Kiszivárgott képek a Nokia androidos telefonjának UI-járól

 ( trey | 2014. január 9., csütörtök - 11:21 )

Android Nokián?

Az ismert telefon-infó leaker Evan Nelson Blass - vagy ismertebb nevén @evleaks - néhány képet közölt Twitter oldalán "Android on Nokia ( -virtual buttons)" címmel. Korábban már volt szó arról, hogy a Nokia androidos telefonnal állna elő (Normandy kódnév alatt)... Hogy lesz-e valaha a Nokia-nak androidos telefonja, azt jelenleg senki sem tudja biztosan.

Részletek itt.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Lehet, hogy az Ashaos helyett a legalsó szegmensbe egy android "backend"-el ellátott OS jön? Logikus és még az M$ is képes ilyen döntésre, főleg ha kiszámolják, hogy mi mennyibe kerül egy ilyen rendszer kifejlesztésénél.

A Microsofthoz csak a Lumia család kerül.

A teljes mobilos üzletág értékesítése volt a sajtóban, nem volt kitétel hanem kérdés, hogy az asha-val mi lesz, már megvan :D

Jó kérdés mondjuk, hogy az ashaos vagyis s40-el mi lesz, mert bár nem a Nokia fejleszti, a jogok még az övé, valamennyire.

Igen, a teljes mobilos üzletág került a Microsofthoz, sőt a Nokia nem hozhat ki új telefont Nokia brand alatt 2016-ig.

Ha ez a hír nem kamu, max arról van szó, hogy nem dobnak ki az ablakon egy majdnem kész telefont.
Mint ahogy MeeGo telefon is jelent meg a burning platform memo után...

"...handing C++ to the average programmer seems roughly comparable to handing a loaded .45 to a chimpanzee." -- Ted Ts'o

Vagy csak tesztelik a piacot egy Nokia android mobillal, mielőtt ideiglenesen megszűnik a brand.
Az hülyeség, hogy Asha helyére menne az Android, mert az Asha mobilok hardverigénye ma is annyira kicsi amin el sem indulna egy android. Ráadásul Lumiaból is csak az Asha árazású 520-as fogy, így közvetlenül konkurálna a WP eladási számokat láthatóvá tevő egyetlen mobilszériával.

"így közvetlenül konkurálna a WP eladási számokat láthatóvá tevő egyetlen mobilszériával"

Lehet, hogy az már nem érdekli a M$-ot. Mert lehet, hogy a Normandy-ból nagyob nyereség származna, mint amennyit a WP vonaltól elvisz.

Ez 2-5 éves tervhez lehet csak jó. Hosszútávon azért nem hinném, hogy a konkurencia terjesztése által okozott kár kisebb lenne, mint a vele szerzett haszon.

Ha ez a hír nem kamu, max arról van szó, hogy nem dobnak ki az ablakon egy majdnem kész telefont.

Oh, tettek azért már ilyet. az N9 elődje (Dali) nagyon más OS-t tartalmazott volna mint ami végül megjelent a Harmattannal.

Edit Itt egy hosszú cikk mindarról a cuccról, amit a meego idején kidobtak.

Hát ezekhez az mobil eszközökhöz képest most ócska kínai és dél koreai vackokat használunk. Van ahol a mérnökök és van ahol a marketingesek tehetnek az értékesítésről.

Pont, hogy kiadták az N9-et pedig akkor már lehetett tudni, hogy semmi nem fogja követni...

"...handing C++ to the average programmer seems roughly comparable to handing a loaded .45 to a chimpanzee." -- Ted Ts'o

A készülékről szóló bemutatás alapján jónak gondolom, még a megvásárlásán is gondolkodtam. Szerintem ha ezen az úton haladtak volna, akkor beérett volna a gyümölcse.

Nem feltétlenül logikus. Az Ashára épülő telefonokat elsősorban a "fejletelenebb" piacoknak szánják, értsd alatta pl. Afrikát, vagy Indiát, ahol esetleg problémát jelenthet az elektromos hálózat hiánya. Egy Asha-telefon simán elmegy napokig egy töltéssel, a legtöbb androidos eszközről ez nem mondható el.

--
„Spiró ótvar, Konrád átok, Nádastól meg mindjárt hányok!”

A Nokia téblábolás alatt Asha mellett felnőtt egy konkurens, a Firefox OS. Az is hetekig elmegy egy feltöltéssel, ráadásul mögötte állnak a mobilszolgáltatók, akik a fejlődő világban nagy befolyással bírnak.

Azért a Firefox OS ajnározásával várjunk még egy kicsit. Mondjuk legalább amíg a piacon nem lesz mérhető mennyiségben.

"...handing C++ to the average programmer seems roughly comparable to handing a loaded .45 to a chimpanzee." -- Ted Ts'o

Mérhető típusszámot inkább írtam volna. Mert az 1 db amíg a Magyar piacon jelenlévő tényleg legalja típus van csak, addig igazából nincs.

Én vettem egy Firefox mobilt. Alcatel One Touch Fire. Fél napig 12.8e huf volt a telekom webshopban kártyásan. Egyelőre még eléggé bétás mobil, de már látható benne a potenciál. Gyors, reszponzív, webböngészésre tökéletes, ami nem semmi ilyen gyenge hardverrel. Egy hétig nem töltöttem most a karácsonyi szünetben, Wifi bekapcsolva maradt. Biztos voltam benne, hogy lemerült de meglepetésre kicsörgött amikor kerestem és még 60% felett volt az aksija. És ez egy kifejezetten olcsó mobil Asha árszinten.

Engem az a része érdekel, hogy a számomra szükséges alkalmazásokat is tudja. Én a Modzilla cuccival elégedett voltam eddig, a Firefox OS-re is kíváncsi lennék.

Egyelőre még nincs rá sok direkt alkalmazás. Viszont szinte minden mobilwebes szolgáltatás és oldal működik vele. Mivel senki nem engedheti meg magának, hogy csak mobil app-ot tartson, mert akkor így elveszíteni az app-ot telepíteni nem szándékozó felhasználókat. Így a mobilweboldalát jól karban tartja és ehhez tökéletes a Firefox OS. Facebook, Twitter, webmailek és többiek már most is jók, ami hiányzik azok a bonyolultabb játékok. Az egyszerű webjátékokból van bőven.
Android és iOS mellett évekig kiadó volt a mobilwebes hely amit a Mozilla helyesen felismert. Egy újabb saját világot létrehozó mobil OS-re való fejlesztésre már nem lehet rávenni fejlesztők millióit, ezért kudarc a BB10 pedig az egy jó rendszer és a WP is a Microsoft erőlködése ellenére. A Mozillának nem kell rávennie a fejlesztőket, hogy portolják az appjaikat, már úgyis készen vannak a mobilwebes oldalak, ezek alapból működnek és az offline használat is minimális munkával megoldható.

Tudod, hogy miért van ezekhez az online szolgáltatásokhoz natív mobil kliens? Mert az alap böngészőben futó verzió alapvetően a desktop felhasználást célozza meg, brutális mennyiségű javascripttel, nagy képernyőre és egérre optimalizálva. Ha van mobilos verzió, az pedig sokszor csak a legszükségesebb funkciókat biztosítja. Egy natív app sokkal kevesebb erőforrást igényel, optimalizált az adott eszközre, ezért nyújthatja pontosan ugyanazt a funkcionalitást, amit a böngészőben futó verzió. Vagy akár még többet is, pl. egy kliens futhat a háttérben, ha új esemény jön azt azonnal jelzi a megfelelő notification apin keresztül, amit a böngészőn keresztül nem tud megtenni.

Amiről te beszélsz, az nem ez. Még firefox os alatt is szükség van "natív" appokra, hogy megfelelően kihasználhasd a rendszer által nyújtott szolgáltatásokat és optimalizálhasd az alkalmazást az adott eszközhöz. Mivel azonban tudtommal rendes natív appok nincsenek, ezért számomra kétséges, hogy erőforrásigényben mennyit lehet ezzel nyerni.

A mobil Facebook app és m.facebook.com közötti fő különbség, hogy a Facebook app jóval gyorsabba fut Androidon, viszont például nem tud magyarul még az m.facebook.com tud. FirefoxOS alatt viszont eléggé gördülékeny a facebook mobil oldala pedig elég lightos hardver van alatta.
Egy mobil weboldal miért ne tudna notificationt?? Csak minimális módosításra van szükség, hogy együtt működjön a FirefoxOS-sel a notification.

Én Opera Mini alatt használtam a facebook mobilverzióját. Androidos tableten meg emlékeim szerint a böngészőben a rendes változatot is használtam. Nekem a facebook alkalmazás sosem jött be.
A javascript megoldásokat én utálom. Persze néha jó. Csak nagyon tudja terhelni az eszközt. Legalábbis számítógép esetén tapasztaltam ilyesmit.

Ahogyan Bat is írta a mobil webre lightosítják az oldalakat, de egy nem webre kihegyezett Android eszköznél még így is lehetnek problémák. Samsung Tab3-mon már simán megy az m.facebook.com is, nem lehet lag-ot érzékelni. De egy 256Mb-ramos 1 cpu magos androidon már nehézkes lenne a használata. Ezért egy ilyen mobilon jobb a facebook app. De ezen a 256ram/1cpu Firefox mobilon mégis jól megy az m.facebook.com ami valószínűleg a webre optimalizált rendszernek köszönhető.

Mondjuk facebook app annyira hulladék hogy (gyengébb) androidos eszközökön is érdemesebb volt m.facebook.com-ot használni, ha már muszáj.

A szomszédom vett egy Overmax tabletnek látszó hulladékot. Ilyen egy magos 256Mb ramos konfiguráció volt. Nála gyakorlatilag használhatatlanul lassú volt az m.facebook.com. Rendszeresen jött panaszkodni, ezért telepítettem neki a facebook appot ami csak angol és volt vele más problémája is, de azt mondta az legalább már használható sebességgel eldöcög nála.

"Egy mobil weboldal miért ne tudna notificationt??"

Meg is válaszoltad: "Csak minimális módosításra van szükség, hogy együtt működjön a FirefoxOS-sel a notification."

Eleve rossz ötlet böngésző-, sőt, platformfüggő weboldalt gyártani, de ha még a facebook ezt meg is tenné, nem hiszem hogy egy gyakorlatilag még nem mérhető részesedésű platform érdekében egyetlen sort is módosítana az oldalon.

A Blacberry 10 is vonzott pár ezer alkalmazásfejlesztőt annak ellenére, hogy egy százalék sincs a részesedése. Ennyi támogatott alkalmazás elég is a FirefoxOS-nek kezdetben. És egy FirefoxOS optimalizáció jóval kevesebb munkával jár mint egy BB10 port elkészítése. Mellette ott vannak az ikonozható mobilweb oldalak. Az alacsony árszintnek köszönhetően szerintem reális a BB részesedésének elérése ebben az évben.
Nyilván nem az Android vagy iOS versenytársa a FirefoxOS, viszont okosított butamobilnak teljesen korrekt lesz. A jövőtlen Asha-nál szerintem egyértelműen jobb választás.

js notification api már létező dolog minden (desktop) böngészőben, bár a szabvány még nincs véglegesítve

Akkor már csak azon a pár mobil platformon, meg a kitudja hány mobil böngészőn kell implementálni, meg nem ártana véglegesíteni. Közben azon gondolkoztam, hogy a mobil böngészők a háttérben levő tabokon vajon futtatnak-e javascriptet. Mert ha nem, akkor a notification api implementálása picit problémásabb.

Nem a mennyiség határozza meg, hogy mennyire jó. Inkább a tudása.

Azért az Androidot ne temesd - Az én Defy Mini-m rekordja eddig 12 nap újratöltés nélkül - szóval ki lehet azért Androidból is hozni egész jó kis uptime-okat, bár az tény, hogy a funkciók részét fel kell áldozni érte (mielőtt valaki kérdi: én mondjuk direkt ilyen irányba akartam elvinni a telefonom)
____________________________________
Az embert 2 éven át arra tanítják hogyan álljon meg a 2 lábán, és hogyan beszéljen... Aztán azt mondják neki: -"Ülj le és kuss legyen!"..

Így van, egy Android nem az Androidsága miatt nem bírja sokáig, hanem a feature-öktől amik ezzel járnak.
Síeléskor (wifi és 2G-3G nélkül) az őskövület HTC Magic-em is bírja 5 napig.
És ismerős Symbianos Nokiája is lemerül egy nap alatt, ha megy a háttérben a skype.

"...handing C++ to the average programmer seems roughly comparable to handing a loaded .45 to a chimpanzee." -- Ted Ts'o

A Galaxy Note pedig elment 22 napig egy feltöltéssel (https://www.facebook.com/auth.gabor/posts/249876508500998). A B&N Nook eBook olvasóban egy teljes Android 2.1 van, normál használattal és bekapcsolt WiFi-vel két hétig bírja egy feltöltéssel... az akku nem attól merül, mert Android, hanem attól merül, hogy használják, és azért használják, mert kényelmesen használható. Nyilván egy bélyeg méretű kijelzőn és 12 nyomógombbal nem fogsz annyit a világhálón lógni vagy üzeneteket írni, mint egy 5,5" kijelzőn egy kényelmesen nagy virtuális billentyűzeten.
--
http://wiki.javaforum.hu/display/~auth.gabor/Home

Inkább tennének rá egy normális linuxot, ami jobban gazdálkodik az erőforrásokkal.

Telefonálni meg majd nem lehet vele, de hát azt ki nem sz*rja le. Vagy hogy gondolod? Tudsz mondani olyan "normális linuxot" (mondjuk azt sem tudom, hogy ezalatt mit értesz), amivel értelmesen lehet GSM hálózaton telefonálni és SMS-t küldeni?

Az Android is linux, legalábbis unix alapú. Okosabbak ezt pontosabban tudják.
A tabletek is ARM processzorokkal mennek és azon megy az ubuntu arm-es változata is, hogy egy népszerű, de nem a legjobb példát mondjak.
Ezek után csak annyi, hogy a telefonra jellemző kommunikációs hardver részére kell megírni a szükséges drivert, ha ez még nincs meg. Az ehhez szükséges felhasználói szoftverek megírása sem olyan vészes, ha ezek sincsenek meg.

dafuq did i just read

Az android linux kernel plusz egy rakás saját fejlesztés kombinációja: driver, jvm, android java libek, google specifikus infrastruktúra, fejlesztőkörnyezet, amitől olyan felhasználóbarát, amilyen. Azt is tudomásul kell venni, hogy érintőképernyőre eléggé más uit kell fejleszteni, mint egy normál desktopra, hogy az kényelmes legyen... és ez az, amit az android infrastruktúra kényelmesen biztosít...

Felhasználóbarátnak én nem mondanám. Meg Google-ről tudom, hogy elég lassú szoftvereket csinál.

A googel search engine-re gondolsz?

Inkább gmail, google chrome, Chrome OS, google plus. De az android számára is egy erősebb hardver kell, hogy már ne akadjon időnként be.
A google kereső véletlenül elég jól fut, bizonyos dolgokat leszámítva nincs is gond vele. Pl ne jegyezze meg, hogy milyen kulcsszavakat használtam eddig és ne is vegye számításba őket, mert nem vált be számomra.

> Pl ne jegyezze meg, hogy milyen kulcsszavakat használtam eddig és ne is vegye számításba őket, mert nem vált be számomra.

Ezt egészen véletlenül tudja, pebkac. No meg nem hátrány a 10 évnél fiatalabb hardver.

Hallgatlak, hol lehet ezt kikapcsolni?
Nem vagyok divatbuzi, hogy folyton új gépeket vásároljak csak a Google kedvéért. Egyébként sincsenek millióim, hogy pazaroljam őket. Ha lenne is, akkor sokkal fontosabb dolgokra költeném.

Ne lépj be gmail-be keresés előtt + clear cookies.

"...handing C++ to the average programmer seems roughly comparable to handing a loaded .45 to a chimpanzee." -- Ted Ts'o

Ettől még az ip címem alapján azonosítanak. Szóval az cookie törölgetése még nem oldaná meg a dolgot.

Használjatok privát módot, Firefox és Chrome is tudja. Úgy semmit nem ment el a böngésző kikapcsolása után.

Én sem divatbuziságból vettem új gépet, és milliókat sem költöttem rá, ugyanis nekem sincsenek, de dolgozom rajta, hogy legyenek.

"Meg Google-ről tudom, hogy elég lassú szoftvereket csinál."
"google chrome"

Köszönjük, leülhet, egyes.

"...handing C++ to the average programmer seems roughly comparable to handing a loaded .45 to a chimpanzee." -- Ted Ts'o

Hint: 10 éves gépről próbálja használni, lehet, hogy (nála) tényleg lassú. :)

A bátyám gépe fél éves és hasonló véleményen van. Egy 10 éves gépen viszont érezhetőbb, így sokkal jobban össze tudom hasonlítani, hogy melyik szoftver milyen erőforrás igényes, hogy bírja a gépem.

Ez így nem igaz. A gépek felépítése erősen változik, hogy egy-egy számítás elvégzése mekkora erőforrást igényel. Az arhitektúrák fejlődése, (i386,i586,i686,amd64) a "nem 3D-s" grafikus gyorsítás az operációs rendszerben elérhető szolgáltatások mind mind fejlődnek, és a többszálúsítás fontosságáról (4-8 magos processzorok) még nem is volt szó.

Egy jó programot úgy írnak meg hogy az "elterjedt" gépeken elérhető dolgokat kihasználja, nem pedig úgy hogy 10 éves gépeken is fusson. Ha 10 éves gépekre optimalizálnának, az lenne igazán szar. Kihasználatlan hardver, lassú, gyenge programok...

Tessék elfogadni hogy informatikában egy 5-6 éves gép már öreg, egy 10 éveset ki kell dobni és - ilyenkor - nem a szoftver a szar. A másik kedvencem mikor valaki 20 000 Ftért vesz egy fél éves gépet, és csodálkozik hogy gyenge. Igen, sajnos a számítási kapacitás sokba kerül, márpedig a modern feladatokhoz arra szükség van. Lehet puffogni, lehet 10 éves gépekkel szenvedni, lehet azt hazudni hogy mennyivel jobbak voltak a régi programok, de hülyeség. Ettől nem lesz előrébb.

És bocs a hozzászólásért.

10 éves gépet is lehet használni csak kellenek mellé friss gépek is. Akkor terminálként tökéletes a régi pc is.

Elég jól is lehet használni őket, ezt tapasztalatból tudom. A lrgfrisebb firefox van fent és nálam max 300-400 MB-ot eszik linux DWM felület alatt.

Felhasználóbarát: bekapcsolom és megy. Nem kell hegeszteni rajta semmit, kapásból megy a videó, zene, térképes alkalmazás, minden. Update egy gombbal megy, telepítés akár
webes felületről, akár belső alkalmazásból. Vannak fizetős és ingyenes alkalmazások is.

Google alkalmazások teljesen jó sebességgel futnak (mind a régi samsung galaxy gio-mon, mind a tabletemen)

Telefon esetén talán jobban optimalizálták. Én a tabletes tapasztalataim alapján nemigazán érzem jónak a rendszert. Még a Windows XP is sokkal jobb nála, hát még egy linux. Sokkal jobban alakíthatóak, optimalizálhatóak, sokkal több a lehetőségek bennük.

No igen, csak nem te vagy a célközönség. Az egyszerű felhasználó pont semennyit nem akar rajta alakítani, az optimalizációt nem is értem, neki az a fontos,
hogy bekapcsolja, és megy. Egy androidos tablet ezt tökéletesen tudja. XP-ről ne beszéljünk, amikor mindenféle driverekkel kellett szórakozni, program
telepítése vagy sikerült, vagy nem, stb. ehhez képest android (vagy apple vonal) van egy program, kiválasztod, mi kell, klikk, feltelepül, és megy.
Pontosan ennyit akarok egy eszköztől.

Az egyik probléma, hogy rengeteg szolgáltatás megy úgy, hogy nem tudom manuálisan kikapcsolni, szükség esetén bekapcsolni. Lassabb tőle a rendszer, meríti jobban az aksit.
Win XP-ét nem a driverek miatt szerettem, hanem simán tudtam használni jó irodai szoftvereket stb. Még a médialejátszók esetén is sokkal több beállítási lehetőségek voltak. Volt szinte mindig kátható tálca stb. Ezeket is tudtam alakítani úgy, ahogy nekem jól esett. Persze itt a több ablakos megoldás jó az androidnál, meg vannak jó widgetek is. De a menürendszer, a futó programok listázása, a programok tudása és használata valahogy nem az igazi. Tudom, hogy mobileszközre van csinálva, de még így se érzem elég jónak. Hiányzik a komolyabb testreszabási lehetőség az igényeimnek megfelelően.

- Futó szolgáltatásokat külső alkalmazással lehet kapcsolni
- Irodai szoftver: van nagyon jó irodai szoftver androidra több is, bár ezek De ha megnézzük, a legtöbb embernek egy google docs bőségesen elegendőPersze ha majd az irodai desktopokat fogja felváltani az android, akkor ez simán lehet egy kérdés.
- Médialejátszó: vlc-t próbáltad? mit nem tudtál beállítani?
- Tálca: minek? Van külön gomb, ami feldobja a futó alkalmazásokat, így a tálca nem foglalja a helyet az egyébként kicsi képernyőn.
- Menürendszer: ott sem igazán értem, mire lenne szükség? Lenyíló menüre? Minek? Win7 alatt én már csak a keresőt használom, szinte SOHA nem megyek bele a menübe, szóval az XP szintű menürendszert szerintem már bőven túlléptük.
- Egyébként milyen androidos készüléket használsz rendszeresen?

Az UI szép, de a telefon nagyon lányos :/

Egy infos villám szappanopera vázlata.

- Microsoft HQ: Nos uraim rendesen legyaktuk a finnek árát de még faraghatnánk tovább is a vételi áron. Szóljatok oda az indiai emberünknek, hogy be kellene lebegtetni egy brutális büntetést valamelyik érthetetlen indiai spagettitörvény megsértése miatt. Még ugye nem tettünk pontot a Nokia felvásárlásra, és egy ilyen új körülmény mindenképp árcsökkentésre ad okot.

- Nokia, Stephen Elop irodája: Csesszétek meg! Ezt a módszert amivel meg akartok fingatni ismerem még Microsoftos koromból. Na várjatok csak! Elővehetnénk az alsó fiókból ezt a Normandy-t. Mi is lenne ha meghiúsulna az Microsoft-Nokia üzlet és előállnánk mi is végre egy Android mobillal... Ne gondolják a redmondi fiúk, hogy náluk van minden adu.

A sztori ott nem stimmel, hogy nem jól mutatja ba az Elop-MS viszonyt...

"...handing C++ to the average programmer seems roughly comparable to handing a loaded .45 to a chimpanzee." -- Ted Ts'o

Úgy érted szervilis barna orrú?
Van benne valami. De kis keménykedéssel a Nokia élén most megmutathatja, hogy milyen kemény vezért lehetne a Microsoft élén is. Még nem esett ki Elop a MS CEO castingból, igaz? :-)

ja, egy kis keménykedés a Microsofttal egyenesen a Microsoft CEOi székébe ülteti?
:D hupstratéga

Tehát szerinted az ideális CEO jelölt a Microsoft számára egy simulékony seggnyaló? Érdekes. Ez vajon milyen stratégia? :-)

Csak szólok, hogy ha szétvered a felvásárlás-bizniszét annak a cégnek, ahol igazgató akarsz lenni, akkor ugyan nem leszel simulékony seggnyaló, de igazgató sem.

Dehogy fogja szétverni a felvásárlást! Elop a Normandy belebegtetésével csak demonstrálja azt, hogyha le akarná nyomni a már kialkudott felvásárlási árat a Microsoft korrupt indiaiakkal, akkor neki is maradtak még eszközei amivel visszavághat.

De kis keménykedéssel a Nokia élén most megmutathatja

Öööö... az megvan, hogy Elop az MS-Nokia deal nyélbeütésének pillanatától a Microsoftnál dolgozik (megint), nem a Nokiánál?

Klasszikus gyarmatlakó gondolkodás.

Csak nekem tűnik úgy, hogy fogtak egy skype/viber/akármi screenshot-ot, aztán belevágták egy photoshop-polt telefonképbe? Pl. mindegyik képen 10:45 van (ráadásul március 25, kedd, ami vagy 2014 vagy 2008).

Szerintem ez fake.

Sz@r a windows?
--
mc futtatására képes eszközt munkagépnek nevezzük
T5870 8GB 1TB Ubuntu 13.10