Keményen megszívatott a Gmail három pöttye, avagy weblap-használhatóság

Nem viccelek, napokon keresztül veszekedtem emiatt valakivel, hogy nem kapja meg emailben, amit küldök neki a Gmail-es címére. Először elküldtem neki egy emailt, amit valamiért nem talált/elkavart/megerősítést kért, mindegy, az a lényeg, hogy küldjem el újra. Itt jöttek a bonyodalmak. Én válaszoltam a már elküldött emailre, hogy itt az email, tessék küldöm újra. Utána egyeztetünk külön emailben, telefonon, hogy még mindig nem jött meg az email. Jó akkor továbbítom szóról szóra az eredeti emailt, most megjött? Nem, még mindig nem. Akkor nézzük meg a spam mappában. Nem, ott sincsen. Pedig én elküldtem tutira. Újabb emailezés, telefonálgatás. Jó, akkor figyeljen, most ebben a pillanatban továbbítottam, megjött? Hát igen, az email átjött, de nincs benne a kért információ, miért nem küldöm végre???

Itt kapcsoltam, hogy a Gmail alapértelmezetten elrejti az idézett szöveget, és nem jeleníti meg a teljes email tartalmát, hanem csak az új szöveg alatt három kis pöttyöt. Erre a három kis pöttyre kell kattintani, és akkor válik láthatóvá az idézett vagy továbbított szöveg. ÁÁÁ

Akinek küldtem az emailt, nem hülye, egyetemi tanár. Csak idős és nem számítógéppel nőtt fel. Szerintem nem ő a hülye, hanem aki tervezte a Gmail felületét. Ott van három pötty, oké. És mit kell vele csinálni? Miért kéne rákattintani? Mi lesz akkor, ha rákattintok? Gmail legfontosabb feladata lenne megjeleníteni az emailt, amit megnyitok. De nem, erre sem képes, mert nem jeleníti meg. Három pöttyöt jelenít meg. Tehát végülis a legfontosabb feladatot amire tervezték (emailek megjelenítése) nem képes végrehajtani.

Jobb helyeken ezt úgy szokás, hogy nem három pötty van, hanem egy gomb, melynek felirata is van: idézett szöveg megjelenítése, vagy kattintson ide az elrejtett szöveg megjelenítéséhez. Sőt az elrejtett szöveg nincs teljesen elrejtve, hanem az eleje látszik, ami fokozatosan elhalványul. Így már használható lenne a felület.

Tehát szar a Gmail felülete, napokig meg tudott szívatni két embert. Ezt tesztelniük kellett volna, mielőtt élesítik, mégpedig úgy hogy élőben leültetnek elé átlag vagy átlag alatti felhasználókat, és ott áll mellettük egy ember, aki konkrétan jegyzetel, hogy mit csinálnak, tudják-e használni a felületet.

Erről jutott eszembe, nem Gmail, csak sok helyen láttam már: van egy választó gomb, melynek két értéke van, igen/nem vagy be/ki. Egy felhasználói felületen adott opciókat lehet vele bekapcsolni vagy kikapcsolni. És itt jön a szívatás, amikor csak annyit látsz, hogy van egy gomb, amire az van írva, hogy BE. Ha rákattintasz, akkor az lesz a felirata, hogy KI. Ha megint rányomsz, akkor újra BE. Ez nagyon jó, de: ha azt látom, hogy a gomb felirata BE, akkor ez mit jelent? Azt, hogy az adott opció már be van kapcsolva, vagy pedig akkor lesz bekapcsolva, ha rányomok a gombra? Akármilyen okos valaki, erre nem fog rájönni, mert ez teljes mértékben kétértelmű dolog. Pedig hogy adott opció be van-e kapcsolva, vagy sem, ezen elég sok minden múlhat... El tudom képzelni, hogy a hibás felhasználói felület tervezés miatt mennyi anyagi kár keletkezhet globálisan. Szóval ez egy kényes téma.

Hozzászólások

Azért rejti el, mert a korábbi emaileket összerendeli egyetlen threadbe, ezért az idézett szöveg redundáns. Pl.

From: András
To: Béla

Baz
> Bar
>> Foo

From: Béla
To: András

Bar
> Foo

From: András
To: Béla

Foo

Ezt teljesen értem, de a három pötty elfogadhatatlan. Honnan tudja átlag user, hogy az egy gomb? Hogy kattintani lehet rá? hogy az elrejtett szöveget jeleníti meg, ha rákattintasz? Ezt a Gmail felületét tervező programozó tudja, a user nem, tehát ez teljesen hibás. Mint ahogy le is vezettem a blogbejegyzésben, hogy a gyakorlatban elbukott a három pötty. nem működik.

Botrány. És amikor végre megszokja az ember, akkor meg áttervezik - biztos az állandó újratervezéstől van magömlésük. Megfigyelted már, h nincs az a frankón működő funkció amit néhány UI dizájner iparművész ne tudna verzióról verzióra egyre jobban elcseszni? Konklúzió: ami új, az rossz!

30 éve ülök számítógépek előtt, ebből 21 éve főállású admin vagyok, plusz, masszívan programozni is szoktam, de mára eljutottak oda az UI felületek, hogy néha tök alapvető dolgokat képtelen vagyok átlátni, megtalálni. Ilyenek pl:

- mi az, ami a felületen kattintható, és mi nem,
- mikor kell a három pöttyöt nyomni, mikor a hamburgert, mikor a kis oldalra nyilacskát, mikor a szövegnek látszó, de valójában linket,
- mikor van még valami lefelé, mert a scrollbar eltűnik, és semmi látható jel nem utal arra, hogy az űrlap tovább is van még,
- mikor kell a módosítások után save vagy submit gombot nyomni és mikor mentődik on-the-fly az összes érték azonnal,
...

+1

Ahogy egyre "egyszerűbbé" teszik a felületeket, úgy lesznek azok egyre áttekinthetetlenebbek, logikátlanabbak, plusz egyre kevésbé lehet megtalálni, hogy egyáltalán milyen funkciók vannak. Lehet, hogy nem képregényrajzolóknak kellene tervezniük a felületeket...

Nekem van egy elméletem, hogy ennek mi az oka. Ma az átlag "hülyébb" mint régen, ezért hiába terveznek valamit úgy, hogy x módon kell használni, tuti nem úgy használja a nagyobbik fele az embereknek. Ezért nem is foglalkoznak azzal, hogy úgy legyen tervezve. Teljesen random, aki használni akarja, majd próbálgatja mire rájön.

Most vettem egy kis eszközt amin van egy tekerő és azzal lehet a menüben lépkedni, választani. Nekem az lenne a normális, hogy amikor ezt jobbra tekerem akkor a kiválasztás lefelé megy, ha balra, akkor felfelé. Na, ezen az eszközön pont fordítva működik. Kérdeztem a gyártóját, hogy ez nem bug-e. Azt válaszolta, hogy nem, direkt így van és hogy szerinte az összes hasonló eszközön van rosszul amin úgy működik ahogy én várnám. Ilyen vezérlőt én anno a MAG monitorunkon látta, ott is úgy működött ahogy kell: jobbra fordítva lefelé, balra felfelé ment.

Sajna teljesen igazad van. A Gmailnek híresen szar a felülete, de legalább minden egyes átalakítással még szarabb lesz. Mintha direkt csinálnák.

Szerintem tök egyértelmű.
1. Nem lehet design elem, mert mégis mit keresne ott egy design elem?
2. Ha nem design elem, akkor valószínű jó valamire, rá lehet kattintatni. Aki meg nem próbálja ki mit tud az általa használt program, az nem a program hibája.
3. A ... ezer éve a folytatást jelenti. Teljesen világos, hogy ott valami még jön.

hat ez user error. ha raviszed az egeret akkor kicsit megvaltozik a szine, par sec utan meg ki is irja hogy "csonkolt tartalom megjelenitese". eddig nem tunt fel neki hogy ottvan az a valami? fel tole hatha felrobban a gepe ha megnyomja? nem tudta ertelmezni a szoveget?

--
A vegtelen ciklus is vegeter egyszer, csak kelloen eros hardver kell hozza!

Amikor a design eluralkodik a használhatóság felett…
Én spec. leszarom, hogy mit ír ki, ha ráviszem az egeret. Pl. azért, mert érintőképernyős a gépem. A mai user interface-ek többségétől hánynom kell. Használhatatlan szar mind, de nagyon szép. Leszarom. Legyen használható.

En androidon rengeteg dolgot fedezek fel igy, hogy random bokodom az ujjammal a flat dizajnjukat.

Pl csorgo ora elojon az ertesito bal also darkan, vagy regebben a naptarat is elo tudtam igy csalni, de android 8-nal ez sehol se megy de meg nem bokodtem vegig az osszes pixelt.

Hasonlit egy jatek hidden palyajahoz.

Vagy pl. az alkalmazasvalaszto gombot 2x megnyomni gyorsan egymas utan, vagy egyszer roviden, majd hosszan.

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Azért rejti el, mert a sok barom úgy válaszol levelekre, hogy beidéz mindent, és fölé írja az egy soros válaszát.

Ha rendesen kitörölnék az emberek azt, ami nem kell, és a választ rendesen a kérdés alá írnák, a netiquette-et követve, akkor nem lenne erre szükség.

A megoldás az, hogy nem válaszolni kell a levélre, amit el akarsz küldeni valakinek, hanem forwardolni (vagy esetleg újra küldeni).

Ettől még igen, a gmail a 3 pont helyett írhatna oda egy kis szöveget, de biztos így is lenne, aki nem venné észre.

ha szoveg lenne, akkor a sok agyhalott azt hinne hogy az is a level tartalma. az a baj hogy 1000+1 funkciot kene (mert ha menukben elrejtik akkor meg az a baj) kirakni egy korlatozott meretu kepernyore, es az mashogy nemmegy. nyilvan a flatdesign miatt nem is latszik hogy mi gomb, meg mi szoveg, de ez mar az ms sara

--
A vegtelen ciklus is vegeter egyszer, csak kelloen eros hardver kell hozza!

Ha rendesen kitörölnék az emberek azt, ami nem kell, és a választ rendesen a kérdés alá írnák, a netiquette-et követve, akkor nem lenne erre szükség.

Szép is lenne. Nem is emlékszem mikor kaptam így levelet. Pedig nálam is ez a normális. Mióta emailezek, ami kb azóta van amikor még mindenki követte a netiquette-t, mindig így csinálom és emiatt rendszeresen "kioktatnak", hogy milyen béna dolog a kérdés alá írni a választ, nem találják meg... Azon nem akadnak ki amikor 30x az összes korábbi választ elküldi mindenki, mindenkinek (amíg ki nem törlöm a francba) .

Ja, nekem is szóvátette az egyik HR-es csaj, hogy milyen hülyeség már, hogy alulra írom a választ, nem felül.

Legközelebb kérdezett 5-6 dolgot, és olyan választ kapott, hogy

Igen. Nem. Talán. Pénteken. Akármi.
-----------beidézett levél-----------

Erre visszaírt, hogy jó, most már értem, hogy mit mondtál :-)

Megoldás a tirkárnô vagy a nyugdíjazás, esetleg megkérni Sanyit a rendszergazdát, hogy segítsen.

Nekem a mail FELETT látszik az összes előző mail és annak egy soros tartalma.
Ezeket rendezi a 3 pötty egymás alá. de ha nem nyomom meg akkor is látszik az előzmény...

pch
--
SB-soft online ügyviteli rendszer
--

Nem tudom ki emlékszik még rá, ezt a fajta user experience-t a snapchat hozta be.
Amikor megjelent, már jócskán túl voltam a megcélzott 12-16 és korosztálytól és egyszerűen nem tudtam használni, amíg néhány dolgot el nem mondtak/meg nem mutattak.

Gondolom (bár egyszer sem láttam) a 12-16 évesek meg rutinból vágták.

Tényleg mint egy játékban a hidden elemek felfedezése, olyan. Teli van funkcióval, aminek talán a negyedére van funkciógomb, vagy látható eseménykezelő.

És elterjedt.

A google a gmail-el szerintem biztos, hogy ezt teszteli, hogy meddig lehet elmenni ebbe az irányba. Főleg, hogy az akkori 15 évesek mára 25 évesek és ugyanúgy tudják használni az ilyen "intuitív" felületeket. És már ők is készítik őket saját maguknak.

Bele kell törődni, hogy mi leszünk a megmosolygott/kinevetett öreg nagypapák akik mellett elszaladt a világ, nem értik már a technikát. Még így sem, hogy naponta 25-27+ órát dolgozunk benne :)

Ettől függetlenül felgyújtanám az egész gmail UI/UX részleget minden egyes tetves anyaszomorító juppie vegán dizájnerszakállas tervezőjével együtt. Iszonyú, hogy ennyire használhatatlan lett a google szinte összes szolgáltatása.

Én négy éve már, hogy kizártam a google-related dolgokat minden üzleti folyamatból, mert csak hátráltattak.

Szerencsére a gmail-ben van fallback, alul vissza tudtok állni rendes html nézetre és kaptok egy normálisan használhatóbb felületet. Ez az egy mondat elég lett volna kommentnek :)

> Ez nagyon jó, de: ha azt látom, hogy a gomb felirata BE, akkor ez mit jelent? Azt, hogy az adott opció már be van kapcsolva, vagy pedig akkor lesz bekapcsolva, ha rányomok a gombra?

Ez engem is ősidők óta őrületbe kerget. Például a YouTube lejátszó sarkában ha Play háromszöget látok, akkor áll a videó, ez indítja el; ha pedig Pause két vonalkát, akkor megy a videó, ez állítja le. Alig kettővel mellette a hangfal hanghullámokkal azt jelenti, hogy szól a hang, áthúzva pedig azt hogy nem. VÁÁÁÁÁÁÁááááááááááááááááááááá!!!

+1

Szerintem egy gombon annak kellene lennie (statikus felirattal vagy rajzzal), hogy mit lehet vele ki/be kapcsolni. Az esetleges állapotot meg jelezze egy kijelzőként funkcionáló valami, vagy a gomb benyomott állapota, esetleg egy LED a gombon. És persze lehetne az idióta ikonok és rajzocskák helyett inkább szövegeket tenni a felületre.

Az egyik helyi játszóházban csak akadálymentesített, mozgáskorlátozott WC van. Ami olyan, hogy egymás mellett van a lehúzó és a vészjelző ami bekapcsolja a szirénát az egész helyen. Aki mozgáskorlátozott az biztos tudja, hogy van ott vészjelző és csak akkor húzza meg amikor szükséges, na de mivel ide bárki bemehet, így elég gyakran szól a sziréna akkor is amikor csak öblíteni akart az illető.

Szerintem ez teljesen logikus így, mivel a szünet és lejátszás gomb egybe van vonva. Ha szünetel a lejátszás és folytatni szeretném, akkor a lejátszás ikonra akarok kattintani, nem pedig a pause gombra, ezért logikusabb azt kitenni. Fordítva ugyanez: ha megy a lejátszás és szüneteltetni akarom, akkor a pause gombra akarok kattintani, nem pedig a lejátszásra. De képzeld el, ha nem ikonnal lenne ott, hanem szöveggel: menne a videó és alatta ott lenne a gomb, hogy "lejátszás indítása". Logikusabb lenne így? :)

Ez érthető és logikus, de akkor mellette a szintén 2 állapotú hangszóró ikon miért pont fordítva működik? Miért 2 féle logika szerint működnek?
A lejátszás ikon azt jelzi, hogy ha rákattintasz, akkor mi lesz (el _fog_ indulni a lejátszás, meg _fog_ állni a lejátszás), tehát nem az aktuális állapotot mutatja az ikon. Pár pixellel arrébb a hangszóró ikon viszont a jelenlegi állapotot mutatja: van hang vagy nincs hang, és nem azt, hogy kattintás után _lesz_ hang vagy nem _lesz_ hang.

Sokadik meggondolás után arra jutottam, hogy a youtube lejátszóján kétféle gombok vannak:

1. Vezérlőgombok, amik a következő állapotot mutatják:
play/pause, következő videó, minilejátszó, lejátszó mérete, fullscreen

2. Választógombok, amik az aktuális állapotot mutatják:
hangerő, felirat, beállítások

A hangszóró ikonnal ebben az értelmezésben nem a némítást lehet kapcsolgatni, hanem a hangerőt állítani; tulajdonképpen a csúszkát helyettesíti. Ha így nézem, akkor a kattintásra némítás csak egy extra kényelmi funkció rajta, egy shortcut, hogy ne egérrel kelljen 0%-ra húznom a csúszkát. Ha külön lenne egy csúszka a hangerőnek és külön lenne egy némító gomb, akkor ez utóbbi a fenti csoportosítás alapján már vezérlőgomb szerepet töltene be és tényleg fordítva kellene működnie.

tl;dr:

Ha általánosítanom kellene, akkor azt mondanám, hogy a gomb szerepe a döntő:

- Ha valamit vezérel, akkor mutassa a következő állapotot.
- Ha valamit választani lehet vele, akkor mutassa az aktuális (kiválasztott) állapotot.
- Ha vezérelni és választani is lehet vele, akkor mutassa az aktuális állapotot, mert fontosabb azt látni, hogy mit választottam ki.

Aztán nem tudom, lehet, hogy vannak esetek, amikor ez a logika hibádzik, de hirtelen nem tudok mondani rá példát.

Nagyon jogos a felvetés. Legalább is a vége. Az eleje részemről megoldott azzal, hogy Claws Mail és Thunderbird mail klienseket használok Gmail fiókokhoz is.

Viszont a KI/BE gombok használhatatlansága engem is az őrületbe kerget. Gnome-os alkalmazások beállító felületein láttam először, és fogalmam sem volt róla, hogy ha rákattintok, akkor lesz BE, vagy azért van odaírva, mert épp most van BE. Checkbox egyszerűbb volna, mert azt legalább érteném is, de gondolom, valakinek tiltja a vallása az alkalmazását.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE