Android

Kritikus, távolról kihasználható kódfuttatás sebezhetőséget javítottak az Android-ban

Címkék

A Google hétfőn bejelentette, hogy 46, köztük egy kritikus besorolású RCE (Remote Code Execution) biztonsági hibát javított az Android-ban. A CVE-2024-0031 azonosítóval ellátott sebezhetőség az Android Open Source Project (AOSP) 11, 12, 12L, 13 és 14 verziókat érinti. Részletek a bejelentésben.

15 éves lett az Android!

Címkék

Ebből az alkalomból a Google egy visszaemlékezést rakott össze:

Egy (pontosan) nyolc perces demó
„Androidon mindig tartunk demókat, mert úgy gondoljuk, hogy mindig jobb bemutatni, mint elmondani. Emlékszem az első demó és fejlesztői beszédre, amit az Androidról tartottam. 2007-ben történt egy "Future of Mobile" nevű eseményen, amelyet egy londoni IMAX színházban tartottak. Egy egyszerű webböngészőt kódoltam – egy szövegdobozt WebView-val. Mondtam az embereknek, hogy ez általában 10 percet vesz igénybe, de a Google-nál nagy monitorokat adunk a mérnököknek a termelékenység javítása érdekében. Mivel egy 80 méteres IMAX képernyőn voltam, úgy számoltam, hogy 8 perc alatt meg tudom csinálni. Elindítottam egy időzítőt. Amikor végeztem, az időzítő pontosan 8 percet és 0 másodpercet mutatott. A tömeg tapsban tört ki.” – Dave Burke, a mérnökségi alelnök

Részletek itt.

Upside Down Cake lett az Android 14 kódneve; a Google kiadta az Android 14 forráskódját

Címkék

Itt az Android 14! Dave Burke, a Google Android divíziójáért felelős műszaki alelnöke az X-en tette közzé, hogy új szobor érkezett az Android kiadásokat gyűjtő szoborparkjukba: az Upside Down Cake, ami az Android 14 kódneve is lett egyben. Egyéb Android hír: a Google kitolta az Android 14 publikus forráskódját az Android Open Source Project-be (AOSP).

Részletek a bejelentésben.

"8 év szoftveres támogatással csábít a Fairphone 5"

Címkék
Nem csak hogy könnyen javítható, támogatás terén is példa nélküli a holland márka új készüléke.

Augusztus 30-án végre bemutatkozott a Fairphone 5, miután a holland márka legutóbb két éve dobott piacra okostelefont. A frissített hardvert kínáló modell legérdekesebb tulajdonsága kétségkívül az, hogy az androidos gyártók közt példa nélküli mód hosszú, minimum nyolc évnyi szoftveres támogatást garantál, tehát egészen 2031-ig (vagy akár tovább is) érkeznek a biztonsági frissítések. A terv szerint az Android 13-mal ellátott telefon öt főverzió-frissítést is kap majd.

Nem elhanyagolható a tervezéskor középpontba került nagymértékű javíthatóság: a FairPhone házilag is módosítható, szerelhető, illetve 70 százalékban fenntartható, újrahasznosított anyagokból készült.

Részletek itt.

Itt a következő 24GB RAM/1TB-os telefon - Xiaomi Redmi K60 Ultra

Címkék

A OnePlus-szal együtt jött a hír: a Xiaomi is felül a 24GB RAM/1 TB tárhely vonatra. A Xiaomi Redmi K60 Ultra ezekkel a specifikációkkal jelenik meg a kínai piacon:

  • 12+256GB: 2,599 yuan (126 200 Ft)
  • 16+256GB: 2,799 yuan (136 000 Ft)
  • 16+512GB: 2,999 yuan (145 000 Ft)
  • 16+1TB:     3,299 yuan (160 300 Ft)
  • 24+1TB:     3,599 yuan (174 800 Ft)

Instagram főnök: Az Android most jobb mint az iOS

Címkék

A népszerű tech influencer, MKBHD bedobta a témát a Threads-en a közösségének: "mi a legjobb tech hot take-etek", vagyis kb. mi a legjobb tech flame-etek ... Az Instagram vezetője, Adam Mosseri nem eresztette bő lére, a következőt írta (ami azóta is a top reply a szálban): Android's now better than iOS. Önmagában az, hogy valaki mond egy véleményt egyik vagy másik mobil operációs rendszerről, az nem hír, mi is megtesszük. Az azonban, hogy az egyik vezető közösségi média platform vezetője ilyen nyíltan állást foglal, az szokatlan.

Részletek itt.

Megjelent az Android 14 első bétája

Címkék

Az Android 14 fejlesztői oldal még több információt kínál a bétával kapcsolatban, beleértve a Pixel készülékekhez használható letöltéseket és a kiadási ütemtervet. Bejelentés itt.

Jelentősen javul biztonsági szempontból az Android kódminősége a memory-safe programnyelvek használata óta

Címkék
For more than a decade, memory safety vulnerabilities have consistently represented more than 65% of vulnerabilities across products, and across the industry. On Android, we’re now seeing something different - a significant drop in memory safety vulnerabilities and an associated drop in the severity of our vulnerabilities.

Looking at vulnerabilities reported in the Android security bulletin, which includes critical/high severity vulnerabilities reported through our vulnerability rewards program (VRP) and vulnerabilities reported internally, we see that the number of memory safety vulnerabilities have dropped considerably over the past few years/releases. From 2019 to 2022 the annual number of memory safety vulnerabilities dropped from 223 down to 85.

[...]

Android 13 is the first Android release where a majority of new code added to the release is in a memory safe language.

[...]

Részletek a Google Security Blog Memory Safe Languages in Android 13 blogbejegyzésében.

Megérkezett az Android 12 a Fairphone 4-re

Címkék

A rollout fokozatosan történik ...