Qt 5.8

 ( trey | 2017. január 26., csütörtök - 15:28 )

Megjelent a Qt 5.8-as kiadása. Az újdonságokért nézd meg a következő videót:

Részletek a bejelentésben.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

\o/

//|\

--
Kum Gábor
Linux póló | Ciprus | Matek korrepetálás

Tudna valaki friss árakat mondani (asztali környezet, small business, perpetual license)?

Nagy árváltozás (drágítás) következett be mostanában, a honlapon meg 2 dolog figyelhető meg:

1. FUD terjesztés az LGPL verzióhoz, hogy minél kevesebben válasszák

2. Nincs egy értelmes ár táblázat, rejtélyes wizardokon kell átlépkedned, aminek a végén tipikusan "felvesszük Önnel a kapcsolatot, hogy árat kaphasson" üzenet vár.

Ez így nem túl bíztató :(

Az 1.-ről írnál kicsit részletesebben? Mi ez a FUD? Én nem találom.
--
♙♘♗♖♕♔

Nincs semmi FUD, csak a downloads oldalon egy kérdezz-felelek játék van/volt, ami eléggé a commertial license felé tolta a látogatókat.

Ez ellen egyébként többen felszóltak, át is írták az kérdéseket kicsit, illetve könnyebb (2 kattintás) megtalálni az OS csomagot ha tudod, hogy az kell neked.

"...handing C++ to the average programmer seems roughly comparable to handing a loaded .45 to a chimpanzee." -- Ted Ts'o

Az oldalon ez van a commercial licensnél: Pricing starting from $295/month

Ez a havi előfizetéses díj. Ilyenkor csak akkor bocsáthatsz ki szofvert, ha abban a hónapban fizettél vagy mi, kissé zavaros.
Régebben ez is 99 usd/hó volt.
Mindez per developer értendő.

Engem pont ezért az egy összegű megváltás érdekel, mert ilyen áremelés mután életveszély a qt köldökzsinórjától függeni.

Mintha erre a perpetual licenszre egyszer láttam volna 3600 usd-s árat, azért az húzós, most meg már csak contact us duma van...

Nem tudom mennyire segít, de a KDE Szadad QT Alapítványa pont azért hozták létre, hogy a LGPL/GPL-es problémákat kivédjék. Ld. itt: https://www.kde.org/community/history/qtissue.php

Igen, a Qt-nél választható az LGPL opció is.
Deazonban vannak olyan moduljai, amit nem adnak ki így, csak kereskedelmi licensszel (chart, data visualization, scxml...)

Ezek tipikusan az új fejlesztésű modulok, szóval úgy néz ki, mintha abba az irányba tolnák a Qt-t, hogy egyre inkább legyen korlátozott az LGPL verzió, és komolyabb app fejlesztéshez mindenképpen meg kelljen venned a kereskedelmit.

Az egész hercehurca, licensz bizonytalanság, ár ugrálás, tulajdonosváltások sora stb a Borland/Delphi vonalra emlékeztet, aminek ugye a csendes eljelentéktelenedés lett a vége...

Valóban van/volt egy ilyen próbálkozás, hogy modulok a fizetős csomagban vannak, de összesen 3, (charts, data visualizaion, virtual keyboard), és azok is elérhetőek GPL alatt.
Két másik tool (device creation, qml compiler) van még commertial alatt, de pl pont az utóbbi megy át OS license alá most.

Én azt látom, hogy keresik az utat, hogy lehetne bevételhez jutni, próbálkoztak a fizetős modulokkal, de lassan kifarolnak belőle.

Az viszont egy pillanatig nem volt igaz, hogy az új fejlesztések zöme a fizetős modulokban történne, Qt3D, QuickControls2, NFC, Bluetooth, Serial, SCXML, stb., mind elérhető LGPL alatt.

"...handing C++ to the average programmer seems roughly comparable to handing a loaded .45 to a chimpanzee." -- Ted Ts'o

Milyen "licensz bizonytalanság"-ra gondolsz? Én csak arra emlékszem, hogy az idő előrehaladtával egyre több rész került egyre megengedőbb licenc alá. Vagy volt már olyan is, hogy egy már GPL/LGPL alatt kiadott részt korlátozóbbra "butítottak" volna?
--
♙♘♗♖♕♔