehetne a CoC-ot tartva elutasítani? Nem leüvöltöd, nem sértegeted, csak megmondod, hogy nem vagy egyedülálló. Ha arra gondolsz, hogy hamisan megvádol, az előfordulhat éppen, de ezzel eleve rosszindulatú viselkedést feltételezel egy kollégáról. Másrészt, ettől a levelezési listára vonatkozó CoC se nem véd meg, se nem tesz ki nagyobb veszélynek.)

A másik esetben a csuklóból szerződésbontást valami olyannal fogják indokolni, hogy a viselkedéseddel rontottad a cég renoméját, így üzleti hátrányt okoztál nekik.

A harmadik, hogy ezek nagy projektek, nem vagytok egy helyen, a CoC pedig elsősorban az írásbeli kommunikációra vonatkozik, visszakereshető, hogy igaz-e a vád. (Az egyéb, munkehelyi viselkedéssel kapcsolatos szabályok esetében pedig szintén nem az jelent megoldást, ha nincsenek jól definiált szabályok. Pl. egyes francia egyetemeken az van a CoC-ban, hogy ha vizsgáztatsz, nyitva kell hagynod az irodaajtót. Mert így ha történt volna valami tisztességtelen, akkor hallotta volna valaki. Pont téged véd a hamis vádak ellen, mert meg lehet kérdezni a szomszéd irodában dolgozót, hogy hallott-e valamit.)

https://github.com/unpkg/unpkg.com/pull/81?ts=2

Tessék, ez az eredménye. Ugorj gyorsan a végére. :)
A CoC egy szarmágnes. Ez a Saga mittudoménmi meg elég közel áll a CoC-hoz, majdnem nevezhetjük Őt a CoC megalkotójának. :DD

Edit:

Közben találtam egy ilyet: https://lulz.com/linux-devs-threaten-killswitch-coc-controversy-1252/

Amúgy: https://i.imgur.com/QQBLDr7l.png

Megnéztem az unpkg-s linket. Nem győzött meg. Néhányan elvitatkoztak valami hülyeségen, és arra a CoC volt az apropó. Ha nem lett volna CoC, akkor másról vitatkoztak volna el. Ugyanakkor, ha egy konkrét CoC okozott volna vitát, az sem jelentené azt, hogy a CoC ötlete rossz, hanem hogy az a konkrét CoC. Mint szinte mindent, ezt is lehet jól csinálni és rosszul csinálni.
Nem az a jó CoC, ami azt mondja, hogy nem szabad olyat írni, amire létezik a világon valahol egy ember, aki szerint egy másikra sértő, hanem amelyik leírja a normális viselkedési normákat. Amiket belinkelsz, az majdnem mint vagy abból jön, hogy
a) valaki vagy túltolja a szekeret (pl. nem érintett, de szerinte van valahol valaki akire nézve ez sértő), vagy csak trollkodik (ez irreleváns, találna más trollkodni valót egyébként)
b) valaki visszagondol arra, hogy miket leírt már, és elkezd parázni, hogy előássák.

"Being against the CoC means you want women, LGBTQIA+, and People of Color to be harassed."

Na ez egyre szebb. Úgy néz ki, a CoC egy univerzális fegyvert ad annak a kezébe, aki valamiért ki akar valakit rakni. Pl. Ted Ts'o-t, aki nem volt hajlandő asszisztálni egy Intel sebezhetőség elfedéséhez.

Világos levezetés végén:
"Any project leader, any conference organizer, any publisher, or any employer, might be approached regarding your politically-incorrect opinions as expressed on any non-project forum or subject, and be threatened and intimidated into distancing themselves from you. This leads to ejection from projects, denial or disinvitation from conferences, rejection of manuscripts, and refusal-to-hire or outright firing, based on political (not professional) concerns.

This is not the kind of behavior found in a free and open society. It is instead the behavior of a society that is totalitarian, even fascist-with-a-smiley-face. You are not allowed to disagree with the Social Justice proponents, in any capacity. You are not even allowed to “not care” – you will be made to care."

Hm.
És a végkövetkeztetés:
"As such, I assert that the Contributor Covenant, and any other codes of conduct originating in Social Justice, are to be opposed out of hand, both in PHP, and in any other place they are suggested."

Ez több, mint 2 éve volt. Nem sokan olvashatták az írást.

Ennyi hozzászólás kernel release-ek alatt még összesen nem volt. :)

Ebből már csak egy kiutat látnék, nevezetesen hogy mostantól a projekt résztvevői között személyes érintkezés kizárva, csak email van; és az hogy valaki nő/férfi/robot/macskabagoly, az szigorúan magánügy: még ha megírja is magáról, akkor sem köteles senki elhinni vagy pláne figyelembe venni.

Egy friss videó: https://youtu.be/oizirl5ryQ4

Pár vicces részlet:
* elején az ügyvédnő a jegyzetei átfutása után megjegyzi, milyen jó, hogy ilyen jól működik a közösség (nyilván a CoC-tól még jobb lesz lol)
* Greg KH megjegyzi, hogy a CoC milyen jól működik már évek óta más projektekben (példákat nem hoz fel, hogy ezeknél mitől működik jól)
* páran a közönség soraiból felvázolják a saját CoC értelmezésüket, előttük még valaki megjegyzi, hogy nem ért egyet a CoC politikai céljaival, őt annyival elintézik, hogy hát az az ő baja ha politikai célokat lát bele
* sokan felsorakoznak amögött, hogy a CoC mennyire jó dolog, hiszen csak a nagyon durva személyeskedő reviewokat büntetné (egy nő később említi, hogy erre úgy nagyon még nem volt példa, de így legalább van valami ami a jövőben is kivédi ezeket. Ezen a ponton újra megszólal az ügyvédnő viccesen, hogy reméli nem lesz rá szükség...)

Ha van tűredobni való időtok, abban az esetben ajánlom

Nincs időm végignézni, csak az elejét, de azt gondolom, hogy elég neves társaság gyűlt össze a panelon. Az ügyvédnő konkrétan az SFLC alapítója és jogi igazgatója, és már 12 éve foglalkozik open-source projektek jogi támogatásával...

Fejlesztői oldalról meg GKH mellett ott volt pl. Chris Mason, aki szintén elég régóta a szakmában van, pl ~2003-4 körül az ő patcheit töltöttem le ReiserFS-hez, hogy legyen kvótatámogatás benne...

Az pedig, hogy a hallgatóság erényeivel kezdjük a beszédünket alapvetően egy elterjedt udvarias gesztus (különösen angolszász kultúrkörben - jó lenne ha errefelé is ez lenne a megszokott), én nem tartom viccesnek.

GKH virágnyelven egyébként kimondja már az elején, hogy nem véletlen, hogy ezt ilyen gyorsan átnyomták, és utólag tesznek bele nagyon sok energiát, hogy megértessék az emberekkel, hogy miért van rá szükség.

> GKH virágnyelven egyébként kimondja már az elején, hogy nem véletlen, hogy ezt ilyen gyorsan átnyomták, és utólag tesznek bele nagyon sok energiát, hogy megértessék az emberekkel, hogy miért van rá szükség.

Ez ismerős nálunk is; sőt, a második lépés már ki is maradhat.