Jön a Thunderbird levelező Androidra

Címkék

Mégpedig úgy, hogy a K-9 Mail projektmenedzsere, Christian Ketterer csatlakozik a Thunderbird projekthez főállású fejlesztőként, a K-9 Mail pedig végső soron átalakul Thunderbird on Android termékké. Részletek a bejelentésben.

Hozzászólások

Na, kipróbáltam. Sajnos menni ugyan megy, de mivel nem ők maguk implementálták az oauth2-t, így valójában ez outsource-olva van az android beépített account menedzsmentjébe. Ami annyit tesz, hogy nem tudsz úgy felvenni guglis mail accountokat ebbe a software-be, hogy egyúttal ne tudjon ezekről az accountokról mindenki az androidon. Amit meg érthető okokból az ember nem szeretne.

Közben kipróbáltam, és természetesen nem megy, mert ebben az office hulladékban az app-eket engedélyeztetni kell a rendszergazdával, kivéve, ha az office365 appet használod, aminek viszont meg kell engedni, hogy ha úgy ítéli, hogy ellopták a telefonod, akkor törölje az egészet (meg még ki tudja mit, lehet, hogy az egyik vesédet is eladhatja).

Ha nem szeretnéd a telefonodra az ActiveSync policyt érvényesíteni, akkor a Nine (9Folders) levelezőt javaslom (pénzes, 30 napos demo elérhető). A leküldött policyt csak az alkalmazáson belül érvényesíti, így nem az egész telefonod törlődik, csak a levelek. Persze a többi feltételednek (gmail fiók független kezelése) nem tudom megfelel-e, azt sosem próbáltam.

Cégen belül ezt használjuk és nem volt nehéz meggyőzni a felhasználókat, korábban volt aki úgy járt, hogy a gyerekével otthagyta a telefont és mire visszaért egy wipeolt telefon fogadta (8 sikertelen próbálkozás)...

a K-9 Mail pedig végső soron átalakul Thunderbird on Android termékké

Meghalt a király! Éljen a király!

Érdekes felállás, hiszen a két alkalmazásnak vajmi köze nincs egymához. Legalábbis eddig.

A k9 mar 1-2 eve meghalt, amikor kijott az uj UI-a es egy hasznalhatatlan fos lett. Meg jo hogy akkor atvaltottam monocles mailre...

I hate myself, because I'm not open-source.

Jó hír, a k9-mail egy kalap szar a v5.6 óta,  úgyhogy erősen várom, mi lesz ebből. 

"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

És akkor végre a k-9 megnyeri azokat a funkciókat, amiket TB tud, a k-9 meg nem? Pl. működő oauth2...

A k9-et fel kell venni a megbizhato alkalmazasok koze, es akkor megy generalt jelszoval.

 

-- update

majus 30 ota nem megy, viszont a regebben letrehozott accountokra meg ervenyes.

"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Ebből szokott az lenni, hogy a desktopon megszokott workflow-dat nem tudod csinálni mobilon, és vica-versa..

ld. outlook mail (született Acompli).

volt valami ország, ahol az ellenzék összefogott a kormány leváltására, és együtt annyit értek el a választásokon mint azelőtt csak egy külön… melyik is volt ez? Na mindegy.

remélem a tündibündi jön ios-ra is, gmail ugrik majd a gecibe.

GPLv3-as hozzászólás.

Pl. ez ugyan fizetős, de Win-re és MacOS-re is létezik. Egy áprilisi fejlesztői válasz arra utal, hogy fejlesztés alatt állnak mobil kliensek is. (Figyelem a dolgot mert érdekel. - eddig Windows-on telepítettem, - nagyon használható, és a felhasználói felület kifejezett esztétikai élmény, amit az utóbbi TB-verziókról nem tudok elmondani. - bár lassan 20 éve használom azt is, so..., pont ezért inkább a régebbi verzióit.) - Mondjuk, a "fizetős" szoftverek elől a jövőben és minden téren úgy sem fogunk tudni kitérni.., szerintem.

https://www.emclient.com/features-overview

https://www.emclient.com/how-we-compare

https://forum.emclient.com/t/mobile-alternatives/70475/16

Sokáig én is k9-et használtam és nem is miattuk váltottam, hanem mert egyre többször ütköztem bele az IMAP és a mobil hálózatok nem éppen zökkenőmentes összjátékába. Nem véletlen, hogy a nagyobb levelező szolgáltatóknak saját alkalmazásuk van és nem SMTP/IMAP-on, hanem valamilyen http alapú, stateless api-n és push üzeneteken keresztül kommunikálnak.

Ami jobban meglepett, hogy nem látok komolyabb mozgolódást, hogy a nyílt ökoszisztéma is átvegye ezeket a megoldásokat. Pár éve a fastmail közzétette a JMAP protokollt, amiből azóta RFC 8621 is lett és arra számítottam, hogy be fog kerülni az ismertebb nyílt forrású levelező kliensekbe és szerverekbe. Ehhez képest azóta már a demó alkalmazásokat is belepte a bitrozsda. Nem mondom, hogy mindenképp a JMAP lenne a megoldás, hiszen nem is néztem bele alaposabban a működésébe, de jó volna egy gyakorlatban is használható nyílt protokoll, ami fel tudja venni a versenyt a zárt megoldásokkal.

Nem szexi.

amikor elindult az email, akkor az tök szexi volt, hogy open teknolodzsi, elolvashatod a UNIX terminálon csak úgy, mint VMS-en (ludens!), vagy épp egy C64-en (Contiki email), csak egy egyetemistának add fel házinak (egy POP3 kliens tényleg kb féléves házi szintje TLS nélkül)

most meg nincsenek egyetemisták, greenfox van, azok is 2 hónap elmélet után dolgoznak, és igazából egy platform van: a web. Ha meg is írod natívra, az rendszerint a natív iOS, natív android, desktopra meg becsomagolod a weboldalad egy electron appba és csók.

egyszerűen ezzel a piac akkora részét feded le, hogy nem érdemes azzal nyomulnod, hogy a tiedet tudja olvasni más is.

aminek lenne értelme, hogy a nextcloud vagy a zimbra megjöjjön a saját Android kliensével, esetleg a Collabora, de akkor is az elsődleges szempont a chat meg a fileshare lenne, és csak utána az email, mert ez fontosabb kommunikációs csatornának tűnik mostanában.

A magánszemélyek jelentős része - lássuk be - el van a gmaillel. A vállalatok egy része is.

aki nincs el, az azon vállalatok, akik nem szeretnék a cloudban látni a kommunikációjukat (valaki más gépén).

namost a kommunikáció mondjuk - hasra - 20%-a email, a többi az mindenféle chat, meg közös fájlhasználat, közös szerkesztgetések és telekonferencia.

Aki nem akarja a felhőben látni a kommunikációját, az a chatet se akarhatja nagyon felhőbe látni, a fájlokat meg főleg. 
 

Úgyis mondhatjuk, az office csomagnak ma már a teams (slack), a sharepoint meg a kollaboratív dokumentumszerkesztés pont úgy része, mint a táblázatkezelő meg a prezentációs szoftver.

ebben a vezető jelenleg on-premise és open source metszet körökben a nextcloud-collabora kombó, nextcloud talk-kal meg nextcloud mail-lel.

ennek lenne értelme, hogy akkor lenne egy jó nextcloud mail kliens.

Önmagában egy roundcube ma már nem váltana világot.