uid_16313 blogja

Windows 11 22H2

Eljött az az idö is, amikor csak Microsoft fiók birtokában lehet Windows-t telepíteni. A Windows 11 22H2 már tudja ezt a "fejlesztést". Korábban létezett még egy kiskapu, a "korlátozott telepítés", ami nevével ellentétben pont nem az volt szerintem, de minden csak nézöpont kérdése. Viszont most már PIN-kódot is meg kell adni, majd miután létrejön a fiók - ha még nincs - közli a rendszer, hogy a vezérlöpult/fiókbeállítások alatt át lehet állítani helyi fiókra is a rendszert, ha szeretnénk. Átállításkor kéri a PIN-kódot, amit nekem nem fogadott el - amit az elöbb megadtam, milyen véletlen már ez is :) Edge indítás után millió kémkérdés, hogy mit hogy szeretnénk, hogy lopjon adatokat a rendszer... ezen a ponton jött is már a "format c: /u"

Mindig van lejjebb, és a Microsoft ezt be is bizonyítja.

default windows 10 internet browser

Ezért már lehetne pereskedni is. Be van állítva alapértelmezésnek a Vivaldi. Login screen-en bedob szebbnél-szebb képeket, némi leírással. Ott egy link. Linkre kattintva bejelentkezik, majd az edge-ben megnyitja a linket úgy, hogy azzal kezdi, be akarod állítani-e alapértelmezett böngészőnek?

Intel NUC6CAYH

Lecseréltem több mint 10 éves laptopomat, ami még mindig működik, de az egyik zsanér kihalása és házi megjavítása után a másik is kipusztult, amivel már nincs kedvem szórakozni. Ezen kívül, sosem hordoztam.
Az új gépem Intel NUC6CAYH, 2x4GB DDR3L 1866 MHz RAM, 240 GB SSD.
Debian szépen felkúszott rá, semmi gond. Az eddigi i3-2348m CPU-val szemben 28W TDP, ez 10W TDP. Teljesítményben hol jobb, hol rosszabb. Mivel csak netezek, zenét hallgatok, esetleg film, erre ez is bőven elég. Ja, és a 14"-os gagyi kijelző helyett most egy IPS-es 24"-os monitort fogok nézni. Ég és föld.

3 év gari mindenre.
Még sosem volt ilyen gyors mini pc-m, Celeron J3455 CPU-val.

Opel Astra F 1994 1.6i benzin 71LE

Sziasztok!

Autószerelésben jártas emberek tapasztalataira lennék kíváncsi.

A címben leírt kocsim -26 éves- egyik napról a másikra nem indul, álló helyzetben adta meg magát.

A jelenség az volt, hogy indítás után beröffent, aztán lefulladt, és egyre kevésbé röffent be, de mindig újra és újra lefulladt.

Most már kb. el sem indul.

Gyújtásnál nincs AC pumpa hang, de szerintem ennél a kocsinál ez természetes - az injektor "megszólal", indítózás után hallani az AC-t, ahogy leáll. A benzin egyértelműen eljut a porlasztóig. Egyébként AC pumpa + relé, benzinszűrő cserélve.

Injektor is cserélve egy bontósra, eredmény semmi. Injektorcsere előtt nem jött a benya, az injektorig jutott, de tovább nem.

Ma végignézve a gyertyákat, nem kapnak gyújtást. A trafó bemeneti oldalán ott van a 12V. Néha kiég 1-2 gyertya, de utána megint nem, és a motor meg sem nyekken. Az indítómotor, akksi jók.

Most ott tartok, hogy kerítek trafót, gyújtásmodult meg vezérlést, és egymás után cserélem majd őket.

Nagyon remélem, hogy nem valami alattomos kábelszakadás van, vagy ilyesmi.

Találkozott már valaki hasonlóval?

Motorkód X16SZ, hibajel nincs, a 12-est kódot mutatja ismételgetve.

mosogatógép mint a kapitalizmus csúcsa

Nos, új ház, új konyha, konyhába mosogatógép, mert "az kell".

Nyilván vannak az eszköznek elönyei is, ugyanúgy kb. mint a napelemnek, viszont 1 év együttélés után az alábbi tényekkel szembesül az ember, ami megkérdöjelezi az egész létjogosultságát:

- víztakarékos állítólag a kézi mosogatással összehasonlítva, viszont a használati utasítás egyértelmüen jelzi, ha nagyobb ételdarabok vannak a tányérokon, azokat öblítsük le a mosogatógépbe rakás elött, ez pedig plusz vízfelhasználás

- fertötlenít, ez tény, 65 fok fölé melegíti a vizet, stb... ehhez villamos energiát használ, nyilván ez plusz költség a vizfelhasználáson felül, viszont évszázadok óta él és virul az emberiség fertötlenítés nélkül is, hagyományos mosogatással, szóval ez amolyan marketing bullshit bingo kategória

- mosóprogramok: a legrövidebb is 1 órás, az ECO lehet 4 órás is. Mi a francnak? Kézi mosogatással kb. 15 perc alatt sokkal több eszköz elmosható, mint ami egy ilyen gépbe egyszerre rakható

- költséges. Kell só, tabletta, öblítö, ez mind ezres tétel, illetve takarítási program futtatásához speciális tisztítószer, átlag 2 havonta. Olyan ez, mint a környezetbarát energia. Veszel sok millióért napelemet, stb. a villanyszámlán spórolsz pár ezret, kiszámolod, hogy a megtérülés min. 10 év, de lehet 20 is, miközben az inverter min. 1x tönkremegy, kapásból plusz költség, nomeg a panelek is cserélhetök. A vége az, hogy többet költesz az egészre, mintha nem lenne.

 

No. Használom néha, amíg müködik, akkor jó, amikor vendégsereg van, és utána az embernek nincs energiája mosogatni. Bár ilyenkor a gép feltöltése is idöigényes. Ha majd egyszer elromlik, és költeni kellene rá, akkor kidobom, és polcokat rakok a helyére.

Laptopvásárlás elött

Sziasztok!

 

Szeretnék egy új laptopot minden extra nélkül, ami kiváltaná a már több, mint 10 éves jelenlegit.

Keret 150 ezer bruttó.

Ami kellene: matt full HD kijelzö, nem gagyi lehetöség szerint, min. 4 GB RAM, ha 8 annál jobb, de nem ezen fog múlni, sima HDD minél olcsóbb, mert SSD-vel cserélem kapásból (már megvan), processzor vagy passzív hütéssel, nem túlmelegedö, és akkor kompromisszum - de csöndes, vagy valami i3 esetleg i5 ha belefér, és akkor zajosabb, de gyorsabb.

Linux támogassa 100%-ban.

Legyen rá 2 vagy akár 3 év gari, háztól házig lehetöség szerint.

Kb. ennyi

Köszi a javaslatokat!

lopás büntetlenül

Feltörték az autómat pár hónapja, ellopták a fejegységet, brutálisan levágva azt. A hülyegyerek szépen is simán kiszedhette volna, ha kicsit is ért hozzá, vagy szól, és odaadom neki, mert még az is jobb. A rendörség az akció során elkövetett anyagi károkozás mértékét kemény 5 ezer forintban állapította meg, ami még a zsugorcsövekre sem elég, nemhogy egy autóvillamossági szaki munkadíjára.

A rendörség megállapította "szakszerüen", hogy az okozott kár mindenestöl 50 ezer forint alatti, így büncselekmény hiányában az eljárást megszüntetik.

Mit kap a büdös tolvaj? Dícséretet? Csokit? Mert büntetést, azt nem.

Ha én nem állok meg véletlenül egy stop táblánál, akkor a nyakamba akasztják egyböl a csekket.

Milyen elbaszott egy ország ez, ahol nyugodtan lehet bünözni???

u.i.: még mielött azzal jönne "valaki", hogy mekkora putri környéken lakom, jelzem, hogy 2004 tavaszán Györben, Adyvárosban a panelek között szerelték le reggelre mind a 4 nyárigumimat alufelnistöl. Ott még az elkövetöt sem tudták elkapni, hogy a felesleges, bohóckodós adminisztrációt sem kellett megcsinálniuk.

TEK kell, hogy védje a

politikusokat, meg csomóan, akik sétálgatnak egy senkiföldje kerítés mellett, csak mert az kell.

Senki ne higyje, hogy majd a rendörség megvédi, meg eljár érdemben az ügyében, mert egy tragikomédia az egész, ami itthon megy ezen a szinten is. A rendörörs meg olyan volt, mintha a Derrick egyik részének forgatási szünetében jártam volna, ld. 70-es évek.

Ja, a jegyzökönyvben még a rendszámom sem tudták helyesen leírni.

Kérdem én, mennyi pénzébe kerül ez egy magyar adófizetö polgárnak, hogy emberek teljesen felesleges látszatmunkát végezhessenek?

Gondolatok a koronavírus kapcsán

Nos, bekövetkezett, következik az, amit talán sokat prognosztizáltak, "vészjósoltak" már régóta, de valahogy senki sem tudta azt elképzelni, hogy egyszer valóban megtörténik.

Most mindenre fény derül...

Megmutatkozik, hogy milyenek egy állam polgárai, kormánya, gazdasági helyzete.

Vegyük sorba, mert ez a három szorosan összetartozik, kis hazánkra fókuszálva:

- Az állam polgárai felelötlenek. Nem vigyáznak sem magukra, sem egymásra. "Nincs itt semmi látnivaló", "azt csinálok amit akarok", "szarok az egészre", "nem mondja meg nekem senki mit csináljak", stb... stb...
Ne is csodálkozzunk: 40 év kommunista agymosás, majd még pár évtized posztkommunista agymosás után valahol ez természetes. Olyan országokban, ahol konkrétan megszünt a nevelés, ott neveletlenek az emberek.

- A kormány: nézzük meg Angela Merkel tegnapi beszédét, majd Orbán 5 perces öntömjénezö blokk utáni bejelentéseit, miközben idegesen nyúlkál magához. Azt hiszem látszik, érzödik a különbség. Merkel nyugalmat áraszt, Orbán ideges. Miniszterelnökünk is kimozdult a komfortzónájából, már nem müködik a sorosozás, migránsozás. De érdekes, mintha nem is lett volna... 10 éve ez folyt a médiából... és végetért. Egyik napról a másikra. Most koronavírus van. Most nem lehet több pénzt lopni, mert most adni kell. Most nem lehet haveri alapokon milliárdokat elszórni, mert most adni kell. Vagy legalábbis kellene. De nincs miböl, mert ellopták, és ne legyen igazam, de nem is fogják visszaadni. Most jött el a Mészáros Lörincék ideje, akik vagyonukkal támogathatnák csödbe menö kis hazánkat. Nincsenek illúzióim.

- Most bosszulja meg magát az oktatásunk és egészségügyünk állapota. De nagyon. Most bosszúlja meg magát, hogy nem csak az embereknek nincs tartaléka, de az államnak sincs. Most bosszulja meg magát, hogy másoknak dolgoztunk, hajtottuk a hasznot, és nem magunknak. Sajnos keveseknek adatik az meg, hogy veszteségek, áldozatok nélkül éljék át ezt a válságot. A többszázezres munkanélküliség, a kisvállalkozások, munkahelyek megszünése térdre kényszeríti az államot, polgárostól, mindenestöl, nincs menekvés.

Kormányok fognak ebbe belebukni világszerte. Talán csak itthon nem. Miért is? Találja ki mindenki magától.
Ebböl is sikersztori lesz a végén, még akkor is, ha nem az. A túlélök meg majd bekajálják ugyanúgy, mint a 10 évnyi sorosozást meg migránsozást.

Vigyázzon mindenki magára!

Hivatalosan 73 igazolt betegnél járunk. Csak Györben lehet vagy 1000, bennfentes infó. Csak az a beteg, akiröl kiderül a teszt után, hogy az. Teszteket meg nem végeznek, csak ímmel ámmal. Manipuláció. Ebben mindig elsö volt a kormányunk. Angela Merkel kihangsúlyozta, hogy az állampolgárok megérdemlik a nyílt kommunikációt ilyen helyzetekben. A németek valóban megérdemlik. Mi magyarok nem.
 

tv reklámok egy időben

Nem tudom pontosan mióta van ez így, de régóta, hogy ha az egyik kereskedelmi TV-adón reklámot adnak, akkor a többi kereskedelmi adón is reklámot adnak.

Van egy elméletem:

Tudják jól a csatornák, hogy az emberek gyűlölik a reklámokat. Namármost, ha valaki átkapcsol egy másik adóra, ahol éppen nem reklámot adnak, akkor ott "ragadhat", ez meg nem túl kifizetődő ugyebár. És ez oda-vissza működik, így marad a patthelyzet, azaz a párhuzamos reklámblokkok.

H-Tarifa

Nos, várom a véleményeket. A helyzet röviden a következő: ma voltak kint a helyi áramszolgáltató emberei, hogy bekössék a H-Tarifának a külön mérőórát. Még mielőtt bármit is csináltak, meg akarták nézni a házban az elosztó szekrényt. Amikor meglátták, hogy egy szekrényünk van, egyből el is engedték a témát arra hivatkozva, hogy ez így nem szabályszerű.
Természetesen két betápunk van a lekötéstől a házig, és a szekrényben is 2 db fi-relé és szeparált kör van kialakítva, egy a H-Tarifához, a másik a normál tarifához.

Értem én, hogy elvileg össze lehet drótozni ezt-azt, és ettől fosnak, de vannak itt azért kérdőjelek:

1. Érdekes módon senki nem tudta ezt a kivitelezés során, még a hivatalos partnerük sem?

2. Sehol nem találom azt konkrétan leírva, hogy ennek VALÓBAN így kellene lennie? ÁSZF? Akármi?

3. Ha valaki lopni akar, az lop, tök mindegy, hogy 1 - 2 szekrénye van, vagy csak egy fémkampója a felsővezetéken. A nyilatkozat ami az igényléshez kell nem tartalmaz semmi ilyen kitételt.

Panaszt tettünk a szolgáltatónál, várjuk a válaszukat, ami egy nagy bullshit lesz, már előre tudom. 15 nap áll rendelkezésükre a válaszhoz. Minden 15 napig tart, még egy levegővétel is. 6 hónapja várjuk a bekötést, a klímák meg nem használhatók.

Szerintetek?

Egy biztos: Nem fogok gányolni, meg szétcseszni mindent azért, mert egy zsebbemanira utazó faszi SZÓBAN tájékoztat valamiről, ami vagy úgy van, vagy nincs úgy.

Legrosszabb esetben bekötjük a klímákat a normál tápra, és gondolatban mindenkit elküldünk melegebb éghajlatra.

Sosem fogom megérteni, miért ilyen elbaszott ez az ország???

Hőmérsékletrekord régen

Nézegetem az egyik meteorológiai oldalunkat. Látom az előrejelzést.

Nézzük, július 5. 2019 várható hőmérséklet: 30 Celsius.

Napi rekord: 1950 Pécs, 41,3 Celsius.

Mi a különbség? Elgondolkodtam:

- 1950-ben nem volt TV, Internet, semmi az újságokon felül, aztán
- 1950-ben nem volt vörös jelzés sem, nem volt "brutális meleg jön" címszó, nem volt túldramatizálva az egész
- 1950-ben az emberek dolgoztak a földeken, a gyárakban, építették a szocializmust :)
- nem volt "ne tartózkodjunk a napon 15 percnél többet, mert leéghetünk" intelem sem

Nagyszüleink voltak ők, és túlélték.

digitális lábnyom optimalizálása

Nos, pár évente szoktam ilyet csinálni, és eljött ma is a nagy nap.
Végignézem a lehetséges összes regisztrációmat, és a feleslegeseket törlöm szépen.

Ami eddig történt:

Flickr - amióta megvették és korlátozott lett, elvesztette számomra a jelentőségét. Összes kép törölve, account törölve, majd jöhet a következő

Yahoo - Yahoo account törölve, ezt használta a Flickr is

Bitdefender - ingyenes vírusvédelemhez kellett anno regelni, törölve

Ami majd a nagy sütés lesz, az a Google account törlése, de arra még alaposabban fel kell készülnöm

itt az ideje a váltásnak

Gmail dobott egy ilyet:

"A rendszer biztonsága érdekében a Google ideiglenesen letiltotta az Ön fiókját. Ilyesmi főleg akkor történik, ha fiókjában szokatlanul aktív tevékenységet észlelünk. A hozzáférés visszaállítása általában 1 óráig tart. Ritkán előfordulhat, hogy csak 24 óra alatt sikerül visszaállítani a hozzáférést.
Elnézést kérünk a kellemetlenségekért.
A probléma néhány lehetséges oka:
Nagy mennyiségű üzenet fogadása, törlése vagy letöltése a POP vagy IMAP protokollon keresztül rövid idő alatt.
Nagy mennyiségű üzenet küldése túl sok címzettnek.
Bejelentkezés a Gmailbe vagy a Gmail szinkronizálása túl sok számítógépen, ügyfélprogramban vagy mobileszközön.
Böngészőspecifikus problémák. Ha a böngésző újra és újra betölti az oldalt, az valószínűleg a böngésző hibája, ezért előfordulhat, hogyki kell ürítenie a gyorsítótárat, és törölnie kell a cookie-kat.
Hozzáférés biztosítása fájlmegosztáshoz, fájltároló szoftverhez, levelezéselemző szolgáltatáshoz, böngészőbővítményekhez és harmadik féltől származó, a Gmail-fiókba automatikusan bejelentkező szoftverhez."

Ezt sem engedném meg

https://www.vg.hu/vallalatok/vallalati-hirek/a-microsoft-koltsegcsokken…

Nos, bármennyire is jól hangzik, nem tetszik a dolog. Miért? A teljesség igénye nélkül:

1) szennyezzük tovább a környezetet, most épp a tengereket
2) fűtsük fel a tengervizet, ami felgyorsítja majd a klímaváltozást is.

Mindezt azért, hogy az emberiség az 5%-os értelmes adatán felül a 95%-os szemetét is el lehessen tárolni.

helyi hálózat kiépítése otthonra

Sziasztok!

Sok éve már, hogy nem foglalkozom fizikailag helyi hálózatokkal, de tisztában vagyok a fogalmakkal, és fel tudom frissíteni a tudásomat is adott esetben.

Ötleteket várok arra, hogy ki mivel valósítaná meg az otthoni helyi hálózat kiépítését, ha nulláról kezdhetné.
Egyelöre abban gondolkozom, hogy egy 10"-es mini Rack-be raknék egy 12 portos patchpanelt, kontaset modult 3 konnektorral (1 modem, 1 router, 1 switch), illetve egy tálcát, mivel a modem alapból nem rackelhetö

Bejövö oldalom GPON optikai eszköz, ez csatlakozna egy kábeles router-hez (ide várom a javaslatokat), ami pedig egy switch-hez (12-16 portos).
Fontos, hogy minden gigabites legyen, Cat6 alapokon.

Flash tapasztalatok

Az már bizonyos, hogy az Adobe 2020 végéig befejezi a flasht, aminek többen örülnek szerintem, mint akik nem.
Ezer éve nem honfoglalóztam, hétvégén viszont újra elkapott az ihlet. Itt kezdödött a tesztsorozat.

Mivel a Spectre/Meltdown miatt ismét a Pentium T3200-as CPU-s laptopom használom, ami nem egy kék villám, nagyon nem mindegy, hogy mi és hogyan van rá telepítve.
2
Tömören a tapasztalataim:

Windows 10 + Firefox 57.0.4 + Flashplugin - használhatatlanul lassú, laggol, stb...
Windows 10 + Vivaldi 1.13 + Flashplugin - kb. ugyanez

Ubuntu Budgie + Firefox 57.0.4 + Flashplugin - kb. ugyanez
Ubundu Budgie + Vivaldi 1.13 + Flashplugin - szupergyors, semmi probléma.

Meltdown & Spectre - rendhagyó javitás

jelenlegi laptopom egy Fujitsu Lifebook LH532-es.

Intel Core i3-2348m-es CPU (2.3 GHz, 4 mag)
8 GB RAM
120 GB SSD
1366x768 kiejlző
Intel HD3000 és Nvidia GT620m VGA
webcamera, bluetooth
2.4 GHZ-es N-es Wi-Fi

Első laptopom, amit mai napig őrizgetek pedig:

Toshiba Satellite L40-es

Intel Pentium T3200-as CPU (2 GHz, 2 mag)
2 GB RAM
120 GB SSD - miután átraktam
1280x800-as kijelző
Intel i965 VGA
2.4 GHz-es G-s Wi-Fi

Manapság a legtöbb op.rendszer már csak 64 bites, szerencsére azért akadnak kivételek. Jó ideje használom a Budgie Desktop-ot, mert nekem bejött. Solus alatt leginkább.

Alien Covenant

Spoiler-es.

Láttam. Kár volt, kár érte. Ez a film az Alien univerzum meggyalázása. Idióta, eszetlen horrorfilm lett, bárgyú hülyeségekkel teletömve. Azt is unom már, hogy Hollywood nem tud új ötletekkel előállni, és mindenki Remake-eket gyárt. Túl öreg vagyok :) Aki először lát egy ilyet, "Z" generáció, annak bejön. Nekem még mindig az Alien az etalon a témában. Az egy kerek egész történet volt, kár volt folytatni, úgy mint általában más filmeket is. Azzal nem voltak problémák, nem akart filozofálni, stb... és nem is volt horror, bár félelmetes volt. Az analóg élienbébi meg félelmetesebb volt, mint a digitális marionettek.

Villanylekötés telekre Magyarország 21. század

Ma lekötötték az áramot a telekre. Előkészítés már megtörtént korábban, igaz, akkor nem tájékoztattak előre, hogy mikor csinálják (minek is nemde?), és csak a véletlenen múlt, hogy oda tették, ahová kértük. Feleségem még időben odaért, hogy szóljon. Ennyit az előzetes, helyszíni egyeztetésről...

Kaptam SMS-t, hogy ma legyek 7 és 11 között a helyszínen, mert jön a "Partner kivitelező" a DÉMÁSZ-szal a bekötést elvégezni. 8 óra körül hívtam a partnercéget, hogy hol vannak. "Hibát hárítanak el", majd jönnek. Kértem, adjanak időpontot. Nagy nehezen visszahívtak, 11-re legyek ott. Oké, hazajöttem. 11-re vissza. Nem jönnek. Telefon. "Fél óra múlva menni fognak". Amikor már 2 órája hallgattam, hogy "fél óra" "fél óra", már kiborultam, pedig ez ritka. Már üvöltöttem a partnercég főnökével, hogy ha nem jönnek, letépem a kábelt az oszlopról, és olajlámpával fogok világítani... Még 1 óra, és már ott is voltak. 15 órakor. Ja, faszi hív előtte, hogy 2 perc múlva ott vannak (beszarás!). Megcsinálták, kész van. El sem hiszem. Ja, kis koma még 40 ezret le akart gombolni 35 ezer helyett (5 zsebbe). Nem sikerült neki. Felhívtam a főnökét, felhívta a fönöke.

Dunkirk

Filmkritika.

Tömören, ez volt az első film az életemben, amit otthagytam kb. az 52. percben. Soha többet nem hallgatok a (fizetett?) kritikusok véleményére. Persze ízlések és pofonok. Én egy jó mozitól egyáltalán nem azt várom, amit ez a film nyújt. Ettől persze még sokaknak bejöhet.

Hans Zimmer meg megalkotta kb. élete leggyengébb hanganyagát. Persze már ő is befutott, ha csak el is f*ngja magát, attól is elájulnak a rajongói.

Nolan meg maradt volna Batman-nél.

Inkább megnézem újra a James Belushi-féle alacsony költségvetésű "Szaharát", az sokkal jobban tetszik.