Vennél QWERTY billentyűzetes telefont?

 ( traktor | 2017. március 6., hétfő - 13:40 )
Igen, most is olyanom van.
4% (17 szavazat)
Igen, tervezem.
12% (46 szavazat)
Igen, de nem tégla méretben (csak ha X gramm / Y mm alatt)
14% (55 szavazat)
Nem, inkább külső QWERTY billentyűzet kellene/van
6% (24 szavazat)
Nem, egyáltalán nem hiányzik a QWERTY billentyűzet
50% (191 szavazat)
Egyéb, leírom.
3% (12 szavazat)
Csak az eredmény érdekel.
10% (38 szavazat)
Összes szavazat: 383

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

hup.hu: Androidot és Linuxot futtató, billentyűzetes mobil eszközzel térnének vissza a Psion tervezői

A fenti cikk ihlette a szavazást és most kicsit lendüljünk túl azon, hogy ők az eszközt nem hívják telefonnak, kicsit amúgy is általánosabb a szavazás, tehát nem csak a fenti eszközről van szó.

a fenti készülék volt hosszú évek óta az első, amitől kellemes borzongás futott végig a gerincoszlopomon

Onnan fel az agyadba és abból lesznek a sz@r gondolatok, hogy meg is vedd :D

pch
--
http://www.buster.hu "A" számlázó
--

egyébként ez tényleg így működik :D

+1

És mert a fenti eszköz nem telefon, pont értelmetlen ez a szavazás.

A szavazas ettol meg nem lenne ertelmetlen... de miert nem telefon a fenti eszkoz (vagy legalabbis a 4G valtozat)?

Hát, telefonálni lehet - majd - rajta.

Ezt épp nem láttam a leírásban. Egy dolog utalt rá - a műszaki adatok közt 'talk time'. De semmi más nem.

"Gemini is fully equipped with 4G, WiFi & Bluetooth enabling both data communications and mobile phone calls."
Hacsak nem azóta írták bele.

Wow. I. NEED. THIS.
--
Blog | @hron84
Üzemeltető macik

Én inkább külső QWERTZ (hun) billentyűt vennék. Nem rádiósat hanem vezetékest.
--
Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba!; DropBox

Nade - mégegyszer nekifutok ennek a kérdésnek - van-e olyan, telefonméretben?

Apro pici billentyuzetnel meg a touchscreenes bizbaz is jobb, mert az legalabb prediktiv es/vagy tudok rajta swipeolni, mig egy fizikain nem. Aki megszokta, hogy touch typeol, annak egy ilyen picike billentyuzet inkabb remalom, mint barmifele segitseg, szerintem.

--
|8]

Mások szerint meg nem, ez egyéni. (A prediktív szövegbevitelnek mondjuk semmi akadálya, ha valakinek az tetszik, de most nem erről van szó).

Azon is múlik a dolog, hogy a hírek végiggörgetésre és üzenetekre használod, vagy pl. zsebszámítógépnek. Előbbi esetben tényleg elég a taccs.

- Nekem pl. kellenek a kurzormozgató nyilak, touchscreen-en nem lehet olyan jól lépni egyet jobbra, egyet balra.
- A jegyzeteimhez kell tab billenytű. :-)
- Néha akarok ssh-zni róla. Vagy simán shellt indítani. Ehhez kellenek mindenféle karakterek.
- Gyorsabban gépelek, ha érzem a gombokat, nem csak látom.
- Nem szeretem, ha a billentyűzet betölti a kép felét-harmadát. Cserébe felőlem lehet nagyobb a készülék.

A kurzormozgató nyilak nekem is hiányoznak. Ha valamit elgépeltem (url, email, jegyzet, stb.) és visszamennék néhány karakterrel (vagy akár az előző sorba), akkor küzdhetek a kijelzőn, hogy odarakja a kurzor. Látni meg alig mert, mert az ujjam persze kitakarja.

Korábban volt olyan fejlesztés, hogy a kijelző a kirajzolt gomboknál ki tudott dudorodni, így akár vakon is lehetett gépelni. Mondjuk azóta se hallottam róla.

A Swiftkey-en vannak (lehetnek) kurzor billentyűk.

Néhányszor próbáltam, nagyon nem jött be. Most a Hacker Keyboard van beállítva. A szóközön swipe-olva tudok váltani a magyar-angol-angol(SSH)-német kiosztások között. Az SSH-s kiosztás annyival tud többet, hogy vannak kurzormozgatók, esc és tab. (Magyarral már nem sikerült összekombinálni, túl zsúfolt volt.)

Én kreáltam sajátot, amin nyilak is vannak, a helytakarékosság miatt pedig külön ékezetek. Szeretem.

☆☼♫♪♫♪☼☆
AGA@
Fork portal és az egyik logóm :)

Erre valo a tablet, meg bizonyos esetekben a kulso, pl bluetoothos billentyuzet.

--
|8]

Igen is meg nem is.
Nem baj ha nincs beépítve, de egy ilyet elfogadnék.

Ilyesmikről mi a véleményed?

https://www.google.hu/search?q=bluetooth+iphone+slide+keyboard&tbm=isch

Ha a designra nem vagy érzékeny, és jó méretű a telefonod, akkor kis átalakitással sok Android telefonból lehet qwerty-s.

Meg egy eszköz amivel külön foglalkozni kell, mivel ezek is saját akksival rendelkeznek. Viszont azt el tudom képzelni hogy néhány helyzetben meg előnyös is lehet a bluetooth kapcsolat (tehát nincs rapasszintva a telefonra).
Az alapból "moduláris" koncepció sokkal jobban bejön, pl a mostani Moto Z eseten is simán el tudnék képzelni egy olyan modult mint amit linkeltem a Jolla-hoz.

Nekem inkább egy olyan képernyős billentyűzet kellene, ahol lehetne úgy szó kiegészítést, hogy ne rakjon szóközt utána. ez magyarban elég zavaró a sok toldalék miatt.

A Swiftkey toldalékosan ajánlja a kiegészítést.

QWERTY !!
KELL!!

Igen. Pl. egy Motorola Milestone 3 kinézetű eszköz jöhet, mai hardverrel.

Jelenleg Blackberry Classicot használok, nagyon elégedett vagyok vele. Ha cserélném, csakis az újra: Keyone
https://mobilarena.hu/hir/bemutatkozott_a_blackberry_keyone.html

Mielőtt jelenlegi telefonomat megvettem volna sokáig kerestem valami N900 jellegű, de frissebb hardverű cuccot, akkor nem találtam semmi értelmeset, de azóta rá kellett jönnöm, hogy az én szememben a piac problémája nem a hardware, hanem ahogy a rendszerszoftvert kezelik. Legalább a flagshipeken elvárná az ember, hogy az OS pár évig, időben, naprakész felpatchelt állapotban legyen. Valami amit legalább az alma jól csinál.

1. Telefonon "gépeléshez" diktálást használok. Ki nem állhattam a telefonos billentyűket.
2. Tableten is diktálok, de komolyabb dolgokhoz van Bluetooth-os billentyűzetem.

--
Kinek nem inge, ne vegye gatyára

És ez jól működik? Pl ide betudsz diktálni egy hsz-t?

Ha nem félted a felhőtől és nincs háttérzaj. :P

Nem féltem a felhőtől, az eszközökön van megfelelő csepp védelem.
Mint fentebb írtam, a háttérzaj eddig nem okozott észrevehető gondot.

--
Kinek nem inge, ne vegye gatyára

Többnyire jól működik, akár ide is be tudnék diktálni egy hsz-t (azt hiszem, ez a hozzászólást jelenti, de nem vagyok biztos benne).

--
Kinek nem inge, ne vegye gatyára

Miért jó összeépíteni a telefont és a billentyűzetet? Egy bluetooth billentyűzetet tudok használni mással is, ha meg nincs szükség rá (például telefonáláskor), akkor nincs útban.

http://hup.hu/node/152352

--
ulysses.co.hu

Mert nem azert integraltunk vegre mindent egy keszulekbe, hogy aztan megint kulonfele kiegeszitoket kelljen kulon cipelni hozza :)

(x) Bárcsak lenne ilyen készülék a piacon.
Nokia E90 és utána N900-asom volt. Király volt azokon gépelni. A probléma csak az volt, hogy a gépelés csak is kizárólag 2 kézzel ment, így nem lehetett a buszon állva mondjuk félkézzel gépelni.

+1, N900-on saját billentyűkiosztással hatékonyan lehet(ett) magyar ékezeteket is írni, vagy akár ssh-n keresztül tevékenykedni.
Én az N950-et siratom nagyon, hogy elgáncsolták és beszántották a már kifejlesztett telefont operációs rendszerével együtt (ami lényegében még mindig Maemo volt)...

Van N900-om, N9-em (lényegében N950 mínusz billentyűzet), és mérhetetlenül szomorú vagyok amiatt, hogy nem találok azóta egyetlen épkézláb készüléket sem alternatívaként.
Egyszerűen ez a szegmens elmúlt és a trójai ló vezetésével mélyen beszántották.

Jolla azért továbbvitte. Igaz a hozzá csatolható billentyűzetből csak ezer darab készült, és már nekem sem jutott. Néha felbukkan belőe egy-két eladó.

☆☼♫♪♫♪☼☆
AGA@
Fork portal és az egyik logóm :)

Jollát nézegettem fél szemmel, ezt a billentyűzetet is láttam (akkor már azzal a megjegyzéssel, hogy nem csinál többet), de nem találkoztam még vele közelebbről... ill. kerestem náluk már korábban saját billentyűzettel rendelkező telefont, de nem találtam...

Mondjuk még mindig ez a leginkább szimpatikus az összes közül.

Ha jól értem, te használod is?

Igen, elsődleges telefonom másfél, lassan két éve. Értsd, nincs most másik amit használnék. Nem egy koncepciódarab, hanem fullosan működik a mindennapokban. Nem nagyon érzem a korlátait, illetve ami van, az is könnyen, néha nehezebben de megoldható, mivel Linux van rajta.
Most pl. az ieee8021x kapcsolat az amivel mókolnom kell, de ott a terminal, vagy ssh és megoldható lesz. Totál más mint az N900. Azt jobban szerettem, a speciális hardverei, és a rohadtjó fényképező miatt, utóbbi ebben a Jollában egy silány vacak. Mivel nem mai, ezért néha már lassú.
Az Android appok futtatása nem alapvető szükség, de néha jól jön, bár ez elég erőforrásigényes.
Van a Jolla, amire ma már Jolla1-ként hivatkoznak. Ilyen van nekem. Van a Jolla C, amiből 2000-ret adtak el, ez teljesen megegyezik az indiai Intex Aquafish-el. Dupla adag memória van benne, a Jolla1-hez képes, nagyobb (sajnos) de egyébként nem jobb mint az. Viszont onnan megrendelve röhelyesen olcsó, huszonpárezer forint. Volt a kezemben. Ennél már nem erőltették a muduláris hátlap koncepciót, fel sem merült, hogy készítenek hozzá fizikai qwery-t. Szerintem megéri, de azért, mert ismerem annyira a rendszert, hogy jól tudjam használni. Az indiaiak koncepciója eléggé el van kúrva azzal, hogy az android támogatásra építenek, még a playstore-t is ráerőltették, pedig abszolút fölösleges, leginkább hátrányos. Én pl. google független store-okat használok, márha egyáltalán kell.
Openreposban pl. vannak olyan natív kliensek, appok, amikből hivatalosan nincsen, csak androidos változat. Eleve ezt kellett volna gyárilag rárakni az Aquafish-re. Ami van cikk magyarul erről, abban még segítettem is egy kicsit, a hölgy utálta a készüléket, majd megmutattam miért nem így kell viszonyulni hozzá, amit meg is értett. Ettől függetlenül megmaradtak a fenntartásai, ugyanis nagyon hasonlította a szokásos android 'fónokhoz. Mivel mindenben más mint azok, ezért elsőre nemhogy szokatlan, hanem dühítően idegesítő, így a cikkben végítélet is olyan lett (mobilaréna). Az első három napban konkrétan én is földhöz akartam vágni, mert annyira nem láttam át mi hogy működik vele, szidtam magam, hogy egy rakat pénzt kiadtam egy hulladék műanyagdarabra. Jelenleg meg már rossz lenne bármi más oprendszer, mert azok korlátoznának. Ez az egy pillanat alatti taskváltás egy swipe-pal nagyon kényelmes tud lenni.
És igen, én raktam össze magamnak a touch screen billentyűzetet hozzá, ami a touch-hoz képest kényelmes, és még én is egész jól tudom használni. Pedig alapból nem vagyok oda az ilyen kényszerbeviteli lehetőségekért mint a képernyőnyomkodás. Sajnos (még?) nem tudtam megosztani a közösséggel. Itthon talán kétszáz darab lehet amúgy a Jolla1-ből.

☆☼♫♪♫♪☼☆
AGA@
Fork portal és az egyik logóm :)

Nekem jelenleg az egyik problémám, hogy az N900 iszonyatosan gyenge hardver manapság, de nem találtam neki megfelelő alternatívát, jelenleg is ezt a készüléket használom.
Az N9 sokkal erősebb, de már az is gyenge, és nincs billentyűzete...

Ez az Intex Aquafish ennyiért nem hangzik rosszul, akár ismerkednék is vele (ill. a rendszerrel), bár az említett árkategóriában jelenleg csak "sold out" kínálatot találtam. Nem tudom, ez minek köszönhető, ill. mekkora postaköltséget adnak még hozzá, de ennyit megérne a dolog. Igaz, a billentyűzet hiánya fájó pont számomra...
Ill. nem tudom, hogy mennyire könnyen szoknám meg a Maemo után, de egy próbát megérne.

Hol érdemes keresni?

Touch screen-t miként raktál össze hozzá? Alkalmazást kellett fejleszteni, esetleg megvolt a forrás, amit módosítottál, vagy konfigurációs file, esetleg egyéb beállítás kellett hozzá?

Van (lett) hozzá normálisan integrált SIP kliens (ahogy N900-ban és N9-ben pl.)?

Gondolom, erre is be lehet jelentkezni SSH-n a rendszer könnyebb / mélyebb elérhetőségére.

Nem néztem utána hol érdemes keresni. A tesztdarabot egy srác rendelte Indiából még tavaly, és felajánlotta a tesztre.
A touch billentyűzetemhez nem kellett alkalmazást fejleszteni, rengeteg leírás van az eszközhöz a TMO-n (maemo.org) illetve a together.jolla.com-on. Én eleinte felhasználtam valaki másét amit módosítottam, majd egy eléggé egyedi darabokat raktam össze, amit egy frissítés szétcseszett, azóta megint valakiét módosítottam, de egy csomó ötletet vettem még bele. Tulképp félkész, és nem csináltam csomagot belőle, ezért nincs fent openrepos-on. Sajnos kevés időm van mostanában foglalkozni a telefonnal.

Integrált SIP nincs. Egy gyakorlatilag fullosan üres rendszerrel jött, amire szinte még a telefonfunkciókat is telepíteni kellett (szinte). Openrepos-on több a natív kliens mint a Jolla store-ban, és ha nagyon kell, akkor android appként bármit fel lehet rakni. Én pl. a gépemmel nem tudtam a múltkor Skype-olni, ezért erre a telefonra raktam fel egy androidos Skype-ot, és úgy működött ahogy kell.
Egyébként nagyon más mint az N900, állítólag az N9-hez jobban hasonlít, olyanom nem volt.

TErmészetesen be lehet SSH-zni, meg van rá terminal, amihez saját, a rendszertől független billentyűzet van, mindennel ami asztalin is található. Nekem jobban is tetszene, bár a fade-es használat eléggé fura.
Én szeretem ezt az eszközt.

☆☼♫♪♫♪☼☆
AGA@
Fork portal és az egyik logóm :)

dupla

Köszönöm.
N900-on szerettem a SIP klienst is (bár ott volt, hogy néhány perc után beszaggatott), de pl. N9-en abszolút tökéletesen működik.

Android telefont saját célra nem használtam, de, amit láttam SIP klienst rá, egyik sem győzött meg eddig.

Egy ilyen telefont nem volna hülyeség beszereznem egyszer.

A Nokia E71 billentyűzete szenzációs volt, pedig nem volt nagy méretű. Valahogy mégis könnyen, gyorsan lehetett rajta gépelni. Viszont a swiftkey sokat segít, ezzel még a béna képernyőzet-billentyűvel is el lehet érni azt a hatékonyságot, amit az e71-gyel hardveresen.

--
"Everybody has a testing environment. Some people are lucky enough to have a totally separate environment to run production in."

Igen, bár a lassan 4 éves "félokos"
Alcatel 815-öm még mindig szuperál
(Igaz, csak másodlagos telefonként)
A C6-00 Nokiámat is nagyon szerettem.
Ha lenne valami olyasmi, emberi áron,
akkor lehet. (Mondom ezt úgy, hogy
már az Alcatelt is úgy vettem, hogy
húszezer forintnál többet nem költök
telefonra, ezt eddig sikerült is betartani.)

Nekem sokáig egy Xperia X1 volt, nagyon szerettem a billentyűzetét.

majd ha lesz QWERTZ billentyűzetes, akkor talán fontolóra veszem

[ Falu.me | Tárhely | Domain ]

+1

Vennék, és lehetőleg tégla méretben (pl. egy övtáskát jól kitöltsön), szétnyitható legyen mint egy laptop, és legyen súlya is, hogy ne kelljen mindenütt turkásznom, hogy nálam van-e, és főleg ne legyen olyan rohadtul lapos, mint pl. egy Huawey P8, mert az mindig kicsúszik a kezemből. Ja, és véletlenül se android legyen rajta, hanem pl. ubuntu. Az se lenne utolsó dolog, hogy rendes USB aljzat legyen rajta, ne az a kis vacak.
Szerencsére ilyen mobil-szemétre még nem kellett költenem, mert vagy előfizetéshez kaptam, vagy csak ki akarta dobni valaki, aztán nekemadta. Pont ennyit is ér mindegyik.

-fs-
Az olyan tárgyakat, amik képesek az mc futtatására, munkaeszköznek nevezzük.
/usr/lib/libasound.so --gágágágá --lilaliba

A hardveres billentyűzet nekem nagyon hiányzik a mai telefonokról. Sajnos nem igazán tudtam megbarátkozni se a prediktív szövegbevitellel se a SwipeKey illetve hozzá hasonló kaparászós módszerekkel. A szótár alapú bevitellel az a bajom, hogy az esetek nagyobb részében nem igazán jósolja meg jól mit is szeretnék beírni és akkor marad a pötyögés. Fizikai billentyűzettel kényelmesebb, mert ott csak arra kell figyelnem mit írok éppen, vakon tudok gépelni.

Méretre, tömegre, kialakításra nekem tökéletes volt a Sony Xperia Mini Pro (SK17i). Remélem valami hasonló meg fog jelenni a piacon, de az első bejegyzésben szereplő Psion koppintással telefonálni kb. olyan lesz, mint annak idején a Nokia N-Gage őrületeivel.

Nekem még most is SK17i, de nagyobb kijelzővel még jobb lenne.

Telefonba szerintem felesleges, de egy billentyűzettel felszerelt tab tetszene, mondjuk 7"-8" körüli méretben. Rendes laptopszerű ollós billentyűzettel.

Van olyan, úgy hívják netbook

-fs-
Az olyan tárgyakat, amik képesek az mc futtatására, munkaeszköznek nevezzük.
/usr/lib/libasound.so --gágágágá --lilaliba

Annak idején volt egy Nokia N950-n nálam [ https://en.wikipedia.org/wiki/Nokia_N950 ], az elég pofás volt, jó volt fogni és hasznos volt rajta a billentyűzet, és ahhoz képest nem volt kényelmetlenül nagy/vastag, valami hasonló tetszene nekem ;-)