TCH blogja

Egyszerűen kezelhető, tárolás nélküli "erős" jelszó kezelő (generátor)

 ( TCH | 2019. augusztus 8., csütörtök - 0:40 )

Ma agyaltam egy kicsit ezen a témakörön (agy nélkül elég nehezen ment), hogy hogyan lehetne kivitelezni a következőket: hotkey-re berántja a clipboardon lévő stringet, vagy opcionálisan bekér egy stringet és csinál belőle egy "erős" jelszót (azaz, amit kérni szoktak általában a site-okon, hogy legyen hosszú, meg legyen benne kisbetű, nagybetű, szám meg írásjel (persze, correct horse battery staple, hogyne...túrót.).

SIDPlay2 frontend 1.3.0

 ( TCH | 2019. augusztus 4., vasárnap - 19:28 )

Ugyan nem terveztem, hogy belenyúlok még a programba, de mikor leszedtem a legújabb HVSC update-et, akkor láttam, hogy a régi Songlengths.txt-t és vele együtt a régi MD5 hash generátor algoritmust is eldobták, innentől Songlengths.md5 van és az MD5 hash-t a SID teljes tartalma alapján kell legenerálni. Úgyhogy gyorsan megcsináltam, hogy az új feltételeknek (és hash-eknek) megfelelően is tudjon keresni a saját DB-jében a program.

Youtube frontend beta5

 ( TCH | 2019. augusztus 4., vasárnap - 11:45 )

Mivel a múltkor befutott a sokadik jelentés is arról, hogy a beépített FP SSL nem bír felcsatlakozni a tecsőre és mivel a FreePascal 3.2 még mindig nem jött ki, így jobb híján megcsináltam, hogy külsős tool-lal (curl, fetch, wget, vagy amit a júzer akar) is tudja letölteni a HTML-t és a képeket a tyúktúbról. Kapott egy új mezőt a beállítás ennek a tool-nak a parancsorára és egy checkbox-ot, hogy ki/be lehessen kapcsolni.

Youtube frontend beta4

 ( TCH | 2019. július 28., vasárnap - 23:10 )

Még mindig nem tudom, hogy hányan használják rajtam kívül (itt kb. öt ember (se), meg egy másik "fórumon" három (se)), de azért itt van egy újabb rilíz.

UNIX daemon kit és tutorial, C-ben és Pascalban

 ( TCH | 2019. június 10., hétfő - 21:00 )

Nem tudom hány embernek és mennyire lesz ez hasznos, de gondoltam írok egy tutorialt arról, hogy hogyan kell összerakni egy UNIX daemont, meg adok hozzá egy kitet is, hátha jól jön valakinek...

Azt feltételezem mindenki tudja, hogy mi a daemon, de azt, hogy ez a gyakorlatban - értsd: programozás szempontjából - hogyan is működik, azt már lehet, hogy kevesebben. Nos, a daemonok kutyaközönséges process-ek, amiket közvetlenül az init futtat, terminálkapcsolat - alapesetben - nincs, a user a különféle signalokon keresztül adhat parancsot nekik. (Legalábbis általában, természetesen lehet egyéb megközelítéssel is, de így szokták.)
Ezt kétféleképpen lehet elérni: vagy tényleg az init indítja el őket, vagy indításkor a process a fork() meghívásával készít egy másodpéldányt magából, majd kiszáll, így az init megörökli az elárvult másodpéldányt.

Ezen felül persze még pár dolgot meg kell csinálni, amiken most szisztematikusan végig fogunk menni. Kétféle kóddal illusztrálom a folyamatot, egy C-ben és egy Pascalban írttal - bár nem hiszem, hogy túl sokan mérgeznék itt magukat Pascallal rajtam kívül, de ha mégis, hát kutyaharapást macskával... A C-s példákhoz írom az include-okat is, a Pascal-os példákban egyelőre csak a "baseunix" unit kell, hogy benne legyen az uses-ben.

Youtube frontend beta3

 ( TCH | 2019. május 5., vasárnap - 19:41 )

Nem tudom, hogy hányan használják (emlékeim szerint kevesebb, mint öt ember), de azért jelentem, hogy megint kiadtam ebből a micsodából egy eresztést. (Előző részek: #1, #2)

Youtube frontend beta2

 ( TCH | 2019. február 24., vasárnap - 17:13 )

Jegesmedvementes kelkáposztafőzeléket mindenkinek.

Mivel a múltkor publikált frontendem iránt volt (némi) érdeklődés, így megcsinálgattam, ami javaslat érkezett, meg fixáltam egy scrollbarral kapcsolatos glitchet.

SIDPlay2 frontend v1.2.0

 ( TCH | 2019. február 2., szombat - 15:19 )

Közben ebből is kiadtam egy új verziót, a következő változtatásokkal:

Youtube frontend

 ( TCH | 2019. január 27., vasárnap - 23:18 )

Lehet szidni a Flash-t (van is miért), de amióta a youtube végleg dobta, azóta - legalábbis számomra - tökéletesen használhatatlanná vált.

libfprint bajok (meg egy patch)

 ( TCH | 2018. november 6., kedd - 16:16 )

A cégnél most szeretnénk foglalkozni egy kicsit az ujjlenyomat alapú azonosítással mind windows, mind Linux alatt. A kiválasztott olvasó a DigitalPersona U.are.U 4500.

30 éves az ÉkSzer...

 ( TCH | 2018. június 7., csütörtök - 18:48 )

...és most már nyílt forrású is.

Betöltöttem a 20-at...

 ( TCH | 2018. április 17., kedd - 11:10 )

Portable bináris függőségeit tartalmazó csomagok

 ( TCH | 2018. január 15., hétfő - 20:14 )

Adott egy futtatható bináris, amit nem csomagkezelőből telepítettünk. Nem akar elindulni a hiányzó függőségek miatt, de mivel nem csomagból van így a szükséges csomagokat max. úgy lehet összeszedni, hogy objdump-pal kiolvassuk a libeket, aztán egyesével megnézetjük a csomagkezelővel, hogy melyik csomag tartalmazza azt. Ezt én most automatizáltam magamnak (Debian-ra), akinek kell viheti, átírhatja másik csomagkezelőre, mittudomén...

win10 wtf

 ( TCH | 2018. január 9., kedd - 20:01 )

Az egyik gépünkön ma felugrott egy elég érdekes ablak:

Két retek számtech vicc

 ( TCH | 2017. június 12., hétfő - 14:34 )

Kitaláltam két borzasztó számteches viccet.

SIDPlayer frontend

 ( TCH | 2017. június 3., szombat - 15:35 )

Gondoltam bedobom a SIDPlay2/SIDPlayFP frontendem most frissült v1.1.1-es verzióját, hátha hallgat itt valaki C64 tune-okat.

LPT-s 1541 emulátor

 ( TCH | 2017. május 20., szombat - 18:42 )

Elkészült az LPT-s 1541 emulátor, amin balagesszel már jóideje dolgozunk. A program az 1541-es emulációjának 100%-os pontosságára törekszik, nem IEC command emu, hanem ténylegesen emulálva van benne a 6502, a 6522-esek, a lemezvezérlés/mozgás és a soros kommunikáció.