3DMagix és IllusionMage - csalók élősködnek a Blender-en?

 ( trey | 2011. február 3., csütörtök - 14:37 )

Ton Roosendaal, a Blender Foundaion elnöke nemrég arról írt, hogy miközben a blender.org projektjei egyre sikeresebbek és izgalmasabbnál izgalmasabb új kiadásokkal jelentkeznek, meg kell küzdeniük azzal, hogy egyesek megpróbálják meglovagolni a projekt sikerét és azt a saját hasznukra fordítani.

Alapvetően nincs ezzel semmi baj, ha valaki korrekten csinálja. A Blender GPL-es szoftver, s mint ilyen, akár más brand alatt tovább is adható, értékesíthető. Létezik azonban két cég, az IllusionMage és a 3Dmagix, amelyek a Blender szerint nem játszanak fair játékot.

A két - feltehetően egy kézben levő - cég weboldalain a Blender-t árusítja más néven. A weboldalak tulajdonosa szándékosan elrejti, hogy az általa árusított termék voltaképpen a GPL-es Blender, amely akár ingyenesen is letölthető az internetről. A weboldalakon található képek közül számos a blender.org-ról és más számítógépes grafikával foglalkozó weboldalakról lett összeollózva. A cégek feltehetően megtévesztik a vásárlóikat.

A GPL-es szoftver újrabrandelése és újraértékesítése nem probléma, ez a GPL-ből fakadó jog. Viszont a GPL nem jogosít fel senkit arra, hogy átírja a szerzőkre vonatkozó információkat (credit), vagy éppen a Blender-rel készített artwork-öket sajátjaként tüntesse fel.

A Blender Foundation sok mindent nem tud tenni az ügyben. Véleményük szerint ügyvédhez fordulni pénzkidobás lenne. Helyette inkább a nyilvánosság erejében bíznak. Felhívják az emberek figyelmét a problémára, igyekeznek őket tájékoztatni arról, hogy mi a helyzet ezzel a két céggel.

Roosendaal írása itt.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Az ESET robotja mit keres ott? ( http://www.illusionmage.com/ )

Megeset rajtuk a szíve.


suckIT szopás minden nap! Mi lesz az utolsó 2000 magánnyugdíjpénztár-taggal?

Van ott Asus videokártya dobozról néni is... Tisztára mint a bazárban :)
Amúgy annyira balfékek, hogy némelyik képen még ott van a képen, hogy blender.org...

Ha vki kicsit is mozgolodik 3D-s grafika teruleten, kizart hogy ne hallott volna a Blenderrol. Szerintem aligha kell attol felni, hogy a userek azt veszik meg, mert nem hallottak az ingyenes alternativarol. Viszont a penzert nyilvan jar vmilyen support, emiatt pedig kar lenne oket bantani...

A profinak látszani igyekvő gagyi honlapok alapján ezek nemigen tudnak támogatást nyújtani semmihez!
--
Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba és kész!

mielőtt véleményt alkotsz (főleg mielőtt le is írod) legalább nézd meg a honlapjukat :)
nem, ez nem a 3D-ben jártasoknak van, mondhatni bagóért teleshoppos gagyyi honlap a kezdőknek, tényleg csak a blender helyett más nevet adtak neki és pénzért adják tovább, nincs itt se support se kétség..

Nezzuk mas oldalrol. A reklamok szerintem legalabb 2/3-ada csusztatason, tulzason alapszik. Ez is egy a sok kozul.
Az embereknek meg kell tanulni egy picit utanajarni a dolgoknak mielott megveszik. Az ilyen jellegu emberi nevelest/tudatformalast nem feltetlen a Blender alapitvanynak kell veghezvinnie. Csak ennyit akartam irni. A supportot nem tudom minositeni, leven nem probaltam ki.

"A reklamok szerintem legalabb 2/3-ada csusztatason, tulzason alapszik."

Bizonyítékot szeretnék erre látni.


-- "Bízzál Istenben és tartsd szárazon a puskaport!" - Cromwell --
-- Sayusi Ando - http://sayusi.hu --

A csúsztatás azért csúsztatás, mert nem lehet bizonyítani, mert "végülis igaz", csak épp a célja az, hogy olyat következtessen ki belőle a hallgatóság, ami már nem igaz.

De ez itt mindegy is. "Viszont a GPL nem jogosít fel senkit arra, hogy átírja a szerzőkre vonatkozó információkat (credit), vagy éppen a Blender-rel készített artwork-öket sajátjaként tüntesse fel."
Ez szerződésszegés itt, nem csúsztatás.

Pl. a takarito/tisztito szerek vonalan:
- "intelligens mosopor" es tarsai
- amikor a neni a raegett zsiros edenyt egy mozdulattal csillogo tisztara torli
- ugyanez vizkovel, penesszel a falon, stb.

gyogyszerek teren:
- oreg bacsinak izuletes a laba, alig tud jarni, majd beveszi az xy gyogyszert es mar focizik is az unokajaval
- vitaminok hatasara a szurke neni mindent szinesben lat, munkaban produktivitasa 100%-kal no
- ranctalanito kremek hatasa 7 nap alatt
- fogyasztoszerek, teak, kenocsok...

Pedig alig nezek TV-t.

Get the facts!
I'm a Mac. (es az erre adott valasz)
1984

--
Auto correct can go straight to He'll.

Pontosan, ezt a fajta honlapot előszeretettel alkalmazzák a különböző internetes csalók. Ilyen típusú oldalakon árulják a csakrafejlesztő tréning DVD-ket, meg a "Hogyan legyünk kőgazdagok 2 hónap alatt" típusú könyveket. Egyszer utánanéztem, létezik egy szoftvercsomag az ilyenfajta honlapok készítéséhez, valami interetmarketing-guru árulja knowhow-val együtt. Gyakorlott szem a stílus és az elrendezés alapján egyből kiszúrja őket.

+1

Végül is illúzióról szól a nevük, hát akkor azt kap a jó nép.

A 3Dmagix a jobbik eset a kettő site közül, mert ott az alábbi termékmeghatározás olvasható, ill. a Blender is meg van említve külön, mint a csomag része:
3DMagixPro is The Complete 250+ Pages Of Illustrated Tutorials and 20 Step-by-Step Free Animation Software Video Training. Over 370 Minutes of Video Tutorials Makes It Dead-Simple For Anyone To Get Started...

Az biztos, hogy elég félrevezető jellegű amúgy a szöveg, és a képek között van olyan, amit nem legálisan használnak.

"Helpdesk support (up to 1 week response)" - nem sietik el...

Masreszt en csodalkozom, hogy ez ket ceg. Neztetek a videot? Mas dizajn de ugyanazok a szovegek??? (Es nem csak a videoban...)

/sza2

És ugyanaz a honlap(elrendezés) és dizájn elemek.
--
Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba és kész!

http://www.illusionmage.com/disclaimer.htm <- innen:

"IllusionMage™ is proudly part of the Open Source movement. Open Source software gives you more flexibility in regards to how and where you can use the software. Main program is based on Blender and released as an open source GNU license...."

"Source code of these content and files is available to be downloaded from here" - link: http://www.illusionmage.com/source/blender-2.50a1.tar.gz

A fooldalon szereplo kepek 70%-an lathato a '(c) 2008 Blender Foundation, Blender.org' felirat.

Szoval nem tudom...

"A GPL-es szoftver újrabrandelése és újraértékesítése nem probléma, ez a GPL-ből fakadó jog. Viszont a GPL nem jogosít fel senkit arra, hogy átírja a szerzőkre vonatkozó információkat (credit), vagy éppen a Blender-rel készített artwork-öket sajátjaként tüntesse fel."

"...handing C++ to the average programmer seems roughly comparable to handing a loaded .45 to a chimpanzee." -- Ted Ts'o

de nem tunteti fol sajatjakent, annyira azert nem hulye. sot sok kepen ott van, hogy blender es gpl licenszelesu. nyilvan pont ezekre megy ki a jatek.

Nézd, a gond nem a dolog szabályosságával van, csak annyi, hogy van az egész körül egy ilyen enyhe bűzfelhő, amitől a jobb érzésű embereknek felfordul a gyomra.

Az oktatóanyag, amit mellé adnak az sajátjuk, vagy az is ollózott?
Ha nem sértenek sehol se licencet, akkor ez az egész csak egy "vihar a biliben".

Nem értem, miért a felháborodás. Összeállítottak pár szoftvercsomagot, amit bárki csak elviselhetetlen 15 perc guglizás után tud megismételni. Itt elolvasod az előnyöket röpke egy óra alatt, és a munkájuk eredményét letöltöd egy kevéske pénzért.
És jobb, mint a Maya, meg a 3D Studio Max. :)

Mindig vannak hülye emberek, akik bedőlnek az ilyesminek, és mindig vannak olyanok, akik elég erkölcstelenek, hogy ezt kihasználják. Ezen szerintem nem lehet segíteni.