11 000 számítógépet migrál Linux-ra a német külügyminisztérium

 ( trey | 2008. november 3., hétfő - 13:32 )

Korábban már volt róla szó, de most pontosabb adatok láttak napvilágot a migrációval kapcsolatban. Az Európai Bizottság nyílt forrással foglalkozó weboldalán arról olvashatunk, hogy a német külügyminisztérium 11 000 darab számítógépét migrálja Linux-ra és egyéb nyílt forrású szoftverekre.

Rolf Schuster, a madridi német nagykövetség egyik diplomatája (aki egyébként a német külügyminisztérium IT részlegének korábbi vezetője volt) szerint a nyílt forrású desktop gépeket sokkal olcsóbb karbantartani mint a proprietary szoftvereket futtató társaikat.

Schuster - aki a múlt hét kedden részt vett a malagai Open Source World konferencián - elmondta, hogy a többi minisztériumhoz képest drámaian sikerült csökkenteniük a karbantartásból származó kiadásaikat. Mint mondta, a külügyminisztérium sokkal messzebb és problémásabb helyeken üzemeltet desktop gépeket mint a többi minisztérium, de mégis csak 1 000 euró / gép körül költenek évente a desktop gépek karbantartására. Összehasonlításképpen ez az összeg más minisztériumoknál átlagban több mint 3 000 euró / gép / év.

A minisztérium a mai napig körülbelül 4 000 gép migrációjával végzett és a terveik szerint 2009-re fejezik be az átállást. Körülbelül a 230 nagykövetség és konzulátus fele állt át eddig Linux-ra és nyílt forrásra.

Az átállás nem problémamentes, mert például a fejlesztőik nem tudnak japánul és nem értik az ottani problémákat. De nem adják fel, fejlesztőt keresnek, aki a segítségükre tud lenni. A japán és a koreai nagykövetségek teljesen átálltak már, de van ahol már teljesen sikeres migrációt hajtottak végre. Ilyen például a madridi nagykövetség, amely már tavaly október óta kizárólag GNU/Linux-ot használ.

A részletek itt.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Ennek örömére a magyar külügyminisztérium pedig vásárol 11e dobozos Vista Ultimate-et.
---
/* No comment */
Ketchup elementál megidézése a sajt síkra

Ja, milyen szegények a németek, még Windowsra sincs pénzük. :-D

És csak véletlenül lettek az EU legerősebb gazdasága...


-- "Bízzál Istenben és tartsd szárazon a puskaport!" - Cromwell --
-- Sayusi Ando - http://sayusi.hu --

Ja, mert mindenen spórolnak, még a Windows licenceken is... :-D

A gazdagok nem véletlenül lettek gazdagok.
Úgy gondolom, hogy az nem spórolás, hogy készítenek tanulmányokat arról, hogy mi éri meg és mennyire. Nem is beszélve arról, hogy ha a SUSE-t választják, akkor valamilyen módon a saját kölyküket segítik. De mintha ez egy államnak érdeke is lenne, nem?


-- "Bízzál Istenben és tartsd szárazon a puskaport!" - Cromwell --
-- Sayusi Ando - http://sayusi.hu --

MO-n? Nem.

Jajj ez olyan végletes és igaz.

Sajnos igen.

--
"SzAM-7 -es, tudjátok amivel a Mirage-okat szokták lelőni" - Robi.

Ezek szerint másodjára se vetted észre a sor végén a smiley-t. :-)

Arra se volt pénzük, hogy beszálljanak a nekünk nyújtott IMF segélyalapba. :-D

van rá precedens, hogy néhol már látják az alagút végén a fényt.
mások, ugyanakkor inkább a "turn off that light!!!" -elvet vallják.

Magyarország esetében az a fény sajnos nem az alagút vége, hanem a mozdony.
--
unix -- több, mint kód. filozófia.
Life is feudal

Cseréljük le a Vista-kat 13. havi nyugdíjra.

Minek? Ahol van pénz 200 milliós kormanyszovivo.hu-ra ott meg se kottyan párszáz millió operációs rendszerre:)

Gondoltam hátha van még aki embertől született.

Ezt a parlamentben kéne előadnod. Már ha éppen van bent képvíselő és nem lógnak valahol. Vagy hát felőlem lóghatna mind.
--
unix -- több, mint kód. filozófia.
Life is feudal

valaki tudja, hogy milyen disztribúciót választottak?
--
Egyre több informatikusnak van nemi élete. Hígul a szakma...
Type cat /vmlinuz > /dev/audio to hear the Voice of God.
http://phoenix_art.extra.hu/

Egyre gyakoribbak az ilyen események, a nem megélhetési politikusok által vezetett országokban, ez legalább élezi a versenyhejzetet, és nem lehet annyira szemetet gyártani zárt kódon. Egyébként témától függetlenül mindíg is meg akartam tanulni németül. Sokkal szimpatikusabb nyelv mint az angol (szerintem ott körüli bonyolultságú mint a magyar, és ezért tetszik sokkal több benne a logika).

Igen ezt tudom, csak nagyon régen elvált a 2 nyelv. Indogermán nyelvcsalád. Csak az a baj hogy kutatói páján vagy 20* praktikusabb az angol. Ez van :(.

Te direkt írsz pontos j-t az ly helyett? Második alkalom két hozzászólásban, félek hogy hátha szándékos, remélem nem terjed el mert az én szememnek nagyon csúnya.
---
;-(

En nemet utan tanultam az angolt. Es most itt UK-ban a mindennapokban hasznalva mindig megvan a felismeresem, hogy az angol az egyik legbetegebb, es nem logikus, nehez nyelv. Attol meg kell tudni. Ez ilyen. :(

Na ja egyre gyakoribb az olyan eset, hogy ott, ahol a koltseg hatekonysag nem szamit, ott valtanak linuxra.

Ezt kifejtenéd részletesebben?

Ez marhaság. Egy linux ha megfelelően választod meg a céljaidnak mefelelő eszközöket (ezt win alatt is ugyanúgy megteszed, és nem azt mondom, hogy linux alá minden ingyen legyen..... nem vagyok ilen only-free huszár) akkor szerintem legalább annyira jó, mint a windows-os megoldás (az én munkám soran a linux sokkal gyorsabb, stabilabb, ergo költséghatékonyabb volt, mint a win). Ezt a költséghatákonyságos marhaságot, még a microsoft kezdte terjeszteni néhány évvel ezelőtt, mert nem kell feltétlenül igazat mondani, elég ha olyat mondanak, ami anyagilag megéri. Azt aláírom, hogy sok multimádiás alkalmazás, lassabb, és nehézkesebb linux alatt, mint wondows alatt, de ezen felhasználási területe még csak most kezd igazán elindulni. Pl.: láttad már az az új Blender-t, és hozzá képest egy 1-évvel ezelőttit? Akkor hasonlíts össze fejlődés menyiségében hozzá bármely kerekedelmi stuffot ami 1 éva alatt ennyit fejlődött. De ettől függetlenül valóban hátrányban van. Valamint amit még szintén lemaradottnak látok, az a mobileszközök használata (itt a telefonokat pda-kat értem és nem a penndrive stb) Alig néhány százaléka kommunikál hibátlanul linuxxal a mobileszközöknek.

Itt, a HUP-on is sokkal tobb az olyan hir, ami kozigazgatasi, allami teruleten torteno atallasrol szol, mint a verseny szferabol jovo, hasonlo temaju hir. Ennek szvsz nincsen jo uzenete.

A versenyszférában már lehet, hogy alapból Linuxot használnak, ahol csak lehetséges. ;-)

Ahol jut idő kernelt vagy vpn klienst forgatni, az nem a versenyszféra.

Minek forgatni? Apt-get install ... :-)

Az esetek nagyrészében megfelel.

Hát nem tudom. Amit össze kellet szenvedni azzal, hogy megvenni a cd-ket, amin rajta van korongonként a termékkulcs 1001 papírt kitöltögetni aláírni, ilyen olyan szerződés róla, külön regisztrálni, ami vagy megy magy nem (többnyire nem). Szerintem ezen idő alatt 5 openofficet lefordítok, nemhogy egy vpn-t.

Az majdnem mindegy hogy hol. A verseny szféra nincs korlátokhoz kötve döntések terén, azt használnak amit akarnak. Szerintem meg pont az állami átállások amelyek a fontosabbak. Lassabbak, de fontosabbak, minthogy pl azt hallanám hogy a sony átáltt linuxra. Akkor mi lenne. Semmi. De ha egy állami szinten a linux jól működik, megelégedettek a felhasználói igen jó eséllyel bekerülhet pl az oktatásba, de nem csak mint 20-ad rangú alternatíva, hanem igen is mint komoly tananyag.

-1 flamebait

- Use the Source Luke ! -

valakinek a valakije foss supporttal szeretne szakítani

Legalább mostmár ismerünk egy olyan susztert, aki megmaradt a kaptafánál :)

Az ittenieknek is azzal kellene foglalkozniuk, amihez értenek. Jajj, hisz azzal is foglalkoznak...