2016. május 1-i security patch level-re váltott CM13 nightly

 ( trey | 2016. május 5., csütörtök - 21:10 )

CM 13.0-20160309-NIGHTLY

A CyanogenMod nightly buildek követésének egyik pozitív hozadéka, hogy a Google által rendszeresen kiadott havi biztonsági közlönyökben publikált biztonsági hibák javítása akár 48 órán belül a végfelhasználónál lehet. Így történt ez most is. A Google kiadta május 2-án az Android Security Bulletin - May 2016-ot, a ma éjszaka lefordított CM 13.0 nightly build-ben (13.0-20160505-NIGHTLY) pedig már meg is jelentek a javítások. Erre utal az Android security patch level alatt látható "May 1, 2016" bejegyzés.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Lazán kapcsolódik:
Nexus 6P FRP bypass Marshamllow on May 1 2016 security patch
https://www.youtube.com/watch?v=GKdVvBSIb0M

Össze tudnád foglalni a lényegét? A videó felénél bealudtam. Köszi!

--
trey @ gépház

Miért használnak ilyen régi kernelt? 4 éves, ráadásul idén szeptemberben vége a támogatásnak, na meg a legfrissebb 3.4-es a .112-es, abban is le van maradva.

Utána olvasva még a 3.10-et használják, az is 3 éves. Az logikus, hogy lts kernel használnak, de miért ragadnak ennyire le?

Ching-chung Chang már annak is örül, ha a SoC drivere 3.4-en elindul (a blobokkal amúgy se egyszerű verziót lépni). :)

neha szanaszet hullik de secure :)

--
arch,debian,osmc,android,windows

Milyen széthullást tapasztaltál? Tudnál részleteket mondani?

--
trey @ gépház

Az Android készülékek kevesebb mint 1%-a meg lesz foltozva?

Mondjuk ez nem a Google sara, igazából ráhatással se nagyon tud lenni mert mint láthattuk akkor megcseszi az EU. :P

Pedig nekünk, azaz az EU-nak még erősebben fel kell lépnünk. A sok karbantartatlan szoftver (telefonok, routerek, önvezető autók, metrók, IoT eszközök, orvosi eszközök, ...) nemsokára igen komoly problémát jelentenek.

Én kb. úgy csinálnám, hogy ha 5 évnél fiatalabb termékben 1 hónapnál tovább tart a biztonsági frissítés kiadása (kritikus hibáknál ennél is jobban le kéne ezt szorítani), akkor a készülék forgalmazóját/gyártóját kötelezni kell a készülékek visszavásárlására. Ha nem teszi, akkor a tulajdonosok anyagi kárpótlásán túl akár a gyártót ki kéne tiltani a piacunkról.

A karbantartatlan szoftverű autóknak én műszakit sem adnék. Ez első olvasatra minden 5 évnél régebbi autó forgalomból való kivonását jelentené, ami nem feltétlenül jó. Ez nyilván kétféle folyamatot is elindíthat, egyrészt olyan tervezést, hogy 10 év múlva is tudja a gyártó pl. számítógépcserével biztosítani az üzemeltethetőséget. Másrészt modern, olcsó, újrafeldolgozható alapanyagú járművek felé is eltolódhat a világ.

Viszont jól látható, hogy országonkénti eltérő jogi szabályozással ez nem működhet, csak egységes EU rendelettel. De hát ezért is van nekünk a mi kis EU-nk.

Nagyon utópisztikus.
Elárulok egy titkot, nem minden autóban van szoftver, de mi is a bajod az 5 évnél régebbivel?

Fogalmazzunk úgy, hogy ami műszakilag valós veszélyt jelenthet, az lehetőleg ne közlekedjen. Ha egy autó irányításába erősen beleszólhat olyan szoftver, ami kívülről támadható, akkor minden megismert lyukat mihamarabb be kell tömni. Erre nem megoldás, ha egy gyártó piacra dob valamit, aztán úgy marad, mert hamar ki kell őket vonni a forgalomból. Ezért kéne min. 5 éves karbantartásra kötelezni a kütyügyártókat. Bele értve a koreai telefongyártókat is.

Ha egy autóban nincs szoftver, akkor ebből a szempontból nincs műszaki veszély. Egyébként műszaki veszélyt nem csak SW okozhat, a kiforratlan termékek nem a mai kor gyermekei. http://villamosok.hu/nza/ganz/#balesetek

Mégis ezt hogyan tudnám érvényesíteni a Telekomtól vásárolt még hűséggel nálam lévő teljesen ki sem fizetett Huawey Y550-esen?
A Linux lelkivilágát már úgy ahogy értem, de ez az Android...
Szinte 3 havonta jönnek ki az új telefonok, s amelyek már fél évesek azokkal már nem is foglalkoznak. Holott nem 2 fillér.

Csak a pénztárcáddal szavazhatsz, vagyis Nexus-t veszel. Pénztáról való távozás után ugye..
Tudom, hogy ez egy nehéz kérdés, de ha tudatos vásárló akarsz lenni, nincs más megoldás ebben a pillanatban. Vagy még mindig ott az iPhone.

Én tudatos vásárlóként a pénztárcámmal szavaztam. 2-kártyás, mikroSD-vel bővíthető telefont vettem 4.4.4-gyel, ami előbb 5.x-et kapott, jelenleg gyártótól kapott 6.0.1-et tartalmaz. Igaz, irgalmatlan ritkán jönnek a frissítések. Viszont a mai napig nem látok Nexus-t, ami fenti 2 kitételnek megfelelne. És lehet, hogy 3 hét múlva már nem kellene a két kártya, de a bővíthető "háttértár" az akkor is kell majd. Ja, és mindez új korában is közelebb volt az 50 e huf-hoz, mint a 100-hoz. Ja, és amire nekem kell, azt 99%-ban tudja. (Leírások szerint rootolva 100%-ban tudná.)

Mindenkinek mások az igényei, nekem például a jó akksi és a remek kamera, valamint a frankó hangszórók előrébb vannak a listán, mint a dual SIM és az SD kártya (32GB szinte sosem telik meg, fotók felhőben, appoknak ez meg végtelen sok hely).
De azért azt te is beláthatod, hogy ez a fajta frissítési hajlandóság a ritkább, neked inkább szerencséd volt, a Nexus-nál ez meg biztos.

Mondjuk ha a remek hangszóró a fontos a Nexus 5 tutira kiesik. :D

Igen, ezért is cseréltem 6P-re. :D

Én meg vettem egy JBL Flip 3 bluetooth hangszórót.

Arról van valakinek sejtése, hogy mikorra készül el a CM13...?

Már van snapshot release, vagy valamit félreértek?

Véglegesre gondoltam, de az enyémre (LG G3) még eleve csak nightly van. :(