Charybdis blogja

KATA egyéni vállalkozás indítása ügyfélkapun

 ( Charybdis | 2019. augusztus 22., csütörtök - 12:42 )

Volt szerencsém segédkezni KATA egyéni vállalkozás elindításában az ügyfélkapun keresztül. Spoiler: nem sikerült elsőre. Pedig könyvelő-adótanácsadó (25 év szakmai tapasztalat) csinált minden lépést elejétől a végéig (én csak néztem igazából). Igen ám, de a végén ez jött ki: "hibát találtunk, a hiba elhárítása ügyintézői beavatkozást igényel, keresse fel az okmányirodát, hiba kódja: [semmitmondó hibakód]".

Nemzeti Szálláshelykezelő Szoftverek

 ( Charybdis | 2019. május 30., csütörtök - 13:52 )

Van ez a csodálatos NTAK (Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ), ami ugye most fog élesedni. Persze nem lehet majd akármilyen szoftvert használni hozzá, hanem szigorúan a listában lévő szoftvereket, amik kompatibilisek az új API-val: https://info.ntak.hu/szoftverek/

237/2018. (XII. 10.) Korm. rendelet a turisztikai térségek fejlesztésének állami feladatairól szóló 2016. évi CLVII. törvény végrehajtásáról:

Keményen megszívatott a Gmail három pöttye, avagy weblap-használhatóság

 ( Charybdis | 2019. március 13., szerda - 22:43 )

Nem viccelek, napokon keresztül veszekedtem emiatt valakivel, hogy nem kapja meg emailben, amit küldök neki a Gmail-es címére. Először elküldtem neki egy emailt, amit valamiért nem talált/elkavart/megerősítést kért, mindegy, az a lényeg, hogy küldjem el újra. Itt jöttek a bonyodalmak. Én válaszoltam a már elküldött emailre, hogy itt az email, tessék küldöm újra. Utána egyeztetünk külön emailben, telefonon, hogy még mindig nem jött meg az email. Jó akkor továbbítom szóról szóra az eredeti emailt, most megjött? Nem, még mindig nem.

Lakást venni magánszemélyként befektetési céllal nem racionális

 ( Charybdis | 2019. február 24., vasárnap - 23:08 )

Na mostmár mindenhol azt hallom (ismerősöktől, rokonoktól, interneten olvasom) hogy vegyünk lakást, és adjuk ki, tuti biznisz. Merthogy lakni mindig kell, jó helyen lévőt mindig kiveszik, fix havi jövedelem, a lakás egy kézzelfogható dolog stb. Kár, hogy ez nem így van, és nem racionális így tenni.

This page can't load Google Maps correctly.

 ( Charybdis | 2019. február 22., péntek - 12:49 )

Nem tudom, mennyire volt jó ötlet Google részéről átvariálni az évtizede működő rendszert a Google Térkép beágyazásnál, de nem sikerült jól. Gyakorlatilag 10-ből 9 esetben ahogy böngészek különböző weboldalakat, a beágyazott Google Térkép nem jelenik meg jól, helyette hibaüzenet:

This page can't load Google Maps correctly.

Egy értelmes TV műsor - Cápák Között

 ( Charybdis | 2019. február 20., szerda - 17:46 )

Nincs TV-m, nem is szoktam TV műsorokat nézni, de most kijött egy értelmes műsor: Cápák Között - RTL Klub. Online is nézhető.

Van értelme, és még szórakoztató is. Befektetőt kereső emberek adják elő az ötleteiket magyar milliárdosoknak, akik vagy adnak az ötletre pénzt, vagy nem.

Zsűritagok (azt hiszem ők adják konkrétan a pénzt):

Facebook hirdetések célzása

 ( Charybdis | 2019. február 19., kedd - 0:20 )

Azt nem értem, hogyan élhet meg a Facebook ebből a kiváló hirdetési rendszeréből. Legjobban úgy lehetne célozni embereket a Facebookon, hogy az alapján szűröm őket, hogy egészen pontosan melyik Facebook oldalakat lájkolták, és/vagy melyik csoportokban vannak benne. Na, ilyet pont nem lehet. Lehet szűrni nem, lakóhely, életkor, érdeklődési kör stb. alapján. Mondjuk az érdeklődési kört nem mondja meg, hogy mi alapján állítja össze.

Bankkártyás fizetés az EU-ban

 ( Charybdis | 2019. február 12., kedd - 10:51 )

Minap történt, hogy ellátogattam az Európai Parlament Látogatóközpontba (Parlamentárium) Brüsszelben. Ingyenes, teljesen magyarul is megvan minden, informatív kiállítás, ajánlom. Bemutatja az EU történelmét, működését, valamint eddigi vívmányait.

memoQ Ubuntu Linux alatt

 ( Charybdis | 2019. február 4., hétfő - 15:36 )

Segítenem kellett valakinek felvarázsolni a memoQ nevű fordító szoftvert (CAT) Ubuntu alá. Egyetemi feladatokhoz kell, csak ezt lehet feltelepíteni. Ugyebár ez egy asztali szoftver, és csak Windowson megy.

Először próbálkoztam a Mono-val, merthogy .NET kell a memoQ-hoz. Namost ugye a Mono így hirdeti magát:
https://www.mono-project.com/

Csomagolásmentes bolt vs túlcsomagolt dolgok

 ( Charybdis | 2019. január 11., péntek - 1:41 )

Mennyivel jobb lenne eljutni a túlcsomagolástól a csomagolásmentes boltig. Nem vagyok szakértője a témának, de azt látom, hogy hiába próbálom szelektíven gyűjteni a szemetet, attól még az szemét marad, és nem tudom elkerülni, hogy ne termeljek rengeteg szemetet.

Rezsicsökkentés parasztvakítás

 ( Charybdis | 2018. október 26., péntek - 17:46 )

Számomra megdöbbentő, hogy ezzel a rezsicsökkentés nevű parasztvakítással annak idején (és még ma is!) mennyi szavazatot tudtak szerezni. Biztosan jól működött a szlogen, mert nagyon nyomatták. Kár, hogy az egész parasztvakítás: Az utolsókat rúgja a szemétszállítás.

A cikk utolsó bekezdését emelném ki:

Soros György 2 millió dollárral támogatja a Wikipediát működtető alapítványt

 ( Charybdis | 2018. október 16., kedd - 13:51 )

A közlemény kiemeli, hogy a világ egyik legtehetősebb filantrópja mindig is támogatta a nyílt társadalom koncepcióját, ideértve a tudáshoz, az oktatáshoz és a különböző társadalmi és politikai kutatásokhoz való minél szélesebb körű hozzáférést.

Azt is megemlítik, hogy Soros saját vagyonából összesen 32 milliárd dollárt adományozott a civil társadalmat világszerte erősíteni hivatott Open Society Foundations részére.

Google céges oldal - bárki, akármilyen képet feltölthet bármely Google céges oldalhoz

 ( Charybdis | 2018. február 14., szerda - 11:11 )

Ezt így hogy? Vannak ugye a Google céges oldalak, ezek jönnek fel a Google-ban a legelső helyen, jobb oldalt, amikor rákeresünk egy vállalkozás, üzlet nevére. Namost ezekhez az oldalakhoz nemcsak a tulajdonos, hanem bárki tölthet fel képeket, amelyek azonnal megjelennek a Google céges oldal képei között.

Ha nem releváns a kép, vagy hamis? Akkor az oldal tulajdonosa ezt jelezheti a Google-nak, aki vagy eltávolítja a képet, vagy nem. De mindenképpen eltelik valamennyi idő, míg valami lesz a képpel, addig ottmarad.

Az Artisjus mintájára (zene) itt van az MPLC - Motion Picture Licensing Company (filmekhez)

 ( Charybdis | 2017. november 28., kedd - 13:06 )

Jön az MPLC - Motion Picture Licensing Company nevű szervezet, hogy bizony 2016 óta nem elég csak az Artisjusnak tejelni, fizetni kell szépen az MPLC - Motion Picture Licensing Company felé is. Mindez megtámogatva jogszabállyal.

Merthogy az Artisjus a zenék után szedi be a jól megérdemelt pénzt, az MPLC viszont a filmek után. Hoppá. Ezek után mit találnak még vajon ki, esetleg lehetne fizetni a képek, versek, egyéb írott szövegek után is, vagy mi jön még?

Cikk: https://24.hu/fn/gazdasag/2017/08/29/nem-atveres-fizetniuk-kell-a-szallodaknak-a-filmvetitesekert/

Papírmentes .hu domain regisztráció nem akadálymentes

 ( Charybdis | 2017. november 23., csütörtök - 13:07 )

Jó dolog a papírmentes .hu domain regisztráció, de sajnos (ha nem tévedek) nem akadálymentes, mert képernyőolvasóval (vakok, gyengénlátók) nem lehet túljutni az utolsó lépésben a captchán, ugyanis csak kép alapú a captcha.

Írtam már ezzel kapcsolatban az Internet Szolgáltatók Tanácsának 1 hete, de nem jött válasz. Esetleg ha van itt ISZT tag vagy domain regisztrátor, akkor felvethetné ezt a problémát a szervezetben.

Uber vs. taxi 2. rész

 ( Charybdis | 2017. november 20., hétfő - 0:54 )

első rész itt volt

Friss hír, hogy áremelést akarnak a budapesti taxisok a hatósági áron, várható volt, hogy lassan előjönnek ezzel.

Kapcsolódó cikkek:

http://index.hu/mindekozben/poszt/2017/11/15/a_matek_nagyon_nem_megy_a_taxisoknak/

http://alapblog.hu/mi-a-baj-az-allami-arszabalyozassal/

Sávszélesség Budán 3. rész

 ( Charybdis | 2017. november 20., hétfő - 0:43 )

Sávszélesség Budán 1. rész
Sávszélesség Budán 2. rész

Lassan 7 év alatt sem oldódott meg a gond :( Továbbra is csak rohadt lassú vezetékes net van. Közben már a mobilinternet gyorsabb lett, úgyhogy átváltottam Telenor mobilinternetre, adnak Wifi routert, amivel otthon lehet csinálni Wifi hálózatot a mobilinternethez. Van adatkorlát, de elég szokott lenni.

Webkincstár jelszó szivatás

 ( Charybdis | 2017. szeptember 12., kedd - 19:34 )

Azt mondja 90 naponta:

IKEA online vásárlás

 ( Charybdis | 2017. június 19., hétfő - 11:08 )

Gyanútlanul vásároltam online az IKEA-ban. Pozitívum, hogy lehet bankkártyával fizetni a honlapjukon. Utána viszont jön a szivatás. Házhozszállítási szolgáltatásuk van ugyan, de ezt csak úgy lehet megrendelni, hogy el kell menni személyesen az adott áruházba és ott kell kérni a házhozszállítást. Tehát innentől értelmetlenné válik az online vásárlás, mert ugyanúgy el kell menni személyesen az áruházba.

Emberi Erőforrás Támogatáskezelő pályázat beadás nem megy tanúsítvány hiba miatt

 ( Charybdis | 2017. április 25., kedd - 23:42 )

Firefox alatt Ubuntun:
http://www.emet.gov.hu/hatter_1/eper/

linkelt oldalon belül: pályázói belépési pont (kattintson ide)
mely ide irányít: https://eper.emet.hu/paly/palybelep.aspx

"Secure Connection Failed

An error occurred during a connection to eper.emet.hu. Peer’s Certificate has been revoked. Error code: SEC_ERROR_REVOKED_CERTIFICATE

The page you are trying to view cannot be shown because the authenticity of the received data could not be verified.
Please contact the website owners to inform them of this problem."

Ellenőrizd a számlázóprogramodat, hogy jogszabálykövető-e!

 ( Charybdis | 2016. június 28., kedd - 16:01 )

Használ itt valaki számlázóprogramot számlák kiállításához? Én eddig vakon megbíztam az általam használt számlázóprogramokban, de most elkezdtem vizsgálgatni, hogy tényleg jogszabálykövetőek-e, és hát találtam pár hiányosságot. Ezért javaslom, hogy aki használ számlázóprogramot magyar cégként / egyéni vállalkozóként, az ne bízzon vakon a fejlesztőkben, tesztelgesse a programot hogy tényleg jogszabálykövető-e.

Mondok pár támpontot, miket kell megnézni.

Korlátozza az Airbnb használatát Izland

 ( Charybdis | 2016. június 1., szerda - 18:46 )

Itt a cikk: http://www.origo.hu/utazas/hirek/20160601-korlatozza-az-airbnb-hasznalatat-europa-egyik-legszebb-orszaga.html

Én alapvetően nem értek egyet azzal, hogy az állam beleszóljon a magánszférába. Ugye itt arról van szó, hogy van a magántulajdon, az ingatlan, és az állam beleugat abba, hogy az ingatlantulajdonos mit csinálhat a saját tulajdonával. Mi köze az államnak ehhez? Tehát veszel egy ingatlant, és nem adhatok ki turistáknak, csak hosszú távú bérlőknek.

BrowserCalls tapasztalatok (olcsó Voip telefonálás)

 ( Charybdis | 2016. április 28., csütörtök - 0:07 )

Használom már egy ideje a BrowserCalls szolgáltatást, ezért gondoltam, hogy leírom a tapasztalataimat.

Regisztrálni kell az oldalon, majd kreditet vásárolni. Ezt meg lehet tenni Paypallal is, tehát teljesen biztonságos a fizetés, nem kell személyes adatot megadni. Minimum 10$-ért lehet kreditet venni.

Ezután meg kell adni a telefonszámodat, melyet ellenőriznek (SMS kód). Ez azért kell, hogyha kimenő hívást indítasz, akkor megjelenjen a telefonszámod a hívott félnél.

Sávszélesség Budán 2. rész

 ( Charybdis | 2016. március 19., szombat - 12:55 )

Előző rész: http://hup.hu/node/99561

5 éve írtam a linkelt bejegyzést az internet lassúságáról Budán, a XII. kerületben. Lássuk, most mi a helyzet:

internet XII. kerület lassú

5 év alatt még lassabb lett!!! Ugye látszik a képen: "Lassabb, mint a magyar internet hozzáférések 87%-a".

Brüsszeli szuper bunkó étterem esete

 ( Charybdis | 2016. február 26., péntek - 1:00 )

Sikerült egy brüsszeli étteremnek rombolnia kicsit Belgium hírnevét. Brüsszel városközpontjában voltunk egy közepesen drága étteremben, ahol rendelni próbáltunk, de nem sikerült végül. Ketten voltunk, kiválasztottunk az étlapról 2 főételt. Megrendeljük, utána jön a szokásos kérdés, hogy italt kérünk-e hozzá. Mondtuk, hogy most egyelőre nem, majd később lehet. Erre a pincér beszól, hogy de ez egy étterem, nézzük meg, hogy mindenki kért italt is. Rendeljünk az étel mellé italt is, csak így lehet rendelni.