TCH blogja

Youtube tartalmak közvetlen linkjének visszafejtése

A youtube minden egyes a videóknál elérhető formátumhoz (AKA. minőség) egy-egy stream URL-t rendel, azonban az URL-ek egy részét - nem jöttem rá, hogy milyen kritériumok alapján - egy titkosított aláírás átadáshoz köti. Ahhoz, hogy a valódi aláírást megkapjuk, azt vissza kell fejteni.

Ungoogled Chromium 73.0 GTK2-vel Devuan 2/Debian 9 alá

Update 2021.01.18.: Sikerült kidebuggolni, hogy a default flag-ekkel miért eredményezett crashelő binárist: az is_official_build változót kellett csak hamisra állítani. (Azaz a hivatalos gúgel build, hivatalosan is összeomlik, lol.) Cseréltem a scriptet.

Összeraktam erre a célra egy scriptet, ami - a Chromium-nak szükséges függőségek összeszedegetését leszámítva (azt úgyis csak egyszer kell) - A-tól Z-ig mindent megcsinál, amit kell. (Debian alapú disztrók alá ugyan adnak a Chromium forrásában egy install-build-deps.sh scriptet, de ez egy csomó szemetet is felhányna a rendszerre (pl. GTK3-mal nyit; nálam pinnelve van, fel sem tudja rakni -> elszáll), viszont kipuskázni jó lesz talán; nekem nem kellett, mert a libopenjp2 kivételével minden fel volt már rakva...)
Erre a tweakelgetésre egyébként csak Devuan 2/Debian 9 esetén van szükség, a Debian 10 (és vele a Devuan 3) elméletileg rendesen supportálva van, egyedül a GTK2-es patchet kell a 9-es patchset-ből kivenni. Viszont GTK2-es patch-et nem találtam újabb Chromiumhoz.

Amint látni lehet, egyetlen opcionális argumentuma van, ha bármit megadunk neki, akkor ki is takarít maga után, ha nem, akkor nem bántja a forrásokat.
Köszönet a segítségért az ebben a github topicban és az ebben a hup topicban segédlábat nyújtó kollégáknak, kiemelten wchen342-nek és x-daemon-nak.

Youtube Frontend 1.2.1

Szerencsére kiderült az OpenBSD alatti signalos crash kapcsán, hogy a socket errorral ellentétben ez nem a FreePascal hibája, hanem a programé volt, úgyhogy kijavítottam, viszont mivel maga a változtatás a többi rendszert is érintette, így azokból is felraktam az új verziót, de ha valaki nem tapasztalta hibát (ahogyan én sem), annak mindegy, mert más változtatás nem került bele.

BBCode interpreter

Publikáltam a BBCode interpreteremet, amit az oscompon és a BGAFC-n használok. Definíciós tömbökkel dolgozik, elméletileg bármilyen BBCode fajtát meg tud enni - bár láttam már olyan BBCode-ot, ahol két attribútumot gányoltak bele az argumentumba, olyat speciel nem tud.
Public Domain, aki akarja, viheti. PHP 5.3 kell neki minimum a regexek lambdái miatt. Manual a csomagban.

Letölthető itt. Bugreportokat, vagy bármilyen észrevételt lehet ide a topicba, vagy a manualban található emailcímre, ill. URL-ekre.

Extract Encoded URL From Redirect Link

Egyre több weboldal/webszolgáltatás szórakozik azzal, hogy a rajta lévő linkeket elkódolja és belerakja egy redirecter linkbe, hogy lássa, hogy kik kattintanak rá. Amíg csak egy-egy ilyen linket akar kinyitni az ember, addig nem akkora nyűg kimásolni, megkeresni benne a valódi linket, kiszedni belőle, majd valami online URL decoderbe behajítani, de amikor sok link van, akkor már nagyon kényelmetlenné válik.

SIDPlay2 frontend 1.4.0

Ugyan ezt már valószínűleg senki nem használja rajtam kívül, de itt is felgyűlt pár változtatás, amit még ki akartam adni. Itt ugyan nem volt indokolt megvárni a FreePascal 3.2-őt, de úgy voltam vele, hogy akkor már egyszerre a YTFE-vel; nekem úgyis itt volt localban az új verzió, más meg még nem szólt, hogy használja. :P

Youtube frontend 1.0.1

* Frissítve 1.0.1-re, részletek a poszt végén.

Nem tudom, hogy hányan használják rajtam kívül, de mindenesetre most, hogy a FreePascal 3.2 - több, mint egy év késés után - kb. két hete végre megérkezett és ma végre a hozzávaló Lazarust (2.0.10) is kiadták, így eljött az idő, hogy végre én is kiadjam az újabb verziót (a YT JSON-osítása miatt amúgy is muszáj volt már).

VICE 3.2 / FFMPEG 4.x

Ha valaki szeretné a VICE 3.2 emulátort külső (értsd: a rendszerben lévő) FFMPEG-gel (--enable-external-ffmpeg) használni, de az ffmpegdrv.c nem fordul le, mert az FFMPEG 3 és 4 között van pár makró, aminek megváltozott a neve, akkor itt egy patch (http://oscomp.hu/depot/ffmpegdrv.diff), amivel már FFMPEG 4.x alatt is fordulni fog.