HP: van élet a Wintel-en túl is (Android, Chrome, Ubuntu)

Címkék

A hírek szerint a HP kedden pénzügyi elemzőknek tartott ülésén sokat beszélt a Windows / Intel (Wintel) alternatívákról. A vezető PC gyártó a Wintel PC piac szűkülésére próbál választ adni azzal, hogy több operációs rendszerre is fókuszál egyszerre. A négy operációs rendszer: Windows, Android, Chrome és Ubuntu.

A cikk itt olvasható.

Hozzászólások

kár, hogy a WebOS a kukában végezte :(

én azt sejtem, hogy lehetett köze ennek a vásárlásnak is ahhoz, hogy a samsung is kacsingat kifele az android mögül, maga a google se azt mutatja, hogy 30 év múlva is android lesz :), az alcatel és a zte egyértelműen jelezte, hogy firefox-al is foglalkoznak...

én csak azt remélem, mint fejlesztő, hogy ezek a rendszerek mind mind mind ugyan azt a böngészőstandard-ot, és ugyan azt a webapp formátumot szeretgetik majd, nem pedig lesz 30 platform

Ez van. WebOS kuka, Symbian kuka, Maemo/Meego kuka, Bada kuka, BlackBerry OS kuka, de valószínűleg a Tizen, Ubuntu phone, Sailfish trióból max. 1 marad és még sok OS megy szépen a kukába. A WinPhone 8 nem kispályás, de ha az MS megborul, szintén kuka lehet.

Ugyan ez van PC-n, CP/M kuka, anno biztosan sírtak utána. MS-DOS kuka, DR-DOS kuka, OS/2 kuka, a soha el nem készült ReactOS kuka.

A Unix világ is döglődik. OpenServer és UnixWare kuka, IRIX kuka. A NetBSD-nél már évek óta sírnak, az OpenBSD sem őrült népszerű. A MINIX, minő meglepi, senkit sem érdekel.

Ezrével lehetne még sorolni az egy fős lényegtelen projekteket, igen ígéretes vagy éppen a maguk idejében komoly játékosnak számító oprendszereket. De minek? Amíg cross-platform megoldások vannak, addig hadd hulljanak! Az ember megsiratja a saját ügyes kis kódját, de ennyi. Nagy értékek nem szoktak elveszni, nem kézzel írt, egyedi, ókori írásokról beszélünk.

"...WinPhone 8 nem kispályás, de ha az MS megborul..."

Tudsz valamit? ;-)

"A Unix világ is döglődik."

Huh...:-)

"Nagy értékek nem szoktak elveszni..."

Szerintem meg szoktak. A tudományban vagy a zenében legalábbis számos példa volt rá, és kétlem, hogy ez máshogy lenne a számítástechnikában.

---
Science for fun...

"...WinPhone 8 nem kispályás, de ha az MS megborul..."

Tudsz valamit? ;-)

A részvényesek zúgolódnak, a management nem lép, bár szerintem simán lehetne egy új, ütőképes MS-t építeni. De a belső feszültségek miatt csak odázzák, ami előrébb nem viszi az MS-t.

"A Unix világ is döglődik."

Felsoroltam 3 nem túl régen meghalt Unixot és 2 döglődő "BSD" nevűt. Ettől függetlenül a Solaris, HP-UX, AIX virul, FreeBSD elvan és a Darwin is okés. A döglődés alatt inkább a Linux hatását és a régi Unix cégek szenvedését értem.

"Nagy értékek nem szoktak elveszni..."

Ott a POSIX, a multiplatform nyelvek és library-k, Java, stb. Valóban értékvesztés van, de szerintem inkább az elavulás miatt, nem pedig egy OS halála miatt, pedig most erről van szó. Pl. a DESQview sem a DOS halála miatt halt ki, hanem mert Win 3.x, Linux+X11 mellett elavult. A DOS csak később tűnt el.

Ezzel szemben pl. zenében eléghettek a papírkották, nem pedig a kotta, mint formátum halt ki. Ezért nem húznék ilyen egyenes párhuzamot.

És így élhet túl a hp. A kezdeményezés nem új és nem is halott. Az embereket nem érdekli, hogy min, hanem hogy mit csinál és hogy kúl-e.

A múltkor pontatlanul fogalmaztam. A 201X-es év nem a linux desktop éve volt, hanem a linux grafikus felülettel ellátott készülék éve és az új paltform a html5 lesz, egy másik galaxisban :D