HP: van élet a Wintel-en túl is (Android, Chrome, Ubuntu)

 ( trey | 2013. október 10., csütörtök - 10:44 )

A hírek szerint a HP kedden pénzügyi elemzőknek tartott ülésén sokat beszélt a Windows / Intel (Wintel) alternatívákról. A vezető PC gyártó a Wintel PC piac szűkülésére próbál választ adni azzal, hogy több operációs rendszerre is fókuszál egyszerre. A négy operációs rendszer: Windows, Android, Chrome és Ubuntu.

A cikk itt olvasható.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

kár, hogy a WebOS a kukában végezte :(

Az a szép, hogy az akkori állapota a mostani ChromeOS-t, és a Firefox OS-t lehet meg tudta volna előzni, emlékeim szerint mindennapi használatra kész volt, míg a firefox OS ahogy most nézem a frissítéséről szóló hírben az új-feature listát, hát...

Nyílt forrású lett minden elemében. Ha ebben valaki lát fantáziát folytatni fogja a fejlesztését, vagy a FFOS is átvehet belőle. Az LG valamilyen céllal vette meg a HP-től, csak kezdenek vele valamit.

én azt sejtem, hogy lehetett köze ennek a vásárlásnak is ahhoz, hogy a samsung is kacsingat kifele az android mögül, maga a google se azt mutatja, hogy 30 év múlva is android lesz :), az alcatel és a zte egyértelműen jelezte, hogy firefox-al is foglalkoznak...

én csak azt remélem, mint fejlesztő, hogy ezek a rendszerek mind mind mind ugyan azt a böngészőstandard-ot, és ugyan azt a webapp formátumot szeretgetik majd, nem pedig lesz 30 platform

Ha harminc nem is, de pár biztos lesz. Nemcsak azok különböznek majd lényegesen egymástól, de az egyes rendszereken belüli verzió töredezettség is könnyen bejöhet. Legalábbis a készülékek egyre növekvő számából erre tudok gondolni.

Ez van. WebOS kuka, Symbian kuka, Maemo/Meego kuka, Bada kuka, BlackBerry OS kuka, de valószínűleg a Tizen, Ubuntu phone, Sailfish trióból max. 1 marad és még sok OS megy szépen a kukába. A WinPhone 8 nem kispályás, de ha az MS megborul, szintén kuka lehet.

Ugyan ez van PC-n, CP/M kuka, anno biztosan sírtak utána. MS-DOS kuka, DR-DOS kuka, OS/2 kuka, a soha el nem készült ReactOS kuka.

A Unix világ is döglődik. OpenServer és UnixWare kuka, IRIX kuka. A NetBSD-nél már évek óta sírnak, az OpenBSD sem őrült népszerű. A MINIX, minő meglepi, senkit sem érdekel.

Ezrével lehetne még sorolni az egy fős lényegtelen projekteket, igen ígéretes vagy éppen a maguk idejében komoly játékosnak számító oprendszereket. De minek? Amíg cross-platform megoldások vannak, addig hadd hulljanak! Az ember megsiratja a saját ügyes kis kódját, de ennyi. Nagy értékek nem szoktak elveszni, nem kézzel írt, egyedi, ókori írásokról beszélünk.

"...WinPhone 8 nem kispályás, de ha az MS megborul..."

Tudsz valamit? ;-)

"A Unix világ is döglődik."

Huh...:-)

"Nagy értékek nem szoktak elveszni..."

Szerintem meg szoktak. A tudományban vagy a zenében legalábbis számos példa volt rá, és kétlem, hogy ez máshogy lenne a számítástechnikában.

---
Science for fun...

"...WinPhone 8 nem kispályás, de ha az MS megborul..."

Tudsz valamit? ;-)

A részvényesek zúgolódnak, a management nem lép, bár szerintem simán lehetne egy új, ütőképes MS-t építeni. De a belső feszültségek miatt csak odázzák, ami előrébb nem viszi az MS-t.

"A Unix világ is döglődik."

Felsoroltam 3 nem túl régen meghalt Unixot és 2 döglődő "BSD" nevűt. Ettől függetlenül a Solaris, HP-UX, AIX virul, FreeBSD elvan és a Darwin is okés. A döglődés alatt inkább a Linux hatását és a régi Unix cégek szenvedését értem.

"Nagy értékek nem szoktak elveszni..."

Ott a POSIX, a multiplatform nyelvek és library-k, Java, stb. Valóban értékvesztés van, de szerintem inkább az elavulás miatt, nem pedig egy OS halála miatt, pedig most erről van szó. Pl. a DESQview sem a DOS halála miatt halt ki, hanem mert Win 3.x, Linux+X11 mellett elavult. A DOS csak később tűnt el.

Ezzel szemben pl. zenében eléghettek a papírkották, nem pedig a kotta, mint formátum halt ki. Ezért nem húznék ilyen egyenes párhuzamot.

És így élhet túl a hp. A kezdeményezés nem új és nem is halott. Az embereket nem érdekli, hogy min, hanem hogy mit csinál és hogy kúl-e.

A múltkor pontatlanul fogalmaztam. A 201X-es év nem a linux desktop éve volt, hanem a linux grafikus felülettel ellátott készülék éve és az új paltform a html5 lesz, egy másik galaxisban :D

> linux grafikus felülettel ellátott készülék

Azt hittem, hogy a Linux egy kernel.

Nem. A Linux az egy ipar.

---
Science for fun...

Már abban is Linux van?

mer hát intelligencs mosópor...érti????

Aktív oxigénnel, amit a vízbül vett ki.

---
Science for fun...

Az a zoxigén volt.