19 éves a Debian!

 ( trey | 2012. augusztus 16., csütörtök - 14:37 )

Pontosan 19 éve annak, hogy 1993. augusztus 16-án 13:05:37-kor (GMT) Ian Murdock bejelentette a "Debian Linux Release"-t a comp.os.linux.development hírcsoportban:

Ian Murdock írta:
Fellow Linuxers,
 
This is just to announce the imminent completion of a brand-new Linux release, which I'm calling the Debian Linux Release. This is a release that I have put together basically from scratch; in other words, I didn't simply make some changes to SLS and call it a new release. I was inspired to put together this release after running SLS and generally being dissatisfied with much of it, and after much altering of SLS I decided that it would be easier to start from scratch. The base system is now virtually complete (though I'm still looking around to make sure that I grabbed the most recent sources for everything), and I'd like to get some feedback before I add the "fancy" stuff.

A teljes bejelentés itt olvasható. Boldog születésnapot, Debian!

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Mozgalmas ez a hét :D, boldogat neki is
-
Barátkozás a Groovyval

+1

BSZ Debilány!

BSZ Debilány! ... B-SZ-D, BSD?! :)

Boldog szülinapot.

+1

még egy plussssz!

Én most ugyan Fedorát használok, de akkor is a Debian a minőség szinonimája.

Pedig nemrég pedzegettem az elhagyását, nagyon úgy tűnik mégsem teszem. Merthogy igazad van.
--
AGA@
Fork portal és az egyik logóm :)

Biztos igazatok van, de én nem bírnám megszokni az elavult csomagokat. Olykor azt érzékelem, hogy olyan bugokra hivatkozik debianos ember, amit Fedorában már rég megoldottak. Teszem azt, egy kernelben van valami gond, az újban már rég javították. Nem tudom, Debian melyik kernellel jön, Fedorán ez az aktuális nálam:

uname -r
3.5.2-1.fc17.x86_64

Természetesen közel sem csak a kernelről beszélek, hanem mindenről.


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Én sem a kernelről beszéltem. Mostanában éppen distrohunt-ot tartok, az előbb direkt nem linkeltem az egyik kalandomat a témában. Valahogy egyik sem az igazi. Mindig visszatérek ehhez amit most is használok, mégha "elavult" akkor is.
--
AGA@
Fork portal és az egyik logóm :)

Ez kétoldalú dolog. A Fedora alatt meg lehet olyan bugot találsz, ami a Debian alatt még nem volt. A Fedora arra megy rá, hogy minél frissebb csomagokkal legyen tele, az esetleges hibáikkal együtt, ez jó aki szereti az újat kipróbálni, a Debian meg arra megy, hogy minél stabilabb legyen a csomag, ehhez viszont olyan csomag kell, ami régi, tehát ismertek a problémái. De például amíg a Wheezy fagyasztás előtt volt, elég jól érkeztek a friss csomagok alá is, most fagyasztás után ezt nem mondhatom el. De nem rovom fel nekik, hisz erről szól a fagyasztás.

Ha már kernel, valahol írták, hogy a Fedorán volt olyan 3.5.0-ás kernel, amibe már belepakoltak pár dolgot a majd kijövő 3.5.1-es kernelből. Friss lehet a 3.5.2, ma délelőtt még nem mutatta a yum.


"Belépés díjtalan, kilépés bizonytalan."

A 3.5.2-est a koji build szerverről tettem fel, az update repóba akkor kerül, amikor a hozzám hasonló vakmerők nem bugreportolnak. :) Úgy a néhány nap és 2 hét között valamikor.

Különben nehéz kérdés ez valóban. Az új verzió egyfelől új feature-öket tartalmaz új hibákkal, másfelől viszont éppen tartalmaz egy rakás olyan javítást, amely a régiben még nincs. Aztán tartalmazhat regressziókat is.

Teszem azt, a 3.3-as sorozatú kernelben működött jól az ath9k_htc driver. Ez 3.4.0-ban elromlott, s rossz is maradt egy darabig. Reportoltam a bug-ot, javították, fordítottak nekem kernelt, kérték, teszteljem. Megtettem, s miután jeleztem, hogy jó, talán a 3.4.4-4-es kernelben megjelent a patch, s onnantól jó. A vanillába 3.4.5-től került a patch. Ha jól értelmezem, valami olyasmi történt, hogy a mac80211-en változtattak valamit, s az ath9k_htc-ben nem módosítottak semmit, így aztán inkompatibilis lett a módosított mac80211-gyel. Mondhatnám, a szokásos, változó kernel API/ABI probléma.

Debiant talán azért nem érinti majd, mert lehet, épp kihagyják a 3.4-es sorozatot majd, illetve, ha nem, akkor 3.4.sok verziójú kernelt használnak. Ugyanakkor nem minden javítást backport-olnak, valamint sokszor van olyan, hogy egy új verzió egy problémára régóta epedve várt megoldást hoz, s a régebbi csomagokban még megy a kínlódás az adott hardware-rel, bármivel. S ez természetesen nem csak a kernelre igaz.

Az én felfogásomhoz közelebb állnak az új csomagok, éppen ezért használok Fedorát, különben valóban, akár Debianom is lehetne.


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Debianon is az (wheezyben; squeeze 2.6.32, ill. backportsbol 3.4).

Elavult csomagokrol meg.. ott a backports, vagy ha az nem tetszik, a testing. A fedora felevente jon ki, Debian ~2 evente, nyilvan lesz nemi avulas kozben. De erre kivalo megoldas a backports, vagy a testing hasznalata. Ha stabil rendszer kell, ugysem fog felevente upgradelni az ember :P

--
|8]

Tény, hogy szervernek nem Fedorát használnék, hanem Scientific-et vagy CentOS-t. Szerver esetén a konzervatív szemlélet a jobb, desktop-on viszont mielőbb legyenek nálam a megoldások olyan problémákra, amelyek addig esetleg bosszantottak. Engem nem zavar az upgrade, lehet tiszta installt csinálni a /home megtartása mellett, illetve kvázi rolling release-ként használni állandó upgrade-eléssel.


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Scientific, hmmm mostanában sokat hallok róla. Miért pont ezt?

Állítólag hamarabb jönnek a frissítések hozzá és stabilabb háttérrel rendelkezik mint a CentOS. Gyakorlatilag virtualizálok mindkettőből egyet - egyet pont a hasonlítgatás miatt, de egyik kutya a másik eb.

Nemrég ezt hozták fel ellene, hogy gyorsan jön a frissítés és nem tesztelik sokat. Amiben a probléma, hogy a frissítést a TUV csinálja és teszteli, ők csak leforgatják maguknak a forrásból, tehát sok tesztelni való szerintem nincs, mivel az egész rendszered TUV alapú. Ami miatt manapság én nézegetem a SL-t, pontosabban az SLC verziót, az az Red Hat MRG megléte alá. Tudom, le tudom fordítani magam is forrásból akár CentOS alá, de ahhoz mondjuk azt lusta vagyok. 5-ös ágnál próbáltam CentOS alá bepakolni, hisz TUV-ból adódóan elméletileg mennie kéne, de pánikolt a kernel. Őszinte leszek, nem néztem utána mi miatt lehet. Most SLC 6.3 alappal és SLC MRG kernellel rendben megy.


"Belépés díjtalan, kilépés bizonytalan."

A kiadások gyakorisága mellett még meg kell említeni, hogy Fedorába kiadás után is jönnek olyan frissítések, amelyek Debianba nem.

Backportsban szegényes a csomagkínálat a rendes repókhoz képest, az én tapasztalatom az, hogy ami nekem kellene újabb, az általában nincs a backportsban. Testing működhet, azt használtam is régebben.

Ugyanakkor általában csomagcsoportonként változik, hogy mennyire kell a frissesség vagy a stabilitás. Pl. engem nem érdekel, ha régi a bash vagy a coreutils, de ha kijön egy kedves játékból (pl. Wesnoth) az újabb verzió, akkor miért várnék rá a következő disztró release-ig?

Ebből a szempontból az openSUSE a legjobb, annak van a legfejlettebb csomagkezelője, amit az openSUSE Build System is támogat. De én most mégis inkább Fedorát használok, mert a RedHat komolyabb cég, mint a Novell.

"én most mégis inkább Fedorát használok, mert a RedHat komolyabb cég, mint a Novell"

Milyen mértékegységben méred a komolyságot? :) A Fedora és az openSuse is közösségi disztró.

--
Ingyenes Ubuntu One tárhely:
https://one.ubuntu.com/referrals/referee/170278/

A RedHatnek sokkal inkább van egy átgondolt koncepciója arról, hogy a Linux ökoszisztémának milyen irányba kellene fejlődnie, és ennek megfelelően döntenek arról, a legújabb technológiai fejlesztések közül melyeket tegyék be a Fedorába béta-tesztelésre.

Pl. a félkész btrfs-t (nincs fsck) még mindig nem erőltetik, míg a systemd legelső adoptere volt a Fedora.

Továbbá valahogy a Fedora vaníliásabb érzést nyújt, mint az openSUSE vagy az Ubuntu. Talán kevesebb benne a félig működő hackelés, amihez ha hozzányúlsz, akkor összeesik.

Szülinap örömére felficcent a notimra a Wheezy, Archlinux helyére. Elegem lett az örökké változó rolling release-ből. A Debian alatt nem érik az embert nagy meglepetések.

--
robyboy

"Gondolkozni nehéz, ezért legtöbben ítélnek." - Márai Sándor

Csak dist-upgrade-kor, de akkor több egyszerre. :)

--
Ingyenes Ubuntu One tárhely:
https://one.ubuntu.com/referrals/referee/170278/

+1

Ezért is váltottam Arch-ra Desktop gépen, de szerverre csakis Debiant raknék.
---------------------------
Oszt jónapot!

"Ezért is váltottam Arch-ra Desktop gépen"

+1, dettó.

--
Ingyenes Ubuntu One tárhely:
https://one.ubuntu.com/referrals/referee/170278/

Ennél egy fokkal jobb az Ubuntu: ott nem lep meg, hogy upgrade előtt és után sem működnek a dolgok :)
----
India delenda est.
Hülye pelikán

++++++1 :))))))

Ezen a ponton a Linuxmint filozófiája tetszik, akik azt mondják, hogy mentsd le az adott tool-lal a home könyvtárad + a telepített alkalmazások listáját, majd friss install után töltsd vissza.

--
robyboy

"Gondolkozni nehéz, ezért legtöbben ítélnek." - Márai Sándor

A Linux Mint hiányosságát nem nevezném filozófiának. :)

--
Ingyenes Ubuntu One tárhely:
https://one.ubuntu.com/referrals/referee/170278/

+1

Ez natúr desktop szinten szépen hangzik és lehet igaz is, de ha van valami desktop gépen futó szervered (mondjuk mysql, php és apache), emiatt a /etc alatt kell tuningolnod, akkor bukós. De az ötlet tetszik.


"Belépés díjtalan, kilépés bizonytalan."

...ez mind szép és jó, de akkor pl. a /etc könyvtárral mi lesz?

Lehet, hogy változtatni kell bizonyos dolgokon, de hogy a rendszer beállítását nem 0-ról építem vissza, az fix...
...ha segítséget kapok hozzá frissítés közben, az jó persze - de ha már csomagokat telepít/frissít, akár meg is csinálhatja jól és ugyanott vagyok mintha kézzel visszatettem volna mindent.

Ez így valóban hiányosság...

Persze desktopon sok változás nem lesz a beállításokban, ez ok.

Ehhez nem kell semmilyen tool, gondolom, a cp parancs az összes disztribúció részét képezi. De még az sem kell, ha önálló filerendszer a /home, s nyilván az.

Tehát ezt bármelyik disztribúció esetén megteheted, ugyanakkor vannak disztribúciók nem kis számban, amelyekben van dist-upgrade, s még működik is. Fedorán szokott, de ha valami nyűgje van, akkor is megcsinálom.


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Ja, eltunnek a /dev alol a diszkek/paticiok. Orom es boldogsag...
(Erdekes modon /proc/partitions alatt ot vannak, szoval lehet oket letrehozni mknod-dal).
Ez miatt megint mehetek ujratelepiteni egy gepet, mert a dist-upgrade megkattant :(

--
http://www.micros~1

hb

----
Debian SID Xfce

Július 16-án volt 19 éves a Slackware is! :-)

--
A főnököm mindig megtartja amit ígér, ha pénzt ígér azt is!

boldogot !!! ...
18 ++, akkor már tölthetek bele a saját lepárlásúból ...
:):):)
_____________________
www.pingvinpasztor.hu

Nem lehet véletlen hogy a linux és az infós pálya felé tendáltam, augusztus 14 hup szülinap, aug 15 az enyém :D , augusztus 16 meg debiané (az első distróm :) ) , és pont a 10. szülinapomra született a debian :D

Miért nem 13:37-kor jelentette be? ;)