Charybdis's blog

KATA egyéni vállalkozás indítása ügyfélkapun

Volt szerencsém segédkezni KATA egyéni vállalkozás elindításában az ügyfélkapun keresztül. Spoiler: nem sikerült elsőre. Pedig könyvelő-adótanácsadó (25 év szakmai tapasztalat) csinált minden lépést elejétől a végéig (én csak néztem igazából). Igen ám, de a végén ez jött ki: "hibát találtunk, a hiba elhárítása ügyintézői beavatkozást igényel, keresse fel az okmányirodát, hiba kódja: [semmitmondó hibakód]".

Okmányirodát felkeres. Kiderült, hogy adott okmányirodában nem tudnak segíteni (Budapesten vagyunk), menjünk át egy másikba. Ugyebár munkaerőhiány van az okmányirodákban is, nincs elég ember. A másikat már inkább telefonon kerestük, ott azt mondták, hogy a NAV-hoz menjünk.

Nemzeti Szálláshelykezelő Szoftverek

Van ez a csodálatos NTAK (Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ), ami ugye most fog élesedni. Persze nem lehet majd akármilyen szoftvert használni hozzá, hanem szigorúan a listában lévő szoftvereket, amik kompatibilisek az új API-val: https://info.ntak.hu/szoftverek/

237/2018. (XII. 10.) Korm. rendelet a turisztikai térségek fejlesztésének állami feladatairól szóló 2016. évi CLVII. törvény végrehajtásáról:

6. szálláshelykezelő szoftver: a szálláshely-szolgáltató által kötelezően használt olyan informatikai program, mely a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ számára adatok továbbítására alkalmas;

Keményen megszívatott a Gmail három pöttye, avagy weblap-használhatóság

Nem viccelek, napokon keresztül veszekedtem emiatt valakivel, hogy nem kapja meg emailben, amit küldök neki a Gmail-es címére. Először elküldtem neki egy emailt, amit valamiért nem talált/elkavart/megerősítést kért, mindegy, az a lényeg, hogy küldjem el újra. Itt jöttek a bonyodalmak. Én válaszoltam a már elküldött emailre, hogy itt az email, tessék küldöm újra. Utána egyeztetünk külön emailben, telefonon, hogy még mindig nem jött meg az email. Jó akkor továbbítom szóról szóra az eredeti emailt, most megjött? Nem, még mindig nem. Akkor nézzük meg a spam mappában. Nem, ott sincsen. Pedig én elküldtem tutira. Újabb emailezés, telefonálgatás. Jó, akkor figyeljen, most ebben a pillanatban továbbítottam, megjött? Hát igen, az email átjött, de nincs benne a kért információ, miért nem küldöm végre???

Lakást venni magánszemélyként befektetési céllal nem racionális

Na mostmár mindenhol azt hallom (ismerősöktől, rokonoktól, interneten olvasom) hogy vegyünk lakást, és adjuk ki, tuti biznisz. Merthogy lakni mindig kell, jó helyen lévőt mindig kiveszik, fix havi jövedelem, a lakás egy kézzelfogható dolog stb. Kár, hogy ez nem így van, és nem racionális így tenni.

Első tévhit, hogy ez nagyon biztonságos. Arra gondolok, hogy magánszemélyként a vagyonunk egy jelentős részét beletenni 1 vagy néhány ingatlanba befektetési céllal (hogy majd növekszik az értéke plusz még ki is adjuk) túl kockázatos és nem racionális, nem ajánlott.

This page can't load Google Maps correctly.

Nem tudom, mennyire volt jó ötlet Google részéről átvariálni az évtizede működő rendszert a Google Térkép beágyazásnál, de nem sikerült jól. Gyakorlatilag 10-ből 9 esetben ahogy böngészek különböző weboldalakat, a beágyazott Google Térkép nem jelenik meg jól, helyette hibaüzenet:

This page can't load Google Maps correctly.

A terképen pedig "for development purposes only". De amúgy ezt leszámítva a térkép megjelenik helyesen, csak elég csúnya így. Szóval nem tudom, mi értelme van, így is lekéri a térképet és megjeleníti, csak ott van a szöveg rajta. Valamint másképp kellett volna, mert így sikerült több millió weboldal tulajdonost megszívatni. Meg ugye van olyan weboldal is, ahol több ezer beágyazott térkép van, na azokat mind módosítani kéne. Pedig szerintem Google jól jár vele, hogy sok millió honlapba ott van beágyazva a szolgáltatása, onnan mutatnak linkek a Google céges oldalakra, az meg már maga a Google kereső, szóval elég nagy ingyen reklám ez.

Egy értelmes TV műsor - Cápák Között

Nincs TV-m, nem is szoktam TV műsorokat nézni, de most kijött egy értelmes műsor: Cápák Között - RTL Klub. Online is nézhető.

Van értelme, és még szórakoztató is. Befektetőt kereső emberek adják elő az ötleteiket magyar milliárdosoknak, akik vagy adnak az ötletre pénzt, vagy nem.

Zsűritagok (azt hiszem ők adják konkrétan a pénzt):
Apró Anna - A Cor-a Zrt. egyik tulajdonosa, 2016 óta egy kockázati tőkebefektetéssel foglalkozó Oxo csapat egyetlen női tagja. amelynek portfóliója jelenleg 25 aktív befektetésből áll.
Balogh Levente - A Szentkirályi-Kékkúti Ásványvíz Kft. elnöke.
Balogh Péter - Budapesti fókuszú angyalbefektető csapat, a Baconsult Kft. tulajdonosa, vezetője, 24 befektetéssel, Nav N Go Kft., NNG Ltd. korábbi vezérigazgatója.
Fehér Gyula - Ustream alapítója.
Moldován András - Jack’s Burger, Animalsoft Kft.

Facebook hirdetések célzása

Azt nem értem, hogyan élhet meg a Facebook ebből a kiváló hirdetési rendszeréből. Legjobban úgy lehetne célozni embereket a Facebookon, hogy az alapján szűröm őket, hogy egészen pontosan melyik Facebook oldalakat lájkolták, és/vagy melyik csoportokban vannak benne. Na, ilyet pont nem lehet. Lehet szűrni nem, lakóhely, életkor, érdeklődési kör stb. alapján. Mondjuk az érdeklődési kört nem mondja meg, hogy mi alapján állítja össze. Nagyon sokan nem adnak meg magukról minden adatot, viszont az elárulja az érdeklődési köreiket, hogy melyik oldalt lájkolják és melyik csoportokban aktívak. Tegyük fel, hogy valaki baba-dolgokat hirdetne Facebookon. Nyilván legjobb célzás az lenne, hogy baba-mama Facebook csoportokban aktívakra szűrne, utána esetleg még lakóhely alapján. És/vagy olyanokra, akik pontosan ilyen témájú oldalakat lájkoltak. Na ezt pont nem lehet, helyette érdeklődési kört lehet megadni, ami alapján nem lehet belőni rendesen a célcsoportot. Az a rejtély számomra, hogy ebből a szarból a Facebook hogy tud megélni, miért nem csinálnak végre egy rendes hirdetési rendszert?

Bankkártyás fizetés az EU-ban

Minap történt, hogy ellátogattam az Európai Parlament Látogatóközpontba (Parlamentárium) Brüsszelben. Ingyenes, teljesen magyarul is megvan minden, informatív kiállítás, ajánlom. Bemutatja az EU történelmét, működését, valamint eddigi vívmányait.

De amitől megborultam: vettem a hivatalos boltjukban egy euró bankjegyeket mintázó csokit, bankkártyával akartam kifizetni, de közölték, hogy 5 euró alatt nem fogadnak el bankkártyát, hanem csakis készpénzt. Következő EU-s projekt lehetne a bankkártyás fizetés elterjesztése és a készpénz visszaszorítása a teljes EU-ban...

memoQ Ubuntu Linux alatt

Segítenem kellett valakinek felvarázsolni a memoQ nevű fordító szoftvert (CAT) Ubuntu alá. Egyetemi feladatokhoz kell, csak ezt lehet feltelepíteni. Ugyebár ez egy asztali szoftver, és csak Windowson megy.

Először próbálkoztam a Mono-val, merthogy .NET kell a memoQ-hoz. Namost ugye a Mono így hirdeti magát:
https://www.mono-project.com/

Sponsored by Microsoft, Mono is an open source implementation of Microsoft's .NET Framework based on the ECMA standards for C# and the Common Language Runtime. A growing family of solutions and an active and enthusiastic contributing community is helping position Mono to become the leading choice for development of cross platform applications.

Csomagolásmentes bolt vs túlcsomagolt dolgok

Mennyivel jobb lenne eljutni a túlcsomagolástól a csomagolásmentes boltig. Nem vagyok szakértője a témának, de azt látom, hogy hiába próbálom szelektíven gyűjteni a szemetet, attól még az szemét marad, és nem tudom elkerülni, hogy ne termeljek rengeteg szemetet. Nem értem, miért nem lehetne óriási csomagolóanyag adót kivetni a gyárakra és boltokra, és akkor biztosan elkezdenének kreatívkodni, hogyan lehetne eleve megszüntetni a szemétforrásokat, vagyis a csomagolóanyagokat.

Rezsicsökkentés parasztvakítás

Számomra megdöbbentő, hogy ezzel a rezsicsökkentés nevű parasztvakítással annak idején (és még ma is!) mennyi szavazatot tudtak szerezni. Biztosan jól működött a szlogen, mert nagyon nyomatták. Kár, hogy az egész parasztvakítás: Az utolsókat rúgja a szemétszállítás.

A cikk utolsó bekezdését emelném ki:

Amikor a rezsicsökkentésre gondolunk, azt is érdemes számításba venni, hogy hiába nem enged belőle a kormány, ha központi forrásból pénzt tesznek a rendszerbe, akkor ugyanott vagyunk – a költségvetésből átcsoportosított pénzt is lakosság állja, csak éppen nem szemétdíj, hanem a befizetett adók formájában.

Soros György 2 millió dollárral támogatja a Wikipediát működtető alapítványt

A közlemény kiemeli, hogy a világ egyik legtehetősebb filantrópja mindig is támogatta a nyílt társadalom koncepcióját, ideértve a tudáshoz, az oktatáshoz és a különböző társadalmi és politikai kutatásokhoz való minél szélesebb körű hozzáférést.

Azt is megemlítik, hogy Soros saját vagyonából összesen 32 milliárd dollárt adományozott a civil társadalmat világszerte erősíteni hivatott Open Society Foundations részére.

A Wikimedia részéről az ügyvezető Katherine Maher azt írta, hogy a felajánlásnak köszönhetően a Wikipedia továbbra is ingyenes és szabad maradhat az elkövetkező generációk számára is.

Google céges oldal - bárki, akármilyen képet feltölthet bármely Google céges oldalhoz

Ezt így hogy? Vannak ugye a Google céges oldalak, ezek jönnek fel a Google-ban a legelső helyen, jobb oldalt, amikor rákeresünk egy vállalkozás, üzlet nevére. Namost ezekhez az oldalakhoz nemcsak a tulajdonos, hanem bárki tölthet fel képeket, amelyek azonnal megjelennek a Google céges oldal képei között.

Ha nem releváns a kép, vagy hamis? Akkor az oldal tulajdonosa ezt jelezheti a Google-nak, aki vagy eltávolítja a képet, vagy nem. De mindenképpen eltelik valamennyi idő, míg valami lesz a képpel, addig ottmarad.

Tehát pl. tegyük fel, van két konkurens étterem, akkor az egyik simán feltölthet valódinak látszó, kompromittáló képeket a másik étterem Google céges oldalára, névtelenül, és a képek azonnal megjelennek. Pl. feltölt képeket egy mocskos WC-ről vagy konyháról, törött tányérről, koszos étterembelsőről, amik valódinak tűnnek, de közben hamisak. Ezeket aztán jelentheti az oldal igazi tulajdonosa a Google felé, de ha a Google nem veszi le, ottmaradnak. Mindezt teljesen névtelenül tudja megtenni a képfeltöltő.

Az Artisjus mintájára (zene) itt van az MPLC - Motion Picture Licensing Company (filmekhez)

Jön az MPLC - Motion Picture Licensing Company nevű szervezet, hogy bizony 2016 óta nem elég csak az Artisjusnak tejelni, fizetni kell szépen az MPLC - Motion Picture Licensing Company felé is. Mindez megtámogatva jogszabállyal.

Merthogy az Artisjus a zenék után szedi be a jól megérdemelt pénzt, az MPLC viszont a filmek után. Hoppá. Ezek után mit találnak még vajon ki, esetleg lehetne fizetni a képek, versek, egyéb írott szövegek után is, vagy mi jön még?

Cikk: https://24.hu/fn/gazdasag/2017/08/29/nem-atveres-fizetniuk-kell-a-szall…

Kikre vonatkozik a jogdíjfizetési kötelezettség?

Papírmentes .hu domain regisztráció nem akadálymentes

Jó dolog a papírmentes .hu domain regisztráció, de sajnos (ha nem tévedek) nem akadálymentes, mert képernyőolvasóval (vakok, gyengénlátók) nem lehet túljutni az utolsó lépésben a captchán, ugyanis csak kép alapú a captcha.

Írtam már ezzel kapcsolatban az Internet Szolgáltatók Tanácsának 1 hete, de nem jött válasz. Esetleg ha van itt ISZT tag vagy domain regisztrátor, akkor felvethetné ezt a problémát a szervezetben.

Úgy tudom, hogy pl. a Google Recaptcha ingyenes és teljesen akadálymentes, elég egyszerűen megoldható lenne tehát az akadálymentesítés.

Uber vs. taxi 2. rész

első rész itt volt

Friss hír, hogy áremelést akarnak a budapesti taxisok a hatósági áron, várható volt, hogy lassan előjönnek ezzel.

Kapcsolódó cikkek:

http://index.hu/mindekozben/poszt/2017/11/15/a_matek_nagyon_nem_megy_a_…

http://alapblog.hu/mi-a-baj-az-allami-arszabalyozassal/

Röviden: el kéne törölni ezt a szocialista hatósági árat és visszahozni a piaci versenyt, mert azzal sokkal jobban jár a fogyasztó (piaci verseny: hatékonyabb szolgáltatás alacsonyabb áron; hatósági ár: színvonaltalan szolgáltatás drágán)

Sávszélesség Budán 3. rész

Sávszélesség Budán 1. rész
Sávszélesség Budán 2. rész

Lassan 7 év alatt sem oldódott meg a gond :( Továbbra is csak rohadt lassú vezetékes net van. Közben már a mobilinternet gyorsabb lett, úgyhogy átváltottam Telenor mobilinternetre, adnak Wifi routert, amivel otthon lehet csinálni Wifi hálózatot a mobilinternethez. Van adatkorlát, de elég szokott lenni.

Állítólag már megcsinálta a Telekom az 1000 Mbit/sec gyorsaságú optikai kábelt, csak még nincs élesítve, majd talán valamikor...

Webkincstár jelszó szivatás

Azt mondja 90 naponta:

A jelszót a Számlatulajdonosnak/Meghatalmazottnak az első WebKincstár bejelentkezése során meg kell változtatnia, figyelemmel az alábbiakra: a jelszó hossza legalább 8, legfeljebb 16 karakter legyen; numerikus és ékezet nélküli kis és nagy alfabetikus karakterek használhatóak; tartalmaznia kell legalább egy számjegyet, illetve négy betűt, célszerű legalább egy nagybetű használata; 90 naponta kötelező a jelszómódosítás; a jelszó nem tartalmazhat speciális karaktereket (például @#./_,); az új jelszó nem egyezhet meg az utolsó három megadott jelszóval. A jelszó megváltoztatására a későbbiekben bármikor lehetőség van, melynek során az új jelszó karaktereinek és azok pozíciójának legalább 50%-ban el kell térnie az előzőhöz képest.

IKEA online vásárlás

Gyanútlanul vásároltam online az IKEA-ban. Pozitívum, hogy lehet bankkártyával fizetni a honlapjukon. Utána viszont jön a szivatás. Házhozszállítási szolgáltatásuk van ugyan, de ezt csak úgy lehet megrendelni, hogy el kell menni személyesen az adott áruházba és ott kell kérni a házhozszállítást. Tehát innentől értelmetlenné válik az online vásárlás, mert ugyanúgy el kell menni személyesen az áruházba.

Vagy lehet keresgélni tehertaxis céget, aki elviszi. De ezt külön kell leszervezni. El kell zarándokolni személyesen az áruházba, átvenni a rendelt árukat, majd várni a tehertaxisra, hogy megérkezzen. Átadni neki az árukat, majd kell még egy ember, aki várja őket a cél címen. 2 ember jó fél napos elfoglaltsága.

Emberi Erőforrás Támogatáskezelő pályázat beadás nem megy tanúsítvány hiba miatt

Firefox alatt Ubuntun:
http://www.emet.gov.hu/hatter_1/eper/

linkelt oldalon belül: pályázói belépési pont (kattintson ide)
mely ide irányít: https://eper.emet.hu/paly/palybelep.aspx

"Secure Connection Failed

An error occurred during a connection to eper.emet.hu. Peer’s Certificate has been revoked. Error code: SEC_ERROR_REVOKED_CERTIFICATE

The page you are trying to view cannot be shown because the authenticity of the received data could not be verified.
Please contact the website owners to inform them of this problem."

Már az oldal elején lévő figyelmeztető szöveg is vicces:

Ellenőrizd a számlázóprogramodat, hogy jogszabálykövető-e!

Használ itt valaki számlázóprogramot számlák kiállításához? Én eddig vakon megbíztam az általam használt számlázóprogramokban, de most elkezdtem vizsgálgatni, hogy tényleg jogszabálykövetőek-e, és hát találtam pár hiányosságot. Ezért javaslom, hogy aki használ számlázóprogramot magyar cégként / egyéni vállalkozóként, az ne bízzon vakon a fejlesztőkben, tesztelgesse a programot hogy tényleg jogszabálykövető-e.

Mondok pár támpontot, miket kell megnézni.

A legnagyobb szivatás a 2016. január 1-től élő NAV „adóhatósági ellenőrzési adatszolgáltatás”. Lásd 23/2014. (VI. 30.) NGM rendelet 2. melléklet: http://net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=A1400023.NGM

Korlátozza az Airbnb használatát Izland

Itt a cikk: http://www.origo.hu/utazas/hirek/20160601-korlatozza-az-airbnb-hasznala…

Én alapvetően nem értek egyet azzal, hogy az állam beleszóljon a magánszférába. Ugye itt arról van szó, hogy van a magántulajdon, az ingatlan, és az állam beleugat abba, hogy az ingatlantulajdonos mit csinálhat a saját tulajdonával. Mi köze az államnak ehhez? Tehát veszel egy ingatlant, és nem adhatok ki turistáknak, csak hosszú távú bérlőknek.

Meg van említve a cikkben, hogy kiszorulnak az Airbnb miatt a helyi lakosok a városközpontból. De a városközpontban definíció szerint nem lakhat mindenki, mert azért városközpont, hogy van külváros is. Illetve ki mondta, hogy mindenkinek alanyi jogon jár, hogy a belvárosban lakhasson?

BrowserCalls tapasztalatok (olcsó Voip telefonálás)

Használom már egy ideje a BrowserCalls szolgáltatást, ezért gondoltam, hogy leírom a tapasztalataimat.

Regisztrálni kell az oldalon, majd kreditet vásárolni. Ezt meg lehet tenni Paypallal is, tehát teljesen biztonságos a fizetés, nem kell személyes adatot megadni. Minimum 10$-ért lehet kreditet venni.

Ezután meg kell adni a telefonszámodat, melyet ellenőriznek (SMS kód). Ez azért kell, hogyha kimenő hívást indítasz, akkor megjelenjen a telefonszámod a hívott félnél.

Nem kell hozzá semmit telepíteni, WebRTC-t támogató böngészővel alapból megy, tehát pl. újabb Firefox vagy Chrome böngészővel. Linux alatt is megy. Nekem néha nincs hang, ekkor meg kell nyitni a hangerőszabályzót, és fel kell húzni a hangerőt a Firefox WebRTC klienshez, illetve néha a bemeneti hang is le van húzva nullára. Nem tudom, ezt miért csinálja, valami bug lehet az Ubuntu hangkezelésében. Szóval van hang, csak valamiért néha visszaáll nullára a hangerő és fel kell húzni.

Sávszélesség Budán 2. rész

Előző rész: http://hup.hu/node/99561

5 éve írtam a linkelt bejegyzést az internet lassúságáról Budán, a XII. kerületben. Lássuk, most mi a helyzet:

internet XII. kerület lassú

5 év alatt még lassabb lett!!! Ugye látszik a képen: "Lassabb, mint a magyar internet hozzáférések 87%-a".

Az elérhető leggyorsabb csomagra van előfizetés, 5 év alatt semmit sem sikerült fejleszteniük a szolgáltatáson. Kedves Magyar Telekom vagy valaki más összekaphatná magát és fejleszthetne a sebességen.

Brüsszeli szuper bunkó étterem esete

Sikerült egy brüsszeli étteremnek rombolnia kicsit Belgium hírnevét. Brüsszel városközpontjában voltunk egy közepesen drága étteremben, ahol rendelni próbáltunk, de nem sikerült végül. Ketten voltunk, kiválasztottunk az étlapról 2 főételt. Megrendeljük, utána jön a szokásos kérdés, hogy italt kérünk-e hozzá. Mondtuk, hogy most egyelőre nem, majd később lehet. Erre a pincér beszól, hogy de ez egy étterem, nézzük meg, hogy mindenki kért italt is. Rendeljünk az étel mellé italt is, csak így lehet rendelni.

Voltam már több országban is több különböző étteremben, de ilyenről még soha nem hallottam. Nem baj, akkor mondtam, hogy kérünk 1 korsó sört. Néz rám megint a pincér, hogy ketten vagyunk, miért csak 1 italt kérünk? Kérdezem, hogy ezzel akkor még mindig nem teljesítettük az ital rendelési kötelezettségünket? 2 étel és 1 ital rendelés az nem elég?