Charybdis blogja

Fizikai munka (szobafestő-mázoló) fizetés

Most volt nálunk szobafestés, 2 teljes napi munkáért fizettem 300.000 Ft-ot (Budapest). A festéket én vettem. Jó ebből lejön egy kicsi anyagköltség, mert a szakember vette meg a takaró fóliákat, ragasztószalagokat, ecseteket, gletteléshez az anyagot, de ezek nem hinném hogy túl nagy költségek. Sok helyen falat is kellett javítani, az dobta meg a költségeket, tehát nem csak abból állt hogy a szép előkészített falon végigment hengerrel, hanem majdnem 1 napig faljavítás, glettelés is volt. Persze fenn kell tartani saját autót, munkaruhát is venni kell. (A szaki gyorsan, jól, olcsón dolgozik, ebből ugye kettőt lehet választani, nálam ez a gyorsan és jól, de nem olcsón megoldás volt, mert nagyon szépen dolgozott, megállás nélkül, nem állt meg se cigizni, se kávézni, viszont így nem a legolcsóbb volt.)

De akkor vegyük azt hogy 1 nap keres tisztán 120.000 Ft-ot. Vegyük úgy hogy 1 hónapban dolgozik tisztán 16 napot. 5 munkanap pedig azzal megy el, hogy munkákat egyezteti, utazás, beszerzés, könyvelés, adminisztrálás, árajánlatírás. Úgy veszem hogy egyéni vállalkozó, tehát nem alkalmazott hanem ő teszi el a teljes bevételt.

Akkor is az havi 16*120.000 = 1920000 Ft.

Vegyük azt hogy KATA-s egyéni vállalkozó, így csak természetes személyeknek számlázhat, de van bőven szerintem lakossági megrendelés is. Akkor havi 50.000 Ft-ot fizet. Évi 18 millió Ft-ig lehet ezt, és 12 millió Ft felett már áfát is fizet.

Tegyük fel mindent teljesen legálisan csinál, 1 évben kivesz 2 hónap szabadságot. Így akkor kicsit felfelé kerekítve a szükséges munkahónapokat 10 hónap munkával megvan az évi 18 millió Ft, ami a KATA felső határa. Még a 6 millió Ft után be kell fizetni 1,3 millió Ft áfát is. KATA+iparűzési adó+kamarai hozzájárulás 725000 Ft/év. Könyvelő, adótanácsadó mondjuk 250.000 Ft/év.

Megmarad évi 15.725.000 Ft tisztán, legálisan. Plusz még belefér 2 hónap szabadság.

Akkor az havi 1.310.416 Ft minden adó, költség levonása után.

Jó ebből még félre kell tenni nyugdíjra, meg betegszabadság sincs. Plusz saját magának kell megszereznie az ügyfeleket. De ennek idejét is már beleszámoltam fent.

Nyilván bizonyos szakmákkal még ennél is többet lehet keresni, de pl. KSH átlag vagy medián nettó jövedelemhez hasonlítva ez kiugróan magas.

Nem sajnálom tőlük, sőt kívánom hogy mindenki ennyit keressen. Csak annyit akartam megvilágítani, hogy a fizikai munkát nem kell lenézni, mint a mellékelt ábra mutatja, fizikai munkával is nagyon jól lehet keresni, sőt ezek szerint jobban, mint a legtöbb más szakma. De azt még nem is említettem, hogy bizonyos fizikai munkákkal még ennél is többet meg lehet keresni akár, pl. villanyszerelő meg hasonlók.

Ráadásul a közeljövőben az AI az ilyen munkaköröket nem fogja elvenni. Eleve még robotból prototípust sem tudtak gyártani, ami ki tud festeni mindenféle szobát ami előfordul a gyakorlatban. A ChatGPT nem tudja elvégezni a fizikai munkákat. De még ha lenne is ilyen robot, akkor is sokkal drágább lenne mint az emberi munkaerő, legalábbis a belátható jövőben szerintem ez így marad.

M4 Sport online nem működik!

Hát ezt nem hiszem el, évi 100+ milliárd Ft közpénzből működő közmédia, évi össze sem merem számolni hány milliárd forintból működő magyar foci, csak annyi lett volna a kérésem, hogy tudjam nézni online a Magyarország-Portugália meccset. De nem, ennyi pénz sem elég, hogy menjen az online közvetítés. Ilyenkor az adómból a közmédiára fordított összeget vissza lehet kérni?

https://m4sport.hu/elo

"This site can’t be reached m4sport.hu took too long to respond."

PayPal devizaváltás, pénzváltás elkerülése, hogy ne húzzon le a PayPal rossz árfolyammal

Évekig szívtam vele, mire végre most kiismertem, hogyan lehet elkerülni, hogy a PayPal a saját, nagyon rossz árfolyamán váltson devizát vásárláskor.

Arról van szó, hogyha vásárolunk valamit PayPalon devizáért, akkor alapból, ha nem figyelünk, a PayPal fogja nekünk átváltani a pénzt nagyon rossz árfolyamon, kb. 5% díjat von le a PayPal.

Pl. ha forint alapú bankkártya van hozzáadva a PayPalhoz, és valamit veszünk EUR vagy USD pénznemben, akkor alapból a PayPal átváltja nekünk először a deviza összeget forintra, majd ezt a forint összeget terheli rá a bankkártyára. Na ez nagyon nem jó, ezt kell elkerülni. 10 000 Ft-os vásárlásnál kb. 500 Ft a devizaváltás díja így, 100 000 Ft-os vásárlásnál már 5000 Ft!

Azt kell beállítani, hogy a deviza összeget közvetlenül terhelje rá a bankkártyára, pl. ha 100 EUR összegben veszünk valamint, akkor a PayPal pontosan 100 EUR összeget terheljen rá a forint alapú bankkártyára, aztán majd átváltja a bankkártya kibocsátó a devizát.

Először a könnyebbik eset, amikor csak egyszeri vásárlásról van szó, tehát nem iratkozunk fel ismétlődő kifizetésekre:

Közvetlenül a vásárlás megerősítése előtt ki kell választani azt az opciót, hogy a bankkártya kibocsátó árfolyamát használja a PayPal a vásárláskor. "View conversion options", vagy hasonló linket kell keresni, még mielőtt megerősítenénk a tranzakciót. Nagyon oda kell figyelni, hogy még időben rányomjunk a linkre, később már nem lehet változtatni. Aztán a "covert with card issuer" vagy hasonló opciót kell választani a kettő közül (a másik lehetőség, hogy a PayPal vált, ez ne legyen bepipálva). Ekkor a bankkártya kibocsátó (pl. Mastercard) fogja átváltani a pénzt, ami általában jóval kevesebb költség, mint az 5%.

A másik, nehezebb dolog, amikor feliratkozunk egy ismétlődő kifizetésre, pl. hogy minden hónapban vonjon le a Paypal 50 USD-t egy feliratkozásért. Ehhez először, még mielőtt feliratoznánk bármire, be kell lépni a Paypal fiókba, és válaszuk ki a számlabeállítások menüpontot (jobb felső sarok fogaskerék ikon, vagy a nevünkre kattintva kiválasztani a számlabeállításokat).

Ezután válasszuk a "Pénz, bankkártyák és számlák" menüpontot. Utána le kell görgetni, majd a "Set Automatic Payments" gombra kattintani. Ekkor megjelenik a "My preapproved payments" oldal, ahol látjuk az összes feliratkozást. Szóval keressük meg a PayPal beállítások részben az az oldalt, ami tartalmazza az összes automatikus kifizetést. A megjelenő táblázat (amiben az automatikus kifizetések látszanak) jobb felső sarkában van egy ilyen link: "Set available funding sources", erre kell kattintani. Ekkor megjelenik a hozzáadott bankkártya vagy bankkártyák. Az adott bankkártya melletti "Conversion Options" linkre kell kattintani. Itt megint két lehetőség van: a Paypal váltson, vagy a kártyakibocsátó. A kártyakibocsátó váltson, válasszuk a "Bill me in the currency listed on the seller's invoice." opciót, majd mentsük el az oldalt.

Ezután már elvileg a feliratkozások kifizetésénél elkerüljük a PayPal devizaváltását. De egyszeri vásárlások esetében lehetséges, hogy továbbra is mindig ki kell választani külön, hogy ne a PayPal váltson, erre is figyelni kell még.

Nagyon idegesítő, hogy így el van dugva, és ennyit kell hozzá kattintani. De mindenképp érdemes beállítani, mert egyébként óriási pénzekkel vág meg a PayPal minden vásárláskor.

Kis HUP Trollhatározó - Troll jelentése, trollok fajtái, ki számít trollnak

Hiánypótló írással jelentkezem, számos alkalommal fordul elő itt a "troll" szó, gondoltam járjuk kicsit körbe a témát. A site:hup.hu troll Google keresés szerint jelenleg 3 850 találat van. Definiáljuk a troll fogalmát, ill. ismertessük néhány típusát. Kommentekben várom a további gondolatokat.

Cambridge Dictionary szerinti definíció

someone who leaves an intentionally annoying or offensive message on the internet, in order to upset someone or to get attention or cause trouble
 
a message that someone leaves on the internet that is intended to annoy people.

Magyarul: valaki, aki szándékosan bosszantó vagy sértő üzenetet hagy az interneten, annak érdekében, hogy idegesítsen valakit, vagy hogy felhívja a figyelmet vagy gondot okozzon

egy üzenet, amelyet valaki az interneten hagy, és amelynek célja az emberek bosszantása.

A Wikipédia már hosszabban tárgyalja a trollokat:

A troll az internetes szlengben olyan személy megnevezése, aki provokatív, ingerlő módon, tárgyhoz nem tartozó üzenetekkel bombáz egy online közösséget (például internetes fórum, chat, blog, levelezőlista), vagy személyes hitbeli meggyőződését ellentmondást nem tűrő, pökhendi erőszakossággal sulykolja, azzal a konkrét szándékkal, hogy más felhasználókból heves reakciókat provokáljon ki, vagy más módon zavarja, lehetetlenítse el a témába vágó eszmecserét. A trollkodás idővel a kevésbé agresszív, inkább viccesebb gúnyolódást, élcelődést jelentő tevékenység jelzőjévé is vált, amivel fontosabb, komolyabb témák, személyek is nevetségessé tehetők, ezzel egyfajta kritikai élt adva. Korábban ilyen jellegű „trollkodás” volt például a politikusok karikatúrái.

Az a felhasználó, aki nem rendelkezik adminisztrátori jogokkal egy adott fórumon, csak egyet tehet a trollok ellen: nem „eteti” őket, azaz következetesen figyelmen kívül hagyja az adott személy hozzászólásait. Innen származik az angol Do not feed the trolls, azaz „ne etesd a trollokat” kifejezés (rövidítése DNFTT).

A troll szó másik jelentése egy északi mitológiából ismert lény. Az internetes szlengben használt változat azonban nem ebből származik, hanem a trolling vagy trawling nevű horgászati technikából, amely során a horgász elhúzza a csalit a halak orra előtt, ahogy az internetes troll is teszi egy provokatív megjegyzéssel.

A trollok 10 különböző típusa a Lifewire szerint:

  1. The Insult Troll (A sértő troll)
  2. The Persistent Debate Troll (A folyamatosan vitázó troll)
  3. The Grammar and Spellcheck Troll (A nyelvtan- és helyesírás náci troll)
  4. The Forever Offended Troll (Az örökké sértett troll)
  5. The Show-Off, Know-it-All Or Blabbermouth Troll (A hencegő, a mindent tudó vagy a fecsegő, titkokat kibeszélő-troll)
  6. The Profanity and All-Caps Troll (A trágár és a nagybetűs troll)
  7. The One Word Only Troll (Csak egy szó troll)
  8. The Exaggeration Troll (A túlzó troll)
  9. The Off Topic Troll (Az offtopic troll)
  10. The Greedy Spammer Troll (A spammer troll)

Leghosszabb lista, amit találtam: 135-fajta troll (angol)

Telenor digitális aláírás

Volt szerencsém kipróbálni egy üzletben a Telenor digitális aláírását.

2017. augusztus 29-étől a Telenor személyes értékesítési és ügyfélszolgálati pontjain is bevezeti az elektronikus szerződéskötést. A szerződések aláírása ezt követően digitálisan, aláíró készülékek (padok és tabletek) segítségével történik, ügyfeleink táblagépeken vagy monitorokon keresztül olvashatják el a szerződési feltételeket, amelyekhez aláírás után bármikor hozzáférhetnek.

Ez nálam a gyakorlatban úgy volt, hogy elém tettek egy kb. 4x5 cm felületű aláíró padet, amin csak az aláírás mező látszott, valamint az aláírandó szerződés szövegének aljából egy kicsi, elmosódottan. Kb. az aláírandó szerződés alsó 10%-át láttam csak rajta olvashatatlanul, elmosódva. Mondom az ügyintézőnek, hogy szeretném látni egyben a teljes szerződést, amit aláírok, mert így látatlanban nem írom alá.

Erre megmutatta az ő saját számítógépén, hogy tessék ezt írom alá. De mondom oké, az egy másik felület, én itt szeretném látni a teljes szerződés szövegét olvashatóan, egyben, ezen a paden amin aláírni készülök. Én is bármit meg tudok mutatni egy monitoron, az még nem bizonyítja, az aláíró pad is ugyanazt jeleníti meg éppen.

Erre kinyomtatja nekem papírra a szerződést, hogy tessék, ezt fogom aláírni az aláíró paden, olvassam el papíron, majd írjam alá a paden. Mondom erre, hogy oké, ez pedig egy papír, én is ki tudok nyomtatni bármit, de én az aláíró paden szeretném látni egyben, hogy mit írok alá, nehogy később aztán bármit behelyettesítsenek az aláírom felé.

Itt elakadtunk, nem tudtunk továbbjutni, ügyintéző mondta ugyanazt tovább, én is mondtam ugyanazt tovább.

Végül az lett a megoldás, hogy megígérte, amint aláírom a paden, ki is nyomtatja nekem az aláírásommal együtt a szerződést. Bátor voltam és aláírtam, aztán meg is kaptam kinyomtatva a "digitális aláírásommal", bár ez mondjuk még mindig nem bizonyítja, hogy mit írtam alá, hiszen ő aztán bármit kinyomtathatott. Megígérte, hogy a Telenor fiókban is elérhető lesz a szerződés, egyelőre minden menüpontot végignéztem, de nem találtam meg. Írtam az ügyfélszolgálatnak hogy küldjék meg nekem a szerződést elektronikusan is. Remélem tényleg azt írtam alá, amit mutatott, de ez alapján tényleg bármit be tudnának helyettesíteni az aláírásom fölé.

Szóval Telenor digitális aláírással nagyon vigyázzatok, hogyha elétek tolnának egy aláíró padet, amin csak az aláírás mező van, akkor inkább ne írjátok alá. Utólag amikor nyugiban elolvastam a teljes szerződést, akkor láttam hogy lehetett volna kérni papíron is (amit egyébként kértem, de erősködtek, hogy nem lehet). Ha ilyen f*szul jelenítik meg az aláírandó szerződést, akkor erősködni kell, hogy vagy jelenítsék meg egyben, vagy ha nem tudja a készülék, akkor nyomtassák ki és papíron, tollal írjátok alá.

Ez a dolog akkor tudna működni, ha az aláíró paden egyben láthatnám a teljes szerződés szövegét, amit aláírok. Így hogy csak egy aláírás mező van szöveg nélkül, ez így botrányos.

[KV] [trey-nek] Járvány idején nem jó szakállasnak lenni!

Tudta? Járvány idején nem jó szakállasnak lenni!
 

Cseppfertőzéssel terjedő járvány esetén mindenhogy rizikós egy tüsszentő vagy köhögő ember közelében tartózkodni. A levegőben jó messzire elrepülő, porlasztott és kórokozókat tartalmazó váladékot a szakáll és a borosta nagyobb eséllyel fogja fel, hiszen a szőrszálak jelentősen növelik az arcunk körüli felületet. Ha nem is közvetlenül szívjuk be ilyenkor más váladékát, egy levegővételnél a szakállról bőven be tudunk még szippantani a fertőzött cseppeket. Nem árt tehát borotválkozni, sőt jelen esetben még az alkoholos arcszesz is hasznos járványvédelmi intézkedésnek tűnik. 

Egy feltehetően Norvégiában dolgozó, magyar sürgősségi aneszteziológus egy másik fontos indok miatt figyelmeztette Csapodi Csabát, miért ne reklámozza most annyira a szakálldivatot. Idézzük levelét: „Minden férfit bátorítunk arra, hogy a COVID elleni védekezés részeként rendszeresen borotválkozzék! (...) A szakállas-bajuszos embereket nehezebb lélegeztetni, ha arra szorulnak, és ez a nehézség sürgős helyzetben komoly, életveszélyes következménnyel járhat. Konkrétan a lélegeztetőmaszk nem zár megfelelően az arcon, és nem tudunk levegőt fújni a betegbe, aki emiatt meghal. Norvég kollégáim, akik igencsak kedvelik a mutatós viking szakállakat, a múlt héten mind simára borotválva jöttek munkába.” 

[KV] Az online élelmiszer házhozszállító cégek elestek

Ma hozta ki végre a Tesco a több napja megrendelt házhozszállítást, csak kis bökkenő, hogy a megrendelt termékek fele hiányzott. De még mindig jobban jártam, mint azok, akik most akarnak online házhozszállítást kérni: jelenleg sehol nem foglalható idősáv, elestek a cégek!

Beléptem a Tescón és egyáltalán nem lehet idősávot foglalni semmilyen időpontra.

A többi céget nem néztem, de Index szerint mindenki elesett: Szinte egyáltalán nem tudnak már házhozszállítást vállalni az áruházláncok

Marad a személyes bevásárlás, ott viszont tuti 1 méteren belül kell kerülni más emberekhez, ami meg veszélyes. Mégiscsak az járt jól, aki előre betárazott. Viszont már most meg kell rendelni a következő adagot, amint megjelenik üres idősáv, mert ezek szerint min. 3 hetet kell várni, de egyelőre még rendelést sem lehet leadni.

Telenor 100 GB extra Hipernet ingyen

Írja a Telenor, hogy adnak 100 GB ingyen mobilinternetet. Lépjek be a fiókomba és aktiváljam. Csak azzal 10 perc ment el, mire megtaláltam a menüpontot (jól el van dugva, meg lassú is az egész felület).

Megtaláltam végre, de aktiválásra rányomok, nem  történt semmi percekig, most ez írja ki:

Hoppá!
Hiba történt!
 
Hiba történt az oldal megjelenítésekor!
Elképzelhető, hogy a hiba a Telenor oldalán van, ezért kérjük, próbálja meg később!
Ha a hiba többször is jelentkezik, kérjük, forduljon ügyfélszolgálatunkhoz!

Türelmét és megértését köszönjük!
Üdvözlettel, Telenor

Hibakód: 8137135277658023

Mint a népmesében, adtak is meg nem is. Arra jó volt, hogy híroldalak lehozzák, hogy milyen jó fej a Telenor.

Köszönjük Telenor, hogy elvettél 15 percet az életemből a semmire!

Frissítés: közben úgy látom, a hibaüzenet ellenére mégis sikerült aktiválni. Reméljük tényleg működött.

Freemail, te csodás

Köszönjük Freemail, hogy értékes munkaórákat rabolsz el százezrek életéből. Tegnap karbantartás volt a Freemailen, és azt hazudta a karbantartó képernyő, hogy minden küldött emailt meg fognak kapni a címzettek majd a karbantartás végén. Ehhez képest tegnap egész délután nem tudtam küldeni semmit freemail-es email címre, mert visszapattant a levél.

Minden 2. weboldal a világon end-of-life PHP verzió alatt fut

Észrevettem egy érdekes dolgot, a top 10 millió leglátogatottabb weboldal közül a világon több mint minden 2. end-of-life, tehát biztonsági frissítésekkel sem támogatott PHP verzió alatt fut.

Források:

Először is a támogatott PHP verziók.

Tehát csak a 7.2, 7.3, 7.4 verziókhoz jönnek még biztonsági és egyéb frissítések, a többi verzióhoz már nem jön semmilyen frissítés (end of life).

PHP használati statisztika a top 10 millió weboldalnál

78.9%-a a weboldalaknak PHP-t használ. De a PHP-s weboldalak kb. 75%-a elavult PHP verzió alatt fut.

Így jön ki, hogy a világ weboldalainak több mint fele elavult PHP verzió alatt fut. Durva?

KATA egyéni vállalkozás indítása ügyfélkapun

Volt szerencsém segédkezni KATA egyéni vállalkozás elindításában az ügyfélkapun keresztül. Spoiler: nem sikerült elsőre. Pedig könyvelő-adótanácsadó (25 év szakmai tapasztalat) csinált minden lépést elejétől a végéig (én csak néztem igazából). Igen ám, de a végén ez jött ki: "hibát találtunk, a hiba elhárítása ügyintézői beavatkozást igényel, keresse fel az okmányirodát, hiba kódja: [semmitmondó hibakód]".

Okmányirodát felkeres. Kiderült, hogy adott okmányirodában nem tudnak segíteni (Budapesten vagyunk), menjünk át egy másikba. Ugyebár munkaerőhiány van az okmányirodákban is, nincs elég ember. A másikat már inkább telefonon kerestük, ott azt mondták, hogy a NAV-hoz menjünk.

Nemzeti Szálláshelykezelő Szoftverek

Van ez a csodálatos NTAK (Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ), ami ugye most fog élesedni. Persze nem lehet majd akármilyen szoftvert használni hozzá, hanem szigorúan a listában lévő szoftvereket, amik kompatibilisek az új API-val: https://info.ntak.hu/szoftverek/

237/2018. (XII. 10.) Korm. rendelet a turisztikai térségek fejlesztésének állami feladatairól szóló 2016. évi CLVII. törvény végrehajtásáról:

6. szálláshelykezelő szoftver: a szálláshely-szolgáltató által kötelezően használt olyan informatikai program, mely a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ számára adatok továbbítására alkalmas;

Keményen megszívatott a Gmail három pöttye, avagy weblap-használhatóság

Nem viccelek, napokon keresztül veszekedtem emiatt valakivel, hogy nem kapja meg emailben, amit küldök neki a Gmail-es címére. Először elküldtem neki egy emailt, amit valamiért nem talált/elkavart/megerősítést kért, mindegy, az a lényeg, hogy küldjem el újra. Itt jöttek a bonyodalmak. Én válaszoltam a már elküldött emailre, hogy itt az email, tessék küldöm újra. Utána egyeztetünk külön emailben, telefonon, hogy még mindig nem jött meg az email. Jó akkor továbbítom szóról szóra az eredeti emailt, most megjött? Nem, még mindig nem. Akkor nézzük meg a spam mappában. Nem, ott sincsen. Pedig én elküldtem tutira. Újabb emailezés, telefonálgatás. Jó, akkor figyeljen, most ebben a pillanatban továbbítottam, megjött? Hát igen, az email átjött, de nincs benne a kért információ, miért nem küldöm végre???

Lakást venni magánszemélyként befektetési céllal nem racionális

Na mostmár mindenhol azt hallom (ismerősöktől, rokonoktól, interneten olvasom) hogy vegyünk lakást, és adjuk ki, tuti biznisz. Merthogy lakni mindig kell, jó helyen lévőt mindig kiveszik, fix havi jövedelem, a lakás egy kézzelfogható dolog stb. Kár, hogy ez nem így van, és nem racionális így tenni.

Első tévhit, hogy ez nagyon biztonságos. Arra gondolok, hogy magánszemélyként a vagyonunk egy jelentős részét beletenni 1 vagy néhány ingatlanba befektetési céllal (hogy majd növekszik az értéke plusz még ki is adjuk) túl kockázatos és nem racionális, nem ajánlott.

This page can't load Google Maps correctly.

Nem tudom, mennyire volt jó ötlet Google részéről átvariálni az évtizede működő rendszert a Google Térkép beágyazásnál, de nem sikerült jól. Gyakorlatilag 10-ből 9 esetben ahogy böngészek különböző weboldalakat, a beágyazott Google Térkép nem jelenik meg jól, helyette hibaüzenet:

This page can't load Google Maps correctly.

A terképen pedig "for development purposes only". De amúgy ezt leszámítva a térkép megjelenik helyesen, csak elég csúnya így. Szóval nem tudom, mi értelme van, így is lekéri a térképet és megjeleníti, csak ott van a szöveg rajta. Valamint másképp kellett volna, mert így sikerült több millió weboldal tulajdonost megszívatni. Meg ugye van olyan weboldal is, ahol több ezer beágyazott térkép van, na azokat mind módosítani kéne. Pedig szerintem Google jól jár vele, hogy sok millió honlapba ott van beágyazva a szolgáltatása, onnan mutatnak linkek a Google céges oldalakra, az meg már maga a Google kereső, szóval elég nagy ingyen reklám ez.

Egy értelmes TV műsor - Cápák Között

Nincs TV-m, nem is szoktam TV műsorokat nézni, de most kijött egy értelmes műsor: Cápák Között - RTL Klub. Online is nézhető.

Van értelme, és még szórakoztató is. Befektetőt kereső emberek adják elő az ötleteiket magyar milliárdosoknak, akik vagy adnak az ötletre pénzt, vagy nem.

Zsűritagok (azt hiszem ők adják konkrétan a pénzt):
Apró Anna - A Cor-a Zrt. egyik tulajdonosa, 2016 óta egy kockázati tőkebefektetéssel foglalkozó Oxo csapat egyetlen női tagja. amelynek portfóliója jelenleg 25 aktív befektetésből áll.
Balogh Levente - A Szentkirályi-Kékkúti Ásványvíz Kft. elnöke.
Balogh Péter - Budapesti fókuszú angyalbefektető csapat, a Baconsult Kft. tulajdonosa, vezetője, 24 befektetéssel, Nav N Go Kft., NNG Ltd. korábbi vezérigazgatója.
Fehér Gyula - Ustream alapítója.
Moldován András - Jack’s Burger, Animalsoft Kft.

Facebook hirdetések célzása

Azt nem értem, hogyan élhet meg a Facebook ebből a kiváló hirdetési rendszeréből. Legjobban úgy lehetne célozni embereket a Facebookon, hogy az alapján szűröm őket, hogy egészen pontosan melyik Facebook oldalakat lájkolták, és/vagy melyik csoportokban vannak benne. Na, ilyet pont nem lehet. Lehet szűrni nem, lakóhely, életkor, érdeklődési kör stb. alapján. Mondjuk az érdeklődési kört nem mondja meg, hogy mi alapján állítja össze. Nagyon sokan nem adnak meg magukról minden adatot, viszont az elárulja az érdeklődési köreiket, hogy melyik oldalt lájkolják és melyik csoportokban aktívak. Tegyük fel, hogy valaki baba-dolgokat hirdetne Facebookon. Nyilván legjobb célzás az lenne, hogy baba-mama Facebook csoportokban aktívakra szűrne, utána esetleg még lakóhely alapján. És/vagy olyanokra, akik pontosan ilyen témájú oldalakat lájkoltak. Na ezt pont nem lehet, helyette érdeklődési kört lehet megadni, ami alapján nem lehet belőni rendesen a célcsoportot. Az a rejtély számomra, hogy ebből a szarból a Facebook hogy tud megélni, miért nem csinálnak végre egy rendes hirdetési rendszert?

Bankkártyás fizetés az EU-ban

Minap történt, hogy ellátogattam az Európai Parlament Látogatóközpontba (Parlamentárium) Brüsszelben. Ingyenes, teljesen magyarul is megvan minden, informatív kiállítás, ajánlom. Bemutatja az EU történelmét, működését, valamint eddigi vívmányait.

De amitől megborultam: vettem a hivatalos boltjukban egy euró bankjegyeket mintázó csokit, bankkártyával akartam kifizetni, de közölték, hogy 5 euró alatt nem fogadnak el bankkártyát, hanem csakis készpénzt. Következő EU-s projekt lehetne a bankkártyás fizetés elterjesztése és a készpénz visszaszorítása a teljes EU-ban...

memoQ Ubuntu Linux alatt

Segítenem kellett valakinek felvarázsolni a memoQ nevű fordító szoftvert (CAT) Ubuntu alá. Egyetemi feladatokhoz kell, csak ezt lehet feltelepíteni. Ugyebár ez egy asztali szoftver, és csak Windowson megy.

Először próbálkoztam a Mono-val, merthogy .NET kell a memoQ-hoz. Namost ugye a Mono így hirdeti magát:
https://www.mono-project.com/

Sponsored by Microsoft, Mono is an open source implementation of Microsoft's .NET Framework based on the ECMA standards for C# and the Common Language Runtime. A growing family of solutions and an active and enthusiastic contributing community is helping position Mono to become the leading choice for development of cross platform applications.

Csomagolásmentes bolt vs túlcsomagolt dolgok

Mennyivel jobb lenne eljutni a túlcsomagolástól a csomagolásmentes boltig. Nem vagyok szakértője a témának, de azt látom, hogy hiába próbálom szelektíven gyűjteni a szemetet, attól még az szemét marad, és nem tudom elkerülni, hogy ne termeljek rengeteg szemetet. Nem értem, miért nem lehetne óriási csomagolóanyag adót kivetni a gyárakra és boltokra, és akkor biztosan elkezdenének kreatívkodni, hogyan lehetne eleve megszüntetni a szemétforrásokat, vagyis a csomagolóanyagokat.

Rezsicsökkentés parasztvakítás

Számomra megdöbbentő, hogy ezzel a rezsicsökkentés nevű parasztvakítással annak idején (és még ma is!) mennyi szavazatot tudtak szerezni. Biztosan jól működött a szlogen, mert nagyon nyomatták. Kár, hogy az egész parasztvakítás: Az utolsókat rúgja a szemétszállítás.

A cikk utolsó bekezdését emelném ki:

Amikor a rezsicsökkentésre gondolunk, azt is érdemes számításba venni, hogy hiába nem enged belőle a kormány, ha központi forrásból pénzt tesznek a rendszerbe, akkor ugyanott vagyunk – a költségvetésből átcsoportosított pénzt is lakosság állja, csak éppen nem szemétdíj, hanem a befizetett adók formájában.

Soros György 2 millió dollárral támogatja a Wikipediát működtető alapítványt

A közlemény kiemeli, hogy a világ egyik legtehetősebb filantrópja mindig is támogatta a nyílt társadalom koncepcióját, ideértve a tudáshoz, az oktatáshoz és a különböző társadalmi és politikai kutatásokhoz való minél szélesebb körű hozzáférést.

Azt is megemlítik, hogy Soros saját vagyonából összesen 32 milliárd dollárt adományozott a civil társadalmat világszerte erősíteni hivatott Open Society Foundations részére.

A Wikimedia részéről az ügyvezető Katherine Maher azt írta, hogy a felajánlásnak köszönhetően a Wikipedia továbbra is ingyenes és szabad maradhat az elkövetkező generációk számára is.