Firefox (és más böngészők) memóriahasználata a Quantum-érában

 ( trey | 2017. szeptember 29., péntek - 7:54 )

Hamarosan érkezik a teljesen átdolgozott Firefox Quantum (jelenleg bétában). Ez a cikk a memóriahasználatát vizsgálja különböző operációs rendszereken, más böngészőkkel szemben.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Mindig is tudtam, hogy a Safari szar. De hogy hazai pályán, ennyire ...

--
trey @ gépház

Mondjuk az kerdes, hogy ki az aki 30 tabnal tobbet tart nyitva egyszerre es hogy mennyi memoria van egy "valamiben" amin macOS Safari fut. Mert a 2GB szerintem semmi ebben az esetben. Inkabb legyen minden a memoriaban. A kulonbseg meg csak karcsu 500MB, ami manapsag semmi.

Az is latszik, hogy vagy a win10 ennyire jo, vagy mindenki win-re optimalizal (kiveve firefox, mert az ubuntun meg kevesebbet eszik ~12-20MB-al :D)

Amugy erdekes meg magamnak is, hogy ezt mondom es szinte vedem a safarit. :D

Hajra firefox!

A Safari gyártója háza táján dívik az alaplapra forrasztott fix memória, nem?

--
trey @ gépház

Relatív. Ha PC/laptop, akkor nem annyira gáz.

De nézzük a tablet esetét. Vettem pár éve egy pofás tabletet, ami jól használható volt. Ma is jól használható PDF olvasásra, filmlejátszásra, youtube-ra meg sokmindenre. Szeretem.
Azonban bárhogy bűvészkedem, a mai webböngészők használhatatlanok benne, a Firefox is. Ilyenkor kérdezem, tényleg indokolt, hogy ennyi RAM-ot zabáljon a böngésző, vagy csak pazarlóan bántak a fejlesztők?

Tudom, vegyek újat ...

Valoszinukeg az orbitalis pazarlasok mar ki vannak gyomlalva. Evek ota megy ez a tema, meg megy a verseny.

-
Kiterjesztések írása Go nyelvi környezetben

277 tabom van most a Firefoxban.
Mondjuk én se értem miért jó ez nekem :P

ezeknek a managementje tobb idot vihet el, mint amennyit rajtuk toltesz :D

Respect amugy, hogy birsz ennyi tabot kezelni.

És ez miért jó? Sokkal több idő ennyi között megtalálni, ami neked kell, mint nyitni új tabon egy googlet és megtalálni újra...
--
"Sose a gép a hülye."

Ezt érdemes lenne átgondolnod.

:)

Átgondoltam, azért írtam. Ami már nem fér bele egy képernyőbe úgy, hogy látom az oldal címét is, az már nekem átláthatatlan. :)
--
"Sose a gép a hülye."

Ezzel a módszerrel egy élmény lehet a horgonyok nélküli hosszú oldalak használata. A könyvjelzőzhetetlen oldalak használata meg pláne. Hát még az, amikor egy aktuális állapotot szeretnél megőrizni belátható ideig. Persze ha minden számodra szükséges információt egyből pl. valamilyen jegyzetelőalkalmazásba tolsz, vagy pedig nem szoktál egyszerre több oldalról információt szerezni, akkor érthető, ha nincs szükséged sok lapra.

Ha eleve tudod, mit akarsz ("nyitni új tabon egy googlet és megtalálni újra"), akkor jó hírem van: a Firefox jó ideje keres a lapok között, amikor a címsorba írsz. A % jelet használva pedig csak a lapok között keres.

:)

Igen? Nem tudtam... És hogy működik? Mert nekem nem ad semmit:
http://wstaw.org/m/2017/10/05/plasma-desktopN21974.png
--
"Sose a gép a hülye."

Nem is tudom, miért használok még mindig Safarit MacBook Airen (macOS). Talán mert még mindig másfélszer tovább bírja az akksi, mint Firefox-szal?

Valaki légyszi magyarázza el, hogy miért jó, ha üresen áll a memória. Nekem a józan ész azt diktálná, hogy a RAM azért van, hogy mindig tele legyen az aktuális dolgokkal, hogy azok minél gyorsabban futhassanak.

"hogy miért jó, ha üresen áll a memória"

Senki sem állított ilyet.

--
trey @ gépház

"a RAM azért van, hogy mindig tele legyen"... minel tobb hasznos dologgal. A baj az, amikor a haszontalan memoriafoglalas kiszoritja a hasznosat. A masik problema, ha mar bongeszokrol beszelunk, nev es cim nelkul az egyik bongeszo 2.5Gb-t foglalt a memoriabol (par tab), kicsit a kormere neztem, es kiderult, hogy meg 16Gb virtualis memoriat is befoglalt maganak "virtual memory, that is, using a disk as an extension of RAM". Gondolom az OS nem keveset dolgozott azon, hogy kezelje a memoriat.

-
Kiterjesztések írása Go nyelvi környezetben

Eleve hibás a kérdés. A többi meg egyszerű matematika: 10x annyi memóriát 10x annyi idő alatt tudsz megtölteni.

Mondok egy hasonló példát. A kollégának sikerült adatbázisból memóriába tölteni 4GB xml-t. Feltettem a kérdést, hogy ezt most képernyőre vagy nyomtatóra fogja küldeni. A választ azóta is várom. ;)

Gondolom nagyon jól elmagyaráznád, hogy 4 tök egyszerű lap miért foglal 500 bájtot pixelenkét, vagy ha úgy tetszik 10MB (szószátyár módon ábrázolva) miért eszik 1GB-ot, azaz bájtonként 100 bájtot (ebbe a képek is benne vannak, amiknek 1:1 a tárolása)...

a qnx-nek volt 20 éve egy 1.44MB-os bootfloppyja, amin volt oprendszer, és grafikus bongeszo
ezeknek meg kell 1500MB
http://toastytech.com/guis/qnxdemo.html

--
Live free, or I f'ing kill you.

Igen, az elég látványos volt:)
Ha jól emlékszem, kétféle változata volt, az egyik modemhez, a másik ethernet adapterhez.

Firefox <3