Linux

10 éve jelentette be a Dell a linuxos fejlesztői laptop sorozatát

Címkék

Korabeli HUP cikk itt. Akkor az nagy szó volt. Az pedig még nagyobb, hogy ez a linuxos termékvonal a mai napig él a Dell-nél ...

Ha laptopot vennél a közeljövőben, milyen architektúrát preferálnál és milyen OS-t futtatnál rajta legtöbbet?

Címkék

Két évvel az Apple első M1 ARM64-es MacBook-jának megjelenése után nagy nehezen megjelent egy azzal talán versenyképes Qualcommos versenytárs Windows 11-gyel: Lenovo X13s

Viszont az M1/M2-es Mac-ek esetén is és a Lenovo X13s esetén is igen megfontolt sebességben jön a Linuxos drivertámogatás:

https://www.reddit.com/r/thinkpad/comments/w22mvg/arch_linux_arm_iso_on_x13s_wip/

Twitteren eközben volt egy szavazás, egy Lenovo X13s + ARM Fedora párosról, mely alapján Linux+ARM laptopokra meglepően nagy az érdeklődés:

Valaki a tweet alatt megfogalmazta a régóta fennálló véleményemet:

Kérdés: Ha magadnak veszel egy következő laptopot, az milyen architektúrájú legyen, és milyen OS fog rajta leggyakrabban futni?

Választások

"Új" programozási nyelvet vezet be a Deepin disztribúció

Címkék

Unilang néven saját programozási nyelvet vezet be a Deepin kínai disztribúció. A fő felhasználási terület az OS alá írt appok lennének.

"Unilang is a general purpose programming language project proposed to adapt to more effective and flexible development of desktop environment applications."

Részletek itt.

Nitrux 2.4.1

Címkék

Megjelent a Debian alapokra építkező, KDE asztali környeztet felvonultató Nitrux Linux disztribúció 1.7.0-s kiadása. Részletek:

SteamOS 3.3.1

Címkék

A Valve részéről Pierre-Loup Griffais (Proton fejlesztő) bejelentette a Valve kifejezetten játékra optimalizált Linux disztribúciójának, a Steam OS-nek 3.3.1-es kiadását:

Linuxot használok ... éve.

Címkék

A használok nem egyenlő üzemeltetek! Tehát az használ, aki elsődleges számítógépén (desktop, laptop, mobiltelefon stb.) futtatja mindennapos használati céllal. Nem használat:

  • szerveren futtatás
  • routeren/médialejátszón/torrent letöltő eszközön stb. fut
  • ...

< 1
1% (12 szavazat)
1-2
1% (20 szavazat)
3-5
5% (65 szavazat)
6-10
8% (115 szavazat)
11-15
18% (241 szavazat)
16-20
21% (282 szavazat)
21+
28% (384 szavazat)
nem használok Linuxot
18% (246 szavazat)
Összes szavazat: 1365

Peppermint OS 08-02-2022 kiadások

Címkék

A Peppermint OS egy Debian/Devuan alapokra, tárolókra építkező Linux disztribúció, ami a kis erőforrásigényre és gyors működésre helyezi a hangsúlyt, így korlátozott erőforrásokkal rendelkező gépekhez kifejezetten ajánlott. 2022 óta a projekt Xfce desktopot szállít, dobva az LXDE komponenseket.

Megjelentek. a Peppermint OS 32 bites és 64 bites Devuan ISO-i. Letölthetők innen.

Megjelent a Linux Mint 21 „Vanessa” Cinnamon, MATE és Xfce kiadása

Címkék

A Linux Mint fejlesztő csapata büszkén jelenti be a Linux Mint 21 végleges kiadását, amely a Vanessa nevet kapta. A 21-es kiadás is az Ubuntu új – 2022. áprilisban megjelent – 22.04-es hosszan támogatott (LTS) verziójára alapul. A Linux Mint támogatási modelljének megfelelően a ez verzió majd 2027-ig kap frissítési támogatást, így a hibajavítások öt éven keresztül lesznek elérhetők ehhez a rendszerhez. 2024-ig a Linux Mint jövőbeli verziói ugyanazt a csomagalapot fogják használni, mint a Linux Mint 21, így a frissítés különösen egyszerű lesz az emberek számára. A fejlesztőcsapat 2024-ig nem kezd el dolgozni egy új csomagalapon, és teljes mértékben erre az alapra összpontosít.

Verziók

A most megjelent végleges kiadás teljesen lefordított magyar nyelvű felületet kínál. Ez a kiadás tartalmazza a nemrég megjelent Cinnamon asztali környezet 5.4-es verzióját, a MATE asztali környezet 2021. augusztus 10-én megjelent 1.26 verzióját, és az XFCE asztali környezet 2020. december 22-én megjelent 4.16 jelölésű verzióját, illetve sok más újdonságot is. A fejlesztők ezzel egy időben a LMDE 4 „Debbie” tárolóba is feltöltötték a legújabb kiadásnak megfelelő csomagokat, valamint az XApps alkalmazások legújabb verzióját. Ez a kiadás elsősorban a meglévő szoftver-környezet további finomítását hozza el, hogy a felhasználók még kényelmesebben használhassák a Linux Mint rendszert.

Újdonságok, információk

Újdonságok a havi blogok alapján