11 000 számítógépet migrál Linux-ra a német külügyminisztérium

Címkék

Korábban már volt róla szó, de most pontosabb adatok láttak napvilágot a migrációval kapcsolatban. Az Európai Bizottság nyílt forrással foglalkozó weboldalán arról olvashatunk, hogy a német külügyminisztérium 11 000 darab számítógépét migrálja Linux-ra és egyéb nyílt forrású szoftverekre.

Rolf Schuster, a madridi német nagykövetség egyik diplomatája (aki egyébként a német külügyminisztérium IT részlegének korábbi vezetője volt) szerint a nyílt forrású desktop gépeket sokkal olcsóbb karbantartani mint a proprietary szoftvereket futtató társaikat.

Schuster - aki a múlt hét kedden részt vett a malagai Open Source World konferencián - elmondta, hogy a többi minisztériumhoz képest drámaian sikerült csökkenteniük a karbantartásból származó kiadásaikat. Mint mondta, a külügyminisztérium sokkal messzebb és problémásabb helyeken üzemeltet desktop gépeket mint a többi minisztérium, de mégis csak 1 000 euró / gép körül költenek évente a desktop gépek karbantartására. Összehasonlításképpen ez az összeg más minisztériumoknál átlagban több mint 3 000 euró / gép / év.

A minisztérium a mai napig körülbelül 4 000 gép migrációjával végzett és a terveik szerint 2009-re fejezik be az átállást. Körülbelül a 230 nagykövetség és konzulátus fele állt át eddig Linux-ra és nyílt forrásra.

Az átállás nem problémamentes, mert például a fejlesztőik nem tudnak japánul és nem értik az ottani problémákat. De nem adják fel, fejlesztőt keresnek, aki a segítségükre tud lenni. A japán és a koreai nagykövetségek teljesen átálltak már, de van ahol már teljesen sikeres migrációt hajtottak végre. Ilyen például a madridi nagykövetség, amely már tavaly október óta kizárólag GNU/Linux-ot használ.

A részletek itt.

Hozzászólások

Ennek örömére a magyar külügyminisztérium pedig vásárol 11e dobozos Vista Ultimate-et.
---
/* No comment */
Ketchup elementál megidézése a sajt síkra

A gazdagok nem véletlenül lettek gazdagok.
Úgy gondolom, hogy az nem spórolás, hogy készítenek tanulmányokat arról, hogy mi éri meg és mennyire. Nem is beszélve arról, hogy ha a SUSE-t választják, akkor valamilyen módon a saját kölyküket segítik. De mintha ez egy államnak érdeke is lenne, nem?

-- "Bízzál Istenben és tartsd szárazon a puskaport!" - Cromwell --
-- Sayusi Ando - http://sayusi.hu --

van rá precedens, hogy néhol már látják az alagút végén a fényt.
mások, ugyanakkor inkább a "turn off that light!!!" -elvet vallják.

Cseréljük le a Vista-kat 13. havi nyugdíjra.

valaki tudja, hogy milyen disztribúciót választottak?
--
Egyre több informatikusnak van nemi élete. Hígul a szakma...
Type cat /vmlinuz > /dev/audio to hear the Voice of God.
http://phoenix_art.extra.hu/

Egyre gyakoribbak az ilyen események, a nem megélhetési politikusok által vezetett országokban, ez legalább élezi a versenyhejzetet, és nem lehet annyira szemetet gyártani zárt kódon. Egyébként témától függetlenül mindíg is meg akartam tanulni németül. Sokkal szimpatikusabb nyelv mint az angol (szerintem ott körüli bonyolultságú mint a magyar, és ezért tetszik sokkal több benne a logika).

Ez marhaság. Egy linux ha megfelelően választod meg a céljaidnak mefelelő eszközöket (ezt win alatt is ugyanúgy megteszed, és nem azt mondom, hogy linux alá minden ingyen legyen..... nem vagyok ilen only-free huszár) akkor szerintem legalább annyira jó, mint a windows-os megoldás (az én munkám soran a linux sokkal gyorsabb, stabilabb, ergo költséghatékonyabb volt, mint a win). Ezt a költséghatákonyságos marhaságot, még a microsoft kezdte terjeszteni néhány évvel ezelőtt, mert nem kell feltétlenül igazat mondani, elég ha olyat mondanak, ami anyagilag megéri. Azt aláírom, hogy sok multimádiás alkalmazás, lassabb, és nehézkesebb linux alatt, mint wondows alatt, de ezen felhasználási területe még csak most kezd igazán elindulni. Pl.: láttad már az az új Blender-t, és hozzá képest egy 1-évvel ezelőttit? Akkor hasonlíts össze fejlődés menyiségében hozzá bármely kerekedelmi stuffot ami 1 éva alatt ennyit fejlődött. De ettől függetlenül valóban hátrányban van. Valamint amit még szintén lemaradottnak látok, az a mobileszközök használata (itt a telefonokat pda-kat értem és nem a penndrive stb) Alig néhány százaléka kommunikál hibátlanul linuxxal a mobileszközöknek.

Hát nem tudom. Amit össze kellet szenvedni azzal, hogy megvenni a cd-ket, amin rajta van korongonként a termékkulcs 1001 papírt kitöltögetni aláírni, ilyen olyan szerződés róla, külön regisztrálni, ami vagy megy magy nem (többnyire nem). Szerintem ezen idő alatt 5 openofficet lefordítok, nemhogy egy vpn-t.

Az majdnem mindegy hogy hol. A verseny szféra nincs korlátokhoz kötve döntések terén, azt használnak amit akarnak. Szerintem meg pont az állami átállások amelyek a fontosabbak. Lassabbak, de fontosabbak, minthogy pl azt hallanám hogy a sony átáltt linuxra. Akkor mi lenne. Semmi. De ha egy állami szinten a linux jól működik, megelégedettek a felhasználói igen jó eséllyel bekerülhet pl az oktatásba, de nem csak mint 20-ad rangú alternatíva, hanem igen is mint komoly tananyag.

Legalább mostmár ismerünk egy olyan susztert, aki megmaradt a kaptafánál :)

Az ittenieknek is azzal kellene foglalkozniuk, amihez értenek. Jajj, hisz azzal is foglalkoznak...