Részleteket közölt a Microsoft a müncheni Linux migrációról szóló HP tanulmányból

 ( trey | 2013. január 29., kedd - 9:35 )

A Microsoft korábban nem adta ki a münchenieknek azt a tanulmányt, amelyet a HP-vel készíttetett a német város Linux migrációjáról. A müncheniek kétkedve fogadták a HP által elővezetett számokat, ezért belenéztek volna a dokumentumba. Kérték a Microsoft-ot, hogy adja át a tanulmányt, de a redmondi cég nem adta, arra hivatkozva, hogy az belső felhasználásra készült.

Feltehetően a kritikák hatására meggondolta magát az MS, mert összefoglalót adott ki a dokumentumból. A müncheni városvezetés egyelőre még nem reagált a publikált adatokra, de a H Open már írt róla néhány szót.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Csak ismételni tudom. A jelenleg ismert árakat összehasonlítani a migrációs költségekkel nem korrekt, hisz ha München nem történt volna, ma mások lennének az árak. Ugyanakkor következetesen megfelejtkezik a tanulmány az XP -> Win7, az Office 2003 -> Office 2010 migrációkról stb.

teljesen igaz. a licence költség majd a következő migrálásnál térül meg igazán amikor minimális összegeket kell
sw-re kifizetni.
egyébként ha drága is volt ez olyan mint a ház/lakás vásárlás. amíg nem teszed meg keveset fizetsz de akkor mindig.
egyszer megveszed, kifizeted és utána már csak karban kell tartani.
--
A legértékesebb idő a pillanat amelyben élsz.
http://phoenix-art.hanzo.hu/
https://sites.google.com/site/jupiter2005ster/

Aztán jön a sipákolás, ha valami változik a környezetben (új buszjárat pont az ablak előtt, zajos szomszédok, dugódíj) és nem lehet, vagy csak nagy buktával eladni a lakást. Márpedig egy város, egy ország, a világ nem statikus, állandóan változik.

vagy fekvőrendőr kerül az egyetlen útra amihez a házhoz tudsz jutni, pedig te olyat nem kértél...
Egyébként a ház pont az a dolog, ami ha a tiéd akkor is sokba kerül. Javítás, karbantartás, mind sok sok pénz és még csak a háziúrra/főbérlőre sem tudsz mutogatni, hogy "neked kell megcsinálni..."

Ameddig nem Lamborghini áll a garázsomban, addig a fekvőrendőr nem zavar (sőt!) :)

A többi +1

[OFF]
Nekem az MX-5 is fennakad néha, nem kell ahhoz Lambo. :)
[/OFF]

Fekvő rendőrről beszéltünk, nem állóról :D

Álló rendőrön már régen akadt fenn! Kopp-kopp! Mondjuk fekvőn is... Félreértések elkerülése végett nem BMW X5-ről van szó, hanem Mazda MX5-ről. :D

Akkor is szoktak sipákolni, amikor valakit kivágnak a tél közepén és mehet évekig pereskedni, de attól még nem lesz fedél a feje felett. Ráadásul a mai világban, ha holnap kivágnak a munkahelyedről, egy családi házban még elélhetsz, egy bérleményben kicsit nehezebb.
Ezektől eltekintve a példa még irreleváns...
üdv: pomm

A 852-es kídlap telepötúsa sikeresen befejezádétt

Ha a családi házad törlesztőjének csak a felét félreteszed vésztartaléknak, akkor pár év után akár (kis túlzással) a Bakamákon is átvészelheted a munkanélküliségedet :)

Havi 100K-val számolva, öt év alatt 6 millád van, viszont nincs házad. Ehhez jön a minimális kamat és az abból fizetendő adó, illetve lejön a pénzed elértéktelenedése.
Ha ezt elkezded felélni (és két gyereknél gyorsan megy), akkor hamar elfogy. Ezt a szisztémát követve, könnyű lesz 20-30 év múlva gyarapítanod minimál alatti nyugdíjjal (nem dolgozott időre, ugye -jogosan- ez sem jár) a hajléktalanok egyre népesebb táborát...
üdv: pomm

A 852-es kídlap telepötúsa sikeresen befejezádétt

Nyilván félreértettél. Nem arról van szó, hogy éveket henyélhesz 6 gyerekkel a hátad mögött, hanem arról, hogy azt a fél-1 évet megerőltetés nélkül kihúzhatod belőle. Vedd észre, hogy én vésztartalékról beszéltem, a magánnyugdíj, biztosítás, stb. nincs benne.

Ahhoz hogy havi 100k-t kifizethess hiteltörlesztőnek, ahhoz először bele kellett tenni pénzt. Ha keveset tettél bele, akkor a 100k nagy része kamat, ha többet akkor kevesebb. Viszont ha a 100k-t nem tudod fizetni, akkor bérlés esetén még mindig könyebben költözöl 50k-sba, és a kezdő is megvan. Viszont hitel esetén buksz egy nagyot a végrehajtón és a 70% 70%-án eladott ingatlanodon... És akkor az árfolyam változásról ne is beszéljek...

Ebben nagyon nem értünk egyet, de végül is ez egyáltalán nem baj, a témához meg annyira off :)
Ott tök mindegy, mert a linux nem kerül pénzbe, a windows meg igen. Tehát egy ingyenes öröklakást, hasonlítunk egy bérleményhez, kb. :D

ps.:
Én tököm is szúrnám magam, ha bérleményben kellene élnem, de kinek a pap, kinek a papné...
üdv: pomm

A 852-es kídlap telepötúsa sikeresen befejezádétt

Aztán jönnek néhányan a ház- ill. lakásadókkal és továbbra is fizethet az ember rendszeresen - a fenntartási költségeken felül persze.
(Az ugyanis nem igaz, hogy nem létezik, mert _van_... csak elég hülye városban kell élni hozzá.)

Felesleges mindenféle szkenáriót kitalálni, mert ha tied az ingatlan akkor te fizeted a fenntartást, adót, kutyafaszát, ha meg bérled akkor meg a bérleti díjban fizeted ki ugyan ezeket.

Csak arra szerettem volna kilyukadni, hogy az említett fenntartási díjak mellett olyan költségek is vannak egyes helyeken, ami máshol nincs - sőt... szajkózzák, hogy nem lesz ingatlanadó (holott van, csak nem mindenkinek és még csak nem is a gazdagoknak).

Szimplán csak kiegészítésnek szántam.

Házat vásárolni is tudni kell, akárcsak gépet vagy OS-t.
Az ingatlan éppen olyan, amin hosszú idő távlatában nem sokat lehet bukni.

A HP-Microsoft tanulmány célja nem a vendor lock-in jelenség bemutatása volt véletlen? ;)

Nem véletlenül akarta titkolni a Microsoft. :) Tanulság: egy új helyen kerülni kell a Windowst és a Microsoft termékeket mert később csak költséges migrálási folyamattal lehet megszabadulni tőlük.


Normális HUP-ot használok!

Állítanak valamit aminek a bizonyítéka náluk van, az ő megrendelésükre készítették, de nem adják ki mert az belső használatra van és igaz hogy az egyetlen konkurenciát sározzák benne egy úttörő város mellett ... ebben az ügyben több politikus is érintett, az ms önmagában nem képes ekkora gerinctelenségre.

Ne becsüld alá ezt a céget!

Hát nem csodálatos, hogy ilyen dedós hozzáállással mennyi pénzt lehet keresni!

Már miért kellene kiadniuk? Ha én, a cégemmel, pénzért készítek egy felmérést belső használatra, kit érdekel, hogy a végkövetkeztetés mire jut? Gondolom, ha arra jutott volna, hogy megérte a váltás, nem menne a picsogás, miért nem adják ki. Nehogy már az eredménytől függően kötelezzünk egy magáncéget, hogy publikálja a dolgait.

Igen, ha magának csinaltatta tartsa is meg, de ha allit valamit ami nagyon súlyos vádakat, állításokat tartalmaz akkor azt igazolja is, hogy ezért ezért és ezért. Ha igazuk lenne már a neten lenne az egész és eltörölne minden kezdeményezést.

A baj csak az, hogy nem a Microsoft, hanem a HP állított, aki csak készítette a tanulmányt, de nem rendelkezhet annak kiadásáról (és elvileg nem is beszélhetett volna annak tartalmáról). Az, hogy most a Microsoft is közöl belőle részleteket, már csak annak az utóhatása, hogy információ szivárgott ki belőle. Ugyanis ha ez nem történik meg, akkor most a Microsoft sem közölne belőle részleteket.

:D Érdekes eléggé, hogy mi az ami kiszivárog és mi az ami nem ... ezt a trükköt már lerágták. Senki ne higgye el, hogy ilyen cégeknél csak úgy szivárognak stratégiai anyagok. Akkor miért nincs ügy belőle? Vagy feljelentés? Elég érdekes, hogy ilyen öszödszerű szivárgásoknál mindig van egy mumus aki szivárogtat és mindenki arra mutogat de senki sem keresi :D

Miféle súlyos vádakat? Annyi derült ki, hogy a HP által készített tanulmány más eredményt hozott. Hol itt a súlyos vád? Ha az általam csináltatott tanulmányból ki is szivárog valami, akkor sem vagyok köteles magyarázgatni utólag, miért is lett más az eredmény.

Ahogy már rámutattak - ha én, a cégemmel, pénzért készítek egy felmérést _belső_ használatra, ahhoz senki másnak nincs köze - ez rendben is van... de

Ha ebből publikus következtetést vonok le bármilyen (direkt vagy indirekt) úton, az már nem csak az én dolgom, mert adott esetben másokat hozok vele kellemetlen helyzetbe - így jogos az indokláskérés (miért és hogyan jutottak erre a megállapításra). Egy lebegtetett tanulmánnyal szemben nincs mit védeni. (Bár ilyen előfordult már más ügyekben is sajnos...)

Amint már mások megjegyezték - nem feltétlen az a kérdés, hogy igaza van-e a tanulmánynak, hanem az, hogy a megállapításai megmaradnak-e a fejekben. Ha igen, akkor a manőver elérte célját (akkor is, ha nincs igaza a tanulmánynak)... ez pedig veszélyes játék lehet.
Annyi már kiderült a nyilvánosságra hozott részekből, hogy azért nem áll az olyan stabil lábakon... így ez utóbbi forgatókönyv elég valószínűnek tűnik...

"...a megállapításai megmaradnak-e a fejekben. Ha igen, akkor a manőver elérte célját..."

Ezt hívják úgy, hogy FUD.

-------------------------
Trust is a weakness...

kedves ptomi!

-te tényleg ilyen hülye vagy, vagy csak szivatod itt a bandát?

Üdv, zümy

Bennem alapvetően az a kérdés merül fel, hogy a Canonical szupporton kívül mi a ~23 millió € licencdíj.
Miért kerülne 15,6 millió €-ba az IT-személyzet átállítsa?

________________________________________
"The vision of Christ that thou dost see
Is my vision’s greatest enemy."

Egyátalán canonical support-ot vettek?
Én azt nem értem, hogy ha ugyanannyi pénből felveszek/átképzek helyi embereket, az is jobb az országnak mintha nagy talicskákkal vinnék ki a pénzt az országból (értsd m$)
Ja és a szerverekkel mi a pálya? Azt miért nem számolják bele? Emlékeim szerint volt valami spanyol tartomány ahol hasonló project volt, és az igazi megtakarítás nem is a desktop-okon volt, hanem a szervereken.

"Én azt nem értem, hogy ha ugyanannyi pénből felveszek/átképzek helyi embereket, az is jobb az országnak mintha nagy talicskákkal vinnék ki a pénzt az országból (értsd m$)"

Hint 1 és 2. A német Microsoft supportot németek csinálják, a német Microsoft képzéseket németek csinálják, stb.

Ha viszont egy német vállalkozó, "csupán" munkadíjért (amit az m$-nél is elkérnek, teljesen érthetően) feltelepít és beállít, üzemeltet egy ugyanolyan funkciókat ellátó oprendszert, ahol nincs licenc költsége sem a rendszernek, sem az office-nak, akkor az kb. pont a licenc költségekkel kevesebb. 10000 gépnél 10000-szer, plusz a kötelező pár évenkénti upgrade.
Ez a licenc költség sem kevés, nos ez is ott marad az országban és van munkája az embereknek is. A képzéseket is meg lehet tartani, csak egy baja van ezzel az M$-nek, hogy neki ebből nem esik le semmi. Ezt pont besz....pta... Ez van. Lehet ezt csűrni-csavarni, ez bizony csak a pénzről szól...
Persze én is készíthetek tanulmányt arról, hogy aki eddig nekem fizetett, ezentúl meg a szomszédnak fizet fele annyit, az miért jár rosszabbul. Csak ez -szerintem is- elég hiteltelen....
üdv: pomm

A 852-es kídlap telepötúsa sikeresen befejezádétt

[...] volt valami spanyol tartomány [...]

Jelentem: még megvan! :-)

Ez egy korábbi hír a HUP hírei közül.

Ezen angol nyelvű oldal alapján a tartomány lakosságának ~10%-a használja ezt a spanyol nyelvű Linux kiadást (ja, 2003 május környékén indult az átállás).

Ugyanazon angol nyelvű oldal alapján "citation needed".

Egyébként már nem fejlesztik...

Így jár az, aki belokkolja magát zárt céges szabványokba.

--
GPLv3-as hozzászólás.