Linux

A Linux kernel fejlesztői is szabadulnának bizonyos szavaktól

Címkék

A közelmúlt eseményei arra késztették a Linux kernel fejlesztőit is, hogy állást foglaljanak. Mivel a Linux projekt a fejlesztéshez eddig is saját kódolási stílus követését preferálta, illetve saját átvitt értelmű állandósult szókapcsolatokat használt, a fejlesztők most egy javaslatot tettek közzé, amelyben alternatívákat kínálnak a "slave" és "blacklist" szavakra:

Hamarosan itt a Manjaro Linux 20.1

Címkék

Nemsokára érkezik a "Mikah" kódnevű Manjaro Linux 20.1. Addig is tesztelhető a KDE Plasma 5.19.2-t felvonultató előzetese. Az ISO letölthető innen.

Linuxra és Androidra (béta) is elérhetővé vált a Microsoft Defender ATP

Címkék

Linux:

Támogatott Linux szerver disztribúciók:

Megkapta a harmadik stable UBports OTA frissítést a Linux-barát PinePhone

Címkék

Folytatódik a "nyílt forrású okostelefon", a PinePhone fejlesztése. Az UBports csapat közreműködésével megkezdődött a harmadik stable OTA frissítés terítése a felhasználók készülékeire.

Megjelent a Linux Mint 20 „Ulyana” Béta verziója

Címkék

A Linux Mint fejlesztő csapata büszkén jelenti be a Linux Mint 20 BÉTA kiadását, amely a Ulyana nevet kapta. A 20-as kiadás is az Ubuntu új – 2020. áprilisban megjelent – 20.04-es hosszan támogatott (LTS) verziójára alapul. A Linux Mint támogatási modelljének megfelelően a VÉGLEGES verzió 2025-ig kap frissítési támogatást, így a hibajavítások öt évek keresztül lesznek elérhetők ehhez a rendszerhez.

A most megjelent béta kiadás teljesen lefordított magyar nyelvű felületet kínál. Ez a kiadás tartalmazza a nemrég megjelent Cinnamon asztali környezet 4.6-os verzióját, a MATE asztali környezet 2020. február 10-én megjelent 1.24 verzióját, és az XFCE asztali környezet 2019. augusztus 12-én megjelent 4.14 jelölésű verzióját, illetve sok más újdonságot is. A fejlesztők ezzel egy időben a LMDE 4 „Debbie” tárolóba is feltöltötték a legújabb kiadásnak megfelelő csomagokat, valamint az XApps alkalmazások legújabb verzióját. Ez a kiadás elsősorban a meglévő szoftver-környezet további finomítását hozza el, hogy a felhasználók még kényelmesebben használhassák a Linux Mint rendszert.

elementary OS 5.1.5

Címkék

Megjelent az elementary OS 5.1.5-ös kiadása. A karbantartási kiadás leginkább "életminőséget" javító fejlesztéseket hoz, főként AppCenter és Files területeken. Ezen kívül kisebb javításokat tartalmaz. Részletek a bejelentésben.

Érkezik a FreeNAS|TrueNAS Linuxra

Címkék

A FreeNAS (újabban) TrueNAS mindig is FreeBSD alapokra építkezett. Ennek az exkluzivitásnak vet véget az iXsystems keddi bejelentése.

Mint az ismert, a TrueNAS 12.0 béta kiadása egyesítette a FreeNAS-t és a TrueNAS-t egy önálló image-dzsé, ezzel a disztribúció karbantartása és a dokumentálása sokkal egyszerűbbé válik. Szemmel látható, hogy a TrueNAS projekt igyekszik egyre kevésbé hangsúlyozni, hogy FreeBSD-re épül. Ennek egyik legszembetűnőbben látható jele, hogy a nevéből dobta a Free szócskát és lecserélte True-ra. Ez összefüggésben van azzal, hogy a TrueNAS immár nem csak FreeBSD-re, hanem Linuxra, pontosabban Debian 11-re is épül.

Az iXsystems bejelentette, hogy egy új projekten, a TrueNAS SCALE-en kezdett el dolgozni. A projekt a TrueNAS 12.0 forráskódjának nagy részét felhasználja, de van benne egy kis csavar: