Gondolatok a koronavírus kapcsán

Nos, bekövetkezett, következik az, amit talán sokat prognosztizáltak, "vészjósoltak" már régóta, de valahogy senki sem tudta azt elképzelni, hogy egyszer valóban megtörténik.

Most mindenre fény derül...

Megmutatkozik, hogy milyenek egy állam polgárai, kormánya, gazdasági helyzete.

Vegyük sorba, mert ez a három szorosan összetartozik, kis hazánkra fókuszálva:

- Az állam polgárai felelötlenek. Nem vigyáznak sem magukra, sem egymásra. "Nincs itt semmi látnivaló", "azt csinálok amit akarok", "szarok az egészre", "nem mondja meg nekem senki mit csináljak", stb... stb...
Ne is csodálkozzunk: 40 év kommunista agymosás, majd még pár évtized posztkommunista agymosás után valahol ez természetes. Olyan országokban, ahol konkrétan megszünt a nevelés, ott neveletlenek az emberek.

- A kormány: nézzük meg Angela Merkel tegnapi beszédét, majd Orbán 5 perces öntömjénezö blokk utáni bejelentéseit, miközben idegesen nyúlkál magához. Azt hiszem látszik, érzödik a különbség. Merkel nyugalmat áraszt, Orbán ideges. Miniszterelnökünk is kimozdult a komfortzónájából, már nem müködik a sorosozás, migránsozás. De érdekes, mintha nem is lett volna... 10 éve ez folyt a médiából... és végetért. Egyik napról a másikra. Most koronavírus van. Most nem lehet több pénzt lopni, mert most adni kell. Most nem lehet haveri alapokon milliárdokat elszórni, mert most adni kell. Vagy legalábbis kellene. De nincs miböl, mert ellopták, és ne legyen igazam, de nem is fogják visszaadni. Most jött el a Mészáros Lörincék ideje, akik vagyonukkal támogathatnák csödbe menö kis hazánkat. Nincsenek illúzióim.

- Most bosszulja meg magát az oktatásunk és egészségügyünk állapota. De nagyon. Most bosszúlja meg magát, hogy nem csak az embereknek nincs tartaléka, de az államnak sincs. Most bosszulja meg magát, hogy másoknak dolgoztunk, hajtottuk a hasznot, és nem magunknak. Sajnos keveseknek adatik az meg, hogy veszteségek, áldozatok nélkül éljék át ezt a válságot. A többszázezres munkanélküliség, a kisvállalkozások, munkahelyek megszünése térdre kényszeríti az államot, polgárostól, mindenestöl, nincs menekvés.

Kormányok fognak ebbe belebukni világszerte. Talán csak itthon nem. Miért is? Találja ki mindenki magától.
Ebböl is sikersztori lesz a végén, még akkor is, ha nem az. A túlélök meg majd bekajálják ugyanúgy, mint a 10 évnyi sorosozást meg migránsozást.

Vigyázzon mindenki magára!

Hivatalosan 73 igazolt betegnél járunk. Csak Györben lehet vagy 1000, bennfentes infó. Csak az a beteg, akiröl kiderül a teszt után, hogy az. Teszteket meg nem végeznek, csak ímmel ámmal. Manipuláció. Ebben mindig elsö volt a kormányunk. Angela Merkel kihangsúlyozta, hogy az állampolgárok megérdemlik a nyílt kommunikációt ilyen helyzetekben. A németek valóban megérdemlik. Mi magyarok nem.
 

Hozzászólások

 40 év kommunista agymosás

Igen, mert ez a blogpost teljes mértékben elfogulatlan.

Szerkesztve: 2020. 03. 20., p – 08:36

Huh, meg szerencse hogy ott van nekunk Merkel, hogy bejelentse, hogy 70% meg fog fertozodni. O a megmento. Hogy nem ideges, csak annyit jelent, neki ez megfelel.

Javitsatok ki ha tevedek, a Magyarorszagon a lelegeztetogepek egy fore juto szama is magasabb mint UK-ben vagy Olaszorszagban

Tartaleka az allamoknak? Ugyan, ha ott van, mindegyik rarepul. Boris Johnson is inflacioval akar penzt osztani mindenkinek az idiota. Tehat ha van tartalekom, majd o penznyomtatassal lenullazza

Nem. Itt azt kell látni, hogy egyik kormány sem tud senkit megmenteni. Aki megmenti a betegeket, az a saját immunrendszerük (vagy nem).

Itt különbség csak a kommunikáció milyenségében van. Egyik oldalon nyílt kommunikáció folyik, a másikon meg hazudozás.

Sok évnyi szabadrablás után végre kapott egy méltó feladatot kormányunk is, hogy bebizonyíthassa, nem véletlenül szavaztak rájuk az emberek.

Lehet bizonyítani, vagy megbukni. Ez most csak rajtuk múlik, a profizmusukon, helytállásukon, rátermettségükön.

Ott talan azt mondtak, hogy meg fogjak oket tenni?

Miert nem tudnak semmit tenni? Miert van tobb halott olaszorszagban, mint kinaban? Miert van tott beteg barmelyik europai orszagban mint Kinaban, a Wuhant leszamitva?

Lehet, hogy megiscsak kinaban valamit jobban csinaltak, mint Europaban barhol?

Ha nyugateuropaban megmondjak az oszintet, miszerint nem tudnak tenni semmit, miert zarnak le mindent, hogy tonkre tegyek a gazdasagot, de nem zarjak le elegge ahhoz, hogy valoban segitsen? Mindket lehetosegbol kivalogatjuk a rosszabat, sem a virust nem zarjuk karantenba, sem a gazdasagot nem mentjuk meg.

Most szarban van a kormány, mert hazudik a megbetegedések számát illetöen, viszont 80-100 de még 5000 megbetegedésnál sem rendelik el a kijárási tilalmat, legalábbis hülyén néz ki. Viszont mire hivatalosan feljátsszák 10 ezer körülire a számot, és bevezetik a kijárási tilalmat, addigra már böven késö lesz.

 

Egyébként lehetne mindenkit szürni, és így elhatárolni a betegeket az egészségesektöl, helyzet meg van oldva. Nem kerülne annyiba, mint a veszteség, amit a szarakodással elér Európa, hazánkat is beleértve.

Kínában kuss van, ott ha valaki szól egyet, agyoncsapják. Ilyen esetekben ez elöny, nem hátrány. De azt se felejtsük el, hogy onnét indult ez a szar világhódító útjára.

Mert Kínában nem puha pöcs a kormány? Egyébként amikor a te ajtódat hegesztenék be mit szolnál?

Egyébként jól látod. " Mindket lehetosegbol kivalogatjuk a rosszabat, sem a virust nem zarjuk karantenba, sem a gazdasagot nem mentjuk meg." Csak Kínába ezt elviselte a nép.

Sajnos, ezek a "gondolatok" csak a saját "index.hu"-n "nevelt" infobubidat minősítik. Az általad gondolatoknak nevezett elmétlenkedés csak a szűklátókörűséged terméke. (Ha a gondolataidat konkrétan Soros pénzeli, akkor ez csak egy fizetett n+1-dik kísérlet kormány buktató hangulat keltésre. - De rá se ránts, siránkozz tovább, "védd" a hazádat a kormánnyal szemben nyugodtan, mi is azt tesszük ezen "gondolatok" ellenében. :) )

"Csak Györben lehet vagy 1000, bennfentes infó"

Ez olyan infó,mint múlt héten a lezárják Budapestet?

Miért, szerinted a jelenlegi 85 est az valós? Ez a tesztelési protokolltól is függ. Mert ugye az igazolt, aki már eléggé beteg ahhoz hogy leteszteljék. De hozzátartozók, kollégák stb nincsenek letesztelve.
Az eddigi olasz stb adatokból meg lehet tudni, hogy az elején az igazolt esetek kb 20-30-szorosa lehet valójában fertőzött, akik még szabadon mászkálnak. Nem túlzás azt tippelni ,hogy több ezer fertőzött lehet már.

Várd meg a mai 16 órás kormányinfót. Lóg a levegöben a kijárási tilalom. Ne legyen igazam, de elkerülhetetlen. Pont a sok hülye miatt, akik se magukra, se másra nem tudnak vigyázni.
Csendben hozzátenném, hogy sok annyira hülye van, akit még ez sem fog meghatni.

Ja, pl a 70 eves nagyszuleim:

"Az internetes rendeles Tescobol veszelyesbb mint boltba menni, mert a kiszallito megfogja az arut." Azt hittem uvolteni fogok a fajdalomtol.

Mas kerdes, hogy otthon ha akarnank sem tudnank rendelni, UKban azert meg ugy ahogy megyeget a dolog.

mult szombaton az egyik vendeglatoipari konferenciakopzont kulso helyszinen tartott eloadast egy infektologus masik ket professzornak, "Es mi van, ha kiderul, hogy nincs is vilagjarvany?" cimmel

sajnos az idiotak a legimmunisabbak

Egy jól megállapított probléma félig megoldott probléma.
- Charles Kettering

egyesek már a múlt hét végén kaptak papírost az önkoritól, hogy kijárási tilalom esetén nekik felmentésük van. a szóban forgó emberek nem közalkalmazottak, nem egészségügyisek, nem is rendőrök. egyszerű civil polgárok. nekem ilyen még nincs, holnap-holnapután még van mennivaló (munkaköri kötelezettség), utána legközelebb április 6. a tervek szerint.

mit tudsz Te, amit mi esetleg nem...?

Szerkesztve: 2020. 03. 20., p – 09:02

Nem is kell mindenkit agyba főbe tesztelni, hanem MINDENKINEK otthon kell maradni és annak a kevésnek akinek gázos a lefolyása, menjen kórházba. Minek pazaroljuk az erőforrást arra hogy egészséges tízezreket tesztelgessünk láthatóan cél nélkül? Mit csinálsz egy koronás (amúgy) egészséges 25 évessel? És ha nem koronás, de másnap már az?

"Nincs értelme Magyarország teljes lakosságát szűrni" 
viszont
"Lazeri szerint tesztelni csak azoknál érdemes, akik tüneteket mutatnak, vagy találkoztak koronavírusos fertőzöttel."

Na nálunk ezeket _sem_ tesztelik. Pl hozzátartozókat, közvetlen kollégákat, stb. Az eddigi gyakorlat az volt, hogy csak akkor teszeltek, ha már tüneteket produkált valaki. A fenti mondat meg pont arról szól, hogy a kontaktokat is tesztelni kell.

Mi az hogy találkozott?

Az országos tisztifőorvos asszony, aki elég értelmesnek tűnik, többször elmondta a tájékoztatókon, hogy arra, hogy kit kell tesztelni ilyen esetben van egy meghatározott definíció (WHO-s gondolom), hogy milyen kapcsolat számít szoros kontaktusnak, kik azok akiknél fennáll a fertőzés esélye és azokat tesztelik, ezt a szakemberek tudják, bár a 10 millió infektológus szakértő országában, akik mindig mindent jobban tudnak, ezt nehezen értik meg.

De a hírek arról szóltak ,hogy már az elején sem teszeltek:
- családtagokat (az egyik első fertőzöttnél pl)
- eü dolgozókat -akik tüneteket prudukáló beteget kezeltek egyhétig teszt nélkül
- stb.

Pont a protokollal volt baj. Aztán változtattak rajta. De még mindig nem tesztelnek mindenkit akit -akár józan paraszti ésszel- kéne (pl családtagot).

parancsolj:
https://nepszava.hu/3071168_nem-teszteltek-a-szentendrei-onkormanyzat-dolgozoit-akik-a-koronavirusos-marokkoi-miniszterrel-talalkoztak

A Pintért meg letesztelték mikor ugyanezzel a marokkói miniszterrel találkozott.

Egy pár napos eset:

A 72 éves pozitív esetet először a soroksári polgármester osztotta meg a Facebookon csütörtökön, miszerint az egyik önkormányzati dolgozó apja kapta el a vírust, ezért mindenkit hazaküldtek, az épületet pedig fertőtlenítik.

Itt végezték el a férfin kedden a koronavírustesztet a felesége szerint, amiről azt mondták, másnap lesz eredménye. 

Végül csütörtök reggel árulták el neki, hogy férje tesztje pozitív lett, így átszállították őt a Dél-pesti Centrumkórházba, tehát a Szent László Kórházba. 

A feleség azt állítja az Indexnek, megkérdezték az ÁNTSZ munkatársait, hogy csinálnak-e majd rajtuk tesztet, mire azt felelték:

Miért csinálnának? ha lesznek tüneteik, jelentkezzenek a háziorvosnál, és ő majd intézkedik.

https://index.hu/belfold/2020/03/20/13_eves_diak_koronavirus_fertozott_…

Persze lehet, hogy ez nem általános (végülis csináltak már 3000 mintavételt) vagy az ÁNTSZ-es nem tudta a helyes tesztelési eljárást...

A WHO amúgy nem mondja meg, hogy kit kell tesztelni, csak ajánlást tesz hogy mik a kritériumok ami alapján a prioritásról dönteni kell. Természetesen minél több teszt annál jobb...

"„Egészséges embernek nincs szüksége maszkra!” – jelentette ki már sokadszor Müller Cecília arra a kérdésre, hogy miért nincs elég védőfelszerelés az országban. "
Ezt a mondatot ne feledjük!

 

ui.:És tessék mondani akkor miért nem nyilvános a sajtótájékoztató?

Abban igaza van hogy a sima sebészeti maszk arra jó, hogy akin rajta van, a hirtelen jött köhögését és tüsszentését (jórészt) felfogja. Aki egészséges és védekezni próbál a maszkkal, azon úgyse véd semmit, mert az arcánál levő résen keresztül pont ugyanazt a levegőt szívja be, mint nélküle. Próbáljunk meg egy kicsit értően olvasni/hallgatni.

Másrészről az is lehet a cél hogy ne a maszkos kimászkálást, hanem a maszk nélküli otthon üldögélést válasszák az emberek.

Akkor  ha egészséges emberre véletlenül ráköhög egy fertőzött akkor egy 1% esélyt sem ad a maszk. Jól értem, mert akkor már le is szokom erről a kényelmetlen viseletről.

És honnan lehet tudni, hogy valaki egészséges? Pont a tömegek védelme érdekében hordok maszkot, mert mindenki potenciálisan fertőz. Komplett idióta ez a nő. Végig néztem...

Aki egészséges és védekezni próbál a maszkkal, azon úgyse véd semmit, mert az arcánál levő résen keresztül pont ugyanazt a levegőt szívja be, mint nélküle. Próbáljunk meg egy kicsit értően olvasni/hallgatni.

Nem nyújt 100%-os védelmet, de a közvetlen (akár beszéd, akár tüsszentés közben keletkező) cseppfertőzés ellen hatásos. A jelenlegi tudásunk szerint ez az elsődleges terjedési módja a vírusnak.

> Másrészről az is lehet a cél hogy ne a maszkos kimászkálást, hanem a maszk nélküli otthon üldögélést válasszák az emberek.

Lehet, de szerintem ez nem jó taktika, mert így az emberek a bevásárlást is maszk nélkül végzik, mert nem érzik magukat betegnek, meg a TV-be is azt mondták, hogy a fiatalok "nyugodtan összevissza fertőzhetik egymást, abból legfeljebb egy kellemetlen influenza tünetei következnek"

Tessék itt a következő, mostnai hír:
 

"Pozitív lett egy 13 éves diák koronavírustesztje is
A budapesti gyerek osztálytársait és tanárait mégsem tesztelik. Ahogy annak a 72 éves, igazoltan fertőzött férfinak a feleségét sem, akinek csütörtökön lett pozitív a tesztje."

Biztos van rá logikus magyarázat, hogy miért nem kell tesztelni a további 30-40 potenciálisan tovább fertőző embert. Mert nicns rá pénz, azért. Csak ez a propagandagépezet nem engedi kimondani. Inkább 

> kisvállalkozások
Romma lettek tamogatva a taxistol kezdve a rendezvenyszervezesig. Kistermelokent adozo zoccsegbo'tos poros penztargeppel es 4 oras minimalberes alkalmazottal, manapsag KATA-zos mernoki iroda bujtatott alkalmazottakkal,  stb-stb. Sokat kaptak, keveset adtak. Csoda business-ek ahol a normalis email-ezes arerzekeny dolognak szamit: https://hup.hu/node/168245

A szivem szakad meg a KKV szektorert. Mindig. Most is.

echo crash > /dev/kmem

[politika]

Tudod milyen érdekes a történéseket figyelni magyarként Finnországból? Itt ugyanis ballib koalíció van kormányon, és a Fidesz testvérpártja meg az itteni széljobb a nagy ellenzék.

Ami figyelemre méltó, hogy a finn és a magyar kormány tökugyanazokat az intézkedéseket hozza, pár órányi különbséggel, mintha ugyanabból a műsorfüzetből játszanának. A kormány ellenzéke mindkét országban ugyanazzal vádolja a kormányt: gyenge közegészségügy, keveseket tesztelnek, szándékosan visszafogják az adatokat, stb. Ez engem végtelenül megnyugtat, mert számomra azt jelenti, hogy politikai világnézettől függetlenül mindkét országban kb ugyanazt gondolják (gondolom a szakértők) arról, hogy mit kell tenni. Az ellenzék mindenhol kritizál, a kommentelők mindenhol hőbörögnek, kutya ugat, a karaván halad...

[/politika]

Csaba

Szeretnék én is olyan elégedetlen lenni mint a finnek. Kicsit más a szint. Pl pont a finnektől láttam tegnap korcsoportokra bontott statisztikát. Nálunk hivatalosan még a területi megoszlás sincs kommunikálva, nem tudhatod ,hogy a megyédben/városodban hány igazolt fertőzés van. Nemhogy korosztály szerint. Meg is mondta a tisztifőorvos az operatív ködösítésen pár napja, hogy elég ha ők tudják. Na ez a hozzáállás. 

Nálunk hivatalosan még a területi megoszlás sincs kommunikálva, nem tudhatod ,hogy a megyédben/városodban hány igazolt fertőzés van.

Ahogy telik az ido, es latom a sok fegyelmezetlen balfaszt, kezdem azt gondolni, hogy ez jo, nem hianyzik a fals biztonsagerzet, hogy "a varosban nincs is koronavirus".

Pedig eddig -legalábbis tegnapig- sajnos pár kósza nem hivatalos hírt kivéve azt sugallta a média, hogy csak Budapest érintett. Mintha vidéken nem lenne semmi. Szerintem pont sokat segítene, ha látnák az emberek a számokat és a területi eloszlást. Úgy kéne nyomatni a köztv-n is a tudnivalókat mint anno a migránsozást, sorosozást, hogy ugyanúgy beépüljön a fejekbe :D

Csaxólok: ezért a bennfentes infóért jöhet érted a TEK. Nem kicsit az a kategória.

"Normális ember már nem kommentel sehol." (c) Poli

Kár magyarozni, az olaszok pont ugyanilyen mentalitás miatt vannak bajban.

Az a baj, hogy előttünk már ott a rossz példa és ennek ellenére nem ....
A minisztelnök szerint több millió maszk van. Biztos arra a fosra gondolt és nem az ffp3-ra amiért a csehek kormánygépet küldtek... Tudom a szomszéd fűje. De, hogy mi vagyunk a régióban a legjobb helyzetben nehezen hihető.
 

Az olaszok baja több rétű.

- késve meghozott intézkedések (már százával voltak fertőzöttek mire egyáltalán történt valami)

- elöregedett társadalom

- mediterrán mentalitás (munka után lődörgés, rokonok és barátok végiglátogatása, ölelgetés és puszi-hegyek, a szabályok szelektiv betartása)

- mély politikai megosztottság, gyenge kormány

- jóval nagyobb volumenű turizmus, mint nálunk (10ből 8 turista Bp-re megy, 1-1 meg Balatonra és Hévízre)

Nem a 40 év kommunizmus a gond, hanem a mentalitás. Nézd meg az olaszokat és a spanyolokat. Latin államok, mi meg a balkánról vagyunk. Ott nem volt kommunizmus mégis Kelet Európához hasonló a mentalitásuk.

A kommunizmusban legalább féltél, de most sokan azt hiszik demokrácia van és mindent szabad. Ez 1-2 hét múlva meg is fog látszani.

Minden hulla a Mount Everesten valamikor egy nagyon motivált ember volt.

Kicsit arnyalja a mondanivalodat a kormany inkompetenciajarol pl a tesztek kapcsan ez

Error: nmcli terminated by signal Félbeszakítás (2)

Mutass mar legyszi egy sikeres orszagot. Utana megnezzuk a felfutasokat is :)

Europa totalis csodtomeg, ha nem tunt volna fel...

Szerk: azert indexet ideztem, mert az kormanykritikus, a cikk meg nem az.

Error: nmcli terminated by signal Félbeszakítás (2)

Ok, de ezek félig-meddig autoriter, diktatorikus jeleket hordozo országok, olyan, amit itt nem tudnának elviselni.

Hozzuk fel példának svájcot, ahol tegnapelőtti infoim szerint a 3500 fertőzött mellett is ment az oktatás iskolában, talán még most is megy.

Error: nmcli terminated by signal Félbeszakítás (2)

A viselkedese alapjan Del-Korea epp olyan autoriter berendezkedesu, mint Szingapur. Nem is tehetnenek maskent, ugyanis eleg csunya bacsik vannak  (foldrajzilag) felettuk, akiket meg kell gatolniuk a politikai beavatkozasban. Ugyanigy vannak ellenteteik Japannal is, de Kinaval sem felhotlen a viszonyuk.

Ezekben az orszagokban magasak a buntetesi tetelek, van halalbuntetes, alkalmazzak is mindezeket. Ott ennek gyakorlatilag hagyomanya van. Az un. nyugati demokraciakhoz kepest kb minden tavolk-keleti orszag diktatura. 

Error: nmcli terminated by signal Félbeszakítás (2)

Kerdezd meg az embereket, miert keptelenek felfogni, hogy otthon maradjanak. Bevezetheto, ha harom embert fejbelonek a kapujaban, de termeszetesen erre nem kerul sor. Ez az egy mar eleg is lenne.

De mar az is bevezethetetlennek tunik, hogy az emberek felfogjak, kezet kell mosni.

A legnagyobb baj -mint mindig- a fejekben van. Szamtalan dolog van meg ezen kivul. Az azonban, hogy az emberek ilyen szinten fegyelmezetlenek, mar eleg ahhoz, hogy barmely orszagot letaroljon ez a fospermet. Termeszetesen a papirforma szerint meg is tortenik, sokan ra is jatszanak, merhogy "jajjademokraciaalapja", most meg megy a vinnyogas.

Error: nmcli terminated by signal Félbeszakítás (2)

Kiket lőttek fejbe Tajvanon, illetve Koreában? Szedsz valamit, ha igen hagyd abba ha nem sürgősen kezd el.

Ugye most itt a Tajvan és a Korea  intézkedéseiről írsz?

Megvan hogy Kínában is valahol behegesztették a kaput. De ott kijárási tilalom volt/van az Kína és nem Tajvan vagy Korea.

Sehol a világon nem tartják önként be a kijárási tilalmat mindenhol mögé van téve az ellenőrzés (már ahol betartják).

Szóval még egyszer.

Felsorolnál az itthon bevezethetetlen intézkedéseikből 5-5 db ot? 

Tudod, ha kicsit megprobaltad volna ertelmezni, amit irtam, akkor rajottel volna, hogy arra probaltam celozni, nalunk lehetne csak igy betartatni egy kijarasi tilalmat. Illetve kb egesz Europaban. Biztos lehetsz benne, hogy betartanak, ha veletlen megsem, akkor ujabb peldastatualas.

Sikerult megerteni, vagy szemelyeskedni szeretnel tovabbra is?

Error: nmcli terminated by signal Félbeszakítás (2)

Tudod ha megértetted volna a kérdést akkor arra válaszolsz és nem valami másról halandzsálsz.

Kézmosás szerinted ott most kezdtek kezet mosni?  Komolyan elhiszed, hogy ezen múlt vagy azon hogy a azok a népek szófogadóbbak, szófogadóbbak ha ott van az ellenőrzés de akkor mindenki szófogadó.  

Szóval akkor még egyszer. Adok mintátt nem görög nem spanyol nem perzsa. 

Neked itt most a Tajvan és a Korea  itthon bevezethetetlen intézkedésikből kellene írni 5-5 db ot!

Kézmosás megvan itt is meg ott is valószínűleg aki eddig nem mosott kezet most se fog se itt se ott. (gyerekkorba tanulod, vagy lesz rá igény vagy nem)

Szerintem remenytelen lenne ez a beszelgetes, kinyitok inkabb egy fasza merlotot. :)

Egyebirant: sokkal inkabb kovetendo peldanak tartomazt, amit ott -vagy akar kinaban probalnak tenni/tesznek- mint azt a szerencsetlenkedest, ami az EU-ban folyik, barmi legyen is az.

Az intezkedesekkel kapcsolatban: az olyan fegyelmezetlen emberek, mint mi, nem kello szazalekban fogjak betartani az intezkedeseket, legyen az barmi. Erre irtam a komoly retorziok szuksegesseget, meg abban az esetben is, ha ezek nyilvan tulzoak. Emiatt a bevezethetosege barminek is mentalitas kerdese.

Error: nmcli terminated by signal Félbeszakítás (2)

Egyébként meg ne nézd le a magyarokat nem vagyunk alávalók a kínaik semmivel nem különbek. Látszik nem kattintottál a linkre.

5 million people left Wuhan before China quarantined the city to contain the coronavirus outbreak Ők sem véletlen hegesztettek, a fegyelmezett Kínaik mögött ott álltak a fegyelmező Kínaiak. 

Kínaihoz meg annyit mögé is kell ám tudni rakni a tartalmat. Keménykedés ok arra itt is képesek. Na de lesz az orvosnak védő felszerelése, épül gyorsan kórház, lesz e orvos (másik tartományokból átzavartak párat), ha valakit bezársz le tudod látni élelemmel. Meg ugye ez azt is jelentette hogy a gazdaság beállt a földbe.  Senki se ki se be.

A Kínai példa tényleg követendő igazad van. 

Az, amit a kinaiak csinaltak, megallitotta a jarvanyt. Pillanatnyilag. Amit ok elb..tak, az az idoben torteno intezkedes hianya es az eleinte folyo tokoles volt; utana mar nyilvan hullottak az emberek - es leptek - mint latjuk, eredmenyesen.

Csakhogy: az olasz, francia, es spanyol peldak azt bizonyitjak, hogy sem orszagosan, sem mint EU nem kepesek sokan kezelni a helyzetet. 

Nem kezelte megfeleloen a WHO sem. 

Az EU (ezen belul az ECDC kulon is) sem. Az EU majd valoszinuleg a hetes cikkely szerinti eljarast fog kezdemenyezni a virus ellen par even belul es sulyosan eliteli annak cselekedeteit. (Majd idovel remelhetoleg megvizsgaljak az erintettek anyagi es buntetojogi, erkolcsi felelosseget is.)
Hogy Magyarorszagon mi lesz, az elsosorban rajtunk, embereken mulik majd. 

Error: nmcli terminated by signal Félbeszakítás (2)

Vezeto politikusoknak es kormanynak egyetlen feladata van jelenleg. Nem belebukni a krizisbe.

Ha az kell akkor hos csataban csak huszezres veszteseget szenvedtunk lesz a kommunikacio, vagy hasonlo.

Az a naiv aki szerint a politika torodik az egyennel, statisztika van es tomegek, egy egyseg nem egyseg.

Sacc per kb. ha ugyanannyit tudnak felmutatni a vegen mint influenza veszteseget akkor ugy pajzsra emelik a csavot, hogy a kovetkezo 20 evre sem lesz gondja a hos megmentonek...

Boritekolom.

 

Ps: Szerintem ez univerzalisan mukodik. Trump meg kuldott ezer dodot minden polgarnak.

Every single person is a fool, insane, a failure, or a bad person to at least ten people.

Itt pedig az arnyalja a dolgot, hogy a politikusokat sem kerdezi meg a virus, hogy megfertozheti -e oket. Tortentek is ilyenek. Magyarul a kutatasokba is nyilvan penzt fektetnek, mivel maguk is hajlamosak megmurdelni.

Aki meg ezt megoldja, a nep szemeben "megerdemelten" lesz megmento, mindegy, ki es melyik orszagban teszi. Ennek is vannak persze arnyoldalai: nalunk van egy ilyen MZP monogrammal rendelkezo polgarmester, aki beszamolok szerint ugy felbaszta magat ezen, hogy tegnap minden, a valsag kezelesevel kapcsolatos intezkedesi javaslatot -szo szerint- lesoport az asztalrol, illetve megkerte az ellenzeki (fideszes) kepviseloket, hogy a kormanyuknak mutogassak a javaslataikat.

Error: nmcli terminated by signal Félbeszakítás (2)

Igazad van -nem néztem utána, csak egy pár napja olvasott mémből indultam ki, miszerint oroszoknál nincs beteg- , de a lényeg azért remélem átment. A ki teljesít jobban, az majd a végén derül ki (tipp: senki). Az hogy kelet európa jobban teljesít, az egy baromság már annak fényében is, ahogy nálunk kezelik a helyzetet: a hivatalos számból kiindulva kurva jók vagyunk, mert kevés az igazolt eset. De miért kevés az igazolt eset? Azért, mert mások a környéken 5x annyit teszteltek az első időszakban, mint mi. Nem azt tudjuk, hogy hány fertőzöttünk van, csak van egy kis minta, amit kommunikálunk.

Egy budapesti háziorvos a mai napon a Mohács utca 24. szám alatti Országos Mentőszolgálattól átvette a védőfelszerelését, amit az állam biztosított számára.

A szett 3 darab FFP 1 maszkból és egy 110 ml-es kézfertőtlenítő zseléből áll. 

Ezen kell osztoznia az asszisztensével. Egy első vonalbeli ellátó, belgyógyász háziorvosnak. Ez nem egy napi felszerelés, hanem ez az összes, amit jelenleg az állam egy háziorvos és az asszisztense számára biztosít.

Kapcsolódik: 02/28: Orbán Viktor: Magyarország felkészült a koronavírus-járvány kezelésére 

Update: elvileg visszavonták.

További érdekesség, hogy a pontok között nem szerepel, hogy a koronavírus-járvány miatt a kormány megtiltja a járvány elleni védekezéshez szükséges eszközök exportálását hat hónapig. Erről tegnap közleményt adott ki a kormány, majd azt indoklás nélkül visszavonta és azóta sem hallani az intézkedésről.

https://www.portfolio.hu/gazdasag/20200312/koronavirus-ma-reggel-12-ren…

Azt, hogy mibol mennyi van keszleten, szerintem mi nem fogjuk megtudni. Ha folyamatosan jon -allitolag- az utanpotlas, akkor az is elofordulhat, hogy mar valami sokkal rosszabbra keszulunk, raktarozassal.
Csak gondolj bele: kitolunk 50 millio maszkot -szerintem mondjuk az egesz EU -ban nincs most ennyi- a lakossagnak, az egy hetre eleg, napi valtassal, feltetelezve, hogy hetvegen senki nem lep ki a hazabol. Majd jon az emelkedes exponencialisan, ahogy a "fejlett nyugati demokraciakban" is latjuk. Keleten ez meg varat magara, de nem marad el. Tehat: ekkor egyetlen orvosnak, apolonak, stb. nem lenne semmi. Ez is egy forgatokonyv, ugy gondolom, erre keszulnek.

Most nem lehet mast tenni, csak varni az egesz folyamat veget. Minden orszag maskent kezeli  a helyzetet, nincs ket egyforma recept.

Mas:

Ami engem zavar ebben az egeszben, az nem az egyes orszagok oda-vissza hulye kommunikacioja, stb. (mert ugy gondolom, nem csak mi vagyunk igy), hanem az, hogy az EU es azon belul az ECDC gyakorlatilag full inkompetenciat mutatott, illetve mutat jelenleg is. A WHO (akinek elvileg az iranymutatasara hivatkozva keszul olyan keves teszt) szinten az inkompetenciajat mutatja.

Oszinten, rossz ragondolni, mi lenne, ha SARS szintu mortalitassal rendelkezne ez a virus, ugyanezzel a terjedessel, ugyanilyen hozzaallassal...

Error: nmcli terminated by signal Félbeszakítás (2)

Valóban bebizonyította, hogy a szakemberek is csak találgatnak...

Igazából senki nem vette komolyan. Vagy nem merte komolyan venni a gazdasági következményektől tartva. Az USA-ban is sokáig tartották magukat a "csak egy influenza"-hoz, meg nálunk is abban bíztak, hogy meg fogjuk úszni.

Szlávik 01.30. :

A koronavírus nem akkora veszély, mint akár az influenza, a magyar egészségügy pedig felkészült a helyzetre.

Szlávik János arra a kérdésünkre, hogy készül-e gyorsteszt, annyit mondott: erre nincs szükség, ugyanis van egy labor Budapesten, ahol 24 óra alatt a vérből és torokváladékból kimutatható a vírus jelenléte a szervezetben.

„Ez a betegség is cseppfertőzéssel terjed, mint az influenza, de közel sem olyan intenzíven. Ha így lenne, már nagyságrendekkel több lenne a beteg. A koronavírus csak szorosabb kontaktussal fertőz, nehezebben terjed emberről emberre, mint az influenza„ – mondta lapunknak Szlávik János.

A szakember védekezésképp az egyszerű, patikákban is kapható szájmaszk viselését javasolja az alapos és hosszú, legalább 20 másodpercig tartó kézmosás mellett.

https://ripost.hu/politik/insider/koronavirus-a-tobbseg-eszre-sem-veszi…

Szlávik 02.26. :

„Olyan sokat beszélünk róla, hogy az emberek már a pániktól félnek” 

Hiába magyarázom, hogy a koronavírus alig veszélyesebb, mint az influenza, az utóbbit az emberek már megszokták, ezért nem félnek tőle”

„A légúti vírusok általában meleg idővel el szoktak múlni, ahogy az influenzajárványok is. Most pedig már mindjárt március van”

https://hvg.hu/itthon/20200226_koronavirus_jarvany_szlavik_szent_laszlo…

Orbán 03.13:

Magyarország eddig sikeresen védte meg magát migrációval szemben, ezért a migránsok által esetlegesen behurcolt fertőzéssel szemben is védettek vagyunk.

https://szegedma.hu/2020/03/orban-magyarorszagra-a-jarvanyt-elsosorban-…

Persze az ilyenkor szokásos: utólag könnyű okosnak lenni.

Merkelék tudták, hogy nagy baj lesz, ha hagyják a farasongot- hagyták. Meg is van az eredménye. Most éppen azon vinnyognak, ohgyk épzeli Merkel a kijárási tilalmat - ami szerüntök a szabadságjogok korlátozása. Eközben a polcok üresek, az emberek nem hordanak maszkot, nem tartják a távolságot.   

Bezzegnémetezni csak az fog most, akinek lövése sincs, mi van Németországban.

Német piacrqa dolgozok, de szerencsére már nem vagyok fizikailag ott és senkinek sem ajánlom, hogy odamenjen. A Robert Koch Intézet szeritn két-három hónap múllva élérik a 10 milliós fertőzöttségi szintet. Eközben "szabadságjogokra" hivatkozva a tartományi vezetők nem akarnak teljes kijárási tilalmat engedélyezni.  

No, meg is van a tejhatalom a Fidesznek, immár legalizálva. Éljen a totális diktatúra!

Most hiányoznak igazán az évtizedeken át ellopott pénzek... de különadó az lesz, fizessék meg mások ezt is.

Valószínű lesz valami bértámogatás azokon a területeken, ahol ők és érdekeltek. (turizmus)

A többieknek 2 lehetőséget fog felajánlani a kormány a cégeknek:

 - egy kedvező hitel

 - vagy kapnak vissza nem térítendő támogatást, de cserébe tulajdonjogot kérnek a cégben.

mondjuk a gdp-t termelőknél kezdeni a bértámogatást, nem a sleppjüknél. állítólag nem a hozzájuk közel állók tartották életben a gazdaságot.

kedvező hitel? inkább olyat tudok elképzelni, hogy a vállalkozás kap havi x összeget/alkalmazott (ahol x = a nettó bér legalább 70%-a), 6-9 hónapon keresztül, cserébe az állam nem visszakéri a lóvét, hanem kötelezi a vállalkozást, hogy pl 24 hónapon keresztül a delikvenst, vagy felmondása/halála esetén valaki mást de alkalmazzon, ugyanolyan feltételekkel és munkabérért. ez mégis csak jobb, mint pl a LuK-ot (ma már Schaeffler csoport) párszor megdobni néhány milliárddal, aztán lesegetni hogy az ebből felvett embereket egy-egy év után kirugdalja)

tulajdonjog egy érzékeny téma. helyette inkább olyan konstrukciót, kötelezvényt a vállalkozás nyakába adni a támogatásért cserébe, amivel őt érdekeltté tudod tenni a folyamatos működésben, a munkavállalói létszám megtartásában. nem vagyok közgazdász, hadd ne agyaljak konkrétumokon, az irány meg ez lehetne.

Induljunk ki az beteges orbángyűlület helyett a tényekből:

Mai kormányinfő:

"A magyar kormány 3 hónapra 70 százalékban „igazságos plafonig” átvállalja a munkavállalók bérét, de csak ha „nem otthon vannak a munkavállalók”, és rövidített munkaidőben dolgoznak. 40 százalékos bértámogatást kapnak a kutatás-fejlesztésben dolgozók, ez nincs részmunkaidőhöz kötve"

Ez egy mézesmadzag. Ha van egy cégem, aminek a produktumára ebben az időszakban nullára csökken a kereslet, akkor nem élhetek ezzela  lehetőséggel, ha vigyázva a dolgozókra, hazaküldöm őket, első körben állásidőre. Ha berángatok mindenkit 8 helyett mondjuk négy órában, akkor máris érdemessé válik a cég arra, hogy állambácsi megsegítse a "közösből".
A másik véglet meg az, hogy ha van is kereslet arra,amit a cég csinál, célszerű lehet átrakni mindenkit 4-6 órásba, hiszen így ugyan kisebb a termelés, de a bértámogatás lehet,hogy többet hoz a konyhára... Persze az örödg a részletekben lakozik - itt is.

Szerkesztve: 2020. 04. 07., k – 18:18

Nyugi.., a Fidesz-nek húsba vágó érdeke, hogy az ország megússza és felépüljön. (Sokkal jobban mint sorosnak v. Angelának. Tuti!) - Ha mégis "bukta" lesz, az elsősorban nem rajtuk fog múlni, sokkal inkább azokon, akik már most dörzsölik a tenyerüket, hogy a Fidesz után mit fognak széthordani... (És az egyikünket sem fog örömmel eltölteni.)