robyboy's blog

Hőmérsékletrekord régen

Nézegetem az egyik meteorológiai oldalunkat. Látom az előrejelzést.

Nézzük, július 5. 2019 várható hőmérséklet: 30 Celsius.

Napi rekord: 1950 Pécs, 41,3 Celsius.

Mi a különbség? Elgondolkodtam:

- 1950-ben nem volt TV, Internet, semmi az újságokon felül, aztán
- 1950-ben nem volt vörös jelzés sem, nem volt "brutális meleg jön" címszó, nem volt túldramatizálva az egész
- 1950-ben az emberek dolgoztak a földeken, a gyárakban, építették a szocializmust :)
- nem volt "ne tartózkodjunk a napon 15 percnél többet, mert leéghetünk" intelem sem

Nagyszüleink voltak ők, és túlélték.

digitális lábnyom optimalizálása

Nos, pár évente szoktam ilyet csinálni, és eljött ma is a nagy nap.
Végignézem a lehetséges összes regisztrációmat, és a feleslegeseket törlöm szépen.

Ami eddig történt:

Flickr - amióta megvették és korlátozott lett, elvesztette számomra a jelentőségét. Összes kép törölve, account törölve, majd jöhet a következő

Yahoo - Yahoo account törölve, ezt használta a Flickr is

Bitdefender - ingyenes vírusvédelemhez kellett anno regelni, törölve

Ami majd a nagy sütés lesz, az a Google account törlése, de arra még alaposabban fel kell készülnöm

itt az ideje a váltásnak

Gmail dobott egy ilyet:

"A rendszer biztonsága érdekében a Google ideiglenesen letiltotta az Ön fiókját. Ilyesmi főleg akkor történik, ha fiókjában szokatlanul aktív tevékenységet észlelünk. A hozzáférés visszaállítása általában 1 óráig tart. Ritkán előfordulhat, hogy csak 24 óra alatt sikerül visszaállítani a hozzáférést.
Elnézést kérünk a kellemetlenségekért.
A probléma néhány lehetséges oka:
Nagy mennyiségű üzenet fogadása, törlése vagy letöltése a POP vagy IMAP protokollon keresztül rövid idő alatt.
Nagy mennyiségű üzenet küldése túl sok címzettnek.
Bejelentkezés a Gmailbe vagy a Gmail szinkronizálása túl sok számítógépen, ügyfélprogramban vagy mobileszközön.
Böngészőspecifikus problémák. Ha a böngésző újra és újra betölti az oldalt, az valószínűleg a böngésző hibája, ezért előfordulhat, hogyki kell ürítenie a gyorsítótárat, és törölnie kell a cookie-kat.
Hozzáférés biztosítása fájlmegosztáshoz, fájltároló szoftverhez, levelezéselemző szolgáltatáshoz, böngészőbővítményekhez és harmadik féltől származó, a Gmail-fiókba automatikusan bejelentkező szoftverhez."

Ezt sem engedném meg

https://www.vg.hu/vallalatok/vallalati-hirek/a-microsoft-koltsegcsokken…

Nos, bármennyire is jól hangzik, nem tetszik a dolog. Miért? A teljesség igénye nélkül:

1) szennyezzük tovább a környezetet, most épp a tengereket
2) fűtsük fel a tengervizet, ami felgyorsítja majd a klímaváltozást is.

Mindezt azért, hogy az emberiség az 5%-os értelmes adatán felül a 95%-os szemetét is el lehessen tárolni.

helyi hálózat kiépítése otthonra

Sziasztok!

Sok éve már, hogy nem foglalkozom fizikailag helyi hálózatokkal, de tisztában vagyok a fogalmakkal, és fel tudom frissíteni a tudásomat is adott esetben.

Ötleteket várok arra, hogy ki mivel valósítaná meg az otthoni helyi hálózat kiépítését, ha nulláról kezdhetné.
Egyelöre abban gondolkozom, hogy egy 10"-es mini Rack-be raknék egy 12 portos patchpanelt, kontaset modult 3 konnektorral (1 modem, 1 router, 1 switch), illetve egy tálcát, mivel a modem alapból nem rackelhetö

Bejövö oldalom GPON optikai eszköz, ez csatlakozna egy kábeles router-hez (ide várom a javaslatokat), ami pedig egy switch-hez (12-16 portos).
Fontos, hogy minden gigabites legyen, Cat6 alapokon.

Flash tapasztalatok

Az már bizonyos, hogy az Adobe 2020 végéig befejezi a flasht, aminek többen örülnek szerintem, mint akik nem.
Ezer éve nem honfoglalóztam, hétvégén viszont újra elkapott az ihlet. Itt kezdödött a tesztsorozat.

Mivel a Spectre/Meltdown miatt ismét a Pentium T3200-as CPU-s laptopom használom, ami nem egy kék villám, nagyon nem mindegy, hogy mi és hogyan van rá telepítve.
2
Tömören a tapasztalataim:

Windows 10 + Firefox 57.0.4 + Flashplugin - használhatatlanul lassú, laggol, stb...
Windows 10 + Vivaldi 1.13 + Flashplugin - kb. ugyanez

Ubuntu Budgie + Firefox 57.0.4 + Flashplugin - kb. ugyanez
Ubundu Budgie + Vivaldi 1.13 + Flashplugin - szupergyors, semmi probléma.

Meltdown & Spectre - rendhagyó javitás

jelenlegi laptopom egy Fujitsu Lifebook LH532-es.

Intel Core i3-2348m-es CPU (2.3 GHz, 4 mag)
8 GB RAM
120 GB SSD
1366x768 kiejlző
Intel HD3000 és Nvidia GT620m VGA
webcamera, bluetooth
2.4 GHZ-es N-es Wi-Fi

Első laptopom, amit mai napig őrizgetek pedig:

Toshiba Satellite L40-es

Intel Pentium T3200-as CPU (2 GHz, 2 mag)
2 GB RAM
120 GB SSD - miután átraktam
1280x800-as kijelző
Intel i965 VGA
2.4 GHz-es G-s Wi-Fi

Manapság a legtöbb op.rendszer már csak 64 bites, szerencsére azért akadnak kivételek. Jó ideje használom a Budgie Desktop-ot, mert nekem bejött. Solus alatt leginkább.

Alien Covenant

Spoiler-es.

Láttam. Kár volt, kár érte. Ez a film az Alien univerzum meggyalázása. Idióta, eszetlen horrorfilm lett, bárgyú hülyeségekkel teletömve. Azt is unom már, hogy Hollywood nem tud új ötletekkel előállni, és mindenki Remake-eket gyárt. Túl öreg vagyok :) Aki először lát egy ilyet, "Z" generáció, annak bejön. Nekem még mindig az Alien az etalon a témában. Az egy kerek egész történet volt, kár volt folytatni, úgy mint általában más filmeket is. Azzal nem voltak problémák, nem akart filozofálni, stb... és nem is volt horror, bár félelmetes volt. Az analóg élienbébi meg félelmetesebb volt, mint a digitális marionettek.

Villanylekötés telekre Magyarország 21. század

Ma lekötötték az áramot a telekre. Előkészítés már megtörtént korábban, igaz, akkor nem tájékoztattak előre, hogy mikor csinálják (minek is nemde?), és csak a véletlenen múlt, hogy oda tették, ahová kértük. Feleségem még időben odaért, hogy szóljon. Ennyit az előzetes, helyszíni egyeztetésről...

Kaptam SMS-t, hogy ma legyek 7 és 11 között a helyszínen, mert jön a "Partner kivitelező" a DÉMÁSZ-szal a bekötést elvégezni. 8 óra körül hívtam a partnercéget, hogy hol vannak. "Hibát hárítanak el", majd jönnek. Kértem, adjanak időpontot. Nagy nehezen visszahívtak, 11-re legyek ott. Oké, hazajöttem. 11-re vissza. Nem jönnek. Telefon. "Fél óra múlva menni fognak". Amikor már 2 órája hallgattam, hogy "fél óra" "fél óra", már kiborultam, pedig ez ritka. Már üvöltöttem a partnercég főnökével, hogy ha nem jönnek, letépem a kábelt az oszlopról, és olajlámpával fogok világítani... Még 1 óra, és már ott is voltak. 15 órakor. Ja, faszi hív előtte, hogy 2 perc múlva ott vannak (beszarás!). Megcsinálták, kész van. El sem hiszem. Ja, kis koma még 40 ezret le akart gombolni 35 ezer helyett (5 zsebbe). Nem sikerült neki. Felhívtam a főnökét, felhívta a fönöke.

Dunkirk

Filmkritika.

Tömören, ez volt az első film az életemben, amit otthagytam kb. az 52. percben. Soha többet nem hallgatok a (fizetett?) kritikusok véleményére. Persze ízlések és pofonok. Én egy jó mozitól egyáltalán nem azt várom, amit ez a film nyújt. Ettől persze még sokaknak bejöhet.

Hans Zimmer meg megalkotta kb. élete leggyengébb hanganyagát. Persze már ő is befutott, ha csak el is f*ngja magát, attól is elájulnak a rajongói.

Nolan meg maradt volna Batman-nél.

Inkább megnézem újra a James Belushi-féle alacsony költségvetésű "Szaharát", az sokkal jobban tetszik.

Àramszünet

Tegnap elött este, még éppen elalvás elött megszólalt a szünetmentes. Elöszoba felöl csattanó hang. Szuper, valami levágta a kismegszakítót. De mi? Minden alszik, már majdnem én is... kismegszakító visszakapcsol, semmi. Még jobb, akkor a villanyóra... azt is levágta. Villanyóra visszakapcsol, kismegszakító megint le (mondjuk nem ez lett volna az optimális sorrend). Kismegszakító ismét fel, aztán azóta minden oké... de mi okozta?

Tegnap estefelé netezek a laptopomon, arra leszek figyelmes, hogy "az akkumulátor le fog merülni". Egyböl leesett. Hálózati töltö kimeneti ágán 0V a 19V helyett. Külsérelmi nyom semmi, beleszagolva a csatlakozójába érezhetöen jellegzetes égett elektronika szag. Most vehetek egy új töltöt. Még jó, hogy nem gyulladt fel, és otthon voltunk. Ja, és Made in Germany meg Japan... ha kínai lett volna, még mindig müködne :)

Vivaldi Browser

Feleségem használja a Facebook-ot, és már egy pár hete panaszkodik, hogy milyen lassú lett. Windows 10 -immár Creators Update- alatt, legfrissebb 52.0.2-es 64 bites verzió. Csináltam már mindent, hogy gyorsabb legyen, nem sok eredménnyel. Ma kíváncsiságból felraktam a gépére a Vivaldi Browser-t. Érdekes, hogy Windows alá a 32 bites verziót javasolják, Linux alá meg a 64 bitest. No, egy szó, mint száz, Windows alatt a Facebook szárnya kapott.
Fel is pakoltam a szükséges plusz-okat, ublock origin és társai, importáltam Firefox-ból mindent, és marad a Vivaldi. Firefox uninstall. Flashplayer-ből NPAPI uninstall PPAPI install.

[Megoldva] itt tartunk

Ott tartunk, hogy a Microsoft Lumia 640-esről fényképeket csak úgy tudtam PC-re áttölteni, hogy kiszedtem a microSD kártyát a mobilból, és egy adapterrel USB-n lemásoltam róla az anyagot. Mindkét eszközön a legfrissebb Windows 10-es rendszer van, semmi sincs széthekkelve.

Mivel Linux alatt sem jelenik meg felmountolva az SD-kártya tartalma, arra gyanakszom, hogy ez esetben a Lumia a jelenség oka.
Mindenesetre ez egy csöppet vicces így, ebben a formában. Éljen a felhasználóbarátság. Régen egy ilyen bonyolult feladatot simán végre lehetett hajtani mindenféle kerülőmegoldás nélkül.

Flame

Költői kérdés: miért van az, hogy vidéki, távolsági buszon az utasok 90% maga mellett utaztatja a táskáját, és, ha szól az ember, akkor meg pofákat vágnak hozzá???

(Hint: nem azt kell kérdezni, hogy "szabad a hely?", hanem, hogy "van a táskának is jegye?". Fontos, hogy az ember mindig szinkronban legyen a másikkal, nehogy kommunikációs zavarok lépjenek fel az éterben.)

Miért van az, hogy a maradék 10% nem tisztálkodik rendszeresen, de bagózik és alkoholista, (ergo kurva büdös)?

Miért igénytelen, neveletlen, bunkó paraszt a magyarok több mint fele?

Toshiba Satellite L40 Remake

B.Ú.É.K

Új év első napján visszakerült hozzám kb. 10 éves (első) laptopom, melyet pár éve elajándékoztam. Mondanom sem kell, hogy csöppet lelakták. Macskás családnál volt, a jobb oldali kurzorgombnak csak a hűlt helye, laptop melegszik, mint állat, és tiszta karc, de szerencsére nem a kijelző, csak a fedél külső oldala.

Szétszedtem atomjaira az egészet, töménytelen mennyiségű por, szőr, stb. távozott belőle, többek között egy szép porpaplan is, a hűtőbordáról.

A procit és a gpu-t újrapasztáztam, illetve rendelek Kínából hozzá olcsón új, angol billentyűzetet - a magyar helyett.

Windows 10 1607 kontra Centrino Advanced-N Wireless 6205

Laptopomban Wifi-modult cseréltem, a gyári Centrino 2200 helyére (2.4 GHz) beficcent egy 6205-ös, legfőképpen az 5 GHz támogatás miatt. Előzetesen tájékozódtam, hogy bizonyosan a BIOS Whitelist-ben van a típus, s valóban, a gép kezeli. Linux alatt semmi probléma, ugyanazt a firmware csomagot igényli, mint az elődje (iwlwifi).

A poén a Windows 10 alatti (nem)működés. Windows 10 alatt ugyanis a 6205 szép sárga felkiáltójelet mutat, az eszköz nem indítható üzenettel. Windows Update, driver update, Intel driver telepítés, uninstall, install, disable, enable... minden volt, de semmi. Az internet tele van kapcsolódó irodalommal, ki hogyan szív ezzel a típussal Windows 10 alatt.

Windows 10 driver upgrade

Szüz gépre telepített Windows 10 a gép összes hardverelemét felismerte, valamint az összes frissítés is felment rá a Windows Update-en keresztül.
Két napja jött az ötlet, hogy megnézem az Eszközkezelöben, hogy tudok-e drivert frissíteni a beépített "frissítések keresése" funkcióval.
Ezután ért a meglepetés, hogy csomó hardverhez talált, és telepített ezzel a módszerrel újabb drivert, a teljesség igénye nélkül:

- Audio
- vga
- lan
- wifi
- számos rendszereszköz (pl. PCI-PCI, stb...)

A legtöbbnél újra sem kellett indítani a Windowst, pár rendszereszköz frissítés után viszont igen.

Panasonic TV mint adatvisszaállító célszerszám

Érik még meglepetések az embert több mint 20 év informatikában eltöltött idő után is, még akkor is, ha mindenre meg van a magyarázat.

A történet dióhéjban:

- feleségem filmet szeretett volna nézni pendrive-ról. Semmi probléma, a pendrive le lett formatálva, majd utána rámásolva a kívánt film
- mivel fáradt voltam, elmentem aludni
- másnap reggel kérdezem, milyen volt a film?
Háát.. olyan volt, mintha két film lett volna...egyszer csak eltűnt az összes szereplő, meg egy robot került a történetbe...

Na, nem szaporítom tovább a szót, kiderült, hogy melyik filmet kezdte el lejátszani a TV-s mediaplayer, no persze az is, hogy ez a film "már nem volt rajta" a pendrive-on.

TP-LINK TL-WDR3600 recovery

Minap vásároltam ezt a router-t, és sikerült is szépen téglásítanom a sok alternatív firmware egymás utáni cserélgetésével (tudom, kicsit beteg). A KO-t a BrainSlayer-féle DD-WRT béta vitte be, miután a router láthatóan végtelen boot-ciklusba keveredett. Pár másodpercenként felvillant az összes LED, majd restart és így tovább.
A legnagyobb problémát az jelentette, hogy gyakorlatilag IP-cím hiányában a router végképp elérhetetlenné vált. TP-LINK lévén nincs egyszerű firmware recovery, mint pl. Asus-éknál.

Kiolvastam a fél internetet a témában, a legdurvább megoldásoknak a JTAG-os, soros portos, forrasztós-hekkelős megoldások tűntek. Nem hittem el, hogy csak ez a megoldás maradt, és tényleg. Az alábbi módon kesztyűs kézzel sikerült visszahozni az életbe:

Asus VivoPC vm40b dual channel memory

Kérdésem a hardver gurukhoz. Az alábbi memóriakonfiguráció mennyire támogatott?
A vas egy Asus VivoPC VM40B minipc, 2 slot, az alábbi SODIMM-ekkel:

Memory SPD
DIMM # 1
SMBus address 0x50
Memory type DDR3
Module format SO-DIMM
Manufacturer (ID) Samsung (CE000000000000000000)
Size 4096 MBytes
Max bandwidth PC3-12800 (800 MHz)
Part number M471B5173QH0-YK0
Serial number 3836778F
Manufacturing date Week 20/Year 14
Number of banks 8
Nominal Voltage 1.35 Volts
EPP no
XMP no
AMP no
JEDEC timings table CL-tRCD-tRP-tRAS-tRC @ frequency
JEDEC #1 5.0-5-5-14-19 @ 380 MHz
JEDEC #2 6.0-6-6-16-22 @ 457 MHz
JEDEC #3 7.0-7-7-19-26 @ 533 MHz
JEDEC #4 8.0-8-8-22-30 @ 609 MHz
JEDEC #5 9.0-9-9-24-33 @ 685 MHz
JEDEC #6 10.0-10-10-27-37 @ 761 MHz
JEDEC #7 11.0-11-11-28-39 @ 800 MHz

DIMM # 2
SMBus address 0x51
Memory type DDR3
Module format SO-DIMM
Manufacturer (ID) Samsung (CE000000000000000000)
Size 4096 MBytes
Max bandwidth PC3-12800 (800 MHz)
Part number M471B5273CH0-CK0
Serial number 97B0D7CC
Manufacturing date Week 02/Year 13
Number of banks 8
Nominal Voltage 1.50 Volts
EPP no
XMP no
AMP no
JEDEC timings table CL-tRCD-tRP-tRAS-tRC @ frequency
JEDEC #1 5.0-5-5-14-19 @ 380 MHz
JEDEC #2 6.0-6-6-16-22 @ 457 MHz
JEDEC #3 7.0-7-7-19-26 @ 533 MHz
JEDEC #4 8.0-8-8-22-30 @ 609 MHz
JEDEC #5 9.0-9-9-24-33 @ 685 MHz
JEDEC #6 10.0-10-10-27-37 @ 761 MHz
JEDEC #7 11.0-11-11-28-39 @ 800 MHz

Fujitsu laptop + ubuntu + efi anomália

Van egy Fujitsu Lifebook LH532-es laptopom.
Ubuntu telepítés után a BIOS-ban(ból) nem sikerült az ubuntu-s bejegyzést a delete gombbal törölnöm.

A megoldás ez lett:

1. boot LiveCD-vel
2. sudo apt-get install efibootmgr
3. sudo modprobe efivars
4. sudo efibootmgr

kimenet pl.:

BootCurrent: 0004
Timeout: 2 seconds
BootOrder: 2001,0003,0005,0006,0000
Boot0000* Lenovo Recovery System
Boot0001* EFI Network 0 for IPv6 (B8-88-E3-84-F3-EF)
Boot0002* EFI Network 0 for IPv4 (B8-88-E3-84-F3-EF)
Boot0003* Windows Boot Manager
Boot0004* EFI USB Device (SanDisk)
Boot0005* ubuntu
Boot2001* EFI USB Device