"Nagy netbook visszaviteli arány? A Windows a probléma"

Azt már korábban megtudtuk, hogy a netbookokat a Linux miatt viszik vissza az emberek. Állítólag. Ez is egy vélemény. Egy másik vélemény most egy új csavart hoz az egyre érdekesebb netbook történetbe. Az O'Reilly network-ön Caitlyn Martin most arról ír, hogy egyes viszonteladók 30%-os Intel Atom-alapú netbook visszaviteli arányról beszélnek. A hölgy szerint az összes netbook 30%-ról van szó. Közben a tech "tudósok" újra és újra arról győzik meg, hogy szinte az összes netbookok-on Windows fut. Akkor hogy is van ez? Lehet, hogy akkor a Windows miatt viszik vissza a netbookokat? A cikk itt. Egy másik cikk szintén ezzel a kérdéskörrel foglalkozik Is Windows killing the Netbook? címmel.

Hozzászólások

szerintem a problema nem a windows-linux fronton keresendo. az emberek elsodleges gepnek vezsik, mert olcso, aztan rajonnek, hogy annak szar.
szerk.: igen, a cikkben is emlitik ezt
---
/* No comment */
Ketchup elementál megidézése a sajt síkra

A probléma az, hogy az emberek amikor Windows-t futtató netbookot látnak a boltban, akkor egy Windows-os gépet látnak benne, Windows-os gépet vesznek, de a Windows nem nagyon használható ezeken a gépeken abban az értelemben, ahogy az emberek elvárnák.

Nem véletetlenül kellett kiírni az üzletekben, hogy "kérjük vegye figyelembe, hogy ezek a gépek csökkentett funkcionalitásúak és nem tudnak játékokat futtatni".

Talán nem kellett volna ráerőltetni a netbookokra a Windows-t. Az XP-t sem. A Vista-t meg pláne.

--
trey @ gépház

Nem csak a játékokkal van a baj. A billentyűzet olyan kényelmetlen általában, hogy munkavégzésre sem nagyon alkalmas. A kis képernyő miatt eleve nehéz még egy A/4-es dokumentumot is átlátni rajtuk. A weboldalakkal ugyanez a helyzet (ráadásul a Flash és társai igencsak megterhelik az Atomokat). Ha meg e-mailezni akar, ott a Blackberry/iPhone/stb. Én személy szerint eleve nem sok értelmét látom a netbookoknak...

A probléma szerintem: én több netbookot is teszteltem a velük szállított Linux-alapú operációs rendszerrel. Amire kitalálták, arra jó volt. Böngészni, levelezni, másodlagos gépként használni. Nekem - aki tisztában voltam vele -, hogy Linux van rajta, eszembe nem jutott volna, hogy erre még kellene valami plusz dolgot tenni. Valószínűleg ha vettem volna ilyen gépet, akkor azzal az OS-sel használtam volna, amit hozzá adtak. Ezzel valószínűleg a vásárlók is így lettek volna. Elfogadták volna, hogy vannak ezek a kis izék, valami saját OS-sel és ezek arra valók, hogy internet, levelezés. Nem feszegették volna, hogy milyen OS, stb. Mint ahogy a mobiltelefonokat sem hackolják jellemzően az átlagemberek.

Erre jött a Microsoft, ráerőltette erre a kis képernyőre az XP-t. Látta az egyszeri ember, hogy "jááj, ezen Windows van". Mi volt az első? Office-t tett rá, de nem látta a képenyőt kicsi volt. WoW-ozni akart, meg volt olyan aki ráerőltette a Visual Zs-t, mert hogy ezen fejleszt.

Ez volt a hiba. Itt csalódtak azok, akik Windows gépnek nézték és annak is vették meg.

--
trey @ gépház

Én még egyet sem próbáltam, de azért sejtem, hogy nem lenne érdemes P4 3,06 GHz HT processzoros gépről netbookra váltani mondjuk a Need for Speed játékok kedvéért. Pedig vicces próba lehetne, pláne úgy, hogy a VGA kimenetre rákötünk egy 22"-os képernyőt. :-))) Persze mindezt akkuról.

hát ez jó. számomra a 2 legjobb rész a "driver nem a legjobb, de a jövő rendszerén, a Windows 7-en már tökéletes." és a sebességteszt az asztali géppel (AMD Phenom 9650) összehasonlítva, ami aztán abszolút értelmetlen.
üdv
gaboro

sokan nem hiszik el, hogy az atom alkalmatlan dolgokra. szerintem tobb ilyen osszehasonlitas kellene, igy kb. szamszerusiteni tudjak, hogy ettol a geptol mit lehet varni, hogy kb. 10x lassabb, mint az, amit egy szamitogeptol varnak altalaban. ellenben, ha arra hasznaljak, amire kitalaltak a platformot, akkor nem lesz vele semmi bajuk, arra tokeletesen elegendo.

Hmm, lehet, valahol olvastam, hogy linux-os netbook eseten ilyen velemenyek jonnek "du cukin nez ki mint egy telefon menurendszere" vagy mi volt. Mivel a linux eseten eleve kevesebb igazan hozzaerto van, ok ugy teniktik, hogy ez egy "egyseg" mint telefon es a software, nem igen lehet azt maceralni (szerintuk), elfogadjak a netbook-ot annak amire valo, es nem egy altalanos elsodleges PC-nek amin minden eroforraszabalo dolgot csinal az ember. Ehhez kepest win eseten tenylegesen elofordulhat, hogy akkor egy "teljes erteku" PC-re szamitanak, "merthat windows ezen is megy mint az asztali gepemen!", es nem azt kapjak megse ...

Egyetértek. De talán lehet bízni a Nokiában, hogy rendbe tudják rázni az emberek agyában a "netbook" szó jelentését.

Amúgy, ha igaz, hogy a Windows miatt viszik vissza az emberek a netbook-okat, akkor még az Android nélkül is igaz lehet, amit Stephen Lim nyilatkozott. [ http://hup.hu/cikkek/20090511/optimista_a_linpus_vezetoje_a_linux_netbo… ]

+1

Szerintem ez az egész netbook kategória is csak egy mesterségesen gerjesztett felhasználói igény. Úgy gondolom, hogy netbook előtt senki sem vágyott netbookra.
Most meg arról lehet olvasni, hogy nincs is olyan kategória, hogy netbook.
Csak az a lényeg itt is, hogy költsd el az összes lóvédat mindenféle haszontalan kacatra, mert az jó ( a kacatgyártónak természetesen ).
Sosem fogok netbook-ot venni, mert nincs rá szükségem. iPhone-ra sincs, PS3-ra sem, stb...stb.... sorolhatnám a sort a végtelenségig.

Pontosan.
Tulajdonképpen senkinek nem kell.
Akinek asztali gépe van, az azért választotta, mert erős, a konfig szabadon variálható, nagy monitor, stb.
Erre válasz a notebook, kisebb, de lehet viszonylag erős, a kijelző sem vészesen apró.
Aztán jött az utazó ember a netbookjával, ami igazából semmire sem jó, mindössze annyi az előnye, hogy olcsó és kicsi.

Én is sokat mozgok, viszont nincs sok pénzem, ezért számomra a megoldást egy notebook szolgáltatta. Ez az egy van, ezzel mindent meg tudok csinálni, a súlyát meg megszokom és kész. Ha menet közben levelezni kell, akkor ott a telefonom.

Ha netbookom lenne és hirtelen valami olyat kéne csinálnom, ami vele nem összeegyeztethető, akkor ugyanott vagyok, mint most, csak 60-70-ért van egy nagy kijelzős "okostelefonom".

Na igen. Nekem viszont van egy olyan érzésem, hogy ha valaki eleve linuxot használ + nagy vonalakban tisztában van vele, hogy mi a különbség notebook és netbook között, az nem lehet annyira hülye, hogy megvegye, majd nagy meglepődés után visszavigye.

Szerintem erre azok a userek hajlamosak, akiknek nem mond semmit az, hogy 4Gbyte SSD vagy 160Gbyte HDD. (Azért lássuk be, ezek többsége nem linuxot használ.)

Csak arra akarok kilyukadni, hogy egyáltalán nem biztos, hogy a linuxszal, vagy a teljesítménnyel/kapacitással van a baj... (Máshol kell keresni a hibát. - csak ugye olyat nem illik mondani a vevőnek.)

- - - - -
Tagadom a Microsoft Windowst. Szerintem ilyen operációs rendszer nincs és nem is volt soha. A létezése nem igaz, meg sem történt. Egyszerűen nem hiszem el, hogy van. Nem hiszek a létezésében és abban sem, hogy ilyen.

tegnap volt egy cikk a témát érintve. az Intel szerint nem áll kézre/szemre a windows a kisebb képernyős és kisebb billentyűzetes netbookokon. ezért készíti a Moblint.

mit vársz egy olyan országban, ahol olvasatlanul megszavazzák a parlamentben az EU alkotmányát helyettesítő Lisszaboni Szerződést? az alvállalkozók úgy végzik el a munkát, hogy nem biztosítják be magukat arra az esetre ha nem fizetne a fővállalkozó. a lakosság olvasatlanul ír alá hitelszerződéseket úgy, hogy még a kamat nagyságrendjével sincs tisztában.
pont egy netbook vásárlásánál lennének körültekintőek?:)

Nézzétek, én egy második gépet szerettem volna, amivel tudok utazni, böngészni, levelezni, skypelni, divx-t nézni. MSI Wind bejött. XP gyalu volt 5 perc után. EasyPeacy 1.0 van rajta. Skype még nem megy, de majd kitalálom mi legyen. Viszont túlélem a hiányát. Teljesen elégedett vagyok a linuxal, bár nem vagyok guru és sok problémát nem tudok egyedül megoldani. Fejlődőm és a Gúglit is feltalálták! Ilyen egyszerű. A divatmajmoknak meg a selyempapírba csomagolt sz@rt is el lehet adni. Erről szól a marketing. Ennek ellenére, az Atomos olcsó netbook egy nagyon eltalált kategória.

*** Snowman ***

+sok

Érdekes, egy csomóan szapuljá(to)k a netbook-ot, hogy nem való semmitől, etc... Ez szerintem nem igaz... Én napi szinten használom arra, amire való: böngészés, skype, msn, szóval ami a NETbook szóban rejlik... Ezt a billentyűzetkicsi probléémát sem igazán értem... Ha egyszer 10"-os a kijelző, miért várja mindenki azt, hogy felszereljék akkora billentyűkkel, amin egy bernáthegyi is tudna gépelni a mancsával? :) A mobilokon is kicsit a gombok, mégsem szidja senki... :O

Egyébként én gond nélkül dolgozom is rajta, igaz weblapépítés, meg ilyesmik, és a teljesítményére sem panaszkodhatok...

Tehát szerintem itt pont az a probléma, hogy sokan a világmegváltást várják egy netbooktól... Naná, hogy csalódnak... :( Talán az MS a ludas, talán az emberek, de az is lehet, hogy mindkettő...

--
Charlos

-- http://www.uvegcsont.hu -- / -- http://ganyikaroly.net --
Jól csak a szívével lát az ember. Ami igazán érdekes, az a szemnek láthatatlan. - by A Kisherceg

A mobilos hasonlat csak akkor igaz, ha pl. SMS- írást nézünk. Aki rengeteget SMS-ezik, annak biztos, hogy a netbook billentyűzet sem okoz problémát. De azért ezt kényelmesnek nem mondanám.
Nem tudom, hogy mekkora felhasználói élmény lehet weblapot fejleszteni egy netbook-on, de szerintem egy asztali pc + dual head TFT monitor kellemesebb körülményeket biztosít ehhez is. Én biztosan nem szerkesztenék weblapot netbook-on, mert nem arra találták ki, egyszerűen a képernyőmérete miatt. Túl kicsi.
Aztán az is érdekes, hogy az Asus találta fel a netbook kategóriát az első modellel, eee PC 701, 7"-os kijelző, 4 GB SSD. Nem sokra rá kiderült, hogy ez egy minimalista fos, nem jó semmire. Most ott tartunk, hogy lassan visszanő a netbook notebook méretre, talán nem véletlenül. A felhasználói igények alakítják a gyártói elképzeléseket. Érdekes, hogy aki dolgozott egy 7 vagy 9 colos kijelzőjű netbook-on, az mennyire isteníti a 10"-ost, hogy mennyivel használhatóbb, stb... Hát persze!
És mennyivel jobb egy 160 GB-os SATA HDD, mint egy 16 GB SSD. Hát persze! És mennyivel jobb, ha van beépített optikai meghajtó is. Hát persze!
A netbook az Asus által mesterségesen kitalált termék, ami valójában nem a felhasználók igényein alapul. A felhasználók igényei változtatták meg az eredeti specifikációt, így egyre használhatóbbá vált már a sokadik modellre. És szép lassan eljutunk a notebook kategóriához, mert az tényleg használható mindenre, amire egy PC-t úgy általában használni szoktak.
Aztán azt se felejtsük el, hogy mennyi netbook-ot visszavittek, mert csalódtak benne. Teljesen mindegy, hogy miért, linux, vagy windows, a lényeg az, hogy nem váltotta be a hozzáfűzött reményeket. Mert vagy az elvárások magasak, vagy a termék kevés azokhoz, a lényegen nem változtat semmit. És akkor jön az, hogy az Asus nem tudott a netbook kategóriával akkora piacot teremteni, mint amekkorát szeretett volna. Mert egyszerűen a piacon csak életképes termékkel lehet megmaradni.

Nekem pl. van egy haverom, aki úgy keresett netbookot, hogy SDD ne legyen benne, mert arról rosszakat hallott, de ne legyen nagyobb, mint egy 7"-es EeePC

Végül talált valamit, de nem könnyen. És tudom, hogy olyanokon problémázott, hogy ez már túl nagy, mert egy centivel szélesebb, és így már nem fér bele a táskájába keresztben.

Egyébként ügyvéd a srác, windows van a netbookján és ms office. Ezzel viszi ide-oda az iratokat ügyfelekhez.

Kérdeztem, miért windows (mert ez felmerült itt korábban) azt mondta azért, mert a T mobile web'n'walk stick out of the box működik, mert ms office működik, mert a szkennere működik, és mert az ügyvédi elektronikus aláíró szoftver kizárólag windows alá érhető el.

Használható egyébként, és szereti. És nem kell nagyobb, mert a mobilitás a fontos.

És természetesen van desktop gépe, két nagy TTF monitorral, otthon nem szivarja magát a netbook kicsi billentyűzetével és kijelzőjével.

G

Én 2008 decemberében álltam gépvásárlás előtt...

"én egy második gépet szerettem volna, amivel tudok utazni, böngészni, levelezni, skypelni, divx-t nézni."

Én is ilyesmit szerettem volna.

Nézegettem a netbook-okat is, végül egy Toshiba notebook mellett döntöttem, ami bruttó 107 ezer forint volt, Pentium Dual Core T2130 CPU, 1 GB RAM, 15" TFT, normál méretű billentyűzet, 120 GB SATA HDD, DVD-RW. Belenyomtam még pár ezerért +1 GB RAM-ot. Ebben az időben voltak ettől drágább netbook-ok is, amik kevesebbet nyújtanak minden téren. Maximálisan meg vagyok elégedve a notebook-ommal, jól használható, gyors, nincs semmi hiányérzetem. Úgy gondolom, hogy jobban jártam vele, mintha egy netbook-ot vettem volna kb ennyiért. Ez is hordozható, nem nehéz, és nem érzem annak a szükségét, hogy kisebbnek kelljen lennie. A képernyőjét is jól látom, nem folyik ki a szemem, stb... sorolhatnám. Továbbra sem értem, hogy mi indokolja a netbook-ok létét. Ezen felül az olcsó netbook ár Magyarországon utópia.

1,5 kg különbség nem számít (nekem).
2,5 óra bőven elég (nekem), mert még soha sem volt szükségem többre. Az esetek 99%-ában 220V-ról megy a cucc. A nekem, lehet nekünk is, mert biztosan nem vagyok ezzel egyedül.

Ezekért a "lemondásokért" nagyon sok többletem van, amik csak a hasznomra válnak. Főleg a teljesítmény és az ergonómia területén.
Magyarul: nekem nem nehéz a 2,5 kg, valamint nem hiányzik a 4 óra akksi üzemidő.
Viszont nagyon örülök annak, hogy 15"-os a kijelzőm, mert nagyon nem mindegy, hogy a legfontosabb érzékszervemmel mit bámulok nap-mint-nap.

Már várom azokat a tanulmányokat is, amikor majd az XY orvosi egyetem tudós munkatársai bejelentik megfigyeléseik alapján, hogy a túlzott netbook használat kézfej izületi problémákhoz vezet ( lásd mobiltelefonoknál túlzott SMS-írás).

Fentebb olvashatod hogy nekem ez nem az elsődleges gépem. Van két asztalim, orbitálisan nagy monitorokkal, akkora meg a notidon nincs. Én azért váltottam mert a notebook már rásült az asztalra. Sose hordoztam, mert ahhoz tul nehéz volt, és túl drága is.
Ja és nem mindegy hogy valaki az utazást a Móricztól a Blaháig tekinti annak, vagy Nyíregyházától Győrig. Hosszabb uton, főleg ha nem autóval mégy, minden kg számít.

Repüld át az óceánt, és bámuld közben a tájat... de unatkozni nem ér ám! :-)

Amikor Párizsban laktam, a Bp-Párizs 2 órás úton a 2 gyermekem szétszedte a repülőgépet... szóval inkább betettem egy DVD-t ment a mesefilm, és hipp-hopp 8-10 gyerek nézte. Rendszeresen.

Természetesen ez laptoppal is megoldható. Akkor még nem is voltak netbookok, én is repülőn nyomtam.

De pl. minden nap 1 óra tömegközlekedés, metrón általában állóhely csak, ugye mozgólépcsők nincsenek, viszont minden állomáson maratoni távot kell gyalogolni. Nagyon örültem volna, ha másfél kilóval könnyebb a gépem.

G

az index újságírói már internetto korukban is médiaflufferek voltak. csak a szerszám változott időközben:) imho ennél a cikknél nincs "megrendelő", de az arrogáns stílust semleges üzemmódban sem tudják levetkőzni, az erre idomított újságíróik.
valamikor még a Magyar Narancs kezdte ezt a "mocskos stílusban is lehet értékes gondolatokat írni" módit. még korábbról egy Spiró nevű barom neve jut eszembe. majd átvette az ÉS és még sok más mádiaszereplő is. Tarantino bevitte hollowoodba, a "bazmegolós filozofáló gengszterek" archetípusát. vagy titokban magyar származású Tarantino is, vagy világjelenségről lehet szó:)
szóval imho mindig is ilyen volt az index, az utolsó szavaddal viszont egyet értek.

Lehet, de nekem az utolsó pár évben ment el tőlük igazán a kedvem.
Károsan figyelemfelkeltő címek, kritikán aluli szóhasználat.

"Népművelést" el lehet felejteni, "beilleszkedik" az alja kategóriába és rongálja az olvasók modorát, gondolkodásmódját.
Szerintem az idő előrehaladtával egyre rosszabbak, ha lehet még ennél is lejjebb menni (és miért ne)... :(

Trey: bocs. Ha úgy érzed, töröld a hozzászólásom.

Azért mert valaki Kossuth-díjas, vagy drámaíró, színház igazgató, az még nem garantálja, hogy nem idióta. Most konkrétan nem Spiró-ról beszélek, hanem úgy általában.

Most látom, hogy trey már rászólt a társaságra, hogy kicsit több on-topic mehetne. Elnézést a hozzászólásomért!