Lakást venni magánszemélyként befektetési céllal nem racionális

Na mostmár mindenhol azt hallom (ismerősöktől, rokonoktól, interneten olvasom) hogy vegyünk lakást, és adjuk ki, tuti biznisz. Merthogy lakni mindig kell, jó helyen lévőt mindig kiveszik, fix havi jövedelem, a lakás egy kézzelfogható dolog stb. Kár, hogy ez nem így van, és nem racionális így tenni.

Első tévhit, hogy ez nagyon biztonságos. Arra gondolok, hogy magánszemélyként a vagyonunk egy jelentős részét beletenni 1 vagy néhány ingatlanba befektetési céllal (hogy majd növekszik az értéke plusz még ki is adjuk) túl kockázatos és nem racionális, nem ajánlott.

Ha van valakinek egy ingatlanbefektetési cége, és tud venni 15-20 többféle típusú ingatlant több földrajzi helyszínen, és ezzel foglalkozik teljes munkaidőben, és van erre a mutatványra több milliárd forintja, akkor hajrá.

Magánszemélyként viszont venni a vagyonunk nagy részéből 1 db egyfajta típusú ingatlant 1 helyen, az túl kockázatos. Alaptétel befektetéseknél a diverzifikáció, minden alapszintű befektetéssel foglalkozó könyv ír róla. Egy darab egyfajta típusú ingatlant venni a pénzünk nagy részéből az nem diverzifikáció, tehát már itt megbukik a dolog.

A második tévhit, hogy ingatlan ára nem csökkenhet. Dehogynem. MNB lakásárindex: https://www.mnb.hu/letoltes/mnb-lakasarindex-hu.pdf
Pl. 2003 és 2014 között nominálisan semmit sem változott a lakások értéke, de közben ugye volt infláció is, tehát ha valaki vett 2003-ban lakást, majd eladta ugyanannyiért 2014-ben, akkor elbukta az éves inflációnak megfelelő pénzt, ami elég sok.

Reálértelemben (inflációval korrigálva) 2004-ben ha vett valaki egy lakást Budapesten és eladta 10 évvel később, akkor súlyos 40%-os reál veszteséget ért el. Tehát nem, a lakásbefektetés nem biztonságos.

Harmadik tévhit: Múltbeli hozam garancia a jövőre nézve (valójában nem). Valószínűleg azért nőtt meg ennyire a lakásvásárlási kedv, mert 2014 óta kilőttek az árak. Csakhogy ez semmit nem jelent. Ezek a múltbeli árak, semmi sem garantálja, hogy következő években ugyanígy nőnek tovább. Simán lehet, hogy aki ma vesz lakást, 10 évvel később csak olcsóbban tudná eladni, mint amennyiért most vette. Befektetési alapoknál is azoknál szokott megnőni az érdeklődés, amelyek előző pár évben jó hozamot értek el, csakhogy semmilyen korreláció nincs a múltbeli és a jövőbeli hozamok között, így van ez a lakásoknál is. Röviden: az hogy 2014 óta ennyire emelkedtek a lakásárak, az abszolút nem jelent semmit és ez alapján nem mondható ki egyáltalán, hogy most érdemes venni (de az sem, hogy eladni).

Negyedik tévhit: lakáskiadás fix hozam, kevés munkával. Kivéve, hogyha hónapokig nem találsz bérlőt és addig üresen áll a lakás. Vagy a bérlő jól leamortizálja a lakást. Vagy tél közepén elromlik a bojler és azonnal intézkedni kell. Vagy nem fizet a bérlő és küzdeni kell a pénzért stb... Se nem fix hozam, se nem kevés munka.

Ötödik tévhit: lakásvásárlás biztonságosabb a részvényeknél. Ez nem igaz, mindkettő ugyanolyan kockázatos. Össze lehet hasonlítani a részvényindexek és ingatlanpiaci indexek teljesítményét és szórását, és látható lesz.

Hatodik tévhit: az ingatlanbefektetés egyenlő azzal, hogy veszünk egy lakást és kiadjuk. Ez nem igaz, ma már elérhetők ingatlan ETF-ek, melyekkel direkt ingatlan vásárlás nélkül is lehet részesedni az ingatlanpiaci hozamokból. ETF = tőzsdén kereskedett befektetési alap. Itt meg kell még ismerkedni a real estate investment trust (REIT) fogalmával (nálunk ez szabályozott ingatlanbefektetési társaság (SZIT)). Ez egy olyan tőzsdei cég, mely legnagyobb részben direkt ingatlanbefektetéssel foglalkozik, és a profit legnagyobb részét kifizeti osztalékként, cserébe általában adókedvezményt kap. Szóval vannak ez a REIT-ek, amik általában nagy cégek, és van a portfóliójukban jó sok és sokféle ingatlan, pl. lakóingatlan, irodaház, hotel, raktár, bevásárlóközpont, kórházépület, ipari ingatlan stb. Ezek profi menedzsmenttel rendelkeznek, egész nap ezzel foglalkoznak, mármint az ingatlanbefektetéssel.

És a REIT ETF pedig megveszi több száz különböző REIT részvényeit, ezeket összegyűjtik egyetlen ETF-be (ingatlan befektetési alap). Maguk a REIT-et lehetnek akár több országban, több kontinensen is. Aztán egyetlen tranzakcióval meg lehet venni egy ilyen REIT ETF-et a tőzsdén, és máris lehet részesedni a globális ingatlanpiacból. Ráadásul ezt lehet venni TBSZ-re is, és akkor kamatadó sincs.

Nézzük pl. ezt: https://us.spindices.com/indices/equity/dow-jones-global-select-real-es…
Dow Jones Global Select Real Estate Securities Index, ez egy globális ingatlanpiac teljesítményét mérő index. Előző 10 évben éves átlagban kb. 12,5%-ot hozott dollárban, az forintban még több, mert azóta gyengült a forint. (nominális hozam, inflációt nem számítva) Persze a mútlbeli hozam nem garancia a jövőre nézve.

Csak az a lényeg, hogy nem racionális azt gondolni, hogy a mi kis helyi 1 db lakóingatlanunk lesz a király befektetés következő 10 évre. Honnan tudjuk, hogy az USA irodapiaca nem fog sokkal jobban hozni? Vagy a szingapúri felhőkarcolók nem fognak jobban jövedelmezni? Vagy a német raktárak nem lesznek-e sokkal jobb befektetések? Ezt nyilván nem lehet tudni, azért hülyeség egy lapra feltenni mindent és venni 1 db lakóingatlant a szomszéd utcában.

És ugye egy ilyen REIT ETF olyan REIT cégekbe fektet, ahol egész nap azon dolgoznak profi ingatlanbefektetési szakemberek, hogy folyamatosan megtalálják a legjobb ingatlan befektetéseket. Ez nagyon nem egyenlő azzal, hogy találomra megveszünk egy lakóingatlant, aztán kiadjuk. És ugye ha megveszünk és tartunk egy ilyen REIT ETF-et, az szinte semmi munka, nem úgy mint a direkt lakáskiadás.

Hetedik tévhit: legjobb befektetés az ingatlan. Nem igaz, mert összehasonlítva a részvényindexek és ingatlanpiaci indexek hozamát azt lehet látni, hogy hosszú távon kb. azonosak. Nincs semmi ok azt feltételezni, hogy adott időszak alatt az ingatlanpiac jobban hozna, mint a részvénypiac. Eleve a tőzsdei cégeknek is van ingatlankitettsége, pl. amikor birtokolnak ingatlanokat.

Valójában a teljes globális gazdaságnak csak egy szelete az ingatlanpiac, ezért a teljes befektetni való tőkénknek max. 10-30%-át érdemes ingatlanban tartani (azon belül REIT ETF), mert a globális gazdaságban sem sokkal másabb az arány.

Nyolcadik (utolsó) tévhit: valójában hagyni kell az egész ingatlanbefektetést, nem éri meg egyáltalán. Nem igaz, mert hosszú távon nagyon jól hoz alacsony kockázat mellett, csak ahogy előbb írtam, teljes vagyon max. 10-30%-át érdemes ingatlanalapba tenni, mert a globális gazdaságban sem nagyobb az arány.

Röviden összefoglalva: magánszemélyként lakást venni és kiadni hülyeség, helyette vegyünk ingatlanalapot (REIT ETF), de azt is max. kb. 10-30% arányban a teljes portfólión belül.

Hozzászólások

Értem mit akartál kihozni az irományodból.

Az 1. teljesen jogos, sajnos nem reális a magyar középosztálynak úgy venni (még ha csak kisebb értékű ingatlant is), hogy abban a megtakarítása max. 10-30%-a álljon csak. Akinek milliárdjai vannak befeketni, nem hup-ot olvas :) Evvan..

2. A világon mindenhol mennek fel az ingatlanárak, bőven infláció fölött.

3. A jóslás részével teljesen egyetértek. Mégis minden kókler befektetési tanácsadó ilyen jövőlátó felfele ívelő szaros grafikonokkal házal. Amiből csak az az igaz, h. ő megkapja a bepalizott után járó jutalékát, az az egyetlen fix az egész történetben. Na mindegy. Szóval. Ugyanakkor a játékpénzzel bűvészkedő, általában átláthatatlan alapok a befektetők pénzét a következő már időszerű krach-kor simán lenullázzák. A ház meg akkor is állni fog. Lehet, hogy ideiglenesen lecsökken az értéke, ha épp ilyen körülmények között szeretném eladni. De erre az a megoldás hogy nem ilyenkor kéne eladni. Megvárom a helyzet normalizálódását, az árak újboli felfele indulását. Van benne rizikó, tény.

4. Na ebben teljesen egyetértek, sajnos közeli ismerettségben volt már ebből elhúzódó csúnya ügy. Megoldás a 0 bizalom, első nem fizetéskor azonnal kirakni a lakót, nem bedőlni a változatosabbnál változatosabb kifogásoknak és hazudozásoknak. Ez egy ilyen dolog, van aki a monitoron rajzolgatja a grafikonon a létrákat ill. egyéb beleképzelt ábrákat. Más pedig a bérlő sumákságait próbálja időben észrevenni az árulkodó jelekből. Egyik sem könnyebb a másiknál.

5. Itt én arra gondolnék, hogy melyik olcsóbban adott lakásról derülnek ki vétel után azok a hibák, amik utána lenullázzák az ember maradék megtakarítását is. Vagy másik kedvenc téma: el nem készült, csak .JPG-ben létező lakást manapság idehaza megvenni még akkor sem, ha a saját rokonom a kivitelező! Minden mocskos hazai építkezési vállalkozó és kivitelező az én pénzemmel akarna meglépni, hogy a gyehenna jönne rájuk. Szóval senki nem kétli, ebben is nagy rizikó van.

6. Ezek a szereplők sem feddhetetlen jótékonysági intézmények, nincs bennük több bizalmam mint bármely átláthatalanra összerakott egyéb játékpénzes befektetésben.

Többi pont kb. újrakeverése az előbbieknek.
--

"6. Ezek a szereplők sem feddhetetlen jótékonysági intézmények, nincs bennük több bizalmam mint bármely átláthatalanra összerakott egyéb játékpénzes befektetésben."

Maga az adott REIT cég persze csődbe mehet, de ilyen cégből bevásárol az alap több száz különbözőt, szóval ha egy csődbe megy, meg sem érzi alap. A másik, hogy maga az ETF nem direktbe saját számlán tartja a vagyont, hanem egy letétkezelőnél. A letétkezelő általában egy tőkeerős befektetési bank, és független magától az ETF-től. Tehát a biztonság egyenlő azzal, mint amikor beteszed a pénzed egy tőkeerős bankba. Még a csalás kockázata lehet, hogy ilyet brókercégnél vehetsz aki csalhat, de arra meg van OBA garancia 100.000 euróig. Szóval én azt mondom, hogy 100.000 euróig ugyanolyan kockázata van, mint egy bankbetétnek, tehát szinte nulla.

Kiegészíteném az alábbi kockázat-csökkentő és emocionális tényezőkkel:

-Megpróbálom ismerősnek, annak gyerekének ismerősének kiadni. (Tipikusan egyetem/foiskola 3-5 éves etapok - OPTIMALIS esteben:) )

-Előny, hogy nincs 3.,4., x. szereplő. Csak a bérlő és én.

-Magam alakítom az árat, nem csak a jól ismert piac. Pl, ha tarthat kutyát kérhetek több pénzt, ha vihet fel szeretőt, akkoris. Ha én vagyok a szerető, akkor kap kedvezményt;)

-Pénzügyek: Minden csekk az en nevemre jön, ha késik a vendég a kaucioja banja, esetleg 5-10% emeles van kilátásban. Eddig ez hatott...

Részben értek egyet. Ahogyan a lakosság csinálja, hogy esetenként még hitelt is vesz fel az ingatlanra amit kiad, az over faszság (még kp-ra is az).

Az ingatlanalapokat is kockázatosnak látom. Jó tud lenni az ingatlan, ha válságban veszel és a csúcson eladsz. Ennek jó indikátora a lakossági pesszimizmus-optimizmus páros. (TFH 10 év alatt dupláznak az árak ezen gazdasági szakaszon, ami annyit tesz, hogy 1.071777^10=2. Érdemes figyelembe venni, hogy válságban lehetett évi 10+%-ot csinálni államkötvénnyel, miközben a ház amortizálódik.)
Becslésem szerint (pár ingatlant néztem meg ár és kiadás szempontjából !!!ceteris paribus!!!), ha valaki mindent számol (tényleg mindent: kiadatlan időszakok, ügyintézés, veszteségek, rongálások,tartozások, 10-15 évenként egy full felújítás), akkor boldog lehet évi 1-2% nettó jövedelemmel. Ha ezt párba állítjuk egy államkötvénnyel, akkor valószínűleg (szvsz biztos, hogy) ahhoz képest átlagos időszakban veszít.)

A közvetlen ingatlan befektetés jó lehet még akkor is, ha befolyásod van a dologra. pl egy szakasz többségi tulajdonosa vagy és így ráhatásod van a közvilágításra vagy az útburkolatra. Van olyan is, amikor türelemmel vásárolsz értéktelen részeket ami később sum(értéktelen) = értékes. Jó példa erre a jó környékek közé ékelődött "gettó" felszámolása.

Akkor is jó az ingatlan befektetés, ha az eladó nyomás alatt van és áron alul ad el. Ilyen általában az örökség és a tartózás esete,

Def: Az otthon az ingatlan speciális esete.
Amit én az otthonaimnál mindig elbasztam, hogy pikk-pakk a legjobb házam lett a környéken. Ez általában veszteséggel jár két okból is. Az otthonÁr=ingatlanÁr*1.2 (mert sokszor mindenből jobbat veszel, mint kellene) továbbá a legértékesebb ingatlan árát visszahúzza az átlag.
Mindenkinek azt javaslom, hogy a középre lőjön (igazából a többség is ezt teszi, hiszen normál eloszlás van minden környéken az árakban ) vagy vegyen meg két fullos ház között egy bénábbat. Az is garancia, hogy új ház lesz melletted, hogy a telek melletted üres. Ez előny, amíg nincs semmi, hátrány rövid távon amikor megy az építkezés és újabb előny, ha elkészül.

Összefoglalva: Ingatlanon lehet keresni befektetőként is, de nem a többségnek.

Ingatlanalap ugyanolyan kockázatos, mint a részvények. De emiatt a hozama is hasonló. Rövid távra nem ajánlott, az biztos. Szerintem min. 10 éves időtávra ajánlott egy ingatlanalap. Minél több ideig tartod, annál kisebb a kockázat. A többség azért nem keres vele, mert ki-be ugrál belőle és nem tartja elég hosszú ideig.

Ez esetenkent igaz, maskor meg nem. Ha tenyleg csak annyid van amennyi es elofordulhat, hogy kenyerre kell akkor tenyleg nem ezen kell gondolkodni. Sot esetenkent meg hitelt is erdemes, ha bizonyos feltetelek megallnak. Van aki belyeget gyujt, van aki matuzsalem jarmuveket, van aki ingatlant. Ez ilyen jatek. Sosem szabad menni a tomeggel. Szerintem.
Ha ingatlant kellene vennem, akkor most videket lonem be nem fovarost es erosebb nagyobb varosokat.

Mondjuk pont erről írtam, hogy miért gondolod, hogy a magyarországi lakóingatlan lesz a király? Lehet fektetni USA hotelekbe, dél-afrikai raktárakra, hong-kongi irodaházakba is stb. És hogyha azok duplán olyan jól hoznak következő 10 évben? Ez a home bias, amikor a befektető csak az adott országában választ befektetést, miközben lenne sokkal jobb más országokban. ezeket is meg tudod venni néhány kattintással ETF-en keresztül.

Tisztaban vagyok vele, most az atlag nezopontjat kell alapul venni. TFH, hogy azt a 60k angol fontot nem itthoni, hanem egyetlen london kulsoi ingatlanba fektetem.
Jelen allas szerint itthoni ingatlan arak novekedese melett is, ha tfh ertekesitenem, akkor 2x annyi negyzetmeter jonne ki meg igy is.
Nem igazan uzletileg alltam neki, buktam par tiz, vagy tobb gurigat.
Nem erdekel.

Ezt irtam, hogy pont mindegy, ha nem kenyerre kell.

ez altalanos taoasztalat? egyet ertendk vele masok is akik Pesten adnak vagy adtak ki lakast?

Lakast venni is tudni kell. Valamint megtalalni az adott idopontot az eladashoz is.