TCH blogja

Tar archívum létrehozása browserben

Kiadtam a JS alapú Tar archívum készítőmet; ha valaki kliensoldalon akar Tar archívumokat létrehozni és letölteni a felhasználóihoz az viheti.
A használatához szükséges a JavaScript toolboxom.

Caveat: UStar formátum, csak 255 byte hosszú elérési utak lehetségesek és a symlinking nincs támogatva. Opcionálisan GZip tömörítés is van, de ahhoz olyan browser kell, ami támogatja a CompressionStream API-t. (Az alap - GZip mentes - verzió még nagyon régi browserekben is megy.)

YTFE 1.17.2

Egy ideje egyes videók 403-at kezdtek el visszadobálni lejátszáskor és letöltéskor is, mert a YT-n átírták a linkprotector ciphert. (Érdekes módon csak egyes videókat (zenei videókat?) érint a dolog, más videók továbbra is működnek; vagyis kétféle ciphert tolnak már rá a linkek aláírására + a throttle signature ciphert mindenre is.)

YTFE 1.17.1

Update: A trutymócipher eddig az üres signature-ökre (ami pl. az EDL videóknál van) üreset adott vissza, nem kellett vele foglalkozni, most viszont valamiért már egy 'N' betűt büfög fel, amivel az EDL-es URL-eket (lévén az egy local file) kinyírta. Fixáltam.

Mivel a kugli megint megörvendeztetett a trutymócipherével, így a javítás mellett akkor már beleraktam azt a két feature-t is, ami nem volt egy akkora munka (csak egy délután, meg egy délelőtt), csak eddig nem volt érkezésem hozzá.

dzsuvaszkript vs. villanyszámla isoraz

A múltkori ezen élcelődő blogposztom alatt természetesen felsorakozott a teljes webkettő fanclub, de fantazmagórikus bagatellizáción és nonszensz terelésen kívül nem sokat láttunk tőlünk, csak a mutogatással kombinált WORKSFORME-t, hogy nem a JS eszik sokat, hanem az én gépem, mert bezzeg az ő 20W-os ARM-alapú mobiljuk/WhateverPi-jük/akármicsodájuk csak 20-30%-kal/10-20W-al eszik többet...csak épp azt nem vették figyelembe, hogy még ha mindenkinek is így lenne (ami nem így van), az még mindig sokmilliárd eszközször 10-20W, óránként.

Mindenesetre belefutottam egy cikkbe, ami ezt boncolgatja, van benne egy raklap link, tudományos kutatásokra, analízisekre, könyvekre, mérő-site-okra...(amibe kíváncsiságból bedobtam a hupot is.)
Jó szórakozást: https://css-tricks.com/thinking-about-power-usage-and-websites/

[CT] dzsuvaszkript vs. villanyszámla

Most, hogy ilyen olcsó lesz a villany, nagyon sokan fogják megérezni a bőrükön a webkettes oldalak dzsuvaszkripttel telibevertségét, ahogy a ventilátorok üvöltenek a gépeikben, ahogy az akkuk merülnek a telefonjaikban, mert egy üres laphoz is többtíz MB-nyi JS "keretrendszer" "kell".

Vajon csak az emberi ostobaság fizetődik ki végül, vagy direktvót?

Összecsukható kommentek a hupon

Ezt ugyan 2019-ben írtam még meg, egy évvel később nevergone azt ígérte, hogy majd megnézi, de úgy látszik elfelejtette, vagy nem kellett neki. Mindenesetre, most egy kicsit optimalizáltam, meg finomítottam a dolgon, úgyhogy közzéteszem. Elég hasznos tud lenni, ha valaki beböffentett a topikodba egy offtopik kommentet, ami alatt keletkezett egy hatszáz kommentes flametenger, amin amúgy lehet kilométer hosszan átgörgetni, így meg klikk és close.

Használat: ez a micsoda hozzáad két gombot az összes kommenthez. Az egyik a close tree, ami minden kommentet eltüntet, ami ahhoz a kommenthez tartozik (rekurzívan, tehát teljes összecsukás), a másik pedig a close children, ami ugyanezt teszi ennek a kommentnek a közvetlen "gyerekeivel", azaz a komment alatt csak az első "szinten" lévő - közvetlen "gyerek" - kommentek fognak látszani. Mindkét gomb toggle-ös, azaz close/open.
Aki akarja, berakja custom JS-be és window.onload()-ból meghívatja a closeupable_hup() függvényt. Csak classic Operában teszteltem (update: krómban is), de elvileg, ha ott megy, akkor az újabbakban is mennie kéne...ajándék nyihaha, nyet kukucska protkó. Report bugz, if occurz.

MakePass v2.0.0 && PassHandler v1.0.0

Pár évvel ezelőtt írtam egy jelszógenerátort, ami egy bemeneti stringből (pl. 'username@domain') tudott generálni egy jó hosszú és kacifántos jelszót (egész pontosan egy Base64-kódolt SHA-1 hash-et csinált a bemenetből). Akkor volt, aki nehezményezte, hogy a cucc nem képes tárolni sem userneveket, sem adott jelszavakat, dehát ezen nincs mit csodálkozni, mert ez egy jelszógenerátor, nem jelszótár. Viszont, volt javaslat arra, hogy mire is alapulhatna egy olyan utility, ami tudná ezt. Ez pedig a dmenu.

YTFE 1.15.0

Ebben a release-ben azt csináltam meg, amiért már többen is reklamáltak, hogy nem lehet nagyítani a felületet. Ugyan a HiDPI-awareness már az 1.5.0 óta megvan benne, de ahhoz HiDPI is kellett, szóval nem volt jó mindenkinek...
Azonfelül ma délután egyszer csak megállt működni a cucc, mert volt egy bug a trutymócipher keresőjében, a kugli meg most pont dobott egy olyan tömböt a playerben, ami leakasztotta (az a vicc, hogy nemsokára, amikor megint változik a tömb, valószínűleg megint életre fog kelni az 1.12.5-ig visszamenőleg az összes verzió).
Még hátra volt kb. fél napnyi munka a nagyítóval, azt még gyorsan megcsináltam és kiadtam. Ugyan szerettem volna még egy kicsit tesztelni, de ez miatt a marhaság miatt muszáj volt kiadni. Szóval nem tudom, hogy minden klappol-e, ha bugok lesznek, majd javítom őket, így hajnali kettőkor amúgy sem vállalok garanciát semmire...