Toulouse is LibreOffice-szal spórol

Franciaország negyedik legnagyobb városa, Toulouse 2011-ben döntött úgy, hogy LibreOffice-ra vált. A migrációt 2012-ben kezdték meg. A váltás másfél évet vett igénybe és mostanra a város desktop gépeinek 90 százaléka futtatja a nyílt forrású irodai programcsomagot. A városnak és közvetlen környékének dolgozó mintegy 10 ezer emberből már több ezer használja a LibreOffice-t napi szinten.

A népszerű nyílt forrású irodai programcsomagra váltással a város pénzt takarít meg. Ebben a város jelenlegi és korábbi vezetése is egyetért. Toulouse városának korábban háromévente 1,8 millió eurójába került az irodai programcsomag licencelése. A migrációs költség körülbelül 800 ezer euróra rúgott, részint, mert némi fejlesztésre is szükség volt. Az első három évben a város 1 millió eurót spórolt a LibreOffice-szal.

A váltással kapcsolatos üdítő érdekesség, hogy a város nyílt forrású stratégiája nem került veszélybe az áprilisi választásokat követően sem, mikor is a város vezetősége balközepesről (Szocialista Párt) jobbközépesre (UMP) változott.

Részletek itt.

Hozzászólások

Továbbra is egy kicsit furcsállom a LO életciklusát.
A 4.1.6 Stable de már End of Life.
A 4.2.5 meg még Fresh-nek van titulálva, tehát nem stabil? Novemberben meg már ez is EoL lesz, tehát mire stabil lesz már kb. nem is fogják fejleszteni.

Miért nincs egy verzió, ami stabil, de még fejlesztik is? Mint az Ubuntu LTS-t.

Tegnap az egyik gépünkön 4.1.6-on nyomtam egy ctrl+a -> del-t és eltűnt az egész Calc a képernyőről, gyorsabban mintha bezártam volna. Utána elvileg helyreállította a doksit de hát akkor is...

Valóban sokat küzdenek ezzel a címkézéssel. Azt hiszem most a Fresh és a Stable helyett újak fognak divatba jönni a 4.3.0 megjelenésével a jövő héten. Mindazonáltal tökmindegy a címke, a beltartalom ugyanaz.

Van olyan verzió, ami stabil, de még fejlesztik is, a LibreOffice from Collabora. Ez 3 éven át támogatott vagy akár tovább is. Igaz, hogy a Collabora a nagyobb intézményeket célozza, minimum pár száz, de inkább ezres nagyságrendű munkahellyel, ezért ez nem mindenkinek jelenthet megoldást. De aki nem rest, fordíthat magának binárist a LibreOffice from Collabora forrásából, mivel minden közzé van téve.