Megjelent a Home Assistant 0.40

 ( BlinTux | 2017. március 13., hétfő - 10:06 )

Megjelent az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő, otthon automatizálásra szakosodó platform, a Home Assistant 0.40-es stabil verziója. A fejlesztők elsősorban a teljesítmény optimalizálására és a hibajavításokra fektették a hangsúlyt ebben a kiadásban, ami már az indítási folyamat szupergyors lefutásán is tapasztalható. Több és részletesebb visszajelzést kapunk a komponensektől a hatékonyabb hibaelhárítás érdekében. Mindezek mellett számos új komponenst is kapunk, mint például az Android-alapú telefonok hálózati kameraként való használatát.

Az új komponensekről, változtatásokról részletesen a bejelentésben lehet olvasni.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

kivancsi leszek, remelem a regi modulok (pl. Xiaomi cuccokhoz) mukodnek

Nem tudod, Xiaomi XiaoFang működik vele?


"Belépés díjtalan, kilépés bizonytalan."
"Vajon mit várok a sorstól, ha hányok az édestől, és izzadok a sóstól."

Beleneztem a mintakba csak szamomra undorito ez?

------------------------
Jézus reset téged

milyen 'mintara' gondolsz?

Ott a mintak az oldalon. El nem tudom kepzelni egy bonyolultabb logikat stabilan hogy lehet megcsinalni.
------------------------
Jézus reset téged

marmint a yaml formatumra gondolsz?
szerintem sem a legszerencsesebb valasztas, de attol meg hasznalhato

Rettenet!
Most pl. egy olyat szeretnék, hogy a LED fényeket egy meghatározott fényerővel kapcsolja fel, akkor ha a mozgásérzékelő mozgást észlel és napnyugta után vagyunk.
Addig megvan, hogy mozgásra felkapcsolja, de a többit jelenleg fogalmam sincs hogy kellene megvalósítani, mert alig van pár nyúlfarknyi minta a dokumentációban.
Legtöbbször órákat kell túrni a netet, mire megoldást találsz valami problémára. A hardvert előbb megépítem, mint megírom azt az 5 sort, ami kezeli :S

"alig van pár nyúlfarknyi minta a dokumentációban." - hatalmas mennyisegu doksi es pelda van mar a home assistant sajat honlapjan is

pl:
https://home-assistant.io/docs/scripts/conditions/
https://home-assistant.io/docs/automation/examples/

Szerintem:

Nagyon jó doksik emlékeztetők vannak. Viszont, ha csak most ismerkedsz vele, akkor már sokkal rosszabb a helyzet. Például gyorsan megtalálod, hogy az mqtt-t hogy tudod beállítani. Aztán egy másik helyen, hogy az mqtt-s szenzort hogyan tudod megadni. Aztán egy harmadik helyen, hogy a szenzor adatait hogyan tudod megjeleníteni. Majd egy negyedik helyen azt, hogy a customize-zal hogyan tudod testre szabni a megjelenést.

Olyan leírást nem találtam, ahol egy kezdő számára le lennének írva az alapok, és az, hogy hogyan állnak össze a részek egy egésszé. Eleinte az általad is linkelt példákból 4–5-öt átböngésztem, mire az „apróságokra”, amiket nem említettek meg az egyes beállításoknál, rájöttem. Most már viszonylag könnyen megy. Ugyan vannak olyan területek, amikkel még nem foglalkoztam, mert nem érkeztek meg hozzá az eszközök, de már tudom, hogyan/honnan kell felcsipegetni az információ morzsákat.

A példák egy része már több hónapos, azonban a Home Assistant még elég fiatal, így elég gyorsan változik, azaz nem biztos, hogy amit összebogarásztam a példákból, az a mostani verzióval is működni fog. Például a customize_glob megjelenése is adott némi fejtörést, hogy a korábban működő config miért dobál hibaüzeneteket.

Nekem x idő futás után behal az egész. Jelesül most csak 1 napig bírta, aztán már nem jött be a webes felület és az automatizációk sem futottak le.
Pedig a statust lekérve, látszólag minden rendben:

$ sudo systemctl status home-assistant @ pi -l
- home-assistant @ pi.service - Home Assistant
Loaded: loaded (/etc/systemd/system/home-assistant @ .service; enabled)
Active: active (running) since Tue 2017-03-14 17:36:16 CET; 1 day 1h ago
Main PID: 11359 (hass)
CGroup: /system.slice/system-home\x2dassistant.slice/home-assistant @ pi.service
└─11359 /srv/homeassistant/bin/python3 /srv/homeassistant/bin/hass -c /home/homeassistant/