Red Star OS - Észak-Korea saját Linux disztribúciója

 ( trey | 2010. március 7., vasárnap - 10:27 )

Észak-Koreának nem csak saját "internetje", de nemzeti operációs rendszere is van, amelynek a összeállítását a hírek szerint Kim Jong-il rendelte el. Egy, a Kim Il-sung egyetemre járó orosz tanuló nemrégiben vásárolt egy példányt az észak-koreai Red Star operációs rendszerből, letesztelte, majd írt róla az orosz követségről egy blogbejegyzést.

A Red Star egy Linux-alapú operációs rendszer, amelyet észak-koreai szakemberek fejlesztettek ki tavaly. A telepítőlemezzel érkező README fájlban maga Kim Jong-il szavai olvashatók arról, hogy milyen fontos Koreai Népi Demokratikus Köztársaság számára, hogy rendelkezzen egy saját, a koreai hagyományokkal "kompatibilis", Linux-alapú OS-sel.

Az új operációs rendszer - amire a helyiek szerint még ráférne némi csiszolgatás - még nem elég népszerű, a lakosság nagy része még Windows felhasználó.

Az orosz diák vásárolt egy példányt az egyetemi kollégium közelében levő egyik információs központban körülbelül 5 dollárnak megfelelő összegért. A megvásárlásához nem kellett külön engedély. Ez azt sugallja, hogy számítástechnikai eszközök megvásárlása feltehetően korlátozva van.

Az OS szerver és kliens verzióban érhető el. A telepítés 10-15 percig tart, nyelvet nem lehet választani, csak a koreai áll rendelkezésre.

Atomerőmű nem kell a futtatáshoz, a rendszer beéri egy 800MHz-es Pentium III-mal, 256MB RAM-mal és 3GB merevlemez-területtel.

A rendszer rendelkezik érdekességekkel. Például a dátum a 99. évet mutatja, a webböngésző neve "Az én hazám" (ami tulajdonképpen egy Mozilla Firefox más kinézettel) stb. Az alapértelmezett kereső nem a Google, hanem a Naenara BBS.

A rendszer kis számban tartalmazza a mindennapi munkához szükséges alkalmazásokat (PDF olvasó, képnézegető, egyszerű szövegszerkesztő, fájlarchiváló, hang- és videólejátszó. Találhatók benne játékok, illetve futtathatók rajta Windows alkalmazások is. Saját - észak-koreai fejlesztésű - vírusirtóval rendelkezik.

A rendszer érdekessége - jegyzi meg az rt.com cikke -, hogy annak ellenére majdnem teljesen propagandamentes, hogy észak-koreai termékről van szó.

A részletek itt, az eredeti (orosz nyelvű) blogbejegyzés képekkel itt.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

"A rendszer érdekessége - jegyzi meg az rt.com cikke -, hogy annak ellenére majdnem teljesen propagandamentes, hogy észak-koreai termékről van szó."

Akkor nem teljesen értem, mi az értelme ennek az egésznek. Elég fura ez a "mindenből saját kell" felfogás.

SKL - leírásgyűjtemény és informatikai portál

Egyedülálló jelenség. Az UHU Linux jut hirtelen eszembe.

--
trey @ gépház

Szerintem minden disztroban van valami saját fejlesztés.
Amiben nincs, elveszti az érdekességét.
Amugy az UHU szerintem sikeresen ötvözte a RH -like vonásokat a Debianbol átvett elemekkel (bár azzal kevesebb rokonságot látok).

die(DIE_HARD);
azenoldalamponthu

Persze, ilyen szempontból minden disztrót ide lehetne sorolni, de azért azt is néznünk kell, hogy a különböző disztribúciók azért jönnek létre, mert hiányt próbálnak pótolni, vagy mert (elképzelésük szerint) egyedibb és hatékonyabb megoldással próbálnak megoldani egyes problémákat. Ez még logikusnak is mondható. Az már sokkal kevésbé, hogy létrehoznak egy disztribúciót olyan céllal, aminek semmi köze a fentebb említettekhez, mert mi az, hogy valamiből nincs sajátjuk és másét kell használni. Ha jól emlékszem saját internetet is akarnak. Én az átlagos disztribúciók fejlesztését logikus cselekedetnek tartom (még ha csak tanulási, vagy hobbi céllal fejlesztik is őket). Ha írnom kellene egy mottót ehhez az OS-hez, akkor minden bizonnyal valami ilyesmit írnék:

"Nekünk még OS téren sem pofázhat senki! Ebből is van sajátunk!"

Nem tudom mennyire érthető, mire is gondolok.

SKL - leírásgyűjtemény és informatikai portál

"Elég fura ez a \"mindenből saját kell\" felfogás."
Kb. minden disztrora vonatkozik ez.

die(DIE_HARD);
azenoldalamponthu

Mer a főnök (Kim Dzsongil) kiadta az utasítást, hogy kell. Csak. Bár szerintem ez a legkevesebb, manapság már mindenki csinál saját disztribúciót, azért kevesebbek építenek 100 emeletes szállodát, sugárutakat, ugyanebből az indokból.

@@
"You can hide a semi truck in 300 lines of C."

Feltehetően az észak-koreaiak jobban ismerik az észak-koreai hagyományokat és jellegzetességeket, így jobban "testre tudják szabni" az adott terjesztést, mint más. Gondolok itt a lokalizációra, a szoftverek anyanyelvi szintű fordítására, vagy speciális, csak ott használatos szotfverek beépítésére (mint nálunk az AbevJava, feltehetően az Egyesült Államokban kicsi sikere lenne, de említhetnék egy helyi viszonyokra belőtt számlázóprogramot is akár) stb.

Nem feltétlen kell mindenben a rosszat keresni.

--
trey @ gépház

Japp, értem én mire gondolsz, de amit hall az ember Észak-Koreáról az nem éppen ezek a dolgok. Teszem azt, fontosabb egy családnak, hogy ne haljon éhen mint, hogy számítógépet vegyen, vagy épp, hogy milyen böngészőt használjon. Tudtommal sok helyen áram sincsen (vagy erősen ingadozik), ami hátráltatja a számítógép-használatot. Mindezek persze az én véleményeim, Észak-Korea nem az az ország amit beütsz a Google-be és mindent megtudsz róla.

@@
"You can hide a semi truck in 300 lines of C."

Ilyen hátráltató körülmények mondjuk Budapesttől bármely irányban elindulva 1-2-3-4 óra autóút távolságban is előfodulnak,
2010-ben, Magyarországon. A saját szememmel láttam olyan teleházat, ahol idén télen kabátban, sapkában, kesztyűben
ültek a gyerekek, mert alig-alig volt fűtés.
-
"Attempting to crack SpeedLock can damage your sanity"

Mondjuk erős áram-ingadozásos, vagy hiányos, stb. hely éppen az USA-ban is van szép számmal ám.

Észak-Koreában nincsenek ott használatos szoftverek (sem internet, sem számítógépek), sem közvilágítás, áram és személygépjárművek sem igazán.

Ami még nincs az az élelmiszeripar, mezőgazdaság.

Ja, én is szoktam Spektrumot nézni.

--
trey @ gépház

Inkább tedd ki mindenhova a szmálylit, az a biztos.

Így:
"Gondolok itt a lokalizációra :), a szoftverek anyanyelvi szintű fordítására :), vagy speciális, csak ott használatos szotfverek beépítésére :)"

Nem értem a mondanivalót.

--
trey @ gépház

Amikor ironizálsz, jobb ha egyértelműen jelzed, mert lehet hogy nem vágja le mindenki.

Ja! De én nem ironizáltam. :)

--
trey @ gépház

Muhahahahaha

---
http://xkcd.com/258/

Apple MacBook Pro 13"
C2D 2.26GHz/3MB | 4GB@1067MHz | 160GB@5400rpm SATAII

Az a propaganda benne, hogy nem amerikai. Ott nem/sem népszerűek a jenkik és ami a lényeg, így nem függnek tőlük. Azon felül semmi bevétele nem származhat így a M$-nak.
Az arab világban is imádják a kólát, de rájöttek arra, hogy minden egyes vásárlással a felebarátaikat juttatják bevételhez, ezért csináltak maguknak.
http://en.wikipedia.org/wiki/Mecca-Cola
http://en.wikipedia.org/wiki/Qibla_Cola

A Linux (csak a kernel, és úgy tágabban, a többi is, a Firefoxszal kezdve) nem amerikai? Legnagyobb részt amerikai cégek profitjából fejlesztik ezeket is, mint a Windowst.


suckIT szopás minden nap! Solaris Itaniumon

linus is majdnem annyira amerikai, mint finn :)

--
NetBSD - Simplicity is prerequisite for reliability

a fejlesztők között azért akadnak bőven európaiak is. de tény, hogy a céges háttér inkább amerikai. köszönhetően annak, hogy az európában annyira fontos az agrár és szociális támogatások miatt olyan magasak az adók, hogy jelentős informatikai cég nem tud felemelkedni.

Ők kommunisták lévén első sorban a kapitalizmus ellen harcolnak és a M$-tól aligha akad rá jó példa. Még a jó öreg Ballmer is hasonlította már a Linuxot pestishez és kommunizmushoz is.
Az ellenségem ellensége a barátom.

Így se kerek, mert a Linux-fejlesztő cégek legalább annyira kapitalisták, mint amennyire amerikaiak...
Az meg hogy majd a M$ az észak-koreai bevételek kiesése miatt szomorú lesz... kissé naiv elképzelés :)

Csak éppen a koreaiak saját disztrót használva nem fizetnek ezeknek a cégeknek.

Pontosan ugyanilyen feltételekkel használhatnák a Windows 7-et is.


suckIT szopás minden nap! Solaris Itaniumon

Te megbíznál az ellenséged operációs rendszerében? Főleg meg állami és katonai hivatalokban?
Nem hinném...

Foleg ha olyan helyrol erkezik ahol jog alapon kiskapukat kell benne hagyni ;-)

Kitől is van a selinux? Azt meg gondold végig, hogy a binárisan érkező Windows, és a forráskód formájában érkező Linux (már ami, a firmware-ek pld. jellemzően ott sincsenek meg) ugyanolyan elemezhető kód, csak az emésztés más fokán áll.


suckIT szopás minden nap! Solaris Itaniumon

Mondjuk, ha egy kis primitívebb Linuxot állítgatnék össze, (már ha értenék hozzá) akkor csak pár szükséges komponensből tenném, hogy átlátható legyen. Olyan kernelt fordítanak hozzá ami nekem jó, ismert és biztonságos komponenseket használnék, hogy a nagy nyugati sárkány nem kukucská kici észak-koreai táváris.
Ha pedig szeretném tudni, hogy Szeretett Népem miben munkálkodik, akkor arra is bizonyára van mód. Egy Windows 7 for N.Corea Big elvtárs Edition bizonyára sohasem lesz kiadva.
És még egyszer utoljára: Nagy és gonosz borjúszemű Májkroszoft nem kapni egy huncut Wont sem.

mondjuk ha nincs net, akkor nem nagyon kukucskál sehová :)

itt már javában ezt a témát tárgyalgatjuk.

jaja:) bár szerintem a hír inkább fun kategória.

a 99. évet nem értem. ha az észak koreai időszámítás a Nagy Vezér, Kim Ir Szen születésével kezdődik, akkor elszámolták magukat. csak áprilisban kezdődik a 98. év:)

Mert hulyek, mint az Europaiak. 1. tol kezdtek, nem 0 -tol. IMHO.


Amit nem lehet megirni assemblyben, azt nem lehet megirni.