A Blender jövője (újra)

Címkék

2002. július 08-án írtam ezt:

"A GNU/Linux világ egyik kedvelt 3D render szoftvere a Blender nehéz helyzetbe került. Fejlesztőcége a holland NaN pénzügyi problémákkal küzd, és így bizonytalanná vált a Blender jövője.

Úgy tűnik, hogy a Blender jó kezekbe kerül, és elmúlik a veszélyhelyzet a kiváló szoftver fölül:

Most úgy látszik, hogy a NaN Holding részvényesei végleg megegyezésre jutottak a Blender jövőjét illetően. Ez tulajdonképpen azt jelenti, hogy egy non-profit szervezet - a Blender Foundation (Alapítvány) - fogja a szoftver jövőbeli útját egyengetni. A részvényesek beleegyeztek, hogy a Blender Alapítvány végrehajtsa terveit, azaz a Blender fejlesztése open source körülmények között folytatódhat."

Voltak ugyan olyanok, akik akkoriban megkérdőjelezték a project sikerét:

"Sajnos felrevezetore sikerult a hir megfogalmazasa, ugyanis meg kozel sem biztos a dolog. Az alapitvanynak ugyanis 100 000 eurot (95 ezer dollart) kell letennie a jogokat jelenleg birtoklok asztalara. Mivel eddig is poloarusitos-konyvelados modon probaltak bevetelt szerezni, minimalis sikerrel, ezert erosen ketes, osszejon-e a kello osszeg. Ugyhogy aki tenyleg szeretne, hogy a Blender nyilt forrasu legyen, es tud is ra aldozni, az tegye meg. Szukseg van ra!" - írta egy névtelen hozzászóló.

Hát a cikk akkoriban sem sikerült félrevezetőre, és most pedig úgy áll a helyzet, hogy összejött a 100K euro. Mindössze néhány hónap kellett ahhoz, hogy összegyűjtsék a kellő pénzt.

A Blender3d.com-on levő MoneyMeter szerint az eddig befizetett pénz 93 637 euro, vannak még függőben levő befizetések, melyeknek együttes összege 107 703 euro. Szóval a pénz megvan.

Bővebb információt találsz a Blender3d.com oldalon.