Több évnyi agonizálás után vége lehet az OpenOffice projektnek

Az OpenOffice projekt több évnyi agonizálás után lehúzhatja a rolót. Ugyan van még néhány fejlesztője és néhány önkéntes is a projekt körül, de a lendület és a vitalitás hiányzik a projektből. Dennis Hamilton, az Apache OpenOffice projekt alelnöke nemrég egy levelet küldött az openoffice-dev levelezési listára "What would OpenOffice retirement involve?" tárggyal, aminek a lényege az volt, hogy nincs elég fejlesztő az OpenOffice körül. Sajnos a fejlesztőhiány miatt komoly probléma a biztonsági hibák javítása. Például, júliusban az OpenOffice projekt kiadott egy biztonsági figyelmeztetőt, amire azonnal nem tudott javítást adni. Kerülő megoldásként a projekt akkor a LibreOffice vagy a Microsoft Office használatát javasolta. Augusztusban ugyan megérkezett a javítás a problémára, de a jövőbeli biztonsági hibák javítása továbbra is kérdéses maradt.

Ugyan döntés még nem született, de Hamilton szerint komoly esély van a projekt bezárására.

Részletek itt.

Hozzászólások

Még egy fejfa a hatalmas Apache szoftvertemetőben.

Az Apache csak elvallalta, hogy inkubalja. De ha nincs fejleszto, akkor nem nagyon tud vele mit csinalni. Az utolso release 2014-es.
Az OpenOffice akkor doglott meg, amikor az Oracle ratette a kezet es az osszes fejleszto lelepett. Lasd Hudson->Jenkins, es meg vagy millio dolog, amivel ugyanez tortent.

Szoval ahhoz az apache foundationnak semmi koze, hogy meghalt ez az egesz.

Használták a mindennapi munkájuk során. Amikor a Google lelőtte saját kezükbe kellett venni a fejlesztést. Nem tartják házon belül a kódot, de saját márkanevet építenek rá. Mielőtt ezért megfeddnéd őket, a Rizzoma az egyetlen ma is működőképes és stabil publikus Wave. A Kune spanyolosan bleeding edge, totálisan instabil. Különben ők is saját brandet építenek.

A LibreOffice-ert se hullatnank sok konnyet

--
arch,debian,osmc,android,windows

Bár én nem akarom helyettesíteni a LibreOffice-t, de less rá a SoftMaker Freeoffice-ra. http://www.freeoffice.com/en/download

---
A Linux nem ingyenes. Meg kell fizetni a tanulópénzt.
Az emberek 66 százaléka nem tud számolni! Gondoljatok bele, ez majdnem a fele!!
Mindenki jó valamire. Ha másra nem, hát elrettentő példának.

Writer, Math: LaTeX
Calc: A hagyományos táblázatkezelő eleve káros, mivel review-olhatatlan. Alternatívák: adattárolásra csv, adatfeldolgozásra egy normális szkriptnyelv, grafikonrajzolásra pgfplots.
Impress: LaTeX Beamer
Draw: Inkscape, Scribus, vagy tikz
Base: bármelyik adatbáziskezelő

"adattárolásra csv"

Kígyónak lábsó...

"A hagyományos táblázatkezelő eleve káros, mivel review-olhatatlan. "

Egyes tudósok szerint a poszméhek, számításaik szerint, nem képesek a repülésre. Szerencsére erről a poszméhek mit sem tudnak, és vígan röpködnek.

"adatfeldolgozásra egy normális szkriptnyelv"

Favágásra pedig hering.

Üdv,
Marci

Jah. A stilisztikához sem, de a tipográfiához még úgy sem.
Nézz meg egy 100 évvel ezelőtti újságot (még csak könyv sem kell).
WYSIWYG szövegszerkesztő-, képfeldolgozó- és táblázatkezelő szoftverek nélkül olyan gyönyörű kiadványokat készítettek, hogy sokan ma csak szeretnének olyat.
Szakemberek voltak. Ma meg úgy gondolhatja bárki, hogy pikk-pakk menni fog az neki. Olyan is az eredmény.

Ugy megy ez, hogy adott T ido, M penz. Mikor T*M dasztikusan tobb, lehet szoszmotolni, es boritekolhato, hogy esztetikusabb lesz az eredemeny. Hogy mikor kinek mi a szaktudasa, az lenyegtelen ebben az egyenletben. Siman kinezem beloluk, hogy tudnanak jo termeket is csinalni, de nincs ra igeny.

Mint az egyszeri kinai gyaros. Kersz tole egy cipot. Mit szeretnel, lassu, draga, de jo munkat VAGY gyors, olcso gyenge minoseget. A valasztas a tied.

Remélem a mysql-nek nem lesz hasonló a sorsa...... Már azt is forkolták egy ideje.

Igazából a LibreOffice teljesen kiváltja, így nem sok jelentősége van, nem?

Mindenből "Libre" lesz már :D pl.: OpenElec->LibreElec :)

Miután a LibreOffice-nál van a több fejlesztő, és azt szállítják a disztrók, a forkolás vesztesének tekinthető ez a projekt. Mivel a termékvonalat fejlesztik tovább, és a fejlesztők akár csatlakozhatnak is a Libre projekthez, ezért én ezt teljesen normális folyamatnak érzem. Akár azt is mondhatnám, hogy így van jól: előbb utóbb lesz egy nyertese a forknak. De ha valaki tud valamiről, amit veszíteni fogunk, akkor írja meg, és akkor szomorkodok rajta egy kicsit.

Én szeretem az LO-t és az MS Office-t is, de azért egy kellemes offline Markdown/reStructuredText szerkesztőnek (amolyan LyX-szerűnek) tudnék örülni. Azért lenne jó, mert git-ben könnyű követni, review-zni. Nem ismertek valami ilyet?

Nem a Geany Markdown pluginjére gondolok, mert az egy... khm...

Szerintem sincs semmi baj ezzel. Sőt, ha az egész sztorit nézzük tök szépen alakult, hogy Oracle-nek nem sikerült kontroll alá vonni a projektet, hanem volt elég erejük a fejlesztőknek függetlenül folytatni tovább. Lehetett volna akár ennek olyan vége is, hogy elmegy a kulcsembereknek a kedve az egésztől és libre office sincs csak egy stagnáló open office. Szóval szerintem ez egy nagyon happy endes történet.

Lehetne de nincs. Egy zárt utcába senki nem megy be főleg, hogy az igazán mérvadó léptékek esetén egy OS döntés 5-10 évre meghatározza egy vállat stratégiáját. Vagyis ha valaki belemegy a solarisba akkor 10 évig kell elegendő hozzáértő ember valamint garantált támogatás OS és alkalmazás oldalról is, ezeket egybevetve nincs nagy előnye az Open verziónak a nem opennel szemben, legfeljebb 1-1 közepesebb specializált környezetben.

Azért a linux világ masszívan lelépte a unix világot hacsak nem a garantált rendelkezésreállás az elsődleges szempont az alkalmazások mozgathatósága mellett.

Pár hete iratkoztam fel kíváncsiságból az openoffice dev listára, hogy lássam mégis mi történik ott. Kb. 5 ember heteken át azt levelezte, hogy lehetne kiadni az openoffice 4.1.3-at, amiben benne van a patch.
A gondok már olyan szinten jelentkeztek, hogy nincs erőforrásuk a buildeléshez és a kiadáshoz szükséges több száz csomag elkészítéséhez.
Volt egy beszélgetés is, amiben egy kívülálló feltette a kérdést, hogy mi értelme van. A válaszokból nekem az jött le, hogy olyan emberek próbálkoznak az életbentartással, akiknek vagy személyes ellentétük van egy LibreOffice fő fejlesztővel, ők csakazértis OpenOffice pártiak és nem hajlandók LibreOffice-t használni vagy a harmadik csoport, akiknek az apache licenc a szentírás.
A lényeg, hogy egyértelműen látszik, hogy kínlódás amit művelnek.

Ez már akkor megjósolható volt, amikor forkolták a libreofficet, és a fejlesztők jó része oda vándorolt.
Vicc nélkül, az a pár fejlesztő, aki még itt maradt, nyargaljon át a libréhez, és ott értelmes munkával segítsen.
--
The Community ENTerprise Operating System