Hardverhiba kavart bele a 3.12-es kernel beolvasztási időablakába

Címkék

Linus egy levelet írt a kernel listára, amelyben arról számolt be, hogy feltehetően elromlott a fő munkaállomásában levő SSD meghajtója. Szerencsére a beolvasztási időablakban adódó feladatai nagy részét már elvégezte, így valószínűleg nem ment kárba sok munka. Mindenesetre arra kérte a pull request-eket beküldő fejlesztőket, hogy ha még nem látják az általuk beküldött kódokat a git.kernel.org-on található current fában, akkor küldjék el korábbi levelüket még egyszer.

Linus megpróbálja megmenteni az adatokat a meghajtóról, de az nem vetít sok jót előre, hogy a gép nem látja az eszközön levő boot szektort és emiatt inkább a hálózatról akar bootolni.

A részletek itt olvashatók.

Hozzászólások

"Ebben is van linux"

:D

No rainbow, no sugar

Ez azért cink. Ami egyszer van meg az nincs meg, csak az árnyékát látni az időben eltolódva. Hogy lehet hogy ilyen kritikus figura nem valami normális megoldáson végzi a kritikus műveleteket?

Mostanra nem, de ahogy olvastam, az indulásakor ez ennyire még nem volt egyértelmű. Ha nem harapnak rá az elején azok a cégek, amelyeknek addig az égvilágon semmi közük nem volt a Linuxhoz, akkor simán lehet, hogy ma is csak egy lenne a több száz disztribúció közül. Vagy az se.

---
Science for fun...

Amit írsz, tökéletesen igaz, a logikai hibát észrevetted. Ugyanakkor érteni vélem, ő mit mond. Az egésznek a filozófiájában van a szabadság, az, hogy csináljuk, ami eszünkbe jut, amihez kedvünk van, ami jó ötletnek tűnik, s nem néhány fafejű manager elképzeléseit kellene követni. Ebből jön a kissé képlékeny kernel API is, de másfelől lehet erre üzletet építeni, mint ahogyan teszik sokan, sőt, egyre többen.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Így van. Örülök, hogy legalább egyvalaki megértette. Amúgy logikai hiba se volt, én ugyanis nem mondtam, hogy a Red Hat-et hobbiból fejlesztik, amit írtam róla, azt meg Robert Young könyvére alapoztam (Under the Radar).

Amúgy ha már a logikai hibáknál tartunk a Linux vége éppen az lesz, ha már iparnak nevezhetjük. Attól kezdve csak a gazdasági érdekek fognak dominálni, annak meg épp most látjuk, mi a vége.

---
Science for fun...

Engedelmeddel én a pár sorral fölötte lévő szöveget tanulmányoztam először, mely szerint:

"In following table, "Employers" column shows varied types of organizations (including commercial companies, consultants, hobbyists, adademics and unknown type) contributed how much effort to Linux Kernel."

Mellesleg a "Linux fejlesztése" alatt én nem kizárólag a kernelre gondoltam. Tudom, hogy a szó kincstári értelmében ez a Linux, de az átlagfelhasználó ezt nem így szokta gondolni.

---
Science for fun...

Igen, az unknown meg a hobbyists együtt kemény 20-30%-kal bír. A többi mögött cégek állnak.
Szerintem egyébként mind az Ubuntu (Canonical), mind a Fedora (Red Hat), openSuse (Suse), stb... mögött vannak fizetett szakemberek nem is kis arányban. De van egy olyan érzésem, hogy a Debian esetében (ahol ugye nincs mögöttük konkrét cég) is elég magas a fizetett fejlesztők aránya. Persze nem a Debian fizeti őket.

"Igen, az unknown meg a hobbyists együtt kemény 20-30%-kal bír."

Most ha erre csak annyit írnék, hogy ez az arány lényegtelen, az valószínű nem lenne érthető, így inkább kifejteném, mire is gondolok.

Egy iparágat valóban cégek működtetnek fizetett alkalmazottakkal, de az iparágnak pont ez a lényege, vagyis egy iparághoz egyáltalán nem csatlakozhatnak hobbisták. Ezzel szemben ha nekem holnap felkelés után olyan kedvem támad, simán írhatok egy kernelmodult. És senki nem fizet érte, meg én se várom senkitől.

A bányászat az például egy igazi iparág. Nem is tolonganak a bányalifteknél hobbivájárok.

Vagy mondok mást. A Linuxot egyszerűen iparágnak tekinteni olyan, mintha kijelentenéd, hogy a csillagászat mától nem tudomány, hanem iparág, és ezt azzal indokolnád, hogy több száz céget találtál a neten, akiktől pénzért lehet távcsövet venni.

---
Science for fun...

Maga a Linux valóban nem egy iparág. Hobbiprojektnek hívni, hát... annál azért jóval több. Egy közösség fejleszti, akiknek érdekükben áll, hogy fejlődjön. Ezek sokszor anyagi érdekek. De miért is fontos besorolni valahova ?
A bányász példához meg annyit, hogy biztos sok hobbivájár lenne, ha azt mondanák 5cm-es aranyrögök vannak lent, és amit kibányászol, az a tiéd. Csak ki kell fejteni hozzá pár köbméter földet. Persze nem létezik olyan hülye bányatulajdonos, aki ezt megengedné.

Kicsit macerás, hogy szavanként kell elmagyarázni ezt a dolgot (azt hiszem, abba is hagyom), de én nem hívtam a Linuxot hobbiprojektnek. Azt mondtam, hobbiból fejlesztik. Az egész, általában nem azonos a részek összességével.

Az aranyrögök meg éppen a gazdasági célú fejlesztésnek felelnének meg. Aki "aranyrögökért" kezd programozni, az tehát pont nem hobbista. Szóval szerintem előbb döntsd el, hogy egyetérteni akarsz velem, vagy cáfolni, amit mondtam, mert ez így zavaros. :-)

Hogy mást ne mondjak, a te felfogásodban hobbivájárnak az minősülne, aki 5 cm-es aranyröggel a kezében érkezik, lemegy a bányalifttel a tárnába és jól elássa azt. Mert ugye a Linuxba befelé jönnek dolgok, nem elvesznek belőle a fejlesztők.

---
Science for fun...

Ezekkel a nevekkel meg tényekkel én is tisztában vagyok, de én alapfilozófiát említettem.

Mint írtam, tény, hogy a Linux egyes emberek és cégek számára üzletté vált. Ezzel együtt, ha Linus Torvaldsnak feltennék a kérdést, hogy akkor ő most egy iparág alapítójának/működtetőjének/főpapjának/SSD meghajtójának (nem kívánt rész törlendő) érzi-e magát, akkor szerintem továbbra is azt mondaná, hogy nem.

Ha egy cégnek anyagi hasznot hoz valami, értelemszerűen áldoz rá, megfizet embereket, létrehoz saját disztribúciót. Ettől azonban maga a dolog alapjaiban nem változik.

Aztán lehet, hogy tényleg tévedek.

---
Science for fun...

Erdekelne, hogy Szerinted miben különbözik az, hogy valaki a fenti random cégnél alkalmazott es azert kapja a fizujat, hogy munkaidejeben reszben vagy egészben a Linux kernel szekeret tolja elore (más open source projekttel helyettesitheto) azzal, hogy én ugyanugy ülök egy irodában ahol ugyanugy fizetésért egy szoftvert reszelek?

Mind"két" tevékenység a szoftveriparban toertenik, fizuert.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Semmiben. Én nem azt mondtam, hogy a random fejlesztő meg a fizetett Linux fejlesztő között van különbség, hanem azt, hogy a Linux maga attól nem vált iparággá, hogy a szoftveripar fantáziát lát benne és foglalkozik vele. Egyébként fentebb példát is írtam.

Az eredeti hozzászóló szerint létezik egy iparág, aminek maga Linus Torvalds a központja az ő döglött SSD-jével. Erre reagáltam.

Egyébként maga a gondolat nagyon érdekes. Ki is váltotta belőlem az írási reflexet (lásd lent).

---
Science for fun...

Szerencsére nem kell találgatni, mert leírta, hogy mi a stájsz:

http://thread.gmane.org/gmane.linux.kernel/1559486

"I long ago gave up on doing backups. I have actively moved to a model
where I use replacable machines instead. I've got the stuff I care
about generally on a couple of different machines, and then keys etc
backed up on a separate encrypted USB key.

So it's inconvenient. Mainly from a timing standpoint. But nothing more."

--
trey @ gépház

OMG. A saját munkagépemen is titkosított, tükrözött (más helyre is szinkronizált) adattárolás van, a kulcsot meg jó messze tartom tőle és csak akkor van ott, amikor szükség van rá.
Persze az én munkámra nem épül dollármilliárdos üzlet. :)

Hogy is volt azzal az 5 dolláros csavarkulccsal? :)
--
zsebHUP-ot használok!

küldjék el korábbi levelüket még egyszer

Na ez jó. A leveleit is az SSD-jén tárolja?

Ez igencsak facepalm kategória. Ő bezzeg elküld mindenkit melegebb éghajlatra, ha valamit nem jól csinálnak. Visszanyalhatna a fagyi.

Az ilyeneket hívják lúzernek.
Ajánljon már valaki neki egy GPL alapú fájlszinkronizációs felhő megoldást ...
--
PtY - www.onlinedemo.hu

Tök mindegy, hogy ő minek nevezte, vagy miről van szó, egy korábbi interjúban elmondta, hogy az elsődleges gépe utazásokkor egy Linuxot futtató MacBook Air. Hogy a "workstation"-t itt milyen értelemben használta, vagy éppen arról van-e szó az tökmindegy. Biztos lehetsz benne, hogy élete felét konferencián töltve nem egy 2 CPU slotos, RAID alrendszerrel felszerelt asztali gépet cipel folyamatosan magával (csak hogy megfeleljen az egyesek által "workstation"-nek elnevezett kategóriának). Ha pedig élete felét azon tölti, akkor a RAID1 nem megoldás azon a gépen, ami vele van. Tehát más, univerzálisabb megoldásra van szükség.

--
trey @ gépház

"Tehát más, univerzálisabb megoldásra van szükség."
Vagy egy olyan laptopra ami rendelkezik 2 msata/sata/pcie slottal , vagy valami egyéb redundáns tárolással.
De egy USB-s stick is megfelelhet erre a célra , gondolom ilyen csatlakozóval azért csak rendelkezik a workstation-je.:)
Ennek a cipelése már nem túl megerőltető.

Teljesen érdekes interjú - anno '93.

Meta: There seems to be a perception that Linux is very tied to the 386 architecture and would be very hard to port to others, yet there are apparently projects underway to port Linux to the Amiga and MIPS. Whats the real story?

Linus: The early releases of Linux were indeed very tightly coupled to the 386, both with memory management and process handling. This is still somewhat true, but it has gotten a lot better in later versions. Its still the case that porting is very much non-trivial, but the 68k port is getting along (reportedly running some binaries already), and the first port to a new architecture is always the hardest one. I hope that Ill be able to correct the worst portability issues once I see what the biggest problems for the 68k port were. Currently Im ignoring all but the grossest portability problems; I dont want to really work on it before I have something to go by.

----
"Kb. egy hónapja elkezdtem írni egy Coelho-emulátort, ami kattintásra generál random Coelho-kompatibilis tartalmat."
Instant Coelho

mekkora n00b lett. hol van az a regi ember, aki sajat kernalt hekkel a 386-osara? :D

bar ugy remlik a linux is valami veletlen disk formazas miatt szuletett

--
NetBSD - Simplicity is prerequisite for reliability

Ejnye, nem kellett volna ennyit torrentezni arra az SSD-re...

Az elveszett leveleket nem tudja kikérni az NSA-tól? ;->

"Jegyezze fel a vádhoz - utasította Metcalf őrnagy a tizedest, aki tudott gyorsírni. - Tiszteletlenül beszélt a feljebbvalójával, amikor nem pofázott közbe."

Armageddon 2017 - A Linux mint iparág végnapjai

2017. április 42.

Tudósítónk jelenti. A 2013-as emlékezetes SSD meghibásodás után ma ismét
jelentős, ezúttal talán végzetes csapás érte a Linux ipart. Linus Torvalds,
az iparág alapítója, főkernelinkvizítora és központi szervere váratlanul
elhunyt. Hírügynökségi jelentések szerint halálát egy hibásan rögzített
versenyzongora okozta. A Mestert a teljes iparág gyászolja.

2017. április 43.

A világ szervertermeiben kísérteties csönd honol. A Linuxot futtató IBM
szerverek leálltak, a Red Hat Linuxok naplóiban rejtélyes bejegyzések
jelentek meg. Az Intel székháza melletti egyik sikátorban felkoncolt
plüsspingvint találtak.

2017. május 75.

A világ tőzsdéin meredeken emelkedik a kristálycukor ára. George Párhuzamos
az USB Brókerház elemzője szerint a jelenség egyértelműen a Linuxot futtató
kávéautomaták cukoradagolót vezérlő kernelmoduljával függ össze, amelynek
utolsó patch-ét Torvalds magával vitte a sírba. Londonban máris
jegyrendszert vezettek be.

2017. június 98.

Bréking! Az IBM Research Laboratories szóvivője bejelentette, hogy sikerült
mentésből helyreállítaniuk Linus Torvaldsot. Mivel a kópia viszonylag régi,
a helyreállított Torvalds az eredetinél kissé fiatalabbnak tűnik, kevésbé
korpulens és még életében nem hallott az UEFI-ről. Utóbbit Greg
Kroah-Hartman magyarázta el neki, akit memóriahiba miatt Torvalds szintén
nem ismert fel és amikor bemutatkozott, akkor is azt hitte, csak köhentett.
Az IBM szakemberei jelenleg Torvalds konfigurálását és finomhangolását
végzik. A végleges kiadás megjelenése július végére várható, a béta
állapotú Vezér forráskódja letölthető a http://www.linux.com/torvalds
címről.

2017. július 44.

Váratlan nehézségek késleltetik Linus Torvalds végleges verziójának
megjelenését. Az esetet ugyan szakértők bevonásával még vizsgálják, annyi
azonban bizonyos, hogy Torvalds ma konfigurációs hiba miatt átmenetileg
vérfarkassá változott és megharapta Greg Kroah-Hartmant, aki azóta szintén
furcsán viselkedik: előbb lefagyott, majd a jelenlevők legnagyobb
megdöbbenésére aláírta önmagát és bebootolt.

2017. augusztus 55.

Tőzsdei elemzők szerint egyértelműen progresszióban van a regresszió, így
folytatódik a Linux ipar vesszőfutása. Egy CIA jelentés szerint a Linus
Torvalds körüli, egyre fokozódó bizonytalanság miatt világszerte jelentősen
emelkedett a Szabad Szoftver Szekta aktivitása, amelynek tagjai a Desktop
Linux eljövetelét várják. New York, Los Angeles és Kiskunmajsa utcáin
frakkba öltözött fanatikus hívők szabályos kifejezéseket kántálva vonulnak,
fejük fölé ikonokkal díszített asztalokat emelve.

2017. szeptember 77.

A Linux iparág lassan de biztosan halad a teljes káosz felé. A Microsoft
beperelte a Red Hat-et, mivel az szabadalmat jelentett be Linus Torvaldsra.
Érvelésük szerint igaz ugyan, hogy a Linuxot Torvalds írta, maga Torvalds
azonban számos olyan funkciót és egyéb műszaki megoldást tartalmaz, amit ők
szabadalmaztattak. Szóvivőjük példaként az előre tekintő szempárt, az ezzel
megvalósított pislogást és az orrszőrzetet említette.

2017. október 33.

Az IBM Research Laboratories bejelentése szerint a Linus Torvalds
forkolására tett kísérletek végleg kudarcba fulladtak, mivel az érintett
eltűnt az intézetből. Az eset az X szerverteremben történt, ahonnan
Torvalds egy nyitva felejtett ablakon át távozott. A felelősség
egyértelműen az ablakkezelőt terheli. Kijelenthetjük, hogy ezzel a Linux
ipar sorsa egyértelműen megpecsételődött.

---
Science for fun...

Nem gondolnám, csak érteni kellene a humort, még akkor is, ha az keresetlenül nyers. Mint ahogyan meglátásom szerint Illés Zoltán is korrekt módon fogalmazott, csak ez éppen Bernadettnek nem esett jól. Van ez így.

(Csak nem te vagy Sting?)

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Van az a szint, ami fölött már nem megy le az ember egy adott szint alá. Szóval Linus bunkósága és Illés bunkósága más-és-más alapállásból indul, és míg az elsőre nehezen, de ráhúzható, hogy informatikus humor, addig a másodikra max azt, hogy tapló gazember.

Ez akár rendben is lenne, de akkor valóban jó volna parlamenti felszólalásban nem nyilvánvalóan demagóg kampányszöveget nyomatni, hanem érdemi, szakmai felvetéseket kellene tenni. Ha ez nem megy, akkor a tapló gazemberség egy korrekt válasz.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Bakker, ez az ember meg mindig POP3-on levelezik? Hihetetlen, komolyan, 2013-ban nem megoldhato problema az, hogy valakinek ne csak a szamitogepen legyenek meg a levelei.

Bar, nem bantom ot. Biztos nem ert a Linuxhoz szegeny.
--

Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. 

Linus eseteben nem annak kellene lennie az elsodleges szempontnak, hogy o mit szeret. Mivel az o levelezese SPOF a Linux kernel adminisztrativ ugyeire nezve, igy kiemelten fontos lenne, hogy peldaul ne tunhessenek el levelei.
--

Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant.