Androidot és Linuxot futtató, billentyűzetes mobil eszközzel térnének vissza a Psion tervezői

Címkék

A Gemini PDA projekt mögött álló csapat az IndieGoGo-n indított kampányt 200 ezer fontra. A kampány már most, 39 nappal a zárás előtt, sikeres. Részletek a projektoldalon.

Hozzászólások

2:04-nél Mi Band 2 a fószer csuklóján.

--
trey @ gépház

"Mert valami egyre tobb mindent tud, annal valoszinubb, hogy elromlik."

Alvas nincs vele, se zuhanyozas, szauna es termalviz nelkul is tonkrement.

Egyebkent semmi jele nincs, azon kivul, hogy egyszercsak nem mer pulzust. Idot mutatja, stb, stb.
Sose esett le, kulso behatas se erte (egyiket se).

Es javithatatlan (mondjuk nyilvanvalo, mivel szetszedhetetlen), csak csere.

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

fejlemeny: feltettem a legújabb firmware-t, es megjavult, egeszen kb. fel oraval ezelottig.

Szoval szoftveres bug. Majd jatszok a gadgetbridge-dzsel (f-droid) es kiprobalom melyik firmware-rel megy normalisan.

Csak kar, hogy innentol a mifit alkalmazast nem lehet hasznalni...

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Egy a regi Xperiaknal latott oldaracsusztatos megoldasnak jobban orulnek.
Ja es max. 6" meretben.
Amugy nagyon tutinak tunik.

Udv.

Én konkrétan a Nokia N950-nek örülnék, ha nem zúzták volna be az egészet mindenestül... mondjuk modernizált belsővel...
...de ilyen alapon egy modernizált N900-zal is boldog lennék... momentán nem látok olyan készüléket, amire szívesen váltanék, konkrétan a billentyűzetes megoldások hiányoznak (és nem az a megoldás, hogy a kijelző egy jelentős részét kinevezzük virtuális billentyűzetnek)... :S

Ez (amiről a cikk szól) sem egészen az, amire igazán vágynék, bár kíváncsi lennék rá.

A főszereplő néni nagyon csini! :)
Úgy mellesleg a cucc is tetszik, ha lesz belőle valami, erősen elgondolkozós...
<-------
You can't grep on dead trees.

Viszont arra kíváncsi lennék, hogy a telefonálást, hogy akarják megoldani vele?! Vagy esetleg ez csak egy másodlagos eszköz?
Nem ártana esetleg egy mini display kívülre is, hogy lássam ki hív illetve egy "felveszem gomb" már amennyiben telefonként is funkcionál :)

Nem tudom, mennyire van ennek értelme. Billentyűzetnek kényelmetlenül kicsi. Már a transformer book és klónjai is olyan szerintem, hogy laptopnak kicsi, mobilnak pedig túl nagy. Igazából az érintőképernyős billentyűzet 5,5"-tól kezdve már van annyira kényelmes, hogy mobilra elég legyen. Amikor meg nem kell billentyűzet és elég az érintőképernyő, akkor meg csak útban van.

Jó pár évig használtam Psion Revo-t PDA-nak, a billentyűzete fényévekkel jobb, mint bármilyen érintőképernyős megoldás. Tízujjas gépelésre ugyan nem alkalmas a mérete miatt, viszont teljesen jól lehet vele úgy gépelni (hüvelyk- és mutatóujjakkal), hogy közben tartod a kezed többi részével a gépet. Az érintőképernyővel nem érdemes összehasonlítani.

Nem vagyunk egyformák, én meg azon csodálkozom, hogy az 5" körüli képernyő fele-harmada hogy tud bárkinek is elég lenni, ráadásul úgy, hogy hiányzik a tapintással való pontosabb helyzetérzékelés.

A Nokia 9500 billentyűzete nekem úgy állt kézre, ahogy mobil eszközön azóta semmi.

Pont ezt firtattam lejjebb. Visszagondolva úgy 10-15 zsebben elférő qwerty-s eszközöm volt, és a 9500 billentyűzete az, amiben nem találtam hibát. Pedig háklis vagyok erre, és nincs kicsi kezem.
Mikor itt azt firtatják, hogy túl naggyá tenné a telefont a billentyűzet, akkor valahogy felötlik bennem az az érzés, amikor nem fér el egyik zsebemben sem egy mai átlagtelefon az 5'+ méretével.

☆☼♫♪♫♪☼☆
AGA@
Fork portal és az egyik logóm :)

Egy évtizede még az volt a menő minél kisebb egy mobil. Ilyen mobilok voltak meg még ilyenek is.
Ma meg itt tartunk. Ezért eléggé megmosolyogtatnak az ilyen érvek, hogy túl nagy lenne a mobil a qwerty billentyűzet miatt.
Legfeljebb vastagabb lesz valamivel. De az ma már inkább előny amióta a mobilgyártók túllépték a vékonysági versenyben a realitás határait.

Mióta a Psionokat elsöpörte a Palm és az utódai, azóta hiányolom azokat a PDA-kat, amelyeken lehet normálisan gépelni, a touchscreen erre alkalmatlan. A Psionoknak (Revo, Psion5 főként) kiváló billentyűzetük volt, az összes azóta látott billentyűs kütyü billentyűzete játékszer azokhoz képest. A touchscreen billentyűjéről meg talán ne beszéljünk. Ugyanakkor tényleg nem tűnik igazán telefonálásra alkalmasnak az eszköz, bár kétségtelenül lehet vele azt is (az adatlapon talk time is szerepel - 12 óra). Szerintem inkább a tablet kiváltására lehet alkalmas, amivel alkalmanként telefonálni is lehet.

Nekem tetszik, a régi Psionjaim már csak nosztalgiából is megvannak, ha telefon kiváltására nem is (5,7" kijelző nekem nagy lenne telefonnak), de a tablet helyett erősen elgondolkodnék rajta. A clamshell végül is ideális megoldás arra, hogy ne kelljen külön eszközöket beszerezni azért, hogy a kijelzőt megvédjük.

Ha nem Android lenne... az Epoc nagyon hiányzik.

Rétegtermék, de most megint lehet piaca, mivel már mindenkinek van okoseszköze aki potenciális vevő.

Psion termékem sose volt sajna, de mindig tiszteltem az egyediségét, remélem slide-os telefonnal folytatják, akkor lecserélhetem a házibarkács iPhone BT billentyűzet + Sony XA megoldásom :)

Nekem Revo-m volt, és attól eltekintve hogy a töltését sikerült teljesen elkúrniuk, egy igen remek eszközt raktak össze. Integráltság és használhatóság (és persze stabilitás) szempontjából messze felülmúl minden mai, általam ismert megoldást.

Gyakorlati példa: a nyitóképernyőre fel lehetett tenni azt hiszem talán három alkalmazást, nekem az egyik a naptár volt, amibe egy számolótábla volt beillesztve, ami az egy adott dátumig hátralévő időt mutatta. Persze, a konkrét problémára nyilván ma is van megoldás, itt egyszerűen arról van szó, hogy oly mértékben összehangolt csomag volt az EPOC, hogy az ilyesmiket rém egyszerűen meg lehetett oldani. És nyilván még egy csomó egyéb problémát is (a kollégám pl. tudásbázist írt benne, ami html-t generált, hogy böngészőből is el lehessen érni), amire én nem is gondolok.

Középiskolában nagyon szerettem Psion 5MX-en jegyzetelni. Mikor megadta magát, vettem is egy Ericsson MC218-at :). Ma már nincs rá use case-em, de nagyon bejön a koncepció.
__
http://fodi.be

Hát, én örülnék neki, mivel jelenleg egyáltalán nincs qwerty phone.

Mondjuk Saifish-ben gyárilag van qwerty támogatás a TOHKB miatt, lehetne az is rajta, úgy mégjobban tetszene. Meg egy külső mondjuk e-ink kijelző.

☆☼♫♪♫♪☼☆
AGA@
Fork portal és az egyik logóm :)

nagyon pofás! lehet máris gyűjtenem kéne rá.. :)

MediaTek fog okozni egy kis fejfájást a Gnu/Linux supportnál. De ha sikeresek lesznek mindenki nyerni fog a mostaninál jobb MTK támogatottsággal. Mert ez a Helio X25 piszok jó SoC. Csak kár, hogy fejlesztője akkora pöcsfej cég.

Nekem az az érzésem, hogy zsákutca lesz, miután elmúlik a hype, rájönnek az emberek, hogy semmire nem jó (vagy legalább is nagyon korlátozott), csakúgy mint a netbook vagy akár a tablet. Ami mobilon kényelmetlen, az ezen is az lesz. Sosem lesz egy teljes értékű billentyűzet.
--
"Sose a gép a hülye."

Gyakorlat fogja megmutatni, de szerintem lehet rá kereslet, az biztos, hogy nem tömegtermék, de én is imádom, ha út közben tudok valamit gépelni, ügyfélnél főleg, viszont a laptop cipelése felesleges ÉS nem is igazán megoldható.

Nekem az a reményem, hogy visszatérnek a qwerty slide-os telefonok, blackberry is kiadott most egy qwerty-s telefont, samsung is csinált felrakható billentyűzetet az s8-ra (8-asnál vagyunk? vagy s7?), igény az biztos van rá.

Nincs igazad, mert az arcok éppen Psion korukból tudják jól, hogy remekül használható a kompakt billentyűzet. Természetesen nem a notebook billentyűzet teljes kiváltása a cél. De egy notebook nincs nálad mindig, ez viszont mindig nálad lehet ami ugyanaz az előny mint a mobiloké. Mi több, ma azt látjuk, hogy nagyon sok user már egyre kevésbé használja a PC-jét és szövegelés-igényes dolgaihoz is inkább mobilt használ, mint például emailezéshez vagy facebookozáshoz.
Egy qwerty gombos mobil-pda nagyon hiányzik jelenleg. Bőven nagyobb az igény erre, mint ami minimum szükséges az üzleti sikerükhöz.
A gombos mobil visszatérése is hangos és erősen sikergyanús.

"miután elmúlik a hype, rájönnek az emberek, hogy semmire nem jó"

Egy Androdidos telefon kinyitható billentyűzettel. Pont annyira jó, mint egy androidos telefon.

"csakúgy mint a netbook vagy akár a tablet"

A netbook azért ment ki a divatból, mert a koncepció (gyenge gép ami épp böngészésre jó) megbukott akkor, amikor a böngészés elkezdett baromi erőforrásigényes lenni.

A tablet viszont szerintem nem ment ki a divatból sőt. Lehet itthon nem, de ha jól tudom Amerikában egyre több háztartásban nincs egyáltalán számítógép, helyette tabletek és telefonok.

Igen, de egy androidos telefonhoz meg minek billentyűzet? Youtube-ozni, facebookot görgetni, tinderen jobbra-balra bohóckodni nem kell.

A netbook már a maga korában is rettentő gyenge és lassú volt, bármire is.

Egy tabletet sem tudsz másképp használni, mint egy telefont, nagyjából ugyanaz, csak nagyobb kijelzővel. Valószínűleg egy CV-t, egy levelet, vagy bármi terjedelmeset nem ezen fogsz megírni, nem ezen fogsz videót vágni, fotót szerkeszteni, audiót vágni, stb...
--
"Sose a gép a hülye."

Höhöh... ezt már egyszer megírtam, de kitöröltem, mert erős felindultság beszélt belőlem.
Szóval nem mindenki használja csak bohóckodásra a telefonját. Mivel a napi munkám során olyan 80%-ban (de lehet hogy több) két eszközt használok (böngésző és xterm), így egész jól elvagyok a telefonnal is, ha kényelmesebben lehet gépelni. És persze brit tudósok feltalálták már a BT egeret is.

A netbook ugyanez. CV-t is lehet bátran írni, még ofiszban is, csak pl. nem feltétlen jó 30 megapixeles pofaképet betenni (többet ésszel mint ész nélkül, ahogy apám mondta). Illetve régen utazáshoz vittem magammal atomos netbookot, és bár tudom hogy lehetetlen, de én azért vágtam rajta filmet - igaz, 720p felbontásban, mert annyit bírt a fényképezőgépem. A render viszonylag kínos volt(*), de alapvetően arra bőven elég volt, hogy amit összebohóckodtam pl. egy ócenáriumban, azt kicsit egymáshoz igazítsam, feliratot tegyek rá, zenét alá, és jónapot. Oké, Oscart nem kaptam érte.

A vicc, hogy mostanság a fotószerkesztés már előforrásigényesebb volt, bár az is igaz, hogy azóta eltelt hét év, nőtt a felbontás, okosabbak (= lassabbak) lettek a programok. Illetve én meg türelmetlenebb, hogy a netbookhoz képest az i7-es laptop azért annyira nem volt lenyűgöző.

*) Este had fűtse a szobát míg alszom, amúgy se volt nagy hőség.

Mindent lehet. Morzéval is lehetne CV-t írni, bitenként. De baromira nem optimális, nem gyors, nem kényelmes.
Nekem minden ilyenről az a véleményem, hogy időpazarlás. Miért kínlódj mondjuk 1,5 órát valamivel telefonon, amit gépen 15 perc alatt megcsinálsz?
--
"Sose a gép a hülye."

Komolyan nem értelek. Böngésző, ssh. Nincs állati nagy különbség aközött hogy a gépen írom be hogy iftop -i eth0 vagy a telefonon. Pláne ha veszem a fáradságot és előveszem a BT billentyűzetet. Amit pont ezért vettem, hogy utazáskor is meglegyen a viszonylagos hatékonyság. Pláne hogy amikor ilyen útra megyek, akkor a gépem 9000 Km-re van. Épp ezért van nálam notebook (régebben netbook) is, de azt általában a szálláson hagyom.

Nyilván nehezebb lenne mondjuk LHC-t tervezni és végeselemes szimulációt futtatni a telefonon, de hát józan ésszel az ember nem a legnehezebb utat választja.

"Youtube-ozni, facebookot görgetni, tinderen jobbra-balra bohóckodni nem kell."

Mert egy youtube videóra kommentelni nem szokás? Vagy Facebookon írni? Chatelni? Elég általános dolgok, amik kívánhatnak kényelmesebb input lehetőséget. Én munkából kifolyólag alkalmanként SSH-zok is telefonon. Nyilván nem a legalkalmasabb eszköz, és nem is a legjellemzőbb felhasználási mód, de ha épp az van kéznél mit lehet tenni?

"Valószínűleg egy CV-t, egy levelet, vagy bármi terjedelmeset nem ezen fogsz megírni"

Nyilván nem, de azért fogjuk fel, hogy a számítógép felhasználás nem csupán szövegbevitelből áll, sem professzionális multimédia szerkesztésből. Az érintőképernyő van amire alkalmas, van amire nem. Ennyi.

Multimédia szerkesztésre például pont tud alkalmas lenni. Nyilván nem azon fogsz pixelbaszkurálni photoshopban, de képek effektelésére, vágására teljesen jó az érintőképernyő is. A minap nézegettem azokat a tableteket, amikhez profi stylus jár. Youtube-on rajzolós csatornákon láthatod, hogy elég népszerűek ezek a tabletek a művészek körében.

Nem véletlen, hogy népszerűek most a lecsatolható billentyűzetes tabletek. Nem véletlen, hogy az apple kijött az ipad pro-val. Nem véletlenül jelent meg most a Samsung Book. Erre van igény.

Én úgy gondolom, hogy erősen rétegigény. Csak próbálják minél több embernek eladni.
Ki az, aki nem egy 3 legalább fullhd monitoros asztali gépen, egérrel, billentyűzettel, fotelbe ülve fog egy épületet (vagy tetszőleges 3D-s modellt) megtervezni, hanem ipaden? Szerintem senki. Arra jó, hogy amikor mondjuk mész meetingelni az ügyfélhez személyesen, akkor a mentett tervet rátolod az ipadra, belököd a táskába, így az ügyfélnek meg tudod mutatni, az megnézi, rázoomol, megforgatja. Mert erre jó. Maximum néhány apró korrekciót meg lehet vele csinálni, mondjuk átírni 1-2 méretet.
De nulláról egy ilyen megcsinálni, átépíteni nem ezen fogod.
--
"Sose a gép a hülye."

En az iPad Pro-ra inkabb ugy tekintek, mint egy digitalis jegyzetfuzetre. A tenyleges implementalast nem ezen fogom megcsinalni, de nagyon sokat segithet atlatni a problemat (kenyelmesebb ulespozicio, termeszetesebb interakcio).

Az egyetlen problemat az IT tooling szegenyessegeben latom, de muveszeknek mar egesz kellemes okoszisztemajuk van.

"Ki az, aki nem egy 3 legalább fullhd monitoros asztali gépen, egérrel, billentyűzettel, fotelbe ülve fog egy épületet (vagy tetszőleges 3D-s modellt) megtervezni, hanem ipaden?"

Bocs ezt nem lehet kihagyni. :)
A világon az első alkotmány, amely iPadon íródik - Szájer József

Olyan is lett. Egyébként nem alkotmány, hanem alaptörvény. Egy jogtalanul használt, keszekusza akármi, De ez már erősen off.

Az Ipad a mérete miatt amúgy már szinte folyamatos gépelésre is használható, viszont a shortcutok meg a váltóbillentyűk előhozása azért erősen hiányos. A visszajelzés hiánya miatt pedig azért előfordul a félregépelés, vakon meg ugyanezért szinte lehetetlen használni.

☆☼♫♪♫♪☼☆
AGA@
Fork portal és az egyik logóm :)

A netbook a Windows miatt bukott meg. Mivel a felhasználók többsége nem öncélból vásárol gépeket magának csak hogy legyenek. A netbookok lehetőségei pedig éppen csak elérték a Windows minimális hardverigényeit. És akkor még nem futott rajta semmilyen felhasználói program. Az erőforrás-zabáló Windows, ami két évtizede úgy élt szimbiózisban a PC hardvergyártókkal, hogy folyamatosan gyorsabb gépet igényelt, több rammal, nagyobb monitorral életképtelen volt egy kis erőforrású, kis képernyőjű netbookon.
Annyit elért a Microsoft a jó pc gyártói kapcsolataival, hogy erővel kiszorítsa a Gnu/Linuxot a netbookokról, de utána semmi értelmeset nem tudott kezdeni a netbookkal.
Majd jött az újragondolt Android Linux meg persze iOS és betöltötte azt az űrt, amit a netbook nem tudott. A rövidlátó PC gyártók meg mentek a levesbe.

Nekem tetszik - ha lesz belőle valami, megnézem közelebbről.
------------------------
{0} ok boto
boto ?

Én azt se bánnám, ha lenne valami értelmes dokkolóba épített billentyűzet a mobilomhoz. Meglehetősen ritkán van szükségem a teljes képernyőre és a billentyűzetre. Tipikusan akkor, amikor a laptop nincs nálam :-)

Nem, a bluetooth nem az igazi. A legnagyobb baj, hogy ket eszkozt kell tolteni, dupla az eselye, hogy valamelyik lemeruljon. Ha viszont rendesen fizikailag csatlakoztatva van, akkor a bill-be egyaltalan nem kell akku. (Vagy lehet benne, ami toltheti is a felefont!) A masik gond, hogy a BT billentyuzetnek valahogy tartani is kell a telefont. Jo, ez megoldhato, csak nem jo akarmilyen BT billentyu (egyebkent nem is tudom, hogy van-e olyan ami ezt a problemat tenyleg megoldja).

> A legnagyobb baj, hogy ket eszkozt kell tolteni, dupla az eselye, hogy valamelyik lemeruljon.

Ezek a billentyűzetek elég sokáig bírják (20-30 napig).
Ha a telefont meg két naponta kell tölteni, akkor max. 1,1-szeres az esélye, hogy valamelyik lemerüljön. :)

A bluetooth a szabadságot hozza el a fix csatlakozás helyett. Nem kell egyező foglalat, egyező kialakítás, külön is használhatod, több dologhoz is, ...

Francokat jó, képzeld el, ülsz a kocsiban, épp a munkahelyed felé tartasz, jön egy hívás a főnöktől, hogy gebasz van, sokára érsz be, ne álljon a cég addig se, a laptop persze nincs nálad, előkapod a mobilt és a bluetooth-os billentyűzetet, de hová rakod a telefont, ha a kezedben van a billentyűzet?
Mondjuk a mobilnak van egy tartója, de az túl messze van ahhoz, hogy rendesen lásd, szóval dokkolós megoldás kellene, vagy egy másik mobiltartó a kormányra :-D

Szerintem ez nem fog nagyot futni, a vilag (a userek) nem errefele mennek. Meg lehet nezni (pl a gsmarena adatbazisaban) mennyi Qwerty billentyus mobilt gyartanak. Ha jol remlik a legelso androidos telefon (~2008) is ilyen volt, es utana meg jott jo nehany. Ma mar eleg nehez ilyet venni. Kikoptak. Nyilvan azeret mert nem fogytak tul jol. Ettol meg van egy reteg akinek ezt el lehet adni, de a piac eleg szuk.

Ne ertsetek felre, nem vagyok a fizikai billentyuzet ellen. Sot. Epp azert tudom a fentieket, mert sokaig kerestem ilyen mobilt. Aztan letettem rola.

Az a baj a fizikai billentyuzettel, hogy nagyon naggya teszi a telefont. Kivancsi lennek pl, hogy a videon lathato eszkoz hany grammos. Sikerult vajon 200g ala menni. Nem hiszem... Meg hat az ileyn telefonban mindig van valami mechanika, ami tonkre mehet. Jo, ezt mondjuk meg lehet jol is csinalni.

En annak orulnek, ha valaki eloallna egy telefonnal amihez csatlakoztatni lehet egy billentyuzetet ha akarok. (Es rendesen fizikailag csatlakozzon, szoval ne bluetooth legyen es ne kelljen kulon megtartanom a telefont...) Akar meg egy plussz aksi is lehetne ebben a billentyuzetben... Igy lehetne gyartani egy normalis (altalanos) telefont, amit nagy uzemben, gazdasagos lehet, aki meg akar az venne hozza billentyuzetet is.

Nézd meg a HP Elite X3-at, meg hozzá a lapdockot
ezt

Vagy full ismertető, magyarul:
http://www8.hp.com/hu/hu/ads/elitex3/overview.html

szerk: persze az áráról ne beszéljünk, meg ugye nem robot, meg ájóesz, de nekem egy Win10-es telefonom van, és elég jól elvagyok vele...
Sőt, dokkolóval is szoktam használni, sőt, előadást is tartottam már róla.

<-------
You can't grep on dead trees.

Végül is igen...de a lapdock valami ilyesmi... van benne akku, és a telefon laptopként működik vele, ami kisebb, és hordozhatóbb, mint egy teljes desktop.
A mérete... az az, ami talán nagyobb, mint amire gondolhatsz.
De igen, értelek :)
<-------
You can't grep on dead trees.

4-es Android mar biztosan kezelt BT billentyuzetet, es az OTG-kepes telefonok (kb. amit az utobbi 1-2 evben kiadtak) USB-s billentyuzeteket is. Szoval a telefonok oldalarol adott a tamogatas. Ha randomban valasztasz egy kenyelmes meretu eszkozt, valoszinuleg mukodni fog vele.

Egyebkent a mostani kutyumet rendszeresen hasznalom pendrive-val, de utazas soran mentettem le kepet a fenykepezogepemrol (ebben nagy SD kartya van, es estenkent wifin rsyncelte a gepemre), irtam mar python kodot USB-s billentyuzettel, egyszer jol jott az Arduino nano-val osszekothetoseg, meg van hozza powered hub-om is. Szoval amit szeretnel, az joreszt mukodesre birhato.

--
A strange game. The only winning move is not to play. How about a nice game of chess? - Wargames

A telefon méret már nagyjából ki is zárja a kényelmes használhatóságot. Nálam a határeset a tabletekhez való USB billentyűzet volt, de végül bluetooth-osat vettem ("...MINDEN jobb ha van benne bluetooth!"). Drágább, nehezebb, nagyobb, cserébe kényelmesebb. Elég szubjektív terület.

Telefonhoz talán egy kicsit nagy, de egy tablethez már passzol a ThinkPad Compact USB Keyboard with TrackPoint :)
Teljesen jól használható "gépet" lehet összehozni egy ilyen billentyűzettel és egy tableten futtatott teljes képernyős Termux-al :)

--
http://eVIR.hu
Elektronikus Vállalatirányítási Információs Rendszer

En annak orulnek, ha valaki eloallna egy telefonnal amihez csatlakoztatni lehet egy billentyuzetet ha akarok. (Es rendesen fizikailag csatlakozzon, szoval ne bluetooth legyen es ne kelljen kulon megtartanom a telefont...) Akar meg egy plussz aksi is lehetne ebben a billentyuzetben... Igy lehetne gyartani egy normalis (altalanos) telefont, amit nagy uzemben, gazdasagos lehet, aki meg akar az venne hozza billentyuzetet is.

Egy ilyen telefon lett volna az LG G5. Kb. egy éve jelent meg, és sajnos mégsem állt elő senki egy billentyűzet modullal... :(

--
http://eVIR.hu
Elektronikus Vállalatirányítási Információs Rendszer

"En annak orulnek, ha valaki eloallna egy telefonnal amihez csatlakoztatni lehet egy billentyuzetet ha akarok. "

Ennek a fordítottja: https://www.logitech.com/en-roeu/product/multi-device-keyboard-k480
Mondjuk pont nem felel meg a "ne bluetooth legyen" feltételednek, miért is van arra szükség? :)

Nem tudom az ilyen jellegű Palmtop-okat miért gyilkolták ki... Nekem kellene, ha lehetne értelmeset venni.

vége van már ennek. Nem véletlenül bukott meg anno a kommunikátor. Nincs tömegigény ilyesmire.

--
GPLv3-as hozzászólás.

iPhone előtt is léteztek érintős telefonok, és a közhiedelemmel ellentétben használhatóak voltak, és fejlődtek. Csak egy ponton a Microsoft érezhetően ötlettelen lett, nem is vette észre, hogy az xda fórumain már teljesen más UI-val dolgoznak az emberek, nem pocket PC-ként gondolnak rá, hanem egy teljesen új kategóriaként. Majd jött az iPhone, gyakorlatilag pár tényleg jó design döntéssel, és az akkor már tényleg tömegérett kategóriával, innentől meg már ismert történelem, ahogy az MS lemaradt, gyakorlatilag megállt, az Android létrejött, ...

Szerintem az emberek nagytöbbsége "elvan" érintőkijelzőn, de nem véletlen van igénye a blackberry fanoknak a portrait keyboard-ra, és el tudom képzelni, hogy ha egy gyártó be tudná mutatni a fizikai billentyűzet előnyét, akkor lehetne piaca. A kereslet-kinálat oda-vissza működik.

A Windows Mobilet én nem nevezném telefonnak, mert telefonálásra lényegében alkalmatlan eszközök voltak. De pont erre utalt az iróniával vegyített hozzászólásom. Érintőképernyős okostelefon már 1994-ben létezett IBM Simon. Magát a smartphone nevet az Ericsson használta először R380-as mobilján. A 2001-es Nokia 7700 már nagyon közel állt a mai okostelefonokhoz. Mégsem fogytak közel sem olyan számban mint ma. Még csak nem is álmodtak arról, hogy a butamobilokat kiszorítva okostelefon lesz a standard ráadásul ilyen rövid idő alatt.
Nem tartom valószínűnek, hogy a pillanat szült hirtelen tömeges igényt. Igény korábban is lett volna rá csak megfelelő termék hiányzott. Ami volt az vagy drága volt mint a Nokiák, vagy tele volt hibával mint a Windows Phone. De ha 2005-ben lett volna egy iPhone vagy Android ugyanúgy vitték volna mint a cukrot.

Ezért hibás a taktor és 'b' érvelése. A korábbi mai szemmel tökéletlen megoldások egyáltalán nem cáfolják egy koncepció létjogosultságát. Egy régi Psion nem volt teljes értékű számítógép. Ennek ellenére kedvelték és használták. A piacról azért tűnt el mert az EPOC össze volt nőve a céggel és termékeivel. Az az os pedig elavult és magával rántotta az Psion eszközeit is. a Nokiát elintézte a kamikaze trójai vezére.
A sikeres és elterjedt modern Androiddal viszont igenis van esélye újra egy ilyen qwerty eszköznek. Az indiegogo kampány már most sikeres.

Nekem kettő is volt egy Qtek 8310 és aztán egy HTC S740 telefonálni mindkettővel remekül lehetett. Más kérdés, hogy a Standard/Professional bohóckodás miatt okos eszközként kb. használhatatlan volt. Egyetlen működő SIP klienst nem lehetett találni Standardra (olyan eszköz aminek telefon alakja van), míg Professionalra volt vagy 5. Aztán a jogászaik rászálltak az XDA devre (ami kb. életbe tartotta az egész platformot :P).

Voltak tényleg jók. iPhone 3G előtt tök rendben volt a HP iPaq hw6915, nagyon szerettem. Csak hát ujjal intézni mindent az sokkal kényelmesebb volt az iPhone-on. A másik, ami minőségi ugrás volt, az a böngészési élmény a telefonon. Ráadásul az iPhone-hoz volt először értelmes méretű adatcsomag (Ikon 1 GB).
--
http://naszta.hu

Olvastam akkor is ezeket a problémákat, de nem tudtam reprodukálni, nekem mint telefon (HTC Magician) megbizhatóan ment, pedig elég sokat használtam.

Nekem az a véleményem, hogy jó nyomon voltak, és el tudom képzelni, hogy a Windows Phone-ok fejlődése lehetett volna gyorsabb, és akkor nem lett volna akkora újdonság az iPhone.

(És el tudom képzelni, hogy jó minőségben megcsinálva a HPC/Clamshell/Psion/... forma most sikeres lehet, még úgy is, hogy nekem pl. csak a slide-os megoldás tetszik.)

> A sikeres és elterjedt modern Androiddal viszont igenis van esélye újra egy ilyen qwerty eszköznek. Az indiegogo kampány már most sikeres.

Ők így 4-en, vagy nem tudom hányan vannak a psionba biztos meg tudnak majd belőle élni. De hogy tömeges siker legyen belőle, meg hogy bevonzzák az app deveket kötve hiszem.
Az érintőképernyő egy csoda. El sem tudom képzelni, hogy még egyszer 5110-esem legyen lol.

--
GPLv3-as hozzászólás.

na megnéztem az indigogo oldat is most már. Ja android, az már félsiker. 350 USD, hát passzolok. Sztem nem véletlenül mentek ki a fizikai billentyűk a divatból, átlag felhasználóknak nem kell. Meg a psionok anno ilyen manáger cuccok voltak. Az egyik régi főnökömnek, (aki nagyon tudta jáccani a manágert) volt anno egy ilyenje.
Amúgy meg 90 USD-ért van pinebook, teljes notebook méretben.
Réteg eszköznek talán jó lesz.

--
GPLv3-as hozzászólás.

Nem tudom, hogy lehet, meseld el. Nem is ertem igazan mire gondolsz. Ha arra... akkor megmondom, hogy en aztan nem vagyok egy Steve Jobs fan...

Viszont ugy nez ki az embereknek valoban nem hianyzik a billentyuzet (es nyugodtan vegyuk hozza, hogy a HUP-on valszeg a billentyu fanok elegge felulreprezentaltak).

Világosan leírtam mire utaltam. Az első iPhone előtt az okostelefon egyet jelentett a fizikai billentyűkkel, és ez általában qwerty volt.

Majd jött az Apple, lespórolta a fizikai billentyűzetet és jó drágán eladta az iPhonet. Persze a versenytársak is követték az olcsóbban drágábbat elvet. Az iPhone persze jó koncepció volt, ezért is lett sikeres. De a kizárólagossága ennek kivitelnek már negatív következmény.
Ha Steve Jobs bedobta volna valóban az Apple Wheelt akkor most azt bizonygatnád, hogy notebookra tök felesleges a qwerty billentyűzet?!
De Steve Jobs távozásával egyre gyengül az Apple-féle valóság-torzító mező ereje. :) Igy az ilyen újra felfedezett qwerty-mobiloknak van létjogosultsága.
Egy év múlva látni fogjuk mekkora az igény egy ilyen mobilra.

Azt a vonalat, hogy mekkora Apple/Steave Jobs fan vagyok, azt mar probaltam tisztazni, de latom, ez nalad becsipodott, ugyhogy ezt hagyom.

A szamokat erdemes megnezni kicsit. Az IPhone/Android korszak elott az okostelefonok a userek kb 1%-at ertek el, azota ez inkabb 90%. (Nem banom, a szamokon vitatkozhatunk, de a trend akkor is ez.)

De tudom, nem mindenki hitte el, hogy tenyleg erintokepernyovel fogunk elni. A legelso Androidos telefon is qwerty billentyus volt es aztan meg volt jo nehany. De valahogy kihaltak. Na jo, persze nem teljesen, ha nagyon keresel meg most is lehet talalni, de az utcan hanyat lattal?

Es ha eddig ez nem esett le: en is szeretnek egy qwerty-s telefont! De felfogom, hogy ezzel a userek 1%-aba tartozom. Meg a HUP-on sincsenek tobbsegben azok akik ilyen telefont szeretnenek. Egyebkent en jobbank latnek egy racsatolhato (nem bluetooth!) billentyuzetet, az talan uzletileg is sikeresebb lehetne (mert billentyuzet nelkul is mukodik, amit a userek tobbsege szeretne). Ez megoldana a qwerty-s telefonok masik problemajat... hogy alapbol kb duplajara hizlalnak egy telefont.

A konkret keszulek amirol a cikk szol, remelem, hogy sikeres lesz. Bar nekem elsore az csalodast okoz, hogy telefonkent ez nagyon nehezen lesz hasznalhato, mert becsukva hasznalhatatlan. Egy egysoros kijelzo meg egy felvevo gomb sincs rajta kivul... Nem veletlen, hogy az egesz videoban nem is hivjak soha telefonnak.

Egy szóval nem iram, hogy TE Apple fan lennél!
Arra utaltam, hogy az Apple hitette el a többi gyártóval, hogy a fizikai billentyűket nélkülöző mobil az egyetlen jövőbe mutató megoldás. Ezt visszhangoztad te is, de ez nem igaz. Az Android mobilokról azért tűnt el a billentyűzet, mert költségnövelő tényező miközben akkor árban még nem tudták befogni az iPhonet.

"A szamokat erdemes megnezni kicsit. Az IPhone/Android korszak elott az okostelefonok a userek kb 1%-at ertek el, azota ez inkabb 90%. "

Ha már számokkal érvelsz, legalább ne tévedj egy nagyságrendet. Ma már talán hihetetlen de iPhone és Android előtt is volt smartphone és bőven 1% felett. A querty bill a korabeli wiki szócikk szerint kötelező tartozék volt.

A bluetooth billentyűzet számodra talán jó megoldás, sőt jobb híján én is ilyet használok, de én egyáltalán nem tartom kényelmesnek. Egy ilyen egybeépített qwertys mobil nekem sokkal kézre állóbb és ebben szvsz nem vagyok egyedül.

"Nem veletlen, hogy az egesz videoban nem is hivjak soha telefonnak."

Erre némi túlzással irhatnám ironikusan, hogy ugyan ki használ még 2017-ben telefont! Döbbenetes mekkora teret nyert a textelés a facebookkal. 'Ne hívj fel, beszéljük meg facebookon' - miközben szóban tizedannyi idő alatt el lehetne intézni.

De komolyra forditva a szót feltűnt neked, hogy kiemelik a beszédfelismerést az oldalukon? A beszédfelismerés pedig becsukott állapotban kiemelt jelentőséget kap.

Jajj, most tenyleg a Symbian mint okostelefon? Definicio szerint talan, de a userek hany szazaleka installalt ra alkalmazast ami nem volt rajta gyarilag? A IPhone/Android vilag legnagyobb talalmany az egyszeruen fejlesztheto/telepitheto alkalmazasok, amikbol mara egycsillio van. Ezt a Symbian soha nem tudta.

Egyebkent en ugy ertettem, hogy te a korabbi Qwerty-s smartphone-okrol beszelsz, amibol azert a Symbianos telefonok kozott sem volt olyan nagyon sok (es persze nem azt kell nezni, hogy hanyfele volt, hanem hogy hanyat adtak el).

A beszedfelismeres becsukott telefonnal (vagyis ugy hogy nem latod mit ismert fel a telefon), valoban nagyon vicces lesz. El is tudok kepzelni par kocsmai jatekot ezzel. :)

Es vegul:

A bluetooth billentyűzet számodra talán jó megoldás...

Korabban en: "Egyebkent en jobbank latnek egy racsatolhato (nem bluetooth!) billentyuzetet..."

A Nokiások erre azt mondták, hogy az Android és iOS nem igazi smartphone mobilok csak PDA os-sek. És az iPhone csak egy PDA egybeépitve egy mobil "stickkel". Ami technikailag igaz, de szerintem sincs igazuk. Ezen nem érdemes vitatkoznunk, mert egyetértünk.

A 2007 előtti smartphoneok viszont egyértelműen okostelefonok voltak. A vásárlóik is úgy tekintettek rá. Még alkalmazásokat is telepítettek rá annak ellenére, hogy nem volt központi alkalmazásbolt. Egy Nokia Communicator alkalmas volt email-ezésre, webbögészésre, faxok küldésére és fogadására. Azért ezek a a képességek abban az időben okkal adták az "okos" jelzőt a mobiltelefonhoz.

Mondjuk a tökéletes matt kijelzővel lenne... :D

Miért jobb két kézzel nyomkodni egy eszközt, ahelyett, hogy beszédfelismeréssel kezelnénk, akár headsettel anélkül, hogy elővennénk?

"The software also supports voice recognition using the integrated Voice Assist smart button located on the right hand side of Gemini. You can interact with Gemini using voice commands, even when it is closed in your pocket."

Nagyon rámennek a szövegbevitel témára, és több oldalról kínálnak megoldásokat.

Ha nem 3-5 szavas válasz sms-ről van szó, hanem akár egy ilyen hozzászólásról, könnyen előfordul, hogy gondolkodnom kell, átirnom egy-két szót, esetleg gondolatjeleznem, mondatok sorrendjét megcserélnem, ezt nehezen tudom elképzelni egy diktálás formájában. Vagy pl. egy táblázat átnézését, értékek beirását szintén.

Ha egy Psion 5mx vagy Revo fazonú készüléket készítenének modern beltartalommal, jó billentyűzettel, arra vevő lennék. Gondolom, a két ceruzaelemmel egyhetes üzemidőt nem tudják reprodukálni :-)

A 0:9-0:12 másodperceket nézve hirtelen megörültem, hogy Pál Feri a mentálhigiéné mellett fejlesztéssel is foglalkozik.