Linux

A systemd új kiadása meghozza Linuxra is a BSoD-ot

Címkék

BSoD, vagyis Blue Screen of Death, azaz a Windows világból jól ismert kékhalál képernyő. A systemd 255 első RC kiadásával megérkezett:

Megjelent az OpenWRT 23.05

Címkék

Megjelent az OpenWRT 23.05-ös kiadása, több mint egy év fejlesztés és 4300 commit után. Az újdonságok között szerepel a Wifi 6E támogatás 6GHz-en, 2,5GB-es PHY támogatás és Rust nyelven fejlesztett csomagok támogatása. A beépített TLS könyvtárat lecserélték wolfSSL-ről MbedTLS-re, emiatt a könyvtár ugyan kisebb lett, de ugrott a TLS 1.3 támogatás (továbbra is elérhető a wolfSSL csak már nem az alapértelmezett).

LMDE 6 “Faye”

Címkék

Megjelent a Linux Mint Debian Edition 6 (kódnevén "Faye"). Az LMDE célja, hogy minél jobban hasonlító Linux Mint élményt nyújtson, de úgy, hogy Ubuntu csomagok helyett Debian csomagokat használ. Illetve, hogy legyen folytatás, ha egyszer az Ubuntu megszűnne.

Lemondott a nyílt forráskódú "Nouveau" NVIDIA driver karbantartója

Címkék

A Red Hat alkalmazásában álló Ben Skeggs régóta elsődleges karbantartója (volt) a "Nouveau" nevű, nyílt forráskódú NVIDIA DRM driver-nek a mainline kernelben. A hacker most jelezte, hogy lemond pozíciójáról. Ahogy írta, évek óta fontolgatta a lépést:

I have resigned, and will no longer be taking as active a role in nouveau development. [...] This is a personal decision that I've been mulling over for a number of years now,

Távozása jelentős veszteség a Nouveau fejlesztése és általában véve a nyílt forráskódú NVIDIA illesztőprogram-ökoszisztéma számára. - írja a Phoronix

Részletek itt.

GobLin 3.0 "Caá Yarí"

Címkék

Az argentin Misiones tartományi kormánya kiadta a Devuan 5-ön alapuló GobLin 3.0 "Caá Yarí" Linux terjesztést. Évek óta ingyenes, megbízható és biztonságos terjesztést biztosítanak a közalkalmazottak számára.

Manjaro 23.0

Címkék

Megjelent a Manjaro Linux 23.0 "Uranos". GNOME 44, KDE Plasma 5.27 LTS és Xfce 4.1 "ízekben".

Bodhi Linux 7.0 - Egy mérföldkő kiadás

Címkék

Két évnyi szünet után megjelent a Moksha Desktop-ot (Enlightenment-származék) felvonultató, minimalista, pehelysúlyú Linux terjesztés 7.0-s kiadása. VMware Workstation-ben megpörgetve az ISO-t, 1 vCPU-val és 4GB RAM-mal szépen szalad:

OpenELA - Összeállt a SUSE, az Oracle és a CIQ a Red Hat "barátságtalan" lépése után

Címkék

Megalakult a non-profit Open Enterprise Linux Association (OpenELA) alapítvány egyesület az Oracle, SUSE és a CIQ közreműködésével. Az ok, amiért összeálltak: a Red Hat RHEL körüli drámája. Az alapítvány mottója: "No subscriptions. No passwords. No barriers. Freeloaders welcome."

Fedora Remix-ként is elérhető lesz az Asahi Linux

Címkék

Újabb mérföldkőhöz érkezett az Apple M1/M2 szilíciumokat célzó Asahi Linux projekt: a Flock To Fedora rendezvényen bejelentették, az Asahi Linux Fedora Remix-ként is elérhető lesz. Ezzel minden bizonnyal szélesebb felhasználói közönséghez fog eljutni. A technikailag kevésbé képzett potenciális felhasználók számára egyszerűbb telepítést, használatot hozhat az, hogy az Asahi az Arch Linux ARM remix után egy másik ismert disztribúció (egyelőre nem hivatalos) "gyermekeként" is megjelenik.

Részletek itt.