Charybdis blogja

Csomagolásmentes bolt vs túlcsomagolt dolgok

 ( Charybdis | 2019. január 11., péntek - 0:41 )

Mennyivel jobb lenne eljutni a túlcsomagolástól a csomagolásmentes boltig. Nem vagyok szakértője a témának, de azt látom, hogy hiába próbálom szelektíven gyűjteni a szemetet, attól még az szemét marad, és nem tudom elkerülni, hogy ne termeljek rengeteg szemetet.

Rezsicsökkentés parasztvakítás

 ( Charybdis | 2018. október 26., péntek - 16:46 )

Számomra megdöbbentő, hogy ezzel a rezsicsökkentés nevű parasztvakítással annak idején (és még ma is!) mennyi szavazatot tudtak szerezni. Biztosan jól működött a szlogen, mert nagyon nyomatták. Kár, hogy az egész parasztvakítás: Az utolsókat rúgja a szemétszállítás.

A cikk utolsó bekezdését emelném ki:

Soros György 2 millió dollárral támogatja a Wikipediát működtető alapítványt

 ( Charybdis | 2018. október 16., kedd - 12:51 )

A közlemény kiemeli, hogy a világ egyik legtehetősebb filantrópja mindig is támogatta a nyílt társadalom koncepcióját, ideértve a tudáshoz, az oktatáshoz és a különböző társadalmi és politikai kutatásokhoz való minél szélesebb körű hozzáférést.

Azt is megemlítik, hogy Soros saját vagyonából összesen 32 milliárd dollárt adományozott a civil társadalmat világszerte erősíteni hivatott Open Society Foundations részére.

Google céges oldal - bárki, akármilyen képet feltölthet bármely Google céges oldalhoz

 ( Charybdis | 2018. február 14., szerda - 10:11 )

Ezt így hogy? Vannak ugye a Google céges oldalak, ezek jönnek fel a Google-ban a legelső helyen, jobb oldalt, amikor rákeresünk egy vállalkozás, üzlet nevére. Namost ezekhez az oldalakhoz nemcsak a tulajdonos, hanem bárki tölthet fel képeket, amelyek azonnal megjelennek a Google céges oldal képei között.

Ha nem releváns a kép, vagy hamis? Akkor az oldal tulajdonosa ezt jelezheti a Google-nak, aki vagy eltávolítja a képet, vagy nem. De mindenképpen eltelik valamennyi idő, míg valami lesz a képpel, addig ottmarad.

Az Artisjus mintájára (zene) itt van az MPLC - Motion Picture Licensing Company (filmekhez)

 ( Charybdis | 2017. november 28., kedd - 12:06 )

Jön az MPLC - Motion Picture Licensing Company nevű szervezet, hogy bizony 2016 óta nem elég csak az Artisjusnak tejelni, fizetni kell szépen az MPLC - Motion Picture Licensing Company felé is. Mindez megtámogatva jogszabállyal.

Merthogy az Artisjus a zenék után szedi be a jól megérdemelt pénzt, az MPLC viszont a filmek után. Hoppá. Ezek után mit találnak még vajon ki, esetleg lehetne fizetni a képek, versek, egyéb írott szövegek után is, vagy mi jön még?

Cikk: https://24.hu/fn/gazdasag/2017/08/29/nem-atveres-fizetniuk-kell-a-szallodaknak-a-filmvetitesekert/

Papírmentes .hu domain regisztráció nem akadálymentes

 ( Charybdis | 2017. november 23., csütörtök - 12:07 )

Jó dolog a papírmentes .hu domain regisztráció, de sajnos (ha nem tévedek) nem akadálymentes, mert képernyőolvasóval (vakok, gyengénlátók) nem lehet túljutni az utolsó lépésben a captchán, ugyanis csak kép alapú a captcha.

Írtam már ezzel kapcsolatban az Internet Szolgáltatók Tanácsának 1 hete, de nem jött válasz. Esetleg ha van itt ISZT tag vagy domain regisztrátor, akkor felvethetné ezt a problémát a szervezetben.

Uber vs. taxi 2. rész

 ( Charybdis | 2017. november 19., vasárnap - 23:54 )

első rész itt volt

Friss hír, hogy áremelést akarnak a budapesti taxisok a hatósági áron, várható volt, hogy lassan előjönnek ezzel.

Kapcsolódó cikkek:

http://index.hu/mindekozben/poszt/2017/11/15/a_matek_nagyon_nem_megy_a_taxisoknak/

http://alapblog.hu/mi-a-baj-az-allami-arszabalyozassal/

Sávszélesség Budán 3. rész

 ( Charybdis | 2017. november 19., vasárnap - 23:43 )

Sávszélesség Budán 1. rész
Sávszélesség Budán 2. rész

Lassan 7 év alatt sem oldódott meg a gond :( Továbbra is csak rohadt lassú vezetékes net van. Közben már a mobilinternet gyorsabb lett, úgyhogy átváltottam Telenor mobilinternetre, adnak Wifi routert, amivel otthon lehet csinálni Wifi hálózatot a mobilinternethez. Van adatkorlát, de elég szokott lenni.

Webkincstár jelszó szivatás

 ( Charybdis | 2017. szeptember 12., kedd - 18:34 )

Azt mondja 90 naponta:

IKEA online vásárlás

 ( Charybdis | 2017. június 19., hétfő - 10:08 )

Gyanútlanul vásároltam online az IKEA-ban. Pozitívum, hogy lehet bankkártyával fizetni a honlapjukon. Utána viszont jön a szivatás. Házhozszállítási szolgáltatásuk van ugyan, de ezt csak úgy lehet megrendelni, hogy el kell menni személyesen az adott áruházba és ott kell kérni a házhozszállítást. Tehát innentől értelmetlenné válik az online vásárlás, mert ugyanúgy el kell menni személyesen az áruházba.

Emberi Erőforrás Támogatáskezelő pályázat beadás nem megy tanúsítvány hiba miatt

 ( Charybdis | 2017. április 25., kedd - 22:42 )

Firefox alatt Ubuntun:
http://www.emet.gov.hu/hatter_1/eper/

linkelt oldalon belül: pályázói belépési pont (kattintson ide)
mely ide irányít: https://eper.emet.hu/paly/palybelep.aspx

"Secure Connection Failed

An error occurred during a connection to eper.emet.hu. Peer’s Certificate has been revoked. Error code: SEC_ERROR_REVOKED_CERTIFICATE

The page you are trying to view cannot be shown because the authenticity of the received data could not be verified.
Please contact the website owners to inform them of this problem."

Ellenőrizd a számlázóprogramodat, hogy jogszabálykövető-e!

 ( Charybdis | 2016. június 28., kedd - 15:01 )

Használ itt valaki számlázóprogramot számlák kiállításához? Én eddig vakon megbíztam az általam használt számlázóprogramokban, de most elkezdtem vizsgálgatni, hogy tényleg jogszabálykövetőek-e, és hát találtam pár hiányosságot. Ezért javaslom, hogy aki használ számlázóprogramot magyar cégként / egyéni vállalkozóként, az ne bízzon vakon a fejlesztőkben, tesztelgesse a programot hogy tényleg jogszabálykövető-e.

Mondok pár támpontot, miket kell megnézni.

Korlátozza az Airbnb használatát Izland

 ( Charybdis | 2016. június 1., szerda - 17:46 )

Itt a cikk: http://www.origo.hu/utazas/hirek/20160601-korlatozza-az-airbnb-hasznalatat-europa-egyik-legszebb-orszaga.html

Én alapvetően nem értek egyet azzal, hogy az állam beleszóljon a magánszférába. Ugye itt arról van szó, hogy van a magántulajdon, az ingatlan, és az állam beleugat abba, hogy az ingatlantulajdonos mit csinálhat a saját tulajdonával. Mi köze az államnak ehhez? Tehát veszel egy ingatlant, és nem adhatok ki turistáknak, csak hosszú távú bérlőknek.

BrowserCalls tapasztalatok (olcsó Voip telefonálás)

 ( Charybdis | 2016. április 27., szerda - 23:07 )

Használom már egy ideje a BrowserCalls szolgáltatást, ezért gondoltam, hogy leírom a tapasztalataimat.

Regisztrálni kell az oldalon, majd kreditet vásárolni. Ezt meg lehet tenni Paypallal is, tehát teljesen biztonságos a fizetés, nem kell személyes adatot megadni. Minimum 10$-ért lehet kreditet venni.

Ezután meg kell adni a telefonszámodat, melyet ellenőriznek (SMS kód). Ez azért kell, hogyha kimenő hívást indítasz, akkor megjelenjen a telefonszámod a hívott félnél.

Sávszélesség Budán 2. rész

 ( Charybdis | 2016. március 19., szombat - 11:55 )

Előző rész: http://hup.hu/node/99561

5 éve írtam a linkelt bejegyzést az internet lassúságáról Budán, a XII. kerületben. Lássuk, most mi a helyzet:

internet XII. kerület lassú

5 év alatt még lassabb lett!!! Ugye látszik a képen: "Lassabb, mint a magyar internet hozzáférések 87%-a".

Brüsszeli szuper bunkó étterem esete

 ( Charybdis | 2016. február 26., péntek - 0:00 )

Sikerült egy brüsszeli étteremnek rombolnia kicsit Belgium hírnevét. Brüsszel városközpontjában voltunk egy közepesen drága étteremben, ahol rendelni próbáltunk, de nem sikerült végül. Ketten voltunk, kiválasztottunk az étlapról 2 főételt. Megrendeljük, utána jön a szokásos kérdés, hogy italt kérünk-e hozzá. Mondtuk, hogy most egyelőre nem, majd később lehet. Erre a pincér beszól, hogy de ez egy étterem, nézzük meg, hogy mindenki kért italt is. Rendeljünk az étel mellé italt is, csak így lehet rendelni.

Uber vs. taxi

 ( Charybdis | 2016. február 16., kedd - 12:28 )

Véleményem szerint az Uber vs. taxi vitának a fő kiváltója a piacokba beleavatkozó (állami-fővárosi) szabályozás. Kezdve a hatósági árral. Ki találta ki ezt a fix 280 Ft / km árat? Nyilván a taxisok is rábólintottak, de eleve nem kellett volna bevezetni.

Ennyi erővel a kenyér árát is lehetne fixálni. Sőt megmondani, hogy melyik cégek süthetnek kenyeret, ill. akkor már a pékek fizetése is legyen fix. Vissza a szocializmus-tervgazdálkodás korába.

Széll Kálmán tér zöldfelület?

 ( Charybdis | 2016. február 9., kedd - 17:48 )

Emlékszem, még korábban olvastam valahol, hogy az új Széll Kálmán téren több lesz a zöldfelület. Meg is találtam, hol: http://www.bkk.hu/fejleszteseink/szellkalmanter/

Megszüntetjük a rendezetlen bódékat, egységesítjük a tér építészeti arculatát, és növeljük a zöldfelületek arányát.

"NAIH_AVATÁR" Bejelentkezés Kitöltő Keretprogram Linuxon - képernyőkép

 ( Charybdis | 2016. január 17., vasárnap - 1:19 )

Éppen a Magyar Kormány Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) honlapján vagyok, mert ugye ide kell bejelenteni, ha egy cég bármiféle személyes adattal akar foglalkozni (tehát kb. majdnem minden cégnek be kell ide jelentkeznie...).

Nem lesz ez nehéz - gondoltam én elsőre. Csakhogy ez fogad: http://www.naih.hu/bejelentkezes.html

"NAIH_AVATÁR" BEJELENTKEZÉS KITÖLTŐ KERETPROGRAM-ot kell letölteni (így nagybetűkkel).

Paypal vaskos rejtett költség

 ( Charybdis | 2014. december 17., szerda - 14:53 )

A Paypalról tudni kell, hogy Magyarországból nyitott Paypal fiókból csak forintban lehet pénzt visszautalni.

Nekem olyan helyzet állt elő, hogy dollárt utaltak a Paypal számlámra, amit vagy elköltök Paypallal, vagy átutalom egy magyar bankszámlára. Elkölteni nem tudtam mindet, ezért maradt az utalás.

Na itt jön a lehúzás, ugyanis mint már írtam, csakis kizárólag forintban lehet elutalni összeget, ami azt jelenti, hogy a dollár egyenleget a Paypal először átváltja a *saját* árfolyama szerint forintra, majd ezt a forintösszeget utalja a magyar bankba.

Bankkártyás fizetési mizéria

 ( Charybdis | 2013. február 5., kedd - 1:40 )

Bemegyek a helyi kisközértbe venni egy kisebb dolgot kb. 220 Ft-ért. Bankkártyával fizetek, mert miért ne tehetném meg? A pénztáros feltűnően rázza a fejét és húzza a száját. De tényleg annyira feltűnően, hogy muszáj volt megkérdeznem: nem szabad bankkártyával fizetni?

Microsec Ingyenes Céginformáció miért ilyen lassú állandóan?

 ( Charybdis | 2013. január 24., csütörtök - 11:17 )

Erről az oldalról van szó, ahonnan cégadatokat lehet lekérdezni: http://www.e-cegjegyzek.hu/

Nekem ez már hónapok óta akadozik. Írtam nekik korábban, hogy mi van, azt mondták túl sok a lekérés, nem tudnak vele megbirkózni. Most ki is írták a honlapra pirossal:

Figyelemfelhívás!

Tájékoztatjuk Tisztelt Ügyfeleinket, hogy a lekérdezések megnövekedett számára tekintettel a rendszerben - különösen munkaidőben - lassulások tapasztalhatók, amelyért ezúton is szíves megértésüket és türelmüket kérjük.

Otthoni biztonság: fi relé, földelés, szén-monoxid riasztó

 ( Charybdis | 2012. november 25., vasárnap - 15:11 )

Rákerestem a témára, hogy milyen "csendes gyilkosok" vannak az otthonokban, ezeket találtam:

Áramütés megelőzés céljából legalább 6 évenként ellenőrizni kell minden konnektor, lámpakiállás földelését (érintésvédelmi vizsgálat). Ezt egy jó drága műszerrel lehet csak megfelelően mérni, ezért érdemes villanyszerelőt hívni. Ahol nem jó a földelés, azt a konnektort le kell szerelni, vagy meg kell javítani.

[Frissítve] Olcsó telefonálás, hogyan spórolj a mobilszámlán

 ( Charybdis | 2012. július 6., péntek - 17:00 )

Ami sok az sok! Egy felmérés szerint nálunk kiugróan magasak a mobil percdíjak: http://index.hu/tech/cellanaplo/2012/05/18/magyarorszagon_a_legdragabb_a_mobilozas/

Ez volt a telefonadó előtt. Most még az is megnövelte.

Nálam az volt az utolsó csepp a pohárban, amikor rájöttem, hogy a Telenor az egyenleglekérdezésért is 71 forintot számláz ki. Micsoda??? Felhívom a Telenort egy Telenoros készülékkel, és ez pénzembe kerül? Na elmennek ezek a sunyiba...

Azt már le sem írom, hogy a 3 mobilszolgáltató árai gyanúsan hasonlítanak egymáshoz.

A Google +1 már modern beállítottságú

 ( Charybdis | 2012. április 20., péntek - 20:14 )

Image and video hosting by TinyPic

Az is regisztrálhat, aki se nem férfi, se nem nő :)