Debian

Megjelent a Debian 11.9 és Debian 12.5

Címkék

A Debian projekt bejelentette a "stable" Debian 12 (kódnevén "Bookworm") ötödik karbantartási kiadását a Debian 12.5 képében. Vele leginkább biztonsági javítások érkeztek, illetve néhány komolyabb hibát javítottak. Aki rendszeresen frissít a security.debian.org-ról, annak e frissítésben levő csomagok nagy része már települt a rendszerén. Fontos megjegyezni, hogy ez a point release nem eredményez egy új verziójú Debian 12-t, mindössze néhány benne levő csomag frissült. Részletek a bejelentésben.

A Debian 12.5 mellett megjelent az "oldstable" Debian 11 "Bullseye" kilencedik karbantartási kiadása is a Debian 11.9 képében. Rá ugyanazok vonatkoznak, amelyek a Debian 12.5-re. Bejelentés itt.

Fájlrendszer korrupciót okozó hiba miatt visszavonta a Debian projekt a Debian 12.3 kiadást

Címkék

Egy, a 6.1.0-14 kernellel jelentkező potenciális ext4 fájlrendszer korrupciós hiba miatt a Debian projekt leállította a Debian 12.3 kiadási folyamatát. Később kiadta a Debian 12.4-et:

Due to an issue in the ext4 file system with data corruption in kernel 6.1.64-1, we are pausing the planned Debian 12.3 point release images for today while we attend to fixes.

Please do not upgrade any systems at this time, we urge caution for users with UnattendeUpgrades configured.

Részletek a bejelentésben.

Debian 12.4

Címkék

A Debian projekt bejelentette a Debian 12 (kódnevén "bookworm") negyedik karbantartási kiadását a Debian 12.4 képében. Vele leginkább biztonsági javítások érkeztek, illetve néhány komolyabb hibát javítottak. Aki rendszeresen frissít a security.debian.org-ról, annak e frissítésben levő csomagok nagy része már települt a rendszerén. Fontos megjegyezni, hogy ez a point release nem eredményez egy új verziójú Debian 12-t, mindössze néhány benne levő csomag frissült. Részletek a bejelentésben.

Debian 12.2

Címkék

A Debian projekt bejelentette a Debian 12 (kódnevén "bookworm") második karbantartási kiadását a Debian 12.2 képében. Vele leginkább biztonsági javítások érkeztek, illetve néhány komolyabb hibát javítottak. Aki rendszeresen frissít a security.debian.org-ról, annak e frissítésben levő csomagok nagy része már települt a rendszerén. Fontos megjegyezni, hogy ez a point release nem eredményez egy új verziójú Debian 12-t, mindössze néhány benne levő csomag frissült. Részletek a bejelentésben.

Vízi balesetben elhunyt a Debian közösség egyik megbecsült fejlesztője

Címkék

Szeptember 13-án kajakozás közben elhunyt Abraham Raji, a Debian fejlesztői közösség megbecsült tagja - adta közre a szomorú hírt a Debian projekt. Az indiai fejlesztő állítólag egy vízfeltöltésre és -leeresztésre használt kifolyóba esett és megfulladt.

Devuan Daedalus 5.0

Címkék

Megjelent a systemd-mentesített Debian fork, a Devuan legújabb "stable", 5.0-s kiadása. Főbb jellemzői:

30 éves a Debian - világszerte partikkal ünnepelik az évfordulót

Címkék

Ha valaki partit szervezne idehaza, itt tudja hivatalosan regisztrálni.

Debian 12.1

Címkék

A Debian projekt bejelentette a Debian 12 (kódnevén "bookworm") első karbantartási kiadását a Debian 12.1 képében. Vele leginkább biztonsági javítások érkeztek, illetve néhány komolyabb hibát javítottak. Aki rendszeresen frissít a security.debian.org-ról, annak e frissítésben levő csomagok nagy része már települt a rendszerén. Fontos megjegyezni, hogy ez a point release nem eredményez egy új verziójú Debian 12-et, mindössze néhány benne levő csomag frissült. Részletek a bejelentésben.