PcLinuxOs XFCE Már azt hittem de...

Az egész úgy kezdődött, hogy tesztelni akartam pár olyan kliensprogramot, amik erősen használják a multimédiás képességeket. A hozzá való disztrónak mindenképp tartalmaznia kellett a közel legújabb frissítéseket, és az sem hátrány ha "out of box" benne vannak olyanok mint a gyári Nvidia driver, használható 3D-vel, wifi managerrel, könnyű de kényelmes DE, és még pár apróság a csomagok között mint a GLibc minimum 2.13-as. És végül; Ráférjen egy 1GB-s pendrivera.


Eleinte a Distrowatch-on keresztül ipari mennyiségű image-et szedtem le, persze szűrve a fenti dolgokra. Mivel használható virtualbox képes gépem nincs, a tesztekbe pedig nem szólhat bele mindenféle háttérben futó dolog, ezért csak olyan jöhetett szóba ami fut live-ként a fentebbi módon. A sebesség, és a különböző bugok, hiányosságok miatt alapból kizártam az ubuntu alapú disztrókat, sajnos ez vitte a debian alapúakat is. Distrowatch teljesen egy kalap alá veszi a kettőt, ami szerintem hiba, de lépjünk.
Nagy kedvencem az E17. Élő "up to date" rendszerek közül kizárólag a Bodhi használja ezt, még meg is bocsájtottam volna neki a buntu alapot, viszont elbukott a wifi beállításoknál. Ahogy számos társa, ez is menetelhetett a kuka felé. Időközben észrevettem, nagyon sok hirdeti rendes Nvidia driverrel a rendszerét, így ez is elsődleges lett a keresőstringjeim között.

Más light DE-k közül egyéb nem túl ismert -és nem is túl jó- GUI-k mellett Openbox-szal, LXDE-vel találkoztam a legtöbbet, és persze XFCE-vel. Alapból nem voltam oda érte, a sok évvel ezelőtti állapotot valahogy nagyon kényelmetlennek találtam, mindig ki akart szúrni velem, mást csinált mint amit én akartam. Viszont minden egyes felületnél feltűnt a PcLinuxOs neve.
Azt tudni kell, hogy az ubuntuk mellett mandriva a másik típus amit fenntartásokkal kezelek. Mandrake-t használtam jó ideig. Akkor szerettem, de a "driva" váltás óta csak szenvedtem, veszekedtem vele, ahogy a változataival is. PcLinuxOs pedig az egyik utóbbi.

Mivel abból indultam ki, hogy a Mint is javít a buntun, talán ők is ezt teszik. Végigpróbálva az összes változatot, sebességben az openbox nyert. A 90's style, (utáltam azt a zenei korszakot) és a jópár hiányosság miatt inkább az XFCE változat maradt.

Nagyon-(nagyon) meglepő látvány fogadott. Ugyanis szinte egy az egyben a számomra jól bevált, és szeretett barátom, gnome 2 kinézete köszönt rám. Tulajdonképp minden ugyanúgy használható benne, és ez a fémes szálcsiszolt felület elképesztően bejött elsőre. Vigyorogva ajánlottam, mutogattam minden potenciális ismerősömnek, még itt a hupon is terjesztettem az igét, miszerint eljött végre a megváltó. :)
Lassan tizenéve mindig van nálam egy live disztró, eleinte még CD-n (mini CD-n) mostanában már pendrive-on. Az előző favorit Elive-ot gyorsan felváltotta ez a rendszer.
Az igen öreg, és gyenge lapos hasított is vele. Még az 1.0 USB sem nagyon zavarta a sebességben, hetekig tudott menni suspend móddal ha csak netezgettem vele. De időnként feltűnt egy nagyon idegesítő dolog. Gondoltam a gyenge gép miatt, egyszer csak nem indultak a programok, se a böngésző, se semmi. Persze egy restart mindig megoldotta. Sosem értettem Mandrake/driva miért tanulta ezt el M$-tól. Az okok között az egyik lehetséges gondolatom -a processzor mellett- a memóriára vonatkozott volna, ugyanis a memory monitor szerint nem használta a swapet. Hiába kapcsolgattam össze kézzel, mintha nem is látta volna szép kacsóit. Nagygépen ugyanez a helyzet, ott sem tetszett neki swap(élia) barátnője. Válogatós egy dög. De ha már nagygép.

Ezt a gépet a bios-a miatt csak úgy lehet USB-ről bootoltatni, ha van rajta valami bootloader. (USB-HDD mode) Grub megteszi, nincs is vele baj. Kivéve, hogy mostanában igen erősen gondolkodik a választó képernyő után a "Kernel (hd0,0)/Xfce0/vmlinuz livecd=/Xfce0 fromusb root=UUID=......." résznél. Úgy két percet. Én nem jöttem rá miért, de ti úgyis okosabbak vagytok, még talán segítetek is :)

Mivel még az időközben megtalált, halomban álló újraírható CD-ről is gyorsabban indult, és az eredeti célnál, a tesztelésnél nem túl jó, ha az éppen lassan felpörgő CD miatt félrehúz az eredmény, ezért végül előszedtem egy régebbi üres 80GB-s ATA vinyót, és hirtelen felindulásból úgy egy hete felraktam rá.

Szóval egy hete tesztelem desktopként. Első dolgom volt rátolni egy teljes frissítést. Mivel nem túl régi, ezért nem tartott sokáig. Persze felugrott még a vonatra pár dolog, pl. a gimp -ami még mindig nem 2.8-as- elmaradhatatlan Opera vagy a Mari0 (a 2D-s Portal pályák zseniálisak benne ;) ) természetesen ezek gyárilag benne vannak a repókban. Még az általam sokat használt néhány compiz funkció beállításával és a Theme Manager piszkálással együtt is összesen kb. egy óráig tartott késszé varázsolni. (Nem tudom a gyárilag hozott, teljesen kihasználatlan, kb. 3 centiméternyi területet elfoglaló ablakfejléc miért jó.) Kezdtem beleszeretni. Nem is értettem (még most sem), hogy minek szívatják az embereket a hypeolt buntukkal, amikor ez végtelenül egyszerű, gyors, kényelmes, minden benne van ami kell, szívások nélkül. Aztán jött a kávé. Vagyis a felébredés a fekete levestől.

A kliensek tesztelése egy darabig jól ment. Mivel ez már telepített rendszer, ezért átcsapott használatba is. Egy bizonyos idő után viszont elkezdett meg-meg röcceni. Nem is kicsit. A 30+ fok ellenére fagyott is párszor. Ilyenre az évek óta tartó Debian használatom mellett alig emlékszem. Itt is monitoroztam a processzor és memória használatot, könnyen észre lehetett venni, hogy ilyenkor egyik mag sem pörög, csak úgy 5%-on. Viszont a memória betelik, és elkezdi használni a Swapet. Hogyan? Hát nem jól.

Még a telepítésnél volt egy kis vita Ő és a vinyó között, ugyanis ezt anno úgy raktam félre, GParteddel szétdaraboltam partíciókra. Kicsi swap, home, system partokra, viszont nem formáztam meg. Össze veszett vele. Mivel semmit nem tartalmazott, gondoltam játsszon vele Ő. Megtette, csinált egy négy gigás swapet is. Ez pont négyszerese a memóriának. Hasznosnak találtam volna ha használja is.
Merthogy mikor eléri a kritikus szintet a memóriahasználat, akkor jön az átpakolás, ilyenkor akár percekig várhatok arra, hogy befejezze. Eleinte mindig azt hittem megint megette az elemet az MX 700-as rágcsálóm, de ez az új feature nem tőle származik.
Ami miatt mégjobban zavaró a dolog, az átpakolt dolgok eddig nem érték el a 250 Mb-ot sem. Akkor minek 4Gb ?! A kliesek (és a böngészők) használnak saját chace-et erre az esetre. Mármint arra ha betelne a memória, és azok simán elvisznek akár 800-1000 Mb-t is, ezért méginkább érthetetlen a swap ilyen kevéssé, és ennyire gyatra módon történő használta.
Tesztelésnél azért ritkán jön elő ekkora terhelés, főleg mert nem tartósan használnak rengeteg memóriát. De így egyelőre bukott az a gondolat, amiben az lett volna hogy ez a rendszer marad használatban. Persze ha találnék rá megoldást, akkor még van esélye.

Másik Gondom. Ez időközben jött. Ki akartam kapcsolni a mikrofont, ne zavarjon a zúgása. Ha kell úgyis visszakapcsolhatom, gondoltam én. Ő másképp szerette volna. Alapjáraton a csak grafikus mixer üresen fogad. Nem baj hozzá lehet rakni bármit. Elsőre ugye csak a master kellett, a többi tényleg nem fontos. Viszont itt a mikrofonnál hozzá adtam azt is, majd még a line-t. Eléggé el van dugva a gép hátulja, már nem emlékszem melyiket használtam. Erre elment a hang. Nosza Control centert elő. Ott látom igen kevés lehetőség van az állításra, viszont van egy troublesooting. ez általános dolgokat írt, mit érdemes megnézni. Kösz. ha már kényelmes desktop akarsz lenni, legyél már szíves grafikusan is kezelni a problémákat. Itt már duzzogtam rá.
Nem baj, megnéztem az etc/modprobe mit mond, majd, grep, lspci stb. Nem sokat, hacsaknem azt, hogy a "Multimedia Audio" piros. Bekapcsoltam, had örüljön. Viszonylag rendben is ment, viszont a minőség olyan lett mintha Sokol rádiót hallgatnék. Ez egy 5.1 SB live-nál azért már nem olyan vicces. Feltűnt még, hogy néhány youtube videónál egyszerűen nem szólt hang. Az időközben felrakott Furiodban szintén vacak hang szólt, de sokszor inkább semmi. (A Furiod egy C64 Arkanoid feldolgozás, nagyon jó remixszekkel a háttérben. Igen szemét játék, pedig nagy brickbraker fan vagyok. Ezek már nem okoznak kihívást, némelyiket legnehezebb fokozaton vittem végig pl. orvosnál várakozás közben, ennél nem jutok el a negyedik pályáig...) Furamód Xine-al még a minőség is korrekt.
Mikor már nagyon idegesített, akkor bekapcsoltam, felraktam a Pulseaudiót. Nem szeretem, eddig csak szívtam vele, Alsa meg jól működött. Eddig. Végre visszajött a hang. A minőség is javult valamelyest, de még mindig elég vacak. Egyelőre fogalmam sincs mit csináljak vele. Külön vicces, ahogy a wifi belezavar, zörög a hangba. Ezt eddig egyik rendszernél sem tapasztaltam. Direkt távol megy egymástól az antenna, és az audio kábel. Nem tudok rájuk megoldást.

Egyébként összességében tetszik. Még ezek után is gondolkodom azon megmaradjon-e. Persze ha megoldom ezeket a problémákat, és ha találok egy olyan könnyű megoldást , amivel a Debianra feltelepített programjaimról, csomagjaimról generálhatok egy listát, mondjuk csv-be, még több esélye lenne.
A másik ami miatt gondolkodom rajta, az az itt látott XFCE. Ha mindenképp váltani kell, akkor nem Gnome3 KDE4 Unity vonal a nyerő, hanem ez. Gondolom ez igencsak testre szabott, de ha valahogy ki tudnám ebből szedni, és átrakni egy Debian testing alá, akkor jó ideig nem lenne gondom az el-el tűnő frissítésekkel, mint szegény utcára dobott, lassan hajléktalanná váló Gnome2 -nél.

A regényem végén mindig meghal egy olvasástudatlan celeb, azaz bocsi a hosszú szövegért. Általános :)

Hozzászólások

Igen. Az is tetszett volna, de akkor rush módon próbálgattam végig, és most nem emlékszem mi miatt bukott el. Viszont sokkal később töröltem azt az iso-t, ami azt jelenti, vissza akartam térni rá. Ha akkor felmerül bennem a gondolat, miszerint egyszer még írok erről, a többiről is lejegyezhettem volna pár sort.
--
AGA@
Fork portal és az egyik logóm :)

sudo dpkg --get-selections > telepitettCsomagok

Közben eszembe jutott még pár dolog amit elfelejtettem.
Ez az XFCE már tudja használni a desktop ikonokat. Kicsit ugyan elkéstek vele, néha azért hasznos. Van amit én is oda rakok, még AWN/docky használat mellett is.
Eddig nem jöttem rá a gyárilag felajánlott ikonok (vagy ezek inkább flagek? ) helyett hogyan tudnám a sajátot, sajátját használni, ahogyan gnome 2 alatt tettem.
Gimpben egyelőre nem tudom hova tenni a repóból szedett videoplugint. Fogalmam sincs mire, hogyan lehetne használni, semmi dokut nem találtam hozzá. Dicséretes egyébként, kismillió dolog elérhető hozzá gyári tárolókból. Mint az elengedhetetlen batch process.
Kipróbáltam mennyire tud magyarul. 80% körüli. Nem hiányzik nagyon.
Talán még beszámolok, esetleg hang, memóriakezelés javításairól is.
--
AGA@
Fork portal és az egyik logóm :)

Flash videó (vagy ahogy a szövegben írtam youtube) hangja nagymértékben javult egy "Right click/Settigns/Enable hardware application -> off" után. Valami változás amúgy van youtubéknál, ahogy látom kicsit szerkesztgetik a felületet itt-ott, és végre bejelentkezés nélkül is futnak a HTML5 videók. Dailymotion, Vimeo szintén jobb. Fura még, így kikapcsolva a hardvergyorsítást visszaállt sztereóra. A processzorhasználat pedig kb. 50% -al alacsonyabb lett.
Érdekes.
--
AGA@
Fork portal és az egyik logóm :)

Látom más is szív ugyanezzel a memory to swap lassúsággal. http://www.linuxquestions.org/questions/linux-general-1/excessive-swap-… Nála sincs érdemben megoldás. Ez így néha használhatatlan gépet eredményez. Így nálam sajna ennek a rendszernek a napjai meg vannak számlálva.
Másik: Talán megoldódhat a sok perces boot pendrive-ról. Bár ez egy élő rendszerre vonatkozik. http://www.linuxempire.hu/viewtopic.php?f=14&t=2852&start=30 A végén még marad az tesztrendszernek (pl. a built in 3D driver miatt) és felrakok valami értelmes, stabil és gyors debiant :)
--
AGA@
Fork portal és az egyik logóm :)

Igazság szerint én jó ideje debiant, vagy az alapú disztrót használok. Pont miatta "kattantam meg" amikor anno a szokásos egy hetes telepítés után két nappal tönkre ment a HDD. Onnantól ilyen kész, félkész rendszereket keresek, az önszopatás már nem a kedvenc sportom. Ez a Pclos közel jó lenne, de RPM (azon belül mandriva) alapú amit utálok, rengeteg megszokott dolog másképp van stb. Ez csak egy próba volt, hátha. Nem jött be. Van pár dolog ami tetszik benne mint a korrekt DE, repókban sok olyan ami másban nem, a frissessége, de ez nem elég. Pedig kényelmes lenne.

Ha már 'bang akkor 'Archbang. Régóta szemezek az Arch-al. Vagy ez a svéd Exton akik gyakorlatilag mindenből csinálnak Live, ezáltal félkész rendszert. Viszont az igazi megoldás az lenne, ha a Stable debianom testingre frissíteném ;)
--
AGA@
Fork portal és az egyik logóm :)

Megpróbálom ugyanúgy véleményezni mint fent a PcLos-t.
Eleje nem érdekes, ugorjunk oda hogy bejött a grafikus (grafikus?) felület. Interfész kimerül annyiban, hogy van egy gomb a billentyűzet kiosztás váltáshoz, a netbeállításhoz és egy a hangerőhöz. A beállítási sorrend amúgy is mindig ez minden disztrónál.
Billentyű rákatt, vált GB-ről DE-re, majd FR-re, majd megint GB-re. Jobbklikk rá, semmi értelmes. Akkor elő a konzolt. Szerencsére a háttérre ki vannak írva a gyorsgombok. Nahát nincs fent a csomag. jobbklikkre viszont van "teljes menü" WTF? Ez egyáltalán minek van? Nagyjából semmi értelmeset nem tartalmaz. Jó, akkor sudo synaptic. Látom ott van pár áldozat, de még ezeket is piszkálnom kellene, itt untam meg. Akkor nézzük tovább, net. Szokásos networkmanager. Legalább működik. Egész friss rajta a böngésző (FF). Van gimp, de még 2.6-os. A felbontás/képfrissítés viszont nem tetszett. Van display set a menüben. Ok. Véletlen túlhúztam, de auto nem állt vissza 15 sec után, jólvan CTRL+ALT+backspace. Semmi. ?? Pedig ez nem ubuntu hanem debian alapú. Akkor F2-es, shutdown -r. Nyavalyog az időért.. már sírok :) ok, akkor shutdown 0 -r.. végre. Másodszorra jobban megnéztem, és még mindig nem jöttem rá ez melyik herélt DE. Olyan openboxnak tűnik, de még a fapadot sem éri el, inkább egy keskeny szálkás deszka. Mivel ilyen érzés, ezért még gyorsnak sem mondanám, és őszinte leszek, a három nappal ezelőtt új kiadással jelentkezett Damn Small Linux a 64 megájával, és az abszolút minimál dolgaival gyorsabb, kényelmesebb, és könnyebben beállítok rajta egy --censored-- magyar billentyűzetet, mint ezzel.
Bocsi a stílusért, két napja nem aludtam, és kicsit 'meglepett' amikor megnéztem ezt a stabil gyors #!CrunchBanget. Nem tudom mit szeretnek benne, ez nem való desktopra. A fenti PcLoshoz képest ez a #!CrB olyan, mint egy Asgard űrhajó, és az alfa holdbázis kávéfőzője.
--
AGA@
Fork portal és az egyik logóm :)

Ez most #ARCHbang. Éppen fut. A keyboard layout olyan egy perc keresés után megvolt, "setxkbmap hu" és láss csodát: öüóőúéáűxyz :)
Eleve szebb a #!Chruncnál, Conky is jópofa, bár még mindig openbox. Ha egy kicsit jöbban utánanéznék akkor valszeg rakhatnék rá értelmesebb DE-t is. Most félrerakom, de megmarad. Dokumentáció hegy van hozzá. Azért még kipróbálok egy zárt Nvidia drivert rajta :)
Edit: a nouveaou is múködik bár van néhány megjelenítési hiba, és nem hozza az igazi teljesítményt. Végül nem sikerült felrakni a gyári NVidia drivert, egy kicsit kellett volna még túrnom utána. Szép kaland..lesz egyszer. Szeretem az Arch-ot még mindig. :)
--
AGA@
Fork portal és az egyik logóm :)

Értem az álláspontodat, sajnos azonban pont a frissesség az egyik ok ami miatt váltáson kell gondolkodnom. A sebesség meg függ a felhasználó szokásaitól is. Értsd, nekem az is idő, ha taskbaron keresgélem az ablakokat, nem pedig az egérmozdulatos ablakszétdobással (az egyik scale window), vagy bármit előhozni egy AWN-el, ahol minden mindig ugyanott áll stb. Egyébként a PcLos féle openbox is közelebb állt egy E17-hez, azért sem ismertem fel elsőre. Merthogy én E17-hez térek vissza időnként :)
--
AGA@
Fork portal és az egyik logóm :)

Te írtad, hogy Debian-t akarsz.
BodhLinux-ot nézted már ?
Az is nagyon bejött, csak hát stabilnak még mindig nem nevezhető az E17. Viszont az is lehet, hogy ez az én hiányos ismereteimnek tudható be. Mivel magyar leírásban nem bővelkedik ezért én kénytelen voltam hanyagolni.

Igen, néztem Bodhi-t, de írtam is a nyitópostban. Nem debian alapú hanem ubuntu, és elbukott a network managernél (csak wifi van a lakásban, és nem ismerte fel a wifidugaszt). Engem nem befolyásol ha csak angol doku van hozzá.
Nem csak akarok debiant, hanem azt használok legalább öt éve, totálisan átszabott gnome 2-vel 89%-os MacOSX kinézettel. Ez a PcLos most a kliensek tesztjei miatti kitérés, de nagyon megtetszett a rajta lévő XFCE.
Mivel a gnome3 és a KDE4 nem jött be, viszont több ok miatt frissíteni kell a felületet is nem csak a rendszert, ezért kerestem teljesen újat. Eddig még nem találtam meg az igazit. A vége lehet az lesz, felrakom netinstallal a sima debiant aztán testreszabom, még ha hetekig is tart majd. Utána úgysem kell hozzányúlnom évekig amíg XFCE sem őrül meg, és csinál egy használhatatlan, óvodásoknak készült felületet, tenyérnyi kihasználatlan területekkel.
De egyelőre még kutatok a lehetséges kedvenc után.
--
AGA@
Fork portal és az egyik logóm :)

Ahogyan a fentebbi fórumban, meg a hivatalos topicokban is írták érdemes volt lecserélni a kernelt, így megoldódott a swaphiba. Fura mert elvileg felraktam, de kellett neki egy löket Grubon (?) keresztül. Nem értem miért így, de megy.
Uname -r szerint is 2.6.38.8-pclos3.pae kernel fut.
A hangnál valahogy nem tudom megoldani hogy mindenhol rendesen szóljon, eddig csak a flashvideóknál van normális minőségű, a desktop ikoncserére sem jöttem rá eddig.
Igazság szerint, valószínűleg nem éri meg a rendszer azt az időt amíg ezekre is rájövök, mert törlöm le, és megy rá más tesztrendszer.
--
AGA@
Fork portal és az egyik logóm :)