Bankkártyás fizetés az EU-ban

Minap történt, hogy ellátogattam az Európai Parlament Látogatóközpontba (Parlamentárium) Brüsszelben. Ingyenes, teljesen magyarul is megvan minden, informatív kiállítás, ajánlom. Bemutatja az EU történelmét, működését, valamint eddigi vívmányait.

De amitől megborultam: vettem a hivatalos boltjukban egy euró bankjegyeket mintázó csokit, bankkártyával akartam kifizetni, de közölték, hogy 5 euró alatt nem fogadnak el bankkártyát, hanem csakis készpénzt. Következő EU-s projekt lehetne a bankkártyás fizetés elterjesztése és a készpénz visszaszorítása a teljes EU-ban...

Hozzászólások

Na igen, bezzegnyugaton próbáltam használni a bankkártyám. Aham, nem. Vagy estleg felárral itt-ott.

Mondjuk a legnagyobb facepalm még mindig az volt, mikor megtudtam, hogy mi a funkciója a dombornyomásnak az USA-ban a hitelkártyán.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

„legnagyobb facepalm”

Amikor kitalálták a „vasalást”, akkor még nem voltak POS terminálok. Az így „kezelt” számlákat összegyűjtötték, majd elküldték a banknak. Ha a bolt gyanúsnak találta a kártyát, akkor vagy nem fogadta el, vagy az elfogadás előtt telefonon érdeklődött a banknál. A banki ellenőrzés után, a bolt is hozzá jutott a pénzhez. Az igazi facepalm az, hogy amikor az USA-ban már évtizedek óta működött, akkor nálunk még nem is létezett bankkártya, csak a filmekben láttunk ilyet. Illetve egy telefonvonalra 10-20 évet kellett várni, ha nem volt protekciója az igénylőnek. Ha „nem jó helyen” volt a bolt/lakóhely (nem volt a központnak szabad portja, nem volt kábel,…), akkor a protekció sem segített.

A kontextusok: USA 50-es évek vs. Magyarország 1988.

> A kontextusok: USA manapság vs. Magyarország 1988.

ftfy

- két éve egy négycsillagos hotelben úgy vasalták a kártyámat a bárban. nem a POS romlott el, vagy ha mégis, két hét alatt sem javult meg
- egy-két éve úgy kellett rendelni ismert, több éve létező cégtől, hogy EMAILBEN el kellett küldeni a kártyaszámot

plz dont

Aham, aztán ezért él meg a paypal olyan jól, mert alapból szarul tervezték meg az egészet. "Ugyan mi baj van abból, ha a kereskedő megtudja a kártyasázmot?" elv mentén.

Mindenesetre azt látom, hogy itthon, ahol van POS terminál, ott minden gond nélkül megy a bankkártya, Németországban, Hollandiában meg valami saját szar van, szóval vagy elfogadják a Mastercardot, vagy nem, de inkább nem. Ha meg mégis, akkor meg még rámvernek pár százalékot. Ehhez képest a magyar környezet remek.

(Igen, tudom, vannak fekete lyukak azért a dologban, pl. hogy az egész Mátrában nincs egy működő bankautomata, ami meg volt, az még mindig úgy van fenn a neten, mintha lenne, bár azért így is egyre több helyen tudok kártyával fizetni. Most karácsony környékén pl. 4 vagy 5 árusból csak egy helyen nem tudtam kártyával fizetni a Vörösmarty téren az árusoknál. Na ehhez képest Hollandiában egy fesztiválón összesen láttam az ott lévő ~100 árusnál kb. 4-5 "PIN Card" táblát, az érme automata - kaja, pia saját "érmével" ment - meg nem ette a Mastercardot.)

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Hollandiában saját milyen saját szart láttál? Ahol én jártam, ott eddig jártam, mindenhol Maestro volt, el is fogadott mindent. Hitelkártyát és Visa-t nem szoktak elfogadni (akkor azokért is kellene fizetniük). Ilyen terminál viszont mindenhol van, a jegyautomatától kezdve a piacig, 1-2 eurót is kártyával fizetnek, a legtöbben nem is igazán hordanak magukkal készpénzt.

> Hollandiában meg valami saját szar van, szóval vagy elfogadják a Mastercardot, vagy nem, de inkább nem. Ha meg mégis, akkor meg még rámvernek pár százalékot. Ehhez képest a magyar környezet remek.

Bolt fuggo, hol fogadjak el a nem holland (nem benelux?) debit kartyakat (hitelkartyat kulon kiirjak ha elfogadjak, de csak turistak latogatta helyekre jellemzo). A par szazalekos extra mar nem annyira jellemzo szerintem mint mondjuk 10 eve, hitelkartyara viszont ravernek sok helyen, mivel dragabb az elfogadasa, a nagyobb lancok meg benyelik.

> Na ehhez képest Hollandiában egy fesztiválón összesen láttam az ott lévő ~100 árusnál kb. 4-5 "PIN Card" táblát, az érme automata - kaja, pia saját "érmével" ment - meg nem ette a Mastercardot.)

Ezt meg azert csinaljak, mert megeri nekik, hogy a sok felreszeg fesztivalozo elfelejti visszavaltani az ermeit. Sajnos meg manapsag, akar kisebb koncerteken is mukodik ez a hulye rendszer.

-----
"Már nem csak tehetségekből, de a hülyékből is kifogytunk..."

"A par szazalekos extra mar nem annyira jellemzo"

Másfél éve mikor töltöttem a közlekedéshez használt kártyára, akkor volt egy pár százalékos felára.

" sok felreszeg fesztivalozo" - Mondjuk ahol voltam, ott kifejezetten szolidak voltak, nem volt számomra jellemző az a piálás, amit itthon láttam, igaz, csak nagyon kis szeletét láttam Hollandiának. Igaz, maga a helyszínen mézboron meg valami gyengébb sörön kívül nem is lehetett kapni mást.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

két éve egy négycsillagos hotelben úgy vasalták a kártyámat a bárban. nem a POS romlott el, vagy ha mégis, két hét alatt sem javult meg

Varsóban a taxiban volt vasalás olyan 2003-2004 környékén. Addig sehol se láttam, csak hallottam róla.

De végülis logikus: nem kell POS terminál, nem kell sim kártya, nem kell lefedettség, működik vidéken a vasbeton ház földalatti garázsában is.

Azóta egyszer volt valahol, már nem emlékszem. Pár éve. Úgy rémlik, valami biztosíték összeget (mint mondjuk autóbérléskor szokás) vasaltak le, és eltették a cetlit, hogy ha valami lenne, akkor majd felhasználják.
Mondjuk nem tudom, hogy miért nem simán csak befoglalta az összeget, ahogy szokás.

Valoszinu, hogy jobban jart volna ha csak odaadja, mert a bank/karty kompania neki tobbe kerul ?

En is meglepodtem, londonban amikor szepen hozzaadtak +1 fontot a kartyas fizetesert.
Miert ?
Mert igy szokas, aki kartyaval fizet annak van ra penze es csak 1 font - mondá a arab csavo.

Elképzelhető, de akkor meg rosszul választott kártyaelfogadó társaságot. Már ugye máshol meg elfogadnak bármilyen összegre kártyás fizetést. Olyat kell választani, ahol nincsen minimumdíj, csak százalékos díj.

De az EU a hülye, hogy ezt engedi. Első körben kötelezővé kéne tenni mindenhol az EU-ban a készpénzhelyettesítők elfogadását (ez lehet bankkártya, azonnali átutalás), összeghatártól függetlenül, és hogy ne lehessen máshogy árazni. Utána bevezetni EU-szerte az azonnali átutalást a bankok között, így letörni a kártyatársaságok monopóliumát. Mert akkor a bankok kibocsáthatnának saját bankkártyát, és mobilalkalmazást, ami ugyanúgy működne mint a kártyás vásárlás, csak azonnali átutalással a két bank között. Utána bevezetni egy elég magas készpénzfelvételi tranzakciós adót EU-szerte. A készpénzállomány csökkenéssel óriási pénzeket spórolna az EU, tehát erre nem kéne sajnálni a pénzt (fekete gazdaság visszaszorítása, készpénz gyártási költségek, adminisztrációs terhek csökkenése).

„Mert akkor a bankok kibocsáthatnának saját bankkártyát,”

Most is kibocsáthatnak. Utána pedig egyezkedhetnek a többi bankkal, hogy a más bankokkal szerződött kereskedők is elfogadják az ő kártyájukat. És ha a világ másik végén nyaralsz/telelsz, akkor csak reménykedhetsz, hogy majd tudod használni a kártyádat. Most is van olyan, hogy bizonyos helyeken, bizonyos kártyákat nem fogadnak el. De most ez a kivétel. Ha minden bank saját kártyát bocsátana ki, akkor ez lenne az általános.

Ha néhány bank összefogna, és közösen adnának ki kártyát, akkor csak annyi lenne a változás, hogy eggyel több kártyatársaság lenne. És ahhoz, hogy a kártya használható legyen, a többi kártyatársasággal is meg kell egyezni.

A kártyatársaságok visszaélnek a piaci helyzetükkel, de a bankok saját kártyakibocsátása nem javítana ezen a helyzeten. Csak annyi történne, hogy az egyik problémát egy másikra cseréljük, amit még talán nehezebb is megoldani.

De ez azután lenne, hogy bevezették EU-szerte az azonnali átutalást. Így minden bank tudna egységes bankkártyát kibocsátani, ami nem a mostani kártyás fizetés lenne, hanem azonnali átutalás indítása két bank között. Vagy legegyszerűbb lenne a mobiltelefonos fizetés, azonnali átutalás két bank között érintésre. Legalább EU-n belül működne. Kereskedőnek olcsóbb lenne (vagy legalábbis úgy kéne megoldani), plusz még megtolnák szabályozással is (kötelező legyen elfogadni bankkártyát és/vagy azonnali átutalást).

> De az EU a hülye, hogy ezt engedi.

Nem engedi: "Traders in the EU are not allowed to charge you extra for using your credit or debit card. The only exceptions to this rule are American Express/Diners Club cards and business or corporate credit cards, where your employer is billed instead of you."

Forrás: https://europa.eu/youreurope/citizens/consumers/shopping/pricing-paymen…

> Utána bevezetni EU-szerte az azonnali átutalást a bankok között

SEPA guarantees that euro payments are received within a guaranteed time, and banks are not allowed to make any deductions of the amount transferred, introduced by a regulation in year 2001.

SEPA Instant Credit Transfer (SCT Inst), also called SEPA Instant Payment, provides for instant crediting of a payees (less than ten seconds, initially, with a maximum of twenty seconds in exceptional circumstances).
This scheme was launched in November 2017, and was at that time operational for end customers in eight euro zone countries, and is expected soon to be available in most euro zone countries and potentially in all SEPA countries

Forrás: https://en.wikipedia.org/wiki/Single_Euro_Payments_Area

Úgy értem, hogy a készpénz burjánzását nem kéne engedni elsősorban. Azt nem tudom, hogy összeghatárhoz való kötés engedélyezett-e bankkártyás vásárlásnál. Egyébként én egy holland webshopban fizettem már többször online bankkártyával és/vagy PayPallal, és felszámítanak mindig kb. 2% extra tranzakciós díjat a kártyás fizetés miatt (lehet banki utalással is fizetni, akkor nincs ez a plusz 2%). Reklamáltam is, hogy szerintem ez szabálytalan, de azt írták, hogy elvileg Hollandiában ez még mindig szabályos (elég nagy cég egyébként, tudják mit csinálnak).

Ez az azonnali eurós átutalás ugyanúgy normál díjas, vagy még drága? Én olyan rendszerre gondolok, mint amit nálunk fognak bevezetni idén, hogy minden utalás azonnali lesz, tehát nem lehet már másfajta utalást választani (10 millió HUF alatt).

Összeghatártól függetlenül nem lehet kártyafelhasználási díjat felszámolni. PayPal-t az EU nem szabályozza, de a PayPal-os szerződés sem engedi.

> Ez az azonnali eurós átutalás ugyanúgy normál díjas, vagy még drága?

Drágának nem mondható: Payments take 10 seconds or less to process and cost the payment provider a fifth of a euro cent, or 0.002 euro.

Azta.
Én "a jó barátokat" látogattam meg legutóbb (Varsó), mindenhol tudtam kártyával fizetni, az 5 ezer forint értékű zlotyimat érintetlenül hoztam vissza. Bár Londonban is teszkó méretű boltokban minden további problémázás nélkül használtam bankkártyát.

Be is baszna, ha egy Tescoban nem tudnál kártyával fizetni.

Inkább az van, hogy vannak kis helyek, pl. resti, ahol mondjuk 2 font fizetés alatt nem lehet kártyát használni. Vagy felkerekíti, vagy veszel még egy akármit.

Én azt utálom, ahol a parkolásért nem lehet kártyával fizetni, csak fémpénzzel.

Én jártam úgy, hogy a bankkártyámat nem fogadták el, mert nem az a cég bocsájtotta ki, ami nekik tetszett volna (Visa, Maestro, Master - talán ez a három van, nálunk mindenhol mindet el szokták fogadni), a papírpénzemet meg azért mert túl nagy címlet volt (szerk. nem volt kétszer több, mint amit fizetni kellett). Rendes városi közepes méretű boltban.

Aztán benzinkúton ugyanez ment, hogy nem fogadták el a kártyámat ami előtte is utána is működött. Nem értettem miért, végül az egyik utasom tudott fizetni, úgy oldódott meg.

(Ja, és hozzá mindig jött a lenéző tekintet, ami egyesek szerint nyugaton ismeretlen. Érezzem rosszul magam amiért a cége nem tudott megegyezni a bankkártya-szolgáltatómmal :-)

Szerk. azóta úgy megyek nyugatra, hogy mindig van max 50-es címletben készpénzem is. Nem is tudom mi történne egy benzinkúton, ha nem tudnék egyáltalán fizetni...

Ennek úgy kellene működni, hogy a usernek azt se kelljen tudnia, hogy milyen kártyája van, és mindenhol működnie kellene.

Amíg nem működik így, addig a szolgáltatók szégyenkezhetnek, én pedig viszem az ötveneseket a tárcámban. Az EU bürökraták pedig álmodozzanak valami másról, ne készpénz nélküli társadalomról!

(Én egyébként a készpénz mellett vagyok, katasztrófa lesz, ha sikerül teljesen kiszorítaniuk és csak banki közreműködéssel lehet fizetni.)

Nem, ez stimmel. Ha az az aggályod, hogy nehezebb lesz adót elkerülni, vagy drogokat venni, akkor lehet, hogy igazad van.
De ahhoz, hogy legyen készpénz, kell a nemzeti bank, ahhoz, hogy a készpénzes fizetésed rákerüljön a cég számlájára, ahol vásárolsz, kell bank és pénzszállító. Ennek mind költsége van, és azt fizetjük folyamatosan.

Valójában nem veszek drogokat, csak egy életszerű példát kerestem, amihez készpénz kell, mert illegális. Ha a bankoknak lehetőséget adunk, hogy minden egyes tranzakciót akadályozni tudjanak, akkor óriási túlhatalom kerül a kezükbe, amit nem tartok helyesnek. Pláne, hogy már azzal is elkezdtek visszaélni, hogy az online tranzakciókat korlátozhatják.

Németeknél pont hogy a Maestroval lehet csak sok boltban fizetni, mert annak kisebb a jutaléka. A vicc a dologban, hogy ez valójában hitelkártya/betéti kártya megkülönböztetés, de ott nem divat dombornyomottatt betéti kártyának adni, ezért a dombornyomott betéti kártyát hitelkártyának nézik.

Pár évvel ezelőtt Németországban alig akadt hely ahol Visa vagy Mastercardal lehetett fizetni. Mára ez meváltozott, de még mindig akadnak helyek ahol "hitelkártyát" (ha a fenti két név valamelyike szerepel a kártyán, a német hitelkártyának nevezi, mindegy milyen kártya is valójában) nem fogadnak el.
Svédország ennek pont az ellentéte, ott nagyot néztek mikor készpénzzel akartam fizetni. Még az útszéli parkolóautómata is csak kártyával működik. Az ABBA múzeumba például csak online vagy kártyával lehet belépőt vásárolni, készpénzt nem fogadnak el.

Igen, a svéd példát kéne megvizsgálni, hogy nekik hogyan sikerült. Bár lehet, hogy ott főleg azért működik, mert ilyen a mentalitás (gondolok itt arra, hogy pl. nem akarja a kereskedő a készpénzt eltenni zsebbe feketén bizonylat nélkül, akkor viszont már jobb neki ha nem is készpénzzel fizetnek, mert úgyis mindenről adna számviteli bizonylatot).

Bár ez nem EU, de Szerbiában egy csomag rágót is ki lehet fizetni kártyával. A villamoson pedig PayPass képes MasterCard kártyával lehet jegyet venni az érintőképernyőn (időalapú, 90 percig érvényes, bármennyi átszállással). A vicc ebben az, hogy az érintőképernyős-csipkártyás rendszer ha jól emlékszem 2011 óta működik Belgrádban, de lehet, hogy 2012 óta. Pár hónapig tartott a bevezetése. Budapesten meg már évek óta csak tervezik...