TCH blogja

Extract Encoded URL From Redirect Link

Egyre több weboldal/webszolgáltatás szórakozik azzal, hogy a rajta lévő linkeket elkódolja és belerakja egy redirecter linkbe, hogy lássa, hogy kik kattintanak rá. Amíg csak egy-egy ilyen linket akar kinyitni az ember, addig nem akkora nyűg kimásolni, megkeresni benne a valódi linket, kiszedni belőle, majd valami online URL decoderbe behajítani, de amikor sok link van, akkor már nagyon kényelmetlenné válik.

SIDPlay2 frontend 1.4.0

Ugyan ezt már valószínűleg senki nem használja rajtam kívül, de itt is felgyűlt pár változtatás, amit még ki akartam adni. Itt ugyan nem volt indokolt megvárni a FreePascal 3.2-őt, de úgy voltam vele, hogy akkor már egyszerre a YTFE-vel; nekem úgyis itt volt localban az új verzió, más meg még nem szólt, hogy használja. :P

Youtube frontend 1.0.1

* Frissítve 1.0.1-re, részletek a poszt végén.

Nem tudom, hogy hányan használják rajtam kívül, de mindenesetre most, hogy a FreePascal 3.2 - több, mint egy év késés után - kb. két hete végre megérkezett és ma végre a hozzávaló Lazarust (2.0.10) is kiadták, így eljött az idő, hogy végre én is kiadjam az újabb verziót (a YT JSON-osítása miatt amúgy is muszáj volt már).

VICE 3.2 / FFMPEG 4.x

Ha valaki szeretné a VICE 3.2 emulátort külső (értsd: a rendszerben lévő) FFMPEG-gel (--enable-external-ffmpeg) használni, de az ffmpegdrv.c nem fordul le, mert az FFMPEG 3 és 4 között van pár makró, aminek megváltozott a neve, akkor itt egy patch (http://oscomp.hu/depot/ffmpegdrv.diff), amivel már FFMPEG 4.x alatt is fordulni fog.

Egyszerűen kezelhető, tárolás nélküli "erős" jelszó kezelő (generátor)

Ma agyaltam egy kicsit ezen a témakörön (agy nélkül elég nehezen ment), hogy hogyan lehetne kivitelezni a következőket: hotkey-re berántja a clipboardon lévő stringet, vagy opcionálisan bekér egy stringet és csinál belőle egy "erős" jelszót (azaz, amit kérni szoktak általában a site-okon, hogy legyen hosszú, meg legyen benne kisbetű, nagybetű, szám meg írásjel (persze, correct horse battery staple, hogyne...túrót.).

SIDPlay2 frontend 1.3.0

Ugyan nem terveztem, hogy belenyúlok még a programba, de mikor leszedtem a legújabb HVSC update-et, akkor láttam, hogy a régi Songlengths.txt-t és vele együtt a régi MD5 hash generátor algoritmust is eldobták, innentől Songlengths.md5 van és az MD5 hash-t a SID teljes tartalma alapján kell legenerálni. Úgyhogy gyorsan megcsináltam, hogy az új feltételeknek (és hash-eknek) megfelelően is tudjon keresni a saját DB-jében a program.

Youtube frontend beta5

Mivel a múltkor befutott a sokadik jelentés is arról, hogy a beépített FP SSL nem bír felcsatlakozni a tecsőre és mivel a FreePascal 3.2 még mindig nem jött ki, így jobb híján megcsináltam, hogy külsős tool-lal (curl, fetch, wget, vagy amit a júzer akar) is tudja letölteni a HTML-t és a képeket a tyúktúbról. Kapott egy új mezőt a beállítás ennek a tool-nak a parancsorára és egy checkbox-ot, hogy ki/be lehessen kapcsolni.

UNIX daemon kit és tutorial, C-ben és Pascalban

Nem tudom hány embernek és mennyire lesz ez hasznos, de gondoltam írok egy tutorialt arról, hogy hogyan kell összerakni egy UNIX daemont, meg adok hozzá egy kitet is, hátha jól jön valakinek...

Azt feltételezem mindenki tudja, hogy mi a daemon, de azt, hogy ez a gyakorlatban - értsd: programozás szempontjából - hogyan is működik, azt már lehet, hogy kevesebben. Nos, a daemonok kutyaközönséges process-ek, amiket közvetlenül az init futtat, terminálkapcsolat - alapesetben - nincs, a user a különféle signalokon keresztül adhat parancsot nekik. (Legalábbis általában, természetesen lehet egyéb megközelítéssel is, de így szokták.)
Ezt kétféleképpen lehet elérni: vagy tényleg az init indítja el őket, vagy indításkor a process a fork() meghívásával készít egy másodpéldányt magából, majd kiszáll, így az init megörökli az elárvult másodpéldányt.

Ezen felül persze még pár dolgot meg kell csinálni, amiken most szisztematikusan végig fogunk menni. Kétféle kóddal illusztrálom a folyamatot, egy C-ben és egy Pascalban írttal - bár nem hiszem, hogy túl sokan mérgeznék itt magukat Pascallal rajtam kívül, de ha mégis, hát kutyaharapást macskával... A C-s példákhoz írom az include-okat is, a Pascal-os példákban egyelőre csak a "baseunix" unit kell, hogy benne legyen az uses-ben.

Portable bináris függőségeit tartalmazó csomagok

Adott egy futtatható bináris, amit nem csomagkezelőből telepítettünk. Nem akar elindulni a hiányzó függőségek miatt, de mivel nem csomagból van így a szükséges csomagokat max. úgy lehet összeszedni, hogy objdump-pal kiolvassuk a libeket, aztán egyesével megnézetjük a csomagkezelővel, hogy melyik csomag tartalmazza azt. Ezt én most automatizáltam magamnak (Debian-ra), akinek kell viheti, átírhatja másik csomagkezelőre, mittudomén...