Felkerülhet a Krita a Steam-re

 ( trey | 2014. február 10., hétfő - 16:11 )

A Krita egy nyílt forrású, szabad (GPLv2) digitális festő és illusztráló szoftver. A projekt nemrég gondolt egy merészet és úgy döntött, hogy megpróbálja a Krita-t a Steam közösség figyelmébe ajánlani. Ennek érdekében elindították a "Krita on Steam Greenlight" kampányt:

Mostantól a közösségnek lehetősége van az eszközt beszavazni a Steam kínálatába. A projekt igyekezett megjegyezni, hogy a Krita szabad szoftver, a GPLv2 feltételei szerint terjesztik és minden olyan munka, amely a Krita Steam integrációjával kapcsolatos, természetesen szabad lesz. Minden Krita fejlesztés szabad szoftver lesz. Semmi sem változik, a Steam-es terjesztés csak egy újabb lehetőség lenne arra, hogy segítsék a Krita fejlesztését anyagilag támogatni.

Részletek itt.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Érdekes ötlet, de ha lendít a fejlesztésen, csak hajrá, már eddig is sok olyat tud a stuff, amit linuxon más nem.

ArtRage Linux alá, like.


"Belépés díjtalan, kilépés bizonytalan."
"Vajon mit várok a sorstól, ha hányok az édestől, és izzadok a sóstól."

Gimp GPS (gimp paint studio)
Mypaint
Alchemy
stb...

vannak még itt jók, csak évek óta nem nem láttam belőlük új verziót..
Ez a Krita meg nem fut rendesen egy ideje nálam.. használhatatlan...

So Long and Thanks For all the Fish

GPS: "a collection of brushes and accompanying "tool presets" for the free open-source program Gimp." Mégis ez hol szoftver? :) Gimp meg halad, akad ott kiadás 1 éven belül is szerintem.
Mypaint már más tészta, git-ben vannak változások, de release valóban nem volt.
Alchemy sajnos tényleg áll, pedig zseniális már így is.
Krita nálam sem volt túl stabil mindaddig, amíg nem arch/kde pároson használtam. Itt megy, bár a gimpet még sokkal többször használom, szóval lehet hogy meg lehetne halasztani, de a használhatatlan szerintem túlzás. Sőt, egy friss példa, amin más elhasalt: egy kb 9000x15000 px-es png képet kellett volna átkonvertálni jpg-be, elhasalt a convert és a gimp is, krita meg még a RAM-ot sem tolta tele, simán exportálta, ha előtte színteret konvertáltam, akkor is (ez utóbbiban amúgy sincs nagyon versenytársa linuxon).

Huhh. Gimp az interfacenácizmus csúcsa

Mert? Nekem pl nagyon kézre áll.
Csaba

Hagyd. Aki photoshopon "nőtt fel", annak a többi perverz, aki corelen, annak detto, eleget hallottam káromkodni a kollégákat, amikor valami input miatt mást kellett használni, mint a megszokott. Na jó, a corel néha nálam is kiveri a biztosítékot :)

:)
Igazából Alduson nőttem fel, de szívesen látom az észérvekkel alátámasztott indokaidat a lenti felsorolásra. Ha lehet akkor most hagyjuk ki az érvrendszerből a "de ez ingyen van" és az ultimate fsf answert az "akkó csinájjá jobbat".

Én gimpen "nőttem fel", nekem ez áll kézre, annak ellenére is, hogy időközben azért rendesen átalakították a felületét. Mondjuk talán ennek is köszönhető, hogy ha photoshoppal vagy mással kell/akarok dolgozni, nem fikázni kezdek érvek nélkül :).
És hogy a cikkhez is kapcsolódjak, ha valaminek idegen és elsőre nem logikus a felülete, akkor az a krita... de érdemes volt elolvasni némi doksit hozzá, így egyre szimpatikusabb.

nem fikázni kezdek érvek nélkül :)

Ahh, nem :)

Ja, de, tényleg. Már az első hozzászólásom negatív, kritikus, elítélő, egyszóval fika, és azóta csak fokoztam. És mindezt többnyire tőmondatokban, érvek nélkül. Megyek is hamut szórni a fejemre, óh, én szegény bűnös.

Pl. mert többek számára érthetetlen okból szartak a fejlesztők a megszokott billkombókra - amik egyébként akár nevezhetők logikusnak is a részükről ezzel nem vitatkozom csak kerülöm a gimpet ha lehet
Pl. mert egy sima réteget három kattintás létrehozni default beállítások mellett
Pl. mert az egyébként rengeteg funkciót embertelenül ocsmány és helypazarló módon teszik a user elé
Pl. mert a brush kezelése nehézkes
Pl. mert a munka közben jobb egérklikkre a fájl menü jön elő - legutóbb egy éve láttam a 2.8.nemtommelyik verziót - nem az adott tool gyorsbeállításait pl. brush size, hardness
Pl. mert a forradalmi egyablakos üzemmódban bődületesen szar az elrendezhetőség
Pl. mert a forradalmi egyablakos üzemmódban időnként a főablak mögé rakja a megmozdított palettákat

És ha nagyon nekigyűrközöm akkor még tudnám sorolni.

Rettentő unalmas vagyok de a gimp számomra egy megfejthetetlen rejtély. Van egy program ami funkcióiban remek - aki ezt tagadja az vallásosan nem szereti - de az eszközök beállításai, megjelenítése a program használhatósága szerintem borzatszó.

Nézd csak meg például a brush panelt. Feleslegesen elhasznál egy csomó helyet amit amúgyis szarul használnak ki. Az egyes opciókat három módon tudod beállítani: csúszka, fel/le gombok, és numerikusan. Ok ez rugalmas, de gondolom a fel/le gombok miatt minimum 30px magas egy ilyen beviteli mező ami max 10px-ből is megoldanak máshol.

Ha egyablakosként futtatod akkor vagy a két szélére pakolod az egyes palettákat vagy sehova, mert csak. Igazából nem egyablakos üzemmód csak csináltak két helyet ahová dokkolhatsz dolgokat de csak és kizárólag az ablak full magasságában, nehogy véletlenül több palettát lehessen egymás alá tenni. Ha meg lehúzod a dokkoló területről akkor bekerül a fókuszt megkapó ablak alá…. vicc.

Vagy nézzük a rétegeket. Elég sok grafikát csinálok de nem emlékszem, hogy szükségem volt nagyobb vagy kissebb réteget létrehozni mint a megnyitott kép. Ha a gimpben azt mondod, hogy új réteg akkor kapsz egy dialógus ablakot pár, SZERINTEM feleslegesen fontoskodó opcióval. Ezt egy az én nézeteim szerint normális program nem teszi csak simán létrehozza a réteget. Ugyanez a réteg palettán is. Minek pl fel/le nyíl amikor az egyes rétegeket megfogom és kapásból oda teszem ahová kell? Mire jó a lebegő réteg? Ha beillesztek egy képrészletet akkor utána még le is kell horgonyoznom de ha így teszek akkor a "kilógó" részeit levágja. Helyette van megoldás de egy klikkeléssel több. Beilleszt és új réteg, vagy menüből JEG>beilleszt mint>új réteg. Wow. Ezt az általam használt egyéb programok csak simán beillesztik és nem kell még plusszban nyomogatni. Evégből számomra érthetelen a horgony gomb is.

Szóval ezért. És ismétlem, funcionálisan remek a program bár én mindent megtennék azért, hogy linuxon kívül bármin is fusson.

OK, értem. Nem vagyok Gimp fejlesztő, csak user, az is csak amatőr szinten. (De amatőr szintem viszonylag gyakran hasznéálom, negem nem korlátoztak eddig a fent említettek.)
Viszont ha ilyen alapos és jól megindokolt kritikáid vannak, akkor szerintem megérne egy feature request-et vagy egy mailt a megfelelő fórumokon. Már persze csak ha még nem volt meg.
Csaba

Nem vagy egyedül. Gimpben egy perc alatt megcsinálok olyasmit, amit Photoshop-ban lehet, hogy egy óra alatt se. Megszokás kérdése.

Múltkor egy photosoppernek mutattam egy háttér kivágását és elmentést transzparens háttérrel három egyszerű kattintásban. Nem volt egy nagy spiller gondolom Photoshop-ban (mint ahogy én se Gimp-ben), de látva, hogy milyen egyszerű volt, elismerően csettintett, hogy "nem is hittem volna, hogy a Gimp-ben ilyet is lehet".

--
trey @ gépház

Nem győzőm ismételni, hogy a program jó Sőt, megkockáztatom, hogy számos esetben jobb mint egyik-másik kereskedelmi szoftver. A felülete viszont csapnivaló.

Megszokás kérdése. Én ezzel kezdtem a képmanipulálást, nekem ez áll kézre.

--
trey @ gépház

Ezt mondtam feljebb én is. Az, hogy a gyorsbillentyűk nem állnak kézre, az pontosan a más programból hozott beidegződéseknek köszönhető pl. Tény, hogy első dolgom testre szabni a dokkokat, felvenni a kedvenc saját gyorsbillentyűimet (ami ugye a dinamic shortcut opcióval sehol sem oldható meg egyszerűbben). Bár ilyet mivel a gimp mappám hozom-viszem a brushok és scriptek miatt is, maximum akkor kell majd legközelebb, ha kijön a 3.0.
A fentebb említett helypazarló megjelenítés is ilyen, nekem a ps volt nehézkes a bolhányi beviteli mezőkkel, mikrocsúszkáival, ezeket tollal pl elég nehéz eltalálni, de egérrel sem éreztem kényelmesebbnek. A gimp sem tökéletes, érdemes lehet a small témát kiválasztani, illetve próbálgatni más gtk témákat (nekem mondjuk az oxygen-gtk bejött, de vannak ennél karcsúbbak is).

Ezeken túl vagyok a Blenderartists.org-on van egy thread ahol egy gimp fejlesztővel diskurálgattunk. Igazából a legtöbb kritika a felületet éri a fejlesztők nem értik mi a baja a usereknek, viszont ha konkrétumokkal szolgál az ember akkor meg csend van vagy csinálj jobbat.

Ettől függetlenül a program tudását nem kérdőjelezem meg ha nincsen más kéznél akkor megoldom gimppel illetve elsőnek ezt ajánlom ha valaki érdeklődik. Ezek apróságok lehetnek azok számára akik nem dolgoztak mással és csak ritkán van rá szükség viszont olyan standardokat rúgnak fel amivel éppen a felhasználói bázis növekedését gátolják/lassítják.

Megy ez raspberry pi-n? :D

Vadabb dolgokat is összehoztak már: http://krita.org/item/193-presenting-krita-gemini :)

Sub