Eladták a kétmilliomodik Raspberry Pi-t

 ( trey | 2013. november 18., hétfő - 17:08 )

A Raspberry Pi mögött álló alapítványt is meglepte, hogy milyen jól fogy a portékájuk. Az első 1 millió darab Raspi eladásához majdnem 1 évre volt szükség. Ezt figyelembe véve az alapítvány úgy kalkulált, hogy a kétmilliós mérföldkövet valamikor 2014. januárjában vagy röviddel utána érik el. Éppen ezért eléggé meglepődtek, amikor a legfrissebb eladási jelentéseket a múlt hét végén kézhez kapták és kiderült, hogy a kétmilliomodik lapot október utolsó hetében adták el a viszonteladóik.

Liz blogbejegyzésében bevallotta, hogy amikor nekivágtak ennek a projektnek, nem gondolták volna, hogy ilyen messze jutnak. Megjegyezte, hogy az, hogy ide eljutottak, azt a nagyszerű közösségnek köszönhetik.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Akkor ennek örömére a termelés méretgazdaságosságának javulása miatt lehetne mondjuk csökkenteni az árakat az RPiken vagy a kiegészítőin...
De lehet még jobban örülnék ha végre hasonló/elfogadható áron egy PoE verziót is piacra dobnának...

A Beagle teljesen elfut USB-ről, nem kell külön táp -- elég szépen megoldották.

OK, de ez hogy fugg ossze? Ha gond, hogy kell hozza egy kulon tapegyseg, akkor az, hogy melleteszel valamit, ami tud USB-bol tapot adni (notebook, asztali PC, stb.), hogyan segit a dolgon?

En is gondolkodtam mar rajta, hogy PoE-sitem, csak a board-ok amikhez hozzaferek, kb. akkorak, mint maga a PI (meg mivel eval board-ok, csak 1 RJ45 van rajtuk :-( ) Szoval nem lenne rossz egy PoE-s verzio.

/sza2

Ethernet over USB

Nekem ebbol meg mindig nem derul ki, hogy ez miben segit, vagy rosszul ertelmezem.

Szamomra az Ethernet over USB azt jelenti, hogy ket eszkoz nem Ethernet kabellel van osszekotve, hanem USB-vel, de mehet rajta mondjuk TCP vagy akarmi.

Ez hogyan jo ahelyett, ha valakinek van egy Ethernet kabel, aminek a vegere ra szeretne akasztani a kutyujet, ami az Ethernet madzagbol kap tapot is es nem csak az adatok mennek a kabelen?

/sza2

+1

én egy networkboot-nak is nagyon örülnék. poe+nb és meg is van a tökéletes vékonykliens.

kozapeti

Na, ez tényleg jó ötlet.

Írsz a U-Boothoz egy drivert, hogy az USB-s Ethernet illesztőn keresztül, TFTP-vel töltse le hálózatról a Linux kernelt. Biztos lesz még más is aki örülni fog neki. ;)

http://blogs.wcode.org/2013/09/howto-netboot-a-raspberry-pi/

A Raspberry Pi tökéletesen bootol NFS-ről, néhány perc alatt beállítható...

Egy NFS megosztás kell csak hozzá, ill. a cmdline.txt-t kell módosítani hasonlóképpen:

  • root=/dev/nfs
  • rootfstype=nfs
  • nfsroot=192.168.1.254:/home/Data/raspberry_nfs
  • ip=192.168.1.5:192.168.1.254:255.255.255.0

Ahol 192.168.1.5 a Raspberry IP-címe lesz, 192.168.1.254 pedig a kiszolgálóé, ill. 255.255.255.0 az alhálózati maszk...

Abszolút gond nélkül működik így.

Úgy tudom, hogy a következő verzió már PoE lesz. Persze jó kérdés, hogy mikor jön az ki, hír sincs róla még.

-----
"Egy jó kapcsolatban a társunkat az ő dolgában kell támogatni, nem a miénkben."
rand() a lelke mindennek! :)

Az ebay-en 2-3 dollárért kapható splitter nem jó erre?

Én azt olvastam C model idén biztosan nem lesz. Amíg ezt is viszik, mint a cukrot, addig minek. Pedig több RAM, több mag is jó lenne.

Na jó, de az első egy millió azért húzódott addig, mert nem volt mit eladni. Vevő az lett volna rá dögivel. :D

Az idő már rég elszaladt a technika felett, inkább javítani kellene az azóta kiderül gyengeségeket és/vagy elgondolkodni mondjuk egy 2 magos változaton, izmosabb USB táppal. A kapható karórák is kenterbe verik a cuccot, a sebessége miatt meg épp nem jó semmire, mert mindig csak egy pici kraft kellene még. RTC nélkül még arra sem jó, hogy mutassa az időt.
Ha meg megvennék hozzá mindent: RPi + ház + táp + SD kártya + ... Akkor már egy x86/x64 PC árát dobom ki az ablakon.

Már vártam egy ilyen bejegyzésre.

-----
(&%;_98\<|{3W10Tut,P0/on&Jkj"Fg}|B/!~}|{z(8qv55sr1C/n--k**;gfe$$5a!BB]\.-

"Az idő már rég elszaladt a technika felett"
"Ha meg megvennék hozzá mindent: RPi + ház + táp + SD kártya + ... Akkor már egy x86/x64 PC árát dobom ki az ablakon."

Ne haragudj, de ha ezt írod, szerintem nem látod a történet lényegét. Ez NEM egy x86 klón olcsón. Sosem akart az lenni, sem sebességben, sem pedig egyebekben. Beágyazott rendszernek tökéletes, de nem arra való, hogy Java alkalmazásokat futtass rajta vagy ezen böngészd a facebookot. Arra ott az okostelefon/netbook/laptop/desktop PC, akármi. Vezérlő/mérő alkalmazásokat, meg akár még kép/hangfeldolgozó algoritmusokat meg remekül lehet írni rá C/C++/Python kombóban. Valójában sokmindenhez brutál teljesítményű ez a vas, csak tudni kell rá programozni.

De persze azt mindenki remekül meg tudja mondani, hogy a másiknak mit kellene csinálni :) Barátom, ha úgy érzed, neked van igazad, hajrá. Rakj össze egy jobbat. Én ezennel ígérem, veszek majd tőled egy példányt, ha kész leszel a termékeddel. De ne legyen drágább, mint a Raspi most, mert különben abból már egy x86-ot veszek inkább ;)

Idézet:
„Valójában sokmindenhez brutál teljesítményű ez a vas, csak tudni kell rá programozni.”

Azt még tegyük hozzá, hogy a teljesítmény csak egy dolog, de pont a beágyazott (vagy ahhoz közeli) rendszerekben gyakran más szempontok is előtérbe kerülnek. Pl. méret, fogyasztás stb.

-----
"Egy jó kapcsolatban a társunkat az ő dolgában kell támogatni, nem a miénkben."
rand() a lelke mindennek! :)

A teljesítményről szólva meg, ahelyett, hogy csillióCore-os gépeket építünk JottaByte-os RAM-okkal, talán inkább lejjebb kéne adni abból a néhány évvel ezelőtt megerősödő trendről, hogy mindent a lehető legabsztraktabban, a lehető legtöbb külső library segítségével próbálnak a fejlesztők lekódolni, lehetőleg legalább VM-es, de sok esetben már erősen interpreteres nyelvekben (Java, Javascript).

Nem, nem a nyelvekkel van bajom, megvan mindnek a létjogosultsága, de könyörgöm, amikor a ma már réginek titulált Intel Centrino 1.7 GHz-s laptop belegebed egy facebook jellegű alkalmazás futtatásába, mind processzor-kihasználtság, mint pedig RAM felhasználás terén, akkor én úgy érzem, nem árt megállni picit és elgondolkodni azon, hogy hova is akarunk kilyukadni. Komolyan gigahertzek és gigabyteok kellenek ahhoz, hogy néhány sor szöveget meg pár képet a megfelelő helyre rakjon az algoritmus egy fehér háttéren? Mer aki így gondolja, megsúgom, a P-I-esek világában már volt office, ami ugyanezt tudta, arról meg, hogy egy Quake I-II-III jellegű játéknak a mai Angry Birds gépigényéhez képest töredék vas is elég volt, ne is beszéljünk.

Mert bizony, ez pazarlás, méghozzá nem is akármilyen. Villamosmérnökök, anyagmérnökök, matematikusok ezrei dolgoznak újabb és jobb architektúrákon, hogy aztán, ahelyett, hogy ezekkel még nagyobb komplexitású feladatokat lehessen megoldani másodpercek alatt, arra használjuk, hogy ne szaggasson a webkettő meg a jAkármi. Csak mert kényelmetlennek tűnik néhány pointert megtanulni kezelni...

"...mindent a lehető legabsztraktabban..."
"Csak mert kényelmetlennek tűnik néhány pointert megtanulni kezelni..."

Manapság a legfontosabb szempont a fejlesztés során nem a teljesítmény, hanem a kód karbantarthatósága, olvashatósága. Nem véletlen terjedt el az OOP szemlélet. Az OOP meg akkor jó, ha elég absztrakt, SOLID, különben ugyancsak karbantarthatatlan lesz a kód. A vas olcsó, a fejlesztő drága.

JavaScriptes bohóckodás helyett én is jobban örülnék amúgy rendes, adott OS frameworkében megírt natív appnak, pont az általad sorolt okok miatt, de sajnos nem ez a helyzet. Értem, hogy miért erre halad a világ. Most elég X frontend developer, míg különböző platformokra natív fejlesztve kellene kb. 6X platform specifikus developer. Bár a mobil világban már kezdenek rájönni, hogy a webapp nem is annyira jó, jobb a natív app.

"Manapság a legfontosabb szempont a fejlesztés során nem a teljesítmény, hanem a kód karbantarthatósága, olvashatósága."

Ezzel nem feltétlenül értek egyet, mármint nem látom be, hogy a kettő szükségszerűen ütné egymást. Akár eljárás orientált nyelvekben is lehet karbantartható és olvasható kódot készíteni (lásd pl. Linux kernel, hogy egy eléggé ismert példát említsek). Hasonlóan, nem hinném, hogy az absztrakció szükségszerűen erőforrás pazarló kell, hogy legyen. Az OOP egy nagyon szép és hasznos paradigma, amit nagy tudású emberek fejlesztettek tökélyre az évek során, nem is ezzel van a gond. Inkább, amit írtál, hogy a fejlesztő drága. Vagyis a fejlesztői munkaórák drágák, a kiadási ciklusoknak így gyorsaknak kell lenniük, hogy a körfolyamat (fejleszt->kiad->pénzt kap->fejleszt->...) fenntartható legyen.

Érteni kell hozzá, na, és el kell foglalni a projektmenedzsert valamivel, hogy amíg ő a prezijeit készítgeti, legyen idő tisztességesen kódolni és optimalizálni :)

nem hinném, hogy az absztrakció szükségszerűen erőforrás pazarló kell, hogy legyen

Mi számít pazarlásnak? Az absztrakció definíció szerint plusz réteget ad hozzá, aminek persze van saját plusz erőforrásigénye.

facebookra:
Webkites böngészőn m.facebook.com szinte élvezhetőbb felületet ad, mint a desktopra szánt verzió

Ha meg megvennék hozzá mindent: RPi + ház + táp + SD kártya + ... Akkor már egy x86/x64 PC árát dobom ki az ablakon.

Egy Suzuki is ütőképes versenyautó, csak a motort kell erősebbre cserélni, meg nem árt egy sportos futómű, áramvonalas karosszéria és stabil alváz - már kész is van!

Van gyorsabb alternatíva BeagleBoard néven.

Ha tenyleg nagyon kell, akkor legyarthatod magadnak azt a 3-4 egyedi patch kabelt, aminek az egyik vegen egy RJ45 van mig a masik vegen van egy microUSB az RJ45 mellett. Persze eljatszol vele egy kicsit de gondolom mar eleve egy kis hekkelesi kedv vezetett ide ahoz, hogy RPi-t hasznalj ilyen kornyezetben.
Alkatreszlista: ethernet kabel, 2x RJ45 konnektor, 1x microUSB konnektor, 1x TSRN 1-2450SM, par centimeter hore osszehuzodo szigeteles, 1-2 kondenzator, esetleg egy vasmag egy regi alaplaprol

Azert ha IEEE802.3af compatibilis szeretnel lenni, ez keves lesz:-) Persze vezethetsz tapot a kabelen, de mondjuk 100m-nel nem biztos, hogy sok marad az 5V-bol (1-2 meterre meg felesleges PoE-t hasznalni). Ha szabvanyos PoE Switch-ed van, abbol 50V kornyeken illik, hogy kijojjon a delej pont emiatt, tehat abbol meg valahogy 5V-ot kell csinalni. Raadasul valoszinuleg nem is fogja bekapcsolni a portot, mert ahhoz valid PD-t kellene, hogy erzekeljen (ennek a megoldasara vannak intergralt aramkorok, de 10+ alkatresz kell hozza).

/sza2