Blender

Blender 2.80

 ( trey | 2019. július 31., szerda - 7:42 )

Bejelentés itt.

Az Ubisoft támogatja, beszáll a fejlesztésébe és használni is fogja a Blendert

 ( trey | 2019. július 22., hétfő - 16:26 )

Az Epic Games után újabb, a számítógépes videójáték-fejlesztő piacon nagyágyúnak számító cég áll be a Blender mögé. Az Ubisoft bejelentette, hogy csatlakozik a Blender Foundation "Development Fund" programjáhpz "Gold" tag minőségben. Ezen kívül használni fogja a Blendert a saját termékei előállításához, valamit fejlesztőket jelölt ki, akik munkájukkal hozzá fognak járulni a Blender nyílt forráskódú projektjeihez:

Today Ubisoft announced that they will join the Blender Foundation’s Development Fund as a corporate Gold member. Not only will Ubisoft help funding online support for Blender developers, Ubisoft Animation Studio – a department of Ubisoft Film and Television – will also use Blender for their productions and assign developers to contribute to Blender’s open source projects.

Részletek a bejelentésben.

1,2 millió dolláros támogatással dobta meg a Blender Foundation-t az Epic Games

 ( trey | 2019. július 19., péntek - 8:59 )

Az olyan megasiker játékok, mint az Unreal sorozat, mögött álló Epic Games 1,2 millió dolláros támogatást adományozott készpénzben a Blender Foundation-nek. Az adományozás célja a szabad, nyílt forráskódú 3D-s grafikai programcsomag további sikereinek elősegítése.

Részletek a bejelentésben.

Spring - Itt a Blender Foundation 12. animációs rövidfilmje

 ( trey | 2019. április 17., szerda - 15:56 )

The Spring team used the development version of Blender 2.80 for the entire production, even before the software was in official Beta. [...] The development version of Blender 2.80, as well as other open source tools, were used to create this animated short film. The character and asset files for the film are available from Blender Cloud, and tutorials, walkthroughs, and other instructional material are coming soon.

Bejelentés itt, további infók itt.

24 éves a Blender!

 ( trey | 2018. január 2., kedd - 11:34 )

Ton Roosendaal, a Blender megalkotója arra emlékeztetett a Twitter-en, hogy 24 éves lett a nyílt forrású 3D alkotószoftver. Boldog születésnapot, Blender!

Blender 2.79

 ( trey | 2017. szeptember 25., hétfő - 17:29 )

Megjelent a Blender 2.79-es kiadása. Az újdonságok listája itt olvasható. A készülő 2.8-as kiadásról egy folyamatosan frissülő tájékoztató található itt.

327-es ügynök (kivonat)

 ( gyarakilaszlo | 2017. június 5., hétfő - 16:38 )

A Blender Intézet háromperces kisfilmjével kapunk ízelítőt tervezett egész estés animációs filmjük látványvilágából és humorából:

Blender 2.75

 ( juuzer | 2015. július 19., vasárnap - 9:20 )

Blender 2.75

Megjelent a Blender 2.75-ös kiadása. Letölthető innen. Az újdonságok közül kiemelendő, hogy immár AMD/ATI kártyán is támogatott a Cycles render.

Új Cycles demóanyag a Blender Foundation-től

 ( trey | 2015. május 7., csütörtök - 7:52 )

A Cycles egy, a Blender által használt render engine. A Blender alapértelmezetten két render engine-t szállít, a Blender Render-t és a Cycles-t. A Blender Foundation tegnap közzétette a fent látható Cycles Demoreel 2015 videót, amellyel a Cycles képességeit mutatja be dióhéjban.

Blender 2.74

 ( trey | 2015. április 3., péntek - 12:39 )

Megjelent a Blender 2.74-es kiadása. Letölthető innen. További feature videók itt.

Az Epic Games a Blender fejlesztését szponzorálja

 ( trey | 2014. július 8., kedd - 8:46 )

Epic Games szponzorálja a Blender-t

Ton Roosendaal, a Blender Foundation elnöke a Twitter-en közölte a minap, hogy az Epic Games a Blender fejlesztésének szponzorává vált. Ezzel már két nagynevű játékstúdió állt be a nyílt forrású szerszám fejlesztésébe. Korábban a Valve tett hasonló lépést.

Közösségi finanszírozott, nyílt gyártású, egész estés animációs film elkészítését jelentett be a Blender Institute

 ( trey | 2014. március 17., hétfő - 15:28 )

A Blender Institute a napokban elindította közösségi finanszírozott, nyílt gyártású, egész estés animációs film projektjét, a Gooseberry Project-et. A filmet 12 csapat fogja elkészíteni a világ minden tájáról, akik a frissen elindított Blender Cloud szolgáltatáson keresztül fognak online együttműködni.

Azok, akik támogatni szeretnék a projektet, támogatásukat havi kisebb részletekre bonthatják. Cserébe ők is hozzáférést kaphatnak ugyanehhez a Blender Cloud-hoz és így figyelemmel kísérhetik a film elkészítését, illetve közreműködhetnek az elkészítésében.

4K-ban, 60 fps-ben és 3D Stereo-ban a Big Buck Bunny

 ( trey | 2013. december 22., vasárnap - 16:04 )

4K-ban a Big Buck Bunny

Janus Kristensen munkájának köszönhetően elkészültek az eredetileg 2008-ban elérhetővé tett Big Buck Bunny ráncfelvarrott verziói.

A film elérhető 4K, azaz Ultra High Definition (3840x2160 pixel) változatban a korszerű high-end TV-khez, monitorokhoz. Ezen kívül letölthető 60 fps-es változatban és 3D Stereo-ban is.

Az új változatok letölthetők innen.

Blender 2.67

 ( trey | 2013. május 8., szerda - 18:52 )

A Blender Foundation és az online fejlesztői közösség bejelentette a Blender modellező/renderelő/animáció-készítő szoftver 2.67-es kiadását. Az újdonságok közt említhető a Freestyle render engine megjelentése, amely nem-fotorealisztikus renderelésekhez használható. A kiadásban az újdonságok és fejlesztések mellett 260 hibát is kijavítottak a fejlesztők.

Részletek a bejelentésben.

Blender 2.65

 ( trey | 2012. december 12., szerda - 21:58 )

A Blender Foundation és az online fejlesztői közösség bejelentette a Blender 2.65-ös (poszter) kiadását. A kiadás célja az volt, hogy a 2.6-os sorozat legstabilabb verzióját biztosítsa. Ennek érdekében több mint 200 bug került kijavításra benne. Emellett hozzáadásra került a tűz szimuláció, valamint továbbfejlesztésre került a köd szimuláció. Részletek a bejelentésben.

Már megtekinthető a Blender negyedik filmje, a Tears of Steel

 ( trey | 2012. szeptember 26., szerda - 20:57 )

Az Elephant's Dream, a Big Buck Bunny és a Sintel után megtekinthető (és amint a tükörszerverek szinkronba kerülnek, le is tölthető) a Blender Foundation által létrehozott Tears of Steel.

A film érdekessége, hogy készítése során kizárólag szabad / nyílt forrású szoftvereket használtak fel. Ilyen szoftverek a Blender (természetesen), Libmv, GIMP, MyPaint, Krita, Inkscape, Python, SVN, ... A stúdió munkaállomásain 64 bites Ubuntu, a renderfarmon pedig Ubuntu és Debian fut.

Részletek a projekt weboldalán.

Blender 2.61

 ( trey | 2011. december 15., csütörtök - 23:33 )

Megjelent a nyílt forrású 3D grafikus alkalmazás, a Blender 2.61-es kiadása. A bejelentés szerint egészen valószínű, hogy ez a kiadás egyike a legfontosabb kiadásoknak a Blender történetében. Hogy miért? Számos oka van ennek. Az egyik legfontosabb ok a Cycles, az új, hardveresen gyorsított rendering engine megjelenése. A Cycles képes mind a (az NVIDIA által preferált) CUDA, mind az OpenCL (AMD/ATI) használatára, de működik CPU-s gyorsítással is.

Blender 2.60

 ( trey | 2011. október 21., péntek - 13:21 )

Megjelent a GPL alatt terjesztett, nyílt forrású, szabad számítógépes 3D grafikai szoftver, a Blender 2.60-as kiadása. A kiadásban újdonságként megjelenik a 3D audio támogatás. Egy rakás, animációs rendszert érintő frissítés mellett a kiadásban több mint 150 hibát javítottak a fejlesztők. A változások listája részletes információkat ad az újdonságokról. A bejelentés itt olvasható. Letölthető Windowsra, Linuxra, OS X-re, FreeBSD-re innen.

Blender 2.58

 ( trey | 2011. június 23., csütörtök - 19:40 )

A Blender Foundation és az online fejlesztői közösség bejelentette a Blender 2.58-as kiadását. Ez a 2.5-ös széria második stabil kiadása. Benne számtalan hibajavítás kapott helyet. Részletek a változások listájában. A bejelentés itt.

Blender 2.57

 ( trey | 2011. április 16., szombat - 12:36 )

A Blender Foundation és az online fejlesztői közösség bejelentette a Blender 2.57-es kiadását. Ez a Blender 2.5 sorozat első stabil kiadása, amely magában foglalja az elmúlt évek fejlesztéseit és áttervezési munkálatait. A fejlesztők stabil kiadásnak tekintik a 2.57-et több szempontból is. Nem csak azért, mert funkcióit, szolgáltatásait tekintve többnyire komplettnek tekinthető, hanem azért is, mert hibajavítások ezreit tartalmazza. A bejelentés elolvasható itt.

Blender 2.57 Release Candidates

 ( trey | 2011. április 1., péntek - 10:54 )

A Blender Foundation részéről Ton Roosendaal nemrég bejelentette, hogy elérhető a nyílt forrású 3D grafikus alkalmazás, a Blender 2.5-ös ágának első hivatalos nem béta verziója. A kiadásra jelölt változat letölthető innen.

3DMagix és IllusionMage - csalók élősködnek a Blender-en?

 ( trey | 2011. február 3., csütörtök - 14:37 )

Ton Roosendaal, a Blender Foundaion elnöke nemrég arról írt, hogy miközben a blender.org projektjei egyre sikeresebbek és izgalmasabbnál izgalmasabb új kiadásokkal jelentkeznek, meg kell küzdeniük azzal, hogy egyesek megpróbálják meglovagolni a projekt sikerét és azt a saját hasznukra fordítani.

Alapvetően nincs ezzel semmi baj, ha valaki korrekten csinálja. A Blender GPL-es szoftver, s mint ilyen, akár más brand alatt tovább is adható, értékesíthető. Létezik azonban két cég, az IllusionMage és a 3Dmagix, amelyek a Blender szerint nem játszanak fair játékot.

Blender 2.5 Beta 3

 ( trey | 2010. november 8., hétfő - 14:48 )

A Blender fejlesztői nemrég bejelentették a Blender 2.5-ös ágának harmadik hivatalos béta kiadását a Blender 2.55 Beta képében. A release számos több változás mellett több mint 350 hibát javít. Részletek a bejelentésben.

Hivatalosan bejelentették, hogy letölthető a Blender harmadik filmje, a Sintel

 ( trey | 2010. október 3., vasárnap - 8:40 )

Az Elephant's Dream és a Bug Buck Bunny után letölthető a Blender Foundation által létrehozott Sintel is. Elérhető a Sintel.org-on, megtekinthető a YouTube-on különböző nyelvű feliratokkal (magyar nincs).

Elkészült a Sintel trailer-e

 ( trey | 2010. május 16., vasárnap - 13:10 )

Az Orange (Elephants Dream), a Peach (Big Buck Bunny) és az Apricot után a Blender Foundation egy új projekttel folytatja a Blender népszerűsítését.