A Microsoft nem adja ki a müncheniek költségmegtakarítását megkérdőjelező HP tanulmányt

Tavaly év végén Münchenben készült egy kimutatás arról, hogy a város mennyit spórolt a Linuxra és más nyílt forrású szoftverekre való váltással. A dokumentum több mint 10 millió eurós megtakarításról szólt. A Microsoft ezt nem akarta elfogadni, ezért a megbízásából a HP egy tanulmányt készített, amelyben az áll, hogy ha München a Microsoft szoftvereknél maradt volna, olcsóbban megúszta volna, mint a Linuxra migrálással.

A Microsoft megbízásából készült Total Cost of Ownership (TCO) anyagot sem a Microsoft, sem a HP nem adja ki. Azonban a HP adatokat szolgáltatott az esettanulmányból. A HP szerint München több mint 43 milló eurót spórolt volna, ha marad a Microsoft szoftvereknél. Ha München maradt volna a Windows XP-nél és az Office 2003-nál, spórolt volna.

A Microsoft és a HP arra hivatkozik, hogy a tanulmány belső felhasználásra készült, ezért azt nem adják ki.

Vannak, akik megkérdőjelezik a HP megállapításait. Roy Illsley, az Ovum vezető elemzője nem érti, hogy hogyan kerülhet kevesebbe egy Microsoft szoftverekből álló rendszer mint egy Linux szoftverekre épülő. Illsley-nek arra is van tippje, hogy a Microsoft miért nem publikálja a dokumentumot. Illsley azt gyanítja, hogy a Microsoft elolvasta a HP által készített tanulmányt és arra jutott, hogy abban hibák vannak.

Karl-Heinz Schneider, München városi IT szolgáltatójának - az IT@M-nek - vezetője szeretett volna belenézni a tanulmányba. Kérte a dokumentumot a Microsoft-tól, de a vállalat azt nem adta ki neki. Schneider elmondta, hogy azon infók alapján, amelyeket eddig a sajtóból be tudott gyűjteni, komoly kétségei vannak a tanulmány helyességével kapcsolatban.

Részletek a ComputerWorld-ön.

Hozzászólások

A képzés, tananyagok ára legalább 2 000 000 euró, de nem lehet több 4 000 000 eurónál, az átállás lebonyolítása már egy relatívabb összeg, de kétlem, hogy 55 000 000 eurót tenne ki. Ha az ilyesmi a helyi rendszergazdák dolga, akkor közelít a nullához, ha cég végezte, akkor gépenként 4 óra lehet, főleg, hogy többnyire ugyanazt kell telepíteni, beállítani, az sem nagyon lehet több 1-2 millió eurónál. Kérdés, hogy vajon a HP szerint mi kerül még további 53 000 000 euróba.

En is erre hivtam volna fel a figyelmet. Szerintem az az allitas tenyleg helytallo. Marmint, ha nem portolnak, nem oktatnak, nem tesztelnek, hanem csak minden tokeletesen ugyanaz marad, mint a kiindulo allapotban, akkor az 0 EUR-ba kerul tulajdonkeppen. Ez tok igaz. Csak semmi koze a temahoz, mert XP support kicsit tobb, mint 1 ev mulva lejar, amikor mar tulajdonkeppen csak Windows 7-re lehet migralni, talan inkabb Windows 8-ra, aminek a koltsege szoftvervasarlas nelkul(!) merheto a Linuxos atallas koltsegeihez (portolas kell az IE6/regi .NET cuccok miatt, oktatas kell az uj felulet miatt, stb.). Szoval a tanulmany talan igaz, csak lenyegtelen dologrol szol.

Ó igen, maga a rendszer szépen fut, amíg el nem kezdesz rajta LO-ban szerkesztgetni, közben neten keresni ezt-azt ami épp kell a dokumentumhoz, és eközben talán zenét is hallgatnál.
Amúgy nekem tetszik az xfce is lxde, de nem olyan szép és kezes mint a juniti, gnóm3, kádée4. Az pedig, hogy "állíthatod kedvedre" irodai környezetben nem állja meg a helyét, mert Gizike csak ne ezzel foglalkozzon.

Kikérem magamnak :) Az xfce szerintem sokkal jobb, szebb, testre szabhatóbb, könnyebben használhatóbb, erőforrás takarékosabb mint bármelyik Win (na jó, a win 8 esetleg kivétel :) )
Az lxde az kissé más tészta. Vannak előnyei de szerintem egy fos.
Igazából tényleg nem az alaprendszerrel van probléma a régi vasakon, hanem az (új) appokkal. Ezt is lehet egy bizonyos szintig tolerálni (pl. nem kell LO, hanem lehet használni más, kisebb tudású, ám kisebb "étvágyú" irodai progikat is mint pl. Abiword, Gnumeric stb), de ez persze általában nem teljes értékű megoldás. Na persze akinek nem elég acélos a vasa, az ne nagyon ugráljon. Örüljön, ha még valamire tudja használni :)

2014.04.08-án lejár a Windows XP és az Office 2003 kiterjesztett támogatása is. Így ha csak egy évet adnak maguknak migrálásra, tesztelésre, akkor is el kell dönteniük, hogy Linuxra, vagy Win7-re ruháznak be. Felelős döntéshozó nem is mondhat olyat, hogy maradhatnak XP + Office 2003 kombónál.
________________________________________________
Attól, hogy más hülye, te még lehetnél normális.

2009-ben volt szerencsém Florian Schiessl előadását hallani az átállásról. A slideshow itt. Valójában szó sem volt XP-ről való átállásról. Még az NT4-ről XP-re való migráció előkészítésénél tárgyalt az MS olyan magas lóról, olyan hajthatatlanul és kompromisszum-képtelenül a müncheni illetékesekkel, hogy a várható gigászi költségek miatt más megoldást kellett keresniük. Miután az MS München példáján rájött, hogy az izmozás bizony rosszul is elsülhet, a többi német várossal már _sokkal_ kisebb mellénnyel ült le tárgyalni az ottani migrációk előkészítésénél.

Ezen tapasztalatokból okulva áraznak ma. Szerintem ezeket a tragédia utáni kármentő árakat még akkor sem lenne korrekt dolog összehasonlítani a Linuxra váltás költségeivel, ha a HP tanulmány egyébként precíz lenne. Ha nem lett volna München, akkor bizony még ma is mások lennének az MS városoknak szánt árai ott, ahol nem válik be a bahamai lazacoztatás. De amíg nem teszik közzé a teljes tanulmányt, addig semmi nem hihető a közölt számokból. Így arról beszélni se nagyon érdemes, hogy technológiai vagy egyéb szempontok szerint helyesek, ésszerűek-e a következtetéseik.

Gépenként négy óra?
Ha az ilyesmihez nem központi telepítéssel kezdenek hozzá, akkor nagy a baj. Ha meg azzal, akkor gépenként kb max 10 perc (természetesen elkészítve a telepítési profilokat, ami plusz idő, de már pár tíz gép esetében sem érhető össze az egyenkénti telepítés okozta időterheléssel.

Hát nemtom. Ha nem hálózati meghajtón tárolták a dolgokat, akkor persze nem olyan eccerű, de ahol láttam ilyen nagy migrációt (GM, NT4->Win2000 átállás), ott már a migráció előtt kimondták a népnek, hogy az IT azért vállal felelősséget, ami hálózati meghajtón van. Abból indultak ki, hogy a kliensen lévő cucc az pont addig van meg, amíg meg nem murdel a HDD.

Ha nem adja ki, akkor azt mond amit akar.

A PC Fórum legjobb kommentje a "43 millió eurót dobott ki az ablakon München a Linux-ra váltással?" című cikkel kapcsolatban:

"Tudod az a baj a legtöbb Linux és Open Source fanatikussal, hogy épp úgy össze-vissza hazudoznak, mint pl. a Microsoft, sőt mostanra még talán rosszabb is a helyzet, ha péládul a Mozzilára gondolok."

Persze a további hozzászólások is egyértelműen ezen a véleményen vannak.

Androbit.org - Az informatika érdekes oldala

Elfelejtitek a politikai felhangját az ilyen tanulmányoknak. Ha nem adják ki, attól még a levegöben marad, hogy olcsóbb lett volna, ami politikai eszközt ad a kezükbe, lehet mire hivatkozni. Ök sem hülyék, mindent, még a nyilvánvaló ferdítéseket is kihasználják, ha valamit támadni lehet, támadják is.
Addig, amíg ilyen helyzetekröl politikusok döntenek, ( és késöbb kiderül, hogy esetleg nem _önszántukból_, hanem valami _késztetésre_ ), addig van ilyen tanulmányoknak helye a politikában. Nem most, majd fél - egy év múlva, mikor már senki sem emlékszik az M$ jelenlegi nem kiadós taktikájára, lesz pár ember, aki felhántorgatja, hogy márpedig olcsóbb lett volna, ök (M$) pedig megmondták, volt rá tanulmány is.

"A HP szerint München több mint 43 milló eurót spórolt volna, ha marad a Microsoft szoftvereknél. Ha München maradt volna a Windows XP-nél és az Office 2003-nál, spórolt volna."

Ez még akár lehet is, de nem lehet örökre Windows XP-nél és Office 2003-nál maradni. Főleg, hogy az XP támogatása mostanában jár(t) le.

Ezt is figyelmbe vették vajon?

Ez csak a szokásos redmondi FUD.

-------------------------
Trust is a weakness...

Milyen információkat hiányolsz? Azt, hogy a HP a MS megbízásából csinálta a tanulmányt? Netán azt, hogy XP und O2003 a téma, amelyeket már csak az ősi románok használnak? Esetleg azt, hogy a MS nem adja ki a tanulmányt, nehogy kiderüljön, hol csúsztattak benne kurvanagyokat?

-------------------------
Trust is a weakness...

Az, hogy "véletlenül kikerült"?

Úgy vélem, azért ezek a dolgok okkal történtek.

...akár így, akár úgy - a kiadott dokumentum sokat segítene bármelyik oldal álláspontjának megerősítésében vagy gyengítésében.
Ezért hangzik rosszul, hogy nem adják ki. Enélkül viszont 0 hírértéke van, mert bármi lehet benne és az ellenkezője is.

ha még igaza is van a HP-nak, az viszont mas kérdés, hogy az a pénz kiment volna Redmont-ba, az viszont amibe ez belekerült helyben maradt és sok embernek sok munkát adott több éven keresztül. Ezt sem szabad figyelment kívül hagyni. Meg aztán így az új fejlesztéseknél a linux-alá fejlesztett dolgok fognak előtérbe kerülni így tovább zsugorodhat a meglévő ms-állomány.

Hooogyne persze.
- Spóroltunk 10 milkát.
- Nemigaz!!!
- Hogyhogy?
- hátmercsak.

Érthető. Még megy egy kicsit a licit és München kap 10 millió dolcsit, csak tegye vissza a wineket. :P

>>: sys-admin.hu :<<

Szánalmas. :D Ahol nincs korrupció, már rég dobták a maffia szoftvereit.